Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςVW Golf 1.0 TSI 85 PS MY 2017-Test Drive

VW Golf 1.0 TSI 85 PS MY 2017-Test Drive

«Ακούστε… όταν κλείνουν οι πόρτες του αυτοκινήτου μας ακούγονται όπως εκείνες του Golf!» λέει ο πωλητής της ανταγωνίστριας εταιρείας!

Είναι γνωστό ότι οι διαφημίσεις της VW συγκαταλέγονται στις πιο έξυπνες του κλάδου, όμως εκείνη η συγκεκριμένη ήταν τόσο εύστοχη που θα άξιζαν συγχαρητήρια σε εκείνους που την συνέλαβαν… Μόνο εάν η δουλειά τους δεν ήταν τόσο εύκολη!

Με λίγα λόγια, καλώς ή κακώς το Golf αποτελεί ένα στάνταρ της βιομηχανίας αυτοκινήτων εδώ και δεκαετίες. Τα πάντα επάνω σε ένα Golf βρίσκονται σε ισορροπία, είναι σωστά σχεδιασμένα και κυρίως δένουν μεταξύ τους με μια μοναδική αρμονία που μέσα από δεκαετίες συνεχούς εξέλιξης έχει δημιουργήσει ένα τέλειο σύνολο.

Η, εάν θέλετε… ένα σχεδόν τέλειο σύνολο.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει στα χέρια της αυτή την στιγμή η VW είναι το ότι το Golf είναι ένα τόσο ισορροπημένο αυτοκίνητο που η ίδια δεν τολμά να αλλάξει δραστικά οτιδήποτε επάνω του γιατί ίσως να χαθεί η αρμονία του! Πως το λένε στο μπάσκετ? «Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις»!

Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που το νέο VW Golf 1.0 TSI 85 PS για εμένα είναι «σχεδόν τέλειο» και όχι τέλειο.

Εξωτερική εμφάνιση

VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_06Την ώρα που στην ουσία πρόκειται για το καλύτερο αυτοκίνητο της κατηγορίας στην εξωτερική σχεδίαση του VW Golf 1.0 TSI 85 PS απουσιάζει η πρωτοτυπία και η φρεσκάδα – Ανασχεδιασμένη είναι η εισαγωγή αέρα, ενώ διαφορετικοί και πιο έντονοι οπτικά είναι και οι αεραγωγοί χαμηλά στην μάσκα. Προσθέστε τα καινούρια φωτιστικά σώματα τύπου LED εμπρός και πίσω και ..και τέλος-αυτά!

Δεν θέλω να μείνω άλλο στην εξωτερική εμφάνιση το VW Golf 1.0 TSI 85 PS, αφού οι Γερμανοί με αυτό το σουλούπι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα – οπότε… αυτοί ξέρουν!

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του VW Golf 1.0 TSI 85 PS τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ, με το ταμπλό να παραμένει σχεδόν το ίδιο και η ποιότητα των υλικών να είναι όχι “σαν Golf”- αλλά Golf!

Άξιος προσοχής είναι ο «νέος» πίνακας οργάνων και φυσικά το εύχρηστο σύστημα πολυμέσων. Στις εκδόσεις με υψηλό επίπεδο εξοπλισμού στο κέντρο του ταμπλό θα βρείτε μια οθόνη αφής με εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης. Στο VW Golf 1.0 TSI 85 PS εκτός από τα απολύτως κατανοητά και λογικά μενού, VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_011η οθόνη αυτή έχει και δυο κουμπιά δεξιά και αριστερά – το ένα για τον ήχο και το άλλο για το -ψάξιμο των σταθμών.  Έτσι ακόμη και οι λιγότερο tech savvy χειριστές να μπορούν επιτέλους να χειριστούν τις βασικές λειτουργίες.

Το σύστημα κλιματισμού το οποίο ελέγχεται με τρεις κυκλικούς διακοπές- πρακτικούς και όμορφους τη λειτουργία τους, ενώ στο ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό υπάρχει μία λωρίδα από βινύλιο η οποία δίνει μια φρεσκάδα στη όλη εικόνα..

Η εργονομία και η ποιότητα συναρμολόγησης είναι «Golf» όπως και η άνεση που προσφέρει στους επιβάτες η καμπίνα του αυτοκινήτου.

VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_012Το ταμπλό το VW Golf 1.0 TSI 85 PS είναι όλο ντυμένο με μαλακό πλαστικό, τα καθίσματα έχουν σχεδόν τέλεια ισορροπία μεταξύ άνετης πρόσβασης και πλευρικής στήριξης χωρίς όμως να είναι ογκώδη και να περιορίζουν την ορατότητα στους επιβάτες του πίσω καθίσματος.

Εκείνο που σίγουρα είναι «σχεδόν σαν Golf» είναι το πορτμπαγκάζ- το οποίο είναι στενό και ρηχό παρά τα 370 λίτρα που ανακοινώνει η VW.

Βλέπετε στα πιο γρήγορα μοντέλα η ανάρτηση με τούς πολλαπλούς συνδέσμους πίσω σε συνδυασμό με τους μεγάλους σε διάμετρο τροχούς κλέβουν αρκετό ωφέλιμο χώρο, κάνοντας δύσκολη την ζωή των γονιών που θέλουν να χωρέσουν εκεί από ένα έως δύο καροτσάκια.

 

Φυσικά, προσωπικά όταν είναι να επιλέξω μεταξύ οδικής συμπεριφοράς και χώρων τις περισσότερες φορές κλείνω προς την οδική συμπεριφορά-οπότε η επιλογή της VW να θυσιάσει λίγο από τον χώρο αποσκευών για μια υψηλών προδιαγραφών ανάρτηση με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.

Όμως η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους  θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη σε όλη την γκάμα του μοντέλου.

Αναρτήσεις/Φρένα

Στο VW Golf 1.0 TSI 85 PS ανάρτηση αποτελείται από τα γνωστά γόνατα Μc Pherson εμπρός, αλλά πίσω αντί για τους πολλαπλούς συνδέσμους  που υπάρχουν στις μεγαλύτερες εκδόσεις θα βρείτε έναν εξαιρετικά στερεωμένο ημιάκαμπτο άξονα – σαν εκείνο του νέου Polo.

VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_04Η ανάρτηση είναι σφικτά ρυθμισμένη σε ότι αφορά την απόσβεση, όμως χάρη στην αργή επαναφορά της δεν κοπανά σχεδόν πουθενά, ενώ ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας είναι τόσο καλά στηριγμένος που ν θα παρουσιάσει αναπηδήσεις μόνο σε έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες..

Οι γερμανοί δαπάνησαν ατελείωτες ώρες στην ρύθμιση της ανάρτησης η οποία σε συνδυασμό με το ακριβέστατο τιμόνι λειτουργούν τόσο καλά που κάνουν το νέο VW Golf 1.0 TSI 85 PS  να ξεχωρίζει ευχάριστα από το προηγούμενο.

Έτσι έχουμε έναν άκαμπτο άξονα που λειτουργεί σχεδόν σαν την  ανεξάρτητη ανάρτηση και    περιορίζει σημαντικά το κόστος στις βασικές εκδόσεις

Τα φρένα με τα 4 δισκόφρενα είναι δυνατά και ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις και εμπνέουν εμπιστοσύνη, ενώ το τιμόνι είναι ακριβές και «κοφτερό» με 3 στροφές από άκρη σε άκρη όμως για κάποιο περίεργο λόγο με έκανε να νοιώθω κάπως αποκομμένη από τα δρώμενα στους εμπρός τροχούς.

Κινητήρας

VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_01Κάτω από το καπό του VW Golf 1.0 TSI 85 PS ζει το νέο τρικύλινδρο TSI των χιλίων κυβικών ρυθμισμένο στους  85 ίππους και 17,8 kgm μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει την ραφιναρισμένη λειτουργία του αντιστοίχου κινητήρα της Peugeot  , όμως τραβάει από χαμηλά, με πολύ καλή ευστροφία στις μεσαίες στροφές και γραμμικό τράβηγμα μέχρι τον κόφτη των 6.000 σαλ.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός πεντάριου κιβωτίου με αραιή διάταξη που φοβάμαι πως δεν κολακεύει τον μικρό κινητήρα ο όποιος δεν διαθέτει τα αποθέματα ροπής που απαιτούνται.

Παρόλα αυτά είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 6-6,5  λίτρα με προσεκτική οδήγηση στην πόλη, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 10λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον χαρακτήρα του κινητήρα .

Στην Πόλη

VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_012Μέσα στην πόλη το Golf βολεύεται και εξαφανίζει τα 4,3 μέτρα του μήκους αλλά και τα 1300 κιλά του βάρους του. Το μυστικό βρίσκεται στην άψογη ορατότητα και κυρίως στο ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι διαστάσεις και το σχήμα του αυτοκινήτου μοιάζουν να είναι γνωστές σε κάθε οδηγό που θα κάτσει πίσω από το κάθισμα του αυτοκινήτου.

Στο παρκάρισμα «γνώριζα» πόση απόσταση είχα από τα αυτοκίνητα εμπρός και πίσω σαν το VW Golf 1.0 TSI 85 PS να αποτελούσε μια προέκταση του σώματος μου.

Παρόμοια ήταν και η εμπειρία στους στενούς δρόμους του κέντρου που χρειάστηκε να κατέβω μια φορά, ενώ η εκπληκτική ηχομόνωση κλείνει την φασαρία της πόλης έξω από το αυτοκίνητο αφήνοντας τους επιβάτες να απολαύσουν την καλοφτιαγμένη καμπίνα και τα πολυτελή υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το Golf.

Το VW Golf 1.0 TSI 85 PS είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αν εξαιρεθούν οι αψυχολόγητα μικροί  καθρέπτες σε σχήμα σταγόνας- που έχουν κακή ορατότητα, τότε  τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_07Υπάρχουν ωστόσο δύο μικρές- σχεδόν αδιάφορες- λεπτομέρειες που δεν τις έχω δει σε άλλα αυτοκίνητα:

Όταν σταματά το VW Golf 1.0 TSI 85 PS σε μια ανηφόρα και ενεργοποιείται το Hill Assist System, μια πολύ μικρή πράσινη ένδειξη στο κέντρο του ταμπλό σου δείχνει ότι το σύστημα είναι ενεργό και ότι σε κράτα αυτόματα στην ανηφόρα. Με τα περισσότερα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού χρειάζεται να “μαντέψεις”  το πόσο ακριβώς διαρκεί το αυτόματο μπλοκάρισμα των φρένων.

Η δεύτερη μικρή λεπτομέρεια έχει να κάνει με την λειτουργία Start-Stop. Όταν σταματά το αυτοκίνητο ο κινητήρας φυσικά σβήνει- όμως αν το αυτοκίνητο βρίσκεται μέσα σε κίνηση- με το που ξεκινά το αυτοκίνητο που προηγείται στο φανάρι τότε αυτόματα ο κινητήρας εκκινεί προετοιμάζοντας τον οδηγό για να ξεκινήσει με την άνεση του.

Δυο μικρές λεπτομέρειες που όμως πάντα δουλεύουν όπως πρέπει  και -επειδή μπορείς να τις εμπιστευτείς -κάνουν την ζωή σου πιο άνετη.  Αυτό είναι που λένε Golf!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όμως η συμβίωση μου με το VW Golf 1.0 TSI 85 PS με έκανε να θελήσω να το γνωρίσω για λίγο και έξω από τα τείχη της πόλης. Έφυγα μόνη μου πριν ξυπνήσει ο ήλιος (..και τα παιδάκια  μου!) για μια γρήγορη βόλτα μέχρι την Αράχωβα για να γνωριστώ λίγο καλύτερα με αυτό το θρυλικό πλέον αυτοκίνητο που αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορά του- και όχι μόνο.

Πληρώντας τα εξωφρενικά διόδια κερδίζεις το δικαίωμα να αφήσεις πίσω σου την πόλη και την καθημερινότητα και κυρίως να φανταστείς έστω και για λίγο ότι είσαι ελεύθερη. Και το VW Golf 1.0 TSI 85 PS βοηθά πολύ σε αυτό!

Σε ταχύτητες κοντά στην δεύτερη εκατοντάδα χιλιομέτρων το Golf παραμένει ανεπηρέαστο από λακκούβες και πλευρικούς ανέμους, την ώρα που… σαν Golf που είναι- φροντίζει να μην υπάρχουν θόρυβοι από τον αέρα και τις αναρτήσεις.

Ο θόρυβος από τον κινητήρα δεν θα φτάσει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και το μόνο που ίσως ενοχλήσει είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος από τις μπροστινές κολώνες μετά τα 140 χλμ.

Το τιμόνι σε αυτές τις ταχύτητες γίνεται πιο πληροφοριακό και βοηθά το αυτοκίνητο να εκμεταλλευτεί τις αναρτήσεις του στις γρήγορες παρατεταμένες στροφές από την Λειβαδιά ως την Αράχωβα.

Στρίβοντας

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων το Golf 1.0 TSI 85 PS παραμένει πεισματικά ουδέτερο και το μόνο που χαλάει την συνταγή είναι οι κλίσεις που παρουσιάζει το αμάξωμα οι οποίες οδηγούν μετά από ένα σημείο σε μια προοδευτική υποστροφή. Για υπερστροφή ούτε λόγος..

VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_08 Θα μπορούσε να είχε πιο σκληρές αντιστρεπτικές και να πήγαινε κι άλλο στις στροφές, όμως το Golf 1.0 TSI 85 PS είναι ένα καθημερινό αυτοκίνητο με μικρό κινητήρα που προσπαθεί να συμβιβάζει τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη με την ευχάριστη οδήγηση.

Το μικρό Golf δεν είναι Gti -και ενώ με προκαλεί να το κρίνω σαν Gti , γνωρίζω ότι αυτό είναι πολύ άδικο.

Οι μαλακές αντιστρεπτικές ενοχλούν περισσότερο στην στενή διαδρομή προς Επτάλοφο, καθώς οι κλίσεις μέσα στην στροφή σε συνδυασμό με τον ροπάτο κινητήρα στις μεσαία περιοχή κινητήρα κάνουν τους μπροστινούς τροχούς να χάνουν σχετικά εύκολα την ελκτική τους πρόσφυση μέσα στις ανηφορικές φουρκέτες  της διαδρομής.

Αντίθετα στις κατηφορικές στροφές τα ισχυρά φρένα προσφέρουν ένα ισορροπημένο φρενάρισμα χωρίς να κουράζονται ποτέ.

VW_Golf_ 1.0_85hp_Autoholix_02Σε κλειστές κατηφορικές διαδρομές το αυτοκίνητο είναι «εκνευριστικά» ουδέτερο και το μόνο που μπορεί διαταράξει την ισορροπία του πίσω μέρους είναι το χειρόφρενο- που όμως είναι ηλεκτρικό- οπότε… ξεχάστε το!

Αν το παρακάνετε θα διαπιστώσετε το αυτονόητο: ότι δηλαδή το Golf 1.0 TSI 85 PS δεν είναι φτιαγμένο για αυτή την δουλεία! Αντιδρά και γίνεται λίγο άτσαλο παύοντας ταυτόχρονα να είναι διασκεδαστικό, καθώς το μικρό μοτέρ δεν έχει την δύναμη και την διάρκεια στροφών που απαιτούνται  για να «τραβήξουν» το βαρύ αμάξωμα μέσα στην στροφή.

Κάι τότε έρχεται η ακατανόμαστη- η υποστροφή.. Δεν τρομάζει, αφού αφήνοντας το γκάζι τα πάντα μαζεύονται, αλλά το Golf 1.0 TSI 85 PS δεν χάνει την ευκαιρία  να δυσανασχετήσει.

Είπαμε : αυτό δεν είναι Gti..

Μισό κλικ πιο σίγα, καθαρές γραμμές και σταθερό γκάζι είναι αυτό που ζητά το Golf 1.0 TSI 85 PS για να κινηθεί σε διασκεδαστικούς ρυθμούς με απολυτή ασφάλεια. Αν θέλετε παραπάνω o όμιλος της VW προσφέρει και το Golf Gti το οποίο θα σας καλύψει όλες τις σπορτίφ ανησυχίες με τίμημα βεβαία στην τσέπη και την άνεση σας.

Συμπέρασμα

Γυρνώντας πίσω στην καθημερινότητα μου οδήγησα συνετά στη εθνική οδό για να δω με έκπληξη ότι το Golf 1.0 TSI 85 PS κατανάλωνε 7-8 λίτρα/100 με ταχύτητες που κυμαίνονται από 140-160χλμ/ω.

Όταν έφτασα στο σπίτι οι φωνές από τα παιδία που αναζητούσαν την «μαμά» με επανέφεραν απότομα στην πραγματικότητα. Το Golf έχει φτιαχτεί για αυτή την πραγματικότητα και νομίζω  στην έκδοση με τα 110 HP θα αποτελούσε ίσως την απόλυτη επιλογή μου στην κατηγορία εάν είχε λίγο πιο τολμηρό στυλ-όπως για παράδειγμα έχει το design του Ford Focus 1.0.

Όμως είναι τόσο ισορροπημένο που πραγματικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε νομίζω ότι αποτελεί μια ιδανική λύση για τις Ελληνικές οικογένειες. Επιπλέον, αν σκεφτεί κανείς και τον πλήρη εξοπλισμό η τιμή των €17,500 που κοστίζει το Golf 1.0 TSI 85 PS δεν είναι παράλογη.

Εκείνο όμως αυτό που κάνει το Golf 1.0 TSI 85 PS να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που «μοιάζουν με Golf», είναι ότι αυτό ΕΙΝΑΙ το πραγματικό Golf!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το άτολμο στυλ της εξωτερικής σχεδίασης και ο στενός χώρος αποσκευών.
  • Το πεντάρι κιβώτιο ταχυτήτων και έλλειψη διάρκειας.

Θα θυμάμαι

  • Τον ροπάτο (..για χιλιάρη) τρικύλινδρο κίνητρα και την οικονομία στα καύσιμα
  • Την πέρα από κάθε σύγκριση ισορροπία σε όλους τους τομείς.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο