Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςNissan Note 1.5 dCi-Test Drive

Nissan Note 1.5 dCi-Test Drive

Το κερασομπορντό Nissan Note 1.5 dCi με το γυαλιστερό του χρώμα και το σύγχρονο σχήμα του είναι όμορφο, αλλά σίγουρα δεν ξεχωρίζει εμφανισιακά από τα υπόλοιπα σουπερ μίνι της κατηγορίας. Το νέο Nissan Note 1.5 dCi δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο μοντέλο που είχε σχήμα κουτιού, καθώς στηρίζεται στην παγκόσμια πλατφόρμα V της Nissan- και στην πραγματικότητα αποτελεί μια επιμηκυμένη έκδοση του  Micra, ενώ εμφανισιακά (τόσο στο αμάξωμα, όσο και στο εσωτερικό) είναι σίγουρα το εξ αγχιστείας  αδελφάκι του Renault Clio.

Εσωτερικό/Χώροι

Ανοίγοντας την πόρτα του  Nissan Note 1,5 dCi έμεινα έκπληκτη από την ευρυχωρία του εσωτερικού και κυρίως από τον χώρο που έχουν στην διάθεση τους οι πίσω επιβάτες,  χάρη στην μεταβλητή θέση του πίσω καθίσματος. Μάλιστα ακόμη και στην πιο πίσω θέση- η οποία επιβαρύνει την χωρητικότητα του χώρου αποσκευών- διαπίστωσα ότι ο χώρος των300 λίτρων επαρκεί για μια πενταμελή οικογένεια σαν την δική μου. πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο επιτρέποντας στους πίσω επιβάτες να έχουν άνετη πρόσβαση σε αυτά και στους γονείς να δένουν με ευκολία τα παιδία στα πίσω καθίσματα.

Εξοπλισμός/ εργονομία

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι οι  χώροι για μικροπράγματα είναι πολλοί και εξαιρετικά πρακτικοί , ενώ μέσα στο ντουλαπάκι θα βρείτε και την απαραίτητη πια θύρα USB. Στην συνέχεια το μάτι μου έπεσε στον  καλαίσθητο πίνακα οργάνων που φιλοξενεί τις απαραίτητες  ενδείξεις , αλλά και άλλες –όπως για παράδειγμα  τις ενδεικτικές λυχνίες συστήματος έλεγχου αλλαγής λωρίδας- που τον κάνουν κάπως φλύαρο για τα γούστα μου.

Ωστόσο οι πληροφορίες για την κατανάλωση, την μέση ωριαία ταχύτητα κτλ που εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη είναι ευπρόσδεκτες, ενώ το σύστημα «eco» που ενεργοποιείται από ένα κουμπί δίπλα από το χειρόφρενο και μετατρέπει τον φωτισμό του ταμπλό σε τυρκουάζ στα πρότυπα του Honda Jazz Hybrid αποτέλεσε το αγαπημένο μου παιχνίδι. Όσο πιο βαθιά πατάς το γκάζι το γκάζι τόσο πιο πολύ σκουραίνει το χρώμα του ταμπλό. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να διατηρήσεις τον φωτισμό όσο πιο τυρκουαζ γίνεται πιέζοντας το γκάζι όσο πιο απαλά μπορείς.

Παρά το ότι ο κινητήρας είναι κάπως «τζούφιος» στην θέση «eco», το παιχνίδι με το χρωματιστό ταμπλό με έκανε να το έχω συνέχεια σε αυτή την θέση! Νικητής του παιχνιδίου είναι εκείνη/ος που κάνει περισσότερα χιλιόμετρα με λιγότερα καύσιμα!

Το ταμπλό αν και δεν παρουσιάζει τριγμούς, είναι φτιαγμένο από σκληρό πλαστικό το οποίο όπως και το βινύλιο της κεντρικής κονσόλας φαίνεται να είναι επιρρεπές στις γρατζουνιές  και επιπλέον χαλάνε την εικόνα της πολύ καλής ποιότητας του υπόλοιπου αυτοκινήτου. Το σύστημα θέρμανσης /αερισμού είναι λίγο πολύπλοκο στον χειρισμό, αλλά όπως διαπίστωσα τις βροχερές ημέρες που είχα το Note είναι εξαιρετικό σε ότι αφορά την απόδοση του.

Το τιμόνι περιλαμβάνει στις ακτίνες του τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και το cruise control που μάλλον με δυσκόλεψε στην χρήση του. Αντίθετα εντυπωσιάστηκα με την απόδοση και την χρηστικότητα  του συστήματος ανοικτής ακρόασης, αλλά  και με την ευκολία που το iphone μου συνδέθηκε με αυτό μέσω Bluetooth.

Nissan Safety Shield

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό του Nissan Note 1,5 dCi θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω το σύστημα Nissan Safety Shield  το οποίο με την βοήθεια 4 εξωτερικά τοποθετημένων καμερών συνεργάζεται με τα συστήματα Blind Spot Warning, Lane Departure Warning, και Moving Object Detection System προσφέροντας στον οδηγό επιπρόσθετη ασφάλεια.

Μπορεί όλα αυτά τα συστήματα κάποιες φορές να δίνουν false alarms- όπως για παράδειγμα το Lane Departure Warning  «κόρναρε» όταν οδηγώντας γοργά εκμεταλλευόμουν όλο το πλάτος του δρόμου,  αλλά σίγουρα αποτελούν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά την ασφάλεια. Άλλωστε είναι στην διακριτική σας ευχέρεια να τα απενεργοποιήσετε, σε αντίθεση με το ESP το όποιο αρνείται πεισματικά να απενεργοποιηθεί! Και αυτό στην προκειμένη περίπτωση είναι καλό!

Λαμβάνοντας υπόψη την κατηγορία στην οποία ανήκει το Note και το γεγονός ότι το ESP λειτουργεί με μοναδικά προοδευτικό τρόπο ένα τέτοιο σύστημα-ακόμα και αν δεν απενεργοποιείται πλήρως είναι καλοδεχούμενο.

Κινητήρας/Μετάδοση

Nissan Note 1.5 dCi autoholix pic09ΤοNissan Note 1,5 dCi προσφέρεται με το γνωστό τρικύλινδρο 1,2 λίτρων που αποδίδει 79 ίππους στην ατμοσφαιρική και 97 ίππους στην υπερτροφοδοτούμενη έκδοση του, ενώ η πιο ενδιαφέρουσα έκδοση είναι αυτή της δοκιμής μας με τον πετρελαιοκινητήρα των 1,5 λίτρων που με την βοήθεια ενός turbo αποδίδει 89 ίππους στις 4,000 σ.α.λ  και 200 Nm ροπής στις 1,750 σ.α.λ.

Στην πράξη ο κινητήρας τραβάει από χαμηλά(1,300σ.α.λ) και με έναν απόλυτα γραμμικό τρόπο και φτάνει δυνατά μέχρι τις 4,250 σ.α.λ όπου αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα ως οφείλει κάθε πετρελαιοκινητήρας. Θα ανεβάσει στροφές μέχρι τις 5,000 σ.α.λ, αλλά αυτό είναι εντελώς άσκοπο και ανώφελο σε ότι αφορά τις επιδόσεις και κυρίως τον δυσάρεστο θόρυβο που παράγεται στις ψηλές στροφές.

Επιδόσεις/ Οικονομία

Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπείς και χάρη στην ροπή του κινητήρα η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός είναι ότι το αμάξωμα των 1200 κιλών είναι πιο σβέλτο από ότι τα 11,9 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ/ώρα και η  τελική ταχύτητα των 180 χλμ/ώρα υπόσχονται.

Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει 5 μακριές σχέσεις με καλή κλιμάκωση, οι οποίες ταιριάζουν γάντι τον ροπάτο κινητήρα χαρίζοντας δύναμη στα προσπεράσματα και ησυχία στο ταξίδι. Ενδεικτικά το Note ταξιδεύει  με 140 χλμ/ω και 2,500 σ.α.λ καταναλώνοντας  περίπου 4,5 λίτρα για κάθε 100 χλμ.

Στην Πόλη

Nissan Note 1.5 dCi autoholix pic05Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου. Είναι άνετη στην πόλη επιβιώνοντας στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους και φροντίζοντας για την άνεση των επιβατών. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται σχεδόν 3 στροφές από άκρη σε άκρη και στο παρκάρισμα το σύστημα Nissan Safety Shield  κάνει την ζωή του οδηγού εύκολη σε ότι αφορά τον υπολογισμό των αποστάσεων.

Η  ορατότητα είναι καλή μπροστά  χάρη στα μπροστινά παράθυρα στις κολώνες, ενώ προς τα πίσω δεν με ευχαρίστησε τόσο πολύ. Φυσικά, χάρη στην κάμερα οπισθοπορείας αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Μια μικρή λεπτομέρεια που πρόσεξα είναι ότι οι καθαριστήρες δεν καθαρίζουν όλη την επιφάνεια του παρμπρίζ, ειδικά στο πάνω δεξί μέρος ,κάτι που σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση επηρεάζει την ορατότητα προς τα εμπρός.

Στον αυτοκινητόδρομο

Nissan Note 1.5 dCi autoholix pic015Στον αυτοκινητόδρομο το Note δεν θα προβληματίσει, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές ενώ είναι αισθητές, στην ουσία δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος. Έτσι σε αυτές τις συνθήκες ο οδηγός απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και το οποίο παρά τις κλίσεις που παίρνει διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή ακόμα και σε ταχύτητες αυτοφώρου  αφήνοντας τον οδηγό και τους επιβάτες να απολαύουν την διαδρομή.

Το Nissan Note 1,5 dCi ταξιδεύει με άνεση και οικονομία με 160 και 3.000 σ.α.λ, ενώ κάποιοι μου είπαν ότι αν το κυνηγήσεις το ταχύμετρο θα δείξει με αρκετή υπομονή τα 195 χλμ/ω στις 3.700 σ.α.λ. Στις ψηλές ταχύτητες το μόνο που ενοχλεί είναι ένας αεροδυναμικός θόρυβος από το παρμπρίζ μετά τα 160 χλμ, ενώ ο μάλλον δυσάρεστος ήχος του κινητήρα δεν βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους επιβάτες.

Στις στροφές

Nissan Note 1.5 dCi autoholix pic04Για το τέλος άφησα την συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο επαρχιακό δίκτυο.  Το Note είναι ουδέτερο και θα στρίψει με «όσα έρχεται», ενώ όταν το παρακάνεις  ανοίγει την τροχιά του και με τους τέσσερις τροχούς  χωρίς να σε τρομάζει.

Η συμπεριφορά του Nissan Note 1,5 dCi  με κέρδισε και θα έλεγα ότι σχεδόν με διασκέδασε εάν δεν είχα να κάνω με τον πετρελαιοκινητήρα που όπως και να το κάνεις σε ξενερώνει επειδή σου χαλάει το πάρτι από τις 4.250 στροφές. Για να μπορέσει να χαρεί λιγάκι μια τρίτεκνη μητέρα, θα πρέπει να καταφύγει σε κατηφορικές διαδρομές με 2 ταχύτητες επάνω και να στρίβει με “τις πόρτες” πλασάροντας ελαφρά  το αυτοκίνητο μερικά μέτρα πριν την στροφή.

Nissan Note 1.5 dCi autoholix pic07Το ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως αλλά  θα την αφήσει να χαμογελάσει καθώς επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο . Όμως λίγα μέτρα πιο κάτω και ενώ το Note άρχισε να μαζεύει αρκετά χιλιόμετρα το χαμόγελο πάγωσε ,καθώς στις ταχύτητες αυτές τα φρένα- με εμπρός δίσκους και τα  ταμπούρα πίσω-σχεδόν πήραν φωτιά μετά από ένα επίμονο πάτημα του μεσαίου πεντάλ. Έτσι στην παρατεταμένη δεξιά που ακολουθούσε αναγκάστηκα να στρίψω χωρίς φρένα  για να διαπιστώσω όμως  με ευχαρίστηση ότι το πλαίσιο και οι αναρτήσεις  έκαναν την δουλειά τους όπως πρέπει, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να στρίψει “σαν κυρία”.

Εκπληκτικά ζυγισμένο πλαίσιο, μπράβο στην Nissan! Τώρα..το ξέρω ότι τα φρένα δεν είναι φτιαγμένα για τέτοια οδήγηση- και όπως διαπίστωσα αργότερα τα τακάκια ήταν τελειωμένα- όμως ένα τόσο καλό πλαίσιο αξίζει  να έχει δίσκους και στις πίσω ρόδες, δεν νομίζετε?

Συμπέρασμα

Το Nissan Note 1,5 dCi είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με οικογενειακό προσανατολισμό το οποίο  καταφέρνει σε ένα αμάξωμα με μήκος μόλις 4,1 μέτρων να φιλοξένει  με άνεση 5 ενήλικες. Χάρη στο αεροδυναμικό αμάξωμα (Cd 0.30) και τον ροπάτο κινητήρα του  μπορεί να καλύψει με άριστό τρόπο τις ανάγκες μια σύγχρονης οικογένειας προσφέροντας λογική τιμή, άνεση και κυρίως φοβερή οικονομία σε καύσιμα και φόρους.

Δεν με ευχαρίστησαν

  • Τα σκληρά πλαστικά στο ταμπλό και ο θόρυβος του κινητήρα.
  • Τα αδύναμα φρένα που τα βρίσκουν σκούρα απέναντι στις δυνατότητες του πλαισίου.

Θα θυμάμαι

  • Τον ροπάτο και οι οικονομικό κινητήρα
  • Τους χώρους και τη ζυγισμένη συμπεριφορά του πλαισίου.

Ισμήνη Φαμπίατου

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο