Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07-VeteranCar TestDrive

Όποιος δεν έχει οδηγήσει  ΜΙΝΙ, δικαιολογημένα τα βλέπει σαν ένα ακόμα αξεσουάρ μόδας για νέους και νέες ευπόρων οικογενειών. Το ΜΙΝΙ ανήκει σε μια κατηγορία αυτοκινήτων με έναν ρετρό ιδιαίτερο χαρακτήρα όπως είναι το Fiat 500  και το VW Beetle.

Η επαφή μου με το Beetle μου είχε αφήσει μια κάπως πικρή γεύση αφού πέρα από το αδιαμφισβήτητο στυλ- δεν κατάφερα να δω καμία ουσία στην ύπαρξη του ξαναγεννημένου σκαθαριού. Αντίθετα το Fiat 500 με τον μοναδικό του σχεδιασμό με έκανε να ξεπεράσω εύκολα τις επιφυλάξεις που δημιουργούν οι μικροί χώροι και οι σκληρές αναρτήσεις…Πραγματικά το λάτρεψα!

Οι Γερμανοί με το ΜΙΝΙ σεβάστηκαν την Βρετανική παράδοση και κρατώντας την εμφάνιση και τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του θρυλικού MINI -που μεσουράνησε για τρεις δεκαετίες- χάρισαν στο αναγεννημένο μοντέλο του ΜΙΝΙ την οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια που χρειάζεται να έχει ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους σημερινούς δρόμους.

Έχω την βεβαιότητα ότι εάν ο Ισιγόνης ζούσε σήμερα, θα σχεδίαζε το αυτοκίνητο με τον ίδιο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν περήφανος που οι μηχανικοί της BMW το (ξανα)κατασκεύασαν με τόσο μεράκι και με τέτοια ποιότητα.

Το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07 που παρουσιάζουμε είναι ένα καλοδιατηρημένο αυτοκίνητο με 170,000 χλμ που όμως εξακολουθεί να δείχνει φρέσκο και μοντέρνο.

Τα κλασσικά σχέδια μοιάζει να μην χάνουν ποτέ την λάμψη τους και έτσι αν το δείτε δίπλα σε ένα σημερινό μοντέλο δύσκολα θα πιστέψετε ότι τα δυο αυτοκίνητα έχουν δέκα χρόνια διαφορά ηλικίας.

Και είναι ο κλασσικός σχεδιασμός που κάνει τον κόσμο να το αγαπά -και παραβλέποντας τις φήμες για μηχανικά προβλήματα σε κάποιες εκδόσεις- εξακολουθούν να το προτιμούν σαν μεταχειρισμένο κρατώντας τις τιμές των μεταχειρισμένων MINI σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Οι τιμές για τα απλά ΜΙΝΙ (1,400και 1,600 κ.εκ.)  ξεκινούν από €5,000 και μπορούν να φτάσουν και τις €8,500 για άψογα συντηρημένα παραδείγματα σαν αυτό που οδήγησα.

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Είναι πολύ όμορφο- δεν το συζητώ- γεμάτο ουσία και φτιαγμένο για να ξυπνά τα κοιμισμένα συναισθήματα των ανθρώπων του 21ου αιώνα.

Εξωτερικά θυμίζει έντονα το ένδοξο παρελθόν της φίρμας και το αναγνωρίζουν όλοι… νέοι- και πιο νέοι!

Σε αντίθεση με το Beetle το οποίο από «αυτοκίνητο του λαού» κατέληξε να είναι ένα ακριβό γυναικείο αξεσουάρ, το ΜΙΝΙ έχει μια μαγική ικανότητα να έλκει και τα δύο φύλα.

Γιατί το ΜΙΝΙ παρόλο που είναι «αρρενωπό»δεν αγγίζει τον άνθρωπο στο αίσθημα του φύλου, αλλά στην ανάγκη του να είναι νέος.

Το ΜΙΝΙ ξυπνά τα νιάτα που όλοι έχουν μέσα τους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.. Εάν είσαι νέος γιορτάζεις τα νιάτα σου οδηγώντας το, ενώ εάν είσαι λιγότερο νέος ξαναθυμάσαι τα νιάτα σου- και μετά από λίγο… καθώς ξεχνιέσαι γιορτάζεις για τα νιάτα που έζησες!

Το ΜΙΝΙ το οδηγούν όλοι: «νέοι και νέες» όλων των ηλικιών …

Εσωτερικός Σχεδιασμός

Τι και εάν το τεράστιο κοντέρ στο κέντρο της κονσόλας του Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07- εκτός από κιτς- είναι και δύσχρηστο?

Είναι προφανές ότι αποτελεί και αυτό ένα συστατικό από το μαγικό φίλτρο αυτής της χρονομηχανής- και ως εκ τούτου συγχωρείται!

Η θέση οδήγησης χάρη στο ρυθμιζόμενο κάθισμα με την καλή πλευρική στήριξη και το χορταστικό τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι πλησιάζει το τέλειο.

Από πλευρά εργονομίας δεν μπορώ να πω ότι τρελάθηκα καθώς εκτός από το ανεκδιήγητο ταχύμετρο, οι διακόπτες «αεροπορικού τύπου» είναι προκλητικά δύσχρηστοι και σκορπισμένοι σε διάφορα μέρη του ταμπλό και της οροφής.

Καμία λογική…Σαν οι σχεδιαστές να μάλωσαν με την εργονομία, ή όπως σκέφτηκα αργότερα σαν να θυσίασαν την εργονομία στον βωμό της παράδοσης και του στύλ.

Μοιάζει πολύ με το παλιό ΜΙΝΙ σε αυτό τον τομέα-και δεν ξέρω αν αυτό έγινε από σεβασμό στην παράδοση, ή από σχεδιαστική υπερβολή…

Τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της κονσόλας με αποκορύφωμα τον διακόπτη του ήχου που μοιάζει να τον είχαν ξεχάσει όταν σχεδιάζανε την κονσόλα και τον τοποθέτησε εκεί …ένα παιδάκι που πέρναγε απ΄ έξω την τελευταία στιγμή!

Οι κάθετοι διακόπτες ρύθμισης του συστήματος κλιματισμού απαιτούν συνήθεια και ο διακόπτης των φλας της BMW που δεν έχει «κούμπωμα θέσης» εκτός από συνήθεια απαιτεί …κατανόηση- και υπομονή!

Παρόλα αυτά -και ενώ κοιτώντας τις λεπτομέρειες ενοχλήθηκα, όταν κοίταξα το συνολικό αποτέλεσμα διαπίστωσα με έκπληξη ότι υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση αρμονίας και νεανικότητας.

Από την άλλη πλευρά η ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της κατηγορίας με τα πολύ όμορφα και ποιοτικά υλικά να εξασφαλίζουν ότι τίποτα δεν τρίζει στο εσωτερικό παρά τις σκληρές ρυθμίσεις στην ανάρτηση-και τα χρόνια που πέρασαν.

Οι χώροι για τους μπροστινούς επιβάτες είναι άνετοι και ευχάριστοι, ενώ το βράδυ στις πόρτες και τις κολώνες θα σας εντυπωσιάσει ένας διακριτικός (!?) μοβ «disco» φωτισμός που είναι έξτρα, αλλά έχει την πλάκα του για όσους συντάσσονται με την λογική του.

Για χώρο αποσκευών… τι να λέμε τώρα…μόνο 160 λίτρα! Βλέπετε παρά την απουσία της ρεζέρβας(λόγω των Run Flat ελαστικών) οι πολλαπλοί σύνδεσμοι της πίσω ανάρτησης πιάνουν αρκετό χώρο και – αν με ρωτάτε-καλά κάνουν!

Χάρη σε αυτούς η ανάρτηση καταφέρνει να ελέγχει το αυτοκίνητο με ακρίβεια και παρόλο που η ρύθμιση των ελατηρίων είναι σκληρή, το ΜΙΝΙ περνά πάνω από τις κακοτεχνίες των δρόμων μας χωρίς να επηρεάζουν την πορεία του.

Κινητήρας

Ο κινητήρας των 1.600cc δεν εντυπωσιάζει με τους 120 ίππους του αλλά με την γραμμική του λειτουργία και την οικονομία που οφείλονται στην χρήση της τεχνολογίας Valvetronic της ΒΜW.

Ο κινητήρας παρόλο που λειτουργεί χωρίς κραδασμούς παράγει ένα τραχύ θόρυβο- ειδικά κάτω από τις 2,500σαλ που ξυπνάει σπορ συναισθήματα στον οδηγό και τον προδιαθέτει για το τι θα επακολουθήσει.

Τα 1200 κιλά που ζυγίζει το ΜΙΝΙ επιταχύνουν στα 100χλμ/ω σε 9,1 δευτερόλεπτα και με την βοήθεια του εξαιρετικού 6 τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων(με την απόλυτη αίσθηση) συνεχίζει να επιταχύνει άνετα μέχρι το κοντέρ να δείξει τα 210 χλμ!

Τη τελική αυτή μου είπαν άλλοι ότι την πιάνει το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07 γιατί εγώ ακολουθώντας τις συμβουλές συναδέλφων- για politically correct δοκιμές, είναι ζήτημα να φτάνω τα 130 χλ/ω σε μεγάλες ευθείες όταν οδηγώ.

Η έκπληξη σε ότι αφορά τις επιδόσεις του κινητήρα ήρθε όταν συνειδητοποίησα ότι το ΜΙΝΙ είναι ταυτόχρονα και ένα οικονομικό αυτοκίνητο καθώς μέσα στην πόλη δεν ξεπέρασε τα 7,0 λίτρα ενώ ότι και να του έκανα δεν έκαψε πάνω από 9,5 /100 χλμ.

Καλό είναι να ξέρετε ότι οι επιδόσεις σε αυτό το αυτοκίνητο δεν έρχονται από την απόλυτη ισχύ του κινητήρα, αλλά από το γενικότερο στήσιμο του αυτοκινήτου.

Αναρτήσεις

Το χαμηλό κέντρο βάρους συνδυάζεται με την πολύ καλή σπορ ανάρτηση και το φανταστικό σε αίσθηση τιμόνι (2,5 περίπου στροφές από άκρη σε άκρη) καταφέρνοντας τελικά να δώσουν σε αυτό το αυτοκίνητο την αμεσότητα στις αντιδράσεις που έχει ένα καρτ παρά τους μόνο 120 ίππους.

Το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07  χωρίς να είναι μαλακό δεν χαρακτηρίζεται σαν «τούβλο» χαρίζοντας μια άνετη καθημερινή συμβίωση τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και στις στροφές.

Τιμόνι/Φρένα

Τα φρένα θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα καθώς το δάγκωμα τους δεν είναι αυτό που θα περίμενα από ένα προϊόν της BMW, ενώ η απόδοσή τους δεν επηρεάζεται από το ο βάρος του αυτοκινήτου- αν και το πετάλι χρειάζεται αρκετή δύναμη για να αποδώσει σωστά.

Αρκετή δύναμη χρειάζεται και το αμπραγιάζ που όπως και το τιμόνι, είναι σκληρό και μάλλον θα κουράσει μια γυναίκα οδηγό. 

Τουλάχιστον σε ότι αφορά το τιμόνι το βάρος εξισορροπείται από την φανταστική αίσθηση του συστήματος στον δρόμο, καθώς η κοντή κρεμαγιέρα μεταφέρει στα χέρια ακόμη και την παραμικρή υποψία γλιστρήματος του αυτοκινήτου μέσα στην στροφή.

Στην Πόλη

Το τιμόνι κόβει πολύ και έτσι το παρκάρισμα και οι αναστροφές στους στενούς δρόμους είναι μια εύκολη υπόθεση για το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07 .

Παρόλο που το κάθισμα τοποθετεί τον οδηγό πολύ χαμηλά και πολύ κοντά στον δρόμο, η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πολύ καλή και οι διαστάσεις του αυτοκινήτου γίνονται απόλυτα κατανοητές με το που κάθεσαι μέσα στο αυτοκίνητο.

Σε αυτό πρέπει να βοηθάει το σχεδόν κάθετο παρμπρίζ και οι μεγάλες πλαϊνές επιφάνειες κρυστάλλου.

Το πέρασμα από τα λακουβοδρόμια των Β. Προαστίων της Καλκούτα-που μπαλώνονται όπως -όπως θέλει αρκετή προσοχή αν δεν θέλετε να προκαλέσετε ζημίες στις πανέμορφες 16αρες ζάντες.

Βλέπετε οι Δήμαρχοι χωρίς ίχνος ντροπής καθώς πλησιάζουν οι εκλογές ρίχνουν λίγη πίσσα στις τρύπες που υπάρχουν εδώ και χρόνια -και ύστερα έχουν το θράσος με περηφάνια παρουσιάζουν φωτογραφίες στους δημότες περιμένοντας να τους ψηφίσουμε….(Καμαρώστε μαζί τους ΕΔΩ)

Αγαπητοί “άρχοντες”..  Μασάει η κατσίκα ταραμά? Ραντεβού στις κάλπες!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07  εντυπωσιάζει με την έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων, ενώ η μακριά 6η βοηθά στην ησυχία των επιβατών, καθώς ο σπορτίφ θόρυβος που φτάνει στο εσωτερικό από τον κινητήρα δεν ενοχλεί σε καμία περίπτωση.

Η ουσία όμως είναι ότι το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07 ταξιδεύει ακλόνητο και επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί υψηλή μέση ταχύτητα. Το ακλόνητο πάτημα του αυτοκινήτου και η «αναισθησία» του στους πλευρικούς ανέμους θα σας ενθουσιάσει στις ανοικτές καμπές και θα σας κάνει να ανυπομονείτε για την στιγμή που βρεθείτε στην αγαπημένη σας ορεινή διαδρομή

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο κυμαίνεται στα 8 λίτρα, όμως το μικρό ντεπόζιτο θα σας αναγκάσει να σταματήσετε για ανεφοδιασμό σε περίπου 380 χιλιόμετρα.

Οδήγηση σε στροφές

Με το ESP στην θέση «ανοικτό» το αυτοκίνητο είναι απόλυτα ασφαλές και ουδέτερο επιτρέποντας όμως στον οδηγό να κινηθεί πολύ γρήγορα αφού σπάνια επεμβαίνει. Ακόμα και όταν επέμβει τότε αυτό γίνεται με διακριτικό τρόπο.

Κλείστε τον Big Brother που το 2007 μπορούσε να απενεργοποιείται πλήρως- και το γλέντι ξεκινά!

Το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07  έχει εξαιρετικό πλαίσιο και τα όρια πρόσφυσης εντυπωσιάζουν σε κάθε οδόστρωμα.

Το αυτοκίνητο όταν ξεπεράσει τα όρια του αρχικά θα υποστρέψει και στην συνέχεια εάν ρυθμίσεις σωστά το γκάζι θα νοιώσεις το πίσω μέρος να ανοίγει την τροχιά του και να σε βάζει ξανά στην ιδανική γραμμή.

Είπα να συγκρατηθώ για να είμαι politically correct , αλλά είμαι σίγουρη ότι άκουσα μια φωνή που έλεγε :«έλα τώρα δυο τρεις στροφές στροφές μόνο»- και την άκουσα!

Έφτασα την τελευταία στιγμή και πίεσα τα σκληρά φρένα στα όρια τους για να καταφέρω να ελαφρώσω λίγο το πίσω μέρος- και μετά, με το που ακούμπησα το γκάζι το αυτοκίνητο σημάδεψε με άνεση το εσωτερικό της στροφής.

Εάν πριν την στροφή αφήσεις το γκάζι ή-ακόμα καλύτερα -τσιμπήσεις λιγάκι το φρένο, τότε το υπέροχο αυτό όχημα θα σου επιτρέψει να οδηγάς κοιτώντας από το πλαϊνό παράθυρο…

Το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07 γλιστράει (ίσως και λόγω των ταλαιπωρημένων ελαστικών που είχε το συγκεκριμένο) αλλά δεν τρομάζει ποτέ γιατί όλα συμβαίνουν προοδευτικά –σχεδόν σε slow motion- και σου δίνεται ο χρόνος να επεξεργαστείς τα μηνύματα από το τιμόνι και να διασκεδάσεις στρίβοντας.

Καιρό είχα να ονειρεύομαι να φύγω μόνη μου για ένα Σαββατοκύριακο-κάπου σε κάποιο δρόμο με στροφές. Για παρέα θα προτιμούσα ωστόσο ένα Cooper S για να ολοκληρώσω την σχέση μου με αυτό το μοναδικό αυτοκίνητο για να γνωρίζω και τις αντιδράσεις του όταν η δύναμη που  φτάνει στους εμπρός τροχούς θα είναι κοντά στα 170 άλογα.

Ξέρετε ότι οι πολλοί ίπποι φέρνουν στην επιφάνεια προβλήματα που στις “μικρές” εκδόσεις όπως αυτή που οδηγούμε είναι σχεδόν αδύνατον να τα εντοπίσεις..

Συμπέρασμα

Το Mini Cooper 1.600cc 120hp MY07 που οδήγησα κοστίζει σαν μεταχειρισμένο  €7,600-και “είναι πολλά τα λεφτά Άρη”!

Με αυτά τα χρήματα μπορείς να πάρεις πιο γρήγορα, πιο μεγάλα και πιο πρακτικά αυτοκίνητα. Όμως γιατί όλα πρέπει να έχουν λογική?

Το ΜΙΝΙ δεν έχει λογική γιατί είναι ένας επαναστάτης –και ο σκοπός του είναι να αφυπνίσει τον σύγχρονο άνθρωπο και να του δείξει μια διέξοδο προς την ελευθερία.

Μας κάνει να θέλουμε να ταξιδέψουμε σε μέρη όμορφα και μαγικά όπως όταν ήμασταν παιδιά. Και αυτό δεν κοστολογείται…

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η σχεδόν αστεία εργονομία στο εσωτερικό και η σκληρή ανάρτηση.
  • Ο μικρός χώρος αποσκευών.

Θα θυμάμαι

  • Την αίσθηση “καρτ” στην οδήγηση.
  • Την ποιότητα κατασκευής και το νεανικό ντιζάιν που αντέχουν στον χρόνο.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleSubaru Open Days…τώρα!
Next articleΣτην Opel το Black Friday δεν διαρκεί μόνο μία ημέρα!
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National