Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Skoda Fabia RS ΜΥ 2006 (+Video)-Test Drive / Δοκιμή

Skoda Fabia RS ΜΥ 2006 (+Video)-Test Drive / Δοκιμή

Το Skoda Fabia RS δημιουργήθηκε όταν η ελληνική αντιπροσωπία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα  σπορ αυτοκίνητο στηριζόμενη στο best seller της. Η μεταμόρφωση του ταπεινού Fabia σε Fabia RS Sport Edition ξεκίνησε από την ουσία και μετά επεκτάθηκε στο εξωτερικό.

Εξωτερικός σχεδιασμός

Φυσικά ενώ εξωτερικά η εμφάνιση του παραμένει διακριτική καταφέρνει να γίνεται πιο άγρια χάρη στα σκούρα φυμέ παράθυρα και τις ζάντες των 16 ιντσών με τα φαρδιά λάστιχα. Ακόμα και οι προφυλακτήρες είναι πιο φουσκωτοί σχηματίζοντας έναν πολύ πονηρό αεραγωγό στις μπροστινές γωνίες τους έτσι για να παίρνουν αέρα τα…. παραπάνω άλογα! Η αλήθεια είναι ότι τα υλικά της ευτυχίας είναι επιλεγμένα μετά από ώριμη σκέψη και -εκτός από αποτελεσματικά από πλευράς επιδόσεων, καταφέρνουν να δώσουν και πάρα πολύ συναίσθημα.

Κινητήρας

Έτσι ο ταπεινός κινητήρας των 1400 κ.εκ. και των 101 ίππων με την βοήθεια μιας ελεύθερης εξάτμισης της Serbing, ενός πιο ελεύθερου συστήματος εισαγωγής -μιλάω για το γνωστό μας «βαρελάκι»-και χάρη σε έναν διαφορετικό προγραμματισμό της ηλεκτρονικής καταφέρνει να αποδώσει 116 ολοζώντανα άλογα!

Κρατήστε στο μυαλό σας τον χαρακτηρισμό «ολοζώντανα», γιατί ο ήχος αυτού του κινητήρα καταφέρνει να πουλήσει την αίσθηση της ταχύτητας ακόμα και σε εκείνους που γνωρίζουν. ( Στο video που ακολουθεί στο τέλος της παρουσίασης αξίζει να ακούσετε τον ήχο του αυτοκινήτου-αξίζει σας λέω…).

Χρειάστηκε να βάλω το αυτοκίνητο δίπλα στο δικό μου Saxo VTS για να πειστώ ότι δεν είναι πιο γρήγορο από εκείνο. Φυσικά τα 9.8’’ που δίνει για το 0-100 η εταιρεία μπορεί να απέχουν από τα 8’’ του Saxo, όσο τα 900 κιλά με τα 1100 που ζυγίζει το Skoda Fabia RS, άλλά πιστέψτε με όταν λέω ότι η αίσθηση και ο ήχος αυτού το κινητήρα κάνουν το θαύμα να σε ξεγελούν-με την καλή έννοια-και να σε παρασύρουν στον κόσμο τους.

Τις ήμερες που οδηγούσα το αυτοκίνητο δεν μπορούσα να σταματήσω να μαρσάρω διαρκώς και άσκοπα τον κινητήρα-ακόμα και στα φανάρια μέσα στην πόλη επιδεικνύοντας μια απόλυτα ανώριμη και αντικοινωνική συμπεριφορά! Ο κινητήρας ζωντανεύει μετά τις 2,800 στροφές και τραβάει καθαρά –χωρίς εξάρσεις- με έναν σχεδόν αγωνιστικό ήχο μέχρι τις 7,000 στροφές, όπου κάπου εκεί επεμβαίνει ο κόφτης με έναν εξίσου αγωνιστικό τρόπο. Κόλαση σας λέω!

Ανάρτηση/Οδική Συμπεριφόρα

Η ρύθμιση της χαμηλωμένης ανάρτησης με τα γόνατα Mc Pherson εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω έχει αλλάξει χάρη στα σκληρότερα ελατήρια και τις αντιστρεπτικές ράβδους, αλλά και φυσικά χάρη στα κόκκινα αμορτισέρ της Bilstein(νομίζω..). Η ισορροπία και η αποτελεσματικότητα μέσα στην στροφή του αυτοκινήτου αυτού χάρη στην επέμβαση στην ανάρτηση είναι τέτοια, που σίγουρα μας δείχνει ότι τελικά ότι οι εργοστασιακές μετατροπές παρόλο που τις περισσότερες φορές είναι ακριβότερες, τελικά εκείνες έχουν ουσία.

Η συμπεριφορά του Skoda Fabia RS  είναι σχεδόν αγωνιστική και σίγουρα θα έπρεπε να σταλεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο στους μηχανικούς της μητρικής VW για να μάθουν πως γίνεται ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί το πλαίσιο του Polo καταφέρνει να είναι όχι μόνο σκληρό, αλλά να είναι και εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσα στην στροφή.

Τι μας είπε ο ειδικός?

Ο Διονύσης Φαμπιάτος, εκτός από αδελφός μου, είναι ένας εξαιρετικός οδηγός με την δική του ιστορία στους αγώνες και με μια ξεκάθαρη άποψη για τα αυτοκίνητα που οδηγεί. Τον παρακάλεσα λοιπόν να μου πει την γνώμη του για το αυτοκίνητο RS.

«Η θέση οδήγησης χωρίς να είναι άψογη καταφέρνει τελικά να βολέψει όλους τους σωματότυπους καθώς το κάθισμα και το τιμόνι ρυθμίζονται πλήρως. Η ποιότητα του εσωτερικού είναι καλή-και παρά την σκληρή ανάρτηση οι τριγμοί απουσιάζουν.

Με μια αυθημερόν εκδρομή στην Χαλκίδα διαπίστωσα ότι έχει καλή ταχύτητα κύλισης με 160-170km/h με ελάχιστους αεροδυναμικούς θορύβους. Το μοτέρ 1400κυβικών εκατοστών φοράει πρόγραμμα και Air-Box στην εισαγωγή και κάνει ένα ωραίο και γλυκό θόρυβο όταν βρίσκεται σε επιτάχυνση. Ο κινητήρας δουλεύει καλύτερα μετά τις 3.000rpm και συνεχίζει χωρίς ξεσπάσματα μέχρι τον κόφτη στις 7.000rpm. Το μόνο που θα ήθελα είναι η απόκριση του γκαζιού να ήταν λίγο πιο άμεση.

Μειονέκτημα είναι όμως ο θόρυβος που παράγει το ελεύθερο τελικό της εξάτμισης όταν ο κινητήρας βρίσκεται σε χαμηλές στροφές και είναι σε φορτίο, ή όταν το RS ταξιδεύει στην εθνική οδό.

Για τέλος άφησα το θέμα αναρτήσεων – στησίματος – τιμόνι – φρένα. Εδώ η Skoda έχει κάνει καλή δουλειά. Το RS κάθεται πάνω σε τροχούς 16΄΄και η ανάρτηση – αν και είναι λίγο σφικτή – καταφέρνει να συμβιβάζει την άνεση με την σπορ συμπεριφορά. Το Skoda Fabia RSδεν κτυπά στις λακκούβες ενώ ταυτόχρονα η ανάρτηση ελέγχει το αμάξωμα και δεν το αφήνει να πάρει μεγάλες κλίσεις μέσα στην στροφή.

Το τιμόνι είναι ακριβές και παρέχει καλή πληροφόρηση για τον δρόμο. Τα φρένα έχουν καλή αίσθηση και απόδοση και δεν έδειξαν σημάδια κόπωσης σε τρία «ανέβα – κατέβα» της γνωστής ανάβασης της Ριτσώνας.

Πηγαίνοντας για Χαλκίδα και αφού είχα περάσει από την παλιά γέφυρα, λέω «δεν στρίβω στη διασταύρωση που οδηγεί στην γνωστή ανάβαση για κάνω κανένα πέρασμα»? Εκεί ήταν που έμεινα έκπληκτος από το μικρό RS! Tο πίσω μέρος με απενεργοποιημένο το ASR είναι βιδωμένο στην άσφαλτο. Το Fabia μπορεί να είναι λίγο υποστροφικό, αλλά συγχωρεί τα λάθη και είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Θα μπορούσε κάλλιστα με ένα Roll-Gage, ένα κάθισμα και λίγο αλάφρωμα να γίνει ένα σωστό αυτοκίνητο για την κατηγορία του ενιαίου.

Αν είχε και ένα πιο κοντό σασμάν θα ήταν σίγουρα κοντά στην κορυφή των GTi». Το Fabia Sport Edition είναι ένα προϊόν της VW και έτσι η ποιότητα και η αξιοπιστία είναι δεδομένη. To εσωτερικό δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση τα πιο απλά αδελφάκια του και αρκείται σε ένα δερμάτινο τιμόνι και σε αλουμινένια πεντάλ και λεβιέ ταχυτήτων. Η εικόνα στο εσωτερικό μπορεί να στερείται της φρεσκάδας του ανταγωνισμού, αλλά οι χώροι είναι απόλυτα επαρκείς για τέσσερα άτομα και λίγες αποσκευές.

Το Skoda Fabia RS μπορεί να στηρίζεται στο Polo, αλλά καταφέρνει τελικά να είναι πιο ισορροπημένο και αφάνταστα πιο αποτελεσματικό μέσα στην στροφή από το αυτοκίνητο της μητρικής εταιρείας. Έτσι με πάρα πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που κοστίζει ένα Polo GTI ένας νέος οδηγός που ενδιαφέρεται για την πραγματική σπορ οδήγηση- και όχι για κόντρες στα φανάρια- και που αδιαφορεί για τα σηματάκια στο καπό και τον αντίκτυπο που αυτά έχουν στα κοριτσάκια των κλάμπ, θα βρει στο μικρό RS το αυτοκίνητο των ονείρων του!

 

Δεν με ευχαρίστησαν

  • Η έλλειψη φαντασίας στον εσωτερικό σχεδιασμό.
  • O θόρυβος του κινητήρα στο ταξίδι.

Θα μου μείνουν αξέχαστα

  • Η σχεδόν αγωνιστική ρύθμιση της ανάρτησης
  • Ο μαγικός ήχος του κινητήρα στην Ριτσώνα.

Ισμήνη FABIAτου 😉

Save

Save

Save

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο