Subaru Impreza 1.5 MY2008-Veteran Car Test Drive

To Subaru Impreza 1.5 βρίκεται για καποιο λόγο χαμηλά στο ραντάρ των υποψηφίων στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.  Ωστόσο εκτός από τα “καλοζωησμένα” (!??) παιδία της πόλης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων που ζουν σε περιοχές  όπου οι κλιματικές συνθήκες ή όπου το (ακόμη πιο) απαράδεκτο οδικό δίκτυο επιβάλλουν την χρήση αυτοκινήτων με τετρακίνηση.

Καθώς όλοι μας έχουμε βιώσει την μιζέρια (όλων) των κυβερνόντων που πιστεύουν ότι τα κυβικά των αυτοκινήτων φταίνε για την κατάντια της οικονομίας μας, έχουμε όλοι στραφεί σε αυτοκίνητα με κυβισμό μικρότερο των 1,600κ.εκ, αφού ο κάτοχος αυτοκινήτου με μεγαλύτερο κυβισμό θεωρείται Κροίσος και φορο-σκίζεται αναλόγως.

Υπάρχουν φυσικά και τα καινούρια SUV- που κάποια από αυτά διαθέτουν μικρού κυβισμού κινητήρες και διαθέτουν τετρακίνηση, όμως με τιμή κτήσης που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ €20-30,000 απευθύνονται στους πραγματικά «έχοντες και κατέχοντες»( σύμφωνα με την νέα τάξη πραγμάτων).

Τι γίνεται όμως αν πραγματικά χρειάζεσαι κάτι αξιόπιστο, ικανό να κινηθεί στα χιόνια και κοιτάζοντας κάτω από το στρώμα βρίσκεις πια περίπου €7.000?  Φυσικά κοιτάς στα μεταχειρισμένα και εκεί μεταξύ λίγων επιλογών- βρίσκεις το Subaru Impreza 1.5 MY2008 που για εμένα είναι ίσως η κορυφαία (αν και ίσως όχι η προφανής) λύση.

Το εξωτερικό μας είναι πολύ γνώριμο και έτσι ανοίγουμε την πόρτα και μπαίνουμε μέσα!

Εσωτερικό

Σε σχέση με το δίλιτρο μοντέλο ο έμπειρος παρατηρητής θα διακρίνει μόνο την μικρότερης διαμέτρου απόληξη στην εξάτμιση στο εξωτερικό και τον διαφορετικό πίνακα οργάνων στο εσωτερικό.

Ο πινάκας οργάνων δεν περιέχει την ένδειξη για την θερμοκρασία του νερού θυμίζοντας περισσότερο εκείνον του Forester της εποχής .

Οι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές παραμένει ακριβώς ο ίδιος, όπως ακριβώς η ίδια είναι και η κορυφαία ποιότητα συναρμολόγησης.

Τα παράπονα για την σκληρή αφή των πλαστικών που είχα κάνει για τα μεγαλύτερα(και ακριβότερα) μοντέλα αποσύρονται ατάκτως κάτω από το βάρος…της ελαφριάς τιμής του αυτοκινήτου (€6,500-7,500 μεταχειρισμένο).

Πραγματικά αυτό που με εντυπωσίασε και που θεωρώ κορυφαίο σε αυτό το αυτοκίνητο είναι η σχέση τιμής και ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Η απουσία τριγμών στο εσωτερικό προέρχεται τόσο από την πραγματικά ιαπωνική συναρμολόγηση, όσο και από το άκαμπτο πλαίσιο που είναι φτιαγμένο…για άλλα κόλπα!

Θα πείτε «ναι καλά η Φαμπιάτου γουστάρει τα Subaru για αυτό μας τα λέει όλα αυτά»… Ίσως να έχετε και δίκιο σε ότι αφορά τις προτιμήσεις μου, αλλά από την άλλη θα ήθελα να μου βρείτε πιο αυτοκίνητο συνδυάζει την ποιότητα με τα πλεονεκτήματα του Impreza 1.5- με αυτή την τιμή.

Μηχανικά Μέρη

Πριν αρχίσετε να βρίσκετε πιθανούς ανταγωνιστές αφήστε με να αρχίσω την απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων από την θρυλική τετρακίνηση « Symmetrical All Wheel Drive»- που έχει την ίδια βασική σχεδίαση με το κορυφαίο STi -και να συνεχίσω με την αρχιτεκτονική της ανάρτησης με γόνατα McPherson εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω.

Η τοποθέτηση του «drive train» κατά δύο εκατοστά χαμηλότερα σε συνδυασμό με τον χαρισματικό boxer –του οποίου η διάταξη του χαρίζει χαμηλό κέντρο βάρους-κάνουν το αυτοκίνητο να κάθεται στον δρόμο τόσο καλά που είναι αδύνατον να μην προκαλέσει τον θαυμασμό ακόμα και των ορκισμένων εχθρών της φίρμας.

Στο ίδιο μήκος κύματος τα φρένα είναι πανίσχυρά και ανθεκτικά, ενώ η αίσθηση που παρέχει το τιμόνι είναι η ίδια με τα μεγαλύτερα αδέλφια του -δηλαδή απλά κορυφαία!

Δυστυχώς όμως το μικρό Impreza έχει κληρονομήσει και τα μειονεκτήματα των μεγαλύτερων μοντέλων όπως είναι το κιβώτιο ταχυτήτων που σκαλώνει στις γρήγορες αλλαγές και φυσικά -το μεγαλύτερο πρόβλημα των αυτοκίνητων της Subaru- που δεν είναι άλλο από την πολύ αυξημένη κατανάλωση…

Σε ότι αφόρα την αίσθηση του κιβώτιου ταχυτήτων το προσφερόμενο σύστημα υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων που ακλουθεί θα σας κάνει να το συγχωρήσετε, όμως η κατανάλωση-ειδικά στις μέρες μας- σηκώνει πολύ κουβέντα..

Το πρόβλημα δεν προέρχεται από τον εύηχο κινητήρα με τους 107 ίππους στις 6,000 σαλ που διαθέτει και προηγμένη τεχνολογία, αλλά και γραμμική λειτουργία, αλλά από το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει τα 1350 κιλά του αμαξώματος μαζί με τις τριβές του συστήματος τετρακίνησης που ρουφά καμία 30αρια άλογα με το καλημέρα!

Και μπορεί στο Sti να περισσεύουν τα άλογα, όμως στο 1,5 ο μικρός κινητήρας τα βρίσκει μάλλον σκούρα!

Επιδόσεις/Κατανάλωση

Τα 14’’ που δίνει ο κατασκευαστής συγκρίνονται μόνο με αυτοκίνητα μικρότερων κατηγοριών μαζί με την τελική των 175 χλμ/ω.

Η κατανάλωση βενζίνης από την άλλη πλευρά έχει έναν «αέρα δίλιτρης λιμουζίνας»-τουλάχιστον- και με περίπου 13 λίτρα που καταναλώνει το αυτοκίνητο στην πόλη τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τον νεαρό ιάπωνα σαμουράι.

Ειδικά στις μέρες μας που η βενζίνη έχει καταντήσει να είναι πιο ακριβή από το τσίπουρο(!)είναι η αυξημένη κατανάλωση- και όχι οι υποτονικές επιδόσεις, που θα αποθαρρύνει κάποιον από το να αγοράσει to μικρό Subaru.

Εκτός βεβαία και αν ξέρει τι αγοράζει!

Στην Πόλη

Οδηγώντας κάποιος το μικρό Impreza με χαλαρούς ρυθμούς στην πόλη είναι αδύνατον να μην εκτιμήσει την ποιότητα κύλισης που προφέρει η μαλακή ανάρτηση και την χωρίς κραδασμούς λειτουργία του κινητήρα. Οι σχέσεις είναι σχετικά κοντές και έτσι επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να ξεκινάμε άνεση στα φανάρια και τα στενά της πόλης.

Ο κινητήρας είναι γραμμικός και η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εξαιρετική. Ακόμα και οι τεράστιοι καθρέπτες που προέρχονται από το Forester και αρχικά ξενίζουν εμφανισιακά, μέσα στην πόλη βρίσκουν την σκοπιμότητα τους βοηθώντας στις αλλαγές λωρίδας και στο παρκάρισμα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο και εφόσον το αυτοκίνητο δεν είναι φορτωμένο θα δείτε ακόμα και 190 χλμ στο κοντέρ-κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει ότι και στον τομέα της αεροδυναμικής έχει γίνει καλή δουλειά. Σε αυτές τις ταχύτητες επειδή οι πόρτες στο καινούριο μοντέλο διαθέτουν και πλαίσιο για τα παράθυρα δεν θα υποφέρετε και από το γνωστό αεροδυναμικό σφυριγματάκι του προηγούμενου μοντέλου.

Στις υψηλές ταχύτητες το αυτοκίνητο είναι τρένο-και πώς να μην είναι… αφού όλα πάνω του είναι σχεδιασμένα να ανταπεξέρχονται στην τριπλάσια δύναμη! Ο

ι μαλακές αναρτήσεις επιτρέπουν κλίσεις στις γρήγορες καμπές, όμως η πορεία του αυτοκινήτου δεν επηρεάζεται από τίποτα. Η κατανάλωση στο ταξίδι είναι επίσης υψηλή και κυμαίνεται γύρω στα 10 λίτρα /100 χλμ, όμως αυτό πρέπει να είναι το τίμημα της αίσθησης ασφάλειας που βιώνουν τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες.

Στις Στροφές

Σε πιο κλειστές διαδρομές η δύναμη του κινητήρα αδυνατεί να προκαλέσει ανησυχία στην τετρακίνηση, η οποία παρέχοντας τεράστιες ποσότητες ελκτικής και πλευρικής πρόσφυσης, δικαιολογεί απόλυτα την έλλειψη ESP από τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου.

Η συμπεριφορά είναι ουδέτερη και ασφαλής, όμως εάν νομίζετε ότι θα νοιώσετε έστω και για λίγο την χαρά της υπερστροφής ισχύος είσαστε πολύ γελασμένοι! Είναι απλά αδύνατον!

Εάν όμως βρεθείτε σε κάποια κατηφορική διαδρομή, θα ανακαλύψετε ότι το στήσιμο του αυτοκινήτου είναι κορυφαίο και θα σας επιτρέψει να κινηθείτε με γραμμές σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Σε όλες τις άλλες συνθήκες η δύναμη του κινητήρα δεν επαρκεί για να φέρει το αυτοκίνητο σε δύσκολή θέση και να χαρίσει στιγμές συγκίνησης, όμως αυτό είναι που το κάνει απόλυτα ασφαλές για εκείνους που χρειάζονται ένα αυτοκίνητο που θα τους ταξιδέψει σχεδόν παντού με την χάρη ενός μεγαλύτερου αυτοκίνητου.

Με την τιμή των €6,5-7,500 που κοστίζει το αυτοκίνητο στην αγορά μεταχειρισμένων  θα συναντήσει στον δρόμο του τα SX4 και Fiat 16, τα οποία υπερέχουν λίγο σε εκτός δρόμου δυνατότητες και στυλ, αλλά επί της ουσίας νομίζω ότι απευθύνονται στον ίδιο αγοραστή.

Όμως είναι αδύνατον να οδηγήσεις ένα Impreza ακόμα και στην έκδοση 1,5R και να μην ανακαλύψεις τα γονίδια και την ιστορία της Subaru-και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του μικρότερου Impreza σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

Η ιστορία και τα γονίδια της ιαπωνικής εταιρείας φαίνονται παντού: στο τιμόνι, τα φρένα, στον ήχο-αλλά κυρίως στο κυρίαρχο γνώρισμα κάθε Subaru! Ποιο είναι αυτό? Ότι πριν το οδηγήσεις δείχνει άσχημο, αλλά μόλις βγεις έξω μετά την πρώτη σου βόλτα διαπιστώνεις ότι τελικά δεν είναι και τόσο άσχημο όσο λένε…ίσως να σου αρέσει κιόλας!

Όπως ο βάτραχός που περιμένει το φιλί από την πριγκίπισσα για να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, έτσι και το Impreza καμουφλάρεται πίσω από μια συντηρητική εμφάνιση για να προσελκύσει μόνο εκείνους που ξέρουν και μπορούν να εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα του.

Οι υπόλοιποι ας πάνε αλλού… δεν τους θέλουμε!

Δεν με ευχαρίστησαν

    • Οι υποτονικές επιδόσεις και η υπερβολική κατανάλωση καυσίμων.
    • Ο μικρός χώρος αποσκευών.Θα θυμάμαι
    • Την ουδέτερη και ασφαλή συμπεριφορά στον δρόμο
    • Την χαμηλή τιμή και την ποιότητα κύλισης.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΝέο Audi Q3
Next articleΡάλλυ Τουρκίας WRC2 Skoda Fabia R5

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National