Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

VW Polo GTi (MY 06)-Test Drive

Από μακριά όταν το κοιτάς ορκίζεσαι ότι πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας Golf GTI. Αν πλησιάσεις και το προσέξεις καλύτερα, αμέσως θα διακρίνεις τα λεπτότερα χαρακτηριστικά που διαθέτει το VW Polo GTi. Έχοντας όλα αυτά τα χρόνια κερδίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των αντρών και των γυναικών σε όλες τις εκδόσεις του, τ το Polo βάζει τώρα ένα πιο δύσκολο στόχο: να κατακτήσει τις καρδιές της νεολαίας που το αίμα της βράζει από νεύρο. VW Polo GTi.

Η VW κατά την προσφιλή της τακτική για να κερδίσει και αυτή την μάχη, κοίταξε στο «οπλοστάσιο» της και βρήκε τον γνωστό κινητήρα των 18κ.εκ Turbo GTI των150ίππων. Για μερικούς αυτός ο κινητήρας να ακουστεί λίγο υπερβολικός, αφού κοιτώντας την ιστορία του Polo θα περίμενε κάτω από το καπό να βρει ένα κινητήρα το πολύ μέχρι 1600 κ.ε. Οι καιροί άλλαξαν τόσο πολύ που ακόμα και ο πατριάρχης της κατηγορίας το Golf Gti θα δυσκολευόταν να αναγνωρίσει τους απογόνους του.

Όταν λοιπόν το Golf έχει αισίως φτάσει τα 3200 cc, τα 1800κ.εκ του Polo…τώρα πια μοιάζουν λογικά! Επιπλέον, το νέο Polo-στα δικά μου μάτια, λόγω μεγέθους έχει πιο πολλές ομοιότητες με το πρώτο Golf που παρουσιάστηκε το 1976, από ότι το σημερινό.

Παρόλο που το νέο του μουτράκι του Polo εντυπωσιάζει με τα καινούργια φωτιστικά σώματα και τους προφυλακτήρες, στην έκδοση των 150ίππων προστέθηκαν ακόμα μερικές λεπτομέρειες όπως αυτή που αφορά το λογότυπο «GTI» στην μάσκα κυψελοειδούς σχεδίασης και στα μασπιέ στις πόρτες. πόρτας Από το πλάι ξεχωρίζουν οι 16“ ζάντες ελαφρού κράματος της Denver,με φαρδιά ελαστικά 205/45 με τις κατακόκκινες δαγκάνες φρένων να σε προετοιμάζουν για αγωνιστικές επιδόσεις.Από την πίσω όψη το βλέμμα σου θα μαγνητισθεί από την διπλή απόληξη της εξάτμισης και τ την αεροτομή πάνω στο παρμπρίζ. Αυτά χρειάζονται για να μπορεί να ξεχωρίζει από μακριά ο χαρακτήρας της «πολεμικής» έκδοσης από τις υπόλοιπες απλές και καθημερινές εκδόσεις του Polo.

Ενώ το εξωτερικό καταφέρνει να ενθουσιάζει με την σπορ γραμμή του, στο εσωτερικό τα πράγματα θυμίζουν κάτι παρελθόν! Παρόλα αυτά έγιναν προσπάθειες με κάποιες πινελιές από ανοξείδωτο ατσάλι που επενδύουν την κεντρική κονσόλα, τους αεραγωγούς, τα πεντάλ, τον επιλογέα ταχυτήτων και το διακοσμημένο τιμόνι με το λογότυπο GTI να πνεύσει ένας αέρας φρεσκάς. Ο πίνακας οργάνων με σχεδίαση 3Dκαι με με επιχρωμιωμένους δακτυλίους κάνει ότι μπορεί για να δέσει το εσωτερικό με το εξωτερικό σπορ στιλ του αυτοκινήτου. Εντυπωσιακή βρήκα την ηλιοροφή με τις πολλές ρυθμίσεις που σε αφήνουν να την απολαύσεις είτε βρέχει, είτε κινείσαι με μεγάλη ταχύτητα..

Όσο για τον κινητήρα, η VW έδειξε τυφλή εμπιστοσύνη για άλλη μια φορά στον γνωστό υπερτροφοδοτούμενο 4κύλινδρο – 20βάλβιδο των 1.781κ.εκ με τους 150ίππους που έχει κινήσει πια τα πάντα: από Seat μέχρι Audi και από Octavia μέχρι Α6. Χορτάσαμε να τον βλέπουμε πια! Παρόλο που το Polo είναι ελαφρύ για τις δυνατότητες του, ο κινητήρας αυτός παρουσιάζεται κάπως απρόθυμος κάτω από τις 2.500 σ.α.λ.,. Μετά να αποδίδει ικανοποιητικά, ενώ από τις 4.000 έως και τις 5.800 σ.α.λ., όπου και εμφανίζονται οι μέγιστες τιμές της απόδοσης, ακολουθεί ένα ξέσπασμα δύναμης που τελίκα ξαφνιάζει το πλαίσιο του αυτοκινήτου.

Πιστεύω ότι ο TSI των 140 ίππων θα έβρισκε σε αυτό το αυτοκίνητο το πραγματικό του σπίτι. Τέλος πάντων, για καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά την συνολική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, οι Γερμανοί μηχανικοί έκαναν κάποιες αλλαγές που αφορούν την ανάρτηση. Τα ελατήρια και τα αμορτισέρ έχουν σκληρότερες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα το GTI να χαμηλώσει 15χλστ σε σχέση με τα ταπεινά του αδελφάκια και να ποκτήσει πιο σπορτίφ αίσθηση. Τα φαρδύτερα ελαστικά προσπαθούν να περάσουν την περισσοτερη δύναμη στον δρόμο, ενώ τα μεγαλύτερα αεριζόμενα δισκόφρενα προσφέρουν την παραπάνω δύναμη που απαιτείται για να σταματήσουν τα 150 μανιασμένα άλογα του κινητήρα.

Είχα την ευκαιρία να οδηγήσω το Polo GTI τόσο στην πίστα όσο και στον δρόμο και μπορώ να πω ότι έχω σχηματίσει μια αρκετά σαφή εικόνα για αυτό το αυτοκίνητο.

Οι επιδόσεις του και η οδική του συμπεριφορά του αυτοκίνητου στην πίστα των Μεγάρων ήταν ξεκάθαρη, καθώς μερικοί γύροι ήταν αρκετοί για να με βοηθήσουν να καταλάβω τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει ο πληθωρικός κινητήρας στο έργο που λέγεται Polo Gti. Από την είσοδο της πίστας μέχρι την Κ1 αμέσως αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο κινητήρας του αυτοκινήτου. Μέχρι τις 2500στρ ο κινητήρας δεν έχει νεύρο, ενώ από τις 2500-4000στρ ξυπνά- για να ακολουθήσει ένα ξέσπασμα ωμής δύναμης και ροπής που διαρκεί από τις 4000 μέχρι τις 5800στρ.

Παρόλο που στην πίστα εκμεταλλεύεσαι όλο το φάρδος του δρόμου, το αυτοκίνητο λόγο της «χαλαρής» ανάρτησης και της μέτριας πληροφόρησης από το τιμόνι, παρουσιάζεται μια απροθυμία στο να κινηθεί στους ρυθμούς που κινητήρας θα ήθελε, με αποτέλεσμα οι γραμμές να ανοίγουν και οι χρόνοι να τραβάνε… την ανηφόρα.. Στην έξοδο της στροφής το αυτοκίνητο σπινάρει ανεξέλεγκτα, λόγο κυρίως απότομής δύναμης μετά τις 4000 κάτι που έχει σαν φυσικό επακόλουθο να αναγκάζεσαι να σηκώσεις το πόδι από το γκάζι επιβαρύνοντας το γυρολόγιο του μέσα στην πίστα. Στις ανοικτές στροφές το Polo «παραδίδεται» καθώς οι μεγάλες κλίσεις και το συνεχές σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού επηρεάζουν αρνητικά την αίσθηση του τιμονιού επαναφέροντας με συνοπτικές διαδικασίες τον οδηγό στην τάξη.

Η «ήρεμη» οδήγηση με γραμμές είναι επιβεβλημένη- αφού η υποστροφή και η άρνηση του πίσVW Polo GTi. 2ω μέρους να ξεκολλήσει αποκλείουν κάθε διάθεση για τα γνωστά παιχνίδια του τύπου: «στην Κ5 να διώχνω το πίσω μέρος ώστε να κεντράρω νωρίτερα το ΑΠΕΞ της στροφής και να βγω με τέρμα γκάζι στην ευθεία»… Τα φρένα χωρίς να είναι απόλυτα σε αίσθηση, καταφέρνουν να σταματούν πάντα το αυτοκίνητο και δεν κουράζονται ακόμα και με σκληρή χρήση τιμώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το κόκκινο χρώμα που έχουν οι δαγκάνες τους .

Αυτό πάντως που μαγεύει μέσα στην πίστα είναι ο ήχος του κινητήρα που σε πορώνει και σε κάνει να πιστεύεις ότι κινείσαι πιο γρήγορα από ότι στην πραγματικότητα. Στις ευθείες ο κινητήρας παίρνει πίσω το αίμα του με την απόλυτη δύναμη του, αλλά δυστηχώς όπως όλοι ξέρουμε οι χρόνοι «κατεβαίνουν» από τις στροφές.
Στο δρόμο τα πράγματα δεν αλλάζουν και τόσο πολύ, παρόλο που οι πιέσεις που ασκούνται, είναι λιγότερες .

Η λειτουργία του κινητήρα εξακολουθεί να επηρεάζει το πλαίσιο και το γνωστό ξέσπασμα στις 4000στρ. αποσυντονίζει το σύνολο στο όριο. Η ανάρτηση είναι συνολικά ρυθμισμένη με στόχο την άνεση και έτσι στον δρόμο καταφέρνει να πάρει πίσω ότι έχασε στην πίστα. Έτσι το Polo περνάει με άνεση πάνω από τις χιλιάδες λακκούβες που συναντάμε στην χώρα μας καταφέρνοντας να μην κουράζει καθόλου τις πλάτες των επιβατών. Από την άλλη όμως οι έντονες κλίσεις στις γρήγορες καμπές προβληματίζουν και εδώ επηρεάζοντας κάπως την αίσθηση άνεσης που πετυχαίνει η σχετικά μαλακή ανάρτηση.

Στον αυτοκινητόδρομο το Polo είναι εξαιρετικά ευθύβολο και δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους. Η απουσία των αεροδυναμικών θορύβων στο αμάξωμα επισκιάζεται από τον θόρυβο του κινητήρα, ο οποίος ενώ ενθουσιάζει στην πίστα, στον δρόμο κουράζει με την ένταση του και την τραχύτητα του..

Το Polo GTI μας δείχνει για μια ακόμα φορά ότι η δύναμη όταν δεν συνοδεύεται από το ανάλογο στήσιμο στις αναρτήσεις τις περισσότερες φορές δημιουργεί προβλήματα. Το τέρας που κρύβεται κάτω από το καπό του «μικρού» GTI απαιτεί πιο σκληρή ρύθμιση στην ανάρτηση κάτι που φυσικά θα έχει το ανάλογο κόστος στην άνεση του polo. Όμως πιστεύω ότι το κοινό που θέλει ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι έτοιμο να κάνει μερικές ακόμα παραχωρήσεις στην άνεση προκειμένου να εξασφαλίσει μια πιο σπορτίφ συμπεριφορά.

Τώρα αν μπορούσα να επηρεάσω την VW( που φυσικά δεν μπορώ!!) θα πρότεινα να άφηναν την ανάρτηση ως έχει και τοποθετούσαν τον μοναδικό 1.4 TSI με τους 140 ίππους .ωστε να πετυχαίνανε όλους τους στόχους τους.
Το Polo στα € 19,500 που κοστίζει θα βρει στον δρόμο του το «αδελφάκι» του από την Ισπανία-το IBIZA FR, το οποίο εκτός από τα €500 λιγότερα που κοστίζει. διαθέτει το ίδιο αμάξωμα, τον ίδιο κινητήρα, την ίδια σε σχεδίαση στην ανάρτηση- αλλά και μια πιο σπορτίφ ρύθμιση στα αμορτισέρ που κατά την γνώμη μου ταιριάζει καλύτερα στο αυτοκίνητο.

Όμως το σήμα και η ομοιότητα με το θρυλικό GOLF GTI του χαρίζει μια αίγλή που το κάνει περιζήτητο και του προσδίδει μια ξεχωριστή-σχεδόν μαγική- δύναμη που μαγνητίζει τα βλέμματα από όπου και αν περνά. Και αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή μεταπώλησης που έχουν όλα τα αυτοκίνητα της VW έχει για πολλούς την δική του μοναδική αξία…

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο