Opel Astra 1.4T 150hp – Test Drive

opel_astra_turbo_autoholix_27

opel_astra_turbo_autoholix_17Μια φορά και ένα και καιρό υπήρχε ένας πόλεμος μεταξύ δύο μονομάχων για την κατάκτηση της καρδίας του καταναλωτικού κοινού που ήθελε να αγοράσει ένα Hatchback στην μεσαία κατηγορία.

Το δίλημμα εκείνο τον καιρό ήταν τις περισσότερες φορές είτε Golf ή Astra για τους ρεαλιστές,  είτε Escort ή Delta για τους πιο ρομαντικούς.

Τα χρόνια πέρασαν και επειδή οι δύο μονομάχοι ήταν πολύ δυνατοί οι μάχες κράτησαν για δεκαετίες, με το Golf να καταφέρνει στο τέλος ένα προβάδισμα-έστω και για λίγο…

Αργότερα, όταν στον πόλεμο εμφανίστηκε το Focus, το Civic και πρόσφατα τα Ceed και τα i30,  η κατάσταση στην πιο δημοφιλή κατηγορία αυτοκίνητων στην Ευρώπη έγινε -τουλάχιστον-πολύπλοκη…

opel_astra_turbo_autoholix_22Ο εχθρός όλων ήταν και είναι κοινός-το Golf- και στην προσπάθεια τους να τον νικήσουν χρειάστηκε να γίνουν όλοι μονομάχοι τόσο πολύ δυνατοί -που ακόμη και όταν κερδίζαν μια  μάχη, η χαρά τους διαρκούσε για πολύ λίγο… Μετά από λίγο η VW ή κάποιος από τους άλλους παρουσίαζε  μια αποστομωτική απάντηση!

Δείτε την σφαγή που είχαμε πρόσφατα με την παρουσίαση των Ford Focus και KIA Ceed!

Το Opel Astra 1.4T 150hp ωστόσο παραμένει ο ιστορικά  αιώνιος αντίπαλός του Golf- και αυτό γιατί πάντα η Opel αντί να προσπαθήσει να αντιγράψει και να αντιπαρατεθεί «στο γήπεδο του Golf» επέλεγε πάντα να προσφέρει διαφορετική προσέγγιση στις ανάγκες του αγοραστή της κατηγορίας.

Χωρίς να του λείπουν οι χώροι και η πρακτικότητα, η προσέγγιση του θέματος από την Opel ήταν πάντα πιο σπορτίφ σε ότι αφορά τις επιδόσεις και πιο φρέσκια σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του αμαξώματος, αφού ήταν απαλλαγμένο από την «υποχρέωση» του να θυμίζει τα προηγούμενα Golf!

Εμφάνιση

opel_astra_turbo_autoholix_21Έτσι όταν το 2016 παρουσιάστηκε το νέο Opel Astra 1.4T 150hp χωρίς να υπολείπεται σε χώρους σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο-ήταν πιο συμπαγές και ελαφρύτερο κατά 120 κιλά.

Ταυτόχρονα ήταν ελεύθερο στιλιστικά να συνδυάσει τα σχεδιαστικά στοιχεία ενός Insignia με το πίσω μέρος μιας Alfa Romeo Giulietta- τουλάχιστον προσπάθησε!

Η ομοιότητα του Opel Astra 1.4T 150hp με Giulietta ειδικά όταν κοιτάς το πίσω μέρος δεν μπορεί να είναι τυχαία και ίσως για αυτό όταν παρουσιάστηκε έδειχνε αρκετά όμορφο ώστε να ψηφιστεί σαν Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς το 2016.opel_astra_turbo_autoholix_20

Η «χαμηλή» γραμμή του προφίλ με το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ και τους ανάγλυφους προφυλακτήρες τονίζουν την διαφορετικότητα του -έχοντας όμως όπως θα δούμε αργότερα ένα μικρό κόστος σε ότι αφορά την ορατότητα (ειδικά προς τα πίσω).

Σε ότι αφορά την αρμονικότητα του σχεδιασμού θα ήθελα να παρατηρήσω (σαν προσωπική μου γνώμη) ότι υπάρχει μια δυσαρμονία καθώς η σχεδίαση του μπροστινού μέρους είναι «γερμανικά άγρια» και προκαλεί τα βλέμματα, ενώ το πίσω μέρος του αυτοκίνητου προσπαθεί ναopel_astra_turbo_autoholix_18 βγάλει μια ιταλική φινέτσα-που φοβάμαι ότι δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Μπορεί από πίσω να μοιάζει με την ιταλίδα, αλλά τελικά μάλλον δεν…

Ωστόσο κοιτάζοντας το είναι αδύνατον να μην διακρίνεις την σχεδιαστική ταυτότητα της Opel στα LED ημέρας που έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα boomerang και στο floating roof με το επάνω μέρος της πίσω κολόνας να είναι βαμμένο μαύρο δίνοντας  την ψευδαίσθηση ότι η οροφή δεν ακουμπά  στο αμάξωμα..

Εσωτερικό

opel_astra_turbo_autoholix_01Περνώντας στο εσωτερικό τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς το «copy –paste» ταμπλό του Insignia- εκτός από μια οικονομική λύση- χάρισε στο Opel Astra 1.4T 150hp έναν αέρα από μεγαλύτερη κατηγορία.

Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή τόσο στο ταμπλό όσο και στα καθίσματα, ενώ στην έκδοση της δοκιμής  η προσθήκη μερικών φιλέτων βινυλίου στο ταμπλό και τις πόρτες προσδίδει μια αίσθηση πολυτελείας.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης παρέχοντας όλες τις πληροφορίες στην οθόνη που βρίσκεται μεταξύ του ταχύμετρου και του στροφόμετρου, ενώ και το δερμάτινο τιμόνι χορταίνει την όραση με opel_astra_turbo_autoholix_16τον σχεδιασμό του και την αφή του στην χοντρή στεφάνη.

Η εργονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερο δρόμο καθώς τα χιλιάδες κουμπάκια που βρισκόντουσαν στην κεντρική κονσόλα του προηγούμενου μοντέλου –τώρα επιτέλους- απλά απουσιάζουν!

Στην κεντρική κονσόλα τώρα υπάρχει ενσωματωμένη μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο. Η οθόνη έχει πολύ καλή ανάλυση και η εναλλαγή των εφαρμογών γίνεται γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, ενώ διαθέτει και συνδεσιμότητα με Apple Car και Android Auto.

Στο Opel Astra 1.4T 150hp τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και οδηγώντας το αυτοκίνητο έχεις την αίσθηση ότι το οδηγούσες «από πάντα». Παραφωνίες θα βρείτε φυσικά και εδώ, όπως για παράδειγμα την έλλειψη χώρου για να ακουμπήσετε το κινητό σας –και φυσικά την δυσκολία του να βάλεις την πρίζα του κινητού στο μοναδικό USB port που βρίσκεται στο στενό ντουλάπι κάτω από το υποβραχιόνιο.

Χώροι Άνεση

opel_astra_turbo_autoholix_06Οι χώροι είναι το αδύνατο σημείο του Opel Astra 1.4T 150hp όταν το συγκρίνεις με ένα Golf- και αυτό γιατί ενώ είναι απολύτως επαρκείς για τους εμπρός επιβάτες θα προβληματίσει τα κεφάλια των πίσω επιβατών-ειδικά εάν αυτοί έχουν ύψος πάνω από 1.85.

Τα ποιοτικά καθίσματα είναι άνετα και στηρίζουν ικανοποιητικά το σώμα στις στροφές, ενώ στο εσωτερικό τα περισσότερα χειριστήρια βρίσκονται εκεί που πρέπει, είναι ευκρινή, όμορφα και κυρίως ποιοτικά!

Όμως η διαμόρφωση του πίσω καθίσματος απαιτεί παραχωρήσεις από τον μεσαίο επιβάτη, ενώ τα 370 (μόνο) λίτρα του χώρου αποσκευών θα δυσκολευτούν να χωρέσουν τις αποσκευές του πέμπτου επιβάτη και βρίσκονται σίγουρα κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Η ορατότητα προς τα πίσω είναι και αυτή ένα από τα προβλήματα που δυστυχώς κληροδοτεί η εντυπωσιακή χαμηλή γραμμή του Opel Astra 1.4T 150hp η οποία όμως αντιμετωπίζεται από το σύστημα ηχητικής καθοδήγησης στο παρκάρισμα.

Από την άλλη πλευρά όμως η διάχυτη αίσθηση ποιότητας και η ηχομόνωση κάνουν το εσωτερικό του Astra έναν φιλόξενο και ήσυχο χώρο που προδιαθέτει τους επιβάτες για μακρινά ταξίδια.

Κινητήρας

opel_astra_turbo_autoholix_07Η πιο έξυπνη επιλογή στην γκάμα των Astra σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η Ελλάδα μας αποτελεί η έκδοση με τον κινητήρα των 1,400 κ.εκ. με τους 150 ίππους και την ροπή των 230 Nm  να είναι διαθέσιμη σταθερά από τις 2.000 έως και τις 4.000 rpm.

Στην πράξη ο κινητήρας τραβάει από χαμηλά (περίπου 1,500 σαλ) και με έναν απόλυτα γραμμικό τρόπο φτάνει δυνατά μέχρι τις 6.000 σαλ όπου αρχίζει να νοιώθει κάπως δυσάρεστα. Για να είμαι ειλικρινής επειδή η απόδοση παρουσιάζεται κατά 10 ίππους αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο μοντελο περίμενα να συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο, δηλαδή ο κινητήρας να προτιμά να λειτουργεί σε ψηλούς ρυθμούς, όμως η πραγματικότητα με διέψευσε.

Η Opel συνδύασε το μακρύ (και κάπως ασαφές) κιβώτιο ταχυτήτων με την ροπή του κινητήρα να αποδίδεται σε χαμηλές στροφές προσβλέποντας στην οικονομία καύσιμων.

opel_astra_turbo_autoholix_09Σε ότι αφορά τις επιδόσεις καταδικαστέοι αστικοί θρύλοι- τολμηρών καμικάζηδων που δεν θέλω ούτε να τους ξέρω, διηγούνται ότι το ταχύμετρο του Opel Astra 1.4T 150hp μπορεί να δείξει εύκολα ταχύτητες πάνω από 210 χλμ/ω, ενώ η επιτάχυνση για τα πρώτα 100 χλμ σύμφωνα με το εργοστάσιο βρίσκεται στον αξιοπρεπέστατο αριθμό των 8,5 δευτερολέπτων .

Τώρα εγώ δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτά τα νούμερα- καθώς  δεν ξεπερνώ πότε τα όρια ταχύτητας γιατί όπως μου έχουν υποδείξει πρέπει να δίνω το καλό παράδειγμα-ωστόσο θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι αστικοί μύθοι συχνά έχουν σοβαρή βάση. 😉

Ανάρτηση

opel_astra_turbo_autoholix_234Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα με σύνδεσμο watts πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου. Είναι άνετη στην πόλη επιβιώνοντας στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους και φροντίζοντας για την άνεση των επιβατών.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλα, όμως το τιμόνι έχει μέτρια αίσθηση και για αυτό μάλλον ευθύνεται η μακριά σε κλιμάκωση κρεμαγιέρα που το κάνει κάπως ελαφρύ και πολύστροφο.

Στην πόληopel_astra_turbo_autoholix_26

Μέσα στην πόλη το Opel Astra 1.4T 150 PS είναι φιλικό, ήσυχο, με την πίσω ανάρτηση να διαχειρίζεται με ικανοποιητικό τρόπο τις λακκούβες μας όσο αυτές δεν είναι στον διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου.

Σε δρόμους όπου το δεξί μέρος της ασφάλτου έχει ανωμαλίες από προηγούμενα πρόχειρα εκτελεσμένα έργα (δηλαδή σχεδόν παντού!) παρατηρείται μια ασάφεια στο πίσω μέρος του αυτοκίνητου που οφείλεται στον πίσω άκαμπτο άξονα.

Σε ότι αφορά την ορατότητα το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα μέσα στην πόλη δημιουργείται από τις φαρδιές πίσω κολώνες που περιορίζουν την ορατότητα και απαιτούν opel_astra_turbo_autoholix_25την προσοχή σας στις αλλαγές λωρίδας και το παρκάρισμα.

Πάντως η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης.

Η κατανάλωση των 8-8,5 λίτρων σε αστικές συνθήκες εμφανίζεται κάπως υψηλή και αν ο οδηγός το «κυνηγάει»… μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη στα 12 λίτρα/100 χλμ.!

Στον Αυτοκινητόδρομο

opel_astra_turbo_autoholix_29Στον αυτοκινητόδρομο το Opel Astra 1.4T 150 PS δεν θα προβληματίσει αφού οι κλίσεις στις  παρατεταμένες στροφές στην ουσία δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών, ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος.

Σε ταχύτητες κοντά στην δεύτερη εκατοντάδα χιλιομέτρων το Opel Astra 1.4T 150 PS παραμένει ανεπηρέαστο από λακκούβες και πλευρικούς ανέμους και το μέτριας αίσθησης τιμόνι επιτρέπει με ακρίβεια τον έλεγχο του αμαξώματος αφήνοντας τον οδηγό και τους επιβάτες να απολαμβάνουν την διαδρομή χωρίς ενοχλήσεις από τον θόρυβο του αέρα και των τροχών.

Ο θόρυβος από τον κινητήρα δεν θα φτάσει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ενώ στον αυτοκινητόδρομο, χάρη στην άριστη αεροδυναμική του, το Opel Astra 1.4T 150 PS μπορεί να κινείται με ταχύτητα 160 χλμ/ω με την κατανάλωση περιορίζεται στα 8  λίτρα/ 100χλμ..

Στρίβοντας

opel_astra_turbo_autoholix_30Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων το Opel Astra 1.4T 150 PS παραμένει πεισματικά ουδέτερο και το μόνο που χαλάει την συνταγή είναι οι κλίσεις που παρουσιάζει το αμάξωμα οι οποίες οδηγούν μετά από ένα σημείο σε μια προοδευτική υποστροφή και αν πιεστεί ακόμη περισσότερο σε ένα γλίστρημα με τα τέσσερα. Για υπερστροφή ούτε λόγος.

Θα μπορούσε να είχε πιο σκληρές αντιστρεπτικές και να πήγαινε κι άλλο στις στροφές, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τους 150 ίππους του το Opel Astra 1.4T 150 PS είναι ένα καθημερινό αυτοκίνητο που προσπαθεί να συμβιβάσει τις καθημερινές άνετες μετακινήσεις στην πόλη με την ευχάριστη οδήγηση.

opel_astra_turbo_autoholix_19Οι μαλακές αντιστρεπτικές ενοχλούν περισσότερο στις κλειστές διαδρομές καθώς οι κλίσεις μέσα στην στροφή σε συνδυασμό με τον ροπάτο κινητήρα στην μεσαία περιοχή στροφών κάνουν τους μπροστινούς τροχούς να χάνουν σχετικά εύκολα την ελκτική τους πρόσφυση μέσα στις ανηφορικές φουρκέτες.

Αντίθετα στις κατηφορικές στροφές τα ισχυρά φρένα προσφέρουν ένα ισορροπημένο φρενάρισμα χωρίς να κουράζονται ποτέ.

Αν το παρακάνετε θα διαπιστώσετε το αυτονόητο: ότι δηλαδή το Opel Astra 1.4T 150 PS δεν είναι φτιαγμένο για οριακή οδήγησης, αλλά για οικογενειακές μετακινήσεις-και έτσι αντιδρά και γίνεται λίγο άτσαλο παύοντας ταυτόχρονα να είναι διασκεδαστικό, καθώς το μέτριας opel_astra_turbo_autoholix_28αίσθησης τιμόνι κάνει την οριακή οδήγηση δύσκολη.

Μισό κλικ πιο σίγα, καθαρές γραμμές και σταθερό γκάζι είναι αυτό που ζητά το Opel Astra 1.4T 150 PS για να κινηθεί σε διασκεδαστικούς ρυθμούς με απόλυτη ασφάλεια.

Αν θέλετε παραπάνω o όμιλος της PSA σε λίγο καιρό θα προσφέρει και το Opel Astra OPC το οποίο με 300 άλογα θα καλύψει όλες τις σπορτίφ ανησυχίες με τίμημα βεβαία στην τσέπη και την άνεση σας.

Συμπέρασμα

Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία των μεσαίων Hatchbacks είναι αμείλικτος και στα δύο χρόνια που το Opel Astra 1.4T 150 PS βρίσκεται σε παραγωγή έχουν αρχίσει να φαίνονται.

opel_astra_turbo_autoholix_23Κοιτώντας τον ανταγωνισμό με τα Focus, Ceed  και κυρίως με το νέο Golf να βρίσκεται προ των πυλών η ζωή του Astra δεν είναι καθόλου εύκολη.

Είναι ένα γνήσιο Opel που συνδυάζει έναν δυνατό και αξιόπιστο κινητήρα με ένα μοντέρνο αμάξωμα που προσφέρεται στο υπερπλήρες πακέτο Dynamic της δοκιμής στην τιμή των €20,500.

Αν και το πακέτο εξοπλισμού /κινητήρα /αμαξώματος είναι εξαιρετικά συμφέρον, ωστόσο η τιμή δεν είναι το δυνατό σημείο ενός αυτοκινήτου που απευθύνεται στους αρκετούς και παθιασμένους φίλους της γερμανικής εταιρίας.

Αυτό είναι ίσως το τελευταίο πραγματικό Opel Astra και καθώς όλοι ευχόμαστε η PSA να διατηρήσει τις αρετές του και στις επόμενες γενιές του ιστορικού μοντέλου είναι σίγουρο ότι η PSA εργάζεται για τον αντικαταστάτη του που σε μεικλα χρόνια θα ταράξει τα νερά της κατηγορίας.

Όσο αυτοί ανταγωνίζονται για το ποιος θα είναι νικητής της κατηγορίας τόσο εμείς θα οδηγούμε καλύτερα αυτοκίνητα.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω και ο μικρός χώρος αποσκευών.
  • Η αυξημένη κατανάλωση μέσα στην πόλη και οι αναπηδήσεις του πίσω άξονα.

Θα Θυμάμαι

  • Τo design στην σχεδίαση του αμαξώματος και την ποιότητα στο εσωτερικό.
  • Τον δυνατό κινητήρα και την συμπαθητική οδική συμπεριφορά στις στροφές.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΑνασκόπηση 2018 στη WRC 2
Next articleΠως είναι να οδηγείς «ΚΛΟΥΒΑ»

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National