Monday, July 4, 2022
HomeHomeVolkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP - Σύντομο Test Drive

Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP – Σύντομο Test Drive

Volkswagen T-Cross – Η VW από το 2010 είχε παρουσιάσει Crossover εκδόσεις για το MPV Touran (Cross Touran) και αργότερα όταν είδε την δίψα του κόσμου για εκτός του δρόμου image παρουσίασε την πρόταση της και στην μικρότερη κατηγορία, το γνωστό μας Cross Polo.

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_01Έχοντας το Τ-ROC στην γκάμα της η VW αναρωτιόμουν εάν χρειαζόταν η προσθήκη του Volkswagen T-Cross, ή εάν αυτό το μοντέλο είναι μια απάντηση στην επιτυχία των Ford Fiesta Active και ΚIA Stonic στην υπόλοιπη Ευρώπη?

Η απορία μου διήρκησε ευτυχώς λίγο καθώς η Kosmocar πριν λίγες μέρες παρουσίασε το νέο Volkswagen T-Cross σε μια σύντομη δημοσιογραφική παρουσίαση που περιελάμβανε οδήγηση μέχρι την πανέμορφη Δίρφυ και πίσω στην Αθήνα.

Όταν βλέπεις το Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP δίπλα στο T-Roc οι διαφορές των δύο αυτοκινήτων είναι παραπάνω από εμφανείς, αφού το Τ-Cross με μήκος 4,11 μέτρων είναι περίπου 12 εκατοστά μικρότερο από το T-Roc.

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_17Το νέο Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP βασίζεται στο Polo αλλά έχει αυξημένες διαστάσεις κατά 5,5 εκατοστά σε μήκος και 14 ολόκληρα εκατοστά σε συνολικό ύψος αμαξώματος ώστε να εξασφαλίζει τα απαραίτητα  18 εκατοστά απόστασης από το έδαφος που θα του επιτρέψουν να κινηθεί σε (light) εκτός δρόμου εξορμήσεις.

Το T-Cross είναι ένα compact SUV που εξασφαλίζει με χαμηλό κόστος την είσοδο στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε συνδυασμό με ένα απόλυτα ικανοποιητικό επίπεδο βασικού εξοπλισμού και μεγάλη προσαρμοστικότητα.

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_02Με την πρώτη ματιά διαπιστώνεις πολλές ομοιότητες με το νέο Polo –και αυτό δεν είναι τυχαίο. Στο μπροστινό μέρος κυριαρχεί η μεγάλη φαρδιά μάσκα με το σήμα της VW, στην οποία ενσωματώνονται τα μεγάλα φωτιστικά σώματα. Ενώ πιο κάτω δεσπόζουν οι μεγάλοι προβολής ομίχλης που φανερώνουν και το ύψος του αυτοκινήτου που φτάνει τα 18 εκατοστά.

Σε όλο το μήκος του Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP μοιάζει να συνδυάζει την σχεδιαστική γραμμή του Polo με εκείνη του Tiguan, ενώ στο πίσω μέρος η ανακλαστική λωρίδα που με το μαύρο περίγραμμα της κάνει το Volkswagen T-Cross να δείχνει σίγουρα διαφορετικό… και από ότι άκουσα για αρκετούς και όμορφο!Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_04

Με διαστάσεις 4.10μ Χ 1.78μ Χ 1.58μ το Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP τοποθετείται απέναντι τόσο στον εσωτερικό ανταγωνισμό των VW T-Roc, και Skoda Karoq και Audi Q1 όσο και στον εξωτερικό των Opel Crossland X, Citroen C3 Aircross, Renault Captur, Kia Stonic, Ford Fiesta Active και Peugeot 2008.

Εσωτερικός Σχεδιασμός

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_11Στο εσωτερικό με την πρώτη ματιά όλα μοιάζουν τακτοποιημένα χαρίζοντας αρκετό χώρο τόσο για τους εμπρός όσο και τους πίσω επιβάτες παρέχοντας τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους καθώς και τέσσερις θύρες USB (δύο εμπρός και δύο στην πίσω μίνι κονσόλα).

Βλέποντας τον ψηφιακό πίνακα οργάνων πίσω από το τιμόνι σε συνδυασμό με την ψηφιακή οθόνη και τους χρωματικούς συνδυασμούς του γκρι το εσωτερικό του Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP μου θύμισε έντονα εκείνο του Polo που είχα οδηγήσει πριν λίγο καιρό-και αυτό είναι λογικό, αφού είναι σχεδιαστικά σχεδόν το ίδιο αλλά χρησιμοποιεί αρκετά  χαμηλότερης ποιότητας σκληρά πλαστικά..

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_14Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι προαιρετικός που σημαίνει εάν θελήσετε να τον έχετε – που σας το συνιστώ, θα σας κοστίσει επιπλέον 500 ευρω. Είναι υπερπλήρης, ευδιάκριτος, προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες -και κυρίως απογειώνει την εικόνα του εσωτερικού σχεδιασμού του VW T-Cross σε μια δική του κατηγορία που σίγουρα το τοποθετεί στην κορυφή αυτής της δύσκολης από άποψη ανταγωνισμού κατηγορίας.

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_15Η αφή των υλικών- που ενώ εμφανισιακά μοιάζουν μαλακά, τελικά αποδεικνύεται ότι όποιο σημείο και να ακουμπήσεις σου αφήνει την δυσάρεστη αίσθηση του σκληρού πλαστικού.

Η θέση οδήγησης έχει αρκετές επιλογές ρύθμισης και ο οδηγός μπορεί να καθίσει σχεδόν 10 εκατοστά ψηλότερα από εκείνον του Polo απολαμβάνοντας την αφ’ υψηλού επιθεώρηση των «πληβείων» που δεν οδηγούν SUV- και φυσικά την καλή ορατότητα μέσα στην πόλη και στο παρκάρισμα.

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_12Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των επιβατών ενώ αντίθετα μοιάζει να ωφελεί τον χώρο για τα γόνατα που μου φάνηκε σημαντικά μεγαλύτερος από εκείνον του Polo, ή του KIA Stonic για παράδειγμα.

Τα νέα καθίσματα που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η VW στο νέο Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP– είναι πραγματικά εντυπωσιακά άνετα – και στην διαδρομή που κάναμε από την Αθήνα μέχρι το όμορφο χωριό της Στενής στην Εύβοια δεν με κούρασαν καθόλου στην μέση μου παρόλο που δεν μου παρείχαν την πλευρική στήριξη που θα ήθελα λόγω του Small/Slim μεγέθους μου!

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_13Εκτός από την πιο άνετη είσοδο οι επιβάτες απολαμβάνουν μια σημαντική αύξηση των χώρων, ειδικά για τα πόδια και στις δύο σειρές καθισμάτων. Έτσι μέχρι και πέντε άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν με ιδιαίτερη άνεση.

Οι συρόμενες θέσεις των πίσω επιβατών μπορούν να μετακινηθούν 14 εκατoστά (εμπρός/πίσω) είτε για να εξοικονομήσουν χώρο στα πόδια είτε για να μεγαλώσει ο χώρος αποσκευών, ενώ το πίσω μέρος μοιάζει αρκετά φαρδύ για να φιλοξενήσει τρεις ενήλικες σε κοντινές εξόρμησες.

Όσον αφορά τον χώρο αποσκευών αυτός κυμαίνεται από τα 347 έως 380 λίτρα αναλογα με την διαρρύθμιση των πίσω καθισμάτων και φτάνει τα 1.289 εάν ρίξετε τα πίσω καθίσματα – έχοντας μάλιστα στάνταρ ρεζέρβα.

Κινητήρας

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_16Στην παρουσίαση Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HPοδήγησα τον τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,0 TSI με τους 95 ίππους και 175Nm ροπής από τις 2.000 έως τις 3.500 σ.α.λ.

Η λειτουργία του κινητήρα είναι καλή, τραβάει από χαμηλά, με πολύ καλή ευστροφία στις μεσαίες στροφές και γραμμικό τράβηγμα μέχρι τις 5.500 σαλ.

Η κίνηση του Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός πενταριού μηχανικού κιβωτίου με αραιή διάταξη που ενώ μέχρι και την τέταρτη ταχύτητα έχει αρκετή ροπούλα με το που μπει η πολύ μακριά πέμπτη ταχύτητα ο κινητήρας μοιάζει να πνίγεται.

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_10Φοβάμαι ότι ο κινητήρας σε αυτό το ψηλό αμάξωμα ζητά το 6αρι κιβώτιο ταχυτήτων-και κοιτώντας τις τιμές των μοντέλων, νομίζω ότι όποιος ενδιαφέρεται  θα ήταν καλό να πληρώσει 1,400 € και να επιλέξει κατευθείαν την έκδοση τον κινητήρα των 115 ίππων-κυρίως για το κιβώτιο των 6 σχέσεων.

Ο κινητήρας είναι οικονομικότατος καταναλώνοντας περίπου 7 λίτρα με προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 10λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε… Στον αυτοκινητόδρομο για παράδειγμα η κατανάλωση περιορίζεται στα 7-7,5  λίτρα με προσεκτική οδήγηση, ενώ στην πόλη δεν ξέρω, θα σας πω σε πιο αναλυτικό τεστ 😉

Εκδόσεις κινητήρων

  • TSI, 70 kW / 95 PS, τρικύλινδρος βενζίνης, μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων –
  • TSI, 85 kW / 115 PS, τρικύλινδρος βενζίνης, μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο DSG με 7 σχέσεις
  • 1.6 TDI, 70 kW / 95 PS, τετρακύλινδρος πετρελαίου, με μηχανικό 5 σχέσεων ή DSG 7 σχέσεων

Ανάρτηση/Φρένα

Σε ότι αφορά την ανάρτηση δεν υπάρχει κάτι καινούριο να δούμε και έτσι το Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP εξοπλίζεται με γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ημι-άκαμπτο άξονα πίσω.

Το περίεργο στην έκδοση των 95 ίππων είναι ότι στον πίσω άξονα θα βρείτε ταμπούρα, οπότε αυτό το μεγάλο μειονέκτημα έρχεται να προστεθεί στο κιβώτιο των πέντε σχέσεων και να σας οδηγήσει κατευθείαν στην έκδοση των 115 ίππων που διαθέτει πίσω δισκόφρενα..

Στον δρόμο

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_19Το Volkswagen T-Cross 1.0 TSi 95 HP, είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει και οι μικρές του διαστάσεις θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά – παιχνιδάκι.

Το μυστικό βρίσκεται στην άψογη ορατότητα και κυρίως στο ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι διαστάσεις και το σχήμα του αυτοκινήτου μοιάζουν να είναι γνωστές σε κάθε οδηγό που θα κάτσει πίσω από το κάθισμα του αυτοκινήτου.

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_21Στον δρόμο ήταν υποδειγματικό. Με ταχύτητα περίπου 140km/h το VW T-Cross έκανε ένα άνετο ταξίδι, ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους και από θόρυβο- με μόνο ενοχλητικό σημείο τους αεροδυναμικούς θορύβους από τις μπροστινές κολώνες και τους καθρέπτες μετά τα 150 χλμ/.

Ο τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1.0κ.εκ με τους 95ίππους και το 5άρι σασμάν τράβαγε καλά σε όλες τις αλλαγές ταχύτητες -εκτός από την αλλαγή τέταρτης προς πέμπτη που δεν γέμιζε όπως θα έπρεπε κάνοντας την απουσία της 6ης σχέσης αισθητή.

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_03Στον επαρχιακό δρόμο από την Νέα Αρτάκη μέχρι την Στενή που ο δρόμος είναι φαρδύς με ανοιχτές φουρκέτες και παρατεταμένες η ανάρτηση δούλευε αρκετά καλά χωρίς να παρουσιάζει κλίσεις το αμάξωμα είχε καλή πρόσφυση μέσα στην στροφή.

Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση στο τιμόνι είναι κάπως υπερβολική, ωστόσο μετά από λίγη συνήθεια καταλαβαίνεις ότι διαθέτει ακρίβεια και βοηθά το αυτοκίνητο να κρατά το μπροστινό του μέρος στην στροφή.

Αν θελήσετε να κινηθείτε πραγματικά γρήγορα το αυτοκίνητο θα αρχίσει να φεύγει με τα τέσσερα και πάντα με προοδευτικό και απαλό τρόπο. Κάποια στιγμή που το πίεσα παραπάνω, επενέβησαν τα ηλεκτρονικά μέσα στην στροφή, αλλά με χαρά διαπίστωσα ότι το αυτοκίνητο δεν άλλαξε καθόλου την πορεία του και ότι δεν μείωσε την ταχύτητα του.

Volkswagen_T-Cross_1.0_TSi_95HP5_autoholix_254Καθώς τα πάντα μοιάζουν να λειτουργούν όπως πρέπει μετά από λίγο ξεχνάς τι οδηγείς και αρχίζεις να το παρακάνεις-και εκεί ξαφνικά αρχίζει να γίνεται άτσαλο καθώς αρχίζει να γλιστρά έντονα με τα τέσσερα και είναι δύσκολο να ελέγξεις την πορεία σου με το γκάζι ή το φρένο.

Έχοντας τον κ. Β.Χ. στην θέση του συνοδηγού δεν τόλμησα να οδηγήσω άτσαλα για να δω αν υπάρχει τρόπος να το κάνεις να υπερστρέψει με φρένα πριν την στροφή- και επιφυλάσσομαι να απαντήσω όταν το οδηγήσω κανονικά.

Υπομονή μέχρι τότε λοιπόν!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty