Honda Civic 1.6 i-DTEC -Test Drive

HONDA_CIVIC_1.6_i-DTEC_09

Το Honda Civic 1.6 i-DTEC  τολμά να είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην κατηγορία. Δεν θυμίζει Golf και ούτε φιλοδοξεί να του μοιάσει με ένα! Τώρα με την χρήση του κορυφαίου ιαπωνικού πετρελαιοκινητηρα αποκτά και την οικονομία στα καυσιμα που το κάνουν να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι από τον ανταγωνισμο σαν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα της αγοράς.

Εμφάνιση

HONDA_CIVIC_1.6_i-DTEC_03Βλέποντας τον εξωτερικό σχεδιασμό του Honda Civic 1.6 i-DTEC δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι αυτό το αυτοκίνητο βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με το Golf, το Astra και την υπόλοιπη παρέα.

Είναι χαμηλό και γεμάτο με αεροδυναμικά βοηθήματα που μπορεί να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο Honda Civic Type R που παρουσιάσαμε πριν από λίγο καιρό, αλλά όταν έχεις να κάνεις με ένα καθημερινό αυτοκίνητο η διακριτικότητα είναι για εμένα προσόν που το Honda Civic 1.6 i-DTEC δεν διαθέτει.

Η Streetracer εμφάνιση κάνει πολύ κόσμο να το κοιτά με περιέργεια πιστεύοντας ότι πρόκειται για κάτι εξωφρενικά γρήγορο και έτσι όταν η πόρτα ανοίγει και από μέσα βγαίνει μια HONDA_CIVIC_1.6_i-DTEC_02οικογένεια η εικόνα δεν έχει την αρμονία που αντίστοιχα δημιουργεί ένα κλασσικό Hatchback.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί που επιζητούν την διαφορετικότητα και που βρίσκουν το Honda Civic 1.6 i-DTEC  εξαιρετικά όμορφο – ίσως επειδή μοιάζει τόσο πολύ με το Type R!

Το Fastback Design φυσικά είναι φρέσκο, αλλά κάποιες λεπτομέρειες όπως οι «εικονικοί» αεραγωγοί στον πίσω προφυλακτήρα πηγαίνουν την εμφάνιση λίγο πιο μακριά από ότι εγώ θα ήθελα για ένα καθημερινό αυτοκίνητο.

Περί ορέξεως..

Εσωτερικό/Χώροι

Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Honda Civic, καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό θυμίζει κάπως το προηγούμενο μοντέλο, αλλά αποφεύγει τα εργονομικά λάθη του παρελθόντος με τον πίνακα οργάνων που χωριζόταν σε δύο επίπεδα.

Honda_Civic_1,0_129_HP_autoholix_001Το ταμπλό έχει μια κεντρική οθόνη TFT η οποία είναι εξαιρετικά ευδιάκριτη και έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός κατά την οδήγηση..

Η γενικότερη εικόνα του πίνακα οργάνων που συμπληρώνεται με δύο δυσανάγνωστα όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της κεντρικής οθόνης- που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτότυπη, αλλά μάλλον χρειάζεται κάποιος να δει την συνολική εικόνα με λίγο περισσότερη αγάπη.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο και πραγματικά δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε supercar αφού νοιώθεις ότι κάθεσαι σχεδόν πάνω στο δρόμο.

Είναι μια ξεχωριστή αίσθηση για αυτή την κατηγορία που έχει φυσικά και την ουσιαστική επίπτωση στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, αφού με αυτό τον τρόπο το κέντρο βάρους μεταφέρεται ένα εκατοστό χαμηλότερα- που μπορεί να σας ακούγεται λίγο, αλλά πιστέψτε με όπως θα δείτε παρακάτω είναι πολύ σημαντικό.

Τα καθίσματα εντυπωσιάζουν παρέχοντας άνεση και πλευρική στήριξη που θυμίζει Type R, ακόμη και σε μικρόσωμους οδηγούς .

Παράλληλα παρά την χαμηλή θέση οδήγησης την πίσω αεροτομή και το μικρό πίσω παράθυρο, η ορατότητα είναι ανέλπιστα καλή προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ υπάρχει και κάμερα οπισθοπορείας.

Honda_Civic_1,0_129_HP_autoholix_011Το ταμπλό είναι φτιαγμένο από μαλακά πλαστικά που επεκτείνεται πάνω στα εσωτερικά πάνελ των πορτών, ενώ λίγο χαμηλότερα ξεκινά και μια λωρίδα από απομίμηση αλουμινίου που διατρέχει όλο το ταμπλό.

Το τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια- που ούτε εργονομικά με ενθουσίασαν, ούτε με την εμφάνιση τους.

Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Πιο ψηλά στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μία οθόνη αφής 7 ιντσών η οποία επιτρέπει τη πλοήγηση στα συστήματα του media center μέσω ενός φιλικού λειτουργικού android.

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε στο Honda Civic 1.6 i-DTEC– όπως και σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα- είναι ότι υποφέρει και αυτό από τη συγκέντρωση όλων των λειτουργιών μέσα από το σύστημα πολυμέσων.

Έτσι για να χειριστείτε το σύστημα κλιματισμού θα πρέπει να βγείτε από το ραδιόφωνο, ή το σύστημα πλοήγησης όπου ήσασταν και να βρείτε το κατάλληλο μενού, να επιλέξετε θερμοκρασία, λειτουργία ανεμιστήρα και κατεύθυνση αέρα πιέζοντας τα αντίστοιχα πλήκτρα στην οθόνη.

Χαμηλότερα, εκεί στην κεντρική κονσόλα, υπάρχει ο μοχλός επιλογέας ταχυτήτων που είναι ακριβής και γρήγορος και ο διακόπτης για το ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Το Honda Civic 1.6 i-DTEC είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και θήκες για ποτήρια, ενώ η διάταξη της κεντρικής κονσόλας κρύβει από κάτω έναν έξυπνο χώρο αποθήκευσης και φυσικά μια ολόκληρη σειρά με USB και HDMI υποδοχές.

Honda_Civic_1,0_129_HP_autoholix_00Οι χώροι είναι επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που φιλοξενεί τρία άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες κάνουν εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Ωστόσο τα κεφάλια εκείνων που κάθονται στις ακραίες θέσεις θα βρίσκονται σε μόνιμη επαφή με την οροφή, εάν το ύψος τους υπερβαίνει το 1,80 εκ.

Ο χώρος αποσκευών είναι βαθύς και χωρά 420 λίτρα, ενώ η πίσω πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά και έχει μεγάλο φάρδος-κάτι που κάνει τη φόρτωση αντικειμένων πιο εύκολη.

Φυσικά οι πλάτες πέφτουν σε δυο άνισα τμήματα αποκαλύπτοντας έναν επίπεδο χώρο αποσκευών 1200 λίτρων!

Η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα καθώς στο εσωτερικό δεν υπάρχει ο παραμικρός τριγμός, ενώ και η ηχομόνωση είναι αρκετά αποτελεσματική.

Ασφάλεια

Το Honda Civic 1.6 i-DTEC διαθέτει και μια σειρά τεχνολογιών ασφαλείας που περιλαμβάνονται στο Honda Sensing System και ενώ μου είναι προσωπικά αδιάφορες οφείλω να τις αναφέρω- έστω και  επιγραμματικά: Collision Mitigation Braking System, Lane Keeping Assist System, Traffic Sign Recognition, Blind Spot Information με Cross Traffic Monitor, και αλλά πολλά!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά τα συστήματα είστε στο λάθος website καθώς δεν ξέρω καν- πως και αν λειτουργούν!  Χρησιμοποιήστε το google!

Κινητήρας

Honda Civic 1.6 i-DTECΟ αλουμινένιους πετρελαιοκινητήρας 1.6 i-DTEC  αποδίδει μέγιστη ισχύ 120 PS (88 kW) στις 4.000 rpm και μέγιστη ροπή 300Nm στις 2.000 rpm, επιταχύνοντας το Civic από στάση στα 100 km/h σε 10,5 δεύτερα.

Η ελαφριά κυλινδροκεφαλή με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής (DOHC) κατασκευάζεται από χυτό κράμα αλουμινίου. Λόγω της βελτιωμένης ψύξης του μπλοκ, η κεφαλή απαιτεί λιγότερη ενίσχυση, άρα το πάχος – και κατ’ επέκταση το βάρος – της αλουμινένιας δομής έχει μειωθεί.

Στην πράξη το εύρος λειτουργίας του ανανεωμένου κινητήρα απλώνεται από τις 1.400 μέχρι τις 4.300 σαλ καθώς μετά,ενώ οι στροφές ανεβαίνουν περισσότερο, δεν συμβαίνουν σπουδαία πράγματα που να διακολογούν τον δυσαρεστο θόρυβο που παράγεται(πράγμα που είναι απολύτως αναμενόμενο από ένα κινητήρα diesel).

Έτσι ο οδηγός χρειάζεται να αλλάζει συχνά ταχύτητες – και ευτυχώς το εξατάχυτο κιβώτιο είναι πολύ ευχάριστο και θετικό στην χρήση και έχει πυκνές σχέσεις που διατηρούν τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του.

Εντυπωσιακή είναι η δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση του Honda Civic 1.6 i-DTEC καθώς ο κινητήρας -παρότι είναι diesel -δεν ακούγεται στο εσωτερικό, ούτε έχει δυσάρεστη χροιά καθώς δεν “κροταλίζει”.

Τέλος η δουλειά που έχει γίνει στην εξοικονονόμηση βάρους του επιτρέπουν να μην επειρεάζει αρνητικά την δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα Mc Pherson μπροστά ενώ πίσω διαθέτει πολλαπλούς συνδέσμους και είναι φτιαγμένη από ελαφριά κράματα αλουμινίου για χαμηλό μη αναρτώμενο βάρος και βελτιωμένη ευστάθεια στο φρενάρισμα.

Είναι εξαιρετικά ρυθμισμένη και καταφέρνει να ισορροπεί ακριβώς στο όριο της άνεσης και του ελέγχου του αμαξώματος. Μια πραγματικά εξαιρετική ρύθμιση που νομίζω ότι ξεπερνά τον ανταγωνισμό από όπου και αν προέρχεται!

Στην Πόλη

HONDA_CIVIC_1.6_i-DTEC_03Μέσα στην πόλη η ανάρτηση του Honda Civic 1.6 i-DTEC παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ -με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η έκδοση της παρουσίασης, περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων της Αθήνας χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Παράλληλα έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα.

Η ορατότητα είναι πολύ βελτιωμένη σημαντικά σε σχέση με το παλιό μοντέλο, και ενώ δεν μπορείς να την πεις κορυφαία δεν δημιουργεί προβλήματα. Επιπλεόν διαθέτει και μια κάμερα που όταν μπει η όπισθεν μας δείχνει ακριβώς τι γίνεται πίσω μας.

Το τιμόνι είναι κάπως βαρύ στην πόλη, όμως κόβει πολύ και βοηθά στους ελιγμούς στα στενά και επειδή δεν είναι ηλεκτρικής υποβοήθησης έχει φανταστική αίσθηση.

Η συμπεριφορά του Honda Civic 1.6 i-DTEC μέσα στην πόλη είναι μια ευχάριστη έκπληξη και χάρη στις πολύ καλά ραφιναρισμένες αναρτήσεις και τον πολύ οικονομικό κινητήρα θα έλεγα ότι ο γερμανικός ανταγωνισμός δεν μου φαίνεται να έχει απάντηση.

Με την βοήθεια του εξαιρετικής λειτουργίας συστήματος Start/Stop η κατανάλωση στην πόλη κυμαίνεται στα  5,5 λίτρων /100 χλμ χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Στον Αυτοκινητόδρομο

HONDA_CIVIC_1.6_i-DTEC_00Στον αυτοκινητόδρομο το Honda Civic 1.6 i-DTEC βρίσκεται στο στοιχείο του και βοηθούμενος από το εξάρι κιβώτιο και την κορυφαία αεροδυναμική καταφέρνει να κινείται με ταχύτητες 140-150 χλμ/ω καταναλώνοντας περίπου 6,8 λίτρα/ 100 χλμ, ενώ μοιάζει ότι αν πιεστεί λίγο ξεπερνά τα 200 χλμ/ω..

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν μια σχετική ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους- κάτι που όμως είναι αναμενόμενο από ένα τόσο αεροδυναμικό αυτοκίνητο.

Εντύπωση κάνει η πολύ καλή ηχομόνωση που δεν αφήνει τους αεροδυναμικούς θορύβους να φτάσουν στα αυτιά των επιβατών που απολαμβάνουν το ταξίδι τους σε ένα περιβάλλον που θυμίζει βενζινοκίνητα γερμανικά αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας.

Στρίβοντας

Honda_Civic_1,0_129_HP_autoholix_017Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων το Honda Civic 1.6 i-DTEC  παραμένει πεισματικά ουδέτερο και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα.

Για υπερστροφή ούτε λόγος.. αφού δεν υπάρχει χειρόφρενο και επίσης η λειτουργία των ηλεκτρονικών δεν επιτρέπει την μεταφορά βάρους πριν και μέσα στην στροφή. Χρειάζεται να το παρακάνετε για να προκαλέσετε μια πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα που θα μαζευτεί μόνη της μέσα στα επόμενα δέκατα του δευτερολέπτου από τα έξυπνα ηλεκτρονικά.

Το Honda Civic 1.6 i-DTEC διαθέτει το ίδιο σύστημα ευστάθειας που είχαμε περιγράψει στο τεστ του Honda Civic Type R το οποίο όταν για παράδειγμα το Honda Civic Type R στρίβει δεξιά, οι εσωτερικοί (δεξιοί) τροχοί έχουν αρχίσει από νωρίς να φρενάρουν όσο χρειάζεται για να κάνουν το αυτοκίνητο πιο ευκίνητο και σταθερό μέσα στην στροφή.

Έτσι καθώς το βάρος μεταφέρεται στα αμορτισέρ με προοδευτικό τρόπο εκείνα έχουν τον χρόνο να απορροφήσουν την μεταφορά βάρους  την ώρα που οι τροχοί δημιουργούν ακριβώς τις δυνάμεις που χρειάζονται για να στρίψει το Honda Civic 1.6 i-DTEC μέσα στην στροφή.

Η πληροφόρηση που φτάνει στα χέρια είναι εντυπωσιακή- και όσοι γνωρίζουν θα καταλάβουν ότι εάν μπεις σε μια στροφή με φόρα χωρίς γκάζι εμφανίζεται ένα στιγμιαίο ελάφρωμα το οποίο όμως εξουδετερώνεται αμέσως με το που ο οδηγός θα πατήσει λίγο περισσότερο γκάζι.

HONDA_CIVIC_1.6_i-DTEC_01Η δύναμη του κινητήρα δεν μπορεί να φέρει το πλαίσιο σε δύσκολη θέση και χάρη στο ελάχιστα παρεμβατικό VDC θα έλεγα ότι το Civic αποτελεί ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο για να χαρεί γρήγορη και ασφαλή οδήγηση ο θρυλικός “μέσος οδηγός”.

Όμως μπορεί ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο με 120 ίππους να κάνει έναν οδηγό να περάσει πραγματικά ωραία στην αγαπημένη του διαδρομή?

Το πλαίσιο του Honda Civic 1.6 i-DTEC είναι φτιαγμένο για να διαχειρίζεται σχεδόν τους τριπλάσιους ίππους και έτσι ο μόνος τρόπος για να νοιώσετε ότι το πιέζετε και να διασκεδάσετε οδηγώντας είναι να μαζέψετε φόρα σε μια κατηφορική διαδρομή.

“Όταν παίρνει φόρα-φόρα κατηφόρα”το Honda Civic 1.6 i-DTEC στηρίζεται στα φρένα του που παραμένο πανίσχυρά και ανθεκτικά-και έτσι οδηγώντας το με “μια πάνω” μαζεύει πολλά χιλιόμετρα που θσ κάνουν την καρδια του πιο ψαγμένου οδηγού να χτυπά πιο δυνατά.

Σε κατηφορικές διαδρομές μπορείτε να κινηθείτε όσο γρήγορα χρειάζεται για να παραμείνετε κολλημένοι πίσω από το Gti της παρέας που θα χρειαστει να φτάσει στην επόμενη ανηφοριά για να κάνει διαφορά.

Συμπέρασμα

Με το Honda Civic 1.6 i-DTEC η Honda παρουσιάζει έναν κορυφαίο κατά την γνώμη μου πετρελαιοκινητήρα σε ένα αμάξωμα που μπορεί για κάποιους να φαίνεται κάπως «toο much» αλλά που τελικά ακόμη και οι πιο συντηρητικοί (μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) κοιτώντας το νοιώθουν σαν εκείνα τα αγοράκια που ανεβαίνουν τις σκάλες του σπιτιού μαρσάροντας και αλλάζοντας ταχύτητες σε κάθε αναπνοή..

Κανείς όμως δεν θα το πει αδιάφορο, ή θα πει ότι μοιάζει με κάτι άλλο. Προσφέρει ένα εξαιρετικά άνετο και ποιοτικό εσωτερικό, ενώ διαθέτει σαν στάνταρ όλα τα συστήματα ασφάλειας που ανταγωνισμός τα χρυσοχρεώνει για να σας τα δώσει σαν έξτρα.

Ο κινητήρας πετρελαίου συμπληρώνει τον οικογενειακό χαρακτήρα του χαρίζωντας πολιτισμένη λειτουργία και οικονομία.

Πάρα την τσουχτερή τιμή που ξεκινά από €22,120 και φτάνει τα €27,000 για την έκδοση elegance που παρουσιάζουμε, θα σας πρότεινα αν έχετε το budget να το δείτε πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα ακόμη από τα «ίδια ντιζελάκια»!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η προκλητική για την κατηγορία εμφάνιση- που όμως είναι εντελώς διαφορετική από τον κάθε ανταγωνισμό.
  • Η υψηλή τιμή κτήσης.

Θα θυμάμαι

  • Την πολύ σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση και την δυναμική συμπεριφορά στις στροφές.
  • Τους άνετους χώρους και την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΗ Hyundai «ηλεκτρίζει» με διπλή νίκη
Next articleFCA: “Classic Days” in Modern Times
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National