Ssangyong Actyon 2.3-Test Drive

Πόσο πρόθυμοι είμαστε να αποδεχθούμε κάτι που διαφέρει, που ξενίζει- κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε? Αυτή την απάντηση έψαξα να βρω τις ημέρες που οδηγούσα το νέο Ssangyong Actyon 2.3 , αλλά παρά την προσπάθεια νομίζω ότι τελικά δεν κατέληξα σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα…

Perception..is King!

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που εκτός από το τουλάχιστον αμφιλεγόμενο σχήμα του έχει και ένα περίεργο όνομα-που σίγουρα δεν βοηθά τους αμύητους να το αποδεχτούν. Όπου και να πήγα όλοι το πρόσεχαν -και πολλοί ήταν εκείνοι που πλησιάσαν και με ρώτησαν για το περίεργο αυτό όχημα.Ssangyong Actyon 2.3 Autoholix1

Τα σχόλια που άκουγα κυμαίνονταν από το ανυψωτικό «πολύ εντυπωσιακό αυτοκίνητο!» μέχρι και το περιπαικτικό και ψυχοφθόρο θα έλεγα… «κοπελιά μόνη σου το έφτιαξες»?

Κάνεις όμως δεν το προσπέρασε, όλοι το πρόσεξαν- και αυτή για εμένα είναι η επιτυχία του Ssangyong Actyon 2.3.

Η αντίδραση του κόσμου που αντικρίζει το Ssangyong Actyon 2.3 είναι πάντα ακραία- και είτε τους αρέσει η πρωτότυπη γραμμή του, είτε κουνάνε το κεφάλι τους με ένα ύφος που ξεκάθαρα λέει: «μα καλά τι σκεφτόντουσαν όταν το φτιάχνανε»?

Ο άντρας μου για παράδειγμα ανήκει στην δεύτερη κατηγορία και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα καυστικός στα σχόλια του, όμως εγώ διαφωνώ μαζί του και νομίζω ότι κάθε αυτοκίνητο που τολμά να διαφέρει σχεδιαστικά από την «θάλασσα των ίδιων αυτοκινήτων» που κυκλοφορούν γύρω μου αξίζει να το κοιτώ με μια ξεκάθαρη- και όσο γίνεται αντικειμενική μάτια, ανεξάρτητα από την εταιρεία που το κατασκευάζει.

Εξωτερική Σχεδίαση

Δεν καταλαβαίνω πως εκείνοι που εκθειάζουν και ονειρεύονται την Χ6 της BMW- παραβλέπουν το γεγονός ότι σχεδιαστικά (όπως και να το κάνουμε) μοιάζει με το Actyon 2.3 και την ίδια στιγμή στέκονται με προκατάληψη απέναντι στο design της Ssangyong Actyon 2.3 Autoholix11Ssangyong.

Φυσικά η Χ6 είναι ένα τεχνολογικό αριστούργημά που ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας-όμως μην ξεχνάτε ότι για την ώρα μιλάμε μόνο για την εξωτερική εμφάνιση!

Η μάσκα του αυτοκινήτου είναι εκείνη που ευθύνεται για τα περισσότερα πικρόχολα σχόλια καθώς μοιάζει σαν να κοιτάς …έναν γενετικά μεταλλαγμένο καρχαρία που έχει τα μάτια του κάτω από το χαμογελαστό στόμα του! Νομίζω ο σφυροκέφαλος μοιάζει κάπως έτσι… 😎

Όμως με λίγη φανταία το ρύγχος που σχηματίζει ο προφυλακτήρας είναι ιδιαίτερο- και ρομαντικό, καθώς μου θυμίζει κάτι από εκείνα αμερικάνικα φορτηγάκια της δεκαετίας του 50 που βλέπουμε στις ταινίες του Hollywood.

Το προφίλ του SsangyonAutoholix pic 123g Actyon ουσιαστικά δημιουργεί μια καινούρια κατηγορία που γεφυρώνει τα SUV με τα coupe αυτοκίνητα- καθώς το ψηλό αμάξωμα με τους off road τροχούς συνδυάζεται με ένα «αεροδυναμικό»- fastback τμήμα.

Το Ssangyong Actyon 2.3 επινοήσετην κατηγορία SUC (Sport Utility Coupe) και η BMW με το Χ6 την επικυρώσε!

Ναι και εμένα με ξενίζει, όμως το αυτοκίνητο αυτό είναι εντυπωσιακό και διαφορετικό-και συνεπώς τολμώ να πω ότι μάλλον μου αρέσει.

Ειδικά εάν δείτε το Ssangyong Actyon 2.3 από πίσω-και λίγο από τα πλάγια- θα είσαστε άδικοι εάν μου πείτε ότι δεν σας εντυπωσιάζει.

Τα 4,5 μ. του παραδοσιακά offroad αμαξώματος- που είναι κτισμένο πάνω σε ένα σασί τύπου σκάλας υπόσχονται άπλετους χώρους και εκτός δρόμου επιδόσεις.

Εσωτερικό- Χώροι

Ssangyong Actyon 2.3 Autoholix12Ανοίγοντας την πόρτα η εικόνα που αντίκρισα δεν δυσκολεύομαι να πω ότι με προβλημάτισε.

Σχεδιαστικά το ταμπλό δεν εντυπωσιάζει- και μάλλον ενοχλεί, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι σκληρά, με δυσάρεστη αφή και έχουν μια μυρωδιά από ανακυκλωμένο λάστιχό κινέζικου φορτηγού!

Το δερμάτινο τιμόνι προσπαθεί να δώσει μια εικόνα πολυτέλειας στο εσωτερικό, όμως ο τριγωνικός μοχλός ταχυτήτων και το περίεργο χειρόφρενο κόβουν γρήγορα τον ενθουσιασμό.

Μπορέι η εργονομία να μην είναι κορυφαία, όμως τα καθίσματα είναι άνετα και προσφέρουν μια καλή θέση οδήγησης και αρκετά καλή ορατότητα στον δρόμο.

Ssangyong Actyon 2.3 Autoholix13Στο Ssangyong Actyon 2.3 οι χώροι για τους επιβάτες μπορεί να είναι αντικειμενικά ικανοποιητικοί, όμως δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που οι εξωτερικές διαστάσεις του αυτοκίνητου υπόσχονται.

Ειδικά ο χώρος αποσκευών με στεναχώρησε τόσο με το μέγεθος του, όσο και με την πρακτικότητα του.

Η πίσω πόρτα είναι πολύ βαριά, το κατώφλι φόρτωσης είναι πολύ ψηλό, ενώ ο χώρος των αποσκευών είναι ρηχός και τελικά μικρός(320 λίτρα).

Το καλό πάντως είναι ότι το εσωτερικό έχει παντού πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα, ενώ έχει και πολύ καλή ηχομόνωση.

Κινητήρας-Μετάδοση

Ο κινητήρας που κινεί το Ssangyong Actyon 2.3 έχει πραγματικά «ευγενή» καταγωγή και η Κορεάτικη εταιρεία φροντίζει να το αναγράφει σε πολλά σημεία του αμαξώματος!

Το μοτέρ των 2,3 λίτρων και το κιβώτιο ταχυτήτων έχει σχεδιαστεί από την Mercedes Benz και έχει εξοπλίσει στο παρελθόν τα πρώτα μοντέλα της ML 230.

Κατασκευάζεται στην Κορέα με Ssangyong Actyon 2.3 Autoholix14την άδεια των Γερμανών, αποδίδει 150 ίππους στις 5,500 σαλ και κάνει ότι μπορεί για να υπερνικήσει τα 1900 κιλά βάρους του αμαξώματος.

Είναι ήσυχος, ζωντανός και γραμμικός, αλλά μοιάζει να προτιμά τις ψηλές στροφές περιστροφής, οπού δείχνει και τον καλύτερο εαυτό του.

Σε μια κατηφόρα στην ΕΟ είδα σχεδόν 190χλμ/ω στο μάλλον αισιόδοξο ταχύμετρο του Ssangyong Actyon 2.3 και παρόλα αυτά ο κινητήρας γυρίζοντας κοντά στο όριο περιστροφής του(κόκκινο στις 6,100σαλ) παρέμενε ήσυχός και χωρίς κραδασμούς.

Μακάρι να μπορούσα να πω τα ίδια και για το ασαφές κιβώτιο ταχυτήτων που εκτός από μεγάλες διαδρομές σκαλώνει και στις γρήγορες αλλαγές 3ης προς 4ης .

Ανάρτηση-Φρένα

Η ανάρτηση είναι ανεξάρτητη με διπλά ψαλίδια εμπρός, ενώ πίσω ζει-και βασιλεύει ένας άκαμπτος άξονας που στηρίζεται σε ένα σύστημα άρθρωσης πέντε συνδέσμων.

Ο χωμάτινος προσανατολισμός του Ssangyong Actyon 2.3 είναι ξεκάθαρος πάρα την μαλακή Ssangyong Actyon 2.3 Autoholix15ρύθμιση του συστήματος, αφού οι λύσεις που επιλέχθηκαν αποτελούν μια χωρίς συμβιβασμούς επιλογή που στοχεύει στην σκληρή εκτός δρόμου χρήση.

Τα φρένα του Ssangyong Actyon 2.3 αποτελούνται από τέσσερις αεριζόμενους δίσκους που και αυτοί προφανώς έχουν στο μυαλό τους την χωμάτινη χρήση καθώς η αίσθηση τους είναι σπογγώδης και η υποβοήθηση του πεντάλ με προβλημάτισε στον δρόμο (κάτι που φυσικά θα μπορούσε να συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο το οποίο ήταν αρκετά ταλαιπωρημένο).

Στην Πόλη

Οδηγώντας μέσα στην πόλη εκτίμησα την μαλακή ανάρτηση του Ssangyong Actyon 2.3 που σε συνδυασμό με τους μεγάλους τροχούς καταπίνει τις λακκούβες και τα σαμαράκια.

Στα θετικά θα πρέπει να αναφέρουμε και την καλή ορατότητα που το ύψος του αυτοκινήτου προσφέρει, όμως η ορατότητα προς τα πίσω δεν είναι καλή καθώς το κεκλιμένο πίσω τζάμι ενοχλεί τόσο στην αλλαγή λωρίδας όσο και στο παρκάρισμα. Ssangyong Actyon 2.3 Autoholix16

Το πολύστροφο τιμόνι με την μέτρια/κακή αίσθηση ευτυχώς «κόβει» πολύ χαρίζοντας στο αυτοκίνητο ευκολία στην κίνηση και στο παρκάρισμα.

Ο κινητήρας δεν μοιάζει να δυσκολεύεται να κινήσει το Ssangyong Actyon 2.3, όμως η ταχύτητα με την οποία πεφτει ο δείκτης της βενζίνης μέσα στην πόλη είναι εντυπωσιακή…

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο με εντυπωσίασε η ήσυχη λειτουργία του κίνητρα του Ssangyong Actyon 2.3 και η άνεση της ανάρτησης. Βέβαια η ύπαρξη του άκαμπτου άξονα στο πίσω μέρος σε συνδυασμό με την μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης δημιουργεί αναπηδήσεις που επηρεάζουν την τροχιά του αυτοκίνητου χωρίς όμως να τρομάζουν.

Στις μεγάλες ταχύτητες παρατηρείται μια τάση του Ssangyong Actyon 2.3 να «πλέει» στις αναρτήσεις του και οι κλίσεις στις στροφές σε κάνουν να προτιμάς μια πιο ήρεμη οδήγηση, την ώρα που οι επιβάτες σιγοτραγουδούν το γνωστό σουξεδάκι “The Love Boat” .

Στρίβωντας

Στο επαρχιακό δίκτυο επειδή η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους πίσω τροχούς του Ssangyong Actyon 2.3, εάν κλείσετε το ESP θα διασκεδάσετε με την ευκολία που εμφανίζεται η υπερστροφή ισχύος. Ssangyong Actyon 2.3 Autoholix18

Εάν ο δρόμος έχει όμως πολλές ανωμαλίες, ή χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης θα σας συνιστούσα να μην κλείνετε το ESP– ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιούσατε την τετρακίνηση παρά την έλλειψη κεντρικού διαφορικού που «κουρδίζει» το σύστημα – γιατί το πίσω μέρος μπορεί να ξεκολλήσει απότομα και να σας τρομάξει.

Αν θέλετε να διασκεδάσετε οδηγώντας το Ssangyong Actyon 2.3 στον αγαπημένο σας δρόμο με στροφές, τότε αφήστε το Ssangyong Actyon 2.3 σπίτι και πηγαίνετε εκεί με το άλλο σας αυτοκίνητο.

Αν δεν έχετε άλλο αυτοκίνητο, τότε ηρεμήστε και απολαυστε την φύση..

Στο Χώμα

Με το που θα πατήσετε τις ρόδες του Ssangyong Actyon 2.3 στο χώμα θα νοιώσετε ότι όλα αρχίζουν να λειτουργούν όπως πρέπει.

Το πέρασμα από το 4Χ2 στο 4Χ4 γίνεται γρήγορα με έναν περιστροφικό διακόπτη στο ταμπλό ακόμη και όταν το αυτοκίνητο κινείται κάνοντας το Ssangyong Actyon 2.3 απόλυτα ουδέτερο και ασφαλές.

Εάν δεν επιλέξετε το 4Χ4 και κλείσετε το ESP θα παίξετε σαν μικρό παιδί στους δασικούς δρόμους απολαμβάνοντας τα πλασαρίσματα με μικρή ταχύτητα και την πολύ άνετη ανάρτηση που απορροφά με ευκολία τις ανSsangyong Actyon 2.3 Autoholix19ωμαλίες στους χωματόδρομους.

Το τιμόνι και τα φρένα που με προβλημάτισαν στην άσφαλτο, εδώ λειτουργούν άψογα και αποτελούν τον πιο δυνατό σύμμαχο στην διασκέδαση και την ασφάλεια στην οδήγηση.

Όταν τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολά μπορείτε να εμπλέξετε την τετρακίνηση και να κινηθείτε με άνεση προς το αγαπημένο σας χιονοδρομικό, ενώ εάν ψάχνετε και για κάτι ακόμα πιο ζόρικο, τότε σταματήστε βάλτε νεκρό και γυρίστε τον διακόπτη στην θέση 4Χ4 Low.

Ξαφνικά το Ssangyong Actyon 2.3 μετατρέπεται σε ένα εργαλείο που εύκολα φτάνει σε δυνατότητες ακόμα και το πραγματικό Jeep.

Οι κοντές σχέσεις μαζί με το μεγάλο ύψο και τους κοντούς προβόλους του αμαξώματος δίνουν απίστευτες δυνατότητες αναρρίχησης, ενώ εάν τραβάτε τρέιλερ τότε είμαι σίγουρη ότι το ASsangyong Actyon 2.3 θα βγάζει πάντα το φουσκωτό σας έξω από το νερό για πλάκα.

Ο άκαμπτος άξονας σε αυτό το terrain βοηθά τους τροχούς να έχουν μόνιμη επαφή με τον δρόμο κάνοντας την έλλειψη του πίσω μπλοκέ να περνά απαρατήρητη.

Είναι τόσο μεγάλη η ελευθερία όρθωσης της ανάρτησης που σε συνδυασμό με τις κοντές σχέσεις πραγματικά θα δυσκολευτείτε να κολλήσετε κάπου-εκτός και εSsangyong Actyon 2.3 Autoholix10άν κάνετε κάτι πολύ χαζό!

Μόλις στις φοβερές ικανότητες του αυτοκίνητου προσθέσετε και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των φρένων(ABS+BAS), της πρόσφυσης(ESP), της προστασίας ανατροπής(ARP) και της ελεγχόμενης ταχύτητας κατάβασης (HDC) τότε καταλαβαίνετε τι είχαν στο μυαλό τους οι άνθρωποι που το σχεδίαζαν.

Το Ssangyong Actyon 2.3 μοιάζει με γρήγορο coupe αλλά έχει φτιαχτεί για να κινείται με ευκολία και ασφάλεια στις πιο δύσκολες συνθήκες. Μην ξεγελαστείτε από την «SUVειδή» coupe εμφάνιση και πέσετε στη παγίδα να το συγκρίνετε με αυτά που σας προσφέρει ένα μοντέρνο SUV– όπως είναι για παράδειγμα το νέο Nissan X-Trail.

Συμπέρασμα

Το ιδιόμορφο Ssangyong Actyon 2.3 από την Κορέα με την κακή ποιότητα στο εσωτερικό του και τον «γερμανικό» κινητήρα απευθύνεται σε εκείνους που κυνηγούν τα όρια εκεί που τελειώνει η άσφαλτος.

Αυτοί συγχωρούν τα αρκετά μειονεκτήματα του και εστιάζουν την προσοχή τους στην δυνατόSsangyong Actyon 2.3 Autoholix20τητα του Ssangyong Actyon 2.3 να σκαρφαλώνει στα κατσάβραχα με την ίδια ευκολία που ένα Honda CRV κινείται στον αυτοκινητόδρομο

Δεν σας κρύβω ότι η οδήγηση του Ssangyong Actyon 2.3 τελικά δεν με ευχαρίστησε και ότι δεν θα το αγόραζα ποτέ καθώς δεν νοιώθω την ανάγκη- και δεν έχω τις ικανότητες- να εξερευνήσω μέρη που με δυσκολία προσεγγίζονται ακόμα και από κατσίκια… .

Από την άλλη πλευρά χαίρομαι που ένα τόσο διαφορετικό αυτοκίνητο τολμά να κυλά τις ρόδες του κόντρα στο ποτάμι του κατεστημένου των «καθώς πρέπει» SUV αντιπαρατάσσοντας σαν μόνο όπλο τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του.

Αν είστε λάτρης της σκληρής εκτός δρόμου οδήγησης το Actyon αποτελεί σίγουρα μια αξιόπιστη και φτηνή λύση που δεν θα σας απογοητεύσει.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό και ο ρηχός χώρος αποσκευών.
  • Το κιβώτιο ταχυτάτων,η οδική συμπεριφόρα και η αυξημένη κατανάλωση(μέση κατανάλωση δόκιμης 18 λίτρα/100χλμ).

Θα θυμάμαι

  • Την εκκεντρική εμφάνιση που προκαλεί.
  • Τις αξιοσέβαστες εκτός δρόμου δυνατότητες του αυτοκίνητου.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΗ νέα BMW Σειρά 8 Coupe υποβάλλεται σε δοκιμές επιδόσεων σε αγωνιστική πίστα (Video)
Next articleFiat Tipo: Πέρασαν 30 Χρόνια…

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National