Toyota IQ MY 2011 -Test Drive

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταγωνίζονται για το ποιά είναι πιο έξυπνη! Η μια δηλώνει «Smart», ενώ η άλλη-η ιαπώνική-αρκείται σε μια απλή αναφορά στο σύστημα  μέτρησης της ευφυΐας, το ΙQ. Τώρα εάν το Τoyota IQ είναι smarter από το Smart… θα πρέπει να το ανακαλύψουμε μόνοι μας!

Τα πράγματα για την Toyota θα ήταν αρκετά πιο δύσκολά εάν έπρεπε να ανταγωνιστεί το παλιό Smart- το οποίο ήταν ένα πραγματικά μινιμαλιστικό εργαλείο για τις αστικές μας μετακινήσεις.

Οι ανάγκες όμως για παθητική ασφάλεια, πιο ισορροπημένη οδική συμπεριφορά και χώρους προσέθεσαν 15 εκατοστά στο συνολικό μήκος , αφαιρώντας όμως- σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες- από το Smart το χαρακτήρα του εργαλείου που είχε το παλιό.

Έτσι τα 2,96 μέτρα του μήκους του Toyota IQ μπορεί να είναι 30 εκατοστά περισσότερα από τον άμεσο ανταγωνισμό, αλλά μέσα σε αυτό το έξτρα μήκος η Toyota «σκοράρει» ήδη τον πρώτο της πόντο καθώς καταφέρνει να προσφέρει χώρους για τις αστικές μετακινήσεις τριών -τεσσάρων ατόμων-έστω και με αρκετούς συμβιβασμούς.

Εμφάνιση/Χώροι.

Η εμφάνιση του Toyota IQ είναι πάντως σίγουρα έξυπνη, καθώς καταφέρνει θυμίζει τον ανταγωνισμό αλλά και να διαφοροποιείται ταυτόχρονα. Κοιτώντας το προφίλ του αυτοκινήτου οι αναφορές στο Smart είναι αναπόφευκτες καθώς τα χαρακτηριστικά- όπως για παράδειγμα οι ακροβολισμένοι στο αμάξωμα τροχοί και η κάθετη πίσω πόρτα, δεν αποτελούν στιλιστική πρόταση, αλλά σχεδόν υποχρεωτική επιλογή όταν οι εσωτερικοί χώροι είναι το ζητούμενο.

Η εικόνα είναι παρόμοια και στην πίσω όψη , όπου το κάθετο παράθυρο και τα φωτιστικά σώματα στις ακμές των φτερών είναι απαραίτητες σχεδιαστικές λεπτομέρειες που εξασφαλίζουν μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, ή στην περίπτωση του IQ τον χώρο για δύο ακόμη επιβάτες.

Οι έντονες ακμές και το σήμα της Toyota στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου διαχωρίζουν ξεκάθαρα το Toyota IQ από το πιο ανάλαφρο σχεδιαστικά Smart 4.2. Συνολικά πάντως η εξωτερική εμφάνιση είναι πρωτότυπη και φρέσκια, ενώ εντυπωσιακό( και με θετικό αντίκρισμα σε χώρους όπως θα δούμε σε λίγο) είναι το φαρδύ μετατρόχιο το οποίοι είναι ακόμη φαρδύτερο ακόμη και από εκείνο του κατά πολύ μεγαλύτερου Yaris.

Εσωτερικό/Χώροι

Μπαίνοντας στο εσωτερικό θετική εντύπωση μου προκάλεσε η ευρυχωρία των εμπρός θέσεων, ενώ ξεχώρισα αμέσως και την πρωτότυπη σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας. Είναι λιτή και όμορφή, ενώ επάνω της θα βρείτε μοναχά τα χειριστήρια του πανίσχυρου κλιματισμού πάνω σε έναν περιστροφικό διακόπτη.

Η έλλειψη κάποιου ντουλαπιού και διαφόρων θηκών μου κακοφάνηκε αρχικά, όμως προφανώς οι σχεδιαστές τα έδωσαν όλα ώστε να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο γίνεται τους χώρους του αυτοκινήτου.

Πραγματικά η απουσία ντουλαπιού δημιουργεί τον χώρο που επιτρέπει στο δεξί κάθισμα να έρθει αρκετά μπροστά και με αυτόν τον τρόπο να χωρέσει και έναν τρίτο ενήλικα πίσω από τον συνοδηγό. Παράλληλα, εάν ρίξετε και το αριστερό κάθισμα υπάρχει αρκετός χώρος ώστε τρία άτομα να κάνουν μια κοντινή εκδρομή.

Χαμηλά στην κονσόλα βρίσκεται ο λεβιές του αυτομάτου κιβωτίου συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων το οποίο ευθύνεται κυριολεκτικά για όλα όσα με ενόχλησαν σε αυτό το αυτοκίνητο!

Από την άλλη πλευρά ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι πρωτότυπος και λειτουργικός, ενώ το χοντρό δερμάτινο τιμόνι είναι ίσως ότι πιο όμορφο υπάρχει στο αυτοκίνητο!

Το κομμένο κάτω μέρος του εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τα γόνατα του οδηγού, ενώ η επιλογή να αποτελεί το joystick πάνω στο τιμόνι τον μοναδικό τρόπο για να χειριστεί το ηχοσύστημα- με ξένισε στην αρχή -αλλά μόλις την συνήθισα μπορώ να πω ότι μου άρεσε κιόλας.

Το αμάξωμα είναι δεμένο και με πολύ καλή ποιότητα συναρμογής καθώς παρά το μικρό του μέγεθος τίποτα δεν έτριζε στο εσωτερικό του μικρότερου τετραθέσιου αυτοκινήτου παραγωγής.

Παρόλα αυτά οφείλω να πω ότι η ποιότητα και η αφή των πλαστικών στο εσωτερικό δεν έχει καμία θέση σε αυτοκίνητο της Toyota, καθώς είναι σκληρα στην αφή και εξαιρετικά ευπαθή στις γρατζουνίες.

Κινητηρας/Μετάδοση

Ο μικρός τρικύλινδρος κινητήρας μας είναι γνωστός από Peugeot 108 . Κάτω από το καπό του Toyota IQ αποδίδει 68 ίππους και διακρίνεται για την ροπή του στις χαμηλομεσαίες στροφές. Δυστυχώς όμως το αυτόματο κιβώτιο που ακλουθεί, του κόβει τα φτερά και τον κάνει να φαίνεται ράθυμος και βενζινοβόρος.

Διαθέτει ένα πρόγραμμα οικονομίας ( στην θέση D), ένα σπορ πρόγραμμα στην θέση S και ένα πρόγραμμα που βοηθά το αυτοκίνητο να φρενάρει στις κατηφορικές διαδρομές.

Στην πράξη τα δυο πρώτα προγράμματα είναι απολύτως απογοητευτικά και χαντακώνουν τον μικρό κινητήρα, ενώ η κατάσταση βελτιώνεται κάπως εάν κινήστε με τον μοχλό στην θέση Β, χωρίς όμως να παύει είναι προβληματική.

Απορώ γιατί διαλέξανε αυτό το κιβώτιο όταν θα μπορούσαν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν το κλασσικό τετρατάχυτο αυτόματο με τον μετατροπέα ροπής που διαθέτουν.

Φρένα/Ανάρτηση

Τα φρένα από την άλλη πλευρά είναι ικανοποιητικά για αστική χρήση και το μόνο που με ενόχλησε ήταν το κάπως ευαίσθητο ABS. Οι λύσεις στις αναρτήσεις δεν ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους καθώς αποτελούνται από γόνατα McPherson μπροστά και τον παραδοσιακό ημιάκαμπτο άξονα πίσω.

Το μόνο άξιο αναφοράς σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της ανάρτησης είναι τα αμορτισέρ τα οποία είναι τοποθετημένα υπό γωνιά πίσω από τον άξονα έτσι ώστε να μην φουσκώνουν εσωτερικά τους πίσω θόλους.

Στο Toyota IQ τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης διάταξης είναι εντυπωσιακά καθώς το αυξημένο πλάτος επιτρέπει στις αναρτήσεις να βρίσκονται ουσιαστικά κάτω από το πίσω κάθισμα χωρίς οι θόλοι να ενοχλούν στο παραμικρό.

Στην Πόλη

Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι σαφώς προσανατολισμένη προς την άνεση και το ΙQ εντυπωσιάζει με την ποιότητα κύλισης που προσφέρει. Η άνεση με την οποία το Toyota IQ διαχειρίζεται τις κακοτεχνίες των Αθηναϊκών δρόμων πραγματικά ντροπιάζουν το Smart- και αρκετά μικρά αυτοκίνητα- το οποίο στηρίζεται στην σκληρή του ανάρτηση και τα ηλεκτρονικά για να διορθώσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την ανορθόδοξη διάταξη των μηχανικών του μερών.

Αντίθετα στο Toyota IQ η τοποθέτηση του κινητήρα εμπρός και της κίνησης στον ίδιο άξονα το κάνει να κινείται με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να εξαρτάται από αυτό στα ηλεκτρονικά -τα οποία όπως είναι γνωστό σκοτώνουν την διασκέδαση στην οδήγηση.

Μέσα στην πόλη όπου το πολύ καλό σε πληροφόρηση και κοφτερό τιμόνι θα σας επιτρέψει να στρίβετε σχεδόν επιτόπου και να παρκάρετε εκεί που μόνο Smart χωράει.

Η ορατότητα είναι εξαιρετική και το αυτόματο κιβώτιο θα σας ξεκουράσει καθώς θα σας απαλλάξει από την περιττή διαδικασία αλλαγής των σχέσεων.

Ωστόσο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θελήσετε να ξεκινήσετε σε ένα ανηφορικό σταυροδρόμι. Εκεί το κιβώτιο ταχυτήτων αρχίζει να πατινάρει και ο οδηγός πατάει το γκάζι στο πάτωμα με το αυτοκίνητο να επιταχύνει επικίνδυνα αργά.

Εάν βρεθείτε σε μια τέτοια περίπτωση και δεν έρχεται κανείς στην διασταύρωση έχει καλώς-εάν όμως έρχεται θα ιδρώσετε και θα χρειαστεί να ψελλίσετε και καμία προσευχούλα για να μην σας εμβολίσουν!

Πραγματικά αυτό το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων του Toyota IQ ανταγωνίζεται στα ίσια εκείνο του Smart –και μάλιστα καταφέρνει να είναι και χειρότερο!

Στις στροφές

Στο Toyota IQ μπορείτε να αποσυνδέσετε τον «μεγάλο αδελφό» και να εξερευνήσετε τα όρια του μικρού αμαξώματος στις γύρω από την πόλη διαδρομές. Το μόλις 2 μέτρων μεταξόνιο φυσικά επιφυλάσσει απότομες αντιδράσεις αν το παρακάνετε, όμως μόλις μάθετε τα «χούγια» του θα διασκεδάσετε με την τάση του αυτοκινήτου να γυρνά το πίσω μέρος του όταν φρενάρετε πριν την στροφή.

Τώρα εάν είχατε και τη χειροκίνητη έκδοση, αφού γύριζε το πίσω μέρος θα μπορούσατε να βάλετε όλη την δύναμη του κινητήρα στην στροφή και να στρίψετε πιο γρήγορα από όσο υπόσχονται οι προδιαγραφές του αυτοκινήτου.

Στην περίπτωση μας όμως με το Toyota IQ της δοκιμής να εξοπλίζεται με το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων και η δύναμη του κινητήρα εξαφανίζεται κάπου μέσα στο κιβώτιο κάνοντας τον οδηγό να πατά με απόγνωση το πετάλι του γκαζιού ψάχνοντας να βρει την δύναμη που θα του επιτρέψει να στρίψει.

Η κατάσταση βελτιώνεται κάπως εάν τοποθετήσετε τον μοχλό στην θέση Β, αλλά σε κάθε περίπτωση το Toyota IQ με το κιβώτιο CVT δεν θα χάσει την ευκαιρία να σας δείξει την δυσαρέσκεια του σε κάθε απόπειρα για γρήγορη οδήγηση.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο μέσα από ένα ατελείωτο πατινάρισμα και με το στροφόμετρο κολλημένο στις 5,600 σαλ κατάφερα σε ελαφριά ανωφέρεια δύσκολα να δω 140 χλμ στο κοντέρ την ώρα που το οικονομικότερο έδειχνε κάτι ανεκδιήγητα (υψηλά) νούμερα.

Μια και μιλάμε για οικονομία τα 4,8 λίτρα που υπόσχεται η Toyota είναι «όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και δεν θα πρέπει να παραξενευτείτε εάν δείτε 8,5-9,2 λίτρα μέσα στην πόλη. Και για όλα φταίει το CVT..

Για πρώτη φορά νοιώθω την υποχρέωση να αποτρέψω κάποιον από το να αγοράσει την αυτόματη έκδοση ενός αυτοκινήτου πόλης.

Καλύτερα να ανακατεύετε τις ταχύτητες με το χέρι και να γυμνάζετε άσκοπα το αριστερό σας πόδι με τον συμπλέκτη, από το να προσεύχεστε όταν ξεκινάτε σε διασταυρώσεις- και να καταναλώνετε όσο μια δίλιτρη Ζ4.

Και ακριβώς εδώ είναι που το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχασε όλους τους πόντους που είχε πάρει έναντι του ανταγωνιστή του παρά τα σαφέστατα πλεονεκτήματα που έχει να επιδείξει σε όλους τους τομείς.

Το Smart 42 έχει ένα εξίσου αργό κιβώτιο το οποίο όμως δεν θα σας αφήσει ποτέ εκτεθειμένους, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την χαμηλή κατανάλωση του αυτοκινήτου.

Η τσιμπημένη τιμή για εμένα δεν αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα, καθώς και οι ακριβές εκδόσεις του ανταγωνισμού φτάνουν και ξεπερνούν με ευκολία τις αλμυρές τιμές κτήσης του Toyota IQ.

Το Toyota IQ είναι συνολικά πληρέστερο από ένα Smart, όμως για να το χαρείτε θα πρέπει να προτιμήσετε την χειροκίνητη έκδοση-και αυτό για εμένα είναι κακό σε ένα αυτοκίνητο πόλης.

 Από την άλλη πλευρά μπορεί να μεταφέρει δύο ενήλικες και δύο παιδιά, να αποβιβάσει τα παιδία δημοτικού στο σχολείο-και στην συνέχεια όταν βρεθεί στο κέντρο της πόλης όπου οι γονείς δουλεύουν, να παρκάρει σχεδόν στον ίδιο χώρο που παρκάρει και το Smart.

Εάν είστε οικογενειάρχης που ζει και εργάζεται μέσα στην πόλη τότε το Toyota IQ είναι σίγουρα εξυπνότερο από το Smart-ενώ συνολικά είναι για εμένα και καλύτερο αυτοκίνητο.

Αν όμως είστε ακόμη εργένης καλά θα κάνετε να διαφημίζετε την ελευθερία σας οδηγώντας το πιο γνωστό αυτοκίνητο πόλης-και να καίτε και τα μισά καύσιμα!

Αν νοιώθετε μπερδεμένοι μετά από όσα διαβάσατε τότε κατάφερα να σας μεταφέρω με επιτυχία τα συναισθήματα μου μετά από την οδήγηση αυτού του αυτοκινήτου.

Και να σκεφτεί κανείς ότι για όλα φταίει ένα κιβώτιο ταχυτήτων!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, και η οριακά αποδεκτή ποιότητα των εσωτερικών πλαστικών.
  • Η αυξημένη κατανάλωση και οι ασθενικές επιδόσεις.

    Θα θυμάμαι

  • Την ευρυχωρία και την ποιότητα κατασκευής που αποτελούν έκπληξη σε ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο
  • Την ασφαλή οδική συμπεριφορά(για την κατηγορία) και το πρωτότυπο σχεδιασμό του εσωτερικού.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ismini Fabiatou

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save