Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADSuzuki Ignis 1.2 GLX: Αγάπη μου συρρίκνωσα το SUV-Test Drive

Suzuki Ignis 1.2 GLX: Αγάπη μου συρρίκνωσα το SUV-Test Drive

Το προηγούμενο μοντέλο του Ignis- ειδικά στην τετρακίνητη έκδοση- είχε τα χαρακτηριστικά ενός mini SUV, αλλά όχι και την εμφάνιση. Η ιδέα για το νέο Suzuki Ignis 1.2 GLX μπορεί ήρθε στους σχεδιαστές του παρακολουθώντας την παλιά χολιγουντιανή «επιτυχία» με τίτλο «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδία». Εκείνοι συρρίκνωσαν το SUV..

Εξωτερικό/Εμφάνιση.

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_028Με ένα ψηλόλιγνο σουλούπι με ράγες στην οροφή, κοντούς προβόλους και 18 εκατοστά ύψος από το έδαφος το νέο Suzuki Ignis 1.2 φωνάζει ότι έχει φτιαχτεί για περιπέτεια από μακριά. Με βάρος 850 κιλών, μήκος 3,7 m, πλάτος 1,69 m και ύψος 1,6 m το Suzuki Ignis 1.2 GLX2 είναι το πρώτο made in Japan Compact SUV- και το δείχνει με περηφάνια.

Υπάρχει βέβαια το Fiat Panda 4X4 που έχει αντίστοιχη εμφάνιση, αλλά καθώς φτιάχνεται από την Puch-Stayer στην Αυστρία ξεφεύγει σε τιμή.. και φυσικά δυνατότητες!

Παραμένει διαφορετικό από ότι κυκλοφορεί και είναι γεμάτο με μικρές λεπτομέρειες που του δίνουν έντονο χαρακτήρα-κάτι που είναι καλό και κακό μαζί, αφού η εμφάνιση του διχάζει.

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_09Άλλοι το βρίσκουν υπέροχο, άλλοι υπερβολικό και άλλοι άσχημο- πάντως να είστε σίγουροι ότι απαρατήρητο δεν θα περάσει!

Προσωπικά βρίσκω πολύ όμορφη την εικόνα του μπροστινού μέρους και το πως ενσωματώνονται τα μεγάλα LED φωτιστικά σώματα που θυμίζουν Vitara, όμως θεωρώ την πλαϊνή όψη με τις ιμιτασιόν γρίλιες που θυμίζουν τα Suzuki Fronte Coupe υπερβολική και αχρείαστη.

Αντίθετα οι αεραγωγοί που βρίσκονται πάνω από τους τροχούς και θυμίζουν Vitara δίνουν μια SUV εικόνα που αρέσει, ενώ η πίσω όψη με τα μεγάλα φωτιστικά σώματα- σε ένα τόσο στενό αμάξωμα, μοιάζει κάπως «βιαστική» και στερείται φαντασίας.

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_13Αυτό που μου λείπει στο Suzuki Ignis 1.2 GLX είναι η ισορροπία- καθώς κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι, μου θυμίζει Vitara από την κολώνα και εμπρός, ενώ από την κολώνα και πίσω με τους αεραγωγούς στην κολώνα μου θυμίζει κουπέ της δεκαετίας του 1970. Περίεργο..

Τα δύο αυτά στυλ ενώνονται με τις ράγες της οροφής και συνδυάζονται με τους σχετικά μεγάλης διαμέτρου τροχούς σε ένα σύνολο που εμένα προσωπικά …δεν με τρελαίνει!

Από την άλλη όλα τα παιδία της οικογένειας μου το λάτρεψαν σαν έφερα στο σπίτι ένα… φουντωτό puppy!

Είναι αυτό που λένε «περί ορέξεως»..  Δείτε τις φωτογραφίες και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!

 Εσωτερικό/Χώροι

To εσωτερικό του Suzuki Ignis 1.2 GLX είναι άνετο, μοντέρνο και φωτεινό. Ο οδηγός κάθεται ψηλά και έχει καταπληκτική ορατότητα παρά τις πολύ φαρδιές πίσω κολώνες. Το ταμπλό είναι εργονομικό και τα πάντα είναι στην θέση που περιμένεις να τα βρεις, ενώ η διχρωμία με το λευκό κάτω μέρος του ταμπλό κάνει το εσωτερικό φρέσκο και ευχάριστο.

 

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει ένα mediacenter με μέτρια λειτουργικότητα ενώ πιο χαμηλά το βλέμμα συναντά μια κονσόλα με τους διακόπτες ρύθμισης της θερμοκρασίας ζέστης/κρύου και κάποιους χώρους αποθήκευσης.

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_05Η εικόνα λοιπόν στο εσωτερικό είναι πολύ ευχάριστη στο μάτι, όμως δυστυχώς τα πλαστικά στο ταμπλό είναι σκληρά και φτηνά στην αφή, ενώ δεν λείπουν και οι τριγμοί όταν το αυτοκίνητο περνά από λακκούβες.

Στις εμπρός πόρτες υπάρχουν θήκες για μικροαντικείμενα και για μπουκάλια νερού, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν πρακτικές θήκες για αναψυκτικά και οι πατροπαράδοτες θύρες USB.

Το θερμαινόμενο κάθισμα με την μέτρια πλευρική στήριξη και το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζονται με πολλαπλούς τρόπους και είναι εύκολο να βολευτείς ώστε να βρεις την θέση οδήγησης που επιθυμείς. Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_03Τα χειριστήρια (τιμόνι και πετάλια) είναι μαλακά και ακριβή κάνοντας την καθημερινή συμβίωση απροβλημάτιστη και ξεκούραστη.

Στο πίσω κάθισμα θα χωρέσουν δυο ενήλικες ή τρία παιδία, όμως η έκδοση της δοκιμής ενώ έχει τρεις ζώνες ασφάλειας προσφέρεται με δυο ξεχωριστά καθίσματα –τα οποία όμως κινούνται εμπρός-πίσω ανεξάρτητα, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στα γόνατα των πίσω επιβατών (σε βάρος του χώρου αποσκευών).

Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο κάνοντας εύκολη την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των μικρών παιδιών στα ειδικά καθίσματα ασφαλείας.

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_06Το πορτμπαγκάζ με 250 λίτρα εναρμονίζεται πλήρως με τον ανταγωνισμό, ενώ οι πλάτες στα πίσω καθίσματα πέφτουν εύκολα σε δύο ανισομεγέθη τμήματα χωρίς όμως να δημιουργούν ένα εντελώς επίπεδο χώρο φόρτωσης.

Επιπλέον το κατώφλι φόρτωσης είναι ψηλό και το άνοιγμα της πίσω πόρτας είναι τόσο στενό που δυσκολεύει την αφαίρεση του ραφιού χωρίς να πέσουν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων.

Κινητήρας/Μετάδοση

Το Suzuki Ignis 1.2 GLX εξοπλίζεται με έναν 4κύλινδρο κινητήρα 1.242 κυβικών που αποδίδει 90 ίππους και 120 Nm ροπής που είναι ελαστικός, τραβάει από χαμηλά και έχοντας την κλασσική 16βαλβιδη λειτουργία του αρέσει να στροφάρει στις ψηλές σαλ.

Σε ανοικτό δρόμο φτάνει εύκολα τα 170 χλμ/ω, ενώ χρειάζονται 12,2 δευτερόλεπτα για το 0-100 km/h, αλλά η εντύπωση που απεκόμισα ήταν ότι μοιάζει πιο γρήγορο από ότι τα νούμερα υπόσχονται.

Το Suzuki Ignis 1.2 GLX παρά την έλλειψη συστήματος start-stop  καταναλώνει κατά μέσο όρο 5,5 με 6,0 lt/100 km μέσα στην πόλη, ενώ ακόμη και αν το «κυνηγήσετε» δύσκολα θα δείτε πάνω από 7,5. lt/100 km.

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_15Το 5αρι κιβώτιο που ακολουθεί έχει σωστή διάταξη σχέσεων, ο επιλογέας κουμπώνει άψογα και μάλλον λόγω του χαμηλού βάρους δεν αφήνει ποτέ το κινητήρα εκτεθειμένο στην καθημερινή χρήση. Μάλιστα χάρη στην ευστροφία του κινητήρα δεν θα έλεγα ότι χρειάζεται εξάρι κιβώτιο.

Ο ήχος του κινητήρα είναι ευχάριστος, όμως ακολουθώντας την γενικότερη φιλοσοφία της μείωσης του βάρους φαίνεται ότι δεν έχει γίνει χρήση αρκετού μονωτικού υλικού και έτσι ο θόρυβος μοιάζει να φτάνει αφιλτράριστος μέσα στην καμπίνα-κάτι που στην καθημερινή χρήση κουράζει.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται, στον θόρυβο του κινητήρα προστίθεται και ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών-και αυτό είναι κρίμα γιατί χάρη στην αεροδυναμική σχεδίαση του αμαξώματος στις υψηλές ταχύτητες το Ignis είναι ήσυχο.

Στην Πόλη

Το Suzuki Ignis 1.2 GLX είναι ευχάριστο στην καθημερινή χρήση με το μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι και τον εξαιρετικά μικρό κύκλο στροφής των 4.6 μέτρων να διευκολύνουν την κίνηση σε στενούς δρόμους και στο παρκάρισμα. Χάρη στο κοφτερό τιμόνι, μου έτυχε να παρκάρω σε μια θέση ενός στενού δρόμου της Αθήνας που νόμιζα ότι χωράει μόνο Smart.

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_07H μαλακή και με σχετικά μεγάλες διαδρομές ανάρτηση αποτελείται από McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω και κάνει ότι μπορεί για να φιλτράρει τα εκατομμύρια λακκούβες των δρόμων της Αθήνας. Ωστόσο όταν το αυτοκίνητο πέσει σε εγκάρσιες ανωμαλίες (βλ. αθηναϊκά χαντάκια) λόγω της έλλειψης ηχομονωτικού υλικού κοπανάει έντονα στα αυτιά(!) των επιβατών.

Η θέση οδήγησης τύπου SUV –εκτός από πολύ καλή ορατότητα – χαρίζει και μια «king of the road» αίσθηση που δεν θα την βρείτε σε κανένα άλλο αυτοκίνητο της κατηγορίας!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο δεν υπάρχουν εκπλήξεις, το Suzuki Ignis 1.2 GLX είναι αρκετά ευθύβολο όμως λόγω του ψιλόλιγνου σχεδιασμού του επηρεάζεται εύκολα από τους πλάγιους ανέμους. H ανάρτηση δεν δημιουργεί προβλήματα με αναπηδήσεις, όμως ο θόρυβος από τον δρόμο και τον κινητήρα μπορεί να γίνουν ενοχλητικοί σε ταχύτητες πάνω από 130 χλμ/ω.  Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια μείωσης του βάρους με την χρήση λιγότερων ηχομονωτικών υλικών. Προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν 30 κιλά και να είχε καλυτερη ηχομόνωση.

Στρίβωντας

Όσο ο ρυθμός οδήγησης παραμένει στα πλαίσια της κατηγορίας, το Suzuki Ignis 1.2 GLX  παρά τις μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις καταφέρνει να ελέγχει σωστά το αυτοκίνητο και δεν παρουσιάζονται υποστροφικές τάσεις. Ο πίσω άξονας δεν παρουσιάζει αναπηδήσεις, ωστόσο θα σας ενοχλήσει ηχητικά στις εγκάρσιες ανωμαλίες. Δεν μπόρεσα να ανεβάσω αρκετά τον ρυθμό για να διαπιστώσω τι γίνεται μετά τα όρια της «καθώς πρέπει οδήγησης» οπότε δεν μπορώ να σας πω αν το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει διασκεδαστικό και να τοποθετηθεί με τα τέσσερα στην στροφή.

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_08Το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στο χωρίς αίσθηση ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που έχει υπερβολική υποβοήθηση και δεν επιτρέπει στον οδηγό να γνωρίζει ακριβώς που κοιτάνε οι τροχοί του. Έτσι στην προσπάθεια να καταλάβει ο οδηγός τι γίνεται με τους εμπρός τροχούς αρχίζει να «παίζει» με το τιμόνι στρίβοντας περισσότερο από ότι χρειάζεται –κάτι που αποσταθεροποιεί το αυτοκίνητο από πολύ νωρίς.

Επιπλέον τα φρένα με τα ταμπούρα πίσω και τους μικρής διαμέτρου δίσκους εμπρός δεν εμπνέουν για να τα ζορίσεις χωρίς όμως να προβληματίσουν ποτέ στην κανονική οδήγηση.

Δεν μπόρεσα να το οδηγήσω όσο γρήγορα θα ήθελα για να ανακαλύψω την δυναμική συμπεριφορά του επειδή δεν μπόρεσα να εμπιστευτώ την αίσθηση του τιμονιού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Suzuki Ignis 1.2 GLX  δεν έχει φτιαχτεί για ειδικές διαδρομές!

Εκτός δρόμου

Σαν SUV που είναι το Suzuki Ignis 1.2 GLX  δοκίμασα την τύχη μου εκτός δρόμου-και πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Οδήγησα  σε ένα βαρύ λασπωμένο ανηφορικό δρόμο έτσι ώστε να μπορώ να κινηθώ με όπισθεν όταν κολλήσω. Μόνο που δεν κόλλησα πουθενά!

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_12Μπορεί να έχει κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς, όμως το μικρό βάρος, οι μεγάλης διαμέτρου τροχοί των 16”και η ελκτική πρόσφυση που προσφέρουν τα στενά λάστιχα μπορούν να ντροπιάσουν πολλά light τετρακίνητα SUV.

Το Suzuki Ignis 1.2 GLX ξεκινά σε λασπωμένη ανηφόρα με την ίδια άνεση που ξεκινά φορτωμένο με τα ψώνια στο parking του supermarket.

Παράλληλα το μεγάλο ύψος και το στενό αμάξωμα επιτρέπει να περνά το αυτοκίνητο με ευκολία τα εμπόδια που θα συναντήσετε σε μια off road εκδρομή, ενώ με μια τετράδα χειμερινά λάστιχα είναι σίγουρο ότι θα κινείται με ευκολία σε χιονισμένους δρόμους.

Η ελκτική πρόσφυση, οι χώροι, οι συμμαζεμένες εξωτερικές διαστάσεις και η δεδομένη αξιοπιστία του Suzuki Ignis 1.2 GLX το κάνουν ιδανικό και για τα νησιά μας όπου οι δρόμοι είναι στενοί και συχνά χωμάτινοι.

Συμπέρασμα

Suzuki_Ignis_1.2_GLX_autoholix.com_11Ξεκίνησα να οδηγήσω ένα αυτοκίνητο που στο μυαλό μου ήταν φτιαγμένο για να κινείται αξιόπιστα και οικονομικά στην πόλη και λίγο τον αυτοκινητόδρομο.

Νόμιζα ότι ο ανταγωνισμός είναι το KIA Picanto, το Peugeot 108, το Hyundai i10 και η τριάδα του VW Group. Αν νομίζεις λοιπόν ότι αυτός είναι ο ανταγωνισμός τότε το έργο του Suzuki Ignis 1.2 GLX είναι αρκετά δύσκολο καθώς ο ανταγωνισμός το ξεπερνά στην διασκεδαστική οδήγηση στον δρόμο, την ποιότητα στο εσωτερικό και στην τιμή κτήσης.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το Suzuki Ignis 1.2 GLX παίζει χωρίς αντίπαλο όταν απευθυνεται στους νέους και δραστήριους ανθρώπους της πόλης. Δείχνει και είναι SUV, θα πάει όπου του ζητήσετε ενώ είναι οικονομικό και αξιόπιστο. Έχει–για εμένα-αρκετά περίεργη εμφάνιση, όμως όταν το γνωρίσετε και το ζήσετε τότε θα αρχίσετε να το βρίσκετε γλυκούλι.

Αν είστε άνθρωπος των σπορ και ζείτε στο κέντρο της πόλης -και μπορείτε να συμβιβαστείτε με το προχωρημένο design και τα μέτρια πλαστικά στο εσωτερικό, τότε μην ψάχνετε αλλού.

Το Suzuki Ignis 1.2 GLX-με τις εκτός δρόμου δυνατότητες που έχει, προσφέρεται σε τιμή (από €11,0000) ευκαιρίας!  Σκεφτείτε μόνο ότι προσφέρεται και τετρακίνητο από €14,500

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ελλιπής ηχομόνωση και η μέτρια ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό.
  • Η αίσθηση του τιμονιού και η περίεργη εξωτερική εμφάνιση.

Θα θυμάμαι

  • Τον ζωηρό και οικονομικό κινητήρα και την φιλικότητα στην οδήγηση μέσα στην πόλη
  • Τις εκτός δρόμου-και συναγωνισμού-δυνατότητες.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο