Wednesday, June 29, 2022
HomeΔοκιμεςHyundai i30N Performance - Test Drive (+Video)

Hyundai i30N Performance – Test Drive (+Video)

Hyundai i30N_FABIATOU_MEGARA_03Η δουλειά που κάνω έχει πραγματικά μερικές όμορφες στιγμές, όπως ήταν για παράδειγμα η παρουσίαση πριν ένα χρόνο του Honda Civic TypeR και του Hyundai i30N στην πίστα των Μεγάρων τις οποίες μπορείτε να τις παρακολουθήσετε σε βίντεο κάνοντας κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους: (Honda CivicType R  –  Hyundai i30 N Performance)

Αργότερα είχα την ευτυχία να οδηγήσω τελευταία από όλους στην Ελλάδα το Honda CivicType R και πραγματικά έμεινα άφωνη μπροστά στις δυνατότητες, την τεχνολογία και την οδηγική απόλαυση που χάριζε σε όλες τις συνθήκες.

Ήταν το αυτοκίνητο που θα ήθελα να είχα- αν είχα την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσω και φυσικά αν δεν είχα τρία παιδιά και έναν σύζυγο με μηδενικό γούστο στα αυτοκίνητα!

Ο ίδιος ντρεπόταν να μπει μέσα ενώ τα αστεία του σχετικά με την εμφάνιση του ήταν ασταμάτητα και καυστικά.. Τι να περιμένεις όμως από κάποιον που οδηγεί με ευχαρίστηση ένα γερμανικό SUV και που ούτε που διανοείται να οδηγήσει «κλειστοφοβικά αυτοκίνητα»…

Hyundai_i30N_autoholix_24Για να μην χαλάσει η παράδοση, το Hyundai i30 N Performance ήρθε στα χέρια μου αφού το είχαν οδηγήσει και παρουσιάσει όλα τα μέσα- και έτσι ενώ αυτή η παρουσίαση ίσως να μην είναι πλέον επίκαιρη-ξέρω ότι σας την χρωστάω!.

Εντυπωσιάστηκα από το i30N στην πίστα των Μεγάρων –όμως τότε έχοντας φρέσκια στο μυαλό μου την εμπειρία του Type R ένοιωσα αμέσως ότι το Κορεάτικο αυτοκίνητο βρίσκεται σε μια χαμηλότερη κατηγορία.

Άλλωστε η διαφορά των 2-3 δευτερολέπτων στον γύρο επιβεβαίωνε και με νούμερα την αίσθηση που είχα αποκομίσει στην πίστα.

Όμως όταν οδήγησα το Hyundai i30N Performance στον δρόμο τα πάντα αντιστραφήκαν και βρήκα στο Hyundai ένα καθημερινό αυτοκίνητο που με το πάτημα ενός κουμπιού-απλά- γινόταν το απόλυτο αυτοκίνητο για να χαρείς την οδήγηση!

 

Προσφέρει χώρους και άνεση για την καθημερινή μετακίνηση, έχει τον πιο πωρωτικό τετρακύλινδρο ήχο της αγοράς, ενώ είτε ηθελημένα, είτε για την μείωση κόστους το Hyundai i30N Performance διαθέτει επιτέλους ένα κανονικό χειρόφρενο. Μην τολμήσει κανένας Κορεάτης να το κάνει ηλεκτρικό… θα έχει να κάνει μαζί μου!

Hyundai_i30N_autoholix_11Σε ότι αφορά την εμφάνιση του, ακόμη και ο καλός μου «Κακογουστίξ» το βρήκε όμορφο (…όταν του εξήγησα ότι πωλείται χωρίς το αυτοκόλλητο «Ν» που έβλεπε στην πόρτα) ενώ παραδέχτηκε ακόμη ότι σε συνδυασμό με την τιμή του είναι ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να αγοράσει-αν ήταν SUV.

Ο άνθρωπος έχει καταπιεί SUV!

Προσωπικά, στο Hyundai i30N Performance βρήκα το αυτοκίνητο των ονείρων μου και χάθηκα σε έναν δικό μου κόσμο για αρκετές ημέρες διαπιστώνοντας ξεκάθαρα ότι αυτό είναι το καλύτερο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει φέτος.

Έχω οδηγήσει πιο όμορφα και πιο γρήγορα, αλλά αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που είναι προσιτό και μου επιτρέπει όχι μόνο να το οδηγήσω, αλλά και ν αονειρευτώ ότι μπορώ να το αποκτήσω.

Τα σκασίματα από την εξάτμιση και το θετικό τιμόνι ακόμη γυρνούν μέσα στο μυαλό μου – ενώ η εξωφρενικά χαμηλή τιμή του σε συνδυασμό με τους χώρους δημιουργούν ένα μοναδικό κοκτέιλ που μοιάζει να έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για εμένα –αλλά μπορούν να το πάρουν και άλλοι!

Hyundai_i30N_autoholix_01Αν αυτό είναι το πρώτο αυτοκίνητο που παρουσιάζει το N Division της Hyundai τότε φανταστείτε τι πρόκειται να δούμε στον σύντομο μέλλον.

Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ερωτεύεσαι η κρίση σου διαταράσσεται και έτσι το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις είναι να αρχίσεις να περιγράφεις τον έρωτα σου…

Δεν υπάρχει περίπτωση να πεις κάτι αντικειμενικό, ενώ τα σημεία που σε ενθουσιάζουν δεν έχουν καμία λογική για τους περισσότερους.

Έτσι όταν θέλεις να γράψεις ένα άρθρο που θα το διαβάσουν άνθρωποι που γνωρίζουν δεν θέλεις να εκτεθείς δείχνοντας ότι μεροληπτείς-παρόλο που όλοι όσοι διαβάζουν τα τεστ μου γνωρίζουν τις αδυναμίες μου!

Το λάτρεψα αυτό το Hyundai, αλλά γρήγορά κατάλαβα ότι σε ότι αφορά το Test Drive θα έπρεπε να βρω ένα «θύμα» που θα άντεχε να  δοκιμάσει το “τυράκι”, αλλά που δεν θα έπεφτε στην φάκα όπως έπαθα εγώ.

Hyundai_i30N_autoholix_20Δεν χρειάστηκε να κοιτάξω πολύ μακριά καθώς πενήντα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι μου μένει ο Σωτήρης  Μαλακτάρης που όσοι ασχολούμαστε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό τον γνωρίζουμε τόσο από τις επιδόσεις του στους αγώνες όσο και για τις μηχανολογικές του γνώσεις..

Διαβάστε γα τον Σωτήρη (εδώ: Σωτήρης Μαλακτάρης )

Έπρεπε μόνο να φορέσω το αθώο μου χαμόγελο και να πείσω το «θύμα» μου να γράψει εκείνος την δοκιμή έτσι ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης αντικειμενικότητα στο κείμενο που θα παρουσίαζα!

Δεν δυσκολεύτηκα να πείσω τον Σωτήρη -καθώς από την αρχή διέκρινα έναν έντονο ενθουσιασμό μέσα από το συγκρατημένο του χαμόγελο.

Αργότερα όταν διάβασα την δοκιμή που ακολουθεί  κατάλαβα ότι είχε πέσει και εκείνος στην φάκα-και ήταν και εκείνος ένα ερωτευμένος δοκιμαστής!

Ο «Ερωτευμένος Δοκιμαστής»! (Σ.Μ)

Hyundai_i30N_autoholix_26Είμαι πλέον 40 χρόνων με πάθος για την οδήγηση (ότι έχει να κάνει με τιμόνι και κινητήρα ) και νομίζω ότι έχω διαμορφώσει μια τεκμηριωμένη άποψη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και για τον χαρακτήρα που αποπνέουν αυτές στο βάθος του χρόνου.

Υπάρχουν οι μάρκες αυτοκινήτων που εκπέμπουν ποιότητα, αυτές που προβάλλουν το μοντέρνο τους design, εκείνες που ξέρεις ότι εστιάζουν στην οδηγησιμότητα -και τέλος υπάρχουν και αυτές που απλά για τον άλφα ή βήτα λόγο, αδιαφορείς.

Ή έτσι νόμιζες πριν μάθεις περισσότερα!

Hyundai_i30N_autoholix_13Σίγουρα για εμένα η Hyundai είναι από τις εταιρείες οι οποίες φτιάχνουν αυτοκίνητα που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Μπαίνεις σε Getz 7ετίας και πιστεύεις ότι δεν έχει κάνει ούτε 50.000 χλμ όταν το τιμόνι του και τα καθίσματα δεν έχουν φθαρεί καθόλου.

Επίσης είναι γνωστό ότι δεν βγάζουν ζημιές ,ενώ η συντήρηση τους, εφόσον είναι περιοδική, δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις και είναι προσιτή.

Η Hyundai μπορεί είναι Κορεατική μεν, αλλά Ιαπωνίζει δε! Ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είναι από τις εταιρείες που περιμένω να με συγκινήσουν οδηγικά…

Δεν κατακρίνω το όνομα, απλά σε σχέση με άλλες μάρκες, στέκονται ουδέτερα στο δρόμο χωρίς την αίσθηση του να πατήσεις λίγο παραπάνω το γκάζι ή να στρίψεις λίγο παραπάνω το τιμόνι ώστε να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος …να «παίξεις» εν ολίγοις.

Hyundai_i30N_autoholix_29Την τελευταία πενταετία η Hyundai  έχει προσθέσει και το ντιζάιν στα καλά της στοιχεία ενώ στα μάτια μου, οι τελευταίες σειρές «i»  έχουν εξευρωπαϊστεί σχεδιαστικά και παραπέμπουν σε αντίστοιχες γερμανικές κατασκευές.

Από την άλλη, η αγωνιστική της ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι διεκδικεί την πρωτιά αρκετό καιρό τώρα και ήταν αναμενόμενο, ίσως και προσδοκώμενο για μένα η εμφάνιση στην παραγωγή ενός αυτοκινήτου που θα ήταν πιο προσανατολισμένο στην γρήγορη διασκεδαστική οδήγηση.

Περιμέναμε καιρό ένα i 20 «GT» ας πούμε – και ξαφνικά από το πουθενά διαβάσαμε πριν λίγο καιρό για το Hyundai i30N Performance!

Τι είναι το Hyundai i30N Performance 

Το τμήμα Ν της Hyundai είναι κάτι σαν το Μ της BMW- και μάλλον δεν είναι τυχαία η επιλογή του γράμματος /συμβόλου, μιας και υπεύθυνος για αυτό είναι ο πρώην διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας .

Και πάμε τώρα στο κυρίως θέμα.

Το εν λόγω αυτοκίνητο αποτελούσε επιθυμία για δοκιμή του συντάκτη, ιδιαίτερα και μετά την παρουσίαση του από τον ειδικό τύπο, πόσο μάλλον την παρουσία του στην τελευταία έκθεση αυτοκινήτου, αφού από την τιμή του και μόνο προϊδεάζει τον υποψήφιο αγοραστή πως δεν αγοράζει «φρου-φρου και αρώματα», αλλά καλούδια ουσίας.

Μηχανικά μέρη

Hyundai_i30N_autoholix_0Βασικά χαρακτηριστικά της συνταγής του Hyundai i30N είναι ο δίλιτρος κινητήρας με την προσθήκη υπερσυμπιεστή που για την περίσταση αποδίδει 250 ίππους -και 275 αντίστοιχα για την τοπ έκδοση performance.

Ακολουθεί ένα 6αρι κιβώτιο με κοντή και σαφή διαδρομή επιλογέα, ενώ η πλήρως ρυθμιζόμενη θέση οδήγησης με το αντίστοιχο κάθισμα που παρέχει ιδανική πλευρική στήριξη, το τιμόνι με τις πολλαπλές επίσης ρυθμίσεις σε ύψος και απόσταση από το κάθισμα βοηθούν τον οδηγό να βολευτεί γρήγορα πίσω από το τιμόνι του.

Οι  επιλογές ρύθμισης των προγραμμάτων οδήγησης γίνονται από το τιμόνι και απεικονίζονται στην κεντρική οθόνη αφής και προσφέρουν άμεση παραμετροποίηση χωρίς χάσιμο χρόνου.

Hyundai_i30N_autoholix_19Στον τομέα της γεωμετρίας , το χαμήλωμα του συνόλου σε σχέση με το απλό i30 καθώς και η επιλογή σπορ ανάρτησης  σε συνάρτηση με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο περιορισμένης ολίσθησης διαφορικό και τέλος οι μεγάλες ρόδες (18’’ και 19’’ για την performance) προδιαθέτουν από την αρχή ότι κάτι ιδιαίτερο έχει αυτό το i30.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δυο απολήξεις της εξάτμισης στο πίσω μέρος μαζί με την αεροτομή που δεν είναι υπερβολική, είναι οι μικρές οπτικές διαφοροποιήσεις απέναντι στα πιο καθημερινά Hyundai i30.

Ά!.. να μην παραλείψουμε και τα έξτρα διογκωμένα για την περίσταση φρένα σε κόκκινη απόχρωση για τις δαγκάνες.

Πως να μην θέλω να το οδηγήσω καλέ ;;;

Hyundai_i30N_autoholix_0001Την προηγούμενη Πέμπτη λοιπόν, είχαμε αυτήν ακριβώς την συζήτηση με την Ισμήνη, η οποία και με πληροφόρησε πως θα το είχε στα χέρια της για κάποιες μέρες, εκτός πίστας Μεγάρων πλέον, για διαμόρφωση άποψης όσον αφορά την καθημερινότητα αυτή τη φορά.

«Θα με κάνεις βόλτα ;;» ρώτησα.

«Το κανονίζουμε» μου λέει … και επανέρχεται: «θες να το οδηγήσεις και να γράψεις την άποψη σου;;»

«Μου κάνεις πλάκα τώρα;» (σ.σ. είδατε τι ωραία που το δάγκωσε το τυράκι? 😉

Ήθελα πάντα να αρθρογραφήσω για τον ειδικό τύπο και τώρα μου δινόταν η ευκαιρία, και μάλιστα με ένα αυτοκίνητο που έχει και ουσία για μένα, μιας και λόγω της γενικότερης υπάρχουσας κατάστασης. Οι συμμετοχές μας σε αγώνες ράλι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με τον τελευταίο αγώνα που έχουμε κάνει να είναι το ράλι Φθιώτιδας το 2016, και επίσης με το τελευταίο σπορ αυτοκίνητο της οικογένειας- ένα Clio RS-να έχει πωληθεί πέρυσι.

Στον Δρόμο

Hyundai_i30N_autoholix_37Σάββατο μεσημέρι λοιπόν και η Ισμήνη επικοινωνεί μαζί μου πως μπορώ να κάνω 50 μέτρα με τα πόδια – τόσο απέχουν τα σπίτια μας – και να παραλάβω το σιέλ κορεατικό «λουκουμάκι».

«Δεν έχω να σου δείξω πολλά, από εδώ αλλάζεις τις βασικές ρυθμίσεις eco,normal,sport,και από εδώ βάζεις το Ν. Τα υπόλοιπα βρες τα μόνος σου. Θα πάθεις πλάκα!» ήταν τα λόγια της- και παίρνω το Hyundai i30N Performance.

Έτσι απλά!

Φτιάχνω λοιπόν την θέση οδήγησης στα μέτρα μου και κατευθύνομαι προς την περιοχή των Μεγάρων για να παρακολουθήσω μια βραδινή ειδική του ράλι Παλλάδιο, του τελευταίου της χρονιάς επί ασφάλτινου εδάφους.

Στον ΑυτοκινητόδρομοHyundai_i30N_autoholix_50

Στην εθνική οδό και με την normal επιλογή, το αυτοκίνητο είναι άνετο, αθόρυβο ενώ σου δίνει αμέσως την αίσθηση ότι είναι ένα κομμάτι, το οποίο διατηρεί άμεση επαφή με το οδόστρωμα και το τιμόνι παρέχει πληροφόρηση χωρίς να μεταφέρει στα χέρια τραχύτητα και κραδασμούς.

Μπορεί και κινείται σε σβέλτους ρυθμούς 120-140 χλμ χωρίς να καταναλώνει καύσιμο με τον ρυθμό που ένα τόσο έντονα σπορ προσανατολισμένο αυτοκίνητο έχει το δικαίωμα να κάψει- και έτσι νούμερα από 8 έως 10 λίτρα ανά 100χλμ, εμφανίζονται στην οθόνη του καντράν από συχνά έως σταθερά.

Hyundai_i30N_autoholix_41Ο λόγος που χαλάει τα παραπάνω νούμερα είναι κυρίως η περίσσεια δύναμη του συνόλου και η ροπή που σου δίνει την δυνατότητα να αυξομειώνεις ταχύτητα με την τελευταία σχέση στο κιβώτιο.

Φτάνοντας στα Μέγαρα, θέλουμε να κινηθούμε προς Αλεποχώρι και στην συνέχεια να βρούμε ταμπέλα προς «Μάζι», που ουσιαστικά είναι ο παλιός τερματισμός της ειδικής Άγιος Ιωάννης.

Μπαίνοντας από εκεί θα καταλήγαμε στο μέσο της τρέχουσας ειδικής.

Μέσα στην Ε.Δ

Έχει σκοτεινιάσει πλέον και από την άνεση της εθνικής ο δρόμος αρχίζει να γίνεται επαρχιακός ενώ στο τέλος είναι συνεχώς κατηφορικός.

Hyundai_i30N_autoholix_08Επιλέγω την «sport ένδειξη χειριζόμενος τον διακόπτη από το τιμόνι και ξεκίνησα την γνωστή διαδρομή!

Το Hyundai i30N Performance συνεχίζει να δίνει την αίσθηση του βιδώματος στο δρόμο ενώ όσες φορές πάτησα παραπάνω το φρένο, αντέδρασε στο έπακρο.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για σπορ αυτοκίνητο μιας και ο ήχος του κινητήρα είναι όσο σπορτίφ χρειάζεται για να διαχωρίζεται το i30N από τα απλά i30- αλλά και για να καταλαβαίνεις από αυτόν σε ποιο μήκος του εύρους των στροφών βρίσκεσαι.

Έκτος από αυτόν βέβαια, υπάρχει και αντίστοιχη ένδειξη στο καντράν, η οποία όμως λαμβάνει υπόψη της την ιδανική χρήση για οικονομία στην κατανάλωση.

Hyundai_i30N_autoholix_09Μιας λοιπόν και κοντεύει να ξεκινήσει η ειδική, και μιας και βρίσκομαι σε οικείο μέρος, αφού έχουμε κάνει την ειδική διαδρομή -με αντίθετα φορά όμως στο παρελθόν- εκμεταλλεύομαι το σύνολο και την απόλυτη ερημιά της περιόδου και πατάω το κουμπί Ν!

Ξαφνικά αλλάζουν όλα ! Λες και άλλαξα αυτοκίνητο!

Η εξάτμιση άρχισε να βγάζει ήχο περιποιημένου σπορ αυτοκινήτου ενώ η ρύθμιση της ανάρτησης έγινε τόσο σφικτή που μπορεί να μην την αναζητάς στην καθημερινή χρήση, αλλά σίγουρα την επιθυμείς όταν θες να «παίξεις»!

Στο πάτημα του γκαζιού και στο υψηλό στροφάρισμα του κινητήρα, εμφανίζονται αναλογικά φωτάκια στο πάνω μέρος του καντράν που σου δείχνουν με ακρίβεια πότε να αλλάξεις ταχύτητα, ενώ κατά την διάρκεια της αλλαγής, κόβεται στιγμιαία το ρεύμα του κινητήρα ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αλλαγή και να ακουστεί και το ανάλογο «μπαμ-μπαμ»!

Hyundai_i30N_autoholix_10Στο δε κατέβασμα, ο κινητήρας ανεβάζει στιγμιαία στροφές (Rev Syncing) ώστε να μην «τεντώνεται» η μετάδοση!!!

Μέχρι να τα χωνέψω όλα αυτά (!) και το γεγονός βασικά ότι είναι εφικτή μια τέτοια δραστική αλλαγή σε ένα αυτοκίνητο με το πάτημα ενός κουμπιού, έφτασα στην ειδική διαδρομή του αγώνα όπου και πάρκαρα να βρω την παρέα μου και να δούμε μαζί αγώνα.

Δεν σας κρύβω ότι την περισσότερη ώρα το μυαλό μου ήταν στο Hyundai i30N Performance και μάλιστα με αχνό χαμόγελο, ενώ την υπόλοιπη, η παρέα ρωτούσε για το αυτοκίνητο αυτό.

Hyundai_i30N_autoholix_17Δεν θέλει να βγάλει μούρη στο πάτημα του γκαζιού στα κλειστά κομμάτια, ενώ ακόμη και με κοντή σχέση στο κιβώτιο, το αυτοκίνητο πάει στο εσωτερικό της στροφής!

Αν αφήσεις το γκάζι στα ίδια κομμάτια δεν κάνει απολύτως τίποτα, ενώ αν ο δρόμος  γλιστράει, σε προειδοποιεί και ελαφρώνει μόνο τότε- και μόνο πίσω, λέγοντας σου ουσιαστικά να μειώσεις το ρυθμό!

«Πάντες κάνει;» Γιατί να μην κάνει; αλλά και γιατί να κάνεις; Αφού μπορείς να περάσεις με πολλά παραπάνω από αυτά που πίστευες! Και μάλιστα χωρίς να απενεργοποιείς τα ηλεκτρονικά βοηθήματα αφού όταν οδηγείς σωστά, δεν επεμβαίνουν!

Cooling Down

Τέλος της ειδικής και επιστροφή στην έδρα μου, με μικρής διάρκειας παρέα ενός φίλου που ήρθε μαζί να δει αν το εννοούσα όταν έλεγα ότι είχα εντυπωσιαστεί από το Hyundai i30N Performance. Οδήγησα γοργά, αλλά μέσα στα πλαίσια του λογικού βεβαίως- μιας και πλέον η διαδρομή είχε πλέον γίνει πολυσύχναστη.

 

Σε αυτό σημείο, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται όλες τις εναλλακτικές διαδρομές επιστροφής πράγμα σπάνιο για μένα αφού συνήθως επιλέγω την μικρότερη και οικονομικότερη δυνατή, αλλά στην προκειμένη περίπτωση όλες οι μορφές δρόμου είχαν να μου προσφέρουν από κάτι !

Παρόλα αυτά, επέλεξα την ρύθμιση “Normal” και επιστρέψαμε με χαμόγελο και με την συνοδεία καλής μουσικής!

 

Στην Πίστα (Ι.Φ.)

Hyundai i30N_FABIATOU_MEGARA_03Έχοντας οδηγήσει το Hyundai i30N Performance  στην πίστα των Μεγάρων θα ήθελα να γράψω και δύο λόγια για την συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο ελεγχόμενο περιβάλλον της πίστας.

Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι η αίσθηση που δίνει το τιμόνι σε σχέση με το τι συμβαίνει στις μπροστινές ρόδες. Είναι απόλυτα ακριβές χωρίς να γίνεται βαρύ, ενώ σίγουρα θα εκτιμήσετε την ανάρτηση που χωρίς να είναι σκληρή δεν επιτρέπει στο αυτοκίνητο να γύρει μέσα στην στροφή.

Και τότε πατάς το κουμπί «Ν» και τότε όλοι οι διάβολοι της κόλασης ξεχύνονται μπροστά σου! Ο ήχος- ώ θεέ μου ο ήχος σε κάνει τελικά να χάνεις δευτερόλεπτα, καθώς σε κάθε αλλαγή χαλαρώνεις στιγμιαία περιμένοντας να ακούσεις τα σκασίματα.

Η ανάρτηση χωρίς να γίνεται «τούβλο» απαγορεύει στο αυτοκίνητο να έχει κλίση μέσα στην στροφή χάρη σε ένα σύστημα που σε κλάσματα δευτερολέπτου σκληραίνει την συμπίεση των εξωτερικών αμορτισέρ στην στροφή.

Hyundai i30N_FABIATOU_MEGARA_01Έτσι σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό το μπροστινό μέρος παραμένει καρφωμένο στην στροφή ενώ το πίσω μέρος ακολουθεί με ασφάλεια.

Δεν υπάρχει πιο ασφαλές και εύκολο αυτοκίνητο για να πετυχαίνεις αξιοπρεπείς χρόνους σε ένα track day από το Hyundai i30N Performance και σε αυτό συνηγορούν και τα φρένα με τις κόκκινες δαγκάνες που δεν είναι brembo, αλλά είναι πανισχυρά και πρακτικά ακούραστα.

Μην πέσετε στην παγίδα να συγκρίνετε το Hyundai i30N Performance με το Type R καθώς εκείνο είναι δύο φορές ακριβότερο και φυσικά είναι χρήματα που πιάνουν τόπο καθώς με το type R γύριζα περίπου 3 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το 1,11,5 που γυρνούσε το Hyundai i30N Performance .

Όμως με το Hyundai πέρασα καλύτερα από ότι περνούσα με το Type R καθώς τα πάντα γίνονται λίγο πιο αργά αφήνοντας όλες τις αισθήσεις (και κυρίως εκείνη της ακοής) να απολαύσουν την στιγμή..

Για να μην κάνω «πειρατεία” στο άρθρο του Σωτήρη σταματώ εδώ, όμως σας προτείνω όταν τελειώσετε την ανάγνωση να δείτε και το βίντεο που ακολουθεί. ΙΦ

Hyundai i30N Performance στην πίστα των Μεγάρων VIDEO

 

The Day After…

Hyundai_i30N_autoholix_35Την επόμενη μέρα, επιστροφή του Hyundai i30N Performance στην Ισμήνη, στενοχωρημένος για το ότι θα μπορούσα να το χαρώ κι άλλο, ενθουσιασμένος όμως για αυτή την μοναδική εμπειρία!

Θα φανεί λίγο αστείο αυτό αλλά δεν είχα εντυπωσιαστεί τόσο από δοκιμή αυτοκινήτου -κάτι που σίγουρα αυτό οφείλεται στην έκπληξη που προκαλεί το γεγονός ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα Hyundai !!!

Θα τολμήσω να αναφέρω άλλες τρεις κατασκευές παρόμοιου εντυπωσιασμού, με την διαφορά όμως το ότι εκεί, ήμουν ψυχολογικά  προετοιμασμένος για το τι θα «αντιμετωπίσω»!

  1. Lotus Elise 2. BMW M135i και 3. Alfa Romeo Giulia Veloce.

Σίγουρα  πρόκειται για κατασκευές με κόστος από 2 έως 3 φορές επάνω από το Hyundai i30N Performance, ωστόσο ο τόσο ξεχωριστός χαρακτήρας των αυτοκίνητων που αναφέρω σε κάνει να θες να πάρεις και τα τρία!

Hyundai_i30N_autoholix_02Στην περίπτωση του i30N το εκπληκτικό είναι ότι με το πάτημα ενός πλήκτρου στο τιμόνι μπορείς να έχεις πολλά παραπάνω από ένα αυτοκίνητα- και μάλιστα να τα εναλλάσσεις εν κινήσει !

Μπορεί να το χρησιμοποιεί η γυναίκα της οικογένειας όλη την εβδομάδα, και το ΣΚ να το παίρνει ο άντρας για διασκέδαση σε track days!!

Η γυναίκα να το οδηγεί στο Normal Mode απολαμβάνοντας τον πολιτισμένο χαρακτήρα ενός καθημερινού αυτοκίνητου  και λίγο αργότερα ο άντρας να κάνει ανάσταση από τα βαρελότα που σκάνε στις απολήξεις της εξάτμισης στο “Nmode” !

Η γυναίκα μπορεί να βλέπει  από την κεντρική  οθόνη 8’’ το GPS και την κατανάλωση, ενώ λίγο αργότερα ο άντρας να παρακολουθεί shift lights και το γυρολόγιο στην εκάστοτε πίστα…  Και όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού!

(Σ.σ. Βιώνω ακριβώς την αντίθετη κατάσταση-οπότε ας πούμε ότι αυτά ισχύουν για κάποιες γυναίκες!)

Συμπέρασμα

Hyundai_i30N_autoholix_000Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με ένα μηχανικό σύνολο το οποίο κανείς δεν θα περίμενε να λανσαριστεί από μια αυτοκινητοβιομηχανία σαν την Hyundai.

Και ίσως και αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο υποψήφιοι αγοραστές, ενδεχομένως να επιλέξουν άλλες πολλαπλάσια ακριβότερες κατασκευές, αγνοώντας ότι μπορούν να απολάυσουν την ίδια  ή και περισσότερη οδηγική απόλαυση με μόλις €28,750.

Εμείς ευελπιστούμε σε μια καλύτερη οικονομία στο άμεσο μέλλον, ή μια νέα δουλειά με τέτοιες απολαβές που θα μας επιτρέψουν να το αγοράσουμε!

(Πάει και αυτός την δάγκωσε την λαμαρίνα… ΙΦ)

Σωτήρης Μαλακτάρης

Φωτογραφίες

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο  Κακογουστίξ που είναι κολλημένος στα SUV!

Θα Θυμάμαι

  • Το τιμόνι, το στήσιμο και τον ήχο του κινητήρα.
  • Αν αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια του Ν Division, τότε το μέλλον είναι πολύ ενδιαφέρον!

Σας ευχαριστόυμε για την ανάγνωση,

Σωτήρης Μαλακτάρης/ Ισμήνη Φαμπιάτου

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty