Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Golf GT 1.4 Twincharger. ΜΥ2006-Test Drive

Golf GT 1.4 Twincharger. ΜΥ2006-Test Drive

Ιστορία για Δύο…Υπερσυμπιεστές!

Δύο μήνες πριν ….«Μπαμπά θέλω να μου πάρεις αυτοκίνητο», είπε ο μοναχό-γόνος του κ. Πλουσιόπουλου την ημέρα των δέκατων όγδοων γενεθλίων του.

«Ναι φυσικά σου είχα υποσχεθεί ότι όταν θα έμπαινες στο πανεπιστήμιο και θα γινόσουν 18, εγώ θα σου έπαιρνα ένα αυτοκίνητο- οπότε θα τιμήσω τον λόγο μου », είπε ο ευτυχής πατέρας.

«Αλλά θα είναι μέχρι 1,400cc για να μην τρέχεις», βιάστηκε να συμπληρώσει ο ανυποψίαστος πατέρας πριν γυρίσει το βλέμμα του βιαστικά στην οικονομική εφημερίδα.

« Μα μπαμπά»…

«Είπα»!!!

Δύο εβδομάδες πριν …

«Παιδία το βρήκα» πετάχτηκε ο νεαρός φοιτητής με τα μάτια κοκκινισμένα από την οθόνη του υπολογιστή.. Είχε βλέπετε μαζευτεί όλη η παλιοπαρέα και έψαχναν με μανία στο Ίντερνετ για το πιο κατάλληλο αυτοκίνητο στα 1,400..

«Ti βρήκες ρε Μπίλλυ», ρώτησε ο κολλητός.

« Άκου και κουφάσου, μεγάλε : 1,400 κ.εκ, 170 ίπποι στις 6,000στροφές, 240 Nm από τις 1750 μέχρι τις 4500 στροφές,Supercharge & Turbo, 0-100 σε 7,9 και τελική…220 χιλιόμετρα»!!!!

«Θα καεί η Κηφισίας, τεράστιε»!!

«Είναι και Golf»!

Δύο ημέρες πρίν …

«Ωραία θα το πάρω», σκέφτηκε ο μπαμπάς των Β. Προαστίων χωρίς να υποψιαστεί τίποτα ακόμα και όταν χρειάστηκε να πληρώσει €24.000 για ένα χιλιοτετρακοσάρι . Υπέθεσε ότι το κόστος αυτό προκύπτει από τους 6 αερόσακους, το αντισπίν και φυσικά από την κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Παράλληλα πίστεψε ότι το δερμάτινο τιμόνι, το ηχοσύστημα, ο υπολογιστής ταξιδιού και φυσικά το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων που περιλαμβανόταν στον στάνταρ εξοπλισμό, θα έκανε το καμάρι του ιδιαίτερα δημοφιλές στα κορίτσια της νυκτερινής Αθήνας- κάτι που ο ίδιος το είχε στερηθεί λόγω της φτώχειας μέσα στην οποία είχε μεγαλώσει.

« Χαλάλι του», είπε και υπέγραψε την επιταγή!

Δυο λεπτά πριν…

Το κόκκινο Golf GT εξαφανίστηκε μέσα σε ένα σύννεφο καπνού και χάθηκε στην λεωφόρο μόλις άναψε το πράσινο φανάρι. Λίγο αργότερα φρέναρε με εντυπωσιακό τρόπο στο επόμενο φανάρι.

« Μου φαίνεται ότι αυτό μοιάζει με αυτό το αυτοκίνητο που πήρα στον Βασιλάκη» σκέφτηκε ο «μπαμπάς» και με τρόμο χαμήλωσε το παράθυρο κοιτάζοντας στο οδηγό του κόκκινου Golf. Έμοιαζε με το καμάρι του ..

« Βασιλάκη»?????

«Ωχ, μπαμπά να σου εξηγήσω», είπε έντρομος ο νεαρός οδηγός.

Δυο εμφράγματα μετά…

Τι να του εξηγήσει τώρα, ο άμοιρος ο Βασιλάκης, για το αθώο Γκολφάκι που είχε όχι ένα – αλλά δύο- τούρμπα?? Ας προσπαθήσουμε να τον οπλίσουμε με επιχειρήματα!!

Δύο Υπερσυμπιεστές…

Το νέο Golf GT παρουσιάστηκε στο σαλόνι της Φρανκφούρτης και άφησε τον κόσμο άναυδο από τον επαναστατικό κινητήρα των 1,4 λίτρων με τους δύο υπερσυμπιεστές και πολλά, πολλά άλογα! Η ιδέα δεν είναι φυσικά καινούρια καθώς την είχε εφαρμόσει και η Lancia στην θρυλική S4, αλλά σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας και κυρίως με την πρόοδο των ηλεκτρονικών, η λειτουργία του κινητήρα αυτού θυμίζει έναν καλό δυομισάλιτρο ατμοσφαιρικό. Ούτε εξάρσεις, ούτε δράματα στην σχεδόν επίπεδη καμπύλη ροπής του κινητήρα που αποδίδει 24 κιλά ροπής από τις 1750 έως τις 4,500 στροφές και 170 ίππουςφτάνοντας με ευκολία τις 7,200 στροφές χωρίς να αγκομαχά.

Ο νέος κινητήρας περιγράφεται με λεπτομέρεια στο Press Kit, του νέου Golf και εγώ για να μην κάνω λάθος- αφού δεν είμαι και ειδική στους κινητήρες- σας το μεταφέρω, λέξη προς λέξη:«Ο αισιόδοξος αντικειμενικός στόχος της σύμπτυξης μίας απόδοσης ανά λίτρο των πάνω από 90 kW στο λίτρο του κινητήρα των 1400 c.c. δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με υπερσυμπίεση μονής βαθμίδας μόνο. Όμως, ένας εν σειρά υπερσυμπιεστής δίνει τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης της πίεσης υπερπλήρωσης του στροβιλοσυμπιεστή εξάτμισης.

Η μέγιστη πίεση υπερπλήρωσης του “Twincharger” είναι περίπου 2,5 bar στις 1500 rpm, με τον στροβιλοσυμπιεστή εξάτμισης και τον μηχανικό υπερσυμπιεστή να λειτουργούν με την ίδια περίπου σχέση πίεσης (περίπου 1,53). Ένας κινητήρας με στροβιλοσυμπιεστή εξάτμισης χωρίς την βοήθεια υπερσυμπιεστή θα μπορούσε να επιτύχει μόνο μία σχέση πίεσης των περίπου 1,3 bar στην περίπτωση αυτή. Η ταχύτερη απόκριση του στροβιλοσυμπιεστή εξάτμισης δίνει την δυνατότητα στον υπερσυμπιεστή να αποσυμπιεστεί νωρίτερα με το συνεχές άνοιγμα της βαλβίδας παράκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία του υπερσυμπιεστή περιορίζεται σε μία στενή περιοχή χαρτογράφησης με προκαθορισμένες χαμηλές σχέσης πίεσης και για τον λόγο αυτόν, χαμηλή κατανάλωση ισχύος. Συνεπώς, το μειονέκτημα του συστήματος της μηχανικής υπερσυμπίεσης όσον αφορά την κατανάλωση μπορεί να ελαττωθεί.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο υπερσυμπιεστής χρειάζεται μόνον για να δημιουργήσει την απαιτούμενη πίεση υπερπλήρωσης στην κλίμακα των στροφών του κινητήρα μέχρι τις 2400 rpm. Ο στροβιλοσυμπιεστής εξάτμισης είναι σχεδιασμένος για βέλτιστη απόδοση στην υψηλότερη κλίμακα απόδοσης και παρέχει επαρκή πίεση υπερπλήρωσης ακόμη και στην μεσαία κλίμακα των στροφών. Σε δυναμική οδήγηση, αυτό είναι ανεπαρκές για τις συγκεκριμένες τιμές επιτάχυνσης με ταχύτητα στις χαμηλές στροφές του κινητήρα. Σε αυτές τις συνθήκες οδήγησης, εμπλέκεται ο υπερσυμπιεστής για να επιτρέψει την δημιουργία μίας ακαριαίας πίεσης υπερπλήρωσης. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα δύο συστήματα συμπληρώνουν το ένα το άλλο σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου υστέρηση απόκρισης (turbo lag). Ο υπερσυμπιεστής δεν χρειάζεται πλέον σε μία περιοχή στροφών πάνω από τις 3500 rpm, διότι ο στροβιλοσυμπιεστής εξάτμισης μπορεί σίγουρα να παρέχει την απαιτούμενη πίεση υπερπλήρωσης ακόμη και σε κατάσταση δυναμικής οδήγησης εξ’ αιτίας της μετάβασης από λειτουργία (ταξιδιού) ρολαρίσματος σε λειτουργία πλήρους φορτίου».

Το νέο GT είναι ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο με ξεχωριστό χαρακτήρα που φέρνει χαμόγελα σε όποιον έχει την χαρά να το οδηγήσει. Η εξωτερική του εμφάνιση δεν επιφυλάσσει κάποιες εκπλήξεις και μόνο οι όμορφες 17αρες ζάντες, η ψαρωτική διπλή απόληξη της εξάτμισης και η ένδειξη GT από μπροστά το διαχωρίζουν από το γνώριμο Golf.

Η ποιότητα στο εσωτερικό του είναι υπεράνω κριτικής(με λίγους τριγμούς στο πίσω ράφι όταν περνάει πάνω από σαμαράκια), ενώ η θέση οδήγησης θα βολέψει όλα τα αναστήματα. Τα bucket καθίσματα είναι σκληρά αλλά δεν κουράζουν στην πολύωρη οδήγηση προσφέροντας ταυτόχρονα και ικανοποιητική πλευρική στήριξη. Το τιμόνι είναι δερμάτινο, αλλά η στεφάνη θα προτιμούσα να ήταν πιο παχιά και το δέρμα της να ήταν καλύτερης ποιότητας. Ο πίνακας των οργάνων περιλαμβάνει τα κλασσικά τέσσερα όργανα που θα βρείτε σε ένα Golf μόνο που εδώ το όργανο της θερμοκρασίας έχει αντικατασταθεί από ένα όργανο που γράφει boost και που φυσικά αναφέρεται στην πίεση υπερπλήρωσης. Το στροφόμετρο κοκκινίζει στις 7.000 με τον κινητήρα να λειτουργεί απροβλημάτιστα και μέχρι τις 7,300 στροφές. Ο υπολογιστής ταξιδιού παρέχει όλες τις χρήσιμες ενδείξεις, ενώ τα αλουμινένια δακτυλίδια στα όργανα και ο υπέροχος μπλε φωτισμός το βράδυ, συμπληρώνουν μια πολύ καλή και ευχάριστη. εικόνα. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ένα μάλλον μέτριο σε απόδοση ηχοσύστημα και ο άριστος ηλεκτρονικός κλιματισμός δύο ζωνών. Χαμηλά στην κονσόλα υπάρχουν δύο διακόπτες- ο ένας για να απενεργοποιεί το ESP καιένας ακόμα με την ένδειξη W (winter) ο οποίος μειώνοντας την ροπή του κινητήρα αποτρέπει το σπινάρισμα.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι μεγάλοι , τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι , ενώ και ο χώρος των αποσκευών θα καλύψει τις ανάγκες μιας τετραμελούς παρέας, ή οικογένειας.

Κάθεσαι λοιπόν στην θέση οδήγησης και το χέρι πέφτει πάνω στο εξάρι κιβώτιο με την πολύ καλή αίσθηση. Θα περίμενα οι σχέσεις του κιβώτιου να είναι κοντές, αλλά διαψευθηκα αφού η δεύτερη ταχύτητα στον κόφτη βγάζει 115 χιλιόμετρα στις 7,300 , ενώ το αυτοκίνητο ταξίδευε με έκτη και 160 στις μόλις 4,000 στροφές. Είναι προφανές ακόμα και από το κιβώτιο ότι αυτό δεν είναι το κλασσικό 1400αρι!!!

Πραγματικά ο κινητήρας έχει πολύ ευχάριστο θόρυβο και μεγάλη διάρκεια στις ψηλές στροφές ενώ έχει ροπή παντού. Όταν ξεκινά να επιταχύνει το αυτοκίνητο- γύρω στις 1100 στροφές- ακούγεται ένα κλικ που μοιάζει με αυτό που ακούμε από το αιρκοντίσιον, και ο κομπρέσορας εμπλέκεται χαρίζοντας εντυπωσιακή δύναμη από χαμηλά. Αυτό το πιστοποιεί και το όργανο boost στο ταμπλό, το οποίο ανεβάζει πίεση από τις 1200 στροφές. Μετά στις 2500 στον χορό μπαίνει το τούρμπο κάνοντας τον κινητήρα να αποδίδει χωρίς διακοπή μέχρι πολύ βαθιά στο κόκκινο.

Όλα καλά λοιπόν? Όχι βέβαια… Το πρόβλημα με αυτόν τον κινητήρα είναι ίσως το πόσο πολύ απότομα αποδίδεται αυτή η ισχύς, καθώς εάν απενεργοποιήσετε το αντισπίν, τα ελαστικά δυσκολεύονται να περάσουν την δύναμη στον δρόμο με αποτέλεσμα να γίνεται η συμπεριφορά του αυτοκινήτου υποστροφική. Από την άλλη υπάρχει και ένα μικρό μπέρδεμα εάν παίζεις με το γκάζι στις 2500 με 3000 στροφές, όπου απενενεργοποιείται ο κομπρέσορας και ενεργοποιείται το τούρμπο. Το πρόβλημα δεν είναι έντονο και θα πρέπει να ψάξει κανείς καλά για να το βρει. Εγώ πάντως το βρήκα!!

Τέλος η κατανάλωση αν δεν το «κυνηγάς» είναι εντυπωσιακά χαμηλή, ενώ αν θελήσεις να εκμεταλλευτείς το «μικρό» μοτέρ τότε θα κάψει και μέχρι 16 λίτρα στα 100 χλμ. Τι νομίζετε ότι θα είχατε 170 ίππους χωρίς να τους ταΐζετε? Sorry δε γίνονται αυτά…

Η ανάρτηση αποτελείται από τα γνωστά γόνατα Μc Pherson εμπρός και τους πολλαπλούςESP λειτουργεί. Η ανάρτηση είναι προσανατολισμένη προς την άνεση αφήνοντας το αυτοκίνητο να γέρνει ελαφρά στις στροφές-λίγο πιο πολύ από όσο θα ήθελα. Παράλληλα το τιμόνι είναι πολύστροφο και με όχι και τόσο καλή αίσθηση. Τέλος για να ολοκληρώσω την γρίνια, το αυτοκίνητο “χτυπάει” όταν περνά από τα γνωστά μας σαμαράκια, κάτι που οφείλεται στην ρύθμιση της ανάρτηση και όχι βέβαια στην ποιότητα κατασκευής του Golf που είναι φυσικά άριστη

Συνολικά πάντως το αυτοκίνητο καταφέρνει να κινείται με εξαιρετική άνεση και ησυχία στις μεγάλες ταχύτητες και δεν επηρεάζεται από τους πλάγιους ανέμους. Απλά νομίζω ότι έχοντας πρόσφατα οδηγήσει ένα Leon είχα μάλλον κακομάθει…

Τα φρένα είναι πολύ δυνατά και ανθεκτικά αλλά το ABS είναι λίγο πιο ευαίσθητο από ότι θα έπρεπε..

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι το νέο Golf GT , δεν είναι GTI και ότι είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην γρήγορη και οικονομική μεταφορά, παρά στις σπορ συγκινήσεις. Προσωπικά θα το προτιμούσα από το GTI γιατί είναι €5000 πιο φτηνό, έχει χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα- και κυρίως έχει πολύ και καλή τεχνολογία. Πολλοί μπορεί να πουν ότι είναι ακριβό- ίσως γιατί δεν μπορούν να πάψουν να το βλέπουν σαν 1400αρι. Δεν φταίνε εκείνοι, αφού όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με τον «φόβο» των κυβικών εκατοστών σε εποχές όπου τα πολλά κυβικά ήταν μεγάλη (φορολογική) αμαρτία..

Ο σωστός κατά την γνώμη μου τρόπος για να κρίνει κανείς τα €24-25500 που κοστίζει είναι τα 170 άλογα που αποδίδει σε συνάρτηση με το γεγονός ότι σαν VW διατηρεί και καλή αξία μεταπώλησης. Αν το δεις έτσι ίσως τελικά να συμφωνήσετε ότι το νέο GT είναι ένα φτηνό αυτοκίνητο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο που είναι όμορφο, που ταξιδεύει με άνεση και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει με ελάχιστους συμβιβασμούς και μια σπορτίφ αίσθηση στην οδήγησή του.συνδέσμους πίσω που χαρίζουν μια αξιοπρεπή οδική συμπεριφορά. Το πίσω μέρος παραμένει πεισματικά ουδέτερο-ότι και να κάνετε-ενώ η υποστροφή στο μπροστινό μέρος δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Τώρα σε ότι αφορά τον κ. Πλουσιόπουλο και τον γιο του, τι να πω-δεν τον λυπάμαι που τον έπιασε στον ύπνο ο Μπίλλάκης…! Μου έρχεται στο μυαλό η έκφραση: «Δεν ήξερες ?-Δεν ρώταγες».

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο