Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08-VeteranCar Test Drive

Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08-VeteranCar Test Drive

Είναι γνωστό ότι το όνομα της Daihatsu αποτελούσε συνώνυμο του καλού μικρού αυτοκινήτου-και το Daihatsu Sirion 1.3 Automatic ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που πρότεινα σε μια φίλη μου όταν μου είπε ότι ψάχνει για ένα πολύ φτηνό μεταχειρισμένο πόλης .

Η Daihatsu παρότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικρών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία και όλα της τα μοντέλα σχεδιάζονται και παράγονται αποκλειστικά εκεί.

Το Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 δεν γεννήθηκε για να σε εντυπωσιάσει με την ομορφιά του εξωτερικού design του, ούτε φυσικά με τις εκρηκτικές του επιδόσεις.

Είναι όμως ένα αυτοκίνητο που με την πρώτη ματιά σε κάνει να το συμπαθήσεις όπως σε κερδίζει για παράδειγμα ένα κουταβάκι που βρίσκεις στον δρόμο… Το παίρνεις στο σπίτι σου και χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις το έχεις λατρέψει!

Πριν μερικά χρόνια και έχοντας τότε οδηγήσει σχεδόν ότι κυκλοφορούσε στην κατηγορία δεν χρειάστηκε να δώσω σκληρή μάχη για να πείσω τον άντρα μου να μην σταθεί στην εξωτερική του εμφάνιση, αλλά να εστιάσει την προσοχή του στα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη-και είχα πάλι τόσο πολύ δίκιο!

Έτσι το 2007 αγοράσαμε ένα άσχημο αυτόματο μαύρο Sirion που όμως μας συντρόφεψε για περισσότερα από έξι τελείως απροβλημάτιστα χρόνια και για 130.000 km στην πόλη.
Μπαίνοντας ξανά στο Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 μετά από τόσα χρόνια ένοιωσα μια βαθιά μελαγχολία καθώς θυμήθηκα τα χρόνια που μεγάλωναν τα πρώτα δύο μας παιδιά, την γέννηση του τρίτου-και γενικά την εποχή που όλοι ήμασταν πολύ πιο ξέγνοιαστοι και αγνοί.

Κάθε διακόπτη που πίεζα, κάθε φορά που τα φρένα τελείωναν όταν προσπαθούσα να πάω λίγο πιο γρήγορα οι αναμνήσεις με γέμιζαν με μια νοσταλγική χαρά.. Το δικό μας Sirion το αποχωρηστηκαμε με πολύ πόνο περίπου ένα χρόνο αφού ο πελαργός μας έφερε ένα τρίτο μωράκι!

Εμφάνιση

Δεν θα κρυφτώ άλλο πίσω από το δάκτυλό μου και θα αποκαλύψω ότι η εξωτερική εμφάνιση του Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 δεν με ενθουσίασε… τώρα όπως και τότε.

Είναι απλά ασχημό!

Ειδικά στην έκδοση που οδήγησα με τους φουσκωμένους προφυλακτήρες, τις ζάντες 14’’, τις φούστες κάτω από τις πόρτες με την μέτρια εφαρμογή και την άχρηστη για τις ταχύτητες και τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου πίσω αεροτομή, η πρώτη εικόνα που αποκομίζεις είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική!

Το ψηλόλιγνο σουλούπι του αυτοκίνητου δεν έρχεται να προσθέσει κάτι στην αισθητική της κατηγορίας- σε αντίθεση με τις πραγματικές λύσεις που θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτό το μικρομεσαίο Ιαπωνικό μοντέλο.

Εσωτερικό/Χώροι

Μπαίνοντας στο εσωτερικό δεν μπορείς να ξεπεράσεις εύκολα τον «τζούφιο» ήχο που παράγουν οι πόρτες στο κλείσιμο τους, αλλά ρίχνοντας μια ματιά γύρω σου καταλαβαίνεις αμέσως τι ήθελαν να φτιάξουν οι σχεδιαστές της Daihatsu.

Το ζητούμενο σε ένα αυτοκίνητο πόλης είναι οι μεγάλοι εσωτερικοί χώροι και οι πρακτικές λύσεις με όσο το δυνατόν μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις (3,6μ).

Στο εσωτερικό εξακολουθεί να εντυπωσιάζει ο χώρος που έχουν οι επιβάτες στην διάθεση τους για τα πόδια και το κεφάλι, ενώ και ο χώρος αποσκευών έχει κανονικό σχήμα κρίνεται άκρως ικανοποιητικός.

Οι λεπτομέρειες όπως είναι οι θήκες για μικροαντικείμενα στο κάτω μέρος της κονσόλας και οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα σε γωνιά 90ο για να διευκολύνουν την είσοδο των επιβατών το κάνουν ιδανικό για να «φορτώνετε» τα μωρά και τα παιδιά στο πίσω κάθισμα.

Στα Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 θα βρείτε έναν ελαφρώς διαφοροποιημένο πίνακα οργάνων- που ενσωματώνει το στροφόμετρο -που στο παλιό μοντέλο ήταν τοποθετημένο σε ένα ξεχωριστό «πονηρό» όργανο στην μέση του ταμπλό- να βρίσκεται τώρα σε ένα ενιαίο πολυόργανο που επίσης στηρίζεται πάνω στην κολώνα και ενσωματώνει σχεδόν τα πάντα.

Οι ενδείξεις των οργάνων είναι πλήρεις και ευδιάκριτες και ενώ περιέργως απουσιάζει η πορτοκαλί ένδειξη της ρεζέρβας(!), από την άλλη επιτέλους υπάρχει ένδειξη για την κατανάλωση των καυσίμων-όχι όμως την εξωτερική θερμοκρασία.

Το επίπεδο ποιότητας των υλικών είναι πλήρως αποδεκτό ακόμη και σήμερα δεκαπέντε χρόνια μετά, ενώ το επίπεδο συναρμολόγησης είναι εξαιρετικό- για την κατηγορία- και είναι δύσκολο να σας μεταφέρω το πόσο στιβαρό και καλοφτιαγμένο δείχνει το εσωτερικό του αυτοκίνητου τόσο στο μάτι, όσο και όταν περνά πάνω από τις λακκούβες μας ακόμη και όταν έχει 170.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Ο «κλούβιος» ήχος από τις πόρτες ενοχλεί κάθε φορά που μπαίνετε μέσα, όπως και η ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα- που με τα σημερινά κριτήρια θα χαρακτηριζόταν απλά μέτρια.

Αντίθετα οι επιδόσεις του αυτοκινήτου στα Crash Tests συμβαδίζουν απόλυτα με εκείνες των σημερινών αυτοκινήτων πόλης.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας κινητήρας 1300 κ.εκ. με δύο εκκεντροφόρους μεταβλητού χρονισμού που μας είναι γνωστός από το Yaris και αποδίδει 91 ίππους.
Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κλασσικού τετρατάχυτου αυτόματου κιβωτίου με υδραυλικό μετατροπέα ροπής που με τα σημερινα δεδομένα έχει μέτρια λειτουργία απόδοση.

Οι αλλαγές επιτυγχάνονται με προοδευτικό τρόπο, ενώ και οι επιδόσεις του αυτοκινήτου δεν μοιάζει να επηρεάζονται ιδιαίτερα.
Για τις προσπεράσεις μάλιστα υπάρχει ένα κουμπί στο πλάι του επιλογέα που κατεβάζει αμέσως σε 3η και την κρατάει μέχρι τον κόφτη.

Εκείνο όμως που επηρεάζεται αρνητικά είναι η κατανάλωση καυσίμων, η οποία είναι παντού κατά μέσο όρο περίπου 2 λίτρα υψηλότερη σε σχέση με εκείνη της χειροκίνητης έκδοσης.

Επιπλέον το κιβώτιο δεν ακούει αμέσως στο kick down και δεν κατεβάζει ταχύτητες κατά την διαδικασία της επιβράδυνσης-επιβαρύνοντας τα μέτρια προς κακά φρένα του αυτοκινήτου.

Στα μειονεκτήματα του κιβωτίου πρέπει σίγουρα να προστεθεί το γεγονός ότι αρκεί μόνο να πατήσει κάποιος την ασφάλεια που βρίσκεται κάτω από τον μοχλό για να αλλάξει σχέση άσχετα με το εάν πατάει φρένο ή εάν είναι τα κλειδιά στην μίζα.

Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί εάν αφήσετε παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο και πεταχτείτε για μια στιγμή στο περίπτερο.

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα ασφάλειας θα πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη μας γιατί ο επιλογέας είναι πολύ εύκολο να φύγει από την θέση “P” και να βρεθούνε τα παιδία μας να κινούνται μέσα σε ένα ακυβέρνητο αυτοκίνητο.

Εμείς εντωμεταξύ θα πρέπει να δένουμε πάντα τα παιδία στα καθισματάκια τους, να βγάζουμε τα κλειδιά από την μίζα, να βεβαιωνόμαστε ότι τραβάμε καλά το χειρόφρενο και να στρέφουμε τους τροχούς προς το πεζοδρόμιο- ενώ ιδανικά δεν θα πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα παιδία μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο..

Παρά τα σαφή του μειονεκτήματα-εάν συγκρίνεις το κιβώτιο με άλλα πιο σύγχρονα (βλ. CVT, Hyundai μονού συμπλέκτη) στην κατηγορία αυτό που τελικά μένει είναι η απαλότητα με την οποία γίνονται οι αλλαγές και ο τρόπος που βοηθά τον οδηγό να χαλαρώσει μέσα στην πόλη.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις αποτελούνται από McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο πίσω και είναι αρκετά άνετες στην ρύθμιση τους, όμως οι μαλακές αντιστρεπτικές επιτρέπουν έντονες κλίσεις στις στροφές επηρεάζοντας την δυναμική συμπεριφορά

Στην Πόλη

Το Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 κινείται σαν ένα μαγικό χαλί την ώρα που το αριστερό σας πόδι ξεκουράζεται και το δεξί σας χέρι βρίσκεται πάνω στο τιμόνι αντί να «ανακατεύει» τις ταχύτητες!

Τελικά ζυγίζοντας την κατάσταση νομίζω ότι το αυτόματο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το Sirion-αν δεν σας πειράζει η σημαντικά αυξημένη κατανάλωση σε σχέση με το χειροκίνητο που ξεπερνιέται όμως αν βάλετε ένα σύστημα υγραεριοκίνησης.

Το μικρό αυτοκίνητο χάρη στο κοφτερό και μαλακό τιμόνι παρκάρει για πλάκα σε θέσεις που δεν σας γεμίζουν το μάτι.

Το Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 περνά πάνω από τα σαμαράκια και τις λακκούβες της Αθήνας με μια άνεση που θα έκανε πολλά αυτοκίνητα μεγαλύτερων κατηγοριών να κοκκινίσουν, ενώ ταυτόχρονα τίποτα δεν κοπανά ή τρίζει παρά τα χρόνια που έχει στην πλάτη του.

Εκτίμησα τόσο πολύ την άνεση την ευκολία του Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 που… εθίστηκα στην χρήση του-και δεν ήθελα να οδηγώ τίποτε άλλο!

Θυμήθηκα λύσεις που δεν φαίνονται με την πρώτη μάτια, όπως οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα, ο χώρος αποσκευών με το μεγάλο ύψος που χωρά άνετα το καροτσάκι και η κάθετη πίσω πόρτα που βοηθά στο εύκολο παρκάρισμα.

Πίσω από το τιμόνι του Sirion όλοι οι οδηγοί θα βολευτούν με άνεση και θα εκτιμήσουν την καλή ορατότητα που προσφέρουν οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες.

Ο οδηγός διαπιστώνει ότι τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει –με εξαίρεση τη θέση του διακόπτη ρύθμισης των εξωτερικών καθρεπτών (δεξιά από την κολώνα του τιμονιού) που αποτελεί το μόνο εργονομικό ατόπημα.

Το Sirion χάρη στις μικρές του εξωτερικές και τις αντιστρόφως ανάλογες εσωτερικές του διαστάσεις, είναι ένα πραγματικό Μini- MPV πόλης.

Οδηγώντας έξω από την πολή

Όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει το τέλειο αυτοκίνητο που τα κάνει όλα- και έτσι το Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 «πληρώνει» το λογαριασμό για τις άνετες αναρτήσεις του όταν βρεθεί σε δρόμο με κλειστές στροφές, ή όταν κληθεί να ταξιδέψει εκτός πόλης.

Εκεί οι έντονες κλίσεις υποχρεώνουν τους εμπρός τροχούς να χάσουν γρήγορα την επαφή τους με την άσφαλτο και κάνουν το μικρό αυτοκίνητο υποστροφικό.

Η έλλειψη του ESP υποχρεώνει τον οδηγό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση, ενώ τα φρένα με το αυτόματο κιβώτιο κουράζονται ακόμα πιο γρήγορα και δεν είναι και πολύ αποδοτικά, κόβοντας κάθε διάθεση για γρήγορη οδήγηση.

Τουλάχιστον το πίσω μέρος παρά τον άκαμπτο άξονα αποσταθεροποιείται δύσκολα προστατεύοντας τον οδηγό από την υπερστροφή.

Στον αυτοκινητόδρομο το Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 είναι σταθερό, αλλά λόγω ύψους επηρεάζεται από τους πλάγιους ανέμους και εάν χρειαστεί να φρενάρετε απότομα οι μαλακές εμπρός αναρτήσεις εξαντλούν γρήγορα την διαδρομή τους αποσταθεροποιώντας το αυτοκίνητο.

Ο κινητήρας της μαμάς Toyota – o οποίος στο Yaris έμοιαζε να δυσκολεύεται να κινήσει το αμάξωμα, εδώ συνδυάζεται τόσο καλά με την κλιμάκωση του κιβωτίου που εμφανίζεται να είναι άμεσος και γρήγορος. Τραβάει από χαμηλά και φτάνει με αρκετή φασαρία μέχρι τις 6.900 σαλ όπου επεμβαίνει ο κόφτης, με ένα γραμμικό και ζωντανό τρόπο.

Η εντύπωση που δίνει το αυτοκίνητο είναι ότι επιταχύνει πιο γρήγορα από τα 12 δευτερόλεπτα που η Daihatsu μας δίνει για τα 0-100 χλμ/ω, αλλά η κατανάλωση που ξεπερνά τα 8 λίτρα στην πόλη και τα 7-7,5 λίτρα στο ταξίδι είναι εκτός εποχής.

Συμπέρασμα

Αν ψάχνετε για ένα αξιόπιστο μεταχειρισμένο οικογενειακό αυτοκίνητο πόλης το Daihatsu Sirion 1.3 Automatic MY08 λάμπει με τις ικανότητες και την πρακτικότητα του.

Μειονέκτημα αποτελεί σίγουρα η απουσία ενός επίσημου αντιπροσώπου, όμως υπάρχουν πολλά ειδικευμένα συνεργεια της Daihatsu, ενώ η μηχανολογική συγγένεια με το Toyota Yaris σας εξασφαλίζει ότι όπου και αν βρεθείτε θα βρείτε ανθρώπους με την τεχνογνωσία και τα ανταλλακτικά που θα λύσουν τα περισσότερα προβλήματα.

Δεν είναι όμορφο όμως είναι πρακτικό και ξεκούραστο, σβέλτο και άνετό, αξιόπιστο και οικονομικό.

Θα σας το πρότεινα? Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής:

Ναι εάν μιλάμε για το δεύτερο αυτοκίνητο πόλης- και όχι εάν είναι το μοναδικό σας αυτοκίνητο.

Αν έχετε ξεκάθαρη στόχευση και ξέρετε τι ζητάτε, τότε δεν υπάρχει καλύτερο αυτοκίνητο σε αυτά τα χρήματα.

Η τιμή των περίπου €4,500-5,500 σαν μεταχειρισμένο εξακολουθεί να κρίνεται σχετικά τσιμπημένη για την ηλικία, όμως αν σε αυτό το ποσο προσθεσετε €600 και το μετατρέψετε σε υγραέριο θα έχετε ένα αυτοκίντο που με €5 θα καλύτπτει 100 αστικά χιλιόμετρα… για πάντα!

Όμως αν το προτιμήσετε, καθώς ο καιρός θα περνά χωρίς προβλήματα χωρίς να το καταλάβετε το Daihatsu Sirion θα αρχίσει να ομορφαίνει στα μάτια σας κάθε μέρα που θα περνά…και όταν το παρκάρετε θα γυρνάτε και θα το κοιτάτε

Μου συνέβη… για αυτό σας το λέω!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας για τα παιδία στο αυτόματο κιβώτιο και η έλλειψη ESP.
  • Η υποστροφική συμπεριφορά και τα αδύναμα φρένα.

Θα Θυμάμαι

  • Την πρακτικότητα, την αξιοπιστία και το μέγεθος των χώρων.
  • Την πολιτισμένη και ξεκούραστη συμπεριφορά μέσα στην πόλη.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο