Subaru Justy 1.0 MY09-VeteranCar Test Drive

Κανείς δεν προσπάθησε να μας κρύψει ότι το Subaru Justy 1.0 MY09 είναι το ίδιο αυτοκίνητο με το Daihatsu Sirion. Και γιατί να το «κρύψομεν άλλωστε»? Είναι γνωστό ότι η Subaru προσέχει που βάζει την υπογραφή της- υπογράφοντας πάντα το καλύτερο!

Είναι όμως εξίσου γνωστό γνωστό ότι το όνομα της Daihatsu αποτελεί συνώνυμο του καλού μικρού αυτοκινήτου. Η εμφάνιση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων είναι ακριβώς τα ιδία και το μόνο που αλλάζει είναι το σήμα που βλέπετε στο τιμόνι-και αυτό με τις Πλειάδες εμένα πολύ με φτίαχνει!

Εμφάνιση

Το όνομα της Subaru έχει την τιμή να είναι συνδεδεμένο με τα Impreza και Forester-κάτι που εν μέρη δικαιολογεί το γεγονός ότι οι οδηγοί των μεγάλων και  πιο «καθωσπρέπει» αυτοκινήτων χαρίζουν έστω και ένα φευγαλέο βλέμμα στο μικρό Justy.

Μην φανταστείτε ότι ομόρφυνε- το Sirion, αλλά πώς να το κάνουμε το μπλε σηματάκι  που απεικονίζει τον αστερισμό των Πλειάδων είναι ψαρωτικό ακόμα και όταν βλέπουμε μικρά αυτοκίνητα.

Η γνώμη μου για την εξωτερική εμφάνιση του… «Justirion» δεν έχει αλλάξει, όμως συγκριτικά με την έκδοση Sporty του Sirion που είχα οδηγήσει πριν από μερικούς μήνες του νέο Justy ήταν τουλάχιστον διακριτικό.

Κατά τα αλλά το ψηλόλιγνο σουλούπι του αυτοκίνητου δεν έρχεται να προσθέσει κάτι στην αισθητική της κατηγορίας- σε αντίθεση με τις πραγματικές λύσεις που θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτό το μικρομεσαίο Ιαπωνικό μοντέλο.

Το ζητούμενο εδώ είναι οι μεγάλοι εσωτερικοί χώροι και οι πρακτικές λύσεις με όσο το δυνατόν μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις(3,6μ).

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του Subaru Justy 1.0 MY09 εντυπωσιάζει ο χώρος που έχουν οι επιβάτες στην διάθεση τους για τα πόδια και το κεφάλι, ενώ και ο χώρος αποσκευών έχει κανονικό σχήμα κρίνεται άκρως ικανοποιητικός.

Οι λεπτομέρειες όπως είναι οι θήκες για μικροαντικείμενα στο κάτω μέρος της κονσόλας και οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα σε γωνιά 90ο για να διευκολύνουν την είσοδο των επιβατών- που με είχαν εντυπωσιάσει πριν από λίγο καιρό στο Sirion -βρίσκονται και εδώ.

Επίσης θα βρείτε και ένα ελαφρά διαφορετικό πίνακα οργάνων- που ενσωματώνει το στροφόμετρο σε ένα ρυθμιζόμενο μεγαλύτερο πολυόργανο που στηρίζεται πάνω στην κολώνα.

Στον τομέα της ασφάλειας θα χαρείτε να μάθετε ότι διατίθενται δύο ακόμα αερόσακοι τύπου κουρτίνας κάνοντας το μικρό αυτοκίνητο ακόμα πιο ασφαλές.

Το επίπεδο των υλικών και της συναρμολόγησης είναι άριστο για την κατηγορία και είναι δύσκολο να σας μεταφέρω το πόσο στιβαρό και καλοφτιαγμένο δείχνει ακόμη και μετα από 130.000 χλμ το εσωτερικό του αυτοκίνητου τόσο στο μάτι, όσο και όταν περνά πάνω από τις λακκούβες μας- που όπως είναι γνωστό συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες της Αφρικής….

Κινητήρας

Το Subaru Justy 1.0 MY09 που οδήγησα δεν είναι τετρακίνητο-όπως θα περίμενε κάνεις από ένα πραγματικό Subaru και αυτό πάρα το γεγονός ότι υπάρχει και τετρακίνητη έκδοση του Sirion.

Τo κατακόκκινο Justy καταφέρνει όμως να είχε τον δικό του έντονο χαρακτήρα, όχι χάρη στην τετρακίνηση αλλά εξαιτίας του ολοζώντανου τρικύλινδρου χιλιάρη κινητήρα με τον οποίο εξοπλίζεται.

Προέρχεται από την Toyota και εξοπλίζει τα AYGO, C1,107 και Sirion αποδίδοντας 69 ίππους με έναν ιδιαιτέρα «φωνακλάδικο» τρόπο.

Ο κινητήρας αυτός είναι ζωντανός και ροπάτος, προσφέρει μια μέτρια κατανάλωση καυσίμων, όμως κάνει τόσο πολύ θόρυβο στο εσωτερικό που πραγματικά από ένα σημείο και μετά αρχίζει να ενοχλεί-ειδικά μέσα στην πόλη.

Ο θόρυβος στο ταξίδι περιέργως «μένει πίσω» μετά τα 140 χλμ/ω μετατρέποντας το μικρό αυτοκινητάκι σε έναν απροσδόκητα καλό ταξιδευτή.

Ο κινητήρας τραβάει από χαμηλά μέχρι τον κόφτη παράγοντας τον δυνατό αλλά ξεχωριστό ήχο -και τους παραδοσιακά χαλαρωτικούς κραδασμούς στο ρελαντί- που περιμένεις να τους βρεις σε ένα Subaru.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις αποτελούνται από McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο πίσω και είναι αρκετά πιο σκληρές στην ρύθμιση τους από το Sirion που είχα οδηγήσει χωρίς όμως να χάνουν τίποτε στον τομέα της άνεσης.

Στην Πόλη

Το μικρό αυτοκίνητο χάρη στο κοφτερό και μαλακό τιμόνι παρκάρει για πλάκα σε θέσεις που δεν σας γεμίζουν το μάτι, ενώ εάν εξαιρέσεις την φασαρία από το διαμέρισμα του κινητήρα και της μετάδοσης η αστική μετακίνηση μετατρέπεται μετά από λίγο σε απόλαυση.

Η ορατότητα του Subaru Justy 1.0 MY09 είναι κορυφαία προς όλες τις κατευθύνσεις  και έτσι  η κίνηση μέσα στην πόλη είναι μια ευκολή κα χαλαρωτική διαδικασία.

Στον Δρόμο

Το Subaru Justy 1.0 MY09 γέρνει στις στροφές- όμως τελικά στρίβει αρκετά γρήγορα και με ασφάλεια, τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και στις πιο κλειστές διαδρομές.

Οι τάσεις υποστροφής λόγω του χαμηλότερου βάρους του κινητήρα και της μικρότερης ιπποδύναμης είναι περιορισμένες σε σχέση με το Sirion 1,3 και κάτω από προϋποθέσεις μπορείτε να χαρείτε την οδήγηση του ακόμα και σε δρόμους με σφικτές κατηφορικές στροφές.

Ο πίσω άξονας θέλει λίγη προσοχή όταν φρενάρετε μέσα στις στροφές που έχουν ανωμαλίες στο οδόστρωμα –και επειδή δεν υπάρχει ESP για να σας προστατέυσει θα πρέπει να είστε υποψιασμένοι όταν οδηγείτε σε ολισθηρά οδοστρώματα.

Τα φρένα που με είχαν κάπως στεναχωρήσει στο Sirion εδώ στο Subaru Justy 1.0 MY09 εμφανίζονται να έχουν πολύ καλή αίσθηση ενώ παράλληλα είναι δυνατά και ανθεκτικά.

Συμπέρασμα

Το Subaru Justy 1.0 MY09 μου άρεσε πάρα πολύ-και αν ψάχνετε για ένα οικογενειακό αυτοκίνητο πόλης με περίπου €5,000 θα πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψην σας.

Χάρη στον αξιόπιστο κινητήρα και τον χαμηλό κυβισμό του ο έφορας της γειτονιάς σας  προσπερνά το δικό σας ΑΦΜ με ένα απαξιωτικό μειδίαμα!

Μπορεί οι υποσχέσεις για οικονομία καυσίμων μέσα στην πόλη τελικά να μην πραγματοποιούνται, αφού χρειάζονται από 7-8 λίτρα/ 100 χλμ, όμως οι προσφερόμενες λύσεις σε χώρους και ο έντονος χαρακτήρας του αυτοκινήτου δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση.

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να διαλέξετε το χιλιάρι, ή το χιλιοτρακοσάρι θα είμαι αντικειμενική όταν σας πω ότι το χιλιάρι αξίζει πιο πολύ τα λεφτά του καθώς έχει πολύ χαμήλοτερα τέλη και σίγουρα πολύ πιο έντονο χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά το ερώτημα Daihatsu ή Subaru …αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου-και το δικό μου γούστο βλέπει μόνο μπλε Πλειάδες!

Δεν με ευχαρίστησε

* Ο αυξημένος θόρυβος στο εσωτερικό.

* Η περίεργη εξωτερική εμφάνιση και η αθέτηση των υποσχέσεων για την απόλυτη οικονομία καυσίμων.

Θα Θυμάμαι

*Την πρακτικότητα και την ποιότητα συναρμολόγησης του εσωτερικού και φυσικά την άνεση της ανάρτησης.

*Τον σπιρτόζο και ροπάτο κινητήρα, τα δυνατά φρένα και την τίμια οδική συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΝέο ρεκόρ πωλήσεων της Kia στην Ευρώπη το 2018
Next articleΗ Opel με Νέο Επιχειρηματικό Μοντέλο στην Ελλάδα

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National