Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςNissan Micra 1.5 dCi BOSE Personal Edition-Test Drive

Nissan Micra 1.5 dCi BOSE Personal Edition-Test Drive

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_014To Nissan Micra 1,5 dCi i της πέμπτης γενιάς πιθανότατα δεν θα έπρεπε να ονομάζεται Micra, αφού δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μοντέλο που αντικαθιστά, αλλά ούτε και με την στόχευση που είχε η Nissan σε ότι αφορά το μικρότερο μοντέλο της γκάμας της.

Το DNA του είναι γραμμένο στα γαλλικά- και σε ότι αφορά τις διαστάσεις του είναι 18 ολόκληρα εκατοστά μακρύτερο και 7,5 εκατοστά φαρδύτερο από το προηγούμενο. Επιπλέον τo Nissan Micra 1.5 dCi δεν είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί μόνο τις αστικές ανάγκες μιας νέας οικογένειας-όπως συνέβαινε με το προηγούμενο μοντέλο- αλλά εστιάζει στους νεώτερους ηλικιακά ανθρώπους προσφέροντας τους προχωρημένη εμφάνιση και χαρακτήρα.

Οι χώροι και οι ανέσεις  που αναζητά μια οικογένεια καλύπτονται, όμως υπάρχουν άλλα αυτοκίνητα σε αυτή την κατηγορία (βλ. Honda Jazz) που προσφέρουν περισσότερους χώρους και πιο οικογενειακή εμφάνιση. Γιατί σε σχέση με το παρελθόν- αλλά και σε σχέση με τον ανταγωνισμό-το Nissan Micra διαφοροποιείται πλήρως. Έτσι εδώ μιλάμε ένα πραγματικά Νέο Nissan Micra!

Εμφάνιση/Σχεδιασμός

Στην βροχερή Αγγλία οι σχεδιαστές της Nissan δημιούργησαν ένα χαμηλό, αιχμηρό και επιθετικό αμάξωμα που μοιάζει να τρέχει ακόμη και όταν βρίσκεται σε στάση. Σε αντίθεση με το προηγούμενο μοντέλο  (..που έμοιαζε σταματημένο ακόμη και όταν κινείτο με την τελική του ταχύτητα) η εμφάνιση του νέου Micra σε προκαλεί να μπεις μέσα και να το οδηγήσεις σε δρόμους που θα σε πάρουν μακριά από την πόλη.

 

Τα πολυεπίπεδα και γεμάτα γωνίες φτερά συνδυάζονται με τις κρυφές χειρολαβές στις πίσω πόρτες και δημιουργούν την αίσθηση ενός Coupe υψηλών επιδόσεων. Ειδικά στην έκδοση Micra Bose Personal Edition της δοκιμής που οι ακμές του αμαξώματος, τα προστατευτικά στις πόρτες  και οι πανέμορφές ζάντες 17’’ είναι βαμμένα σε ένα φωσφορίζον πορτοκαλί χρώμα, το αυτοκίνητο υπόσχεται έντονες συγκινήσεις- και πριν μπεις μέσα σε «ψαρώνει». Το αν καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις του… θα το δούμε παρακάτω!

 Εσωτερικό/ Χώροι

Ανοίγοντας την πόρτα αντικρίζεις ένα καλοφτιαγμένο εσωτερικό κατασκευασμένο από υλικά που παραπέμπουν σε premium κατηγορία. Καθώς το Nissan Micra 1.5 dCi της δοκιμής μας είναι η πιο ακριβή έκδοση του αυτοκινήτου, εκτός από την μαλακή επένδυση πλαστικού που καλύπτει το επάνω μέρος του ταμπλό, υπάρχει και μια δερμάτινη επένδυση στο ίδιο πορτοκαλί χρώμα που βρίσκουμε και στο εξωτερικό που δημιουργεί μια πραγματικά πολυτελή αίσθηση που θυμίζουν άλλη κατηγορία.

 

Δεν είναι μόνο το χρώμα και η αφή του δερμάτινου ταμπλό, αλλά και η μυρωδιά δέρματος που πλημυρίζει το εσωτερικό φτιάχνοντας την διάθεση. Το πορτοκαλί δέρμα κατεβαίνει και χαμηλά στην κονσόλα του λεβιέ ταχυτήτων, ενώ οι λεπτομέρειες υπάρχουν και στα καθίσματα, αλλά και σε μια σειρά πορτοκαλί ραμμάτων  στις πόρτες.

Γενικά  το ταμπλό εκπέμπει μια ποιότητα που θα την χαρακτήριζα κορυφαία στην κατηγορία, καθώς ψηλά πάνω από τον πίνακα οργάνων είναι καλυμμένο από μαλακό πλαστικό, ενώ κάποια σκληρότερα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε σημεία που δεν φαίνονται όπως πχ  χαμηλά στις πόρτες.

 

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_32λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Σε ότι αφορά του επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων οι χώροι για μικροπράγματα είναι πολλοί και εξαιρετικά πρακτικοί, ενώ θα βρείτε και τις απαραίτητες  πια ποτηροθήκες και τις θύρες USB. Τα μπροστινά καθίσματα παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη και είναι απολαυστικά σε δρόμους με στροφές, όμως είναι αρκετά σκληρά και θα κουράσουν την μέση σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Ωστόσο για τους πίσω επιβάτες τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, τόσο σε ότι αφορά τους χώρους όσο και για την ποιότητα των υλικών. Στα αλήθεια το εμπρός και το πίσω τμήμα του εσωτερικού μοιάζει να προέρχονται από δύο διαφορετικά αυτοκίνητα.

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_03Η χαμηλή γραμμή της οροφής, τα μικρά σπορ παράθυρα στις πίσω πόρτες και οι φαρδιές πίσω κολώνες είναι όμορφα, αλλά διαμορφώνουν  ένα εσωτερικό που στο πίσω μέρος είναι σκοτεινό… και χαμηλοτάβανο! Επιπλέον οι πίσω πόρτες δεν έχουν ηλεκτρικά παράθυρά ούτε και θέσεις αποθήκευσης, μάλλον για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο εσωτερικό πλάτος.

Έτσι ενώ οι εμπρός επιβάτες απολαμβάνουν ένα αυτοκίνητο φωτεινό και καλοφτιαγμένο, αυτοί που κάθονται πίσω καλό θα ήταν να μην είναι ψηλοί και κακοδιάθετοι.. Αντικειμενικά το φάρδος είναι αρκετό για να μεταφέρει και τρεις ενήλικες σε μικρές διαδρομές, όμως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τους χαλάσει το κέφι από την έλλειψη φωτός και από τα σκουροχρομα υλικά.

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_33Ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα 300λίτρων είναι απολυτά κανονικός και θα χωρέσει ότι χρειάζεται μια οικογένεια το σαββατοκύριακο, όμως είναι στενός σε ανοιγμα και δεν θα χωρέσει εύκολα παιδικά καροτσάκια, η μια ομπρέλα παραλίας. Πάντως όταν πέσουν τα καθίσματα διαμορφώνουν ένα χώρο 1000 λίτρων που θα χωρέσει εύκολα ότι φανταστείτε!

Η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, η θέση οδήγησης είναι απολαυστική, αλλά η ορατότητα προς τα πίσω είναι προβληματική, καθώς ο οδηγός έχει πάντα μια αίσθηση «σκοτεινιάς» όταν κοιτά προς τα πίσω.  Η  ορατότητα προς τα εμπρός είναι καλή μπροστά  χάρη στα μπροστινά φινιστρίνια στις κολώνες.

Εξοπλισμός

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_02 Το Nissan Micra 1.5 dCi της δοκιμής μας είναι η κορυφαία έκδοση περιορισμένης παραγωγής Micra BOSE Personal Edition και βασίζεται στην κορυφαία σειρά Techna. Διατίθεται με τα εξωτερικά χρώματα Enigma Black ή Gunmetal Gray και συνοδεύεται από τα πακέτα εξατομίκευσης  Ultimate για το εξωτερικό και το εσωτερικό του αυτοκινήτου ως στάνταρ, με  χρώμα Energy Orange.

Παράλληλα διαθέτει πλήρη φωτισμό LED εμπρός και μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών.

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_08Διαθέσιμη στην συγκεκριμένη έκδοση είναι και η λειτουργία Intelligent Lane Intervention. Πρόκειται για ένα σύστημα προειδοποίησης και πρόληψης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας και είναι το πρώτο που ενσωματώνεται σε μοντέλο της Nissan στην Ευρώπη. Εφόσον ενεργοποιηθεί, το τιμόνι δονείται ελαφρά και τα φρένα του αυτοκινήτου εφαρμόζονται με τρόπο που “καθοδηγούν” το αυτοκίνητο πίσω στην λωρίδα κυκλοφορίας του.

Το τιμόνι περιλαμβάνει στις ακτίνες του τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και το cruise control που μάλλον με δυσκόλεψε στην χρήση του. Αντίθετα εντυπωσιάστηκα με την απόδοση του GPS με την οθόνη αφής 7’’ και την χρηστικότητα του συστήματος ανοικτής ακρόασης.

Κινητήρας-Μετάδοση

Το Nissan Micra 1,5 dCi της δοκιμής που δοκίμασα ήταν η πετρελαιοκίνητη έκδοση με τους 90 ίππους που είναι μάλλον και  η πιο ενδιαφέρουσα για τα ελληνικά δεδομένα. Ο πετρελαιοκινητήρας 1,5 λίτρων με τα 90PS προσφέρει χαμηλή τιμή κατανάλωσης καυσίμου στον αυτοκινητόδρομο-που βρίσκεται  στην περιοχή των 6 λίτρών ανά 100 χλμ με περίπου 140 χλμ/ω.

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_25Ο κινητήρας τραβάει δυνατά από χαμηλά(1,300σ.α.λ) και με έναν απόλυτα γραμμικό τρόπο και φτάνει δυνατά μέχρι τις 4,250 σ.α.λ όπου αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα όπως συμβαίνει άλλωστε με του περισσότερους πετρελαιοκινητήρες.  Θα ανεβάσει στροφές μέχρι τις 4,800 σ.α.λ, αλλά αυτό είναι εντελώς άσκοπο και ανώφελο σε ότι αφορά τις επιδόσεις και κυρίως τον δυσάρεστο  θόρυβο που παράγεται στις ψηλές στροφές. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει 5 μακριές σχέσεις και ο επιλογέας έχει πολύ καλή αίσθηση, ενώ ο συμπλέκτης είναι μαλακός και ακριβής.

Ένα πρόβλημα που εντόπισα έχει να κάνει με την κλιμάκωση των ταχυτήτων καθώς η δευτέρα είναι κάπως κοντή και η τρίτη είναι ιδιαίτερα μακριά με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ανεβάσεις πολλές στροφές στην 2α για να επιλέξεις την 3η.  Αυτό επηρεάζει την κατανάλωση του Nissan Micra 1,5 dCi ειδικά μέσα στην πόλη, αφού ο κινητήρας «κρεμάει» όταν κουμπώσει η 3η και χρειάζεται ή να πατήσεις πιο βαθειά το γκάζι ή να κρατήσεις την 2α μέχρι τις 3,100 σ.α.λ. Είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το Micra με το 6ταχυτο κιβώτιο ταχυτήτων- που ενώ υπάρχει διαθέσιμο στα ράφια της Nissan, για κάποιο λόγο δεν διατίθεται ούτε σαν έξτρα.

Επιδόσεις/ Οικονομία

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_011Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπείς και χάρη στην ροπή του κινητήρα η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός είναι ότι το αμάξωμα των 1200 κιλών είναι πιο σβέλτο από ότι τα 12 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ/ώρα και η  τελική ταχύτητα των 180 χλμ/ώρα υπόσχονται.

Η κατανάλωση στην πόλη είναι αυξημένη και κυμαίνεται από 7-7,5 λίτρα-κάτι που σίγουρα οφείλεται στην μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου και στα υπερβολικά φαρδιά λάστιχα 205/45/17. Mια εβδομάδα νωρίτερα οδηγουσα ένα Renault Megane 1.5D GT-Line το οποίο έχει τον ίδιο κινητήρα, αλλά χάρη στο 6αρι κιβώτιο που διαθέτει έκαιγε 1-1,5 λίτρα λιγότερο μέσα  στην πολή- παρά το μεγαλύτερο βάρος και τα πιοφαρδιά ελαστικά..

Στο ταξίδι ο ροπάτος κινητήρας χαρίζει δύναμη στα προσπεράσματα και ησυχία στο ταξίδι. Ενδεικτικά το Micra ταξιδεύει με 140 χλμ/ω και 2,500 σ.α.λ καταναλώνοντας  περίπου 5,5-6 λίτρα για κάθε 100 χλμ.

Στην Πόλη

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_17Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου. Το αυτοκίνητο παρά τα χαμηλού προφίλ λάστιχα επιβιώνει στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους και φροντίζει για την άνεση των επιβατών. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται σχεδόν 3 στροφές από άκρη σε άκρη και στο παρκάρισμα το σύστημα Nissan Safety Shield  κάνει την ζωή του οδηγού εύκολη σε ότι αφορά τον υπολογισμό των αποστάσεων. Φυσικά η κακή ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια θέλει λίγο προσοχή όταν αλλάζουμε λωρίδες και όταν παρκάρουμε.

Στον αυτοκινητόδρομο

Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_07Στον αυτοκινητόδρομο το Nissan Micra ,5 dCi δεν θα προβληματίσει, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι περιορισμένες και  χάρη στα πολύ φαρδιά ελαστικά η ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών είναι αδύνατον να χαθεί. Έτσι σε αυτές τις συνθήκες ο οδηγός απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και το οποίο διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή ακόμα και σε ταχύτητες αυτοφώρου αφήνοντας τον οδηγό και τους επιβάτες να απολαμβανουν την διαδρομή.

Το Nissan Micra 1,5 dCi ταξιδεύει με άνεση και οικονομία με 160 και 3.000 σ.α.λ, ενώ κάποιοι μου είπαν ότι αν το κυνηγήσεις το ταχύμετρο θα δείξει με αρκετή υπομονή τα 195 χλμ/ω στις 3.700 σ.α.λ. Στις ψηλές ταχύτητες το μόνο που ενοχλεί ο θόρυβος από τα ελαστικά, ενώ ο μάλλον δυσάρεστος ήχος του κινητήρα δεν βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους επιβάτες.

Δεν πρέπει τέλος να παραλείψω να αναφέρω τον θόρυβο από τα ελαστικά όταν το αυτοκίνητο κινείται σταθερά με ταχύτητες μεταξύ 60-70 χλμ/ω. Αυτό βεβαια αφόρα μόνο τα συγκεκριμένα ελαστικά που δεν θα τα βρείτε σε καμια αλλή έκδοση του Micra .

Στις στροφές

Η συμπεριφορά του Nissan Micra 1,5 dCi  με κέρδισε και θα έλεγα ότι σχεδόν με διασκέδασε εάν δεν είχα να κάνω με τον πετρελαιοκινητήρα που όπως και να το κάνεις σε ξενερώνει επειδή σου χαλάει το πάρτι από τις 4.250 στροφές. Το πλαίσιο θα μπορούσε με άνεση να διαχειριστεί άλλους 20-30 ίππους που ξέρουμε ότι ο κινητήρας μπορεί να αποδώσει.  Το ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως αλλά  επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο.

 

Σε ανηφορικές διαδρομές λοιπόν το τιμόνι μεταφέρει με ακρίβεια τι συμβαίνει στους μπροστινούς τροχoύς και σιγά σιγά ο ρυθμός Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_09ανεβαίνει μέχρι το σημείο που ο κινητήρας αποδεικνύεται ανίσχυρος να υπερνικήσει το ζυγισμένο πλαίσιο και τα φαρδιά ελαστικά. Βλέπετε ο οδηγός που έχει παρασυρθεί από την εντυπωσιακή εμφάνιση ζητά να διασκεδάσει με την οδική συμπεριφορά του Micra, αλλά αυτός ο κινητήρας δεν μπορεί.

Φοβάμαι ότι ούτε ο 0,9 βενζίνης μπορεί να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, όμως ξέρω ότι o 1,2 ΤCe των 120-130 ίππων θα έκανε θαύματα κάτω από το καπό του Micra.

Προσπάθησα να χαρώ το αυτοκίνητο σε μια κατηφορική διαδρομή όμως τα φρένα, με ταμπούρα στους πίσω τροχούς, ενώ είναι δυνατά και με καλή αίσθηση στην αρχή αν αναβάσεις πολύ τον ρυθμό αρκούν για δέκα οριακά Nissan_Micra_1.5_dCi_BOSE_Autoholix_101φρεναρίσματα για να κουραστούν και να χάσουν την αποτελεσματικότητα τους-χωρις όμως να γίνονται επικύνδυνα.Απλά σε υποχρεώνουν να κόψεις τον ρυθμό σου.

Έτσι δυστηχώς και στην κατηφόρα δεν μπόρεσα να εξερευνήσω την πρόσφυση των φαρδιών ελαστικών και του εκπληκτικού πλαισίου..

Τώρα.. το ξέρω ότι τα φρένα δεν είναι φτιαγμένα για ημι-αγωνιστική οδήγηση όμως ένα τόσο καλό πλαίσιο αξίζει να έχει δίσκους και στις πίσω ρόδες, δεν νομίζετε?

Συμπέρασμα

Το Nissan Micra 1,5 dCi είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους με πολύ γούστο και χωρίς βαριές οικογενειακές υποχρεώσεις . Οι ανέσεις και οι χώροι στα πίσω καθίσματα δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλες προτάσεις στην κατηγορία όπως για παράδειγμα το Honda Jazz, όμως το παιχνίδι στο Micra παίζεται στα μπροστινά καθίσματα! Ειλικρινά δυσκολεύομαι να σκεφτώ ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας που σε αυτή την τιμή, να προσφέρειένα τόσο καλοφτιαγμένο και πολυτελές εσωτερικό- με τόσο μοντέρνο εξωτερικό design σε ένα τόσο καλό πλαίσιο. Αν συνδυαζόταν και με λίγο πιο δυνατά μοτ.ερ και με εξατάχυτα κιβώτια ταχυτήτων τότε θα μιλάγαμε για μια κορυφαία επιλογή στην κατηγορία.

Nissan-Nissan, αν με ακούς Nissan… Μήπως πρέπει να κατασκευάσετε ένα Micra με τον 1,2 ΤCe των 120 ίππων, με 6αρι κιβώτιο και τέσσερα δισκόφρενα? Μήπως?

Φυσικά και μπορείτε- σας περιμένουμε!

Δεν με ευχαρίστησαν

  • Η υψηλή κατανάλωση (για Diesel) μέσα στην πόλη και οι περιορισμένοι χώροι πίσω.
  • Τα αδύναμα φρένα που τα βρίσκουν σκούρα απέναντι στις δυνατότητες του πλαισίου.

Θα θυμάμαι

  • Τα ποιοτικά υλικά στο εσωτερικό και τον νεανικό χαρακτήρα.
  • Τους χώρους και τη ζυγισμένη συμπεριφορά του πλαισίου.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο