Friday, August 19, 2022
HomeΔοκιμεςHyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid Δοκιμή/Test drive

Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid Δοκιμή/Test drive

Η πρώτη γενιά του Hyundai i30 ήταν ένα αυτοκίνητο που έπιασε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία στον ύπνο-και ενώ το i30 έδειχνε απλό εξωτερικά η γενικότερη ποιότητα που εξέπεμπε, σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή κτήσης και την εξαιρετική συμπεριφορά σον δρόμο έκανε τις Volkswagen, Ford και Opel να συμπεριλάβουν και την Hyundai  στους σοβαρούς ανταγωνιστές.

Το i30 κατάφερε να καθιερώσει την Hyundai στην επίκαιρη –τότε- κατηγορία C των hatchback ενώ ταυτόχρονα άνοιξε τον δρόμο στην ευρωπαϊκή αγορά για όλη την γκάμα μοντέλων της εταιρείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και σήμερα που η μόδα οδηγεί τους καταναλωτές στα αμαξώματα τύπου SUV, η σημασία του μοντέλου είναι εξαιρετικά σημαντική για την Hyundai και έτσι μόλις η τρίτη γενιά συμπλήρωσε την πενταετία το i30 ωφελήθηκε από ένα εκτεταμένο facelift.

Το Hyundai i30 στην ανανεωμένη του έκδοση απαρνείται το διακριτικά ήσυχο παρουσιαστικό που είχε και δανείζεται την ξεχωριστή μάσκα που λανσάρισε το Tucson αποκτώντας την νέα χαρακτηριστική ταυτότητα της εταιρείας.

Παράλληλα στο Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid της δοκιμής η νέα εμφάνιση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα με τις αναβαθμίσεις του επίπεδου εξοπλισμού N-Line, τον γνωστό τρικύλινδρο κινητήρα, την ήπια υβριδική τεχνολογία 48V και φυσικά με το 7 τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Όλα αυτά σε ένα ευρύχωρο αυτοκίνητο που η τιμή του δεν ξεπερνά τα €22-23.000 δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση..

Εξωτερική εμφάνιση

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πλέον τα περισσότερα hatchback μοιάζουν μεταξύ τους καθώς τα ζητούμενα στην δημοφιλή αυτή κατηγορία είναι κοινά: Χώροι,αεροδυναμική, οικονομία, στυλ και ασφάλεια! Το ότι όλα τα αυτοκίνητα τη κατηγορίας  μοιάζουν με Golf –δεν θα έπρεπε να μας ενοχλεί, απλά πρέπει να το αποδεχτούμε και να τελειώνουμε!

Το ίδιο ισχύει και με το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid παρότι σε ότι αφορά την εμφάνιση του μπροστινού μέρους που- σύμφωνα με την Hyundai-είναι εμπνευσμένη από την εικόνα που παρουσιάζει ο χάλυβας όταν λειώνει αλλά που τελικά σε συνδυασμό με το μεγάλο σήμα της Hyundai στον μέσον μάλλον θυμίζει κάτι από τον «Alien: Ο επιβάτης του διαστήματος»…

Ο ανάγλυφος σχεδιασμός του συνόλου μάσκας- προφυλακτήρα είναι επηρεασμένος από τα αντίστοιχα μοντέλα της Lexus, όμως η προσθήκη των LED ημέρας σε σχήμα V στις ακμές του μπροστινού μέρους δημιουργούν ένα μοναδικό χαρακτήρα στο Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid που ενώ είναι σίγουρα εντυπωσιακός, νομίζω πως διχάζει τους παρατηρητές.

Οι πιο νέοι σίγουρα ταυτίζονται και τους αρέσει, ενώ οι πιο παλιοί κοιτάζουμε με απορία τον κόσμο να αλλάζει χωρίς να καταλαβαίνουμε ακριβώς προς τα που τραβάει.

Από όποια πλευρά όμως και να βρίσκεται το γούστο του παρατηρητή, είναι σίγουρο ότι όποιος βλέπει τον τρόπο με τον οποίο αυτό το i30 στέκεται στον δρόμο είναι αδύνατον να πιστέψει ότι διατίθεται σε τιμές που ξεκινούν από  περίπου € 17Κ για το ατμοσφαιρικό 1,5.

Σίγουρα οι πανέμορφες ζάντες- φινιρισμένες με diamond-cut τεχνική- με τα ελαστικά διαστάσεων 225/45R17 είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα σας κάνουν να ξεφύγετεαπό την βασική έκδοση και να πληρώσετε αυτά που κοστίζει η έκδοση N-Line ή Distinctive που διαθέτει επιπλέον και LED φωτιστικά σώματα, ψηφιακό ταμπλό κτλ.

Με διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.340 x 1.795 x 1.455 mm το Hyundai i30 έχει έναν έντονο ευρωπαϊκό αέρα- κάτι που είναι απολύτως λογικό αφού σχεδιάστηκε από το σχεδιαστικό τμήμα της Hyundai Ευρώπης.

Το προφίλ του αυτοκίνητου με το κοφτό πίσω τρίτο παράθυρο και το μεγάλο μεταξόνιο που υπόσχεται φυσικά και μεγάλους χώρους, όμως στο πίσω μέρος φέρνει κάτι από Golf –όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα αυτοκίνητα της κατηγορίας.

Κοιτώντας το από πίσω οι γνώστες θα αναγνωρίζουν τον πλήρως ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα που βελτιώνει την αεροδυναμική απόδοση όμως τα αιχμηρά φωτιστικά σώματα παραμένουν αναλλοίωτα-αν και είναι τώρα LED.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό, το δερμάτινο τιμόνι N Line και οι ανασχεδιασμένοι αεραγωγοί του Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid δίνουν αμέσως τον τόνο των ποιοτικότερων και αφράτων πλαστικών υλικών σε σχέση με το παρελθόν.

Τα υλικά στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι όσο ποιοτικά και αφράτα όσο εκείνα οποιαδήποτε άλλου Ευρωπαϊκού ποιοτικού hatchback της κατηγορίας, όμως η ποιότητα συναρμογής όπως αποδεδείχθηκε στο ανελέητο Δ.Λ.Δ μάλλον ξεπερνά τα περισσότερα από αυτά.

Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό, όμως σε κάποια κρυφά σημεία όπως είναι τα σκιάδια, οι θήκες στις πόρτες και η κονσόλα είναι σκληρά και θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη ποιότητα στην αφή τους.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια κεντρική οθόνη υψηλής ευκρίνειας 7’’ που προβάλλει την ταχύτητα,την Ροή Ενέργειας – Energy Flow (για το 48V Υβριδικό ),τις πληροφορίες πλοήγησης και τις ενεργές λειτουργίες SmartSense, ενώ η οθόνη πλαισιώνεται εκατέρωθεν από το αναλογικό στροφόμετρο και τον δείκτη στάθμης καυσίμου.

Ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που επιλέγει ο οδηγός, αλλάζει και το χρώμα του ψηφιακού πίνακα οργάνων και των γραφικών ώστε να υπάρχει αρμονία.

Μπλε για το Normal mode, πράσινο για το Eco mode και πορτοκαλί για το Sport mode.

Στην κεντρική κονσόλα του Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid στην ημιαιωρούμενη οθόνη αφής 8’’ του συστήματος πολυμέσων θα βρείτε τις συνήθεις λειτουργίες και μια πολύ αποδοτική απεικόνιση από την κάμερα οπισθοπορείας.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων προσφέρει συνδεσιμότητα μέσω των εφαρμογών Android Auto και Apple CarPlay, είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, όπως άλλωστε και η λειτουργία του διζωνικού κλιματισμού που βρίσκεται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα.

Χώροι

Τα καθίσματα του Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid είναι σχετικά στενά και έχουν σκληρό υλικό που υποθέτω πως θα κουράζει στις μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο παρότι τοποθετούν τον οδηγό χαμηλά-κοντά στο πάτωμα του αυτοκινήτου, η ορατότητα είναι εξαιρετική προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η θέση οδήγησης είναι καλή με το τιμόνι να ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ τα περισσότερα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα χάρη στο φάρδος του αμαξώματος και το σχεδόν επίπεδο πάτωμα θα φιλοξενήσουν τρεις ενήλικες σε ένα ταξίδι, ενώ στην κονσόλα μπροστά από τα πόδια του μεσαίου επιβάτη υπάρχουν δύο ξεχωριστοί αεραγωγοί και δύο θύρες USB.

Ο χώρος αποσκευών θυσίασε 43 λίτρα χώρου αποσκευών για να φιλοξενήσει την μπαταρία του συστήματος 48V κάτω από το πάτωμα και φτάνει τώρα τα 357 λίτρα .

Κινητήρας

Το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid της δοκιμής μας εξοπλίζεται με έναν υπέροχο τρικύλινδρο κινητήρα 1000 κ.εκ. που ξεχειλίζει από χαρακτήρα και νόημα.

Ο κινητήρας έχει ιδιαίτερα ραφιναρισμένη λειτουργία, διαθέτει 2 ΕΕΚ, άμεσο ψεκασμό και με την βοήθεια ενός υπερτροφοδότη αποδίδει 120 ίππους στις 6.000 σαλ και 17,5 kgm που αποδίδονται σχεδόν διαρκώς στο φάσμα μεταξύ των 1.500-4.000.

Η λειτουργία του είναι μελένια και η έλλειψη θορύβου μαζί με τους “ιδιαίτερους κραδασμούς” δίνουν μια γλυκύτητα στην λειτουργία του.

Στην πράξη ο κινητήρας τραβά από χαμηλά και είναι τόσο γραμμικός που θυμίζει στον τρόπο που ανεβάζει στροφές ένα μεγάλο ατμοσφαιρικό κινητήρα.

Η δύναμη μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς από το νέο βελτιωμένο σε ότι αφορά την εκκίνηση και τις αλλαγές 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της εταιρείας, που πλέον διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές ταχυτήτων, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από τον επιλογέα στο Sport Mode, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να σας απασχολεί αφού ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι πάντα κινείται με την καλύτερη δυνατή σχέση στο αυτόματο πρόγραμμα.

Ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Hybrid 48V που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) 16 ίππων που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» και είναι συνδεδεμένη απευθείας στον σφόνδυλό και βοηθά τον κινητήρα παρέχοντας του «δωρεάν» ισχύ περίπου 5,5-16,3 ίππων στις επιταχύνσεις από τις 1,100 έως τις 2.800 σ.α.λ..

Το συμβατικό 12V ηλεκτρικό σύστημα χρησιμοποιείται μόνο για την αρχική εκκίνηση, εάν το λάδι του κινητήρα είναι ακόμα κρύο και απαιτείται υψηλότερη ροπή εκκίνησης. Η υβριδική μίζα/γεννήτρια βοηθάει τον κινητήρα κατά την γρήγορη επιτάχυνση παρέχοντας πρόσθετη ροπή και ισχύ.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται κανονικά το σύστημα Hybrid 48V φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι λειτουργεί σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων  λιθίου χωρητικότητας 1,1 kWh που βρίσκεται κάτω από τον χώρο αποσκευών.

Η ηλεκτρογεννήτρια συμπληρώνει την έλλειψη ροπής που παρουσιάζει το τρικύλινδρο σύνολο κατά την εκκίνηση στις χαμηλές στροφές, περιορίζοντας την υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag), ενώ φροντίζει και για την αθόρυβη και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος εκκίνησης Start-Gο, αντλώντας ενέργεια από την 48V μπαταρία.

Οικονομία-Επιδόσεις

Το ήπιο υβριδικό σύστημα 48 μπορεί να βοηθά μετριάζοντας το turbo lag του μικρού κινητήρα στην εκκίνηση, όμως η κατανάλωση καυσίμων σε πραγματικές συνθήκες είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού.

Με προσεκτική οδήγηση η κατανάλωση κυμαίνεται στα γύρω στα 7,5,8,5 λίτρα, όμως αν κάποιος δείξει ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση μπορεί να πέσει και στα 6,8 λίτρα/100 χλμ.

Το βάρος των 1,250 κιλών (κενό) κόβει τα φτερά του πάντα πρόθυμου κινητήρα- και έτσι το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid χρειάστηκε στις δοκιμές που έκανα περίπου 11,5 δευτερόλεπτα για να φτάσει 100km/h, ενώ το κοντέρ με υπομονή μπορεί να ξεπεράσει τα 200 Km/h-από ότι μου έχουν πει.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα καλοστηριγμένο ημιάκαμπτο άξονα πίσω και με μια κουβέντα μπορώ να πω ότι είναι σχεδόν άριστες για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Είναι προσανατολισμένες προς την άνεση, αλλά ελέγχουν με πολύ καλό τρόπο το αμάξωμα χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης και να χοροπηδούν στις ανωμαλίες που συναντούν μέσα στις στροφές.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα, που είναι εξαιρετικά δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Στην Πόλη

Ο χαρακτήρας του Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα και η καθημερινή οδήγηση μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και εύκολη.

Η καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι σύμμαχος του οδηγού τόσο στην κίνηση μέσα στα στενά, ενώ χάρη στο ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι με τις μόλις 2,7 στροφές από άκρη σε άκρη είναι «κοφτερό» και μαλακό μέσα στην πόλη.

Παρά τα χαμηλού προφίλ ελαστικά το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid ολοκλήρωσε με επιτυχία και χωρίς να κουράσει τους επιβάτες στην εβδομαδιαία δοκιμασία κίνησης στο πιστοποιημένο με σήμα Bangladesh (+Pro)® Λακκουβοδρόμιο του Δήμου Διανύσου.

Το Autoholix φυσικά ευχαριστεί τον Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου Διονύσου που μας επιτρέπουν την δωρεάν δοκιμή των αυτοκινήτων μας σε ένα τόσο extreme περιβάλλον.

Χάρη στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μετά από λίγο-καθώς τα πάντα στο Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid γίνονται όπως πρέπει, ξεχνάς ότι οδηγάς μέσα στην πόλη και χαλαρώνεις σε μια καμπίνα που η εργονομία της σε κάνει να νοιώθεις ότι το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για εσένα-και γύρω από εσένα!

Πατάς το γκάζι στο 1/3 και οι «γλυκές» αλλαγές γίνονται ανεπαίσθητα στις 2,000 σαλ, το πατάς στο ½ και οι αλλαγές γίνονται γραμμικά στις 3,800 σαλ και ούτω καθεξής… Φρενάροντας οι ταχύτητες κατεβαίνουν έτσι όπως ακριβώς θα ήθελες διατηρώντας πάντα τον κινητήρα στις ιδανικές στροφές.

Είναι ένα διακριτικό αυτοκίνητο που ταιριάζει με το αστικό περιβάλλον- και επειδή δεν προκαλεί τους μονίμως εκνευρισμένους οδηγούς της πόλης, διαπίστωσα ότι δεν μου κόρναραν όταν σταματούσα για να αφήσω τα παιδιά στις δραστηριότητες, ενώ συχνά μου παραχωρούσαν προτεραιότητα όταν ήθελα να αλλάξω λωρίδα.

Στον αυτοκινητόδρομο

Βοηθούμενο από θετικό τιμόνι το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid ταξιδεύει ανεπηρέαστο από τους πλάγιους ανέμους και όσο δεν το παρακάνουμε στρίβει στις παρατεταμένες στροφές με πολύ παράνομες ταχύτητες (…μου είπαν άλλοι!).

H απουσία αεροδυναμικών θορύβων στο εσωτερικό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη ενώ η άριστη ηχομόνωση από τον κινητήρα και τις αναρτήσεις μαζί με την πολύ μακριά 7η ταχύτητα αφήνουν την φασαρία μακριά από τα αυτιά των επιβατών.

Ο κινητήρας ακόμη και με το αυτοκίνητο φορτωμένο με τα οικογενειακά μας βάρη έχει την δύναμη να προσπεράσει με ασφάλεια στον αυτοκινητόδρομο, ενώ έχει γραμμικότητα και διάρκεια στις ψηλές στροφές.

Εκεί που θα φανεί η έλλειψη δύναμης είναι σε ανηφορικά τμήματα του επαρχιακού δικτύου, όπου ειδικά όταν είναι φορτωμένο χρειάζεται αρκετός προγραμματισμός για να προσπεράσει με ασφάλεια.

Το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid ταξιδεύει άνετα και οικονομικά με 140-150χλμ/ω και περίπου 3.600 σ.α.λ, καταναλώνοντας 7,3 λίτρα/100 χλμ.

Στρίβοντας

Το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid δεν είναι ένα σπορ αυτοκίνητο και ούτε φιλοδοξεί να γίνει τέτοιο.

Είναι ένα αυτοκίνητο που θα σας ταξιδέψει γρήγορα με ασφάλεια παντού χωρίς να σας ανεβάσει τους σφυγμούς με ιδιοτροπίες στην συμπεριφορά του.

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης με ή χωρίς τα ηλεκτρονικά συστήματα θα καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων οδηγών.

Το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid είναι ρυθμισμένο να παραμένει ουδέτερο και όταν πιεστεί σε πρώτη φάση θα υποστρέψει, ενώ στην συνέχεια την ισορροπία του αμαξώματος θα αναλάβουν τα διακριτικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Ο κινητήρας δεν κάνει τα πράγματα και πολύ πιο εύκολα καθώς για να βγάλει ικανοποιητική δύναμη ο οδηγός πρέπει να φροντίσει να τον στροφάρει πάνω από τις 5,000 σαλ και πιστέψτε με, παρά την δυνατότητα χειροκίνητου χειρισμού που δίνει το αυτόματο κιβώτιο, αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε και ιδιαίτερα οικονομικό!

Οδηγώντας με τον κινητήρα να γυρνά λίγο κάτω από τον κόφτη πρέπει να πω ότι διασκέδασα από την άσκηση του να κρατώ τις σχέσεις μέχρι τον κόφτη, όμως είδα ότι κάνοντας το αυτό κατανάλωνα 12 λίτρα/100 χλμ!

Λίγοι ξέρετε ότι έχω δυο νίκες σε αγώνες οικονομίας οδηγώντας 144, χλμ με 1 λίτρο βενζίνης, ωστόσο παραμένει γεγονός ότι όταν οδηγώ γρήγορα (με όλα τα αυτοκίνητα)  καταφέρνω να πετυχαίνω αντίστοιχα παγκόσμια ρεκόρ υψηλής κατανάλωσης- οπότε το νούμερο αυτό μάλλον δεν θα μπορεί να το φτάσει ένας φυσιολογικός άνθρωπος-και μην το λάβετε αυστηρά υπόψη σας!

Η ανάρτηση και τα αμορτισέρ έχουν σωστή αναλογία συμπίεσης/ επαναφοράς, ωστόσο στην προσπάθεια τους να κάνουν την συμπεριφορά του αυτοκινήτου πιο άνετη στην καθημερινότητα οι αντιστρεπτικές και οι ελαστικοί σύνδεσμοι μπροστά είναι ενδοτικοί επιτρέποντας-εκτός από τις απρόσμενα μεγάλες κλίσεις στις στροφές –και την μεταβολή των γωνιών επαφής των μπροστινών τροχών μέσα στην στροφή.

Η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή και η δύναμη του κινητήρα βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο. Όμως όταν ο ρυθμός ανέβει πολύ τότε το αυτοκίνητο αρχίζει να γέρνει, οι τροχοί αλλάζουν την γωνία επαφής τους με την άσφαλτο και η υποστροφή κάνει αισθητή την παρουσία της.

Αυτό γίνεται ευτυχώς με έναν γραμμικό τρόπο που διορθώνεται αμέσως αν ο οδηγός αφήσει λίγο το γκάζι ώστε να επανέλθει το αυτοκίνητο σε ισορροπία.

Το καλό είναι ότι το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε γενικές γραμμές πολύ δύσκολα θα χάσει την πρόσφυση του – κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον μέσο οδηγό.

Τα φρένα είναι δυνατά και δεν κουράστηκαν, αλλά το τιμόνι έχει μέτρια αίσθηση και χρειάζεται συνήθεια για να το εμπιστευτείς και να αρχίσεις να πιέζεις.

Στις πιο παρατεταμένες στροφές που επιτρέπουν υψηλότερες ταχύτητες το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid θέτει μόνο του τα όρια καθώς οι μεγάλες κλίσεις κάνουν τον εσωτερικό τροχό να χάνει την επαφή του με το έδαφος και έτσι τα ηλεκτρονικά μπαίνουν γρήγορα στο παιχνίδι προστατεύοντας τον οδηγό από την υποστροφή και τις παρεκτροπές.

Εάν απενεργοποιηθεί το ESP τότε το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο οδηγός είναι ότι η έλλειψη ροπής του μικρού κινητήρα στις χαμηλομεσαίες στροφές και οι μεγάλες ποσότητες ελκτικής πρόσφυσης που χαρίζουν οι κινητήριοι τροχοί με τα φαρδιά ελαστικά κάνουν το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid να αρνείται να σπινάρει μέσα στην στροφή όταν κινείται με σταθερό γκάζι.

Είναι ξεκάθαρό ότι ο κινητήρας είναι πολύ λίγος για το πλαίσιο που αναζητά τα 275 άλογα του Hyundai i30N για να συγκινηθεί.

Με λίγα λόγια το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid είναι ρυθμισμένο να είναι ασφαλές και δεν είναι στημένο για να κάνει παιχνίδια με την ουρά του για να πλασαριστεί σε μια στροφή- αδιαφορώντας για οδηγούς σαν και εμένα-και προσωπικά σέβομαι τον χαρακτήρα του απλά εγώ έχω γίνει κακομαθημένη από τα πραγματικά Hyundai Ν που έχω οδηγήσει τελευταία.

Συμπέρασμα

Το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid δεν προτάσσει πια σαν το μεγαλύτερο προσόν του την χαμηλή τιμή του, αν και με το εξοπλισμό που διέθετε το αυτοκίνητο της δόκιμης τα περίπου €23Κ που κοστίζει δεν είναι πολλά.

Για να καταλάβετε το ότι το Hyundai i30 προσφέρεται σε πραγματικά προνομιακή τιμή, αρκεί να σας πω ότι η έχει απεριόριστα χιλιόμετρα επί 5 έτη, 5ετή εγγύηση βαφής, παροχή 5 ετών δωρεάν οδικής βοήθειας και 5 ετών δωρεάν οπτικών ελέγχων καλής λειτουργίας του αυτοκινήτου, στάνταρ σε όλα τα νέα μοντέλα Hyundai.

Μπορεί να έχει δανειστεί σχεδιαστικά διάφορες ιδέες από τον γερμανικό ανταγωνισμό-κάτι που το έχουν κάνει όλοι- όμως οι Κορεάτες με αυτή την ανανέωση κατάφεραν να δώσουν στο αυτοκίνητο ένα δικό ξεχωριστό του χαρακτήρα.

Ποιότητα, ασφάλεια, τεχνολογία και value fοr money είναι το όπλα της Hyundai απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό – από όπου και αν προέρχεται.

Το Hyundai i30 1.0 T-GDi 7DCT 48V Hybrid στέκεται άνετα απέναντι σε κάθε γερμανική ή γαλλική κατασκευή -και αν δεν είσαι ψώνιο τότε η καταγωγή του όχι μόνο δεν σε ενοχλεί, αλλά σε κάνει να νοιώθεις περήφανος που οδηγείς ένα διαφορετικό αυτοκίνητο, που πραγματικά αξίζει κάθε ευρώ που έχεις δαπανήσει για να το αποκτήσεις.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η λειτουργία του αυτόματο κιβώτιου ταχυτήτων κατά την διαδικασία της εκκίνησης.
  • Η κατανάλωση του κινητήρα που δεν ωφελείται από την ύπαρξη υβριδικού συστήματος

Θα θυμάμαι

  • Το ζυγισμένο πλαίσιο και την ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά.
  • Τον όμορφο εξωτερικό σχεδιασμό και τους ποιοτικούς εσωτερικούς χώρους.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Hyundai i30 Hybrid

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty