Tuesday, August 9, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADPeugeot 3008 1,2 PureTech -Test Drive

Peugeot 3008 1,2 PureTech -Test Drive

Η αλήθεια είναι ότι το Peugeot 3008 πρώτης γενιάς είχε κάποια προβλήματα με την εμφάνιση του… Από την μέση και μπροστά έμοιαζε με SUV ενώ από την μέση και πίσω έμοιαζε με πολυμορφικό. Έτσι, ενώ προσέφερε πολύ καλούς χώρους, το αγοραστικό κοινό δυσκολεύτηκε να ταυτιστεί μαζί του και έτσι δεν είχε την εμπορική επιτυχία που του άξιζε.

Εμφάνιση /Σχεδιασμός

Peugeot_3008_1,2_autoholix.46 Το νέο Peugeot 3008 έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι είναι ένα SUV-και μάλιστα από εκέινα..τα πολύ όμορφα!

Τόσο όμορφο, που το 2016 ανακηρύχτηκε όχι μόνο το καλύτερο Crossover/SUV, αλλά το αυτοκίνητο της χρονιάς.

Το αμάξωμα του στέκεται ψηλά πάνω σε μεγάλους τροχούς 18” έχοντας αρκετή απόσταση από το έδαφος για να ξυπνήσει τις off-road ονειρώξεις του οδηγού του.

Ο φουσκωμένος μπροστινός προφυλακτήρας δημιουργεί μια ακμή οποία εισέρχεται μέσα στα μπροστινά φώτα, κάτι που σε συνδυασμό με την μεγάλη κάθετη γρίλια δίνουν μια πολύ άγρια εμφάνιση.

Peugeot_3008_1,2_autoholix.43Η καλή εικόνα συνεχίζεται προς τα πίσω με το καμπυλωτό καπό που καταλήγει στις φαρδιές εμπρός κολώνες. Το προφίλ του μοιάζει κάπως με το Range Rover Evoque, μόνο που χαρακτηρίζεται από καμπύλες αντί για ευθείες και έντονες γωνίες. Το  Peugeot  3008 μοιάζει να είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από καμπύλες.

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το πίσω μέρος με τα τρία ξεχωριστά φωτιστικά να μου  θυμίζουν… παλία Ford Mustang Fastback.

Οι πίσω προφυλακτήρες είναι φουσκωτοί, ενώ κάτω χαμηλά υπάρχουν δύο τεράστιες χρωμιομένες- fake απολήξεις εξατμίσεων-που δεν μου άρεσαν, καθώς εμφανισιακά δεν συνάδουν με τον τρικύλινδρο  κινητήρα των 1,2 λίτρων.

Εσωτερικό /Χώροι

Peugeot_3008_1,2_autoholix.044Επειδή τις ημέρες που δοκίμαζα το αυτοκίνητο έβρεχε καταρρακτωδώς, εκείνο που μου έκανε αρχικά εντύπωση ανοίγοντας για να μπω στο  Peugeot 3008 1,2 PureTech  είναι ότι οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά- καλύπτοντας τους μασπιέδες, προφυλάσσοντας τους με αυτόν τον τρόπο από τα λασπόνερα όταν βρέχει. Έτσι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μια βροχερή ημέρα δεν υπάρχει περίπτωση να λερώσεις τις καινούριες σου μπότες!

Άψογο!

Το εσωτερικό του Peugeot 3008 εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του, που εκπέμπει ποιότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Καταρχήν όλα τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο το εσωτερικό  είναι μαλακά και ποιοτικά, ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα το αφρώδες ύφασμα που υπάρχει ψηλά στην πόρτα.

Στην συνέχεια το μάτι πέφτει στην φαρδιά κονσόλα που κυριολεκτικά καθορίζει την διαμόρφωση του εσωτερικού, τόσο στο εμπρός τμήμα όσο και στο πίσω μέρος.

Σε ότι αφορά την εμφάνιση, την πρακτικότητα και την διαφορετικότητα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι όμορφη και ότι προσφέρει πολλούς και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους. Ποτηροθήκες, USB, ραφάκια, «τεμπέλης» και ένα τεράστιο ντουλάπι στο πίσω μέρος-όλα δίνουν το παρών στο Peugeot 3008 1,2 PureTech. Δεν λείπει τίποτε.

 

Όμως όταν κάθισε στο κάθισμα του οδηγού ένας αρκετά ψηλός οδηγός- μετά από λίγο, άρχισε να παραπονιέται ότι το δεξί του γόνατο έβρισκε πάνω στην κονσόλα και ότι δεν μπορούσε να βολευτεί.

Peugeot_3008_1,2_autoholix.13Τώρα.. επειδή ο συγκεκριμένος ψηλός τυγχάνει να ξέρω από πρώτο χέρι ότι έχει τις παραξενιές του 😉  επισήμανα το πρόβλημα της φαρδιάς κονσόλας και σε έναν κανονικό ψηλό – και τελικά συμφώνησε και εκείνος ότι δεν βολεύεται καλά.

Είπε μάλιστα  ότι για να χωρέσει χρειάζεται να καθίσει στραβά στο κάθισμα- κάτι που ίσως να τον κούραζε σε ένα μακρύ ταξίδι. Βεβαία μιλάμε για ανθρώπους γύρω στο 1,90μ.-αλλά και αυτοί άνθρωποι είναι…

Επιπλέον η κονσόλα με τον αεραγωγό που έχει στο πίσω μέρος της περιορίζει αρκετά τον χώρο για τα πόδια του μεσαίου πίσω επιβάτη- και αυτό είναι κρίμα γιατί και το πάτωμα είναι επίπεδο, αλλά και η μεσαία θέση έχει διαμόρφωση που επιτρέπει να καθίσει άνετα ένας πέμπτος επιβάτης.

Ο αχανής χώρος αποσκευών με τα 591 λίτρα από την άλλη πλευρά θα βολέψει κάθε ανάγκη της οικογένειας, ενώ η φόρτωση είναι εύκολη χάρη το σχετικά χαμηλό κατώφλι. Το πάτωμα του χώρου των αποσκευών ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα-και όταν είναι στο πιο ψηλό ο χώρος αποσκευών είναι εντελώς επίπεδός και από κάτω του χωρά το κάλυμμα του χώρου αποσκευών όταν δεν χρησιμοποιείται.

Εργονομία/ Εξοπλισμός

Peugeot_3008_1,2_autoholix.01Η Peugeot με το 208 παρουσίασε το i-cockpit, το οποίο τοποθετεί το τιμόνι χαμηλά και τον πίνακα οργάνων ψηλά στο ταμπλό έτσι ώστε ο οδηγός με την ίδια ματιά να μπορεί να βλέπει και τον δρόμο και τον πίνακα οργάνων.

Όταν είχα οδηγήσει το 208 με είχε προβληματίσει το ότι στην πράξη το στεφάνι του τιμονιού ή έκρυβε τα όργανα, ή για να βλέπω τα όργανα το τιμόνι πήγαινε τόσο χαμηλά που χαλούσε την θέση οδήγησης.

Αντίθετα στο Peugeot 3008 1,2 PureTech το πολύ μικρό τύπου «Double-D®» (νομίζω ότι είναι δικός μου όρος) τιμόνι έλυσε τον γρίφο και πλέον η ορατότητα προς τον ψηφιακό πίνακα οργάνων είναι όσο καλή όσο εκείνη προς τον δρόμο.

Θέλει λίγο χρόνο για να συνηθίσεις την διαφορετικότητα στην θέση οδήγησης, όμως τότε- σε συνδυασμό με την ψηλή θέση οδήγησης-η ορατότητα προς τον δρόμο είναι απολαυστική καθώς τίποτε δεν ενοχλεί το βλέμμα του οδηγού..

Peugeot_3008_1,2_autoholix.02Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός και χρησιμοποιεί μια οθόνη 12,3’’ που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις που αναπαρίστανται με ιδιαίτερα γραφικά, αφού το στροφόμετρο «φορτώνει» από δεξιά προς τα αριστερά. Είναι πλήρης, ευανάγνωστος και πολύ όμορφός.

Όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου ελέγχονται από μια οθόνη αφής 12 ιντσών στην κεντρική κονσόλα και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού απουσιάζουν (εκτός από ένα περιστροφικό για τον ήχο του ηχοσύστηματος).

Όλες αυτές οι λειτουργίες μαζί με το on board computer και την ανοιχτή ακρόαση συγκεντρώνονται εκεί σε μια οθόνη με όμορφα γραφικά και φωτισμό.

Peugeot_3008_1,2_autoholix.03Δυστυχώς όμως η πρακτικότητα και η εργονομία του συστήματος αμφισβητείται –ιδίως από εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς για παράδειγμα για να ρυθμίσεις το ραδιόφωνο πρέπει πρώτα να βγεις από το μενού του συστήματος αερισμού και να ακουμπήσεις την οθόνη στο κατάλληλο σημείο που θα σε οδηγήσει στο μενού με τους σταθμούς, όπου θα αρχίσεις να ψάχνεις…

Επιπλέον η απόκριση της οθόνης αφής δεν είναι άμεση, κόβοντας πόντους από την εμπειρία χειρισμού του συστήματος.

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Peugeot έχει τοποθετήσει μια σειρά από πολύ όμορφά νικελένια πλήκτρα  που επιτρέπουν την απευθείας μετάβαση από το ένα μενού στο άλλο άμεσα- χωρίς- να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο για πολύ χρόνο.

Κινητήρας/Μετάδοση

Όπως το Peugeot 3008 ήταν το 2016 αυτοκίνητο της χρονιάς, έτσι και  ο κινητήρας 1,2 PureTech αναδείχθηκε ο κινητήρας της χρονιάς για το 2017. Έτσι το Peugeot 3008 1,2 PureTech είναι το αυτοκίνητο της χρονιάς 2016  που εξοπλίζεται με τον κινητήρα της χρονιάς 2017!

Μιλάμε για πολύ “της χρονιάς” δηλαδή..

Peugeot_3008_1,2_autoholix.45Μέχρι τώρα είμαι σίγουρη ότι όλοι θα απορείτε πως συμπεριφέρεται αυτός ο μικρός σε κυβισμό κινητήρας σε ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο.

Λοιπόν, αφού έζησα μαζί του για μερικές ημέρες θα σας πω μόνο ότι ο συγκεκριμένος μικρός κινητήρας είναι τελικά “τεράστιος” -και ότι κατέχει πλέον μια θέση στη λίστα με τους  αγαπημένους μου!

Σε ότι αφορά τα νούμερα ο τρικύλινδρος 1,2 PureTech με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή αποδίδει σε αυτή την έκδοση 130 ίππους και 230Νm ροπής. Εντυπωσιακό!

Η λειτουργία του είναι βελούδινη, ενώ η έλλειψη θορύβου και κραδασμών θυμίζουν εκείνες τις υπέροχες δίλιτρες εξακίλυνδρες 520i του 2004 (…ξέρω ότι κάποιοι θα θεωρήσουν την παρομοίωση ιεροσυλία).

Στις 1,500 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν εντυπωσιακό γραμμικό τρόπο μέχρι τον απότομο κόφτη στις 6,500 σαλ.

Peugeot_3008_1,2_autoholix.48Μετά τις 5,500 σαλ υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως για εμένα ακόμη και αυτοί οι κραδασμοί είναι μέρος του υπέροχου χαρακτήρα του.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς  μέσω ενός εξατάχυτου κιβωτίου με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο μικρός κινητήρας να  μην είναι μικρός στην πράξη.

Δυστυχώς δεν υπάρχει έκδοση με τετρακίνηση , αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα Active Grip προσαρμόζει την λειτουργία του ESP έτσι ώστε αν χρειαστεί να προσαρμόζετα ι το 3008 σε συνθήκες χιονιού, άμμου και λάσπης.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 7 λίτρα με προσεκτική οδηγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 11λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον εύστροφο χαρακτήρα και τον απολαυστικό ήχο που παράγει μετά τις 5,000 σαλ. Εγώ πάντως το βρήκα πολύ δύσκολο να κρατηθώ.

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι.

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκμπτο άξονα πίσω- και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση. Η ποιότητα κύλισης είναι υποδειγματική και πραγματικά απομονώνει τους επιβάτες του Peugeot 3008 1,2 PureTech από τους δρόμους προδιαγραφών Μπαγκλαντές που βρίσκουμε στην Αθήνα μας.

Peugeot_3008_1,2_autoholix.04Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα  και χωρίς να εντυπωσιάζουν με το αρχικό τους «δάγκωμα», τελικά αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Απολαυστικά εύστοχο για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου μου φάνηκε το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που στο παρκάρισμα είναι μαλακό και εύχρηστο, ενώ «σφίγγει» ευχαρίστα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα.

Επιπλέον το Double-D® τιμόνι -εκτός του ότι είναι εμφανισιακά όμορφο και φιλοξένει τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος , του cruise control, και καταφέρνει να «κόβει» πολύ κάνοντας το αυτοκίνητο να χωρά σχεδόν παντού μέσα στην πόλη.

Στην Πόλη

Peugeot_3008_1,2_autoholix.02Στην πόλη η ανάρτηση αναδεικνύει τον άνετο χαρακτήρα του αυτοκινήτου καθώς περνά πάνω από τις λακκούβες με άνεση χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία και φυσικά οικονομία όταν ακινητοποιείται σε κάποιο φανάρι το 3008.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς, ενώ χρειάζεται λίγη προσοχή στο παρκάρισμα γιατί κοιτώντας μπροστά τα όρια του αμαξώματος δεν είναι ευδιάκριτα. Το σύστημα Park Assist είναι υπερβολικά ευαίσθητό και καλό θα ήταν να το απομονώσετε πριν σας σπάσουν τα νευρά.

Εξαιτίας του μικρού πίσω παράθυρου και της φαρδιάς πίσω κολώνας  η ορατότητα προς τα πίσω δεν είναι το δυνατό σημείο του Peugeot 3008 1,2 PureTech ,οπότε θέλει μια μικρή προσοχή τόσο στις αλλαγές λωρίδας όσο και στο παρκάρισμα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Peugeot 3008 1,2 PureTech χαμογελά-σαν σκύλος που βλέπει το αφεντικό του μετά από καιρό- και όλα δείχνουν ότι φτιάχτηκε σαν ένας ταξιδευτής μεγάλων αποστάσεων. Η άνετη ανάρτηση δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός με την βοήθεια του ακριβέστατου τιμονιού χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή. Στις παρατεταμένες στροφές παρουσιάζονται κλίσεις, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα SUV και δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατευθυντικότητα του 3008.

 

Ταξιδεύοντας με περίπου 140 χλμ αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι η έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων (αν εξαιρέσουμε κάποιο σφύριγμα από τους καθρέπτες) αλλά η λειτουργία του υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου 1,2 PureTech που γουργουρίζει στις 2.600 σαλ αχυτητα με 6η καταναλώνοντας μόλις 8 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χλμ.

Φήμες λένε ότι, με λίγη υπομονή, μπορεί να δείτε στο ταχύμετρο την ένδειξη των 200 χλμ/ω με το αυτοκίνητο να παραμένει σταθερό και ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους..

Στις Στροφές

Peugeot_3008_1,2_autoholix.0Σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση του Peugeot 3008 1,2 PureTech απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστή/ος στον προορισμό.

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται ελαφρά υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Αυτό που ξεχωρίζει εδώ είναι και πάλι ο «μικρός» κινητήρας που σε προκαλεί να οδηγήσεις γρήγορα αφού έχει δύναμη και τον κατάλληλο ήχο παντού και πάντα. Όμως οι κλίσεις που παρουσιάζει το 3008  δεν επιτρέπουν στον κίνητρα να ξεδιπλώσει όλη του την δύναμη στον δρόμο αφού το ESP επεμβαίνει σχετικά συχνά μειώνοντας την απόδοση του.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα παρουσιαστούν κάποιες αναπηδήσεις στους πίσω τροχούς εάν αυτοί συναντήσουν εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στη στροφή, οι οποίες όμως δεν τρομάζουν τον οδηγό και ελέγχονται από το ακριβές τιμόνι.

Στο χώμα..

Peugeot_3008_1,2_autoholix.33Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά Crossovers γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών

Το ύψος των 17 εκ. από το έδαφος θα επιτρέψει στο 3008 να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση. Όπως υποδηλώνει και η σχεδίαση του το Peugeot 3008 1,2 PureTech είναι ένα SUV πόλης και δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Παρόλα αυτά σε έναν ομαλό χωματόδρομο η άνετη ανάρτηση επιτρέπει στο 3008 να κινείται με μεγάλες ταχύτητες χαρίζοντας άνεση που τα πιο σκληροτράχηλα τζιπ δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Συμπέρασμα

Peugeot_3008_1,2_autoholix.47Το Peugeot 3008 1,2 PureTech είναι η απάντηση  όχι μόνο της Peugeot, αλλά ολόκληρης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας για το πως πρέπει να είναι  φτιαγμένα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας  Crossovers/SUV’s.

Είναι όμορφό, άνετο, οικονομικό και προσφέρει μια μοναδική ποιότητα κύλισης που δύσκολα μπορείτε να την βρείτε εύκολα σε άλλους κατασκευαστές.

Η έκδοση με τον βελούδινο βενζινοκινητήρα των 1,2 λίτρων ξεκινά από τα €24,000 και ενώ δεν είναι φτηνή, προσφέρει γαλλική άνεση και έναν κινητήρα με πολύ δύναμη και χαρακτήρα που καταφέρνει να ξεχωρίζει το 3008 από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην κατηγορία.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Την κεντρική κονσόλα που επηρεάζει την άνεση και την εργονομία.
  • Την τσιμπημένη τιμή και την υψηλή κατανάλωση όταν πιεστεί

 Θα θυμάμαι

  • Την ποιότητα κύλισης και το ξεχωριστό Design
  • Τον κινητήρα ποίημα που με κέρδισε με την λειτουργία, την αίσθηση και τον ήχο του!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Ismini Fabiatou

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty