Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADSUBARU XV1,6 CVT - Test Drive (+Video)

SUBARU XV1,6 CVT – Test Drive (+Video)

subaru_xv_1.6_autoholix_28Το SUBARU XV1,6 CVT είναι ένα όχημα που καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο τόσο την ιστορία της κατηγοράς των SUV, όσο και την πορεία της Subaru μέσα σε αυτήν.

Παρότι ο αδιαμφισβήτητος πατριάρχης της κατηγορίας των SUV είναι το Range Rover που παρουσιάστηκε πρώτο την δεκαετία του 70, όλοι στο μυαλό μας θυμόμαστε ότι για εμάς τους φτωχούς όλα ξεκίνησαν από τα σκληροπυρηνικά Vitara- και ότι μετά η ιστορία συνεχίστηκε την δεκαετία του 90 όταν ήρθαν τα RAV4, το CRV και φυσικά το καλύτερο όλων- το Subaru Forester το 1996.

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 90 η Subaru παρουσίασε το Forester Turbo S, οδήγησε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία σε έναν διαφορετικό-και όχι τόσο λογικό- δρόμο, όπου τα SUV άρχισαν να πηγαίνουν σαν Gti- και που φυσικά για να το πετύχουν αυτό θυσίασαν την συμπεριφορά των οχημάτων τους στο χώμα.

Εκεί όλοι οι κατασκευαστές διαπίστωσαν ότι οι πελάτες τους ιεραρχούσαν την οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο πιο ψηλά από τις εκτός δρόμου συμπεριφορά-και η κατηφόρα των SUV ξεκίνησε..

Εκφραστής αυτής της νέας τάσης ήταν η σειρά Χ της BMW- η οποία είχε τουλάχιστον την ειλικρίνεια να μην ονομάζει τα «τζιπάκια» της σειράς Χ σαν SUV αλλά σαν SAV, δηλαδή σαν Sports Activity Vehicle.

subaru_xv_1.6_autoholix_09Η επιτυχία ήρθε αβίαστα (…αν κρίνω από τα τρία BMW Χ που επέμενε ο δικός μου να αγοράζουμε τα τελευταία πολλά χρόνια) και οι καταναλωτές άρχισαν να επιζητούν αυτοκίνητα που ενώ έμοιαζαν με «τζιπ», απαιτούσαν να συμπεριφέρονται σαν μπερλίνες..

Έτσι, ενώ αρχικά η ιδέα των SUV «μιλούσε» για ένα εκτός δρόμου αυτοκίνητο που θα έπρεπε να είναι ανεκτό στην καθημερινότητα, στην πορεία ο παγκόσμιος καθωσπρεπισμός έκρινε ότι δεν «κάνει σικ» να κινούμαστε εκτός δρόμου και έτσι σήμερα τα SUV μεταλλάχθηκαν σε υπερυψωμένα MPV’s που μερικά από αυτά είναι τετρακίνητα…

Και εμείς επιμένουμε να τα λέμε SUV (Sports Utility Vehicles)!

Μέσα σε αυτό το παράλογο περιβάλλον, η Subaru έπρεπε να επανακαθορίσει την  θέση της  απέναντι στον έντονο ανταγωνισμό και έτσι έχοντας αποδείξει την αξία της στο WRC αποφάσισε να δημιουργήσει την Ιαπωνική υπερVolvo!

Ωστόσο, ενώ η Volvo κινήθηκε προς τις επιδόσεις, στην Subaru οι επιδόσεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο και στο κέντρο μπήκε η καθημερινότητα και η απόλυτη ασφάλεια των καθωσπρέπει οικογενειαρχών που κατοικούν στο δυτικό ημισφαίριο (+ Αυστραλία)   του πλανήτη!

Οι λατρεμένοι μπόξερ άρχισαν να χάνουν τα τούρμπο τους για να μπορούν ανταποκριθούν στις αυξημένες οικολογικές τους υποχρεώσεις –και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το κιβώτιο τύπου CVT να σκοτώσει κάθε ελπίδα για γρήγορη οδήγηση.

Με αυτό τον σχεδιασμό τα μοντέλα της εταιρείας ενώ ευτυχώς διατήρησαν την πραγματική τετρακίνηση( «σήμα κατατεθέν») τελικά μεγάλωσαν, ψήλωσαν και μαλάκωσαν…

Το Outback και το Tribeca  στόχευσαν την Χ5, το Forester την X3, ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, το SUBARU XV1,6 CVT στέκεται απέναντι στα Qashqai, X1, κτλ.

Όλη αυτή την εισαγωγή την έκανα για να πω ότι για την Subaru σήμερα το SUBARU XV1,6 CVT είναι ότι ήταν το Forester στα μέσα των 90’s.

Είναι διαφορετικό από τα αλλά, όμως παραμένει Subaru.

subaru_xv_1.6_autoholix_29Ο νέος μικρός ατμοσφαιρικός κινητήρας των 1,600 κυβικών το βοηθά να γίνεται αρεστό στην ελληνική φορολογική πραγματικότητα, ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει τα σχεδόν 1500 «γεμάτα» κιλά, την τετρακίνηση και κυρίως το κιβώτιο CVT με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες σχέσεις του.

Προφανώς λοιπόν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που από πλευράς επιδόσεων υπολείπεται από τον ανταγωνισμό, αλλά που είναι ιδιαίτερο και καταφέρνει στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο να κερδίζει ένα σεβαστό ποσοστό της αγοράς, αφού έχει τους χώρους, την εμφάνιση- αλλά κυρίως την πραγματική τετρακίνηση που του επιτρέπει να κινηθεί σε ολισθηρά οδοστρώματα με τρόπο που τα περισσότερα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν.

Φυσικά δεν είναι τέλειο, αφού αν είστε από εκείνους που ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις θα βρείτε ότι οι επιδόσεις του βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Αν σας μπέρδεψα είναι γιατί απλά ξετυλίγω τις σκέψεις μου γράφοντας, ελπίζοντας ότι με λίγη ανάλυση θα μπορέσω τελικά να λύσω τον γρίφο του XV.

Εμφάνιση/ σχεδιασμός

subaru_xv_1.6_autoholix_26Το SUBARU XV1,6 CVT διαθέτει έναν ιδιαίτερο και δυναμικό παρουσιαστικό που το ξεχωρίζει από ότι άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους. Αποκλείεται να το δεις σε ένα παρκινγκ και να το μπερδέψεις με οτιδήποτε άλλο…

Ξέρεις με σιγουριά ότι είναι Subaru!

Μάλιστα σε μια ευπρόσδεκτη έκπληξη η παλέτα του χρωματολογίου διαθέτει μια σειρά από πολύ χαρούμενα χρώματα που ταιριάζουν στο διαφορετικό σχεδιασμό του.  Προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτό το γαλάζιο-γκρί χρώμα της δοκιμής το SUBARU XV1,6 CVT είναι ένα πολύ όμορφο αυτοκίνητο που όταν το κοιτώ μου φτιάχνει την διάθεση.

Μοιάζει με ένα υπερυψωμένο Impreza που στέκεται 22 εκατοστά πάνω από το έδαφος και με τις σχετικά συμπαγείς διαστάσεις 4.450 x 1.780 x 1.615 mm καταφέρνει να δείχνει έτοιμο για εκτός δρόμου περιπέτειες.

Το SUBARU XV1,6 CVT ξαφνιάζει εξίσου ευχάριστα τόσο εμάς τους παλιούς πιστούς της εταιρείας, όσο και τους αμύητους όταν περνά μπροστά τους και προσπαθούν να καταλάβουν τι βλέπουν κοιτώντας αυτό το σπάνιο για τους ελληνικούς δρόμους αυτοκίνητο.

subaru_xv_1.6_autoholix_05Μαζί με το Subaru Levorg 1.6 GT-S είναι τα δύο πιο όμορφα αυτοκίνητα που έχει βγάλει η ιαπωνική εταιρεία και- για το προσωπικό μου γούστο- είναι αυτά τα δυο μοντέλα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι σχεδιαστικά η Subaru έχει βγει για πάντα από τα «κάτεργα» που ήταν καταδικασμένη να ζει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια!

Το παρουσιαστικό από το πλάι, παρά τις πανέμορφες σπορ 18αρες ζάντες και το μεγάλο ύψος από το έδαφος, προσπαθεί να δώσει μια πιο χαμηλών τόνων οικογενειακή εμφάνιση καθώς είναι μάλλον διακριτικό-και η πίσω όψη με την στρογγυλεμένη πόρτα και τους φουσκωμένους προφυλακτήρες συνδυάζει την πολιτισμένη εμφάνιση με την σπορ παράδοση της εταιρείας.

Εσωτερικό /Σχεδιασμός

subaru_xv_1.6_autoholix_11Μπαίνοντας στο εσωτερικό η εικόνα παραμένει ευχάριστη και πολύ γνώριμη σε όσους έχουν οδηγήσει Subaru.

Σίγουρα δεν έχει το ευφάνταστο εσωτερικό ενός Volvo, ή τη εργονομία μιας BMW, όμως η εργονομία και η ποιότητα συναρμογής των υλικών σε καλωσορίζουν και σε κάνουν να νοιώθεις άνετα.

Τα καθίσματα, το τιμόνι και η ταπετσαρία του ταμπλό είναι ραμμένα με κόκκινες κλωστές που δίνουν ένα πιο σπορ τόνο στο εσωτερικό. Τα καθίσματα είναι άνετα και παρέχουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη ενώ παράλληλα σε τοποθετούν ψηλά στο αυτοκίνητο σε μια θέση SUV κάτι που όπως θα δούμε βοηθά μέσα στην πόλη.

subaru_xv_1.6_autoholix_32Τα χέρια πέφτουν πάνω σε ένα σπορ, ανατομικό τιμόνι με χοντρή στεφάνη που επάνω του στριμώχνονται πολλά κουμπάκια-σίγουρα πιο πολλά από όσα πρέπει ή από όσα θα ήθελα! Πάνω στο τιμόνι υπάρχουν τα χειριστήρια του lane control, του on board computer, του multimedia, του cruise control,… και είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω δύο –τρία κουμπιά ακόμη!

Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί την οθόνη του multimedia center, ενώ στην κορυφή του ταμπλό βρίσκεται μια μικρότερη οθόνη με τις πληροφορίες του on-board computer για την κατανάλωση, θερμοκρασία, χιλιομετρητές τον τρόπο λειτουργίας της τετρακίνησης, την επέμβαση του συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης και την κλίση που έχει το όχημα κατά την κίνηση.

Το σύστημα διζωνικού κλιματισμού με τα τρία περιστροφικά χειριστήρια είναι απλό στην χρήση και εξαιρετικά αποδοτικό.

subaru_xv_1.6_autoholix_16Τα πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι μαλακά και ποιοτικά, ενώ η πλαστική λωρίδα που είναι βαμμένη στο χρώμα του αλουμινίου συνεχίζεται και στα πλαϊνά panels ενώνοντας οπτικά τις πόρτες με το ταμπλό.

Η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής είναι επιπέδου Subaru, δεν τρίζει τίποτε και πιθανότατα δεν θα τρίζει ποτέ!

subaru_xv_1.6_autoholix_15Στα πλαϊνά panels των θυρών συνεχίζεται το μαλακό υλικό-τουλάχιστον στο επάνω μέρος τους, γιατί δυστυχώς η ποιότητα των πλαστικών στο χαμηλότερο τμήμα των θυρών, της κεντρικής κονσόλας αλλά κυρίως στο πλαϊνό τμήμα του πινάκα οργάνων είναι υποδεέστερη από το σύνολο κάνοντας πολλούς- περιλαμβανομένου και του χωμάτινου δοκιμαστή μας ΜΜ που γράφει την άποψη του λίγο πιο κάτω- να εκφράζουν δικαιολογημένα παράπονα.

subaru_xv_1.6_autoholix_325Μπροστά από τον οδηγό είναι τοποθετημένος ένας πίνακας οργάνων ο οποίος είναι μεγάλος, ευανάγνωστος και φωτεινός, ενώ κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου οι βελόνες με την λειτουργία sweep πετιούνται στιγμιαία στο μέγιστο άκρο και επανέρχονται άμεσα, όπως στα αγωνιστικά αυτοκίνητα…

Είναι πλήρης και ευανάγνωστος, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ενδιαφέρον στην σχεδίαση του καθώς ο ανταγωνισμός μοιάζει να προσφέρει πολύ πιο ενδιαφέρουσες σχεδιαστικά λύσεις.

Χώροι/Άνεση

subaru_xv_1.6_autoholix_02Στο πίσω κάθισμα το πλάτος επαρκεί για δύο ενήλικες ή τρία παιδιά, και υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια και το κεφάλι.

Το μοναδικό παράπονο θα έρθει από το αρκετά εξογκωμένο τούνελ της μετάδοσης που θα ενοχλήσει κάπως τα πόδια του μεσαίου επιβάτη εάν είναι ενήλικας.

Πιέζοντας δύο κουμπιά στον χώρο αποσκευών, τα πίσω καθίσματα διπλώνουν σε ποσοστό 60/40 επιτρέποντας την μεταφορά ογκωδών αντικειμένων, ενώ η κλίση της πλάτης ρυθμίζεται όπως γίνεται άλλωστε στα περισσότερα Subaru.

subaru_xv_1.6_autoholix_07Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Ο χώρος αποσκευών με την χωρητικότητα 385 λίτρων παρά το απόλυτα τετραγωνισμένο σχήμα με προβλημάτισε καθώς είναι αρκετά μικρότερος- όχι μόνο από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού, αλλά ακόμη και από εκείνον του Impreza πάνω στο πλαίσιο του οποίου στηρίζεται το XV.

subaru_xv_1.6_autoholix_10Βλέπετε οι μεγάλοι τροχοί είναι όμορφοι να τους κοιτάς και βοηθούν στο χώμα, όμως είναι ταυτόχρονα και πολύ δύσκολο να χωρέσουν μέσα σε ένα αμάξωμα χωρίς οι θόλοι τους να κλέψουν πολύτιμους χώρους από τους επιβάτες.

Η εικόνα συμπληρώνεται από τους πολλούς χώρους για μικροπράγματα, τέσσερα USB ports, τις ποτηροθήκες και φυσικά- όπως οφείλει κάθε αυτοκίνητο που σέβεται τις οικογενειακές στιγμές- οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο  διευκολύνοντας τους γονείς να βάλουν τα παιδάκια τους στα ειδικά παιδικά καθισματάκια.

Ασφάλεια

subaru_xv_1.6_autoholix_3299Το Subaru XV πέτυχε τη μέγιστη συνολική βαθμολογία των πέντε αστέρων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Επιδόσεων Ασφάλειας Νέων Μοντέλων (Euro NCAP) και διαθέτει 7 αερόσακους.

Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι το η Τεχνολογία Υποβοήθησης του Οδηγού, EyeSight, που αποτελεί στοιχείο του βασικού εξοπλισμού του SUBARU XV1,6 CVT μετά από την απόφαση της ελληνικής αντιπροσωπείας να εξοπλίσει όλα τα αυτοκίνητα που θα εισαχθούν με αυτό το πανάκριβο σύστημα ασφαλείας που κοστίζει περίπου €3,000-αλλά περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων.

Σκεφτείτε το αυτό πριν πείτε ότι το XV είναι ακριβό!

subaru_xv_1.6_autoholix_329Η Τεχνολογία Υποβοήθησης Οδηγού «EyeSight», αποτελείται από ένα ζευγάρι δύο στερεοσκοπικών καμερών που παρακολουθούν την κυκλοφοριακή κίνηση ώστε να ειδοποιήσουν τον οδηγό σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου και σε περιπτώσεις ανάγκης, να εφαρμόσουν πέδηση προ-σύγκρουσης έτσι ώστε να αποφευχθεί ή να τουλάχιστον να μετριαστεί η σύγκρουση.

Το σύστημα EyeSight εξασφαλίζει επίσης έμμεσες λειτουργίες υποστήριξης, προειδοποιώντας τον οδηγό για την ακούσια έξοδο από τη λωρίδα του και βοηθώντας τον να διατηρεί τη λωρίδα κυκλοφορίας του.

Τέλος ο επίπεδος κινητήρας και το κεντρικό διαφορικό με το διαμήκη σχεδιασμό τους συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή τραυματισμού των επιβατών σε περίπτωση subaru_xv_1.6_autoholix_328ατυχήματος, καθώς εισχωρούν κάτω από το πάτωμα της καμπίνας των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Όταν μιλάς για Subaru συνήθως πρώτα αναφέρεσαι στο τι υπάρχει κάτω από το καπό και κυρίως στο το τι υπάρχει κάτω από το πάτωμα μεταξύ των τροχών.

Οι δοκιμές θα έπρεπε να ξεκινούν ανάποδα, αφιερώνοντας όλο τον χρόνο στα μηχανολογικά και παραθέτοντας κάποια link για την περιγραφή των στοιχείων που βρίσκεις και σε άλλα αυτοκίνητα, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει.

Κινητήρας

subaru_xv_1.6_autoholix_20Κάτω από το καπό του SUBARU XV1,6 CVT θα βρείτε έναν μπόξερ κινητήρα 1.6 λίτρων της σειράς FB, ο οποίος με την βοήθεια 4 εκκεντροφόρων (δύο από κάθε πλευρά), 16 βαλβίδων με σύστημα μεταβλητού χρονισμού (AVCS) αποδίδει 114 ίππους και 15,3 kgm ροπής στις 4.000 σαλ.

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι επίπεδοι κινητήρες είναι πιο βαριοί, με περισσότερες τριβές ενώ ταυτόχρονα είναι πιο πολύπλοκοι από τους εν σειρά τετρακύλινδρους κινητήρες του ανταγωνισμού- αφού χρειάζονται δύο μπλοκ, δύο καπάκια και 4 εκκεντροφόροι για να λειτουργήσουν.

Αυτό φυσικά σημαίνει αυξημένη κατανάλωση και κόστος κατασκευής. Από την άλλη πλευρά όμως η ομαλή και χωρίς κραδασμούς λειτουργία, το μικρό ύψος τους και κυρίως το χαμηλό κέντρο βάρους τους κάνει ιδανικούς για τα σπορ αυτοκίνητα.

Για αυτό τον λόγο θα τους βρείτε κάτω από το καπό των αγέραστων Porsche 911 και φυσικά σε όλα τα μοντέλα της Subaru…Πουθενά άλλου!

Κιβώτιο ταχυτήτων

subaru_xv_1.6_autoholix_25Το SUBARU XV διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο μεταβλητών σχέσεων (CVT) το οποίο διαθέτει δύο προγράμματα λειτουργιάς που επιλέγονται από τον επιλογέα.

Στην αυτόματη  λειτουργία το πρόγραμμα φροντίζει για την οικονομική και άνετη μετακίνηση του SUBARU XV1,6 CVT.

Το CVT της Subaru είναι από τα καλύτερα κιβώτια αυτού του τύπου που έχω οδηγήσει και παραλίγο να με πείσει με την λειτουργία του. Όμως αυτή η αίσθηση πατιναρίσματος των CVT παραμένει και έτσι πιστεύω ότι αν υπήρχε χειροκίνητη έκδοση το XV θα ήταν και πιο οικονομικό και πιο γρήγορο.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή επιλογή δείχνει ξεκάθαρα τις εμπορικές επιλογές της εταιρείας σε σχέση με το κοινό που απευθύνεται.

Μετάδοση

subaru_xv_1.6_autoholix_19Το σύστημα συμμετρικής μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς Symmetrical AWD διασφαλίζει τη βέλτιστη συνεργασία μεταξύ κινητήρα και διαφορικού, και έχει εξελιχθεί μέσα από αγώνες παράλληλα με τους επίπεδους BOXER κινητήρες της SUBARU.

Σε συνδυασμό με το σύστημα κατανομής της ροπής – Active Τorque Split AWD, ανά πάσα στιγμή ελέγχεται και διαφοροποιείται η κατανομή της ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο.

Η αρχική κατανομή 60:40 της ροπής του κινητήρα μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα τροχών προσαρμόζεται και κατανέμεται αυτόματα εκεί που χρειάζεται σε περίπτωση ολίσθησης κάποιου τροχού.

Επιδόσεις/Οικονομία

subaru_xv_1.6_autoholix_323Η επιτάχυνση 0-100 km/h επιτυγχάνεται σε περίπου 12,4 δευτερόλεπτα μέσα ένα διαρκές βουητό από το CVT που δεν χάνει την ευκαιρία να δείχνει την δυσαρέσκεια του σε όποιον διανοηθεί να κινηθεί γρήγορα.

Αν έχετε υπομονή θα δείτε ότι το ταχύμετρο μπορεί να δείξει 180 χλμ/ω.

Η Subaru ισχυρίζεται ότι η μέση κατανάλωση είναι περίπου 6 ltrs/100km και πραγματικά με προσεχτική οδήγηση, έφτασα πολλές φορές σε αριθμούς κοντά στα 7 λτρ, οπότε οι ισχυρισμοί της Subaru εν μέρη επαληθεύονται. Όταν όμως οδήγησα το αυτοκίνητο σε πιο γρήγορους ρυθμούς οι ενδείξεις ανέβηκαν πάνω από 11,0 ltrs/100km, ενώ όταν αποφάσισα να το πιέσω πολύ, το CVT σε συνδυασμό με τον υψηλόστροφο κινητήρα εκτόξευσε τη κατανάλωση στα 13ltrs/100km.

Η μέση κατανάλωση πάντως κυμάνθηκε μεταξύ 9-9,5 ltrs/100km.

Ανάρτηση

subaru_xv_1.6_autoholix_24Το σύστημα ανεξάρτητης ανάρτησης με ανεστραμμένα γόνατα McPherson (βλ.Impreza) βρίσκεται στο εμπρός μέρος του SUBARU XV1,6 CVT, ενώ πίσω φυσικά χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ανάρτησης με τα διπλά ψαλίδια, σε μια προσπάθεια να δαμαστεί η υποστροφική τάση του προηγούμενου μοντέλου.

Το συνολικό βάρος της ανάρτησης μειώθηκε χάρη στη χρήση επιμέρους τμημάτων από αλουμίνιο.

Η στήριξη της πίσω ανάρτησης χαμήλωσε, ώστε να μην εισβάλλει στο χώρο αποσκευών, ενώ στηρίζεται στο πλαίσιο με ένα ειδικό υποπλαίσιο, αποσβένοντας τους κραδασμούς από την επιφάνεια του δρόμου.

Η ρύθμιση της ανάρτησης εστιάζει έντονα προς την άνεση τόσο στην απόσβεση συμπίεσης όσο και στην έκταση των αμορτισέρ, χαρίζοντας στο XV τον τίτλο του πιο άνετου SUV που έχει παρουσιαστεί στο Autoholix.

Ναι, η άνεση του χάρη στην ανεξάρτητη ανάρτηση ξεπερνά ακόμη και την Citroen C5 Aircross που παρουσίασα πριν λίγο καιρό και με είχε εντυπωσιασει.

Φρένα

Το σύστημα φρένων με τέσσερις αεριζόμενους δίσκους είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο σύστημα ABS τελευταίας γενιάς που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών και επιτρέπει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες χρήσης των φρένων. Γενικά τα φρένα είναι πολύ δυνατά, έχουν ισχυρό αρχικό «δάγκωμα» και δεν κουράζονται.

Στην πόλη

subaru_xv_1.6_autoholix_17Δεν άργησα να βολευτώ στο κάθισμα του XV, αφού τόσο το τιμόνι όσο και το κάθισμα ρυθμίζονται προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις.

Μπαίνεις μέσα στο SUBARU XV1,6 CVT και κάθεσαι ψηλά έχοντας την δυνατότητα να ελέγχεις το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη καθώς η ορατότητα από την θέση του οδηγού βοηθά στα στενά της και στο παρκάρισμα.

Η ορατότητα προς τα πίσω δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή  όμως υπάρχει και μια κάμερα οπισθοπορείας που βελτιώνει την καλή ορατότητα προς τα πίσω, όταν παρκάρετε το αυτοκίνητο.

Το τιμόνι κόβει πολύ, έχει κοντή κλιμάκωση και διαθέτει μια μάλλον δυνατή υποβοήθηση που βοηθά στους ελιγμούς στα στενά της πόλης.

Η άριστη ηχομόνωση, ο επίπεδος κινητήρας που δεν παράγει κραδασμούς, και η πολύ ήσυχη εξάτμιση σε ξεγελούν και μετά από λίγο νομίζεις ότι οδηγάς κάποιο χλιδάτο γερμανικό μοντέλο.

subaru_xv_1.6_autoholix_12Αυτό σε συνδυασμό με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση δημιουργούν μέσα στην πόλη ένα περιβάλλον που χαλαρώνει τους επιβάτες την ώρα που οι μεγάλοι τροχοί καταπίνουν τις κακοτεχνίες των δρόμων της Χαράρε (Πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε)-που εμείς από συνήθεια αποκαλούμε Αθήνα…

Ακόμη και οι καλοσχεδιασμένες με σύστημα CAD (Coffee/Freddo Assisted Design) δημοτικές λακκούβες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο στιβαρό αμάξωμα και την ανάρτηση.

subaru_xv_1.6_autoholix_18Οι λακκούβες και τα σαμαράκια εξαφανίζονται με τον παλιό καλό «γαλλικό» τρόπο και οι ακαμάτηδες δήμαρχοι που σε λίγο θα ζητούν και την ψήφο μας, κοιτούν αμήχανα τους επιβάτες του Subaru XV να κινούνται ατάραχοι πάνω στις παγίδες που με τόση μαεστρία έχουν τοποθετήσει στο αστικό δίκτυο των πόλεων μας.

Όταν δεν πιέζεται το γκάζι CVT χαλαρώνει ακόμη περισσότερο την οδηγό καθώς επιταχύνει διαρκώς και σταθερά με 2,000 σαλ χωρίς να αλλάζει ο θόρυβος του κινητήρα.

Σε αντίθεση με άλλα αυτοκίνητα με κιβώτιο CVT που με είχαν προβληματίσει στις εκκινήσεις από στάση, το SUBARU XV1,6 CVT επιταχύνει πατινάροντας μεν, αλλά ικανοποιητικά δε!

Στον Αυτοκινητόδρομο

subaru_xv_1.6_autoholix_327Αν δώσετε τον χρόνο στο CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα το SUBARU XV1,6 CVT θα διαπιστώσετε ότι ταξιδεύει απολαυστικά με 3,400 σ.αλ. και 140 χλμ/ω, με απόλυτη ησυχία και οικονομία καθώς η κατανάλωση μένει σταθερά κάτω από τα 9 λίτρα.

Το CVT μπορεί να γίνεται θορυβώδες σε συνθήκες απότομης επιτάχυνσης, αλλά μόλις πιάσετε την ταχύτητα που επιθυμείτε θα επιτρέψει στον κινητήρα να γυρνά με λίγες σαλ, χαρίζοντας ησυχία και οικονομία.

subaru_xv_1.6_autoholix_321Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το νέο SUBARU XV1,6 CVT πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Στην πράξη ο κινητήρας αρέσκεται στους υψηλούς ρυθμούς περιστροφής και δίνει την εντύπωση ότι τεμπελιάζει κάτω από τις 4,000 στροφές- ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με την οικογένεια και τα συμπράγκαλα της.

Αν αρχίσετε να τον ζορίζετε θα διαπιστώσετε ότι ο θόρυβος στις υψηλές στροφές κάνει αισθητή την παρουσία του με μια ενοχλητικότατη γκρίνια που προέρχεται από το CVT.

Στις Στροφές

subaru_xv_1.6_autoholix_326Στις πιο κλειστές διαδρομές οι κλίσεις του αμαξώματος χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους είναι σημαντικά μικρότερες από ότι περίμενα από την πολύ άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση, ενώ οδηγώντας το XV στις στροφές, οι άξονες, τα διαφορικά και τα γρανάζια που γυρνούν εκεί κάτω από το πάτωμα σε γεμίζουν σιγουριά!

Η συμπεριφορά στο επαρχιακό δίκτυο είναι ουδέτερη, και αν οδηγείς με καθαρές γραμμές και χωρίς να πιέζεις το γκάζι (κάτι που εδώ που τα λέμε το CVT δεν σου επιτρέπει να κάνεις) θα νοιώσεις το γράπωμα του δρόμου από την πραγματική τετρακίνηση της Subaru.

Σε δρόμους με πιο σφικτές στροφές το αμάξωμα είναι ουδέτερο, ενώ η τετρακίνηση προσδίδει απίστευτες δυνατότητες πλευρικής -και κυρίως ελκτικής πρόσφυσης στην έξοδο της στροφής.

Η συμπεριφορά είναι ρυθμίσιμη και εάν θέλεις μπορείς αφήνοντας το γκάζι-ή πατώντας φρένο- να προκαλέσεις μια μικρή ελεγχόμενη υπερστροφή που θα επιτρέψει μια πιο γρήγορη είσοδο στην στροφή.

subaru_xv_1.6_autoholix_3278Η υποστροφή είναι κάτι άγνωστο, ενώ αν αφήσετε το γκάζι μέσα στην στροφή υπάρχει μια τάση υπερστροφής που όμως διορθώνεται μόνη της.

Η αλήθεια είναι ότι ο μικρός κινητήρας στην πράξη αδυνατεί να υπερνικήσει τις τριβές από την τετρακίνηση, το βάρος του αυτοκινήτου (1500kg) και κυρίως το CVT που του κόβει τα φτερά.

Οδηγώντας με το γκάζι στο πάτωμα ο κινητήρας γυρνά κοντά στο κόκκινο και η υστέρηση από το CVT ενοχλεί. Χρειάζεται να υπολογίσεις κάποιο χρόνο από την στιγμή που πατάς το γκάζι μέχρι να φτάσει η δύναμη με στις ρόδες.

Είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο, όμως μπορείς να το συνηθίσεις, ή να «κάνεις μύτη τακούνι» για να κρατάς το κιβώτιο σε πίεση, διαφορετικά πλησιάζοντας την είσοδο της στροφής με το που αφήνεις το γκάζι για να πέσεις στα φρένα,  το CVT επιλέγει την απολύτως πιο μακριά σχέση και οι στροφές πέφτουν σαν να βγάζεις νεκρό στην είσοδο της στροφής.

Αντίθετα βγαίνοντας από την στροφή πρέπει να περιμένεις να ανέβουν ξανά οι στροφές για να περάσει στο δρόμο η δύναμη και να σε τραβήξει προς τα εκεί που θες να πας.

subaru_xv_1.6_autoholix_3277Αν όμως κρατήσετε καθαρές γραμμές και εκμεταλλευτείτε την ελκτική πρόσφυση της πραγματικής τετρακίνησης θα μπορέσετε να κινηθείτε αρκετά γρήγορα-και ειδικά εάν επικρατούν συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. Ωστόσο μην περιμένετε να ευχαριστηθείτε οδήγηση με ένα κιβώτιο CVT!

Το πλαίσιο του SUBARU XV1,6 CVT είναι βράχος, και είναι εμφανές ότι με ένα χειροκίνητο κιβώτιο και τον κινητήρα του Levorg το αυτοκίνητο θα θύμιζε forester Turbo-S!

Τα φρένα δεν μου άφησαν το παραμικρό περιθώριο για σχόλια. Στις συνθήκες που οδήγησα το αυτοκίνητο είδα ότι είναι δυνατά, συνεργάζονται άψογα με την τετρακίνηση και παρά το αυτόματο κιβώτιο είναι ανθεκτικά πέρα από κάθε κριτική.

Το SUBARU XV1,6 CVT  προφανώς δεν είναι Impreza  WRX, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ακόμα και σε περιπτώσεις ξαφνικού γλιστρήματος εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν κατά την δοκιμή, διαπιστώνεις ότι αυτό το Subaru είναι φτιαγμένο για να προστατεύει τον οικογενειάρχη.

Τα περιθώρια πρόσφυσης του SUBARU XV1,6 CVT είναι απλά απλησίαστα από τον κινητήρα των 114 ίππων και το CVT κιβώτιο… σε όλες τις συνθήκες!

Στο Χώμα με τον Μιχάλη Μισκή.

subaru_xv_1.6_autoholix_31Θα μπω κατευθείαν στο θέμα, μιας και είμαι σίγουρος ότι η εκτενής παρουσίαση της Ισμήνης σας έχει καλύψει σε κάθε λεπτομέρεια σχετική με το Subaru XV. Και το θέμα είναι  οι εντυπώσεις που μου άφησε η δοκιμή του αυτοκινήτου στο χώμα.

Εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος που το Autoholix μου εμπιστεύεται τα 4Χ4 που παρουσιάζει.

Στο γρήγορο χώμα λοιπόν, το SUBARU XV1,6 CVT  μου έδωσε την εντύπωση πως, για να λάβει μέρος σε έναν αγώνα αντοχής τύπου Trail Ride, χρειάζεται μόνο ποδιές προστασίας για το κάτω μέρος, χωμάτινα λάστιχα και τα συστήματα προστασίας του πληρώματος που επιβάλλουν οι κανονισμοί.

Έχει το καλύτερα κατασκευασμένο πλαίσιο και την καλύτερα στημένη ανάρτηση για οδήγηση σε γρήγορο χώμα, από όλα τα SUV της κατηγορίας του. Ο τρόπος που η ανάρτηση διαβάζει τις τρύπες και τις φυτευτές πέτρες στην γρήγορη οδήγηση στο χώμα, επιτρέποντας στο πλαίσιο να πλασαριστεί στη σωστή τροχιά για την είσοδο, το apex και την έξοδο της κάθε στροφής είναι απλά τέλειος.

Και το πλαίσιο δείχνει αντάξιο αυτής της σωστά στημένης ανάρτησης καθώς εκτελεί τις εντολές του οδηγού χωρίς ψαρέματα και στρεβλώσεις.

Όσο τα αμορτισέρ διατηρούνται σε θερμοκρασία λειτουργίας, το αυτοκίνητο είναι σκέτη απόλαυση, γρήγορο και ασφαλές. Το πόσο γρήγορα θα έρθει η υπερθέρμανση εξαρτάται φυσικά  από τον ρυθμό σας, το φορτίο και την κατάσταση του δρόμου, όπως ισχύει σε όλα τα αυτοκίνητα με εργοστασιακά αμορτισέρ.

subaru_xv_1.6_autoholix_04Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του SUBARU XV1,6 CVT στο χώμα ήταν το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT). Με δεδομένη την μέτρια δύναμη του κινητήρα, σίγουρα θα ήταν πιο γρήγορο με ένα καλό χειροκίνητο, ενώ ένα σύγχρονο αυτόματο με σειριακή λειτουργία θα ήταν η ιδανική επιλογή για συνδυασμό επιδόσεων, άνεσης στην χρήση και δυνατοτήτων εκτός δρόμου (μην ξεχνάμε πως το XV δεν διαθέτει low range, δηλαδή αργές σχέσεις, οπότε ο δίσκος του χειροκίνητου κιβωτίου δεν θα άντεχε για πολύ εκτός δρόμου).

Εκτός δρόμου τώρα, το κιβώτιο CVT δεν είναι κακό. Αυτό που θέτει τα όρια στις δυνατότητες του Subaru XV είναι το σχήμα του με τους χαμηλούς προβόλους και οι μικρές διαδρομές της ανάρτησης. Όπως συμβαίνει με όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα αυτής της κατηγορίας., αλλά και με τα μεγάλα SUV.

Στην ίδια διαδρομή, οποιοδήποτε από αυτά τα οχήματα θα μπει στη ζώνη κινδύνου για ζημιά στο αμάξωμα, πριν ο οδηγός ενός καθαρόαιμου 4Χ4 σκεφτεί καν να συγκεντρωθεί στην οδήγηση, να διαλέξει πάτημα κλπ.

Όμως, στον δρόμο για το χιονοδρομικό ή για την ερημική, μαγική παραλία στο νησί, αυτά τα οχήματα θα σας μεταφέρουν με ασφάλεια και άνεση. Και στην περίπτωση του XV και με άφθονη απόλαυση, αν αποφασίσετε να οδηγήσετε γρήγορα.

subaru_xv_1.6_autoholix_01Κλείνω με μια σκέψη γι’αυτή την τόσο ιδιαίτερη και αγαπημένη εταιρέια, την Subaru. Πως είναι δυνατόν η ποιότητα συναρμογής και υλικών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να αγγίζει το τέλειο και ταυτόχρονα η αισθητική του να είναι τόσο αδιάφορη ( Σημ.Ισμήνης: Βλέπετε δεν μπορούμε όλοι να συμφωνούμε πάντα!;-) ) Πως γίνεται σε ένα τόσο καλής ποιότητας σαλόνι, να δεσπόζει το πάμφθηνο πλαστικό σκίαστρο για την μικρή κεντρική οθόνη;

Είναι όχι απλώς σαν να μην τους ενδιαφέρει η αισθητική αλλά σαν η απουσία της να είναι statement. Σαν αν σου λένε “Εμάς μας νοιάζει ΜΟΝΟ η λειτουργικότητα. Αν θέλεις ομορφιά δώσε τα χρήματά σου σε κάποιον άλλον”.

Δεν τους έχει πει κανείς πως όση automotive culture και να έχει ένα σήμα -και η Subaru έχει αμέτρητη-  ο έρωτας ξεκινάει πάντα από τα μάτια;

Το SUBARU XV1,6 CVT  είναι ένα συνεπές και καλοφτιαγμένο μηχάνημα.

Και ως τέτοιο, κέρδισε τον σεβασμό μου.

Μ.Μ.

Συμπέρασμα

subaru_xv_1.6_autoholix_23Το SUBARU XV1,6 CVT  είναι ένα σπάνιο λουλούδι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει η γρήγορη οδήγηση – αλλά εστιάζουν στην ασφαλή και οικονομική καθημερινή μετακίνηση.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής κοστίζει €28.000 και θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει ότι είναι πολύ ακριβό για αυτά που προσφέρει.

Όμως, ξεχάστε τις επιδόσεις στην άκρη –καθώς δεν αφορούν όλους τους οδηγούς- και σκεφτείτε για λίγο τι είναι το SUBARU XV1,6 CVT?

Η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής, η αρχιτεκτονική του κινητήρα και της τετρακίνησης, ακόμη και εμφάνιση βρίσκονται σε ένα επίπεδο που πολύ λίγοι κατασκευαστές μπορούν να πλησιάσουν.

Η αξιοπιστία των Subaru είναι μνημειώδης, ενώ το σύνολο των προσφερόμενων τεχνολογικών λύσεων και των συστημάτων ασφαλείας (όπως το Eyesight) δημιουργούν ένα πακέτο που όμοιο του δεν προσφέρεται σήμερα από κανένα κατασκευαστή σε αυτή την πραγματικά χαμηλή τιμή! Σκεφτείτε την τιμή μιας πλήρως εξοπλισμένης τετρακίνητης BMW Χ1, ή ενός αντιστοίχου Q3 και είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξετε γνώμη.

subaru_xv_1.6_autoholix_05Αν προσπαθήσετε να βρείτε ένα premium SUV με πραγματική τετρακίνηση (…που μεταξύ μας δεν υπάρχει), πλήρως εξοπλισμένο και με κορυφαία ποιότητα κατασκευής θα πρέπει να ξοδέψετε τουλάχιστον 10,000€ περισσότερα και ίσως τότε θα διαπιστώσετε ότι τελικά το Subaru XV προσφέρεται σε τιμή ευκαιρίας!

Παρόλα τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία του CVT, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι όμορφα διαφορετικό και με απόλυτα ποιοτικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που δεν παίρνουν ένα SUV για να κάνουν ράλι!

Το SUBARU XV1,6 CVT αποτελεί μια εναλλακτική λύση απέναντι στο BMW X1 ή στο Audi Q3 και σίγουρα θα ικανοποιήσει όλους όσους έχουν κουραστεί από τις λύσεις που προσφέρουν οι γερμανοί στην κατηγορία.

Σαν αυτοκίνητο βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή της κατηγορίας σε ότι αφορά τον χαρακτήρα και την δυνατότητα για έκτος δρόμου οδήγησης και αποτελεί μια επιλογή που κάνουν όσοι ξέρουν και τολμούν να ξεχωρίσουν.

Αν ψάχνετε για ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας σας προτείνω οπωσδήποτε να το οδηγήσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

 Δεν με ευχαρίστησε

  • Το CVT που επιβάλλει τον ράθυμο χαρακτήρα του και η μέτρια οικονομία στα καύσιμα.
  • Η έλλειψη diesel κινητήρα και ο μικρός χώρος αποσκευών.

Θα θυμάμαι

  • Το ασφαλέστατο κράτημα και την ποιότητα κύλισης που χαρίζει η ανάρτηση.
  • Την ποιότητα στο εσωτερικό, τον υπερπλήρη εξοπλισμό και τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο