Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Mazda RX 8 Challenge 192hp(MY 2006)-Test Drive

Mazda RX 8 Challenge 192hp(MY 2006)-Test Drive

Οι ενθουσιώδεις οπαδοί της Mazda εντοπίζουν το Mazda RX 8  και το ξεχωρίζουν άμεσα μέσα στο πλήθος των μονότονων αυτοκινήτων της αγοράς.

Αυτό δείχνει αν μη τι άλλό την σχεδιαστική του μοναδικότητα και την ξεχωριστή προσωπικότητα που διαθέτει.

Mazda RX 8 autoholix pic 17Με την πρώτη ματιά εύκολα καταλαβαίνεις ότι ο ιδιαίτερος εξωτερικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου απευθύνεται σε οδηγούς με σπορ φιλοδοξίες.

Εμφάνιση

Στη μάσκα του αυτοκινήτου σχηματίζονται τρεις αεραγωγοί ένας κεντρικός και δύο μικρότεροι πλαϊνοί ενώ ο προφυλακτήρας αγκαλιάζει οπτικά τους θόλους των τροχών.

Από το πλάι διακρίνεται ο έντονα σπορ χαρακτήρας του Mazda RX 8 που τονίζεται από το χαμηλό προφίλ του αμαξώματος, τους μεγάλους τροχούς με τους φουσκωμένους θόλους να εντυπωσιάζουν με τις καμπύλες τους.

Εσωτερικό

Έχοντας σαν στόχο την δημιουργία ενός τετραθέσιου, τετράθυρου αλλά και σπορ αυτοκινήτου, η Mazda εφάρμοσε το νέο της σύστημα –Freestyle– όπου οι πίσω πόρτες ανοίγουν από το κέντρο μπρος τα έξω.

Οι μηχανικόι ενσωματώνοντας στις πίσω πόρτες τις μεσαίες κολώνες του αυτοκινήτου, εξοικονομήσανε χώρο για δύο επιβάτες στο πίσω κάθισμα και για αποσκευές 290lit τηρώντας ταυτόχρονα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι υπεύθυνοι για την σχεδίαση του RX8, δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με την εργονομία και την καλαισθησία του εσωτερικού.Mazda RX 8 autoholix pic 16 Στον βασικό πίνακα οργάνων διακρίνονται τρία μεγάλα όργανα με μοντέρνα γραφικά και αλουμινένια πλαίσια.

Εκεί ξεχωρίζει το κεντρικό «δακτυλίδι» με το αναλογικό στροφόμετρο με το κόκκινο να ξεκινά στις ~8.800σαλ και την ψηφιακή ένδειξη ταχύτητας να θυμίζει κάτι από WRC.

Το υλικό που χρησιμοποιείται στο ταμπλό διακρίνεται την ποιότητα του, ενώ όλα τα τμηματά του έχουν άψογη εφαρμογή.

Η αγωνιστική νότα έρχεται από το δερμάτινο τιμόνι, τον επιλογέα ταχυτήτων και φυσικά από την αλουμινένια οι πεταλιέρα.

Τα καθίσματα μπορεί να μην είναι δερμάτινα αλλά διακρίνονται για την πολύ καλή ποιότητα των υφασμάτων και την εξαιρετική πλευρική στήριξη.

Το Mazda RX 8 είναι ιδιαίτερα άνετο για τους μπροστινούς επιβάτες ενώ οι πίσω θα νοιώσουν ελαφρά καταπιεσμένοι εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας που οφείλεται στα μικρά πλαϊνά παράθυρα, την χαμηλή οροφή καιστον Mazda RX 8 autoholix pic 15στενό χώρο για τα πόδια -ιδίως αν τα μπροστινά καθίσματα είναι τέρμα πίσω.

Στον Δρόμο

Από την πρώτη κιόλας στιγμή κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα στιβαρό αυτοκίνητο, αφού ακόμα και ο ήχος που παράγει η πόρτα όταν κλείνει θυμίζει ακριβό γερμανικό αυτοκίνητο.

Το RX 8 είναι ένα αυτοκίνητο με πολύ καλή παθητική ασφάλεια- όπως όλα τα αυτοκίνητα της Ιαπωνικής εταιρείας, ενσωματώνοντας όλα τα απαραίτητα πια συστήματα αερόσακων και ζωνών σταδιακής παραμόρφωσης για την απορρόφηση της ενέργειας των συγκρούσεων. Έτσι οι κορυφαίες επιδόσεις στα τεστ πρόσκρουσης δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν- αφου αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο από την Mazda.

Όμως τελικά αυτό που μετράει σε ένα αυτοκίνητο είναι η ενεργητική ασφάλεια-γιατί το θέμα δεν είναι να χάσεις τον έλεγχο και να σωθείς από τους 1001 αερόσακους, αλλά να μην χάσεις τον έλεγχο και να συνεχίσεις την διαδρομή σου!

Εδώ είναι που το Mazda RX 8  έρχεται Mazda RX 8 autoholix pic 14σε ρήξη με το παρελθόν(βλέπε … RX7) και καταφέρνει να είναι ευθύβολο και προβλέψιμο ακόμα και στους ολισθηρούς δρόμους. Τέλος ο τρόμος που απλόχερα χάριζε το RX7 όταν έβρεχε- και που οδηγούσε τους ιδιοκτήτες του να καλούν ταξί για να συνεχίσουν προς την δουλεία τους…

Το στιβαρό αμάξωμα διαθέτει καλά φρένα με αεριζόμενους δίσκους, ενώ οι αναρτήσεις με τα διπλά ψαλίδια εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω “καθαρίζουν” σε όλες τις περιπτώσεις.

Το ακριβές ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι σε συνδυασμό με την πίσω κίνηση, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, το μπλοκέ διαφορικό και τη κατανομή βάρους μεταξύ των δύο αξόνων που βρίσκεται στο 50:50, εγγυάται για κάτι παραπάνω από ασφαλή οδήγηση- εγγυάται για διασκεδαστική οδήγηση και αυτό είναιMazda RX 8 autoholix pic 13… το θέμα μας!

Με επιτάχυνση 0-100km στα 7,6 δευτ. το RX8 Challenge όπως είναι αναμενόμενο είναι ενα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο!

Έκλεισα το VDC(Περιοριστής Διασκέδασης) και το τζίνι της υπερστροφής βγήκε από το λυχνάρι του, χαρίζοντας στιγμές ευτυχίας σε εμένα- και τρόμου στους τουρίστες της γραφικής Σαντορίνης.

Σε κάθε του στροφή προκαλούσα επίτηδες το λάθος, αλλά εκείνο απλά κάρφωνε το βλέμμα του στην κρυφή της στροφής διώχνοντας διακριτικά το πίσω μέρος του με την ακρίβεια που θα περίμενα από έναν επαγγελMazda RX 8 autoholix pic 2ματία χορευτή.

Συχνά με απείλησαν διάφοροι- κυρίως γερμανόφωνοι τουρίστες ότι θα φωνάξουν την αστυνομία, ενώ οι ντόπιοι αναβοσβήνανε τα φώτα τους και με στόλιζαν με το παράσημο της ανοικτής παλάμης.

Ποιος νοιάζεται!!

Τόσο μεγάλη ασφάλεια εμπνέει το αυτοκίνητο όταν κινείται με το πλάι που πολλές φορές θα ήθελα να σταματήσω και να τους πω ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχούν και ότι όλα βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο, αλλά δεν με ενδιέφερε γιατί εκείνη η στιγμή ήταν δική μου!

Το RX8 με παρέσυρε στο κόσμο του, με έκανε αντικοινωνική- και όσο αυτά όλα συνέβαιναν εγώ το απολάμβανα και από πάνω.

Κινητήρας

Ο πολύστροφος περιστροφικός κινητήρας έρχεται αρωγός στην διαδικασία λιωσίματος των πίσω ελαστικών παρόλο που είναι η έκδοση με τα «μόνο» 192 άλογα. Πολλοί μου είπαν ότι ο κινητήρας αυτός ταιριάζει με το RX8 περισσότερο από ότι ο πιο δυνατός της έκδοσης Cosmo με τους 231 ίππους- που δεν έχω οδηγήσει- και που λένε ότι είναι πιο απότομος, αλλά εγώ διαφωνώ.Mazda RX 8 autoholix pic 1

Δεν μπορώ να διανοηθώ πόσο πιο διασκεδαστική θα ήταν η διαδρομή που έκανα με μερικούς ίππους παραπάνω. Οι σωστά κλιμακωμένες σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων έκαναν το αυτοκίνητο φιλικό και προβλέψιμο επιτρέποντας μου ταυτόχρονα να πατάω με ασφάλεια το γκάζι βαθία μέσα στην στροφή μαζεύοντας ταχύτητα για την έξοδο της στροφής.


T
ο RX8 διατίθεται σε δύο εκδόσεις: την Cosmo με τους 231 ίππους και την Challenge με τους 192 ίππους και η συντήρηση του είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεπείς ιδιοκτήτες και μηχανικού με εξιδίκευση.

Για αυτό τον λόγο οι τιμές του σαν μεταχειρισμένο είναι χαμηλές σε σχέση με την απόλαυση που προσφέρει στον οδηγό του όταν βέβαια ο Wankel βρίσκεται σε καλή υγεία.

Το RX8 είναι ένα ειδικό αυτοκινητο για γνώστες και κάθε προσέγγιση με οικονομοτεχνικά και λογικά κριτήρια …είναι απλά παράλογή!

Σας ευχαριστώ για την αναγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο