Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)SEAT LEON 1.6 MPI MY(2006)-Test Drive

SEAT LEON 1.6 MPI MY(2006)-Test Drive

Το SEAT Leon ήταν το αυτοκίνητο που έκανε την Ισπανική εταιρεία να μπει στην λίγκα των ποιοτικών αυτοκινήτων δίνοντας
ταυτόχρονα το απαραίτητο κύρος που αποχαρακτήρισε τα αυτοκίνητα της ως τους «φτωχούς συνεχιστές της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας». Μετά από αυτό το αυτοκίνητο τα Seat έπαψαν να αντιμετωπίζονται ως Ισπανικά Fiat και άρχισαν να προβάλλονται σαν Ισπανικά Audi- και αυτό δεν θα μπορούσε να το ξεχάσει κανείς στην Ισπανία.

Η αντικατάσταση του λοιπόν ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολή υπόθεση, που όπως ήταν αναμενόμενο ανατέθηκε στους πιο ειδικούς του χώρου. To Design του αυτοκινήτου φέρει την υπογραφή του Ιταλού σχεδιαστή Ντα Σιλβα -και αν νομίζετε ότι το όνομα αυτό σας θυμίζει κάτι, δεν έχετε άδικο.Η σχεδιαστική ομοιότητα του νέου Seat με τις Alfa Romeo δεν είναι τυχαία, αφού ο Ιταλός σχεδιαστής ήταν υπεύθυνος του τμήματος σχεδιασμού της Ιταλικής φίρμας για παρά πολλά χρόνια και ήταν αυτός που ανακάλυψε τις «αόρατες πίσω πόρτες».

Την πατέντα του αυτή την μετέφερε αυτούσια στα Ισπανικά αυτοκίνητα- για τα οποία είναι τώρα υπεύθυνος, κάτι που εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Το Leon II είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ όμορφο αυτοκίνητο που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Όσο καιρό το οδηγούσα παρατήρησα ότι τραβούσε σαν μαγνήτης τα βλέμματα των περαστικών- ανδρών και γυναικών. Το αισθητικό αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του, και αρέσει πολύ μάλιστα.. Πιστεύω ότι ιδιαίτερα στο φωτεινό κόκκινο χρώμα που είχε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας η ιταλική ψευδαίσθηση μεπροκαταλάμβανε σε ότι αφορά τον τρόπο που θα ήθελα να το οδηγήσω. Η οφθαλμαπάτη-εύρημα με τις … «αόρατες» πίσω πόρτες προσδίδει ένα νεανικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα κάνει την δημιουργία μιας τρίπορτης έκδοσης.. απλά περιττή.Η ύπαρξη μόνο της πεντάπορτης έκδοσης σημαίνει οικονομία στην γραμμή παραγωγής- ή στην περίπτωση του LEON περισσότερο Budget προσανατολισμένο στην ποιότητα κατασκευής.

Το νέο Seat Leon 1.6 MPI , χάρη στα τεχνικά χαρακτηριστικά και την ελκυστική εμφάνιση του καταφέρνει με επιτυχία να παντρέψει την Ιταλική φινέτσα με την Γερμανική στιβαρότητα. Και ακριβώς αυτό είναι που αντιλαμβάνεσαι την στιγμή που κλείνεις την βαριά γερμανικού τύπου πόρτα και κάθεσαι στο σκληρό κάθισμα. Το υλικό του ταμπλό έχει άριστη ποιότητα και προσποιείται με επιτυχία ότι είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Ο πίνακας των οργάνων θυμίζει και αυτός Μιλάνο με το στροφόμετρο να δεσπόζει στο κέντρο και είναι ταυτόχρονα όμορφος και εργονομικός. Τα χειριστήρια του ημιαυτόματου κλιματισμού είναι εύκολα στην χρήση και το σύστημα θέρμανσης και αερισμού είναι ιδιαίτερα αποδοτικό.

Ο χώρος των επιβατών παρέχει ικανοποιητικό χώρο για τα γόνατα και τα κεφάλια και παρά τα σκληρά καθίσματα- που όμως παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη, χαρακτηρίζεται ως απόλυτα επαρκείς. Ο χώρος πίσω μάλιστα είναι εντυπωσιακός και εκπλήσσει με την απόσταση που έχουν τα γόνατα από τα μπροστινά καθίσματα. Οι αποσκευές τεσσάρων ανθρώπων χωρούν με άνεση στο πορτμπαγκάζ το οποίο, χωρίς να εντυπωσιάζει με το μέγεθος του, έχει ένα απόλυτα κανονικό και εκμεταλλεύσιμο σχήμα.

Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι απλά εκπληκτική και τίποτα – μα τίποτα δεν τρίζει ακόμα και σε χωματόδρομους ή δρόμους με λακκούβες και σαμαράκια. Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο που θα μπορούσε να περιγράψει το πόσο καλοφτιαγμένο είναι το εσωτερικό του αυτοκινήτου και έτσι κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν κατάφερα με κανένα τρόπο να βρω κάτι που θα μου επέτρεπε να γκρινιάξω-. Η SEAT θα μπορούσε σε ότι αφορά την ποιότητα συναρμολόγησης να χρησιμοποιήσει το παλαιό τηλεοπτικό σλόγκαν που έλεγε: «νικήσαμε τον Θόρυβο»! Το θυμάστε? Βέβαια δεν μου ξέφυγαν και εγώ βρήκα κάτι για να γκρινιάξω! Βλέπετε η ηχομόνωση τόσο από τον χώρο του κινητήρα όσο και από τα λάστιχα στον δρόμο δεν αποτελεί το ισχυρό σημείο του αυτοκινήτου. Το αντίθετο αφού σε συνδυασμό με την κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων, στο ταξίδι με ταχύτητες πάνω από τα 150 χλμ/ω ο θόρυβος γίνεται ενοχλητικός, ιδιαίτερα στα πίσω καθίσματα. Μια λύση θα ήταν η τοποθέτηση του εξατάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων καθώς ο 1,6 δείχνει να έχει τα απαραίτητα αποθέματα ροπής και δύναμης για να αντεπεξέλθει σε μια έκτη ταχύτητα.

Οι Ισπανοί βέβαια βρήκαν ένα πιο φτηνό τρόπο να διασκεδάσουν τα αυτιά μας τοποθετώντας ένα εξαιρετικό ηχοσύστημα επτά ηχείων που διαθέτει μάλιστα και χειριστήρια στο τιμόνι. Το ηχοσύστημα διαθέτει δυνατό και καθαρό ήχο που καταφέρνει με άνεση να καλύψει με άνεση τον ήχο του κινητήρα στο ταξίδι.Η μαμά Φολκςβαγκεν –η οποία από παλιά ήθελε να δει την SEAT ανταγωνίζεται στα ίσα την Μιλανέζικη φίρμα, έδωσε φυσικά στον Ιταλό καλλιτέχνη -μαζί την ευχή της και το πάτωμα του νέου Golf.

Έτσι θα περιμένατε ότι η οδική συμπεριφορά είναι η αναμενόμενη, σωστά? ΛΑΘΟΣ καμία σχέση!!!
Η ανάρτηση με τα γόνατα McPherson εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους στον πίσω άξονα είναι ρυθμισμένη με έναν μοναδικό τρόπο. Το αυτοκίνητο μένει ακλόνητο στους πλευρικούς ανέμους, και στις γρήγορες καμπές της ΕΟ είναι σταθερό και ουδέτερο. Παρά τα σκληρά αμορτισέρ που δεν επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να γέρνει στις στροφές, η άνεση είναι πολύ καλή και καταφέρνει να περνά πάνω από τις λακκούβες με έναν μαγικό τρόπο- χωρίς κτυπήματα και αναπηδήσεις.
Όπως πάντα, έκλεισα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Επιτέλους το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας απενεργοποιείται πλήρως στέλνοντας τον Big Brother για ύπνο. Έτσι είναι τα πράγματα κ. Όργουελ.. Ευχαριστούμε SEAT! Θυμηθείτε όμως, ότι όταν ο δρόμος γλιστρά το TCS βοηθά ιδιαίτερα καθώς το αυτοκίνητο παρουσιάζει κάποιες υποστροφικές τάσεις που θα μπορούσαν να σας τρομάξουν. Μετά έψαξα να βρω μια διαδρομή που να προσφέρεται για οδήγηση. Και βρήκα τογνωστό κατηφορικό κομμάτι στον Αχλαδόκαμπο πριν τους Μύλους.

Κλειστές στροφές, ανοιχτές στροφές, φουρκέτες, κατηφόρες, από όλα έχει ο μπαξές. ΚΟΛΑΣΗ. Πατάς φρένο πριν την στροφή και το πίσω μέρος φεύγει λίγο για να σε βοηθήσει να τοποθετήσεις το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή -και εκεί απλά πατάς όλο το γκάζι. Τα πάντα γίνονται σχεδόν μόνα τους με ένα μαγικό και ταυτόχρονα απόλυτα κατανοητό τρόπο. Αν έχετε μαζί σας «κόσμο» μην προσπαθήσετε να ανακαλύψετε τα όρια του αυτοκινήτου, γιατί τα όρια των επιβατών θα έρθουν πολύ νωρίτερα από αυτά της πρόσφυσης . Η απόκριση του τιμονιού είναι άμεση και οι πληροφορίες που φτάνουν στο δερμάτινο τιμόνι είναι ακριβείς.. Τα φρένα είναι ανθεκτικά και δυνατά, αλλά το ABS μου φάνηκε λίγο ευαίσθητο για τον κατά τα άλλα σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Φυσικά ,καλούδια όπως το ABS, το TCS και οι 6 αερόσακοι περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό μαζί με τους προβλεπόμενους προβολείς ομίχλης και τις αλουμινένιες ζάντες. Ο οκταβάλβιδος κινητήρας του Leon 1,6 με τα 102 άλογα χάρη στην κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων δεν απογοητεύει και μόνο αν θυμηθώ τον δίλιτρο ΤFSI με τα 185 άλογα που οδήγησα στην Ισπανία μπορεί να νοιώσω ότι δεν επαρκεί για το αυτοκίνητο. Ο ήχος του είναι σπορτίφ αλλά και κάπως τραχύς τκαθώς μετά τις 5500 στροφές ο ήχος γίνεται έντονος στο εσωτερικό. Εμένα, πάντως, μου προκαλεί εντύπωση ότι παρόλο το γεγονός ότι η VW θεωρεί την SEAT σαν την σπορ εταιρεία του ομίλου, δεν προίκισε το LEON με τον συγχρονο δεκαεξαβάλβιδο FSI. Τελικά η Seat με το νέο Leon έκανε διάνα. Πρόκειται απλά για ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει τον τελευταίο καιρό ανεξαρτήτως κατηγορίας και αν είχε λίγο πιο καλή ηχομόνωση θα μπορούσα να πω ότι είναι σίγουρα το καλύτερο αυτοκίνητο της κατηγορίας του.

Ismini Fabiatou

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο