Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADOpel CrosslandΧ 1,2 Auto-Test Drive

Opel CrosslandΧ 1,2 Auto-Test Drive

Opel_Crossland_1.2_autoholix_09Η ύπαρξη του Opel CrosslandΧ 1,2  Auto ήταν για έμενα ένα μικρό μυστήριο καθώς η ομοιότητα με το Opel Mokka X τόσο σε διαστάσεις όσο και σε σχεδιασμό είναι τέτοια που πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσα να τα διαχωρίσω στον δρόμο.

Νοιώθω μια ντροπή- να το παραδεχτώ!

Ασχολούμαι με το αυτοκίνητο αρκετά χρόνια-και όμως χρειάστηκε όχι μόνο να μπω μέσα στο νέο Opel Crossland X 1.2 Auto για να καταλάβω ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από το Opel Mokka X, αλλά και να το οδηγήσω!

Ο λόγος που συνέβη αυτό έχει να κάνει πρώτον με το ότι εμφανισιακά (με μια πρώτη ματιά), τα δύο μοντέλα μοιάζουν πολύ μέσα και έξω, ο δεύτερος γιατί και οι διαστάσεις τους είναι παρόμοιες-και ο τρίτος και ο βασικότερος ήταν ότι δεν μου φαινόταν λογικό να έχει ένας κατασκευαστής δύο μοντέλα στην κατηγορία των Β-SUV.

Αρχικά το Opel Crossland X 1.2 Auto θα έπρεπε να είχαν υπολογίσει να αντικαταστήσει εκείνο το περίεργο MPV- το Opel_Crossland_1.2_autoholix_15Meriva- με τις χαρακτηριστικές πίσω πόρτες που άνοιγαν ανάποδα, όμως με την άνθιση που γνωρίζει η κατηγορία των SUV το PSA Group «προέτρεψε» την Opel να ξεχάσει τα πολυμορφικά που παραδοσιακά ήταν πολύ δυνατή.

Η λογική απλή: Αφού το 50% των πωλήσεων στην Ευρώπη τείνει να αφορά τα SUV, τότε «Let’s ride that wave» είπε η PSA στην Opel- και ας έχετε στην γκάμα σας το Mokka X. Θα ξεχαστεί…

Το PSA Group δεν άφησε την Opel να σχεδιάσει σε λευκό χαρτί δίνοντας στους σχεδιαστές σαν βάση σχεδιασμού την μεγαλοφυή πλατφόρμα  «Modular  Platform PF1», που έφερε στην αγορά μια νέα γενιά SUV όπως τα Peugeot2008/ Citroen C3 Aircross    και τα Peugeot 3008/Citroen Opel_Crossland_1.2_autoholix_08DS7.

Η ομορφιά της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοινά μηχανικά μέρη-και αλλάζοντας τις διαστάσεις  πίσω από τους εμπρός τροχούς δημιουργούνται διαφορετικά αυτοκίνητα σε διαφορετικές κατηγορίες.

Το μειονέκτημα είναι ότι τετρακίνητη έκδοση δεν προβλέπεται.

Αυτή είναι η προίκα που έδωσε η PSA στην Opel για τον γάμο – και η δημιουργία των Opel Crossland X και Opel  Grandland X είναι.. το αποτέλεσμα του γάμου!

Οι γερμανοί μπορεί να τα θαλάσσωσαν λίγο στο όνομα των παιδιών, αλλά  δε βαριέσαι… θα μπορούσαν να τα ονομάτιζαν… και Opel  Fritzland X- οπότε… πάλι καλά είμαστε!

Αμάξωμα/Εμφάνιση

Το Opel Crossland X 1,2 Auto είναι ουσιαστικά το πως προφέρονται τα Peugeot 2008 και Citroen C3 Aircross στα γερμανικά, όμως κοιτώντας το γερμανικό αυτοκίνητο θα δείτε όλα τα στοιχεία που το κάνουν να δείχνει και να είναι γνήσιο Opel.

Σε σχέση με τα Peugeot 2008 και το Citroen C3 Aircross έχει μακρύτερο μεταξόνιο και ενώ το συνολικό του μήκος είναι μικρότερο από το Opel Mokka X, ζυγίζε 200 κιλά λιγότερο και έχει μεγαλύτερο χώρο αποσκευών λόγω της έλλειψης τετρακίνητης έκδοσης .

 

Η χαρακτηριστική κεκλιμένη μάσκα και κυρίως η τραβηγμένη προς τα πίσω γραμμή της οροφής με την διχρωμία θυμίζει τον σχεδιαστικό δρόμο που όρισε το Opel Adam. Το γενικότερο design του Opel Crossland X 1,2 Auto θυμίζει έντονα το Opel Mokka X μπερδεύοντας στην αρχή αμύητο, αλλά τελικά είναι πολύ πιο δυναμικό και φρέσκο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι παρότι δεν διαθέτει τετρακίνητη έκδοση, το μεγάλο ύψος και κυρίως οι ψηλοί προφυλακτήρες δίνουν στο Opel Crossland X 1,2 Auto έναν έντονο off road χαρακτήρα που λείπει από το τετρακίνητο Mokka X.

Παράλληλα το σχήμα του-ειδικά στο κόκκινο χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής-  καταφέρνει να είναι συμβατό με το αστικό περιβάλλον κυκλοφορώντας μέσα στην πόλη χωρίς να προκαλεί.

Εσωτερικό    

Opel_Crossland_1.2_autoholix_17Στο εσωτερικό του Opel Crossland X 1,2 Auto αυτό που κυριαρχεί είναι η νέα σχεδιαστική κατεύθυνση που έχει αποφασίσει να καθιερώσει η Opel.

Ξεχάστε τα δεκάδες κουμπάκια στην κεντρική κονσόλα που ήταν εφιάλτης στην χρήση τους.

Τα πάντα είναι απλά και η διαχείριση των περισσοτέρων συστημάτων γίνεται πια από την οθόνη των 8’’ στην κεντρική κονσόλα. Η οθόνη έχει πολύ καλή ανάλυση και η εναλλαγή των εφαρμογών γίνεται γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις.

Η ποιότητα των υλικών είναι αναμενόμενη για ένα Opel, ποιοτικά υλικά στο επάνω μέρος του ταμπλό και σχεδόν άριστη προσαρμογή.

Την εικόνα χαλούν τα πλαϊνά πλαστικά χαμηλά στα πλάγια της κονσόλας  που είναι φτιαγμένα από κακής ποιότητας πλαστικά και που δεν Opel_Crossland_1.2_autoholix_18εφαρμόζουν όπως θα περίμενε κανείς από ένα Opel.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και η εργονομία βρίσκεται –για εμένα- σε πολύ καλύτερο δρόμο απ`ότι εκείνη της Peugeot που με το i-cockpit μοιάζει να είναι λίγο μπερδεμένη, όπου το τιμόνι μοιάζει να μπαίνει πάντα στην μέση οπότε προσπαθείς να δεις το καντράν.

Στο Opel Crossland X 1,2 Auto τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει- με εξαίρεση το ανάποδο κουμπί του χειρόφρενου που βρίσκει στο υποβραχιόνιο-και οδηγώντας το αυτοκίνητο έχεις την αίσθηση ότι το οδηγούσες «από πάντα».

Opel_Crossland_1.2_autoholix_14Παραφωνίες θα βρείτε φυσικά και στο Opel Crossland X 1,2 Auto, αλλά αυτές έρχονται με την μορφή έξτρα-και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο “head up display” που πετάγεται από το πουθενά για να εμποδίσει την ορατότητα  (ειδικά την νύχτα) του οδηγού, αλλά και να ενθουσιάσει τα παιδάκια της οικογένειας που λατρεύουν τα λαμπάκια!

Ευτυχώς μπορείτε να το κλείσετε από έναν διακόπτη στα αριστερά της κολώνας του τιμονιού, ή ακόμη καλύτερα να γλιτώσετε μερικά χρήματα και να μην το προσθέσετε στην λίστα εξοπλισμού του δικού σας Opel Crossland X 1,2 Auto.

Άλλη μια ηχηρή παραφωνία στο κατά τα άλλα άριστο εσωτερικό είναι ο Opel_Crossland_1.2_autoholix_16ανεμιστήρας του συστήματος αερισμού/ κλιματισμού που ακόμη και στην πρώτη σκάλα ακούγεται τόσο δυνατά στο εσωτερικό που θυμίζει απορροφήρα στο μαγέιρεμα..

Τέλος σε ότι αφορά το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος που διέθετε το αυτοκίνητο της δοκιμής, και αυτό κατατάσσεται στα έξτρα που δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε, αφού είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες!

Από την άλλη πλευρά η θέση οδήγησης και η ορατότητα που χαρίζει το Opel Crossland X 1,2 Auto στον οδηγό είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, ειδικά αν συμπεριλάβει κανείς και την κάμερα οπισθοπορείας που κάνει την ζωή ακόμη πιο εύκολη.

Opel_Crossland_1.2_autoholix_13Χώροι/Πρακτικότητα

Οι χώροι στο εσωτερικό είναι παραπάνω από αρκετοί για μια οικογένεια με τρία νεαρά παιδία, καθώς τα πίσω καθίσματα σύρονται εμπρός- πίσω και οι πλάτες πέφτουν σε αναλογία 2/3, 1/3-χάρη το έξτρα πακέτο Versatility Pack που κοστίζει 500€ και θα πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στον εξοπλισμό του αυτοκίνητου σας.

Άλλωστε τόσα χρήματα σας γλίτωσα με το head up display και το Auto Parking System!

Opel_Crossland_1.2_autoholix_11Ο χώρος αποσκευών ανάλογα με την θέση των καθισμάτων κυμαίνεται  410-520 λίτρα, ενώ και το κατώφλι φόρτωσης είναι ιδιαιτέρα χαμηλό και παρά το ύψος του αυτοκίνητου κάνει την φόρτωση εύκολη.

Στο εσωτερικό υπάρχουν πολλές θήκες για ποτήρια και μπουκάλια, θύρες USB και κυρίως μια αίσθηση χώρων που θυμίζει SUV μεγαλύτερης κατηγορίας.

Κινητήρας /Μετάδοση

Το Opel Crossland X 1,2  εξοπλίζεται με τον τρικύλινδρο κινητήρας της χρονιάς 2017  1,2 PureTech,  που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή αποδίδει σε αυτή την έκδοση 110 ίππους και 215Νm ροπής.

Opel_Crossland_1.2_autoholix_06Η λειτουργία του είναι βελούδινη, ενώ η έλλειψη θορύβου και κραδασμών  από τον χώρο του κινητήρα, λόγο των λιγότερων ηχομονωτικών και των πιο σκληρών βάσεων κινητήρα, μπορεί να μην με άφησαν άφωνη όπως συνέβη στο 3008, όμως παραμένουν εντυπωσιακοί αφήνοντας να φανεί περισσότερο ο τρικύλινδρος χαρακτήρας του .

Στις 1,400 σαλ το τούρμπο «φουσκώνει» και ο μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν γραμμικό τρόπο μέχρι τον απότομο κόφτη στις 6,500 σαλ., ενώ στις 5,000 σαλ εμφανίζονται κάποιοι κραδασμοί που προσωπικά δεν με ενοχλούν, γιατί υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος-και γεμάτος ξεχωριστό χαρακτήρα!

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς του Opel Crossland X 1,2 μέσω ενός εξατάχυτου αυτόματου Opel_Crossland_1.2_autoholix_04 κιβωτίου με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο μικρός κινητήρας να φαίνεται πάντα μεγάλος.

Τετρακίνηση δεν προβλέπεται σε καμία έκδοση.

Η λειτουργία του κιβωτίου θέλει λίγο συνήθεια στην διαδικασία της εκκίνησης –σε ελαφρια ανηφόρα και ειδικά όταν το σύστημα Start-Stop έχει σβήσει το μοτέρ. Για να μην κυλήσετε προς τα πίσω πρέπει να αφήσετε προοδευτικά το φρένο ή να στρίψετε το τιμόνι δεξιά αριστερά ώστε να εκκινήσει ο κινητήρας για να «κρατήσει» το αυτοκίνητο πριν αφήσετε εντελώς το φρένο.

Παρόμοια διαδικασία χρειαζόταν και στο Hyundai i30 1,6D, αλλά όπως εκέι, έτσι και εδώ την συνηθίζεις σε μίση μέρα.

Ο κινητήρας θα μπορούσε να είναι πιο οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 8 λίτρα με προσεκτική οδήγηση μέσα στην πόλη Η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 11-12 λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον εύστροφο χαρακτήρα και τον απολαυστικό ήχο που παράγει μετά τις 5,000 σαλ.

Εγώ πάντως το βρήκα πολύ δύσκολο να κρατηθώ.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις  το Opel Crossland X 1,2 για να επιταχύνει στα 100 km/h χρειάζεται 12,9” ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 187 km/h.

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι.

Opel_Crossland_1.2_autoholix_21Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκμπτο άξονα πίσω- και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση.

Η ποιότητα κύλισης είναι υποδειγματική και πραγματικά απομονώνει τους επιβάτες του Opel Crossland X 1,2  από τους δρόμους προδιαγραφών Μπαγκλαντές που βρίσκουμε στην Αθήνα μας.

Τα φρένα του Opel Crossland X 1,2 Auto αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, και ενώ den εντυπωσιάζουν με το αρχικό τους «δάγκωμα», τελικά για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου αποδεικνύονται δυνατά και σχετικά ανθεκτικά.

Απολαυστικό σε αίσθηση για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου μου φάνηκε το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που στο παρκάρισμα είναι μαλακό και εύχρηστο, ενώ «σφίγγει» ευχαρίστα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα.

Στην Πόλη

Opel_Crossland_1.2_autoholix_25Μέσα στην πόλη η καλή ορατότητα και οι αναρτήσεις που  καταπίνουν τις κακοτεχνίες καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ασφάλεια. Επιπλέον το Opel Crossland X 1,2 Auto παρκάρει άνετα, αφού το τιμόνι κόβει πολύ και είναι μαλακό.

Το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις μεγάλες ανηφόρες βοηθώντας  στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία και φυσικά οικονομία όταν ακινητοποιείται σε κάποιο φανάρι το Opel Crossland X 1,2 Auto.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς, ενώ το σύστημα Park Assist είναι υπερβολικά ευαίσθητό και καλό θα ήταν να το απομονώσετε πριν σας σπάσουν τα νευρά.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Opel Crossland X 1,2 Auto δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός με την βοήθεια του ακριβέστατου τιμονιού χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή.

Opel_Crossland_1.2_autoholix_07Στις παρατεταμένες γρήγορες στροφές παρουσιάζονται κλίσεις, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα SUV και δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου

Ταξιδεύοντας με περίπου 140 χλμ εκείνο που ενοχλεί είναι οι  αεροδυναμικοί θορύβοι από τις μπροστινές πόρτες, αλλά η βελούδινη λειτουργία του υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου 1,2 PureTech που γουργουρίζει στις 2.600 σαλ με 7η ταχύτητα καταναλώνοντας μόλις 8 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χλμ. αποζημιώνουν οδηγό και επιβάτες.

Αν έχετε λίγη υπομονή θα δείτε στο ταχύμετρο την ένδειξη των 190 χλμ/ω με το αυτοκίνητο να παραμένει σταθερό και ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους με η σωστά ρυθμισμένη του ανάρτηση του Opel Crossland X 1,2 Auto απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και ταυτόχρονα επιτρέπει στον οδηγό να ανεβάσει κάπως τους ρυθμούς και να ευχαριστηθεί μια γοργή οδήγηση αφού οι κλίσεις στην στροφή είναι αιθητές, αλλά δεν είναι υπερβολικές.

Opel_Crossland_1.2_autoholix_23Η υποστροφή θα αργήσει να εμφανιστεί, αλλά και πάλι μόλις αφήσετε λίγο το γκάζι το αυτοκίνητο επανέρχεται στην πορεία του, ενώ το ESP-που δεν έχει λογο να αποσυνδέεται τελειως – λειτουργεί με σωστό τρόπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα παρουσιαστούν κάποιες αναπηδήσεις στους πίσω τροχούς εάν αυτοί συναντήσουν εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στη στροφή, οι οποίες όμως δεν τρομάζουν τον οδηγό και ελέγχονται από το ακριβές τιμόνι.

Αυτό που ξεχωρίζει εδώ είναι και πάλι ο «μικρός» κινητήρας που σε προκαλεί να οδηγήσεις γρήγορα αφού έχει δύναμη και τον κατάλληλο ήχο παντού και πάντα!

Σε συνδυασμό με τα Pads πάνω στο τιμόνι σε κάνουν να ξεχνάς ότι οδηγείς SUV και αρχίζεις να αναζητάς κάτι που δεν μπορεί τελικά να σου το δώσει το ψηλό οικογενειακό αμάξωμα.

Στο χώμα.

Opel_Crossland_1.2_autoholix_22Είναι γεγονός ότι τα σημερινά SUV  γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους μεταφέροντας οικογένειες προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών, ή ακόμη χειρότερα μετακινώντας παιδιά από το σχολείο στο φροντιστήριο..

Το ύψος των 18 εκ. από το έδαφος θα επιτρέψει στο Opel Crossland X 1,2  να κινηθεί παρέα με τα  περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση καθώς δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Παρόλα αυτά σε έναν ομαλό χωματόδρομο η άνετη ανάρτηση του επιτρέπει να κινείται με μεγάλες ταχύτητες χαρίζοντας άνεση που τα πιο σκληροτράχηλα τζιπ δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Συμπέρασμα

Έχοντας την γλυκόξυνη γεύση από την οδήγηση του Mokkα Χ πριν από μερικές εβδομάδες είναι αλήθεια ότι ήμουν πολύ επιφυλακτική με το τι θα συναντήσω οδηγώντας Opel Crossland X 1,2 Auto.

Μετά την δοκιμή μπόρεσα να διαπιστώσω το πως η κοινή τεχνογνωσία των μηχανικών της PSA και της Opel έφτιαξαν ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο που ίσως να είναι η καλύτερη μορφή που θα μπορούσε να πάρει η κοινή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν.

Είναι όμορφο, άνετο, σχετικά οικονομικό και προσφέρει μια μοναδική ποιότητα κύλισης που φέρει την υπογραφή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας..

Η έκδοση του Opel Crossland X με τον βελούδινο βενζινοκινητήρα των 1,2 λίτρων ξεκινά από τα €17,800 και, προσφέρει γαλλική άνεση συνδυασμένη με γερμανική εργονομία- και κυρίως έναν κινητήρα με πολύ δύναμη και χαρακτήρα που θα σας κάνει να το αγαπήσετε.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι και η μέτρια ηχομόνωση.
  • Η υψηλή κατανάλωση όταν πιεστεί.. και ο ανεμιστήρας του κλοιματισμού!

 Θα θυμάμαι

  • Την «γαλλική» ποιότητα κύλισης και το όμορφο Design
  • Τον κινητήρα ποίημα που με κέρδισε με την λειτουργία και τον ήχο του!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Ismini Fabiatou

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο