Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADOpel Grandland X 1.6 CDTi Auto-Test Drive

Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto-Test Drive

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_26Για να κάνει εντυπωσιακή είσοδο, το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto ήρθε τελευταίο στο μασκέ πάρτι που τα τελευταία χρόνια έχει στήσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με θέμα «το SUV».

Ένα πάρτι που για να περάσεις από την πόρτα αρκεί να φοράς τα κατάλληλα ρούχα, αφού ο «πορτιέρης» δεν θα σε ρωτήσει τι είσαι στα αλήθεια- και για τους περισσότερους από εμάς δεν παίζει πια κανένα ρόλο.
Φοράς στολή spiderman και όλοι πιστεύουν ότι πετάς ιστούς και σκαρφαλώνεις τοίχους, ή φοράς στολή «Hulk» και όλοι νομίζουν ότι είσαι μυώδης, βρωμερός και ότι όταν θυμώνεις γίνεσαι πράσινος!

Στο πάρτι θα βρεις αρκετούς που φοράνε την ίδια, ή παρόμοια στολή και-καθώς όλοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με το «φαίνεσθε», είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβεις ποιος βρίσκεται κάτω από την εντυπωσιακή στολή που βλέπεις!
Το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto βασίζεται στην κοινή πλατφόρμα του Group PSA «Modular Platform PF1», που έφερε στην αγορά μια νέα γενιά SUV’s όπως τα Peugeot2008/Citroen C3 Aircross, τα Peugeot 3008/Citroen DS7 και πρόσφατα τα Opel Crossland X και GrandlandX.

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_23Η ομορφιά της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοινά μηχανικά μέρη-και αλλάζοντας απλά τις διαστάσεις πίσω από τους εμπρός τροχούς δημιουργούνται διαφορετικά αυτοκίνητα σε διαφορετικές κατηγορίες μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος εξέλιξης και κατασκευής σε απίστευτο βαθμό.

Στηριζόμενες πάνω σε αυτήν την πλατφόρμα με προσαυξήσεις του μεταξονίου και σε κοινά μηχανικά μέρη η κάθε εταιρεία του ομίλου PSA κατασκευάζει τα δικά της σύγχρονα SUV-στην ίδια ή και σε διαφορετικές κατηγορίες.
Χάρη στο ταλέντο των σχεδιαστών τους τα αυτοκίνητα που παράγουν οι εταιρίες του PSA Group όχι μόνο δεν μοιάζουν μεταξύ τους αλλά καταφέρνουν ταυτόχρονα να διατηρούν το ξεχωριστό χαρακτήρα της κάθε μάρκας.

Ευφυέστατη ιδέα!

Το μειονέκτημα της κοινής πλατφόρμας είναι ότι δεν προβλέπεται τετρακίνητη έκδοση, αλλά όπως είπαμε νωρίτερα το πάρτι που συμμετέχει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι μασκέ!
Το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για Opel καθώς το κουστούμι που φορά έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Opel αγαπητή στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Εμφάνιση

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_27Το Opel Grandland X 1.6 CDTi είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από ένα τα Peugeot 3008 με γερμανική προφορά, καθώς κοιτώντας το «γερμανικό» αυτοκίνητο εύκολα θα δείτε όλα τα στοιχεία που το κάνουν να δείχνει και να είναι γνήσιο Opel.
Η χαρακτηριστική κεκλιμένη μάσκα με τα κορυφαίας απόδοσης LED φωτιστικά σώματα και η τραβηγμένη προς τα πίσω γραμμή της οροφής κάνουν ατό το Opel να δείχνει επιβλητικό και γρήγορο.

Το αμάξωμα στέκεται ψηλά πάνω σε μεγάλους τροχούς 18” με την απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 20 εκ. και να πρωταγωνιστεί στις περιπετειώδεις off-road ονειρώξεις του οδηγού του καθώς κινείται καθημερινά προς την δουλεία του.
Έτσι και αλλιώς η καθημερινότητα στην χώρα της «ελάχιστης προσπάθειας» είναι μια περιπέτεια από μόνη της- οπότε το αυτοκίνητο που παρουσιάζουμε εναρμονίζεται πλήρως σε αυτήν!

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_17Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι παρά το μεγάλο ύψος- και κυρίως τους ψηλούς και ογκώδεις προφυλακτήρες που προσδίδουν έναν έντονο off road χαρακτήρα, το GrandlandX καταφέρνει να συνδυάζεται αρμονικά με τη γνώριμη σχεδιαστική γραμμή της Opel όπως αυτή εκφράζεται από τα Astra και Insignia.

Έτσι το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto καταφέρνει να είναι συμβατό με το αστικό περιβάλλον κυκλοφορώντας μέσα στην πόλη εκπέμποντας έναν περιπετειώδη χαρακτήρα- που όμως δεν προκαλεί.

Με μήκος 4477Χ1856 mm το Opel Grandland είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο που έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με το Peugeot 3008, ενώ είναι αρκετά μεγαλύτερο από το Jeep Compass που εκφράζει το εν δυνάμει hardcore off-road άκρο της κατηγορίας.

Προσωπικά το βρίσκω πολύ όμορφο και εμφανισιακά τουλάχιστον η διακριτικότητα του σχεδιασμού του με κάνει να το προτιμώ από τα πιο φανταχτερά αδέλφια της οικογένειας.

Εσωτερικό

Μπορεί η εικόνα του εσωτερικού του Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto να μην εντυπωσιάζει το μάτι όσο εκείνη του 3008, όμως με ανακούφιση είδα ότι τα πάντα στο ταμπλό βρίσκονται εκεί που πρέπει και ότι ο χειρισμός όλων των συστημάτων γίνεται με τον τρόπο που περιμένεις να γίνεται…

Στο εσωτερικό του Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto αυτό που κυριαρχεί είναι η νέα σχεδιαστική κατεύθυνση που έχει αποφασίσει να καθιερώσει η Opel.
Η ποιότητα των υλικών είναι αναμενόμενη για ένα Opel, και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά ποιοτικό υλικό στο επάνω μέρος του ταμπλό και σχεδόν άριστη προσαρμογή σε όλα τα πλαστικά.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης παρέχοντας όλες τις πληροφορίες στην οθόνη που βρίσκεται μεταξύ του ταχύμετρου και του στροφόμετρου, ενώ και το δερμάτινο τιμόνι χορταίνει την όραση με τον σχεδιασμό του και την αφή με την χοντρή στεφάνη του.
H εργονομία βρίσκεται –για εμένα- σε πολύ καλύτερο δρόμο από ότι εκείνη του 3008- που με εκείνο το κοφτό τιμόνι που μπαίνει πάντα στην μέση οπότε προσπαθείς να δεις το καντράν.

Στο Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και οδηγώντας το αυτοκίνητο έχεις την αίσθηση ότι το οδηγούσες «από πάντα». Παραφωνίες θα βρείτε φυσικά και εδώ, όπως για παράδειγμα την έλλειψη χώρου για να ακουμπήσετε το κινητό σας –και φυσικά το στενό ντουλάπι που βρίσκεται χαμηλά στην κονσόλα -μπροστά από τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Μέσα σε αυτό το ντουλάπι θα βρείτε μια πρίζα USB για να συνδέσετε το κινητό σας, όμως αν έχετε το μέσο ανδρικό χέρι θα διαπιστώσετε ότι απλά το χέρι σας δεν χωράει για να φτάσει στην πρίζα-καθώς το ντουλάπι είναι στενό και βαθύ. Έτσι όταν θελήσετε να φορτίσετε το τηλέφωνο σας, καλά θα κάνετε να ζητήσετε την βοήθεια της συντρόφου σας και κάντε την να νοιώσει απαραίτητη- θα χαρεί!

Παράλληλα στο πίσω μέρος της κονσόλας σχεδόν κάτω από το υποβραχιόνιο- σε μια εντελώς άβολή θέση- βρίσκεται ένας περιστροφικός διακόπτης που με την βοήθεια του ESP και του ABS βοηθά το αυτοκίνητο να κινείται με τον καλύτερο τρόπο στην άσφαλτο, την λάσπη, την άμμο και το χιόνι.

Ο σημαντικός αυτός επιλογέας μοιάζει να τοποθετήθηκε εκεί εκ των υστέρων και αυτό είναι κρίμα γιατί όπως θα δούμε αργότερα η δουλειά που κάνει είναι αξιόλογή!

 

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ενσωματωμένη μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο. Η οθόνη των 7’’ έχει πολύ καλή ανάλυση και η εναλλαγή των εφαρμογών γίνεται γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, ενώ διαθέτει Apple Car και Android Auto.

Χώροι εξοπλισμός

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_15Εκτίμησα το γεγονός ότι οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά- καλύπτοντας τους μασπιέδες, προφυλάσσοντας τους με αυτόν τον τρόπο από τα λασπόνερα όταν βρέχει. Έτσι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μια βροχερή ημέρα δεν υπάρχει περίπτωση να λερωθούν οι καινούριες σας μπότες ή το παντελόνι σας!

Τα ποιοτικά καθίσματα είναι άνετα και στηρίζουν ικανοποιητικά το σώμα στις στροφές, ενώ στο εσωτερικό τα περισσότερα χειριστήρια βρίσκονται εκεί που πρέπει, είναι ευκρινή, όμορφα και κυρίως ποιοτικά!

Η ορατότητα προς τα μπροστά είναι εξαιρετική και σε συνδυασμό με την ψηλή τοποθέτηση του καθίσματος ο οδηγός έχει την γνώριμη αρχοντική αίσθηση που βρίσκουμε στα περισσότερα SUV.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι η πίσω κολώνα είναι πολύ φαρδιά και έτσι σε συνδυασμό με το μικρό πίσω παρμπρίζ δυσκολεύει κάπως την αλλαγή λωρίδων μέσα στην κίνηση και το παρκάρισμα.

Οι χώροι πίσω είναι ιδανικοί για μια πενταμελή οικογένεια, και το εσωτερικό μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να αντέχει τις ταλαιπωρίες που θα του επιφυλάξουν τα παιδάκια μας.

Ο χώρος για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι ικανοποιητικότατος, ενώ το σχεδόν ανύπαρκτο τούνελ μετάδοσης και η διαμόρφωση της μεσαίας θέσης επιτρέπει να καθίσει άνετα ένας πέμπτος ενήλικας επιβάτης. Αυτό που ίσως να ενοχλήσει είναι το ότι ο πίσω «πάγκος» είναι τοποθετημένος χαμηλά και δεν υποστηρίζει τα γόνατα των ψηλών επιβατών που μπορεί να κουραστούν σε μεγάλες αποστάσεις.Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_13

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν σχεδόν σε ορθή γωνία κάνοντας την ζωή των γονιών εύκολη όταν χρειάζεται να δέσουν τις ζώνες σε παιδικά καθίσματα, ενώ ο χώρος αποσκευών ανάλογα με το εάν υπάρχει ρεζέρβα ή όχι προσφέρει 480-515 λίτρα και έχει τετράγωνο/κανονικό σχήμα.

Το κατώφλι φόρτωσης είναι ιδιαιτέρα χαμηλό και μαζί με την αυτόματη πόρτα του χώρου αποσκευών η χρήση του χώρου αποσκευών είναι εύκολη.

Κινητήρας/Μετάδοση

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_01Κάτω από το καπό του Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto βρίσκεται ο γνωστός πετρελαιοκινητήρας των 1,600 κ.εκ με άμεσο ψεκασμό της PSA που αποδίδει για την περίσταση 120 ίππους και 300 Νm ροπή.

Ο κινητήρας εκκινεί από ένα κουμπί στο ταμπλό και τραβά θετικά μετά τις 1300 σαλ ως τις περίπου 4000 στροφές. Δείχνει πιο γρήγορος και ζωντανός από ότι η επιτάχυνση 0-100χλμ/ω σε12,2 δευτερόλεπτα προδιαθέτει τον οδηγό- καθώς η ροπή είναι άφθονη σε όλο το φάσμα λειτουργίας ακόμη και όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός εξατάχυτου αυτόματου κιβωτίου με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο κινητήρας να βρίσκεται πάντα στην ωφέλιμη περιοχή του.

Η λειτουργία του κιβωτίου είναι απολαυστική σε ότι αφορά τις ομαλές και γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων, ωστόσο θέλει λίγο συνήθεια στην διαδικασία της εκκίνησης σε ελαφριές ανωφέρειες-ειδικά όταν το σύστημα Start-Stop έχει σβήσει τον κινητήρα -όπου έχει την τάση να κυλά προς τα πίσω.

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_14Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα.. πρέπει να αφήσετε προοδευτικά λίγο το φρένο μέχρι την μέση πριν ξεκινήσετε, ή να στρίψετε το τιμόνι δεξιά αριστερά ώστε να εκκινήσει ο κινητήρας και να «κρατήσει» το αυτοκίνητο πριν αφήσετε εντελώς το πόδι σας από το φρένο.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός αφού καταναλώνει περίπου 7,5 λίτρα με προσεκτική οδήγηση μέσα στην πόλη, ενώ η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 10 λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε και αρχίσετε να κινείστε με το πόδι στο πάτωμα αναζητώντας την τελική ταχύτητα που φτάνει τα 187 πραγματικά χλμ/ω.

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι.

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκμπτο άξονα πίσω- και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση.

Η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή και θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν τα μαλακά αμορτισέρ είχαν πιο ισχυρή απόσβεση επαναφοράς και μπορούσαν να ελέγξουν τις αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις διαμήκεις ανωμαλίες και τις λακκούβες που με τόσο μαεστρία έχουν κρύψει οι «άρχοντες που μας αξίζουν» στους δρόμους που οδηγούμε.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_09αεριζόμενα και εντυπωσιάζουν με το αρχικό τους «δάγκωμα» και την ανθεκτικότητα τους.
Αντίθετα η αίσθηση του ηλεκτρουδραυλικού τιμονιού μπορεί να είναι ευχάριστη μέσα στην πόλη όμως δεν είναι όσο ακριβές θα ήθελα όταν το αυτοκίνητο κινείται στις στροφές.

Ο οδηγός θα διαπιστώσει σχετικά εύκολα ότι το τιμόνι είναι κάπως ασαφές στην θέση της ευθείας ενώ όσο στρίβει μέσα στην στροφή θα δει ότι δεν παρέχει γραμμικότητα στον τρόπο με τον οποίο σκληραίνει.

Στην πόλη

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_18Στην πόλη το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto κυκλοφορεί με άνεση καθώς τόσο το μαλακό τιμόνι όσο και η ομαλή λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου αφαιρούν το άγχος από τον οδηγό.

Το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία και φυσικά οικονομία όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται σε κάποιο φανάρι.

Η θέση οδήγησης όπως συμβαίνει με τα περισσότερα SUV τοποθετεί τον οδηγό ψηλά πάνω στο αυτοκίνητο και του χαρίζει απεριόριστη ορατότητα μέσα στην κίνηση.

Η ανάρτηση αναδεικνύει τον άνετο χαρακτήρα του αυτοκινήτου καθώς περνά με αρχοντιά και άνεση πάνω από τις λακκούβες, τα σαμαράκια, τα πτώματα μικρών ζώων και την αδιαφορία των υπευθύνων… χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Ωστόσο λόγω της αδύναμης απόσβεσης επαναφοράς των αμορτισέρ στις εγκάρσιες λακκούβες, ή όταν κινείται σε δρόμους που στο δεξί τους κομμάτι έχουν τις παραδοσιακές λακκούβες (δηλαδή πάντα/παντού) που έχουν ξεμείνει από τα έργα που έγιναν το 2004, το Grandland Χ έχει την τάση να μετατοπίζει το πίσω μέρος του και να δημιουργεί μια ασάφεια που περνά στο τιμόνι και οφείλεται στις αναπηδήσεις του άξονα.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς, ενώ χρειάζεται λίγη προσοχή στο παρκάρισμα γιατί κοιτώντας μπροστά τα όρια του αμαξώματος δεν είναι ευδιάκριτα, ενώ το σύστημα Park Assist είναι υπερβολικά ευαίσθητo και καλό θα ήταν να το απομονώσετε πριν σας σπάσουν τα νευρά.

Παράλληλα εξαιτίας του μικρού πίσω παράθυρου και της φαρδιάς πίσω κολώνας η ορατότητα προς τα πίσω δεν είναι το δυνατό σημείο του Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto, οπότε θέλει μια μικρή προσοχή τόσο στις αλλαγές λωρίδας όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_28Στον αυτοκινητόδρομο το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto βρίσκεται στο περιβάλλον που του ταιριάζει και έτσι μας δείχνει τον καλύτερο του εαυτό.
Έτσι ταξιδεύοντας ο οδηγός-παρά μια μικρή ασάφεια που παρουσιάζει το τιμόνι στην θέση της ευθείας- απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους.

Η άνετη ανάρτηση δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί, ενώ η ασάφεια που παρουσιάζει το τιμόνι στην θέση της ευθείας όταν το αυτοκίνητο αρχίσει να κινείται σε μεγάλες ταχύτητες εξαφανίζεται.

Στις παρατεταμένες στροφές παρουσιάζονται έντονες κλίσεις, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα SUV και δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατευθυντικότητα του Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή ακόμα και σε ταχύτητες αυτόφωρου.

Θα ήταν όλα τέλεια εάν ο θόρυβος από τον αέρα που διαταράσσεται από τους μεγάλους καθρέπτες δεν έβρισκε τόσο εύκολα τον δρόμο του προς τα αυτιά των επιβατών.

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_29Ο πετρελαιοκινητήρας μπορεί με άνεση να κράτα σταθερές ταχύτητες 140 -160 χλμ/ω με ησυχία και οικονομία καθώς επιτυγχάνει αυτές τις ταχύτητες με 6η ταχύτητα και περίπου 3,000 σαλ. καταναλώνοντας 7,5 λίτρα/ 100χλμ.
Φήμες λένε ότι με λίγη υπομονή μπορεί να δείτε το ταχύμετρο να ξεπερνά την ένδειξη των 200 χλμ/ω με το αυτοκίνητο να παραμένει σταθερό και ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους…

Τέλος νοιώθω ότι χρειάζεται να γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στα εξαιρετικά αυτόματα LED φωτιστικά σώματα που λειτουργούν υποδειγματικά, φωτίζοντας το σημείο που στρίβει το τιμόνι και ρυθμίζοντας το μήκος της δέσμης τους ανάλογα με την κίνηση των αυτοκινήτων που συνάντα το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto.

Τα συγκεκριμένα φώτα είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό έξτρα (περίπου €2,000) που όμως επειδή αποτελεί εργαλείο για την ασφάλεια σας καλό θα ήταν να τα προτιμήσετε για το δικό σας αυτοκίνητο.

Στις Στροφές

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_25Σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση του Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό.

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται ελαφρά υποστροφικό, ενώ το τιμόνι προβληματίζει με την πληροφόρηση που μεταφέρει στα χέρια του οδηγού. Το τιμόνι χρειάζεται συνήθεια για να το εμπιστευθείς και να καταλάβεις την απότομη μεταβολή της υποβοήθησης καθώς αρχίζεις να στρίβεις.

Ωστόσο αν αρχίζετε να οδηγείτε έχοντας στο μυαλό ότι μέσα σε ένα SUV που βρίσκεσαι 20 εκατοστά πάνω από το έδαφος θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να κρατήσει αρκετά γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.
Φυσικά τα ηλεκτρονικά είναι δίπλα στον οδηγό και αναλαμβάνουν να διορθώσουν τα λάθη του οδηγού με διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο, απαγορεύοντας ταυτόχρονα στο πίσω μέρος να παρουσιάσει τάσεις υπερστροφής.

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_22Στο επαρχιακό δίκτυο το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto είναι ουδέτερο και θα στρίψει με «όσα έρχεται», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα παρουσιαστούν κάποιες αναπηδήσεις στους πίσω τροχούς -εάν αυτοί συναντήσουν εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στη στροφή- που όμως δεν τρομάζουν τον οδηγό και τελικά ελέγχονται από το τιμόνι και τα ηλεκτρονικά.

Μπορεί ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου να μην είναι προσανατολισμένος προς την σπορ οδήγηση, όμως παρά την μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto έχει τελικά το πλαίσιο και κυρίως τα φρένα για να χαρίσει κάποιες ευχάριστες στιγμές στον οδηγό του.

Στο Χώμα

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_16Τα σημερινά SUV- που για εμένα δεν είναι πραγματικά SUV αφού η τετρακίνηση δεν θεωρείται πια απαραίτητη- είναι μια μίξη των αυτοκινήτων που παλαιοτέρα τα λέγαμε Crossovers, με τα υπό εξαφάνιση MPV και στοχεύουν περισσότερο στην πρακτικότητα στις καθημερινές διαδρομές του σύγχρονου οδηγού παρά στην κίνηση σε κακοτράχαλους δρόμους.

Κρατούσα μικρό καλάθι όταν έστριψα στον αγαπημένο μου χωματόδρομο, που μετά από μια έντονη βροχόπτωση είχε πολλές και μεγάλες λίμνες με λάσπη και νερό. Καταρχήν αν εξαιρέσει κανείς το εργονομικό ατόπημα της τοποθέτησης του συστήματος Grip Control στο πίσω μέρος της κονσόλας, με χαρά είδα ότι το σύστημα λειτουργεί στα αλήθεια-και είναι αποτελεσματικό.

Το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto με την βοήθεια του προγράμματος MUD μπορούσε να ξεκινήσει σε ένα υγρό χορταριασμένο λοφάκι που πριν μερικούς μήνες ένα τετρακίνητο Mokka X που δοκίμασα δεν τα κατάφερνε!
Κλείνοντας μάλιστα το ESP, χρειαζόταν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα και να ξεκινήσω το αυτοκίνητο χωρίς την βοήθεια των ηλεκτρονικών!

Το αυξημένο ύψος των σχεδόν 20 εκατοστών είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, αρκεί να θυμάται ο οδηγός ότι ο μπροστινός πρόβολος είναι πολύ μακρύς και έτσι η προσέγγιση σε εμπόδια απαιτεί αυξημένη προσοχή για να μην τραυματιστεί ο όμορφος προφυλακτήρας.

Η άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και η ασάφεια του τιμονιού στην θέση της ευθείας -που ενοχλεί στις στροφές, στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Συμπέρασμα

Opel_grandlandX 1.6d 120hp_autoholix_24Το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto είναι όμορφο, άνετο, οικονομικό και κυρίως προσφέρει μια μοναδική ποιότητα κύλισης που δύσκολα μπορείτε να την βρείτε σε κατασκευαστές χωρίς γαλλικά γονίδια.

Η ανάρτηση χρειάζεται λίγη φροντίδα για να περιορίσει τα φαινόμενα της αναπήδησης του πίσω άξονα στις εγκάρσιες ανωμαλίες, ενώ και το τιμόνι θα ήθελα να είναι πιο πληροφοριακό.

Όμως το άνετο εσωτερικό, η γερμανική εργονομία και η ποιότητα του εσωτερικού δημιουργούν μια καμπίνα επιβατών που μπορεί να μην έχει την εντυπωσιακή εμφάνιση του Peugeot 3008, αλλά που προσωπικά μου φάνηκε πιο οικεία και εύκολη στην καθημερινή συμβίωση από ότι εκείνη του Peugeot 3008.

Ο πετρελαιοκινητήρας του είναι οικονομικός και δυνατός, ενώ το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων τον κάνει απλά να φαίνεται ακόμη καλύτερος-και σας συνιστώ να προτιμήσετε το αυτόματο και όχι το χειροκίνητο κιβώτιο.

Το Opel Grandland X 1.6 CDTi Auto είναι η πιο χωμάτινη εκδοχή της κοινής πλατφόρμας της PSA στην κατηγορία των μεσαίων SUV που συνδυάζει μια ιδιαίτερη πολυχρηστική εμφάνιση-με κάποιες αποδεκτές ικανότητες στην κίνηση εκτός δρόμου.

Οι τιμές για την πετρελαιοκίνητη έκδοση του GrandLandX ξεκινούν από τα €26.000, ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής με τον υπερπλήρη εξοπλισμό της έκδοσης Χ- Plore βρίσκεται περίπου στα €30.000 και περιλαμβάνει 5 χρόνια εγγύηση (ή 75.000 χλμ), και ένα χρόνο συνδρομής στο σύστημα ειδοποίησης Opel OnStar.

Δεν με ευχαρίστησε

*Η ρύθμιση της πίσω ανάρτησης που επιτρέπει αναπηδήσεις στις εγκάρσιες ανωμαλίες.
*Το ασαφές τιμόνι στην ευθεία και κάποιες μικρές εργονομικές ατασθαλίες.

Θα θυμάμαι

*Τους τεράστιους καλοφτιαγμένους εσωτερικούς χώρους και τα άψογα LED φώτα.
*Το σύνολο του οικονομικού πετρελαιοκινητήρα με το αυτόματο κιβώτιο που με κέρδισε με την ομοιογένεια του.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο