Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςFiat Tipo Hatchback 1.6D MY 2017-Test Drive

Fiat Tipo Hatchback 1.6D MY 2017-Test Drive

To Fiat Tipo Hatchback 1.6D είναι η απάντηση της Fiat στα Ford Focus και VW Golf. Η εξωτερική εμφάνιση-και ειδικά το πίσω μέρος που μοιάζει υπερβολικά με το A3, δείχνει ακριβώς τι είχαν οι ιταλοί στο μυαλό τους όταν το σχεδίαζαν. Το ζητούμενο ήταν να κατασκευαστεί ένα όμορφο-σχεδόν κλασσικό- αμάξωμα που σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό εσωτερικό θα προσέφερε σχεδόν ότι ο γερμανικός ανταγωνισμός, αλλά σε τιμή ευκαιρίας. Πράγματι  το Fiat Tipo  είναι ένα οικονομικό στην κτήση, πρακτικό και εξαιρετικά καλοφτιαγμένο για την τιμή του αυτοκίνητο.

Εμφάνιση

To Fiat Tipo είναι και πολύ όμορφο-κάτι που φοβάμαι ότι δεν μπορώ να πω για το sedan! Το εσωτερικό στην έκδοση της δοκιμής είναι μια ευχάριστη έκπληξη συνδυάζοντας την ιταλική φινέτσα με ποιοτικά υλικά και σχεδόν γερμανική ποιότητα κατασκευής. Ο πίνακας οργάνων είναι καλοφτιαγμένος και παρέχει όλες τις πληροφορίες, ενώ το επάνω μέρος του ταμπλό είναι φτιαγμένο από μαλακό  πλαστικό. Φυσικά εκεί που δεν φτάνει το μάτι, δηλαδή χαμηλά κάτω από την κεντρική κονσόλα και στα πλαστικά της πόρτας, η ποιότητα των πλαστικών πέφτει κατακόρυφά-κάτι αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς την τιμή που ξεκινά από τις €14,000 και φτάνει στην πιο πλούσια έκδοση-δηλαδή αυτή της δοκιμής – τα  €20,000.

Άριστο Media Center!

Για τα χρήματα αυτά παίρνεις ένα ζωντανό πετρελαιοκινητήρα, ένα ευρύχωρο εσωτερικό όλα τα συστήματα ασφάλειας που μπορείς να φανταστείς (ESP, 6 αερόσακους, αυτόματο κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου 225/45 X17’ ,cruise control, αυτόματα φώτα και υαλοκαθαριστήρες κτλ),- και φυσικά- το καλύτερο σύστημα πλοήγησης και πληροφοριών που έχω δει. Η touch screen λειτουργία του , η άμεση απόκριση των εφαρμογών, η ευκρίνεια της 8’’ οθόνης και η ευκολία με την οποία συνεργάζεται με κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις ακόμη την BMW με το σύστημα i-drive.

Χώροι

Ο οδηγός θα βολευτέι άνετα καθώς το κάθισμα και το τιμόνι ρυθμίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις, εώ η εργονομεία βρίσκεται σε ικανοποιήτικότατο επίπεδο.Πίσω,οι χώροι για τους δύο από τους τρείς επιβάτες είναι άφθονοι τόσο σε πλάτος όσο και σε ότι αφορά την άνεση των γόνατων. Παράπονα μόνο θα κάνει ο μεσαίος επιβάτης εξαιτίας του εξογκώματος και της σκληρότητας του μεσαίου τμήματος του καθίσματος.Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο επιτρέποντας στους πίσω επιβάτες να έχουν άνετη πρόσβαση  και στους γονείς να δένουν με ευκολία τα παιδία στα πίσω καθίσματα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι οι  χώροι για μικροπράγματα είναι πολλοί και εξαιρετικά πρακτικοί, ενώ μέσα στο μεσαίο ντουλαπάκι θα βρείτε και την απαραίτητη πια θύρα USB. Ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα 440 λίτρων είναι πρακτικός και η πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά διευκολύνοντας την φόρτωση.

Κινητήρας -Μετάδοση

Ο κινητήρας των 1,600κ.εκ αποδίδει 120 ίππους και διαθέτει ένα υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας που του δίνει γεμάτη λειτουργία στις πολύ χαμηλές στροφές. Στην πράξη ο κινητήρας τραβάει από χαμηλά- και αν εξαιρέσεις ένα έντονο σκαλοπάτι στις 1,400σαλ που μερικές φορές ενοχλεί στην εκκίνηση-λειτουργεί με έναν απόλυτα γραμμικό τρόπο και φτάνει δυνατά μέχρι τις 4,350 σ.α.λ όπου αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα ως οφείλει κάθε πετρελαιοκινητήρας. Θα ανεβάσει στροφές μέχρι τις 5,100 σ.α.λ, αλλά αυτό είναι εντελώς άσκοπο και ανώφελο σε ότι αφορά τις επιδόσεις και κυρίως τον δυσάρεστο θόρυβο που παράγεται στις ψηλές στροφές.

Σε ότι αφορά την οικονομία η Fiat ανακοινώνει ένα απίστευτο 4 λίτρα/100χλμ, αλλά όπως καταλάβετε το πραγματικό νούμερο βρίσκεται αρκετά πιο πάνω, δηλαδή στα 6,5-7 λίτρα/100 χλμ. Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπείς και χάρη στην ροπή του κινητήρα η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός είναι ότι το αμάξωμα των 1300 κιλών είναι πιο σβέλτο από ότι τα 10 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ/ώρα και η  τελική ταχύτητα των 200χλμ/ώρα που υπόσχεται η FIAT. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει 6 πυκνές σχέσεις με καλή κλιμάκωση, οι οποίες ταιριάζουν γάντι στον ροπάτο κινητήρα χαρίζοντας δύναμη στα προσπεράσματα και ησυχία στο ταξίδι. Ενδεικτικά το Fiat Tipo Hatchback 1.6D ταξιδεύει  με 140 χλμ/ω και 2,400 σ.α.λ καταναλώνοντας  περίπου 6 λίτρα για κάθε 100 χλμ.

Στον Δρόμο

Στον αυτοκινητόδρομο τα συστήματα “Speed limiter” and “adaptive cruise control” κάνουν καταπληκτική δουλειά καθώς εκτός από την διατήρηση της ταχύτητας  κρατούν και σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου. Είναι άνετη στην πόλη επιβιώνοντας στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους και φροντίζοντας για την άνεση των επιβατών.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι με την λειτουργία city, χρειάζεται σχεδόν 3 στροφές από άκρη σε άκρη και βοηθά στους ελιγμούς και το παρκάρισμα. Στον αυτοκινητόδρομο η ανάρτηση βοηθά την ευθυβολία του Fiat Tipo Hatchback καi σε συνδυασμό με την καλή ηχομόνωση το ταξίδι είναι άνετο, ασφαλές και οικονομικό.

Για το τέλος άφησα την συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο επαρχιακό δίκτυο γιατί εκεί με μπέρδεψε. Βλέπετε το τιμόνι είναι ακριβέστατο και η επικοινωνία με εμπρός μέρος του αυτοκινήτου είναι φανταστική, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με το πίσω.. Αρχικά είναι ουδέτερο και θα στρίψει με «όσα έρχεται», όσο οι ρυθμοί είναι λογικοί και το οδόστρωμα δεν έχει εγκάρσιες λακκούβες. Αν έχει λακκούβες ή το παρακάνεις οι αντιδράσεις του πίσω άξονα είναι απότομες και πάντως σίγουρα δεν είναι σε αρμονία με το εμπρός μέρος που παραμένει πεισματικά ακλόνητο.

Το πίσω μέρος λοιπόν σε επαναφέρει στην τάξη και η διασκέδαση σταματά εκεί καθώς δεν έχει γραμμική και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που θα σου επέτρεπε να το τοποθετήσεις πριν από μια στροφή με την βοήθεια των ισχυρών φρένων. Όμως στα σοβαρά τώρα: το Fiat Tipo δεν έχει φτιαχτεί για τέτοια οδήγηση και στους ρυθμούς που θα κινηθούν το 99% των οδηγών δεν θα καταλάβουν τίποτε παρά μόνο ίσως  τις αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Τελικά..

Το Fiat Tipo Hatchback 1.6 D τελικά δεν νικάει στα ίσια τον γερμανικό ανταγωνισμό, όμως καταφέρνει να τον πλησιάσει επικίνδυνα και όλα αυτά με τιμές που σε κάνουν να ξύνεις το κεφάλι σου! Παίρνεις ένα αυτοκίνητο σχεδόν Golf σε τιμές σχεδόν Dacia! Κοιτώντας τους τιμοκατάλογους βλέπεις πως η πιο πλούσια εξοπλισμένη έκδοση του Tipo είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις βασικές εκδόσεις των γερμανών και καταλαβαίνεις ότι η FIAT έπιασε τον ανταγωνισμό στον ύπνο!

Είδε ένα κομμάτι της αγοράς που θέλει να νοιώθει σαν να βρίσκεται στα καλύτερα γερμανικά αυτοκίνητα, αλλά που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσει. Αυτοί καταφεύγουν στην λύση του μεταχειρισμένου με όποιους κίνδυνους αυτό συνεπάγεται, ή –τώρα-στο Fiat Tipo Hatchback 1.6 D. Κάνοντας λοιπόν μικρούς συμβιβασμούς σε ότι αφορά την οδική συμπεριφορά στην γρήγορή οδήγηση θα βρείτε στο Tipo ένα ποιοτικό αυτοκίνητο που προσφέρει τον εξοπλισμό και την εμφάνιση των καλύτερων αυτοκίνητων της κατηγορίας, σε τιμή ευκαιρίας!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η αναπηδήσεις του πίσω άξονα στην γρήγορη οδήγηση.
  • Μέτριες επιδόσεις  στις δοκιμές πρόσκρουσης (3-4 αστέρια, ανάλογα με την έκδοση)(but who cares!)

Θα θυμάμαι

  • Το Value for Money και την ευκολία στην οδήγηση.
  • Το ποιοτικό εσωτερικό και  την οικονομία στα καύσιμα.
Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο