Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADSeat Arona 1.0 EcoTSI 115 hp - Test Drive

Seat Arona 1.0 EcoTSI 115 hp – Test Drive

Θεωρητικά, το Seat Arona 1.0 EcoTSI 115hp είναι ένα κομπακτ, δικίνητο SUV, αρκετά συμπαγές σε διαστάσεις και τόσο υπερυψωμένο ώστε να εκπέμπει τον σπορ χαρακτήρα που θέλουν οι αγοραστες αυτής της κατηγορίας.

Στην πράξη πρόκειται για ένα πάρα πολύ φρέσκο και ευχάριστο στην συμβίωση μικρό αυτοκίνητο, χωρίς χαρακτηριστικά οχήματος περιπέτειας, αλλά με πολλές αρετές που συνήθως συναντάμε σε μεγαλύτερες και ακριβότερες προτάσεις.

Απ’έξω.

Εξωτερικά το μάτι τραβάει αμέσως η διχρωμία στην οροφή και στους καθρέπτες, που κρύβει τον μάλλον συντηρητικό -ή καλύτερα, σοβαρό – σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Η εταιρεία μάλιστα προσφέρει πάνω από 60 personalising συνδυασμούς ανάλογα με τα γούστα σας, ώστε το δικό σας Arona να μην μοιάζει με κανενός άλλου.

Σύγχρονες γραμμές, απουσία αισθητικών πειραματισμών, ευρωπαϊκή φινέτσα και στύλ, φωτιστικά LED ημέρας, συμπληρώνουν την αισθητική πρόταση. Δεν διεκδικεί βραβείο design, ταυτόχρονα όμως αποφεύγει τις κάθε είδους οπτικές ακροβασίες, αφήνοντας μόνο έναν premium αέρα στον παρατηρητή.

Από μέσα.

seat_arona_1.0TSi_115hp_autoholix_07Η καμπίνα θυμίζει φυσικά τα υπόλοιπα μοντέλα της Seat, είναι πρακτική και εργονομική, σχετικά καλά μονωμένη και με ικανοποιητικό χώρο για την κατηγορία.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης, η οθόνη των multimedia χάρμα οφθαλμών και πολύ πρακτική, ενώ ο εξοπλισμός είναι τόσο πλήρης, όσο ήταν μέχρι πρόσφατα μόνο σε πολύ ακριβότερα ευρωπαϊκά μοντέλα.

Είναι λιτή χωρίς να είναι σπαρτιάτικη. Στις ημέρες που το δοκιμάζαμε διαπιστώσαμε ότι αυτή η αίσθηση του familiar space και η πρακτικότητα, μας χαλάρωναν και βοηθούσαν στην συγκέντρωση κατά την οδήγηση.

Το Seat Arona 1.0 EcoTSI 115hp από μέσα είναι σαν να σου λέει “ξέχνα με εμένα, ασχολήσου με τις δουλειές σου, εγώ είμαι εδώ για να σε εξυπηρετώ”. Αυτό δεν είναι μειονέκτημα. Ίσα ίσα, σε ένα αυτοκίνητο που εξ ορισμού θα το αγοράσει κάποιος για πολύωρη και καθημερινή χρήση, είναι ίσως και το ζητούμενο.

Θετική εντύπωση μας έκαναν η τέλεια συναρμογή, τα απαλά στο μάτι υλικά και η ευχρηστία και πολυσυνδεσιμότητα (με δυνατότητα σύνδεσης με Apple Car Play και Android Auto) της έγχρωμης οθόνης αφής των 8 ιντσών. Οι χώροι είναι μεγάλοι για mini, επαρκείς με αντικειμενικά κριτήρια. Η εργονομία είναι σωστή εως υποδειγματική.

Στο δρόμο.

seat_arona_1.0TSi_115hp_autoholix_17Είπαμε, μοιάζει με Crossover αλλά είναι ένα καθαρά ασφάλτινο αυτοκίνητο. Το πλαίσιο και οι αναρτήσεις κάνουν ευχάριστη την επικοινωνία του οδηγού με τον δρόμο και επιτρέπουν την κίνηση με σβέλτους ρυθμούς χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Όταν ο ρυθμός ανέβει, τα πράγματα εξελίσονται ψύχραιμα, μέχρι του σημείου που οι κλίσεις του αμαξώματος αρχίζουν να σε πληροφορούν ότι πλησιάζεις στα όρια της κατασκευής.

Από εκεί και πάνω ο ρυθμός ανεβαίνει πλέον με αρκετή προσπάθεια καθώς το Arona δεν είναι στημένο για να στρίβει και να πλασσάρεται με ρυθμό δοκιμών.

Αν ο οδηγός κινηθεί μέχρι αυτό το όριο ρυθμού θα περάσει καλά. Αν τον ξεπεράσει, τόσο οι αναρτήσεις όσο και το ESP θα του δυσκολέψουν λίγο τη ζωή, ενώ με το ESP απενεργοποιημένο, απλώς καταλαβαίνεις περισσότερο την αδυναμία των αμορτισέρ να ελέγξουν τις μεταφορές βάρους μέσα στη στροφή.

Στην εθνική (και δυο λόγια για τον κινητήρα)

Με εξαίρεση κάποιο ελαφρύ σφύριγμα από τις μπάρες οροφής, δεν βρήκα κάτι μεμπτό στον τρόπο που ταξιδεύει. Δεν πλέει, είναι ευθύβολο και άνετο. Για να μην δημιουργήσουμε λάθος εντυπώσεις, όχι, δεν θα ταξιδεύει σαν μεγάλη Mercedes.

Αλλά θα το κάνει με τρόπο που τιμάει τα ευρώ που δώσατε για να το αγοράσετε και που μέχρι πρόσφατα κανείς δεν περίμενε να το κάνει ένα αυτοκίνητο 1000 κυβικών. “Σαν μεγάλο αμάξι” που θα έλεγε και ο μπαμπάς παλιά :))

 

Κινητήρας

Ο κινητήρας αποδίδει -και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου- όπως απέδιδαν πριν λίγα χρόνια οι ατμοφσαιρικοί 1.800ρηδες. Είναι φαντασικός για τον κυβισμό του. Το μόνο σημείο που προδίδει το μικρό του μέγεθος είναι αν ο οδηγός αφήσει τις στροφές να πέσουν χαμηλά.

seat_arona_1.0TSi_115hp_autoholix_09Εκεί, η ροπή των κυβικών δεν υπάρχει και μαζί της δεν υπάρχει και το γνωστό απολαυστικό τράβηγμα των μεγάλων μοτέρ. Η μικρή ροπή γίνεται πιο συχνά αισθητή όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο.

Όταν όμως οι στροφές “μπούν στη συμπίεση”, οι ταχύτητες φορτώνουν ευχάριστα η μία μετά την άλλη και ξεχνάς ότι πρόκειται για χιλιάρι.

Η κατανάλωση κυμάνθηκε από 6.9 λίτρα σε συνθήκες  ανοικτού δρόμου με ήρεμο ρυθμό, μέχρι 9.8 λίτρα σε συνθήκες πόλης και σε ορεινή διαδρομή με στροφές και γρήγορο ρυθμό.

 

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμά μου είναι ότι το Seat Arona 1.0 EcoTSI 115hp θα το αγόραζα σαν το μοναδικό αυτοκίνητο της οικογένειας. Είναι όμορφο χωρίς να είναι κραυγαλέο, δεν προσπαθεί να δείξει κάτι που δεν είναι και είναι ο ορισμός της πρακτικότητας και της ευκολίας στην καθημερινή μετακίνηση μέσα και έξω από την μεγάλη πόλη.

Στο αρχικό ερώτημα, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται τελικά για ένα μικρό αυτοκίνητο με χαρακτηριστικά μεγάλου. Not bad at all!

Τεχνικά χαρακτηριστικά Seat Arona 1.0 EcoTSI 115hp:

Εμπρός ανάρτηση, ανεξάρτητη McPherson με ελατήρια και αμορτισέρ λαδιού.

Πίσω ανάρτηση, ημιάκαμπτος άξονας με ελατήρια και αμορτισέρ λαδιού.

Σύστημα διεύθυνσης, ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα

Κύκλος στροφής 10.6 m

Φρένα, αεριζόμενοι δίσκοι 276Χ24 mm εμπρός , ταμπούρα 230X42 πίσω.

Μήκος 4.138m

Πλάτος 1.780m

Ύψος 1.552m

Μετατρόχιο εμπρός 1.503m, πίσω 1.486m

Χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου 400 λίτρα.

Ρεζερβουάρ καυσίμου 40 λίτρα.

Βάρος 1165 – 1210 kg με τον οδηγό.

GVW 1730 kg

Μέγιστο βάρος ρυμουλκούμενου χωρίς φρένα 600 kg

Κινητήρας 999 cc, τρικύλινδρος, με συμπίεση 10.5 προς 1, απόδοση 115 ίππων στις 5500 στροφές και ροπή 200 nm από τις 2000 εώς τις 3500 στροφές.

Τελική ταχύτητα 182 χλμ/ώρα, επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 9.8 sec.

Μιχάλης Μισκής

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο