SEAT LEON FR MY 2008-VeteranCar TestDrive

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν  οι παράγοντες της Ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε αυτό το μοντέλο, σήμερα δείχνει απόλυτα δικαιολογημένη εάν αναλογιστεί κανείς την επιτυχημένη του πορεία στην αγορά.

Η πρώτη επαφή που είχα με το Leon  έγινε με ένα μοντέλο που ήταν εξοπλισμένο με τον 1,6 FSI με απόδοση 115 ίππων και είχα από τότε εντυπωσιαστεί από την ομοιογένεια και την οδική συμπεριφορά του Ισπανικού «λέοντα».

Όμως η τύχη τα έφερε έτσι ώστε μετά από πολλά χρονιά ξανασυναντήθηκα με αυτό υπέροχο αυτοκίνητο- μόνο που αυτή την φορά εκτός από το ένα έντονο κίτρινο χρώμα (θα τα πούμε για το χρώμα πιο κάτω….) το αυτοκίνητο είχε και το γνωστό σήμα FR που χαρακτηρίζει τις γρήγορες εκδόσεις της SEAT.

Εμφάνιση

Το SEAT LEON FR από εμπρός δύσκολά ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Leon της εποχής και μόνο οι πιο παρατηρητικοί θα καταλάβουν ότι τα φτερά είναι ελαφρά πιο φουσκωμένα προκειμένου να φιλοξενήσουν τους πιο μεγάλου ς17ηδες τροχούς- και ότι οι αεραγωγοί μεγάλωσαν μαζί με τον ελάχιστα πιο φουσκωμένο προφυλακτήρα..

Η εικόνα του πίσω μέρους είναι επίσης διακριτική- και μόνο το σήμα FR και η διπλή απόληξη της εξάτμισης προδίδουν την ταυτότητα του αυτοκινήτου- σε αντίθεση με το έντονο κίτρινο χρώμα του αυτοκινήτου της δόκιμης και τις πανέμορφες ζάντες που πραγματικά μαγνητίζουν το βλέμμα.

Με αυτό το χρώμα από μακριά το αυτοκίνητο της δοκιμής έμοιαζε με ταξί, οπότε οι συμπαθείς ηλικιωμένοι συμπολίτες μας δικαιολογημένα έκαναν νόημα για να σταματήσω… Δεν σας κρύβω ότι φαντασιωνόμουν να πάρω μια  ηλικιωμένη κυρία στο πίσω κάθισμα, να βάλω την τριπλή ταρίφα- και όπως στην ταινία «ΤΑΧΙ» να της κάνω μια Κηφισιά-Χαλάνδρι που θα της μείνει αξέχαστη!

Ωστόσο το κίτρινο χρώμα τραβάει και όλους τους «γλήγκορους των 87,2 ίππων» όπως το μέλι τραβάει τις μέλισσες- με αποτέλεσμα όποιο «τζιτζικομένο» με μπλε λαμπάκια όχημα κυκλοφορούσε να σταματάει δίπλα μου και να αρχίζει να μαρσάρει για να με προκαλέσει σε κόντρα!

‘Όμως σαν μητέρα που είμαι δεν τσιμπάω πια!

Είναι θέμα γούστου φυσικά, αλλά αυτό που τελικά προσπαθώ να πω είναι ότι το κίτρινο χρώμα καταστρέφει την διακριτική εμφάνιση του SEAT LEON FR οπότε –αν το βρείτε – προτιμήστε το σε ένα σοβαρό μαύρο, ή ακόμα και σε ένα ζωηρό σπορ κόκκινο χρώμα- αλλά για όνομα του θεού όχι σε κίτρινο!!

Εσωτερικό

Το εσωτερικό σε ότι αφορά τους χώρους είναι το ίδιο με εκείνο του αντιστοίχου απλού Leon 1.6FSi  και ο πίνακας των οργάνων διαφέρει ελαφρώς από το απλό μοντέλο κυρίως λόγο της διαφορετικής διάταξης των οργάνων με το άσπρο φόντο και της μεγαλύτερης οθόνης του υπολογιστή ταξιδιού.

Τα φτηνά στην αφή πλαστικά στην κεντρική κονσόλα μοιάζουν κουρασμένα, όμως ο αυτόματος κλιματισμός και η οθόνη του μαζί με κάποιες λωρίδες απομίμησης ανθρακονημάτων σαφώς βελτιώνουν την εικόνα.

Για την ποιότητα συναρμολόγησης δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο αφού το SEAT LEON FR που οδήγησα ήταν ένα μάλλον ταλαιπωρημένο αυτοκίνητο με 220,000 χλμ και έτσι σε συνδυασμό με τις σκληρές αναρτήσεις αφήνουν αρκετούς τριγμούς από το ταμπλό και την πίσω πόρτα να ενοχλήσουν τους επιβάτες.

Τα καθίσματα είναι τύπου μπάκετ και παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη και άνεση στον οδηγό, ενώ παράλληλα σε συνδυασμό με το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι που ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις είναι αδύνατον να μην βρεις την ιδανική θέση οδήγησης.

Το μόνο αρνητικό που βρίσκω στα καθίσματα είναι ότι λόγω του μεγάλου τους όγκου δημιουργούν ένα αίσθημα κλειστοφοβίας στους πίσω επιβάτες- όμως το FR είναι σχεδιασμένο για τον οδηγό και για αυτό τον λόγο του το συγχωρώ!

Ο μέτριας (προς απαράδεκτης) αισθητικής πλαστικό-αλουμινένιος μοχλός ταχυτήτων με το σήμα FR (…που θέλει άλλαγμα χθες!), συνδέεται με ένα σαφές εξατάχυτο κιβώτιο που έχει κόντες διαδρομές απόλυτο κούμπωμα και σωστή κλιμάκωση σχέσεων αναδεικνύοντας  τα –έτσι και αλλιώς- εξαιρετικά χαρακτηριστικά του κινητήρα.

Κινητήρας

Το SEAT LEON FR φορά τον δίλιτρο TFSI αμέσου ψεκασμού με 200 ίππους στις 5.100 σαλ και 28.5 κιλά ροπής- και από ότι κοίταξα στο ίντερνετ δεν μοιάζει να συνδέεται με τα προβλήματα αξιοπιστίας που είχαν οι μικροί TSi εκείνης της εποχής.

Υποψιάζομαι από τον ήχο του wastegate και την ποσότητα του ρουφήγματος αέρα από το  turbo ότι το αυτοκίνητο της παρουσίασης ήταν αρκετά «κατσαβιδωμένο» και ότι μάλλον θα είχε καμία πενηνταριά ίππους παραπάνω!

Το μοτέρ είναι ζωντανό και τραβάει από χαμηλά (1600 σαλ) όμως για να «ξυρίζει» προτιμά να γυρνά πάνω από τις 4000 σαλ. Σε αυτούς τους ρυθμούς περιστροφής και σε συνδυασμό με την πάντα σωστή σχέση που προσφέρει το εξάρι σασμάν ο κινητήρας με εντυπωσίασε παντού: στην κίνηση, στο ταξίδι και φυσικά όποτε θέλησα να οδηγήσω γρήγορα.

Ανεβάζει άνετα μέχρι τις 7000- και παραπάνω-έχει δύναμη παντού, ροπή για να οργώνει και φυσικά παράγει έναν πορωτικό ήχο.

Στα πλην το μόνο που μπορώ να βρω είναι ότι όταν το πιέσεις καεί κάτι παραπάνω(14-18 λίτρα)… αλλά δεν βαριέσαι- να’ναι καλά το μοτεράκι… να μας κάνει να γουστάρουμε!

Ότι αξίζει κοστίζει!

Στην πόλη

Στην πόλη το FR κινείται με άνεση και παρά την σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης, οι πίσω πολλαπλοί σύνδεσμοι καταφέρνουν να περνούν με υποδειγματική άνεση πάνω από τα σαμαράκια, τις λακκούβες και τα πτώματα μικρών ζώων των ασυντήρητων δρόμων των Β. Προαστίων

Ο κινητήρας και τα μαλακά πεντάλ βοηθούν στην κίνηση και το μόνο που ενοχλεί είναι η κάπως κακή ορατότητα προς τα πίσω-κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο κοιτώντας την σπορ γραμμή του SEAT LEON FR.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στο ταξίδι το SEAT LEON FR είναι υποδειγματικό και η μακριά έκτη σε συνδυασμό με την καλή ηχομόνωση κάνουν την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων παιχνιδάκι-ενώ έχει την δύναμη που χρειάζεται για ασφαλείς προσπεράσεις.

Οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες και τα φαρδιά ελαστικά σε συνδυασμό με την σπορ ανάρτηση παρέχουν πολύ υψηλά όρια πλευρικής πρόσφυσης.

Τόσο πολύ κρατάει- και τόσο καλός είναι ο έλεγχος από το τιμόνι- που σε παρατεταμένες στροφές τύπου Υλίκής ορκίζεσαι- εάν δεν δεις το κοντέρ- ότι το αυτοκίνητο κινείται με 50 χιλιόμετρα λιγότερο-και αυτό είναι κάτι θέλει λίγο προσοχή και εμπειρία!

Στις στροφές

Σίγουρα οι πιο νέοι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι ο πρωινός ύπνος του Σαββάτου είναι ο πιο γλυκός και έχει τα πιο ενδιαφέροντα όνειρα. Την ώρα που οι πιο μεγάλοι έχουν ξυπνήσει από τα χαράματα είτε για να πιούνε το καφεδάκι τους, οι νεώτεροι προτιμούμε να κοιμόμαστε!

Εάν όμως κάτω στο γκαράζ σας περίμενε ένα FR εσείς τι θα κάνατε? θα κοιμόσασταν? Εγώ πάντως όχι!

Έτσι λοιπόν ενώ όλοι κοιμόντουσαν στο σπίτι σαν φυσιολογικοί άνθρωποι πήρα τα κλειδιά του αυτοκινήτου και βγήκα για το πρωινό μου ξύπνημα.

Οι δρόμοι άδειοι και στεγνοί, ενώ ο καιρός ήταν απλά υπέροχος -με το ξημέρωμα να προσπαθεί να σου τραβήξει την προσοχή από την οδήγηση με τους ατέλειωτους συνδυασμούς του πορφυρού χρώματος και την πρωινή του καθαρή αύρα.

Εγώ όμως και το SEAT LEON FR προσθέσαμε μια διαφορετική πινελιά σ`αυτή την ρομαντική εικόνα! Σπάσαμε την σιωπή του ξημερώματος διώχνοντας τα αγουροξυπνημένα πουλιά με τα στριγκλίσματα και τους καπνούς από τα μπροστινά λάστιχά του κίτρινου πυραύλου.

Μια καυτή πρωινή βόλτα αντί για καφέ- λες και όλα ήταν σχεδιασμένα για εμένα!

Έτσι χωρίς να χάσω χρόνο η διασκέδαση άρχισε από τις κλειστές διαδρομές του Διονύσου, όπου το αυτοκίνητο που είχε ολοκαίνουρια λάστιχα  κυριολεκτικά ζωγράφιζε! Έχοντας λοιπόν απενεργοποιήσει το ESP το FR δεν άργησε να δείξει τις δυνατότητες του από τις πρώτες κιόλας στροφές.

Ο κινητήρας πρόθυμος σε όλες τις στροφές, ιδιαίτερα μετά τις 4.000, ενώ η ανάρτηση με τις σκληρές αντιστρεπτικές έβαζε την δύναμη στην άσφαλτο με άνεση χωρίς να αφήνει τους τροχούς να σπινάρουν.

Το SEAT LEON FR είναι ευκολοδήγητο και στιβαρό χωρίς να σου αφήσει καμία αιχμή για σχολιασμό. Στην αρχή θα δεις ότι το τιμόνι είναι κάπως ελαφρύ και θα νομίσεις ότι κοιτά περισσότερο προς τις στις καθημερινές σου διαδρομές, αλλά στην γρήγορη οδήγηση ανακαλύπτεις ότι παρέχει σαφή πληροφόρηση για την θέση των τροχών -και ότι γενικά είναι άψογο και διαβάζει τον δρόμο με απόλυτη ακρίβεια στο στρίψιμό του.

Το σασμάν 6 ταχυτήτων είναι “ποίημα”, απόλυτο και γρήγορο αφήνοντας σε να οδηγήσεις συγκεντρωμένη χωρίς περιττές σκέψεις για λάθη στις σχέσεις, ή στο κούμπωμά τους. Ανάλογη συμπεριφορά έχουν και τα πετάλια (γκαζιού/αμπραγιάζ/φρένου)- που είναι μαλακά και άμεσα.

Η οδήγηση του FR στο δρόμο με στροφές είναι υποδειγματική- και πολλοί πιο ακριβοί (αλλά και συγγενείς 😉 ) ανταγωνιστές θα την ζήλευαν. Με μια γρήγορη βόλτα σε ένα δρόμο με κλειστές στροφές, εύκολα διαπιστώνεις ότι το αμάξωμα δεν γέρνει όπως και να το στρίψεις, καθώς επίσης και ότι το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου είναι καρφωμένο στο δρόμο είτε οδηγώντας πλασάροντας το αυτοκίνητο, είτε διαλέγεις να το πας με γραμμές.

Το SEAT LEON FR όταν είναι ενεργοποιημένο το ESP δεν θέλει πολλά για να στρίψει γρήγορα. Στρίβει σχεδόν μόνο του- και εάν ο οδηγός το παρακάνει τότε τα ηλεκτρονικά θα επέμβουν για να συγχωρέσουν και το πιο χαζό λάθος..

Η ανάρτηση του συμπεριφέρεται άψογα αφού είναι σχεδόν τέλεια ρυθμισμένη πετυχαίνοντας μια τέλεια ισορροπία που αποδίδει τόσο στις γρήγορες βόλτες όσο και στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Τα γόνατα McPherson εμπρός και οι πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω δίνουν στον οδηγό την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να κλείσει τα ηλεκτρονικά και να τιθασεύσει τα τουλάχιστον 200 άλογα του μοτέρ.

Στο απότομο άφημα του γκαζιού-και με λίγο φλικάρισμα με το τιμόνι -το SEAT LEON FR θα επιτρέψει στο πίσω μέρος να διαλέξει μια πιο ανοικτή τροχιά που βοηθά στην τοποθέτηση του αυτοκίνητου στην στροφή.

Εάν πατήσεις και λίγο φρένο τότε η χαρά είναι εγγυημένη! Δεν χρειάζεται όμως να το παρακάνεις αφού από την στιγμή που οι μπροστινοί τροχοί κοιτάξουν προς την κατεύθυνση που θέλεις να πας τότε το γκάζι καθαρίζει για τα υπόλοιπα..

Όσο για το σύστημα πέδησης με τους τεράστιους δίσκους έφτασα στο σημείο επίτηδες να πατάω φρένο για να δω πότε θα σταματήσει να αποδίδει σωστά.. Δεν τα κατάφερα καθόλου εύκολα-αλλά τα κατάφερα!

Η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να οδηγήσω γρήγορα, αφού τα αυτοκίνητα που οδηγούσα τόσο καιρό έτυχε να είναι διάφορα αυτοκίνητα πόλης ή το πολύ κάποια SUV’s  και δεν κατάφερα να διασκεδάσω οδηγώντας.

Εύκολα μπορείτε να καταλάβετε ότι η διαφορά που ένοιωσα οδηγώντας το SEAT LEON FR σε σχέση με τα αυτοκίνητα που είχα οδηγήσει τον τελευταίο μήνα ήταν συγκινητική.

Συμπέρασμα

Είναι η ισορροπία που χαρακτηρίζει το SEAT LEON FR και η απόλυτη προσήλωση των μηχανικών της SEAT στα συστατικά που χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα σπορ αυτοκίνητο δρόμου που οδήγησε τους δημοσιογράφους της χώρας μας να το χαρακτηρίσουν ως το καλύτερο αυτοκίνητο της χρονιάς το 2008.

Και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί τους χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το SEAT LEON FR που οδήγησα είχε καινούρια λάστιχα, εξαιρετικά προσεγμένη εμφάνιση (μάλλον ήταν φρεσκοβαμμένο) αλλά δυστυχώς το εσωτερικό είχε τα σημάδια των χρόνων που έχουν περάσει.

Οι αξίες και η αξιοπιστία του το SEAT LEON FR κάνει τους ιδιοκτήτες του να το αποχωρίζονται πολύ δύσκολά- και παρά τον δίλιτρο κινητήρα που συνεπάγεται ένα κόστος τελών κυκλοφορίας που φτάνει τα €660 -όταν αποφασίζουν να το αποχωριστούν να ζητούν και το αντίστοιχο αντίτιμο για την ψυχική οδύνη…

Θα χρειαστείτε περίπου € 9.000-12.000-σχεδόν δηλαδή όσο κοστίζει ένα μικρό hatchback-για να αποκτήσετε ένα καλό FR.

Όμως με αυτά τα χρήματα παίρνετε ένα πραγματικό σπορ αυτοκίνητο με καλούς χώρους για την οικογένεια, ποιότητα κατασκευής που θα σας χαρίσει πολλά χρόνια ευχαρίστησης-και κυρίως μια οδική συμπεριφορά που αξίζει τρεις φορές τα χρήματα που δίνετε.

Δεν θέλει σκέψη- αν το βρείτε χτυπήστε το!

Δεν με ευχαρίστησε

*Ο κακόγουστος λεβιές των ταχυτήτων με την ένδειξη FR και η μέτρια εσωτερική εμφάνιση και ποιότητα.

*Το κίτρινο χρώμα και η υψηλή κατανάλωση.

Θα θυμάμαι

*Τον ροπάτο και πανίσχυρο κινητήρα που χαρακτηρίζει το αυτοκίνητο.

*Το κοφτερό κράτημα και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous article1 εκατομμύριο Peugeot 2008
Next articleΗ SKODA στο FIA World Rally Championship 2019

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National