Tuesday, August 9, 2022
HomeΔοκιμεςSeat Leon Cupra R (300HP)-Test Drive

Seat Leon Cupra R (300HP)-Test Drive

Ένα βότσαλο στην λίμνη

Καθόμουν όμορφα και ωραία στην ησυχία και την οικονομία του ταπεινού μου 1.200ριού καθημερινού ανθρωπομεταφορέα, όταν κτύπησε το τηλέφωνο που έμελε να ταράξει τα ήρεμα νερά της καθημερινής μου αυτοκίνησης…

«Θέλεις να οδηγήσεις και να γράψεις για ένα Seat Leon?” – “Με μεγάλη μου χαρά» απάντησα ενθυμούμενος ότι είχαν να οδηγήσω Seat από την εποχή του πρώτου μου καινούριου φοιτητικού αυτοκινήτου – ενός Ibiza “Hot” με 73 ολόκληρα άλογα, του οποίου είχα πιεί το αίμα για 4 χρόνια και 115.000 χλμ.

Επίσης θυμήθηκα πόσο τίμιο αυτοκίνητο ήταν και πόσες χαρές μου είχε δώσει. «Ξέρεις, πρόκειται για το Cupra με τους 300 ίππους» συνέχισε η Ισμήνη από την άλλη άκρη της γραμμής. «Κανένα πρόβλημα» απάντησα με μπλαζέ ύφος ενώ οι σφυγμοί μου ανέβηκαν σαν να τούρμπισαν.

SEAT CUPRA  VIDEO

Το αυτοκίνητο μου παραδόθηκε στο σπίτι μια Πέμπτη απόγευμα (τέτοια εξυπηρέτηση το Autoholix!) σηματοδοτώντας ένα 4ημερο παλιμπαιδισμού που με γύρισε 20 τουλάχιστον χρόνια πίσω στην εποχή που έβγαινα από το αυτοκίνητο μόνο για να κοιμηθώ…

Εξωτερική Εμφάνιση

Η πρώτη ματιά μου έδωσε αρχικά την εντύπωση οτι μάλλον δεν άκουσα καλά στο τηλέφωνο και επρόκειτο για κάποιο απλό Leon…

Κοιτάζοντας προσεκτικότερα, το σηματάκι στο πίσω μέρος, οι διπλές απολήξεις της εξάτμισης, οι ζάντες 19 ιντσών με τις κόκκινες δαγκάνες να ξεχωρίζουν στο βάθος και οι κάπως διαφορετικοί προφυλακτήρες κάτι προσπαθούσαν όμως να μου πουν…

Ανοίγοντας την πόρτα, τα όμορφα καθίσματα με την ενισχυμένη πλευρική στήριξη, ο επιλογέας ταχυτήτων με τις 6 σχέσεις με το σχετικό σηματάκι και ο γενικότερος διάκοσμος επιβεβαίωσαν ότι τελικά δεν έχει γίνει κάποιο λάθος.

 

Η διακριτικότητα στην εξωτερική εμφάνιση είναι ένα από τα ατού του Leon. Πέραν των όσων ανέφερα παραπάνω, οι διαφορές από τα «απλά» αδελφάκια του είναι μικρές. Ο πίσω προφυλακτήρας καταλήγει σε ένα «διαχύτη» στο κάτω μέρος ενώ ο εμπρόσθιος έχει ένα χαρακτηριστικό μεγάλο άνοιγμα για την ψύξη του κινητήρα.

Το αυτοκίνητο μας διέθετε επίσης και μια μεσαίου μεγέθους συρόμενη (ηλεκτρικά πάντα) ηλιοροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθόλη την διάρκεια της δοκιμής ο βαθμός κεφαλογυρίσματος ήταν πραγματικά υπό το μηδέν, ελάχιστες ήταν οι φορές που κάποιος περαστικός γύρισε να το κοιτάξει πιο αναλυτικά βλέποντας το να κινείται εντός πόλης (εκτός πόλης ούτως ή άλλως δεν πρόφταιναν!).

Οφείλω να ομολογήσω οτι αυτή η stealth παρουσία του μου άρεσε ιδιαίτερα!

Εσωτερικό

Περνώντας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το πρώτο πράγμα που αισθάνεσαι είναι τα όμορφα καθίσματα ντυμένα με δέρμα τύπου αλκαντάρα, να σε αγκαλιάζουν όπως πρέπει, ισορροπώντας σωστά ανάμεσα στην άνεση και την συγκράτηση του σώματος (ακόμα και ενός ευμεγέθους σώματος!)

Στις στροφές συγκρατούν υποδειγματικά το σώμα ενώ στην πολύωρη οδήγηση η βασανισμένη μέση μου δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου. Εάν αυτό δεν σας αρκεί, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας του αυτοκινήτου με πιο «άγρια» μπάκετ καθίσματα με ενσωματωμένα προσκέφαλα.

Το ταμπλώ έχει την γνωστή ποιότητα του group, με μία μεγάλη οθόνη 8΄΄ να δεσπόζει στο κέντρο του. Στην οθόνη αυτή προβάλλονται διάφορες πληροφορίες και μέσω αυτής μπορείς να πραγματοποιήσεις διάφορες ρυθμίσεις του αυτοκινήτου. Αναλυτικότερα στην οθόνη προβάλλονται πληροφορίες του MediaSystemPlus σε σχέση με τις πηγές ήχου, το Bluetooth, την διαμόρφωση του ήχου αλλά και του οχήματος.

Επίσης μέσω της οθόνης αφής μπορεί ο οδηγός να ρυθμίσει και τις παραμέτρους του SeatDriveProfile. Το τελευταίο διαθέτει τρείς προεπιλεγμένες ρυθμίσεις Comfort,Sport καιCupra και μια προσωποποιημένη (Individual) που μπορεί ο οδηγός να ρυθμίσει την κάθε παράμετρο ξεχωριστά.

Το σύστημα μεταβάλει αναλόγως, την απόκριση του κινητήρα, την απόσβεση της ανάρτησης, την υποβοήθηση του τιμονιού ενώ εντυπωσιακή είναι η αλλαγή στον ήχο του κινητήρα όπου στην επιλογή Cupra ο ήχος βαραίνει και ακούγονται και όμορφα «σκασίματα» από την εξάτμιση.

 

Η διαφορά από το πρόγραμμα Comfort στο πρόγραμμα Cupra σχεδόν μεταμορφώνει το αυτοκίνητο. Ένα συμπαθητικό gadget που επηρεάζεται επίσης από την ρύθμιση αυτή είναι ο χρωματισμός του φωτισμού στις πόρτες, ενώ όταν επιλεχθεί η ρύθμιση Cupra, στην οθόνη προβάλλονται by default οι ενδείξεις σε 3 οργανάκια για την πίεση υπερπλήρωσης, τα G που αναπτύσσονται και την στιγμιαία απόδοση του κινητήρα σε Kw.

Στην οθόνη επίσης προβάλλονται πληροφορίες για την κατανάλωση, την πίεση των ελαστικών, την ρύθμιση του διζωνικού αυτόματου κλιματισμού (η τελευταία μπορεί να γίνει απ’ ευθείας και από τα σχετικά χειριστήρια κάτω από την οθόνη) ενώ υπάρχει ακόμα και ένα χρονόμετρο που υπογραμμίζει τον σπορ προσανατολισμό του αυτοκινήτου.

Εντύπωση όμως προκαλεί η μη ύπαρξη συστήματος πλοήγησης. Στις ελλείψεις (σε σχέση πάντα με την τιμή του αυτοκινήτου) θα μπορούσε να προστεθεί και η έλλειψη κάμερας οπισθοπορείας, παρ΄ όλο που οι σχετικοί αισθητήρες (εμπρός πίσω) λειτουργούν άψογα και κατανοητά.

Τέλος, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει το σύστημα  Kessy όπου το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου και η έναυση του κινητήρα γίνεται χωρίς την χρήση του κλειδιού (αρκεί αυτό να βρίσκεται πάνω στον οδηγό), το σύστημα Coming-Leaving home για να φωτίζει μέσω των FullLed προβολέων το περιβάλλοντα χώρο του αυτοκινήτου κατά την είσοδο και έξοδο από αυτό καθώς και ένα ηλεκτρικό χειρόφρενο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με την επιλογή του κατάλληλου πλήκτρου σαν Hillholder (σύστημα HHC).

Το ηλεκτρικό χειρόφρενο θεωρώ οτι αποτελεί μάλλον παραφωνία στον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Το όμορφο δερμάτινο τιμόνι περιλαμβάνει και τα χειριστήρια για την δεύτερη μικρή οθόνη πληροφοριών που βρίσκεται μέσα στον πίνακα οργάνων αλλά και για το τηλέφωνο και το ηχοσύστημα.
Στην οροφή βρίσκονται τα χειριστήρια για την ηλεκτρικά συρόμενη οροφή καθώς και για τον εσωτερικό φωτισμό led.

Η όλη καμπίνα με τον «σοβαρό» σκούρο χρωματισμό αποπνέει ποιότητα. Την αίσθηση αυτή εντείνει η ισχυρότατη ηχομόνωση αλλά και η πλήρης απουσία τριγμών ακόμα και στο δημοσιογραφικό αυτοκίνητο με τα 18.000 περίπου χιλιόμετρα. Οι χώροι αποθήκευσης μικροαντικειμένων κρίνονται επαρκείς για όλους τους επιβάτες.

Η θέση οδήγησης ρυθμίζεται εύκολα καθώς μπορεί να μεταβληθεί (χειροκίνητα) προς όλες τις κατευθύνσεις και είναι σίγουρο οτι ο οδηγός θα βρει την ρύθμιση που τον βολεύει. Η ορατότητα τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω είναι πολύ καλή.

 

Οι χώροι επιβατών χαρακτηρίζονται επαρκείς  για μια μέση 4μελή οικογένεια και ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα 380 λίτρα (φθάνει τα 1470 λίτρα με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων ριγμένες) θα φιλοξενήσει εύκολα τις απαραίτητες αποσκευές.

Ένας πέμπτος επιβάτης όμως δεν θα καθίσει άνετα καθώς τόσο η διαμόρφωση του τούνελ στο πάτωμα όσο και του καθίσματος θα τον δυσκολέψουν. Το ανακλινόμενο υποβραχιόνιο είναι πάντα καλοδεχούμενο από τους πίσω επιβάτες ενώ στην άνεση τους συμβάλουν και οι ρυθμιζόμενοι αεραγωγοί που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κεντρικής κονσόλας.

Ασφάλεια

Στον τομέα της παθητικής ασφάλειας ο εξοπλισμός περιλαμβάνει αερόσακους οδηγού – συνοδηγού, πλευρικούς, οροφής και γονάτων οδηγού. Στην ενεργητική ασφάλεια συμβάλουν το standard ABS, τοESP, το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών και κατα την νυκτερινή οδήγηση τα FullLED εμπρόσθια φωτιστικά σώματα με την αστραπιαία απόκριση στην αλλαγή σκάλας. Το ESP έχει δυνατότητα μερικής απενεργοποίησης που αφήνει κάποια περιθώρια «παιχνιδιού» αλλά βρίσκεται πάντα εκεί σαν κέρβερος για να σε επαναφέρει στην τάξη.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση του Leon αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Περιλαμβάνει επίσης ρυθμιζόμενα αμορτισέρ στις 4 γωνίες. Την απόδοση της θα εξετάσουμε παρακάτω.

Φρένα

Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακούραστα φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου  340χλστ εμπρός με μονοπίστονες δαγκάνες και απλούς δίσκους διαμέτρου 310 χλστ πίσω. Σε κάθε περίπτωση τα φρένα μπορούν να διαχειριστούν άψογα τους ρυθμούς στους οποίους μπορεί να κινηθεί το Leon.

Κινητήρας

Κάτω από το καπώ συναντάμε τον γνωστό 2λιτρο TSI κινητήρα του group. Πρόκειται για την ίδια μονάδα που κινεί και το «αδελφάκι» Golf R. Αποδίδει –surprise ! – 300 ίππους στις 5.500-6.200 σαλ, και η ροπή του ανέρχεται στα 380NM διαθέσιμη από τις 1.800 εως τις 5.500 σαλ.

Μετάδοση

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας διέθετε το χειροκίνητο 6αρι κιβώτιο ταχυτήτων (υπάρχει και η δυνατότητα παραγγελίας με το κιβώτιο DSG), με τον θετικό επιλογέα ταχυτήτων και την πολύ σωστή κατανομή των σχέσεων.

Κατανάλωση

Η μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου κατα την διάρκεια της δοκιμής, κυμάνθηκε περί τα 13 lt/100km με χαμηλότερη τα 6,1lt/100km σε στιγμές που έψαχνα βενζινάδικο για να μην μείνω, ενώ σε νορμάλ συνθήκες μπορείς να κινηθείς χωρίς να το πιέσεις με καταναλώσεις της τάξης των 10lt/100km.

Πόλη

Στις αστικές μετακινήσεις και επιλέγοντας την ρύθμιση Comfort, το Leon κινείται άνετα και σβέλτα αλλά χωρίς να προκαλεί. Ο αποτελεσματικός κλιματισμός μαζί με το ηχοσύστημα δημιουργούν μια άνετη ατμόσφαιρα χωρίς άγχος. Με την ροπή του κινητήρα να είναι παρούσα από τις 2-2.500 σαλ μπορείς να κινηθείς άνετα και αρκετά οικονομικά.

Η ανάρτηση χωρίς μεν να είναι υπόδειγμα άνεσης τα καταφέρνει πολύ καλά στους δρόμους της πόλης παρά την ύπαρξη των χαμηλοπρόφιλων ελαστικών. Οι αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός πίσω, των οποίων η λειτουργία προβάλλεται πολύ ευδιάκριτα στην κεντρική οθόνη του ταμπλώ, κάνουν το παρκάρισμα παιχνιδάκι.

Στις εκκινήσεις στην συνήθως γλυστερή άσφαλτο θέλει προσοχή αν δεν θες να πάρεις τις βάσεις του κινητήρα και του κιβωτίου..στην λαδόκολα!

Αυτοκινητόδρομος

Οι ρυθμοί που μπορεί να κινηθεί το Leon στο υπεραστικό δίκτυο χαρακτηρίζονται το λιγότερο… αντικοινωνικοί!

Εύκολα το κοντέρ ξεπερνάει τα 200 χαω και μπορείς να δεις, υπο συνθήκες, τριψήφιους αριθμούς που αρχίζουν από 25…. (όχι οτι  είμαι από αυτούς που θα έκαναν κάτι τέτοιο στην άδεια εθνική οδό νυχτερινές ώρες – ποτέ!). Εικάζω οτι τότε ένα GPS θα έδειχνε περί τα 224 πραγματικά χαω (εικάζω είπαμε!).

Ευθύβολο και σταθερό στην εθνική θα σε πάει ατσαλάκωτο σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά σίγουρα κινδυνεύεις να αλληθωρίσεις καθώς το ένα μάτι πρέπει συνέχεια να σκανάρει το περιβάλλον για πιθανά ραντάρ.

Το Cruise Control βοηθάει στην ηρεμία του οδηγού στο ταξίδι. Η προτεινόμενη ρύθμιση εδώ είναι η Sport ή αν πηγαίνεις χαλαρά η Comfort. Κάποια στιγμή που έπαιζα με τις ρυθμίσεις ακόμα και στην «καλοσιδερωμένη» Αττική Οδό η ρύθμιση Cupra στην ανάρτηση ήταν τόσο σκληρή που ξαφνικά νόμιζες οτι περνούσες πάνω από χαμηλά σαμαράκια!

Αν θέλω να γκρινιάξω λίγο θα πω οτι το μόνο που με δυσαρέστησε στην Εθνική οδό ήταν ένας αεροδυναμικός θόρυβος που ακουγόταν από την πόρτα του οδηγού στις υψηλές ταχύτητες – υποθέτω οτι οφείλεται σε κακή ρύθμιση (η παλαιότερο «τραυματισμό») της πόρτας καθώς δεν ακουγόταν από την πλευρά του συνοδηγού.

Στρίβοντας

Εδώ βρίσκεται το ζουμί της όλης κατασκευής. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό τι μπορεί να κάνει το Leon σε έναν δρόμο με στροφές. Όχι όλων των ειδών τις στροφές όμως. Και εξηγούμαι: Παρ΄ όλο το πολύ καλό στήσιμο του (και πάντα στην ρύθμιση Cupra) σε πολύ σφικτές διαδρομές θα δυσκολευτεί.

Τα άλογα είναι πολλά και παρ΄ όλη την ικανοποιητική διαχείριση τους από την ανάρτηση, το Leon δεν νιώθει άνετα σε τέτοιου είδους δρόμους. Αν επί πλέον το οδόστρωμα είναι και γλιστερό, τότε δεν έχει κανένα νόημα να το πιέσεις, καθώς απλώς θα ταλαιπωρήσεις και εκείνο και εσένα.

Σε στροφιλίκια όμως λίγο πιο «ανοικτά» ξεδιπλώνει τις αρετές του. Απόλυτα προβλέψιμο κινείται σε ρυθμούς σχεδόν εξωπραγματικούς, το απόθεμα ροπής και ισχύος κάτω από το δεξί πόδι σε βοηθάει να ξεπεράσεις οποιοδήποτε εμπόδιο, το εξαιρετικό τιμόνι σε πληροφορεί ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει με τους τροχούς σου, ο ήχος του κινητήρα σε προκαλεί, ενώ κιβώτιο και ανάρτηση συνεργάζονται αρμονικά με το σύνολο.

Εύκολα και σχετικά ξεκούραστα το Leon γράφει χρόνους επιπέδου αγωνιστικής κατασκευής. Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι παρ΄ όλο που είμαι γνωστός φρενοφάγος (και σιδεροφάγος εν γένει), δεν κατάφερα ποτέ να φέρω σε δύσκολη θέση τα φρένα.

Θετικότατη εντύπωση επίσης μου προκάλεσε και η λειτουργία του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου μπλοκέ διαφορικού: Αν έχεις λίγο θάρρος (και θράσος) παραπάνω και επιμείνεις στο γκάζι λίγο πριν την κορυφή της στροφής θα νιώσεις την λειτουργία του μπλοκέ που μετά το αρχικό μικρο-γλύστρημα μαζεύει το εμπρός μέρος και σε βοηθάει να βγεις από την στροφή με μεγαλύτερη ταχύτητα στοχεύοντας την επόμενη στροφή (οι ενδιάμεσες ευθείες δεν μας απασχολούν καθώς εξαφανίζονται χωρίς να τους δώσεις σημασία).

Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου ακολουθεί ακλόνητο και χωρίς περίεργες αντιδράσεις το εμπρός και αν αποφασίσεις να βγάλεις το ESP εκτός λειτουργίας μπορείς να παίξεις (λίγο) με την τοποθέτηση του αυτοκινήτου πριν την στροφή. Το παιχνίδι όμως δεν κρατάει πολύ καθώς το ESP επεμβαίνει αν επιμείνεις, ακόμα και όταν είναι στην θέση off. Αυτού του είδους η οδήγηση όμως δεν είναι αναγκαία για να κινηθεί το Leon γρήγορα.

Εν κατακλείδι

Το Leon Cupra  είναι ένα οικογενειακό αυτοκίνητο που μπορεί να κάνει τα πάντα. Είτε αναλάβει την καθημερινή μεταφορά εντός πόλης, είτε ένα ταξίδι αστραπή, είτε το πάρεις για μια βόλτα ξεκούρασης και αδειάσματος του κεφαλιού από σκοτούρες και έννοιες, θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο και με ελάχιστες παραχωρήσεις ανά περίσταση.

Η διακριτική εμφάνιση του δεν θα σε φέρει σε άβολη θέση, η δε ομοιογενής οδική συμπεριφορά του θα βοηθήσει στην μέγιστη εκμετάλλευση του δυνατού κινητήρα του.

Πρόκειται για μια τίμια πρόταση που σου δίνει αυτά που περιμένεις και πληρώνεις. Αν ήθελα να ζητήσω κάτι επι πλέον, αυτό θα ήταν μια 4κίνηση που θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο να βγεί ακόμα πιο ομαλά όλη αυτή η δύναμη στον δρόμο.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, μου άρεσε πολύ, με έκανε να θέλω να το οδηγήσω αμέσως μόλις το παρκάριζα μετά από μια σβέλτη βόλτα, με έκανε όμως από την άλλη να σκεφθώ (ως πατέρας πλέον) οτι δεν θα ήθελα με τίποτα να πέσει στα χέρια του νεαρού γιου μου γιατί οι επιδόσεις του χρειάζονται μυαλό και εμπειρία που σε τέτοιες ηλικίες δεν υπάρχει! Με έβαλε όμως και σε άλλες σκέψεις που περιλαμβάνουν ένα rollcage και μπόλικα λάστιχα σε μια ανάβαση ή μια πίστα…

Δημήτρης Ραζής

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty