Ford Focus 1.0 ST Line – Test Drive

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_18

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_22Το νέο Ford Focus φιλοδοξεί να ανακαταλάβει την πρωτιά στην πιο σημαντική κατηγορία αυτοκινήτων. Το προηγούμενο Focus ήταν σίγουρα ένα πολύ καλό αυτοκίνητο που διέθετε μια εξαιρετική ανάρτηση και προς το τέλος της καριέρας του και μια αξιόλογη γκάμα μοντέρνων κινήτρων βενζίνη και πετρελαίου.

Όμως καθώς ο ανταγωνισμός από την γερμάνια, την Ιαπωνία  αλλά και την Κορέα άρχισε να σοβαρεύει το Focus έπαψε να βρίσκεται κοντά στην κορυφή της πυραμίδας και βρέθηκε να κολύμπα μέσα στην σούπα!

Το νέο Ford Focus άλλαξε εντελώς, απέκτησε σχεδόν 6 εκατοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο και ενώ το αμάξωμα του έγινε και κατά 20% πιο στιβαρό το βάρος του ουσιαστικά μειώθηκε σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου μοντέλου.

Έτσι τώρα το Focus διαθέτει μεγαλύτερους χώρους, ενώ ταυτόχρονα χάρη στο μεγαλύτερο μεταξόνιο απέκτησε και μια πιο επιθετική και σπορ εμφάνιση.

Εξωτερικό /Εμφάνιση

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_20Από την ώρα που παρουσιάστηκαν οι πρώτες φωτογραφίες στο ιντερνέτ, οι «νίντζα των socialmedia» δήλωσαν ότι η εμφάνιση «δεν έρχεται να προσθέσει κάτι καινούριο» στην κατηγορία καθώς μοιάζει Σουηδικό, Κορεάτικό ή ότι άλλο θέλετε.

Και ή αλήθεια είναι ότι πράγματι  μοιάζει με όλα αυτά-και με τα κορυφαία Γερμανικά με το αστέρι στην μάσκα- όμως ας μην ξεχνάμε ότι πλέον όλα τα αυτοκίνητα σε αυτή την κατηγορία μοιάζουν.

Πρέπει να προσφέρουν χώρους, να δείχνουν σπορ, είναι αεροδυναμικά για να είναι οικονομικά και φυσικά να πατούν σε ένα πάτωμα που επιτρέπει πολλές διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου ή και διαφορετικών μοντέλων.

Το να περιμένεις λοιπόν από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας να φέρνει μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση στην κατηγορία είναι μάλλον μια υπερβολική  προσδοκία.

Επιπλέον καλό θα ήταν να φέρουμε στο μυαλό μας ότι η συγκεκριμένη σπορ γραμμή στα Hatchbacks παρουσιάστηκε κατηγορία από την πρώτη γενιά του Ford Focus το 1998. Το να κατηγορείς λοιπόν το Focus ότι μοιάζει με τα άλλα –όταν τα άλλα το αντιγράψανε-είναι παράδοξο!

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_19Ότι και να λέμε λοιπόν το νέο Focus μοιάζει με τους προγόνους του περισσότερο από κάθε τι άλλο –με την διαφορά ότι μοιάζει «σημερινό» και πιο φρέσκο από ποτέ.

Εκτός όμως από την hatchback έκδοση που γνώρισα, υπάρχει και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα crossover έκδοση που λέγεται Focus Active που διατίθεται τόσο σε 5θυρη όσο και σε station wagon έκδοση- που ελπίζω να οδηγήσω και εγώ πριν αλλάξει το μοντέλο!

Είναι γνωστό άλλωστε ότι για ανεξήγητους λόγους –όπως λέει και σλόγκαν του Autoholix πάντα «Οδηγούμε τελευταίοι»!

Το Focus Active τέλος έχει 3 εκατοστά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και διαθέτει μαύρα προστατευτικά στους θόλους και τα μαρσπιέ, ενώ οι εμπρός και πίσω ποδιές είναι βαμμένες ασημί για να δίνουν πιο άγρια εμφάνιση.

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_21Πίσω στο Ford Focus 1.0 ST Line που οδήγησα, το μάτι εστιάζει στην χαρακτηριστική πλέον μάσκα της Ford να δίνει με την πρώτη ματιά  απολύτως διαφορετικό χαρακτήρα στις τρεις εκδόσεις του μοντέλου. Η μάσκα αποτελείται παράλληλες νίκελ γραμμές στην «καθώς πρέπει» έκδοση Trend, διαθέτει νικελένιες κυψέλες στην πολυτελή έκδοση Vignale, ενώ είναι «μαύρη και κακή» στην «όπως πρέπει» έκδοση ST-Line που οδήγησα στην παρουσίαση του αυτοκίνητου.

Πιο ενδιαφέρον όμως βρήκα το προφίλ του αυτοκινήτου που με τα ανάγλυφα πάνελ στα φτερά και τις πόρτες που με την καμπυλωτή γραμμή της οροφής συνθέτουν ένα σπορ και ταυτόχρονα διακριτικό αποτέλεσμα.

Οι πόρτες λοιπόν φουσκώνουν καθώς πλησιάζουν στις ποδιές, ενώ τα φουσκωμένα φτερά κάνουν το  έντονα επικλινές μπροστινό παρμπρίζ να δένουν σχεδιαστικά απόλυτα.  Αυτό που μου αρέσει επίσης είναι ότι τα παράθυρα έχουν μεγάλη επιφάνεια και ότι η πίσω κολώνα-δεν ακολουθεί την μόδα και είναι στενή εξασφαλίζοντας καλή ορατότητα προς τα πίσω.

Λιγότερο εμπνευσμένο είναι το πίσω μέρος που με τα μεγάλα φωτιστικά σώματα θυμίζει ένα μεγαλωμένο Fiesta.

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_17Ωστόσο  το ανάγλυφο «κουστούμι» ST-Line διαθέτει πολλές γωνίες και διαθέτει μια απομίμηση αεροδυναμικού διαχυτή που δίνει πόντους αγριάδας στο Ford Focus 1.0 ST-Line.

H αλήθεια είναι ότι οι σχεδιαστές στην προσπάθεια τους να δώσουν στο ένα Ford Focus 1.0 ST-Line  μια σπορ εμφάνιση, το έχασαν λίγο.. και το έκαναν να δείχνει πολύ- μα πάρα πολύ γρήγορο!

Το κιτ των αεροδυναμικών βοηθημάτων μοιάζει να είναι ..εντελώς ST-με το εμπρός σπόιλερ να κατεβαίνει μέχρι χαμηλά και σε συνδυασμό με την νέα τραπεζοειδή μάσκα με τις εισαγωγές για την ψύξη των φρένων κάνουν το ¨χιλαράκι¨ Ford Focus 1.0 ST Line να μοιάζει με.. Focus RS.

Μπορεί για κάποιους να είναι όσο υπερβολικό όσο σχεδόν ένα Honda Civic- όμως εμένα αυτό μου αρέσει!

Εσωτερικό

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_10Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Ford, καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό ακολουθεί τον νέο οικογενειακό σχεδιασμό της εταιρείας που τον συναντάμε σε όλα τα μοντέλα.

Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά και κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν ακούστηκε ο παραμικρός τριγμός παρότι τα αυτοκίνητα της παρουσίασης ήταν προπαραγωγής.

Η Ford κατασκευάζει το νέο Focus στην Γερμανία δείχνοντας έτσι σε όλους ότι σε επίπεδο ποιότητας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους ανταγωνιστές που πατούν στην πλατφόρμα του Golf και όχι μόνο..

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_121Στα πλαστικά του Ford Focus 1.0 ST Line κυριαρχεί το μαύρο χρώμα στο εσωτερικό και μου φάνηκε   κάπως σκοτεινό παρά τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες.  Για τον λόγο αυτό υπάρχει μια λωρίδα carbon που διατρέχει το ταμπλό φωτίζοντας κάπως την εικόνα, αλλά και πάλι- εάν υπάρχει η δυνατότητα να παραγγέλλετε το δικό σας Focus με πιο φωτεινά πλαστικά θα σας το πρότεινα!

Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται εκεί που πρέπει και έχουν ποιοτική λειτουργία.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο.

Επιπρόσθετα ο οδηγός του μπορεί να χειριστεί όλα αυτά τα συστήματα μέσω ενός πλήκτρου στο τιμόνι που ενεργοποιεί το σύστημα SYNC 3, το οποίο-και  μέσω φωνητικών εντολών- ενεργοποιεί και χειρίζεται με αξιόπιστο τρFord_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_14όπο τα παραπάνω συστήματα.

Η τοποθέτηση της οθόνης ψηλά στο ταμπλό και με μια ελαφριά κλίση προς τον οδηγό δίνουν μια οδηγοκεντρική διαρρύθμιση στο ταμπλό που είναι απολύτως ευπρόσδεκτη για ένα αυτοκίνητο με τόσες σπορ αναφορές.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα ξεχωριστά χειριστήρια του ηχοσυστήματος ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού και έτσι επιτέλους η χρήση τους, μπορεί να γίνει και εκτός της κεντρικής κονσόλας.

Επιτέλους η γκρίνια τόσων ανθρώπων που δεν θέλουν όλες οι λειτουργίες να γίνονται μέσα από την κεντρική κονσόλα έπιασε τόπο και τώρα στο νέο Ford Focus ο χειρισμός του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού είναι απλός και λειτουργικός σε αντίθεση με την τάση του ανταγωνισμού που θέλει τα πάντα να ελέγχονται  από την κεντρική οθόνη. Λίγη γκρίνια ακόμη και θα αλλάξουν και αυτοί!

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_13Στην κεντρική κονσόλα, υπάρχει ο επιλογέας ταχυτήτων που είναι ακριβής και γρήγορος και ο στις χειροκίνητες εκδόσεις ενώ στις αυτόματες εκδόσεις , στην θέση του θα βρείτε έναν περιστροφικό διακόπτη με τις επιλογές για το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο που λειτουργεί με μετατροπέα ροπής.

Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και είναι ραμμένο με κόκκινες κλώστες, έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια- που ούτε εργονομικά με ενθουσίασαν, ούτε με την εμφάνιση τους. Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Ο πίνακας οργάνων είναι καλόγουστος και ευανάγνωστος, φωτίζεται με ένα μπλε φωτισμό ενώ σε μια επιπλέον οθόνη 4,2’’ που βρίσκεται στο κέντρο του παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_11Παράλληλα όλες οι ενδείξεις που αφορούν την ταχύτητα, την ασφάλεια και την πλοήγηση,  απεικονίζονται  και σε ένα head up display που είναι το μεγαλύτερο σε επιφάνεια της κατηγορίας και διαθέτει μια πατενταρισμένη τεχνολογία που επιτρέπει στον οδηγό να την βλέπει χωρίς προβλήματα ακόμη και όταν φορά γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς.

Χώροι/Άνεση

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο και πραγματικά νοιώθεις ότι κάθεσαι πολύ χαμηλά και κοντά στο δρόμο. Τα καθίσματα με ευχαρίστησαν αφού παρέχουν άνεση και πλευρική στήριξη ακόμη και σε μικρόσωμους οδηγούς .Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_03

Οι χώροι είναι επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που φιλοξενεί τρία άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες κάνουν εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.  Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι ο χώρος που έχουν διαθέσιμο οι επιβάτες για τα γόνατα ξεπερνούν κάθε προσδοκία και φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι κορυφαίος στην κατηγορία.

Το Ford Focus 1.0 ST Line είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και θήκες για ποτήρια, ενώ χαμηλά στην κονσόλα θα βρείτε μια ολόκληρη σειρά με USB και HDMI υποδοχές.

Τέλος ο χώρος αποσκευών βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_02 και χωρά 372 λίτρα, αλλά η πίσω πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά και έχει μεγάλο φάρδος-κάτι που κάνει τη φόρτωση αντικειμένων πιο εύκολη. Φυσικά οι πλάτες πέφτουν σε δυο άνισα τμήματα 60/40 αποκαλύπτοντας έναν επίπεδο χώρο αποσκευών 1350λίτρων!

Αναρτήσεις

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός και ανάλογα με την έκδοση πίσω διαθέτει είτε έναν ημιάκαμπτο άξονα στις πιο αδύναμες εκδόσεις, είτε πολλαπλούς συνδέσμους στις πιο δυνατές. Είναι σοφά ζυγισμένη μεταξύ άνεσης και σπορτίφ συμπεριφοράς.

Οι γερμανοί  δαπάνησαν ατελείωτες ώρες στην ρύθμιση της ανάρτησης και της αίσθησης του τιμονιού και σε ότι αφορά την γνωριμία μου με τον ημιάκαμπτο άξονα της μικρής έκδοσης έχω να πω ότι αν δεν μου το έλεγαν δεν θα το καταλάβαινα!

Κινητήρες

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_223Οι προσφερόμενοι κινητήρες για την ώρα περιλαμβάνουν δυο τρικύλινδρους βενζίνης  1,000κ.εκ (125 HP) και 1,500(150 και 182 HP) κ.εκ και ένα κινητήρα πετρελαίου στα 1,500 κ.εκ που αποδίδουν 95 και 120 ίππους αντίστοιχα.

Διάλεξα να οδηγήσω το  Ford Focus 1.0 ST Line με τους 125ίππους γιατί νομίζω ότι όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά είναι το μοντέλο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια ανανεωμένη έκδοση του πολυβραβευμένου κινητήρας Ecoboost, που για την περίσταση αποδίδει 125 ίππους και 175 Νm ροπής.

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_01Η τεχνολογία Twin-independent Variable Cam Timing (Ti-VCT) σε συνδυασμό με τον άμεσο ψεκασμό υψηλής πίεσης επιτρέπουν στον κινητήρα Ecoboost να αποδίδει 125 έχοντας ταυτόχρονα εξαιρετικά ομαλής λειτουργίας, ενώ για μεγαλύτερη οικονομία υπάρχει και το σύστημα απενεργοποίησης του μεσαίου κυλίνδρου όταν ο κινητήρας λειτουργεί χωρίς φορτίο.

Είναι τόσο ήσυχος και ομαλός στην λειτουργία του που στο ρελαντί είναι αδύνατον να καταλάβεις ότι λειτουργεί. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η απόκριση στο γκάζι και ροπή του κινητήρα.

Ο κινητήρας τραβάει από τις 1.300 σαλ με ένα γραμμικό τρόπο και εντυπωσιάζει μέχρι τις 6.300 σαλ όπου ο κόφτης επεμβαίνει απότομα χαλώντας ξαφνικά το πάρτι. Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με πολύ θετικό κούμπωμα κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς.

Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το  6άρι κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον χαρισματικό μικρό κινητήρα-και θα ήθελα να έχει λίγο πιο μακριά δευτέρα καθώς χρειάζεται να αλλάξεις από δευτέρα σε τρίτη στα 90- και η τρίτη κάπως τον κρεμάει αφού είναι η μόνη μακριά κλιμακωμένη σχέση φτάνοντας  τα 140 χλμ/ω.

Στην Πόλη

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_06Μέσα στην πόλη η ανάρτηση του Ford Focus 1.0 ST Line παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ -με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η έκδοση της παρουσίασης, περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων της Αθήνας χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Παράλληλα έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα.

Το τιμόνι κόβει πολύ και όλα τα χειριστήρια είναι μαλακά και ακριβή στην λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα χάρη στην καλή ορατότητα προς όλες του τις γωνίες και την κάμερα οπισθοπορείας είναι εύκολο στο παρκάρισμα και ευκίνητο στους ελιγμούς μέσα στην πόλη.

Ο κινητήρας-που καταναλώνει περίπου 7 λίτρα βενζίνης σε καθημερινές συνθήκες, μπορεί να είναι κατά 20% περισσότερα από εκείνα ενός πετρελαιοκινητήρα, όμως όταν αγοράζεις αυτοκίνητο στην Ελλάδα είναι καλό να προβλέπεις και την επόμενη κίνηση του κουτοπόνηρου υπουργού οικονομικών-και των συν-αναρμοδίων φορέων..

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Ford Focus 1.0 ST Line βρίσκεται πραγματικά στο σπίτι του και χάρη στον  δυνατό κινητήρα μαζεύει γρήγορα ταχύτητες που επισύρουν ποινή αφαίρεσης διπλώματος-για αυτό προσοχή.

Επειδή το αυτοκίνητο ήταν προπαραγωγής, τα λάστιχα στις πόρτες είχαν έντονους αεροδυναμικούς θορύβους σε ταχύτητες πάνω από 130 χλμ/ω, ωστόσο ο θόρυβος του κινητήρα έμενε έξω από την καμπίνα.

Η ποιότητα συναρμολόγησης και η άνετη ανάρτηση ισοπεδώνει τις ανωμαλίες του δρόμου χωρίς να είναι χαλαρές και να κοπανάνε παρά την ύπαρξη ημιάκαμπτου άξονα στην συγκεκριμένη έκδοση.

Το τιμόνι έχει καλή αίσθηση και το αυτοκίνητο είναι σταθερό σε κάθε είδος οδοστρώματος, ενώ το αμάξωμα χάρη στην μελετημένη αεροδυναμική του αδιαφορεί εντελώς για τους πλάγιους ανέμους διατηρώντας αμετάβλητη την πορεία του.

Ταξιδεύοντας με σταθερή ταχύτητα 140 χιλιομέτρων η κατανάλωση του με λίγη προσοχή δεν θα ξεπεράσει τα 7 λίτρα/100χλμ.

Στις Στροφές

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_07Σε δρόμους το ζυγισμένο πλαίσιο με το άμεσο τιμόνι συνδυάζεται με τα εξαιρετικά  δυνατά και ανθεκτικά φρένα και τα πάντα σε προδιαθέτουν να οδηγήσεις γρήγορα.

Χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου μπορείς πάντα να κινηθείς πολύ γρήγορα με καθαρές γραμμές και ροή.  Το Ford Focus 1.0 ST Line είναι παντού ουδέτερο και μαζεύει χιλιόμετρα μέσα σε μια σφικτή διαδρομή πολύ πιο σύντομα από ότι η ησυχία που επικρατεί στην καμπίνα και η έλλειψη κλίσης του αμαξώματος στις στροφές αφήνουν να φανερωθεί.

Ακόμη και όταν το παρακάνεις το ESP λειτουργεί σαν βοηθός και όχι σαν τιμωρός επιτρέποντας  ακόμη και σε νέους οδηγούς να κινηθούν εξαιρετικά γρήγορα και να μάθουν τι θα πει «καθαρή» και με σωστές γραμμές οδήγηση.

Στην διαδρομή που ανεβαίνει από Ωρωπό, η πρώτη αριστερή στροφή που θα συναντήσετε έχει αρνητική κλίση, γυαλισμένη άσφαλτο και ενώ στην αρχή είναι παρατεταμένη κλείνει ξαφνικά.  Την δυναμική της στροφής την επιβεβαιώνει και ο αριθμός από τα καντηλάκια διπλά από την μπαριέρα..

Την γνώριζα την στροφή, αλλά την είχα ξεχάσει και έτσι μπήκα πολύ γρήγορά με αποτέλεσμα το Ford Focus 1.0 ST Line να υποστρέψει απροσδόκητα και έντονα.

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_05Δεν φταίει το αυτοκίνητο-είναι η στροφή, αλλά η ευκολία με την οποία με την βοήθεια των φρένων η υποστροφή μετατράπηκε σε πλαγιολίσθηση με εντυπωσίασε.

Όταν πάλι ανέκτησα τον έλεγχο του τιμονιού υπήρχε αρκετή δύναμη και πρόσφυση για να οδηγήσω το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή.

Οι δυνατότητες του πλαισίου με εντυπωσίασαν και παρότι στον πίσω άξονα δεν είχα πολλαπλούς συνδέσμους το αυτοκίνητο δεν διανοήθηκε να γυρίσει το πίσω μέρος του.

Είναι λοιπόν προφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που  έχει φτιαχτεί για να διαχειρίζεται τα διπλάσια άλογα και που με την συνδρομή της πιο σπορ ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων αναμένεται να κάνει θαύματα!

Τα περιθώρια πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει η ανάρτηση μπορούν με άνεση να ανταποκριθούν στις απατήσεις του μεγαλύτερου κινητήρα και έτσι σύντομα θα διαπιστώσετε ότι έχετε αρχίσει κινείστε με απίστευτες ταχύτητες μέσα στις στροφές.

Μπορεί να μην έχει την αίσθηση στο τιμόνι ή το ακλόνητο μπροστινό του Civic 1,5 -που αυτή την στιγμή αποτελεί την κορυφαία επιλογή όσων αναζητούν σπορ συμπεριφορά- αλλά δεν είναι και πολύ μακρία-και παρότι εαν ο ρυθμός ανέβει πάρα πολύ δειχνει ότι ελαφρώνει το μπροστινό μέρος κατάλαβα ότι έιναι περισσότερο θέμα αίσθησης παρα ουσίας. Δεν υποστρέφει, αλλά το τιμόνι δεν μου έδινε την εμπιστοσύνη που χαρίζει απλοχερα ο Ιάπωνας.

Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι οδήγησα το Focus 1.0 ST Line για λιγότερα από 100 χιλιόμετρα- και ότι αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν ένα μοντέλο προπαραγωγής όπότε πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι την τελική έκδοση. Κάποια στιγμή θα πάρω το αυτοκίνητο παραγωγής για μακροχρόνια δοκιμή και τότε θα επανέλθβω με διορθώσεις και περισσότερες λεπτομέριες σχετικά με την συμπεριφορά του.

Η Ford λέει ότι αναλογά με το μοντέλο χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικές ρυθμίσεις (εχει 40 διαφορετικά σεταρίσματα ελατηρίων/αμορτισέρ) και είμαι σίγουρη ότι ότ(αν) οδηγησω το Focus με τον τρικύλινδρο 1,5 των 182  ίππων η αισθηση του μπροστινού θα πλησιάζει σίγουρα εκείνη του Civic.

Συμπέρασμα

Ford_focus_1.0_125hp_st_line_autoholix_04Ελπίζοντας κάποια μέρα να οδηγήσω την έκδοση RS του Focus 4ης γενιάς μένω έκπληκτη από τις δυνατότητες της βασικής έκδοσης του αυτοκινήτου σε ότι αφορά την δυναμική συμπεριφορά μέσα στις στροφές αλλά και από την δύναμη του βασικού κινητήρα.

Το Ford Focus 1.0 ST Line είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο με άνετους  χώρους, καλό τιμόνι, κορυφαία φρένα, πολύ οικονομικό κινητήρα και τεχνολογία που το κάνει να στέκεται δίπλα στις προτάσεις των premium μοντέλων της κατηγορίας με ευκολία.

Ωστόσο το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορείτε να πάρετε την βασική έκδοση του αυτοκινήτου με λιγότερα από €18,000(αυτοκίνητο δοκιμής €20,000), κάτι που κάνει το νέο Focus να μοιάζει με ευκαιρία!

Οι μηχανικοί της Ford ξαναέφεραν το Focus στην κορυφή της κατηγορίας –και τώρα όλοι μας περιμένουμε να δούμε τι έχει να πει η VAG για όσα συμβαίνουν με την Ford και την Honda. Κερδισμένοι από αυτή την διαμάχη είμαστε πάντα εμείς!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο μικρός χώρος αποσκευών και ο κάπως συντηρητικός πινάκας οργάνων.
  • Η έλλειψη της ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων από όλα τα μοντέλα.

Θα θυμάμαι

  • Το κοφτερό τιμόνι, τα πανίσχυρα φρένα και στιβαρό πλαίσιο.
  • Τους χώρους, τη τεχνολογία και τους ισχυρούς βασικούς κινητήρες

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Previous articleΝέοι κινητήρες EURO 6.2 από την Peugeot!
Next articleΝέο SEAT Tarraco

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National