Tuesday, August 9, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADCitroen C5 Aircross 1.5 D Auto-Test Drive

Citroen C5 Aircross 1.5 D Auto-Test Drive

Έτσι ήταν πάντα στα αλήθεια η Citroen: διαφορετική και καινοτόμος. Χάραζε τον δικό της δρόμο πολλές φορές κόντρα στις συμβιβαστικές τάσεις της κάθε εποχής. Για αυτό και όλοι οι φίλοι της αυτοκίνησης την λάτρεψαν!

Οδήγησα την Citroen C5 Aircross 1.5 D Auto στην πρώτη παρουσίαση που έγινε στην Ελλάδα- και παρότι την έζησα μόνο για μερικές ώρες στην διαδρομή από το Μαρούσι μέχρι τα Τρίκαλα Κορινθίας και πίσω, ο άνετος προσανατολισμός της ανάρτησης και των πολυχρηστικών λύσεων στο εσωτερικό αποκάλυψαν αμέσως και ξεκάθαρα τον χαρακτήρα της κατασκευής.

Ελπίζω η απόφαση της Citroen να επιστρέψει στην διαφορετική μοναδικότητα να περιλαμβάνει και την αναβίωση της υδροπνευματικής ανάρτησης…

Η Citroen δεν εκπλήσσει κανέναν που αποφάσισε το C5 Aircross να είναι ένα αυτοκίνητο που είναι ταγμένο στο να εξυπηρετεί την άνετη μετακίνηση.

Είναι η τελευταία εταιρεία του Group PSA που χρησιμοποίησε την κοινή πλατφόρμα «Modular  Platform PF1» για την δημιουργία ενός μεσαίου SUV και έτσι βάλθηκε να φτιάξει το πιο άνετο αυτοκίνητο της κατηγορίας.

Citroen είναι αυτή… τα κατάφερε!

Εμφάνιση.

Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_03Αν έχετε δει το Citroen C3 Aircross 1,6 θα διαπιστώσετε αρκετές ομοιότητες στην σχεδίαση του με εκείνη του Citroen C5 Aircross 1,5 D -κυρίως εξαιτίας των διπλών μπροστινών φωτιστικών σώματων και των φουσκωμένων προφυλακτήρων που δείχνουν έτοιμοι για αποδράσεις.

Ωστόσο κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι αμέσως γίνεται εμφανές ότι ο προφυλακτήρας «περισσεύει» πολύ εμπρός από τους τροχούς-κάτι που επηρεάζει σίγουρα και την δυνατότητα του αυτοκινήτου να κινηθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικό τερέν.

Αν όμως εξαιρέσετε αυτή την λεπτομέρεια σε οπτικό επίπεδο το προφίλ του Citroen C5 Aircross 1,5 D Auto πείθει απόλυτα το μάτι καθώς η πολύ πειστική απόσταση των 23 εκατοστών από το έδαφος και τα προστατευτικά χαμηλά στην πόρτα κάνουν το μυαλό να ταξιδεύει σε μέρη μακρινά και… λασπωμένα!

Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_009Η πίσω όψη της είναι για εμένα η πιο όμορφη και σίγουρα εκείνη που αφήνει και τις περισσότερες εκτός δρόμου υποσχέσεις καθώς απουσιάζουν οι μεγάλοι πρόβολοι του μπροστινού τμήματος που περιορίζουν τις δυνατότητες υπέρβασης εμποδίων.

Σε ότι αφορά το προσωπικό μου γούστο το Citroen C5 Aircross 1.5 D Auto είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο που όμως δεν με ξετρέλανε γιατί η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει δεν διαφοροποιείται όσο θα ήθελα από το μικρότερο αδελφάκι του, δείχνοντας τελικά σαν μια επιμηκυμένη έκδοση του C3 Aircross.

Εσωτερικό

Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_00003Ανοίγοντας την πόρτα διαπιστώνεις ότι ενώ ο γενικότερος σχεδιασμός είναι επηρεασμένος από την «τετράγωνη σχολή » που μας παρουσίασε η Citroen με το C3, η χρήση καλής ποιότητας πλαστικών και προσεγμένων υφασμάτων στα καθίσματα βελτιώνουν πολύ την εικόνα στο εσωτερικό του Citroen C5 Aircross 1,5 D Auto χωρίς όμως να μπορούν να εκπέμψουν την λάμψη που περιμένεις να δεις από το κορυφαίο μοντέλο ενός ιστορικού κατασκευαστή.

Η Citroen προτίμησε αντί να χρησιμοποιήσει την «γερμανική» αισθητική των πρόσφατων sedan C5, παρουσίασε μια “back to the future” αισθητική συνδυάζοντας στο εσωτερικό μνήμες από Citroen CX μαζί με την ψηφιακή τεχνολογία τόσο στο infotainment system, όσο κυρίως στον νέο (έξτρα) ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Αν έχετε μνήμες από τις αναλογικές ενδείξεις των CX και GSA τότε με λίγη φαντασία θα αναγνωρίσετε στον νέο πίνακα οργάνων της Citroen C5 Aircross 1,5 D Auto την ψηφιακή τους απεικόνιση… στο σήμερα!

Αποκορύφωμα της νοσταλγίας στο παρελθόν της αγαπημένης εταιρείας είναι το στροφόμετρο που απεικονίζεται σαν ένα περιστρεφόμενο στενό δακτυλίδι στο επάνω μέρος του πίνακα που προσωπικά δεν με ευχαρίστησε… Όταν πατάς το γκάζι θέλεις να βλέπεις ένα δείκτη να γεμίζει ένα στροφόμετρο-έτσι δεν είναι?

c5_air_detail_00031Αρχικά η εντύπωση που αποκομίζεις σε εντυπωσιάζει, όμως μετά από λίγο θα ήθελες οι ενδείξεις να ήταν πιο παραδοσιακές και κυρίως πιο ευανάγνωστες.

Το ταμπλό είναι φτιαγμένο από ποιοτικό αφρώδες πλαστικό ενώ υπάρχουν και λεπτομέρειες από πραγματικό αλουμίνιο που τραβούν το μάτι μακριά από τα σκληρά πλαστικά που θα συναντήσετε χαμηλά στις πόρτες και την κονσόλα.

Όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου ελέγχονται από μια οθόνη αφής 12,5 ιντσών στην κεντρική κονσόλα. Δυστυχώς όμως η πρακτικότητα και η εργονομία του συστήματος αμφισβητείται –ιδίως από εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία που θα χρειαστούν έναν μακρύ χρόνο προσαρμογής.

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Citroen έχει τοποθετήσει ένα πλήκτρο στο τιμόνι που επιτρέπει την μετάβαση από το ένα μενού στο άλλο χωρίς να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο, όμως ακόμη και αυτό χρειάζεται κάποια συνήθεια.

c5_air_detail_00047Τα καθίσματα με τις ανάγλυφες «φυσαλίδες» είναι όμορφα και χάρη στον «τύπου καναπέ» σχεδιασμό τους προσφέρουν εύκολη πρόσβαση και πραγματικά πρωτόγνωρη άνεση στους επιβάτες.

Χάρη την ρυθμιζόμενη κολώνα του τιμονιού ο οδηγός θα βρει εύκολα την θέση οδήγησης που τον βολεύει, αλλά όταν αρχίσει να οδηγεί πιο γρήγορα θα διαπιστώσει ότι η πλευρική στήριξη που προφέρουν τα όμορφα καθίσματα δεν είναι επαρκής-τουλάχιστον για τους πιο μικρούς σωματότυπους.

Η ορατότητα προς τα μπροστά είναι εξαιρετική και σε συνδυασμό με την ψηλή τοποθέτηση του καθίσματος ο οδηγός έχει την γνώριμη αρχοντική αίσθηση που βρίσκουμε στα περισσότερα SUV.

Χώροι/Πρακτικότητα

c5_air_detail_00045Οι χώροι στο εσωτερικό είναι παραπάνω από αρκετοί για μια οικογένεια ενώ τα πίσω καθίσματα σύρονται εμπρός- πίσω και αποτελούνται από τρεις εντελώς διαφορετικές θέσεις φιλοξενώντας έτσι με άνεση τρεις ενήλικες επιβάτες.

Μάλιστα καθώς  δεν προβλέπεται κάποια τετρακίνητη έκδοση με άξονα μετάδοσης στους πίσω τροχούς το πάτωμα είναι εντελώς επίπεδο διευκολύνοντας τα πόδια του μεσαίου επιβάτη να βολευτούν με άνεση.

Η πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού διπλώνει προς τα εμπρός δημιουργώντας ένα τραπεζάκι-και κυρίως επιτρέποντας την φόρτωση αντικειμένων με μήκος μέχρι τα 2,50μ.

Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_003Παντού υπάρχουν θήκες για μπουκάλια, ομπρέλες, ποτήρια και κινητά, ενώ στις πίσω πόρτες υπάρχουν ενσωματωμένα κουρτινάκια για τον ήλιο- που αν δεν σπάνε θα εξασφαλίσουν ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στα παιδιά…

Οι λύσεις που προσφέρει στην φόρτωση το Citroen C5 Aircross 1,5 D Auto είναι εντυπωσιακές καθώς ο χώρος αποσκευών ανάλογα με την θέση των καθισμάτων μεταβάλλεται από 540 ως 720 λίτρα, ενώ και το κατώφλι φόρτωσης είναι ιδιαιτέρα χαμηλό κάνοντας εύκολη την φόρτωση του και διατηρώντας ταυτόχρονα τον χώρο που χρειάζεται ένας εφεδρικός τροχός!

Κινητήρες

Το νέο Citroen C5 Aircross διατίθεται με κινητήρες βενζίνης και diesel προδιαγραφών Euro 6.2 και συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων ή το νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων EAT8 (Efficient Automatic Transmission):

Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_004Συγκεκριμένα εξοπλίζεται με 2 κινητήρες βενζίνης, τον 1.2 PureTech 130 που συνδυάζεται αποκλειστικά  με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων και τον 1,6 PureTech που διατίθεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, ενώ υπάρχουν και δύο επιλογές για κινητήρες Diesel.

Πρόκειται για τον νέος 1.5 BlueHDi 130 που συνδυάζεται είτε με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, είτε με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, ενώ για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει ο 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT8 που διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Η κίνηση μεταδίδεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς όμως στα μέσα του 2020 θα παρουσιαστεί  μια τετρακίνητη έκδοση η οποία θα συνδυάζει σε ένα υβριδικό σύστημα κίνησης τύπου «Plug-in Hybrid» την μπροστινή κίνηση του βενζινοκινητήρα των 180 ίππων μαζί με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 120 ίππων που θα κινεί τους πίσω τροχούς προσφέροντας εκτός από εντυπωσιακές επιδόσεις και σημαντικά αυξημένες έκτος δρόμου δυνατότητες.

Στην παρουσίαση ήταν διαθέσιμο για το Autoholix το Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi 130hp με τον κινητήρα των 1500 c.c. που έπροσφέρει οικονομία και χαμηλούς ρύπους.

c5_air_detail_00019Ο κινητήρας εκκινεί από ένα κουμπί (start/stop) κοντά στο αυτόματο κιβώτιο και τραβά θετικά μετά τις 1300 σ.α.λ. ως τις περίπου 4000 στροφές με την αίσθηση της ροπής να είναι άφθονη σε όλο το φάσμα λειτουργίας.

Είναι ένας εξαιρετικά ήσυχος κινητήρας που σε καμία περίπτωση δεν ακούγεται σαν πετρεαιοκινητηρας ενώ παράλληλα είναι και σχετικά οικονομικός. Ωστόσο το βάρος του αυτοκινήτου και η αργή απόκριση του αυτόματου κιβωτίου στο kick down τον κάνουν να δείχνει αδύναμος στα προσπεράσματα.

Το κιβώτιο είναι η πρόσφατη έκδοση του αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων,  με την ονομασία “Efficient Automatic Transmission” και διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο “Shift and Park by wire”, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομία και άνεση.

Αν δεν πιεστεί το Citroen C5 Aircross 1,5 D Auto μπορεί να κινεί το αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο καταναλώνοντας μόλις 5,8 λίτρα/ 100 χλμ., ενώ αν θέλετε να το πιέσετε πηγαίνοντας με 180 στην εθνική μην εκπλαγείτε εάν δείτε και τα 11λίτρα/ 100 χλμ.

Αναρτήσεις

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκμπτο άξονα πίσω- και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει το Citroen C5 Aircross δεν βρίσκεται στην γεωμετρία της ανάρτησης αλλά στην πατενταρισμένη τεχνολογία των υδραυλικών επιβραδυντών στα αμορτισέρ που η Citroen την ονομάζει  Progressive Hydraulic Cushions®.

Το συστημα διατίθεται σαν στάνταρ σε όλα τα μοντέλα και λειτουργεί υποδειγματικά απομονώνοντας τον θόρυβο και τους κραδασμούς του δρόμου και προσφέροντας στους επιβάτες την μοναδικά γνωστή γαλλική αίσθηση άνεσης- που τόσο μας έxει λείψει τα τελευταία χρόνια με την κατάργηση της υδροπνευματικής μαγείας!

Ο τρόπος που λειτουργεί η ανάρτηση είναι αρκετά απλός.

Ενώ τα συμβατικά συστήματα ανάρτησης περιλαμβάνουν αποσβεστήρα κραδασμών (αμορτισέρ), ελατήριο και μηχανικό στοπ, το σύστημα Progressive Hydraulic Cushions ™ (PHC) προσθέτει εσωτερικά μέσα στο αμορτισερ δύο υδραυλικούς αποσβεστήρες-αντι για τα ελαστικά στοπ- σε κάθε άκρο του. Ένα για τη συμπίεση και ένα για την επαναφορά.

Επομένως, η ανάρτηση λειτουργεί σε δύο στάδια, ανάλογα με τη χρήση του αυτοκινήτου, επιτρέποντας την επιλογή μαλακότερων ελατηρίων και κυρίως ομαλότερης  απόσβεσης συμπίεσης των αμορτισέρ. Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής τους τα αμορτισέρ το Progressive Hydraulic Cushions ™ αναλαμβάνει να επιβραδύνει προοδευτικά την κίνηση του εμβόλου χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια άνεση που θυμίζει λίγο την καινοτόμο υδροπνευματική που είχε παλιά η Citroen –αλλά προς θεού- δεν την πλησιάζει όταν ανεβούν οι ρυθμοί κίνησης.

Φρένα/Τιμόνι.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και να εντυπωσιάζουνCitroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_00001 με το αρχικό τους «δάγκωμα» και την ανθεκτικότητα τους.

Αντίθετα η αίσθηση του ηλεκτρουδραυλικού τιμονιού μπορεί να είναι ευχάριστη μέσα στην πόλη όμως δεν είναι όσο ακριβές θα ήθελα όταν το αυτοκίνητο κινείται στις στροφές.

Ο οδηγός θα διαπιστώσει σχετικά εύκολα ότι το τιμόνι είναι κάπως ασαφές στην θέση της ευθείας ενώ όσο στρίβει μέσα στην στροφή θα δει ότι δεν παρέχει γραμμικότητα στον τρόπο με τον οποίο σκληραίνει.

Στην Πόλη

Παρόλο το σχετικά μεγάλο μέγεθος του, θα διαπιστώσετε ότι στην μετακίνησή μέσα στους δρόμους της πόλης, το Citroen C5 Aircross 1,5D Auto θυμίζει μικρότερο αυτοκίνητο καθώς ο οδηγός έχει μια αίσθηση ότι γνωρίζει με ακρίβεια κάθε εξωτερική γωνία του.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς-όπως και ο μικρός κύκλος στροφής , όμως  χρειάζεται λίγη προσοχή στο παρκάρισμα γιατί λόγω του μεγάλου μπροστινού προβόλου τα όρια του αμαξώματος δεν είναι ευδιάκριτα, ενώ αι το σύστημα Park Assist είναι υπερβολικά ευαίσθητο και καλό θα ήταν να το απομονώσετε πριν σας σπάσουν τα νευρά!

Η ποιότητα κύλισης στους δρόμους της πόλης θα σας κάνει την ζωή πιο ξεκούραστη και μόλις το οδηγήσετε είναι αδύνατον να μην καταλάβετε το πόσο μαλακά στην χρήση τους είναι το τιμόνι αλλά και τα πετάλια.

Πράγματι στην πόλη  ανάρτηση αναδεικνύει τον άνετο χαρακτήρα του αυτοκινήτου καθώς περνά με αρχοντιά και άνCitroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_06εση πάνω από τις λακκούβες, τα σαμαράκια και την αδιαφορία των υπευθύνων… χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Σε όλες τις λακκούβες υπάρχει μια αίσθηση ότι το αυτοκίνητο κινείται πάνω σε ένα στρώμα νερού που απορροφά όχι μόνο τις ανωμαλίες, αλλά κυρίως τον θόρυβο που δημιουργείται από την κύλιση των φαρδιών ελαστικών.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η άνεση γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν βγείτε στον αυτοκινητόδρομο όπου η ανάρτηση σε συνδυασμό με την πολύ καλή ηχομόνωση δίνουν στο εσωτερικό του Citroen C5 Aircross 1,5D Auto μια πρωτόγνωρη ησυχία.

Το γνωστό βουητό που δημιουργούν οι μεγάλοι τροχοί των SUV εδώ απουσιάζει και το μόνο που μπόρεσα να παρατηρήσω είναι ότι όταν το αυτοκίνητο κινείται  με περίπου  120 χλμ/ω ο ήχος Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_02του τρικύλινδρου κινητήρα διαπερνά την καλή ηχομόνωση και κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ωστόσο δεν πρέπει να ανησυχείτε καθώς μόλις ξεπεράσετε τα 120 χλμ/ω ό θόρυβος του κινητήρα  μένει πίσω και η καμπίνα αποκτά την ησυχία που αρμόζει σε μια κορυφαία Citroen.

Έτσι μετά από λίγο ξεχνιέσαι και-επειδή παρασύρεσαι από την ησυχία και την έλλειψη κραδασμών- αρχίζεις να κινείσαι με ταχύτητες που σίγουρα επιφέρουν την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

c5_air_detail_00046Προσοχή στο ταχύμετρο λοιπόν-καθώς μόνο αυτό λέει την αλήθεια!

Ο οδηγός-παρά την υπερβολική υποβοήθηση στο τιμόνι και κάποια ασάφεια που έχει στην θέση της ευθείας- απολαμβάνει ένα ήσυχο και ασφαλές αυτοκίνητο το οποίο παρά την μεγάλη πλαϊνή επιφάνεια μοιάζει να μην επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους.

Στις παρατεταμένες γρήγορες στροφές παρουσιάζονται έντονες κλίσεις, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα SUV και τελικά δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατευθυντικότητα του Citroen C5 Aircross 1.5 D Auto που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή παρά τις κλίσεις του αμαξώματος.

Στις Στροφές

c5_air_detail_00029Όταν τέλειωσε ο αυτοκινητόδρομος και  αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς τα Τρίκαλα Κορινθίας με χαρά διαπίστωσα ότι στους  επαρχιακούς δρόμους η άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση του Citroen C5 Aircross 1,5 D Auto απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό.

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται ελαφρά υποστροφικό, ενώ το τιμόνι προβληματίζει με την πληροφόρηση που μεταφέρει στα χέρια του οδηγού. Το τιμόνι χρειάζεται συνήθεια για να το εμπιστευθείς και να καταλάβεις την απότομη μεταβολή της υποβοήθησης καθώς αρχίζεις να στρίβεις.

Ακόμη και αν επιλέξεις το Sport πρόγραμμα ελάχιστα αλλάζει η υπερβολική υποβοήθηση του τιμονιού και το μόνο που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι το ότι το κιβώτιο κρατά τις ταχύτητες σε πιο ψηλές στροφές διευκολύνοντας την πιο γρήγορη μετακίνηση.

c5_air_detail_00022Πάντως εκτός από το την αίσθηση του τιμονιού εκείνα που καθορίζουν την συμπεριφορά του  Citroen C5 Aircross 1,5 D Auto είναι σίγουρα το ψηλό κέντρο βάρους (λόγω της αυξημένης απόστασης από το έδαφος) και η ανάρτηση που επιτρέπει έντονες κλίσεις στο αμάξωμα.

Ωστόσο αν αρχίζετε να οδηγείτε έχοντας στο μυαλό ότι βρίσκετε μέσα σε ένα SUV που στέκεται 23 εκατοστά πάνω από το έδαφος θα διαπιστώσετε ότι το Citroen C5 Aircross 1,5 D Auto μπορεί να κρατήσει σβέλτους ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Θα πρότεινα να σχεδιάζετε την οδήγηση σας και να οδηγείτε με καθαρές γραμμές και προοδευτικές κινήσεις έτσι ώστε να δίνετε τον χρόνο στην ανάρτηση να ανταποκριθεί στο έργο της καθώς οι απότομες αλλαγές βάρους τελικά  «στραμπουλάνε» το Citroen C5 Aircross 1,5D Auto.

Παράλληλα η σχεδόν ανύπαρκτη πλευρική στήριξη των πιο άνετων και μαλακών καθισμάτων της αγοράς θα αποθαρρύνουν και αυτά με την σειρά τους τον οδηγό από το να τρέξει επαναφέροντας τον στην λογική του αυτοκινήτου που είναι η ΑΝΕΣΗ!

c5_air_detail_00021Φυσικά αν ξεφύγετε τα ηλεκτρονικά είναι δίπλα στον οδηγό και αναλαμβάνουν να διορθώσουν τα λάθη του με διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο, απαγορεύοντας ταυτόχρονα στο πίσω μέρος να παρουσιάσει τάσεις υπερστροφής.

Στο επαρχιακό δίκτυο είναι ουδέτερο και θα στρίψει με «όσα έρχεται», όμως  σε κάποιες περιπτώσεις θα παρουσιαστούν αναπηδήσεις στον πίσω άξονα -εάν οι τροχοί συναντήσουν εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στη στροφή. Το φαινόμενο αν το παρακάνετε μπορεί και να σας τρομάξει λίγο μέχρι να αναλάβουν τα ηλεκτρονικά να επαναφέρουν την κατάσταση σε ισορροπία και έλεγχο!

Στο Χώμα

c5_air_detail_00025Τα σημερινά SUV- που για εμένα δεν είναι πραγματικά SUV αφού η τετρακίνηση δεν θεωρείται πια απαραίτητη- είναι μια μίξη των αυτοκινήτων που παλαιοτέρα τα λέγαμε Crossovers, με τα υπό εξαφάνιση MPV και στοχεύουν περισσότερο στην πρακτικότητα στις καθημερινές διαδρομές του σύγχρονου οδηγού παρά στην κίνηση σε κακοτράχαλους δρόμους.

Παρόλα αυτά χάρη στο σύστημα Grip Control –που είναι ιδιαίτερα  αποτελεσματικό-και το αυξημένο ύψος το Citroen C5 Aircross 1.5 D Auto σου δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να εξερευνήσεις και λίγο πιο μακριά από την άσφαλτο.

Και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του συστήματος Grip Control καθώς σε ολισθηρά οδοστρώματα τά όρια στην πρόσφυση του αυτοκινήτου βάζουν τα εντελώς ασφάλτινα ελαστικά Michelin Primacy 3 -που ενώ αποδίδουν άψογα στην άσφαλτο, όταν πατήσουν χιόνι μοιάζει να βραχυκυκλώνουν!

Το αυξημένο ύψος είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, αρκεί να θυμάται ο οδηγός ότι ο μπροστινός πρόβολος είναι πολύ μακρύς και έτσι η Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_02προσέγγιση σε εμπόδια απαιτεί αυξημένη προσοχή για να μην τραυματιστεί ο όμορφος προφυλακτήρας.

Η άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και η ασάφεια του τιμονιού στην θέση της ευθείας -που ενοχλεί στις στροφές, στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Citroen C5 Aircross 1.5 D Auto να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Συμπέρασμα

Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_01Το Citroen C5 Aircross 1.5 D Auto το οδήγησα για μερικές μόνο ώρες, όμως χάρη στον ξεκάθαρο χαρακτήρα του και την διαδρομή που διάλεξε η αντιπροσωπεία για την παρουσίαση βρήκα εξαιρετικά εύκολο να κατανοήσω τι ήθελαν και τι κατάφεραν να φτιάξουν οι μηχανικοί της Citroen.

Είναι όμορφο, εξαιρετικά άνετο σε χώρους, οικονομικό και κυρίως προσφέρει την κορυφαία ποιότητα κύλισης ενός αυτοκινήτου που σχεδιάστηκε χωρίς συμβιβασμούς έχοντας την άνεση σαν προτεραιότητα.

Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_008Η ποιότητα κύλισης είναι κορυφαία και θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν τα μαλακά αμορτισέρ είχαν πιο ισχυρή απόσβεση επαναφοράς και μπορούσαν να ελέγξουν τις αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις διαμήκεις ανωμαλίες και τις λακκούβες που με τόσο μαεστρία έχουν κρύψει οι «άρχοντες που μας αξίζουν» στους δρόμους που οδηγούμε.

Όμως το άνετο εσωτερικό, η εργονομία και η ποιότητα των υλικών στο ταμπλό του εσωτερικού δημιουργούν μια καμπίνα επιβατών που πλησιάζει το τέλειο, ενώ και ο τρικύλινδρος πετρελαιοκινητήρας του είναι οικονομικός και σχετικά δυνατός για τις οικογενειακές ανάγκες.

Το Citroen C5 Aircross 1.5 D Auto είναι η πιο άνετη και η πιο χωμάτινη εκδοχή της κοινής πλατφόρμας της PSA στην κατηγορία των μεσαίων SUV που συνδυάζει μια ιδιαίτερη πολυχρηστική εμφάνιση-με κάποιες αποδεκτές ικανότητες στην κίνηση εκτός δρόμου.

Citroen_C5_aircross_1.5d_120hp_autoholix_000021Οι τιμές για την πετρελαιοκίνητη έκδοση του ξεκινούν από τα €25.000, ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής με τον υπερπλήρη εξοπλισμό βρίσκεται περίπου στα €32.000 και είναι ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρο χαρακτήρα που απευθύνονται σε οδηγούς που η άνεση έχει μεγαλύτερη αξία από ότι η χαρά της οδήγησης.

Όμως αναρωτιέμαι τι μας έχει πιάσει και αναζητούμε την χαρά της οδήγησης από τεράστια ψηλά SUV?

Με την απάντηση σε αυτή την απορία στο μυαλό πιστεύω ότι η Citroen σχεδίασε και παρουσίασε το πιο ειλικρινές SUV της αγοράς, που δίνει στον ιδιοκτήτη του αυτό που χρειάζεται και όχι αυτό που οι εταιρείες θέλουν να του πουλήσουν.

Δεν με ευχαρίστησε

Η υπερβολική υποβοήθηση του τιμονιού και οι αναπηδήσεις του πίσω άξονα.

Η ομοιότητα του εξωτερικού σχεδιασμού με το C3 Aircross.

Θα θυμάμαι

Την απόλυτη ποιότητα κύλισης και την βελούδινη (..για πετρελαιοκινητήρα) λειτουργιά του κινητήρα.

Τους άπλετους χώρους, τον εξοπλισμό και τα άνετα καθίσματα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Οι τιμές του νέου Citroen C5 Aircross

Έκδοση Κυβισμός Ισχύς Τιμή
1.2 PureTech Live 1.200 130 22.500€
1.2 PureTech Inspire 1.200 130 24.800€
1.2 PureTech Feel 1.200 130 27.000€
1.2 PureTech Shine 1.200 130 31.050€
1.6 PureTech Inspire 1.600 180 30.800€
1.6 PureTech Feel 1.600 180 33.100€
1.6 PureTech Shine 1.600 180 35.950€
1.5 BlueHDi Live 1.500 130 25.000€
1.5 BlueHDi Inspire 1.500 130 26.700€
1.5 BlueHDi Feel 1.500 130 29.750€
1.5 BlueHDi Shine 1.500 130 32.600€
1.5 BlueHDi EAT8 Inspire 1.500 130 29.850€
1.5 BlueHDi EAT8 Feel 1.500 130 32.150€
1.5 BlueHDi EAT8 Shine 1.500 130 35.000€
2.0 BlueHDi EAT8 Feel 2.000 180 36.750€
2.0 BlueHDi EAT8 Shine 2.000 180 42.500€
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty