Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSuzuki Swift 1.0 BoosterJet-Test Drive

Suzuki Swift 1.0 BoosterJet-Test Drive

Καιρό τώρα έβλεπα το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet στον δρόμο και θαύμαζα τον ξεχωριστό σχεδιασμό του, ειδικά στην έκδοση με την διχρωμία στην οροφή. Από μακριά για κάποιο λόγο μου θύμιζε το Mini  Cooper και αυτό ίσως να οφείλεται στα μικρά αναλογικά με τις πόρτες παράθυρα και στο σχεδόν κάθετο μπροστινό παρμπρίζ .

Εξωτερικό/ Εμφάνιση

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_16Η μπροστινή όψη του νέου Suzuki Swift 1.0 BoosterJet με το σήμα της Suzuki στο κέντρο της μάσκας δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την καταγωγή του αυτοκινήτου, όμως τα νέα φωτιστικά σώματα της 6ης γενιάς αγριεύουν την εμφάνιση του Suzuki Swift 1.0 BoosterJet .

Και όμως,  εάν έλλειπε το σήμα αυτό θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε ευρωπαϊκό μεσαίο αυτοκίνητο.

Τα τμήματα σχεδιασμού των ιαπωνικών εταιρειών έχουν βάλει για τα καλά την ευρωπαϊκή αγορά στο μάτι καλύπτοντας τόσο τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης όσο και τις αισθητικές ανησυχίες των κατοίκων της γηραιάς ηπείρου.

Κοιτάζοντας το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet  από το πλάι, διακρίνονται οι έντονες γωνίες που του εξασφαλίζουν όγκο, ύψος και δυναμισμό, ενώ οι ψηλά στις πίσω κολώνες τοποθετημένες λαβές των πίσω πορτών που δίνουν μια σπορτίφ «δίπορτη» εμφάνιση.

Ο σχεδιασμός του είναι τόσο μελετημένος και προσεγμένος ώστε ποτέ δεν θα θεωρηθεί ένα αυτοκίνητο με περίεργο ή με υπερβολικό design- ενώ ταυτόχρονα παραμένει φρέσκο και ξεχωριστό.

 

Σε ότι αφορά τις διαστάσεις του, το νέο  Suzuki Swift 1.0 BoosterJet είναι μικρότερο κατά ένα εκατοστό σε μήκος από το προηγούμενο μοντέλο και 4 εκατοστά φαρδύτερο.

Αυτό που κάνει το νέο Swift ιδιαίτερο είναι ότι ενώ το πλαίσιο του έχει κατά 30% καλύτερη ακαμψία από το μοντέλο της 5ης γενιάς, καταφέρνει να είναι 60 κιλά ελαφρύτερο και έτσι ζυγίζει μόλις 950 κιλά. Το χαμηλό βάρος σημαίνει οικονομία και καλή συμπεριφορά στον δρόμο και αυτό είναι το ζητούμενο #1 από ένα supermini.

Εσωτερικό

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_08Αν και όλα είναι θέμα γούστου, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι φωτεινό και γουστόζικο, ενώ παραμένει απλό, λιτό και έχει μια αρμονία χρωμάτων που λείπει από την κατηγορία.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και ο νυκτερινός του φωτισμός με τους φωσφορίζοντες κόκκινους δείκτες και λευκούς αριθμούς είναι …μούρλια!

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει ένα mediacenter με μέτρια λειτουργικότητα ενώ πιο χαμηλά το βλέμμα συναντά τους διακόπτες με τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας ζέστης/κρύου και κάποιους χώρους αποθήκευσης.

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_05Η εικόνα στο εσωτερικό είναι πολύ ευχάριστη στο μάτι, όμως  δυστυχώς τα πλαστικά στο ταμπλό είναι σκληρά και φτηνά στην αφή, ενώ δεν λείπουν και οι τριγμοί όταν το αυτοκίνητο περνά από λακκούβες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει η Suzuki να σταθεί με προσοχή και αγάπη , καθώς η μέτρια συναρμογή και τα φτηνά υλικά δεν συνάδουν με την φήμη της.

Τι γίνεται όμως με τους χώρους? Με μια λέξη θα έλεγα ότι χαρακτηρίζονται άριστοι για την κατηγορία και θα βολέψουν οποιοδήποτε σωματότυπο ανθρώπου-κάτι που οφείλεται στο μεγάλο ύψος της οροφής και στις όρθιες θέσεις των καθισμάτων..

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_01Κάποιους συμβιβασμούς πρέπει να κάνει όποιος κάθεται στην μεσαία θέση γιατί λόγω της ύπαρξης τετρακίνητης έκδοσης το κεντρικό τούνελ είναι ογκώδες.

Δεν θα έλεγα όμως τα ίδια για τον χώρο αποσκευών αφού παρόλο που έχει κανονικό σχήμα έχει χωρητικότητα μόνο 260 λίτρων.

Τουλάχιστον τα καθίσματα χωρίζονται σε 60/40 αλλά και πάλι όταν πέφτουν προς τα μέσα ο χώρος που δημιουργούν δεν είναι επίπεδος..

Η θέση οδήγησης είναι άνετη ακόμα και για ψηλόσωμους οδηγούς ενώ ακόμη και αν ο οδηγός είναι ψηλός  οι πίσω επιβάτες έχουν στην διάθεση τους ικανοποιητικό χώρο για τα γόνατα και άπλετο για το κεφάλι.

Εξοπλισμός

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet προσφέρει στον στάνταρ εξοπλισμό του σχεδόν όλες τις σύγχρονες , ευκολίες όπως το Keyless Entry, cruise control, mediacenter με κάμερα οπισθοπορείας, δερμάτινο τιμόνι, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρικά παράθυρα στις μπροστινές πόρτες και φυσικά τις πανέμορφες αλουμινένιες ζάντες 16’’.

Κινητήρας/Μετάδοση

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_00Το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet εξοπλίζεται με έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που αποδίδει 110 ίππους και 170 Nm ροπής. Στην πράξη ο μικρός κινητήρας είναι απολαυστικός στην χρήση με ελάχιστους κραδασμούς και με έντονο χαρακτήρα.

Δεν έχει την ήσυχη και χωρίς κραδασμούς λειτουργιά του αντίστοιχου κινητήρα της Peugeot, αλλά διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο το χαμηλό βάρος του  Suzuki Swift 1.0 BoosterJet.

Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η αίσθηση ροπής όταν «φουσκώνει» το turbo μετά τις 1,500 σαλ που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται με μια ταχύτητα επάνω-κάτι που εξασφαλίζει ησυχία στο εσωτερικό και οικονομία στα καύσιμα.

Αυτό που με στεναχώρησε κάπως είναι το σχετικά μικρό εύρος στροφών λειτουργίας, καθώς το κόφτης επεμβαίνει απότομα στις 5,900 σαλ την ώρα που ο κινητήρας στροφάρει γεμάτος υγεία και χωρίς κανένα ίχνος δυσφορίας… Ακόμη και το κόκκινο στο στροφόμετρο που ξεκινά από τις 6,300 δείχνει ακριβώς πως θα έπρεπε να λειτουργεί το μοτέρ!

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_07Έτσι όταν οδηγούσα γοργά το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet- και μέσα στην στροφή ξαφνικά «τέλειωνε» η δευτέρα στον κόφτη,  είχα πάντα την αίσθηση ότι ο κινητήρας -εκεί ψηλά- μου «χρωστούσε» 400 στροφές ακόμη …

Το 5αρι κιβώτιο που ακολουθεί έχει σωστή διάταξη σχέσεων, ο επιλογέας κουμπώνει άψογά και μάλλον λόγω του χαμηλού βάρους δεν αφήνει ποτέ το κινητήρα εκτεθειμένο στην καθημερινή χρήση.

Παρόλα αυτά νομίζω ότι ένα 6αρι θα ικανοποιούσε καλύτερα τις οδηγικές ανησυχίες ορισμένων βενζινοκέφαλων όπως είναι υπογράφουσα.

Στην Πόλη

Η οδήγηση του Suzuki Swift 1.0 BoosterJet  μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και άνετη και το αυτοκίνητο καταφέρνει να «σφηνώνει» στα κενά της κίνησης, ενώ ταυτόχρονα χάρη στην καλή ορατότητα προς όλες του τις γωνίες και την κάμερα οπισθοπορείας είναι εύκολο στο παρκάρισμα.

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_03Το τιμόνι κόβει πολύ και όλα τα χειριστήρια είναι μαλακά και ακριβή στην λειτουργία τους.

Αυτό που ίσως ενοχλήσει είναι ο πίσω άξονας που ακούγεται να κοπανάει στις εγκάρσιες ανωμαλίες και τις λακκούβες της “Αθηναϊκής Καλκούτα”, καθώς η ανάρτηση εμφανίζεται κάπως ξερή στον τρόπο με τον οποίο απορροφά τις λακκούβες και η επαναφορά της είναι απότομη και ξερή ενοχλώντας- κυρίως τους πίσω επιβάτες.

Όσο ο κινητήρας γυρνά κάτω από 3,000σαλ  το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet είναι αθόρυβο και με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου-κάτι που είναι και το ζητούμενο για τον ταλαίπωρο κάτοικο της πόλης μας. Σε ότι αφορά την κατανάλωση, αν προσέξετε λίγο θα δείτε εύκολα περίπου 5,5 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα που καλύπτετε στην πόλη-τιμή εντυπωσιακή για υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα .

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet  παραμένει σταθερό, ενώ οι μακριές σχέσεις του κιβωτίου του χαρίζουν οικονομία, ησυχία και άνεση.

Θα μπορούσε να είχε καλύτερη ηχομόνωση τόσο στον θόρυβο από τα λάστιχα, όσο και στους αεροδυναμικούς θορύβους μετά τα 150 χλμ/ω, αλλά μάλλον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την κατηγορία που ανήκει το αυτοκίνητο και να ζητάμε την άνεση μιας BMW 320d…

Ταξιδεύοντας φορτωμένο και με σταθερή ταχύτητα 140 χιλιομέτρων η κατανάλωση δεν θα ξεπεράσει τα 6.5 λίτρα, ενώ αν επιλέξετε να κινηθείτε στα όρια δεν θα ξεπεράσει με τίποτε τα 8.5 λίτρα.

Στρίβοντας.

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_17Στις γρήγορες βόλτες το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet  μου άρεσε πολύ καθώς το πολύ χαμηλό βάρος το κάνει εξαιρετικά ευκίνητο και άμεσο στις αλλαγές κατεύθυνσης..

Αν και αρχικά ο κινητήρας των 110 ίππων μοιάζει να έχει διάρκεια στις υψηλές στροφές, ο κόφτης που επεμβαίνειστις 5,900σαλ σε αναγκάζει  να οδηγάς με την επόμενη σχέση φρενάροντας νωρίτερα και επιταχύνοντας μέσα και στη έξοδο της στροφής.

Αν ξεπεράσεις αυτό το μικρό πρόβλημα, ο τρόπος που το Swift στέκεται στον δρόμο έχει αυτό το «κάτι» που σε κερδίζει!

Σε μια διαδρομή κοντά στην Αττική- με μεγάλο υψόμετρο που είναι πολύ στενή με φουρκέτες, έντονα φρένα και γρήγορα ίσια κομμάτια, το Swift εντυπωσιάζει με την «λακώνιζουσα» συμπεριφορά του.

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_12Καμία φλυαρία λοιπόν καθώς το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet  κινείται με αποτελεσματικότητα σε ρυθμούς που φωνάζουν ότι το πλαίσιο αυτό έχει την ακαμψία που χρειάζεται για να διαχειριστεί όχι μόνο την δύναμη του χιλίαρη κινητήρα της δοκιμής  αλλά και την περισσότερη του μελλοντικού Swift Sport- που με τον κινητήρα των 1400κ.εκ του Vitara S με τους 140 ίππους και τα 980 κιλά του θα ταράξει τα νερά της κατηγορίας…

Το πλαίσιο χασμουριέται με τους 110 ίππους του κινητήρα και κινείται με απόλυτη ασφάλεια καθώς το πίσω μέρος μένει καρφωμένο μέσα στην στροφή χαρίζοντας κάποια ηρεμία στον καθημερινό οδηγό.

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά και έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω που βοηθάνε να είναι σταθερό και ακλόνητο στο δρόμο αν δεν το προκαλέσεις… ή αν δεν συναντήσεις πολλές λακκούβες μέσα στην στροφή.

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_02Και πάλι το αυτοκίνητο δεν γίνεται ποτέ υπερστροφικό- και το μόνο που κάνει είναι να κοπανάει λιγάκι στις εγκάρσιες λακκούβες και μετά ανοίγει με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο την τροχιά του.

Οι μόνη αλλαγή που θα έκανα- αν είχα το μαγικό ραβδάκι της καλής νεράιδας- θα είχε να κάνει με τα φρένα. Θα χτυπούσα το ραβδί στα πίσω ταμπούρα και θα μεταμόρφωνα τα ταμπούρα που φοράει πίσω σε δίσκους , ενώ μπροστά ίσως και να του χάριζα λίγο μεγαλύτερους σε διάμετρο δίσκους.

Το πλαίσιο έχει πολλές δυνατότητες και τα φρένα από ένα σημείο και μετά σε κατηφορικές διαδρομές- με όχι εξωπραγματικά γρήγορους ρυθμούς, υπερθερμαινόντουσαν και αδυνατούσαν να φρενάρουν αποτελεσματικά το Swift.

Συμπέρασμα

Δεν κρύβω ότι συμπάθησα πολύ αυτό το Suzuki -κυρίως για την οικονομία και τον χαρακτήρα που του προσδίδει ο τρικύλινδρος κινητήρας..

suzuki_swift_1.0_autoholix.com_18Η τιμή των σχεδόν €14,000 είναι απόλυτα δικαιολογημένη αν συνυπολογίσετε τον πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και την αξία μεταπώλησης που έχουν τα αυτοκίνητα της εταιρείας.

Ωστόσο η ποιότητα των πλαστικών και η συναρμογή τους που επιτρέπει τριγμούς στο εσωτερικό και η έλλειψη δίσκων στον πίσω άξονα δεν με αφήνουν να ενθουσιαστώ.

Με έντονο ανταγωνισμό από τα Honda Jazz, Ford Fiesta, Seat Ibiza, Renault Clio, Nissan Micra– και φυσικά του…King of Boredom/best seller, Toyota Yaris- η ζωή του Supermini της Suzuki είναι κάθε άλλο από εύκολη.

Το Suzuki Swift 1.0 BoosterJet  αντιτάσσει στον ανταγωνισμό μια αρμονία και μια ισορροπία τόσο στην συμπεριφορά όσο και στην καθημερινότητα- που στο τέλος σε κερδίζει!

Δεν θα το ερωτευτείς για την απόλυτη οδηγική ευχαρίστηση που θα σου προσφέρει, αλλά θα το αγαπήσεις γιατί θα διαπιστώσεις ότι είναι φτιαγμένο με μια συνταγή που έχει «όσο πρέπει-από ότι πρέπει»!

Δεν με ευχαρίστησαν…

  • Η μέτρια ποιότητα των πλαστικών και τα πίσω ταμπούρα.
  • Ο απότομος κόφτης στις 5,900 σαλ

Θα θυμάμαι…

  • Το εργονομικό και άνετο εσωτερικό της κατηγορίας-και όχι μόνο!
  • Το όμορφο Design και τους μεγάλους χώρους!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο