KIA Ceed 1,6 CRDi -Test Drive

kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.08

kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.28Αντικρίζοντας την 3η γενιά του KIA Ceed 1,6 CRDi δεν μπορούσα να μην σκεφτώ πόσο νερό έχει κυλίσει στο αυλάκι-αφού από το 2006 που πρωτοκατασκευάστηκε στην Σλοβακία έχουν παραχθεί σχεδόν 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα του μοντέλου.

Ανήκει σε μια κατηγορία που στην Ευρώπη όλοι θέλουν να πάρουν ένα σοβαρό κομμάτι της πίτας-και που οι μνηστήρες είναι πολλοί, καλοί- και καθιερωμένοι.

Δεν πέρασε μια εβδομάδα από τότε που οδήγησα την νέο Ford Focus που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Είναι ένα αυτοκίνητο που σαν σύνολο μου φάνηκε ότι έχει ξεπεράσει το Golf που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να εκφράζει αυτό που ζητά ο Ευρωπαίος καταναλωτής. Τουλάχιστον έτσι λένε οι πωλήσεις.

Το Ford Focus, ήρθε με διαφορετική σπορ αισθητική, φρέσκους κινητήρες, ζωντανή οδική συμπεριφορά και μια καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Στην δοκιμή είχα πει ότι είναι ο νέος “Χαλίφης στην θέση του Χαλίφη”-και μάλλον βιάστηκα….

Κοιτάζοντας το νέο KIA Ceed 1,6 D δεν σας κρύβω ότι ένοιωσα αμέσως ότι αυτή την φορά οι Κορεάτες έχουν φτιάξει κάτι που θα ξαφνιάσει και πάλι την αγορά- όπως είχε γίνει και το 2006 με την πρώτη του έκδοση.

Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που οδήγησα ένα ασημί CEED στον δρόμο προς την Κορώνη, όπου με κάθε χιλιόμετρο στροφής που έστριβα μαζί του ένοιωθα ντροπή για την απαξίωση με την οποία έβλεπα τα αυτοκίνητα των Κορεατών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Βλέπετε μέχρι τότε ήμουν και εγώ επηρεασμένη από τα γνωστά και απόλυτα ρητά του ελληνικού αυτοκινητιστικού χώρου όπου οι «ειδικοί» έλεγαν ότι «ο Ιταλός στρίβει, ο Γάλλος είναι άνετος, ο Ιάπωνας αξιόπιστος και ο Γερμανός τα συνδυάζει όλα από λίγο».

Πόσα έμαθα από το 2006 μέχρι σήμερα.. Έμαθα κυρίως να μην βάζω ετικέτες και να έχω το μυαλό μου ανοικτό. Υπάρχει κάποιος που δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι οι Κορεάτες έχουν αλλάξει σελίδα στην αυτοκινητιστική τους πορεία?kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.26 Μάλλον όχι!

Ήξερα λοιπόν εκ των προτέρων ότι το KIA Ceed 1,6 CRDi τρίτης γενιάς θα είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, όμως όταν το πρωτοείδα από κοντά δεν σας κρύβω ότι το βρήκα όμορφο-αν και αισθητικά μου θύμιζε κάτι από Focus, κάτι από Volvo V40, κάτι από 308 και περιέργως από μια γωνία κάτι από BMW σειράς 1…

Στα αλήθεια όμως ποιος νοιάζεται με το τι μοιάζει ένα αυτοκίνητο- και γιατί θα πρέπει να ψάχνουμε ποιος σκέφτηκε πρώτος το βασικό design, ειδικά σε μια κατηγορία που τα πάντα καθορίζονται από τις ανάγκες σε χώρους, αεροδυναμική και τα κοινά πατώματα που όπως είναι γνωστό περιορίζουν το κόστος παραγωγής.

Παραλάβαμε το KIA Ceed 1,6 CRDi από τους πάντα ευγενικούς ανθρώπους του καταστήματος της KΙΑ στην Λεωφόρο Κηφισίας στο Χαλάνδρι- και η τύχη το ήθελε να συνοδηγήσω και να γνωριστώ καλύτερα με ένα κορυφαίο παράγοντα στον χώρο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα-o οποίος μου ήταν φυσικά γνωστός, αλλά λόγω του αυστηρού του βλέμματος δεν σας κρύβω ότι τόσα χρόνια με φόβιζε-και δεν τολμούσα να του πω κάτι περισσότερο από ένα «καλημέρα»!kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.09

Οδηγώντας το νέο KIA Ceed 1,6 CRDi στον δρόμο προς την Νεμέα η μια έκπληξη διαδεχόταν την άλλη σε ότι αφορά το αυτοκίνητο, όμως ταυτόχρονα επιβεβαιωνόμουν στο ότι οι άνθρωποι που δείχνουν απόμακροι και απρόσιτοι- όταν αρχίσουν να σε εμπιστεύονται και νοιώσουν ότι δεν θα χάσουν τα λόγια τους -έχουν να πουν σημαντικά πράγματα.

Στο τέλος της δοκιμής κατάλαβα ότι το βλέμμα του δεν με φόβιζε πια, ενώ μετά από δική του παρότρυνση είμαι στην διαδικασία να μπορέσω κάποια μέρα να του μιλήσω στον ενικό. Σούπερ δηλαδή!

Η ευκαιρία που μου δόθηκε να γνωρίσω τον κ. Β.Χ. ήταν σίγουρα περισσότερο διδακτική από ότι η οδήγηση του KIA Ceed 1,6 CRDi.

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Επιστρέφοντας στο KIA Ceed 1,6 CRDi  λοιπόν, συμφωνήσαμε πιο πάνω ότι όλα τα αυτοκίνητα στο «Segment C» μοιάζουν μεταξύ τους-καθώς τα ζητούμενα στην πιο δημοφιλή κατηγορία είναι κοινά: Χώροι, οικονομία, στυλ και ασφάλεια. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να τα κρίνουμε αυτοτελώς και όχι φορώντας γυαλιά που στον έναν φακό έχουν το φίλτρο της μάρκας και στον άλλο την καταγωγή.

Είναι το KIA Ceed 1,6 CDRi όμορφο? Απολύτως! Φέρνει το KIA Ceed 1,6 CRDi μια σχεδιαστική επανάσταση σkia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.23την κατηγορία? Απολύτως Όχι!

Το KIA Ceed 1,6 CDRi έχει έναν έντονο ευρωπαϊκό αέρα- κάτι που είναι απολύτως λογικό αφού σχεδιάστηκε από το αυτόνομο σχεδιαστικό τμήμα της ΚΙΑ Ευρώπη- ενώ κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Σλοβενία.

Μπορεί κάτω από την επιθετική εμφάνιση να κρύβεται το κοινό πάτωμα και τα μηχανικά μέρη του Hyundai i30, όμως το επιθετικό βλέμμα -που σύμφωνα με την ΚΙΑ θυμίζει… τίγρη(!?)- δείχνει από την αρχή ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα KIA που θέλει να κερδίσει τις καρδίες εκείνων που αγαπούν την οδήγηση.

Γράφω αυτές τις γραμμές που αφορούν την εμφάνιση του KIA Ceed 1,6 CRDi – και σκέφτομαι τις αντιδράσεις των φανατικών οπαδών διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών (κυρίως των πιο γειτονικών χωρών) που θα με έχουν ήδη «δικάσει» στα forums επειδή τόλμησα να βάλω την λέξη «καρδιά» και την λέξη «ΚΙΑ» στην ίδια φράση!

Βλέπετε -υποκειμενικά μιλώντας-το CEED μου δημιουργεί ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα και είμαι σίγουρη ότι πολλοί από τους διαδικτυακούς εισαγγελείς υποσυνείδητα θα ήθελαν στο καπό να είχε ένα σήμα που θα τους επέτρεπε να ξkia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.22επεράσουν τις παρωπίδες τους και να συνεχίσουν να διαβάζουν για αυτό το ενδιαφέρον αυτοκίνητο αντί να αρχίσουν να «μου τα χώνουν» στα forums!

Το νέο Kia Ceed είναι χαμηλότερο, φαρδύτερο και με πιο μεγάλο πίσω πρόβολο, ενώ οι λείες στρογγυλεμένες γραμμές έχουν αντικαταστήσει τις γωνίες του απερχόμενου μοντέλου.

Από μπροστά η ομοιότητα με το Volvo V40 είναι τόσο μεγάλη που επισκιάζει εύκολα την χαρακτηριστική μάσκα που είναι πλατύτερη με νέα γρίλια και με την εισαγωγή αέρα τοποθετημένη χαμηλότερα.

Από το πλάι οι καθαρές αεροδυναμικές γραμμές μαζί με τον μακρύ μπροστινό πρόβολο δίνουν την εντύπωση ενός μακρύτερου καπό, παραπέμποντας αισθητικά περισσότερο σε ένα γρήγορο Hot Hatch «αλητάκι» παρά σε ένα ήσυχο και καθώς πρέπει οικογενειακό μοντέλο.kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.10

Ωστόσο, κοιτώντας το πίσω μέρος θυμίζει πολύ Peugeot 308, με το νεύρο στην μέση του πορτμπαγκάζ, τα αιχμηρά φωτιστικά σώματα και το πίσω παράθυρο κάνουν τον παρατηρητή να ψάχνει στο μέσον του πίσω μέρους του αυτοκινήτου το λιοντάρι του γάλλου κατασκευαστή.

Η στόχευση είναι ξεκάθαρη: Το KIA Ceed 1,6 CDRi θέλει να είναι περισσότερο μια μίξη Civic και Focus παρά ενός Golf με i30!

Το KIA Ceed 1,6 CDRi είναι σχεδιασμένο από τον Peter Schreyer, που είναι ο άνθρωπός που μας έδωσε αυτοκίνητα όπως το Audi TT –και νομίζω ότι καταφέρνει να κερδίζει τα βλέμματα χωρίς να καταφεύγει σε αισθητικές υπερβολές.

Εσωτερικό/Χώροι

Ανοίγοντας την πόρτα του KIA Ceed 1,6 D η εικόνα μπορεί να μην εντυπωσιάζει από την πρωτοτυπία της, κερδίζει όμως τις εντυπώσεις σε ότι αφορά τα πλαστικά του που είναι μαλακά στην αφή και πολύ ποιοτικά στην συναρμολόγηση. Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία και κανένας τριγμός δεν ακούγεται στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινείται το αυτοκίνητο.kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.11

Ευπρόσδεκτη είναι η πινελιά που έχουν δώσει οι σχεδιαστές στο επάνω μέρος του ταμπλό με τις ραφές να το χωρίζουν σε διαφορετικά οπτικά επίπεδα, αλλά δυστυχώς όπως συμβαίνει με όλα τα καινούρια αυτοκίνητα (… και όχι μόνο), το ένα μάτι κοιτά την ομορφιά και το άλλο την τσέπη..

Έτσι αν προσέξετε λίγο καλύτερα θα δείτε ότι κάτω από το κάλυμμα που ξεχωρίζει τα δύο βασικά όργανα στον πίνακα οργάνων- προσπαθώντας να τους δώσει ένα ιταλικό σχεδιαστικό αέρα, με όχι και τόσο αποτελεσματικό τρόπο πρέπει να πω- θα διακρίνετε τον γνωστό πίνακα οργάνων που τοποθετείται και στο i30 και στο Rio και γενικά στα περισσότερα αυτοκίνητα του ομίλου.

Και μπορεί αυτό να είναι καλό γιατί αντικειμενικά ο πίνακας αυτός είναι εξαιρετικά ευδιάκριτος και πληροφοkia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.12ριακός, όμως θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένας πιο ουσιαστικός διαχωρισμός του χαρακτήρα στο εσωτερικό του KIA Ceed 1,6 CRDi.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην κεντρική κονσόλα του KIA Ceed 1,6 CRDi όπου υπάρχει η οθόνη των 8’’ που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό και φέρνει έντονες μνήμες από το Hyundai i30.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων που φιλοξένει η οθόνη είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, ενώ είναι συμβατό τόσο με τις λειτουργίες του Carplay, όσο και του Android Auto.

Εξίσου απλός είναι ο χειρισμός και η λειτουργία τόσο του ηχοσυστήματος όσο και του διζωνικού κλιματισμοkia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.06ύ που τα χειριστήρια τους βρίσκονται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα.

Όμως οι ενδείξεις θερμοκρασίας του συστήματος κλιματισμού μέσα στους περιστροφικούς διακόπτες του κλιματισμού θα έπρεπε να είναι πιο έντονες και πιο ευδιάκριτες γιατί όταν πέφτει επάνω τους το φως του ήλιου ή όταν φοράτε πολωτικά γυαλιά ηλίου-οι ενδείξεις  απλά εξαφανίζονται!

Τέλος πιο χαμηλά στην κονσόλα θα βρείτε 2 USB, θήκη για το τηλέφωνο, αποθηκευτικό χώρο κάτω από το υποβραχιόνιο και φυσικά τις πατροπαράδοτες θήκες για ποτήρια νερά στις πόρτες.

Χώροι/Εξοπλισμός

Τα μπροστινά καθίσματα προσφέρουν ικανοποιητικότατη πλευρική στήριξη και άνεση, ενώ -όπως και το τιμόνι-kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.16ρυθμίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις βολεύοντας όλους τους σωματότυπους.

Η ορατότητα είναι πολύ καλή και ενώ ο οδηγός κάθεται χαμηλά μπορεί να ελέγξει με ευκολία τις γωνιές του οχήματός τόσο στους ελιγμούς μέσα στην κίνηση όσο και στην στάθμευση.

Οι χώροι του KIA Ceed 1,6 CRDi χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο είναι αρκετοί για πέντε ενήλικες τόσο για τα κεφάλια όσο και για τα γόνατα τους, ενώ το ίδιο ικανοποιητικός είναι και ο χώρος αποσκευών με τα σχεδόν 400 λίτρα του.

Εκείνο που με προβλημάτισε με το εσωτερικό του KIA Ceed 1,6 CRDi, είναι ότι ενώ ο διάκοσμος για τους εμπρός επιβάτες τους κάνει να νοιώθουν ότι ταξιδεύουν στην πρώτη θέση, δεν συμβαίνει το ίδιο με εκείνους που κάθονται στο πίσω κάθισμα.

Στο αυτοκινήτου της δοκιμής δεν υπήρχαν αεραγωγοί για τους πίσω επιβάτες και η ποιότητα των πλαστικών στις πόρτες, η έλλειψη USB ports και οι χρωματισμοί στα υφάσματα θυμίζουν λίγο “cargo bay”..

kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.15Είναι οι θυσίες που πρέπει να γίνουν προκειμένου η λίστα των στάνταρ συστημάτων ασφάλειας και άνεσης που θα βρείτε να προσφέρονται στο KIA Ceed 1,6 CRDi να είναι ατελείωτη..

Σαν στάνταρ θα βρείτε μέσα σε ένα CEED 6 αερόσακους, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέπτες και παράθυρα, διζωνικό κλιματισμό, ένα εκνευριστικό Lane Assist που δεν απενεργοποιείται μόνιμα, Cruise Control  με σύστημα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και αυτόματο φρενάρισμα και για πεζούς!

Κινητήρες

Το νέο KIA CEED εξοπλίζεται με έξι διαφορετικές εκδόσεις κινητήρων, που περιλαμβάνουν τον ατμοσφαιρικό κίνητρα των 1,4 λίτρων, τον τρικύλιkia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.07νδρο βενζινοκινητήρα 1,0 Τ-GDI(120HP), τον 1,4 Τ-GDI(140HP) και δύο εκδόσεις πετρελαίου 1,600 κ.εκ με 115 και 136 ίππους.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι το νέο βενζινοκίνητο σύνολο των 1,600κ.εκ. που αποδίδοντας 204 ίππους δίνει φτερά στο CEED.

Φυσικά για να οδηγήσω εγώ αυτό το μοντέλο υπολογίζω ότι θα περάσει σχεδόν ένας χρόνος- όπως άλλωστε έχει συμβεί και με το i30N που το έχει οδηγήσει στον δρόμο… μέχρι και η γιαγιά μου, αλλά εγώ όχι ακόμη!

Για αυτό ας αφήσουμε τα όνειρα για τους ειδικούς- και ας προσγειωθούμε στα κυβικά μας που στην περίπτωση μας είναι 1,600 και καίνε πετρέλαιο!

Το αυτοκίνητο της δοκιμής διαθέτει ένα σύγχρονο CRDi κινητήρα 1600 κ.εκ. που αποδίδει 115 ίππους και 280 Nm ροπής μεταξύ των 1.400-3.000 σ.α.λ και χαρακτηρίζεται από την χωρίς κραδασμούς πολιτισμένη λειτουργία του.

Σε ότι αφορά το χαρακτηριστικό κροτάλισμα του πετρελαιοκινητήρα που τον διακρίνει, η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση τον κρατά έξω από την καμπίνα και τον αφήνει να μολύνει ηχητικά μόνο το περιβάλλον.

Στην πράξη ο σύγχρονος κινητήρας του KIA Ceed 1,6 CRDi είναι ροπάτος-και πείθει με την δύναμη και την ζωντάνια του σε κάθε ευκαιρία.

Τραβά αδιαμαρτύρητα από τις 1,300 σαλ αδιαφορώντας για την σχέση που έχει επιλεχθεί αλλά έχει σχετικά περιορισμένο εύρος στροφών καθώς μετά τις 4.000 σαλ αρνείται να ανεβάσει στροφές – και γίνεται ουσιαστικά «νεκρός».kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.05

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, εμφανίζεται κάπως ορεξάτος μέσα στην πόλη αφού θέλει αρκετή προσοχή για να δείξει το οικονομόμετρο λιγότερα από 6,5 λίτρα/100, ενώ εάν δεν είστε προσεκτικοί θα πρέπει να αρκεστείτε σε τιμές που κυμαίνονται στα 7-7,5 λίτρα.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με θετικό κούμπωμα εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς.

Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει ακόμη περισσότερο την δύναμη του κινητήρα-και αν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες διαδρομές του μοχλού, θα μπορούσα να πω ακόμη ότι έχει και σπορ χαρακτήρα καθώς μόλις το μάθεις είναι αδύνατον να «χάσεις» ταχύτητα στην γρήγορη οδήγηση.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του KIA Ceed 1,6 CRDi αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω σε όλα τα μοντέλα και με μια κουβέντα μπορώ να πω ότι είναι άψογες.kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.21

Είναι προσανατολισμένες προς την άνεση, αλλά ελέγχουν με πολύ καλό τρόπο το αμάξωμα χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης και να χοροπηδούν στις ανωμαλίες που συναντούν μέσα στις στροφές.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι παρά το μαλακό σετάρισμα της η ανάρτηση συνδυάζεται με το στιβαρό αμάξωμα και επιτρέπει σχεδόν μηδενικές κλίσεις μέσα στην στροφή. Αυτό επετεύχθη με την τοποθέτηση πιο ισχυρών αντιστρεπτικών δοκών που είναι στηριγμένοι σε διαφορετικό σημείο.

Μικρά μυστικά που ο κ. Albert Biermann που έχει αναλάβει το στήσιμο των αυτοκινήτων του ομίλου έφερε μαζί του από το BMW Μ Division που διεύθυνε-και που βρήκαν εφαρμογή και στο KIA CEED 1.6 CRDi.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα σε ένα σημείο της δοκιμής.

Στην πόλη

Μέσα στην πόλη το KIA Ceed 1,6 CRDi είναι φιλικό, ήσυχο, με την πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων που ευνοεί την άνεση- να διαχειρίζεται με ικανοποιητικό τρόπο τις λακκούβες μας.

Η καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και το κοφτερό τιμόνι είναι σύμμαχοι του οδηγού τόσο στην κίνηση μέσα στα στενά, όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης.

Στον αυτοκινητόδρομο

Βοηθούμενο από την πολύ καλή αεροδυναμική του σχεδίαση το KIA Ceed 1,6 CRDi ταξιδεύει ανεπηρέαστο από τους πλάγιους ανέμους και στέκεται στις παρατεταμένες στροφές του αυτοκινητόδρομου με αρκετά παράνομες ταχύτητες.

H απουσία αεροδυναμικών θορύβων στο εσωτερικό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη ενώ η άριστη ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα και τις αναρτήσεις κρατά όλους τους θορύβους μακριά από τα αυτιά των επιβατών που απολαμβάνουν το ταξίδι τους σε ένα άνετο και πολιτισμένο περιβάλλον.

Ταυτόχρονα σε αυτές τις συνθήκες το KIA Ceed 1,6 CRDi χάρη στην καλή αεροδυναμική του, γίνεται και αρκετά οικονομικό με κατανάλωση που κυμαίνεται στα 6,5 λίτρα ακόμη και αν πηγαίνετε με 150 χλμ/ω.

Στον Δρόμο (Πάταξον μέν, ἄκουσον δε!)

Επειδή όπως έχετε καταλάβει έχω την τάση να λέω την γνώμη μου αφιλτράριστη, οι γερμανοί μαχητές των forums λένε ότι «τα παίρνω» από τους ιάπωνες, οι ιταλοί ότι τα «παίρνω» γερμανούς και τώρα όλοι οι προηγούμενοι θα πουν ότι τα παίρνω από τους Κορεάτες!

Αλλά φίλοι μου μαχητές των forums και του facebook εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη έκπληξη- παρόμοια με εκείνη που βίωσα οδηγώντας το i30N!

Θα το πω λοιπόν-και ας με φάτε: Χάρηκα περισσότερο την οδήγηση του KIA Ceed 1,6 CRDi, από ότι χάρηκα με το νέο Focus- που πριν λίγες ημέρες με είχε εντυπωσιάσει με την συμπεριφορά του στις στροφές-και αυτό ειλικρινά δεν περίμενα να συμβεί!

Φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός των εταιρειών έχει αρχίσει να φτιάχνει εξαιρετικά αυτοκίνητα σε αυτή την κατηγορία -και τελικά κερδισμένοι είμαστε όλοι εμείς.

Το KIA Ceed 1,6 CRDi στις στροφές δεν συμπεριφέρεται απλά με ασφάλεια, αλλά καταφέρνει να χαρίζει και μια απρόσμενη ευχαρίστηση στον οδηγό.

Αν δεν είχε προλειανθεί η κοινή γνώμη με τοHyundai i30N –και έγραφα την παραπάνω φράση πέρσι θα καταδικαζόμουν σε «ιντερνετικό απαγχονισμό» από τους μαχητές των forums με το ψηφιακό μου κεφάλι να κυλά ματωμένο στα μάρμαρα του facebook . Όχι ότι δεν θα με κρεμάσουν και τώρα δηλαδή- αλλά δεν θα είναι και η πρώτη φορά!

Το KIA Ceed 1,6 CRDi  κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα: σημαδεύεις την στροφή, πατάς γκάζι και το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφυα στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.

Με ένα τόσο αδύναμο κινητήρα, η λέξη υποστροφή δεν είναι δόκιμη, όμως όπως ανακάλυψα σε έναν πατημένο χωματόδρομο (λίγο πριν στρωθεί με άσφαλτο), αν αφήσετε το γκάζι μέσα στην στροφή θα νοιώσετε το πίσω μέρος να πλασάρεται με έναν γλυκό τρόπο πολύ πριν επέμβουν τα ηλεκτρονικά.

Μετά πατώντας ξανά το γκάζι αμέσως το αυτοκίνητο βρίσκει ξανά την αρχική του ισορροπία και συνεχίζει να κάθεται πάνω στο ακλόνητο μπροστινό που το τραβά μέσα στην στροφή. Σχεδόν την ίδια αίσθηση στιβαρότητας του μπροστινού μέρους που βίωσα με το i30N, την βρήκα και στο CEED!

Τα ηλεκτρονικά δεν τα είχα απενεργοποιήσει (καθώς δεν απενεργοποιούνται εντελώς) και όμως διαπίστωσα ότι είναι ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο που επιτρέπουν στον οδηγό να χαρεί πριν και μέσα στην στροφή.

Φανταστείτε τι θα γίνεται με το CEED GT που με τα 204 άλογα θα μπορεί να σε κάνει να χαρείς και στην έξοδο της στροφής ακόμη και σε καλό οδόστρωμα.

Πραγματικά το στήσιμο που ο κ. Albert Biermann έδωσε στο αυτοκίνητο «παρακαλάει» για περισσόkia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.18τερα άλογα…

Θα μπορούσε να είναι τέλειο αν το τιμόνι είχε αντίστοιχα άψογη αίσθηση όπως εκείνο του i30N, αλλά φαίνεται πως κάτι άφησαν για το κορυφαίο τους μοντέλο!

Το τιμόνι θα ήθελα να ήταν πιο συνδεδεμένο με τους εμπρός τροχούς παρέχοντας μια πιο άμεση πληροφόρηση. Η αλήθεια είναι ότι ενώ στην αρχή το νοιώθεις κάπως ασαφές, μετά από μερικές στροφές «το βρίσκεις» και στηριζόμενη και στην σωστή γεωμετρία της ανάρτησης το εμπιστεύεσαι και το αποδέχεσαι.

Έχοντας πρόσφατη την εμπειρία- μπορώ να πω ότι το τιμόνι στο Focus μπορεί να είναι πιο πληροφοριακό, αλλά τελικά το CEED πατά καλύτερα το μπροστινό του μέρος στην στροφή και αυτό κάνει όλη την διαφορά.

Δεν είναι ακόμη Honda Civic, αλλά πιστέψτε με δεν είναι πολύ μακριά!  Με αυτά και τα άλλα τώρα τα κατάφερα. Θα αρχίσουν σύσσωμα τα βιολιά- και όλοι ενωμένοι πια-οι ιταλοί, οι γερμανοί και οι ιάπωνες θα γράφουν με κεφαλαία γράμματα: «Πως τολμάς να τα λες όλα αυτά για ένα ΚΙΑ»?

Συμπέρασμα ( …ή απλά ρίξτε την μάγισσα στην πυρά!)

kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.25Φίλοι μου ξεχάστε το σήμα στην μάσκα και την καταγωγή της μητρικής εταιρείας και ανοίξτε το μυαλό σας.

Το Ceed σχεδιάστηκε στην Ευρώπη και κατασκευάστηκε στην Ευρώπη έχοντας ακούσει με σεβασμό τα παράπονα και τις παρατηρήσεις των ευρωπαίων οδηγών.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζω είναι ότι το ΚΙΑ CEED στην βασική έκδοση με τον τρικύλινδρο χιλίαρι κινητήρα μπορεί να είναι φτηνό ξεκινώντας από €15,600 όμως το αυτοκίνητο της δοκιμής πλησιάζει τα €23,000 και με αυτά τα χρήματα το μάτι σίγουρα αλληθωρίζει προς πιο καθιερωμένες μάρκες-οι οποίες όμως δεν προσφέρουν 7 χρόνια εγγύησης….

Όμως εδώ έχουμε ένα αυτοκίνητο που το εσωτερικό του μπορεί να μην είναι όσο πολυτελές και άνετο όσο εκείνο ενός Focus, δεν στριβεί ακριβώς σαν Civic και σίγουρα δεν έχει το συναρπαστικό look της Giulietta. Αλλά πιστέψτε με έχει σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα καλά στοιχεία του ανταγωνισμού.

Μόνο και που το συγκρίνω με αυτά τα αυτοκίνητα δείχνει σίγουρα το πόσο δρόμο κάλυψε το CEED στα χρόνια που πέρασαν-που από ένα Outsider έχει καταφέρει να μπει στην ομάδα των υποψήφιων πρωταγωνιστών της κατηγορίας-και αυτό νομίζω αξίζει τον θαυμασμό μας!

Δεν ξέρω τι θα παρουσιάσει η VW για να πάρει ξανά την πρωτοπορία, πάντως εγώ αν ήμουν στο τμήμα σχεδίασης του Golf και έβλεπα πόσο ψηλά έχει ανέβει ο πήχης σίγουρα θα αγχωνόμουν.

Δεν θα μπω αυτή την φορά στο πειρασμό να ανακράξω πάλι νικητές και βασιλιάδες της κατηγορίας-όπως βιάστηκα να κάνω με το Focus.

kia_ceed_1.6d_115hp_autoholix.27Έκανα τα λάθη μου και έμαθα!

Είναι καλύτερο από το Focus που- με τόση αφέλεια, βιάστηκα να ανακηρύξω Χαλίφη την προηγούμενη εβδομάδα?

Αν κάτι μου δίδαξε το ΚΙΑ είναι να μην πιστεύω σε Βασιλιάδες, Πρίγκιπες και Χαλίφηδες.

Δείτε πόσες επιλογές μας δίνει η αυτοκινητοβιομηχανία στην μεσαία κατηγορία: Focus, Golf, Astra, 308,i30,Giullieta,  Tipo, Civic, A-Class, 1-series,V40 και άλλες πολλές που δεν μας φτάνει ο χώρος να αναφέρουμε!

Ωστόσο, η πολυφωνία στην κατηγορία προέρχεται από εξίσου ικανούς διεκδικητές της κορυφής και φαίνεται πως η επιλογή ενός ηγέτη είναι πλέον αδύνατη.

Μου φαίνεται ότι η εξέλιξη και η πολυφωνία άλλαξε το πολίτευμα της μεσαίας κατηγορίας -αφού είναι αδύνατον να επιλέξουμε βασιλιά-και αντι για βασιλιά τώρα γεννήθηκε μια «πολυκομματική δημοκρατία» που περιέργως λειτουργεί προς το όφελος των καταναλωτών. Αφήστε την αυτοκινητοβιομηχανία να “σφάζεται” για την κορυφή και εσείς απολαύστε το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού.

Καταλήγοντας λοιπόν θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι άσχετο (…όπως πάντα!) :

Η δημοκρατία δημιουργήθηκε για να διασφαλίζει την ελευθερία του λαού (της αυτοκίνησης, ας πούμε), ή κατασκευάστηκε από την ανάγκη των πολλών και ικανών ηγετών να συνυπάρχουν όταν δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν?

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των υλικών στο πίσω κάθισμα και η τσιμπημένη κατανάλωση καυσίμων
  • Η τιμή που θα έπρεπε να χαμηλότερη και η μέτρια αίσθηση στο τιμόνι.

Θα θυμάμαι

  • Το κράτημα του μπροστινού μέρους, τα φρένα και το ζύγισμα στην στροφή
  • Τους άνετους χώρους και το επίπεδο του εξοπλισμού

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
error
Previous articleΗμέρες Μοτοσυκλέτας 2018 – τριήμερο 28 έως και 30 Σεπτεμβρίου
Next articleΌλα τα επιβατικά μοντέλα της Citroën είναι με κινητήρες EURO 6.2

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National