Suzuki Swift Sport MY 2007- Test Drive+ Video

Τα πάντα επάνω στο Suzuki Swift Sport είναι φτιαγμένα για ανθρώπους νέους με διάθεση και όρεξη για οδήγηση- από την εμφάνιση μέχρι την ανάρτηση.

Εξωτερική Έμφανιση

Από μπροστά η μάσκα έχει πιο μεγάλες γρίλιες- για να ψύχονται τα άλογα- και ο προφυλακτήρας κατεβαίνει πιο χαμηλά καταλήγοντας σε ένα πανέμορφο μαύρο σπόιλερ που ενσωματώνει τους προβολείς ομίχλης.

Η όμορφη γραμμή του μικρού μοντέλου -που εμένα μου θυμίζει ΜΙΝΙ λόγω του κάθετου παρμπρίζ και των μικρών παραθύρων- παραμένει και το μόνο του τονίζει τον πιο έντονο χαρακτήρα του γρήγορου μοντέλου είναι η πίσω αεροτομή και φυσικά οι εκπληκτικές 17’’αρες ζάντες.

Όμως «όλα τα λεφτά» είναι η εμφάνιση του αυτοκίνητου από πίσω, με τις δύο χοντρές εξατμίσεις να κλέβουν την παράσταση και να προϊδεάζουν για εκρηκτικές επιδόσεις στα φανάρια…. που όμως στην πράξη τα πράγματα δεν έιναι έτσι ακριβώς!

Σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητο δεν είναι αργό αφού τα 0-100 χλμ/ω έρχονται σε 8,9 δευτερόλεπτά και τα 200 χμ της τελικής ταχύτητας δεν είναι και λίγο.

Ο χρόνος της επιτάχυνσης ίσως να είναι κάπως αργός λόγω των 1100 κιλών του αμαξώματος και του γεγονότος ότι ο χρόνος επιτυγχάνεται με τρίτη ταχύτητα στο κιβώτιο(βλ. δύο αλλάγές).

Αυτό που με προβληματίζει με τις εξατμίσεις είναι ότι τις βρίσκω κομματάκι υπερβολικές, αφού τόσο μεγάλες και εντυπωσιακές εξατμίσεις θα ταίριαζαν καλύτερα σε μια M3!

Χαλάλι τους όμως γιατί παρόλο που είναι υπερβολικές δεν παύουν να κάνουν το Swift ξεχωριστό και ακόμα πιο όμορφο.

Κινητήρας/Μετάδοση

Από την άλλη πλευρά των εξατμίσεων του Suzuki Swift Sport θα βρείτε να αναπνέει έναν κινητήρα που μπορεί να στηρίζεται στον κινητήρα Μ16Α που θα τον βρείτε και στο SX4 αλλά οι αλλαγές στα εντόσθια του είναι τόσο πολλές που ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο κινητήρα.

Στο μπλοκ των κυλίνδρων συναντάμε νέες μεγαλύτερης διαμέτρου διόδους λιπαντικού και σύστημα ψεκασμού λαδιού απευθείας στο κάτω μέρος των εμβόλων, με στόχο την ακρίβεια της λίπανσης. Η τεχνολογία αυτή προέρχεται από τις μοτοσικλέτες, των οποίων οι κινητήρες περιστρέφονται σε πενταψήφιο αριθμό στροφών.

Η πολλαπλή εισαγωγής είναι αλουμινένια, με μεγαλύτερο μήκος και πιο ευθεία σχεδίαση, ενώ αυτή της εξαγωγής είναι «4 σε 1» και η σωλήνα εξαγωγής των καυσαερίων έχει σχεδόν ευθεία πορεία μέχρι το σιγαστήρα, από τον οποίο ξεκινούν οι δύο απολήξεις του συστήματος εξαγωγής των καυσαερίων.

Στην πράξη ο κινητήρας είναι ζωντανός και ροπάτος -βοηθούμενος και από τις κόντες σχέσεις του κιβωτίου, αλλά δεν κρύβει την προτίμηση του σε ρυθμούς περιστροφής που ξεπερνούν τις 4.000 σαλ.

Εκεί ψηλά και μέχρι τις 6.900 που επεμβαίνει ο ηλεκτρονικός κόφτης, το μοτεράκι γυρνά αδιαμαρτύρητα και χωρίς κενά στην απόδοση του με μια άνεση που σίγουρα έχει ήδη βάλει τους βελτιωτικούς οίκους σε ….κακές σκέψεις!

Το κιβώτιο είναι απολαυστικό στην λειτουργία του, με μικρές και σαφείς διαδρομές και βοηθά στο να δημιουργηθεί μια «ζεστή» ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο!

Εσωτερικό

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το μικρό δερμάτινο τιμόνι που παρέχει άπλετη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στους πιο σημαντικούς τροχούς του αυτοκίνητου.

Το εσωτερικό του Suzuki Swift Sport διαφοροποιείται από τα πιο ταπεινά μοντέλα χάρη στην κόκκινη διχρωμία της ταπετσαρίας και κυρίως χάρη στα φανταστικά καθίσματα bucket-τα οποία όμως δεν βολεύουν τους πιο εύσωμους και ψηλούς επιβάτες καθότι είναι λίγο στενά …

Ότι χρειάζομαι εγώ δηλαδή για να βρω την τέλεια θέση οδήγησης!

Έχω καιρό να βολευτώ τόσο καλά σε μια θέση οδήγησης, αφού τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και έχουν τις διαστάσεις που πρέπει για τον δικό μου σωματότυπο… επιβάτες μέχρι 1,80 δεν θα έχουν πρόβλημα, αλλά από εκεί και πάνω και παρόλο που το ύψος της καμπίνας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, οι επιβάτες θα ήθελαν τα καθίσματα λίγο πιο άνετα στην πλάτη και την βάση τους.

Το ταμπλό στο Suzuki Swift Sport έχει εντυπωσιακή ποιότητα κατασκευής και εργονομία, ενώ επιπλέον διαθέτει και έναν πολύ λειτουργικό αυτόματο κλιματισμό.

Την πολύ καλή εικόνα του εσωτερικού την συμπληρώνουν τα διάτρητα αλουμινένια πετάλια.

Το μόνο φάουλ που βρήκα στο εσωτερικό του Suzuki Swift Sport έχει να κάνει με την ποιότητα του πλαστικού αλουμινένιου φιλέτου επάνω στο τιμόνι που δείχνει φτηνό και που ενόχλησε την αφή μου στους επιτόπιους ελιγμούς.

Κατά τα αλλά παρά την σκληρή ανάρτηση το εσωτερικό δεν τρίζει- όσο φυσικά κινείστε σε φυσιολογικούς δρόμους. Σε καρόδρομους ίσως να ακούσετε και μερικά «παραπονάκια» κυρίως από τα πλαστικά της πόρτας, αλλά αυτό δεν φτάνει για να χαλάσει την γενικότερη αίσθηση ποιότητας που αποπνέει το αυτοκίνητο.

Ανάρτηση

Στην ανάρτηση, οι αλλαγές είναι πιο εκτεταμένες. Σε συνεργασία με τη Monroe®, η Suzuki δημιούργησε αμορτισέρ με σημαντικά μεγαλύτερη απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, σε ποσοστό 60%, σε σχέση με αυτή των συμβατικών εκδόσεων. Σκληρότερα είναι και τα ελατήρια, ενώ η αντιστρεπτική που βρίσκεται ενσωματωμένη στον πίσω ημιάκαμπτο άξονα είναι πλέον συμπαγής και πιο σκληρή.

Στην Πόλη

Οδηγώντας το Suzuki Swift Sport ο χαρακτήρας του αυτοκίνητου γίνεται εμφανής από τα πρώτα μέτρα που θα το οδηγήσετε.

Μέσα στην πόλη ο θόρυβος του κινητήρα θα φτάσει στα αυτιά σας πολύ σύντομα και η σκληρή ανάρτηση θα σας κάνει να ονειρευτείτε δρόμους με στροφές και όχι λακούβες και τα σαμαράκια που έχουν σπειρει οι ανίδεοι δήμαρχοι όπου λάχει…

Ευτυχώς που οι μικρές διαστάσεις, τα μαλακά πετάλια του συμπλέκτη/φρένου και το ακριβές τιμόνι θα γίνουν αμέσως οι σύμμαχοι σας μέσα στην πηγμένη «λεωφόρο των παθών»(βλ. Κηφισίας).

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον ανοικτό δρόμο το Suzuki Swift Sport παρακαλά για μια έκτη σχέση στο κιβώτιο για να πάει πιο γρήγορα και κυρίως πιο ήσυχα, αλλά η σφικτή ανάρτηση ελέγχει τόσο καλά το αμάξωμα που τελικά ξεχνάς τον θόρυβο από τον κινητήρα και απολαμβάνεις το γρήγορο ταξίδι.

Δεν θα σας κουράσω άλλο και σας πάω στην επόμενη ημέρα- κάπου σε κάποιους δρόμους της Πεντέλης, ένα λαμπερό Φθινοπωρινό πρωινό.

Στρίβωντας..

Το Suzuki Swift Sport μοιάζει πιο πολύ με ένα ΜΙΝΙ 1,6 με την sport ανάρτηση από ότι με ένα C2 VTS και αυτό γιατί ο κινητήρας δείχνει ανήμπορος να ανησυχήσει την ανάρτηση. Το πλαίσιο είναι πολύ στιβαρό και οι αναρτήσεις ελέγχουν το αυτοκίνητο με έναν τρόπο που σε κάνει να πηγαίνεις όλο και πιο γρήγορα.

Καθώς το πίσω μέρος πάρα τον άκαμπτο άξονα μένει πεισματικά στην θέση του χτίζεται γρήγορα μια σχέση εμπιστοσύνης που σου επιτρέπει να εξερευνήσεις τα περιθώρια πρόσφυσης του εμπρός άξονα. Αν το παρακάνεις το Suzuki Swift Sport με έναν απόλυτα προοδευτικό τρόπο ανοίγει την τροχιά του και επανέρχεται στην γραμμή του εάν αφήσεις λίγο το γκάζι.

Το γεγονός ότι το πίσω μέρος δεν γυρνάει θα δυσκολέψει και ίσως απογοητεύσει αυτούς που θέλουν να οδηγούν με πλασαρίσματα, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει και οι απαιτήσεις των οδηγών για ασφαλή και κυρίως προβλέψιμη οδική συμπεριφορά έχουν βρει τον δρόμο προς τα αυτιά των σχεδιαστών ακόμα και των μικρών GTI.

Εάν νομίζετε όμως ότι το Swift δεν είναι διασκεδαστικό στις στροφές κάνετε λάθος! Η εξαιρετική ελκτική πρόσφυση και το καλό κράτημα του αυτοκινήτου θα σας κάνει να κινηθείτε πάρα πολύ γρήγορα όσο ο δρόμος είναι στεγνός.

Στο βρεγμένο τα φαρδιά και χαμηλού προφίλ λάστιχα θέλουν λίγη προσοχή καθώς έχουν μια τάση να γλιστρούν απότομα.

Σε παρατεταμένες στροφές τώρα εάν δεν πάρετε το πόδι σας από το γκάζι θα νοιώσετε και τα 4 λάστιχα να γλιστρούν ελαφρά παράγοντας την πρόσφυση που χρειάζεται για να νοιώσετε την καρδία σας να χτυπά λίγο πιο δυνατά.

Τα φρένα είναι δυνατά με καλή αίσθηση και δεν θα κουραστούν ποτέ, αλλά για να αποδώσουν σωστά χρειάζεται πρώτα να ζεσταθούν.

Δεν μπορώ να πω ότι κινήθηκα γρήγορα σε απόλυτα νούμερα, αφού ο κινητήρας δεν μπορεί να ακολουθήσει με την δύναμη του το πλαίσιο, όμως ειδικά στα κομμάτια που είχαν κατηφόρες διασκέδασα πολύ με την ρυθμίσιμη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Προβλήματα φυσικά και θα υπάρξουν όταν ο πίσω άκαμπτος άξονας συναντήσει κάποια ανωμαλία μέσα στην στροφή αλλά ένας έμπειρος οδηγός εκμεταλλευόμενος το καλό τιμόνι θα μετατρέψει το ξεκόλλημα του πίσω μέρους σε αφορμή για περισσότερο παιχνίδι.

Ο κινητήρας μπορεί να μην βάζει φωτιά στον δρόμο, όμως όλοι οι ίπποι περνούν στην άσφαλτο κάνοντας το κόκκινο Suzuki Swift Sport να ξεκολλάει και να πετιέται από στροφή σε στροφή.

Αυτοί που δεν θέλουν να “παίξουν” το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μην πιέσουν εκείνο το κουμπάκι που γράφει ESP και να οδηγήσουν με καθαρές γραμμές εκμεταλλευόμενοι πάντα τα καλά φρένα και την πραγματικά κορυφαία ελκτική πρόσφυση.

Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να το καταλάβετε αφού τα ηλεκτρονικά επεμβαίνουν με πολύ διακριτικό τρόπο, θα κινηθείτε γρήγορα και κυρίως με πολύ ασφάλεια.

Συμπέρασμα

Τι να λέμε τώρα… το Suzuki Swift Sport μου άρεσε πολύ και θα ήθελα ένα, όμως εγώ έχω πια οικογένεια και δεν “επιτρέπεται” να το έχω…

Τα χρόνια της ανεμελιάς περνούν γρήγορα και πριν το καταλάβεις οδηγείς μια αυτόματη BMW X3 με τρία παιδιά να γκρινιάζουν όταν πας … αργά!

Τι λέγαμε?? Α, ναι… μιλούσαμε για το Suzuki Swift Sport…

Τι να λέμε τώρα…. Αν είστε νέοι και αδέσμευτοι το Suzuki Swift Sport είναι και καλό και φτηνό μεταχειρισμένο, οπότε αγοράστε το!! 8=)

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

SaveSave

Save

Previous articleT.R.Challenge 2018-Προκήρυξη & Γενικός κανονισμός
Next articleΑναβάθμιση για το MINI Connected

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National