Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήHomeMercedes GLC 250d - Test Drive

Mercedes GLC 250d – Test Drive

Η πρώτη γενιά της Mercedes GLC λεγόταν GLK (!) και ήταν ένα πολύ καλό SUV που στεκόταν σχετικά άνετα δίπλα στην προηγούμενη γενιά Χ3- που έμοιαζε να έχει υπνωτίσει τον ανταγωνισμό σε ένα σχεδιαστικό ύφος που είχε γίνει αγαπητό στους καταναλωτές.

Παρότι η Mercedes GLΚ έμοιαζε, ακόμη και τότε, πολύ συντηρητική και τετράγωνη απέκτησε αμέσως πολλούς θαυμαστές –μεταξύ των οποίων και εγώ- που εκτίμησα την απλότητα και την διακριτικότητα ενός σχεδιασμού που την έκανε να δείχνει μικρή και προσιτή.

mercedes_glc250_autoholix.17Και ξαφνικά παρουσιάστηκαν οι πρώτες φωτογραφίες της Alfa Romeo Stelvio που έδειχνε και ήταν ένα SUV από «άλλο πλανήτη» το οποίο οδήγησε  τους Γερμανούς, τους Σουηδούς και τους Άγγλους πίσω στο σχεδιαστήριο για να δημιουργήσουν κάτι που αισθητικά  να μπορεί να σταθεί δίπλα της…

Προσπάθησαν όλοι- και σχεδόν τα κατάφεραν! Και ενώ η νέα Χ3 και τα XC της Volvo διατήρησαν κάπως την αρχική φυσιογνωμία τους , τα νέα SUV της Jaguar και φυσικά η νέα  Mercedes GLC 250D της δοκιμής μας επηρεάστηκαν από την νέα μόδα που λανσάρισαν οι Ιταλοί που θέλει τα SUV να έχουν πιο χυτές και αεροδυναμικές γραμμές που θυμίζουν  “Hot Hatchbacks on Steroids”!

Έτσι η Mercedes GLC 250D άλλαξε και πέρασε από την διακριτικότητα και την απλότητα του προγόνου της, στην επιβλητική και σπορ εμφάνιση που χωρίς αμφιβολία σε κερδίζει από όπου και να την κοιτάξεις.

Εμφάνιση

mercedes_glc250_autoholix.24Η Mercedes GLC 250D είναι ένα αυτοκίνητο που πραγματικά ξεχωρίζει όχι μόνο για την  όμορφη και σπορ εμφάνιση της, αλλά περισσότερο γιατί βλέποντας την-ειδικά στην όψη των ¾ από πίσω, αφήνει έναν αέρα τεχνολογικής υπεροχής που για κάποιο λόγο τον «απαιτείς» σε μια Mercedes.

Το μεγάλο αστέρι στην μπροστινή γρίλια και τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα διαχωρίζουν την Mercedes GLC 250D από τα κοινά  SUV που οδηγούν και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί!

Η Mercedes GLC 250D ξεκινά από πολύ «ψηλά» καθώς βασίζεται στο πάτωμα της C Class -και παρότι η έξυπνη σχεδίαση κρύβει τον όγκο του αμαξώματος, με διαστάσεις  4.73m. X 1.9m. X 1.64m. ύψος- και μεταξόνιο 2.87m, είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αυτοκίνητο… Και με βάρος 1,700 κιλών δεν είναι ούτε ελαφρύ!

Το προφίλ του αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα αεροδυναμικό και οι «ριχτές πίσω κολώνες» σε συνδυασμό με την σχετικά μικρή για SUV απόσταση από το έδαφος- που φτάνει μόλις τα 18 εκατοστά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι σχεδιαστές έχουν εστιάσει περισσότερο στην κίνηση στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της Ευρώπης παρά στις εκτός δρόμου διαδρομές των ονείρων μας.

mercedes_glc250_autoholix.01Ωστόσο υπάρχει κάτι που για εμένα χαλάει την αρμονία των γραμμών της Mercedes GLC 250D και αυτό είναι το σκαλοπάτι στους μασπιέδες που μοιάζει να βρίσκεται εκτός χώρου και χρόνου. Ελπίζω αυτό να μην διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό και να διατίθεται σαν ένα εξεζητημένο έξτρα-που εσείς ελπίζω πως δεν θα το επιλέξετε στην δική σας GLC…

Τέλος η πίσω όψη με τις δύο ορθογώνιες εξατμίσεις –που δυστυχώς δεν είναι αληθινές- και τα πίσω «χαμογελαστά»  και εκλεπτυσμένα LED φωτιστικά σώματα κάνουν την Mercedes GLC 250D πανέμορφη και θα τολμούσα να πω αριστοκρατική… Σε μια Mercedes αυτή η λέξη σίγουρα ταιριάζει-σωστά?

Εσωτερικό

mercedes_glc250_autoholix.05Το εσωτερικό του Mercedes GLC 250D έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα και την πολυτέλεια των υλικών που χρησιμοποιούνται, αλλά και σε ότι αφορά την ιδιαίτερη εργονομία των συστημάτων τα οποία εμφανώς απευθύνονται σε ανθρώπους που οδηγούν αυτοκίνητα με αστέρι στο τιμόνι.

Για τους υπόλοιπούς όπως θα δούμε παρακάτω απαιτείται αρκετός χρόνος προσαρμογής.

Το επάνω μέρος του ταμπλό που είναι ογκώδες και είναι ντυμένο με ραμμένο δέρμα πολύ καλής ποιότητας που κερδίζει κατευθείαν το μάτι πείθοντας για την απόλυτη ποιότητα κατασκευής του αυτοκίνητου.

mercedes_glc250_autoholix.27Το Mercedes GLC 250D είναι τόσο καλοφτιαγμένο που σε προκαλεί να ψάξεις για ατέλειες και έτσι σίγουρα το σκληρό πλαστικό του καλύμματος του πίνακα οργάνων που κουνιέται όταν το πιέζεις, μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου –και δυστυχώς, βρίσκεται στο πιο εμφανές σημείο!

Από την πλευρά του ο πίνακας οργάνων εκτός από όμορφος και πληροφοριακός, καταφέρνει να μένει πιστός στην παραδοσιακή σχεδίαση της εταιρείας και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την μάρκα του αυτοκινήτου που οδηγάς.

Σε αυτό βοηθά και το δερμάτινο τιμόνι με το αστέρι στην μέση και την χορταστική σε διάμετρο στεφάνη.

mercedes_glc250_autoholix.25Σε ότι αφορά την εργονομία- αρχικά με ξένισε η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτομάτου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού, αλλά όταν το συνήθισα μου φάνηκε μια πολύ έξυπνη ιδέα αφού η μεταφορά αυτή ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι που καλύπτεται από μια υπέροχη μαύρη λάκα που με την σειρά της επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ο συνδυασμός αυτού του ποιοτικού υλικού με την δερμάτινη επένδυση και τα φιλέτα αλουμινίου ανεβάζει το επίπεδο πολυτελείας σε υψηλότατα επίπεδα κάνοντας το εσωτερικό της GLC να  εντυπωσιάζει όσους αναζητούν την πολυτέλεια πολύ περισσότερο από ότι οι προτάσεις του ανταγωνισμού.

Αντίθετα ο χειρισμός του συστήματος πολυμέσων, του ραδιοφώνου και του κλιματισμού με προβλημάτισε- τουλάχιστον!

mercedes_glc250_autoholix.26Ο χειρισμός της οθόνης του συστήματος που «αιωρείται» ψηλά στο κέντρο του ταμπλό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από το τιμόνι, τον περιστροφικό διακόπτη στην βάση της κονσόλας, αλλά και από αρκετά κουμπάκια που καταλαμβάνουν το πιο ωφέλιμο σημείο της κεντρικής κονσόλας.

Η έλλειψη δυνατότητας χειρισμού του συστήματος μέσω μιας οθόνης αφής σε συνδυασμό με το περίπλοκο μενού διαχείρισης κάνει τον χειρισμό των συστημάτων εξαιρετικά δύσκολη –και προσωπικά στο διάστημα που είχα το αυτοκίνητο για δοκιμή ειλικρινά δεν κατάφερα να βρω ακριβώς πως ψάχνουμε να βρούμε και να αποθηκεύσουμε έναν σταθμό στο ραδιόφωνο. Μερικές φορές το κατάφερνα και ένοιωθα έξυπνη… αλλά τις περισσότερες όχι!

mercedes_glc250_autoholix.06Σίγουρα σε επομένη αναβάθμιση θα έρθει το άριστο σύστημα  που γνωρίσαμε στην A Class 180d που διορθώνει τις εργονομικές ατέλειες και αφαιρεί από την Mercedes GLC 250D αρκετούς πόντους σε σχέση με τον ανταγωνισμό των Χ3, Q5 και του XC60.

Από τα ασημί πλήκτρα μεταξύ του συστήματος πολυμέσων και του κλιματισμού μπορείτε να επιλέξετε τρεις θέσεις λειτουργίας του αυτοκινήτου που επιδρούν στο κιβώτιο, το τιμόνι και την χαρτογράφηση του κινητήρα.

mercedes_glc250_autoholix.08Ο χειρισμός των διαφορετικών προγραμμάτων είναι εύκολος και αποτελεσματικός, ενώ οι τρεις προεπιλεγμένες θέσεις επιδέχονται ρυθμίσεις σε ότι αφορά την σκληρότητα του τιμονιού και την απόκριση του κινητήρα.

Έτσι στην θέση Sport το τιμόνι γίνεται αχρείαστα βαρύ για ένα πολυτελές SUV, ο κινητήρας αρπάζει πιο απότομα, ενώ το κιβώτιο κρατά τις ταχύτητες μέχρι το όριο των 4,000σαλ. Στο αντίποδα, στην θέση Eco οι ταχύτητες αλλάζουν σε πολύ χαμηλές στροφές, ο κινητήρας γίνεται κάπως “τζούφιος”, ενώ όταν αφήνετε το γκάζι το κιβώτιο μπαίνει σε λειτουργία “sailing” απομονώνοντας τον κινητήρα για μεγαλύτερη οικονομία.

Μάλλον μέχρι τώρα θα έχετε μαντέψει ότι στην θέση Normal το Mercedes GLC 250D είναι ρυθμισμένο μεταξύ των δύο ακραίων αυτών θέσεων…

mercedes_glc250_autoholix.20Η θέση οδήγησης σε τοποθετεί ψηλά και έτσι οδηγώντας την Mercedes GLC 250D μέσα στην κίνηση βρίσκεσαι ψηλότερα από τους υπόλοιπους κοινούς ανθρώπους. Τα μπροστινά θερμαινόμενα καθίσματα που είναι άνετα και παρέχουν ικανοποιητική στήριξη, προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο πανέμορφο τιμόνι με το ποθητό αστέρι!

Σε ότι αφορά την ορατότητα, κοιτώντας προς τα μπροστά είναι άριστη, όμως η όμορφη γραμμή της οροφής, οι φαρδιές πίσω κολώνες και το μικρό παράθυρο της πίσω πόρτας περιορίζουν την ορατότητα και κάνουν την χρήση της κάμερας οπισθοπορείας απαραίτητη κατά το παρκάρισμα.

Χώροι/Άνεση

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς  που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

mercedes_glc250_autoholix.11Η κεντρική κονσόλα είναι ψηλή και φαρδιά διαθέτοντας άφθονους αποθηκευτικούς χώρους τόσο κάτω από το υποβραχιόνιο όσο και στον χώρο που βρίσκεται μπροστά στην θέση που σε άλλα αυτοκίνητα θα βρείτε τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι με μια λέξη άψογοι- τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-και οφείλω να πω ότι είναι από λίγα αυτοκίνητα που έχω δοκιμάσει που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει με άνεση τρεις ενήλικες επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

mercedes_glc250_autoholix.14Ο χώρος αποσκευών με τα 550 λίτρα είναι από τους μεγαλύτερους  της κατηγορίας και θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.

Φυσικά, η πόρτα που ανοίγει ηλεκτρικά είναι στάνταρ, ενώ καλοδεχούμενος είναι και ο διπλός πάτος του χώρου αποσκευών που κλειδώνει και σας επιτρέπει να ασφαλίσετε αντικείμενα αξίας που αφήνετε μέσα στο αυτοκινήτου.

Κινητήρας

mercedes_glc250_autoholix.23Κάτω από μεγάλο καπό της Mercedes GLC 250D θα βρείτε το υπερτροφοδοτούμενο ντίζελ μοτέρ των 2,2 λίτρων που αποδίδει 204 ίππους και 500 Nm ροπής, που μπορεί να είναι  «αυστηρώς ακατάλληλος» για το φορολογικό σύστημα της ψωροκώσταινας, αλλά στα αλήθεια είναι ένας από τους καλύτερους τετρακύλινδρους πετρελαιοκινητήρες που έχω οδηγήσει.

Έχει άφθονη δύναμη σε όλο το φάσμα των στροφών, όμως είναι η πραγματική οικονομία που επιτυγχάνει αυτός κινητήρας που τον ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και δείχνει ξεκάθαρα γιατί η Mercedes αναγνωρίζεται σαν ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο.

mercedes_glc250_autoholix.293Μιλάμε για ένα ογκώδες τετρακίνητο αυτοκίνητο με τεράστιους τροχούς, που γεμάτο με πέντε επιβάτες ζυγίζει κοντά δύο τόνους αλλά χάρη στην τεχνολογία της Mercedes καταναλώνει εύκολα 6,5 -7,2 λίτρα μέσα στην βαριά κίνησης της πόλης. Το ίδιο καλός είναι και στον αυτοκινητόδρομο όπου ταξιδεύοντας με 140 χλμ/ω η κατανάλωση πέφτει στα 6,5 λίτρα/100 χλμ!

Για αυτό η Μερτσέντες είναι από τις κορυφαίες εταιρείες!

Μετάδοση

Αυτός ο υπέροχος κινητήρας βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με ένα εννεατάχυτο  κιβώτιο 9G-Tronic που επιτυγχάνει ταχύτατες και βελούδινες αλλαγές, ενώ χάρη στα προηγμένα ηλεκτρονικά του φροντίζει να βρίσκεται πάντα στην σωστή ταχύτητα έτσι ώστε να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του Mercedes GLC 250D.

mercedes_glc250_autoholix.03Ξεχάστε το χειροκίνητο mode γιατί απλά δεν θα τα χρειαστείτε ποτέ… Αυτό το κιβώτιο δεν θα κάνει ποτέ λάθος!

Η ροπή αφήνει το κιβώτιο ταχυτήτων και φτάνει στους τροχούς μέσω ενός συστήματος μόνιμης τετρακίνησης 4MATIC, που μοιράζει την ροπή σε ποσοστό 45% εμπρός και 55% πίσω εξασφαλίζοντας μια εμφανώς πισωκίνητη συμπεριφορά, ενώ υπάρχουν και τέσσερα modes λειτουργίας: slippery, off road, incline και trailer για ειδικές περιπτώσεις.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση του Mercedes GLC 250D αποτελείται από διπλά ψαλίδια  εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και η ρύθμιση της στοχεύει απόλυτα προς την άνεση-όπου και καταφέρνει να πάρει όλα τα εύσημα. Μου θυμίζει Range Rover με αερανάρτηση καθώς μπορεί είναι λίγο «πλαδαρή» και το αυτοκίνητο να νοιώθει βαρύ, όμως από κάτω της «αλέθει» τα πάντα!

mercedes_glc250_autoholix.0Η σύγκριση στην άνεση με την οικογενειακή μας BMW Χ3 που κάποιος (…όχι εγώ) επέλεξε να έχει το πακέτο των σπορ αναρτήσεων που ξεκολλούν σφραγίσματα από το στόμα είναι απλά οδυνηρή!

Η διαδρομή της ανάρτησης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη για SUV και έτσι πάρα την άνετη ρύθμιση των αμορτισέρ, οι σκληρές αντιστρεπτικές ράβδοι καταφέρνουν να περιορίσουν τις κλίσεις στις στροφές.

Φυσικά ο συνδυασμός μαλακών αμορτισέρ με τις σκληρές αντιστρεπτικές ράβδους είναι ο λόγος που μερικές φορές σε δρόμους με ανωμαλίες στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος (δηλαδή σχεδόν παντού στις ελληνικές πόλεις), η Mercedes GLC 250D μοιάζει να παρουσιάζει κάποιες ελαφριές εγκάρσιες μετακινήσεις του αμαξώματος καθώς η απόσβεση επαναφοράς δεν αρκεί για να ελέγξει απόλυτα το βαρύ αμάξωμα.

Που να φανταζόντουσαν εκεί στην Στουτγάρδη ότι οι δρόμοι στον Διόνυσο θα ήταν χειρότεροι και από εκείνους της Καμπούλ…

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, οι ακόμη πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες μπορούν με επιπλέον €4,000 να παραγγείλουν την δική τους Mercedes GLC 250D με αερανάρτηση που φαντάζομαι ότι θα μεταμορφώνει αυτό το SUV σε Rolls Royce!

Το λέω αυτό γιατί όπως θα δούμε παρακάτω η ηχομόνωση του αμαξώματος και το φιλτράρισμα των κραδασμών βρίσκεται ήδη σε κορυφαίο επίπεδο.

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που είναι δυνατά και έχουν πολύ δυνατό αρχικό «δάγκωμα». Είναι τόσο ισχυρή η υποβοήθηση στο πεντάλ του φρένου που στα πρώτα χιλιόμετρα που θα οδηγήσετε το αυτοκίνητο θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε.

mercedes_glc250_autoholix.22Σε ότι αφορά την αντοχή τους δεν θα σας προβληματίσουν ποτέ, εκτός αν ξεφύγετε και θελήσετε να οδηγήσετε την Mercedes GLC 250D με τον αντικοινωνικό τρόπο που οφείλω να την οδηγήσω εγώ για να την δοκιμάσω.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση στην θέση Normal και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές με στεναχώρησε κάπως με την αίσθηση του. Η επιλογή του Sport mode στο τιμόνι βελτιώνει την αίσθηση, αλλά πιστεύω ότι εκεί το τιμόνι γίνεται αχρείαστα βαρύ για ένα πολυτελές SUV- και για μια γυναίκα οδηγό.

Στην Πόλη

Έχοντας συνηθίσει να κινούμαι με ένα SUV παρόμοιων διαστάσεων δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να νοιώσω αμέσως άνετα πίσω από το τιμόνι της Mercedes GLC 250D. Αντίθετα στην επιλογή “Comfort” το εξαιρετικά μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι σε συνδυασμό με τους τροχούς που κόβουν πολύ, έκαναν την διαδικασία της κίνησης μέσα στα στενά της πόλης να μοιάζει με παιχνίδι.

mercedes_glc250_autoholix.18Είναι «σαν να μπαίνεις σε Mercedes» άκουγα παλιότερα από κάποιους που προσπαθούσαν να περιγράψουν την άνεση και την ποιότητα κύλισης  ενός αυτοκίνητου.

Και ήρθε η ώρα να μπω σε μια μεγάλη Mercedes για να καταλάβω αυτό που εννοούσαν όλοι αυτοί τόσα χρόνια.

Εννοείται ότι τίποτε δεν τρίζει στο εσωτερικό-πότε-και για κανένα λόγο- όμως είναι ο συνδυασμός της ηχομόνωσης με την λειτουργία και την στήριξη της ανάρτησης που πραγματικά με άφησαν άφωνη.

Κλείνοντας τις βαριές πόρτες οι επιβάτες έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα σε μια κάψουλα που απομονώνει τους θορύβους του κινητήρα, της πόλης και των ανθρώπων που ζουν σε αυτή. Είναι μια εμπειρία που δεν περίμενα να την ζήσω μέσα σε ένα SUV καθώς πίστευα ότι τέτοια ποιότητα κύλισης μπορούν να την προσφέρουν μόνο λιμουζίνες, όπως για παράδειγμα η BMW 530e που είχα οδηγήσει πριν κάποιους μήνες.

Φτάνοντας σε καθημερινές για εμένα διαδρομές των βορείων προαστίων εντυπωσιάστηκα από την άνεση με την οποία οι αναρτήσεις κατάπιναν τις κακοτεχνίες και την αδιαφορία των κρατικών και δημοτικών «αρχόντων» που σε λίγες ημέρες θα ζητήσουν την ψήφο μου…

mercedes_glc250_autoholix.15Σε αντίθεση με ότι μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν, οι δρόμοι στα Β. Προάστια της Αθήνας είναι γεμάτα μπαλώματα, λακκούβες, έργα που δεν τελειώνουν ποτέ, σαμαράκια και πτώματα μικρών και μεγαλύτερων ζώων που περιμένουν υπομονετικά την αποσύνθεση τους…

Είναι η αδιαφορία των «υπευθύνων» (LOL) συνδυασμένη με την ανοχή και την «παράλυση αντίδρασης» που έχουμε πάθει οι πολίτες, που μετέτρεψαν τους δρόμους γύρω από το σπίτι μου στο απόλυτο τερέν δοκιμής αστικής άνεσης!

Σε αυτές τις καθημερινές-για εμένα-συνθήκες μπόρεσα να πω με σιγουριά ότι η άνεση που προσφέρει αυτή η ανάρτηση μέσα στην πόλη είναι πραγματικά κορυφαία.

Οι άνετες αναρτήσεις με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος είναι στηριγμένη με ελαστικές βάσεις  στο άκαμπτο πλαίσιο και συνεργάζεται με τους  μεγάλους τροχούς που παρότι έχουν ελαστικά Runflat- ελέγχουν τις ανωμαλίες του δρόμου μεταμορφώνοντας τους από αφρικανικών προδιαγραφών κατσικόδρομους, σε ευρωπαϊκούς αστικούς δρόμους!

Η ηχομόνωση είναι άριστη και αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ ο πετρελαιοκινητήρας δεν κάνει αισθητή την παρουσία του ούτε με κραδασμούς ούτε με τον θόρυβο του.

mercedes_glc250_autoholix.10Στους στενούς δρόμους όμως η Mercedes GLC 250D θέλει συνήθεια καθώς το μεγάλο φάρδος δυσκολεύει τόσο στους ελιγμούς όσο και στην διαδικασία της στάθμευσης. Εκεί ευτυχώς η κάμερα οπισθοπορείας και το κοφτερό τιμόνι προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν, αλλά και πάλι χρειάζεται συνήθεια.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που είδα μέσα στην πόλη είναι ότι η Mercedes GLC 250D ξυπνά τα πιο άγρια ένστικτα του νεοέλληνα ο οποίος αποκλείεται να σας παραχωρήσει προτεραιότητα ακόμη και αν έχει STOP…

Φταίει φυσικά που και στο τιμόνι του αυτοκίνητου την περίοδο της δοκιμής καθόταν μια γυναίκα που «δεν έφταιγε εκείνη, αλλά ό @@@@ας που της το πήρε», αλλά φοβάμαι ότι η όμορφη παρουσία της Mercedes GLC 250D προκαλεί από όπου περνά- όχι μόνο με την καλή έννοια!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όταν η Mercedes GLC 250D βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο όλα τα επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου αρχίζουν να συντονίζονται και βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία.

Αυτό είναι το περιβάλλον για το οποίο έχει φτιαχτεί αυτό το SUV!

mercedes_glc250_autoholix.29Η άνετη ανάρτηση δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός με την βοήθεια του μαλακού τιμονιού χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή, χωρίς να απασχολείται από πλευρικούς ανέμους, διαμήκεις λακκούβες, ή τον θόρυβο που μπορεί να βασανίζει τους άλλους οδηγούς.

Στις παρατεταμένες στροφές μπορεί να παρουσιάζονται κλίσεις όταν η Mercedes GLC 250D στρίβει με ταχύτητες αφαίρεσης αδείας οδήγησης και τροχών, όμως όταν κινείστε μέχρι 140-150 χλμ την ώρα δεν υπάρχει απολύτως τίποτε που θα μπορούσε να χαλάσει την ηρεμία των επιβατών.

mercedes_glc250_autoholix.09Ταξιδεύοντας με περίπου 150 χλμ/ω αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι μόνο η έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων αλλά και η ήσυχη λειτουργία του δίλιτρου πετρελαιοκινητήρα που γουργουρίζει στις 2.000 σαλ με 9η ταχύτητα καταναλώνοντας μόλις 6,5 λίτρα καυσίμου για κάθε 100 χλμ.

Η Mercedes GLC 250D είναι ένας άριστος ταξιδευτής μεγάλων αποστάσεων που συνδυάζει την άνεση με την ασφάλεια και την οικονομία.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους είναι αναμενόμενο πως με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση η σχεδόν δύο τόνων Mercedes GLC 250D δεν θα βολεύεται και θα δυσανασχετεί. Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως!

mercedes_glc250_autoholix.01Η Stelvio και η Χ3 έχοντας πληρώσει το τίμημα τους στην άνεση, σε δρόμους με κλειστές στροφές σίγουρα παίζουν εντός έδρας, όμως και η Mercedes καταφέρνει να βρίσκεται αρκετά κοντά τους.

Όπως και εκείνες, η Mercedes GLC 250D στηρίζεται στο «πισωκίνητο πλαίσιο» (εκείνο της C Class) που έχει «πισωκίνητη αρχιτεκτονική» με τον κινητήρα τοποθετημένο στον διαμήκη άξονα να στέλνει την δύναμη του βασικά στους πίσω τροχούς.

Παράλληλα, όπως οι ανταγωνιστές της το σύστημα τετρακίνησης 4 Matic είναι και αυτό πισωκίνητα ρυθμισμένο μεταφέροντας το 55% της ροπής στον πίσω άξονα.

Σε ότι αφορά λοιπόν την συμπεριφορά στις στροφές πιστεύω ότι η Mercedes GLC 250D έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τον χορό που έχει στήσει κυρίως η BMW και η Alfa Romeo και στον οποίο προσπαθούν να κερδίσουν την φύση προσπαθώντας να κάνουν τα «περίπτερα» να στρίβουν σχεδόν σαν Gti.

mercedes_glc250_autoholix.28Το περίεργο είναι ότι τελικά το καταφέρνουν, όμως αυτό επιτυγχάνεται σε βάρος της άνεσης που θα έπρεπε να ήταν το απόλυτο ζητούμενο σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο πολυτελείας.

Υπάρχει στα αλήθεια λόγος να ζητάς από ένα SUV να στρίψει σαν GTi με ένα αμάξωμα 2 τόννων που στέκεται 18 εκ πάνω από την άσφαλτο? Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μοιάζει σαν να θες να τρέξεις κατοστάρι στον στίβο με σαγιονάρες «φλιπ-φλόπ».

Όμως… εγώ έχω τρέξει κατοστάρι με flip flop- και έτσι επέλεξα το πρόγραμμα Sport και πίεσα τον κινητήρα και προσπάθησα να καταλάβω τι γίνεται αν το επιχειρήσεις!

Με αυτή την επιλογή, ο κινητήρας και το κιβώτιο βρίσκονται αμέσως σε «θέσεις μάχης» και ανταποκρίνονται στο παραμικρό άγγιγμα του γκαζιού ανεβάζοντας στροφές και κατεβάζοντας άμεσα σχέσεις έτσι ώστε το αυτοκίνητο να έχει την ροπή και την δύναμη που χρειάζεται για να επιτεθεί στις στροφές.

mercedes_glc250_autoholix.02Το τιμόνι σκληραίνει επίσης, αλλά προσωπικά δεν μου ενέπνευσε την εμπιστοσύνη και την σιγουριά που έχει κείνο της Χ3, ή την απολυτότητα της Alfa Romeo Stelvio που δοκιμάζω αυτές τις ημέρες.

Πλησιάζοντας λοιπόν την πρώτη στροφή της αγαπημένης μου διαδρομής με αρκετή φόρα, είδα ότι η Mercedes GLC 250D «κάθεται» στον εμπρό εξωτερικό τροχό της και αρχίζει να γέρνει-καθώς η ανάρτηση της είναι ρυθμισμένη να απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, δημιουργώντας σου μια αίσθηση που προσπαθεί να σε επαναφέρει σε ήρεμους ρυθμούς που της ταιριάζουν και που θα επιτρέψουν στους επιβάτες να απολαύσουν την διαδρομή και να φτάσουν ξεκούραστοι στον προορισμό τους.

mercedes_glc250_autoholix.08Και ενώ το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο άρχισα να πιέζω ακόμη περισσότερο περιμένοντας να ζήσω αυτό που συνήθως συμβαίνει στα μεγάλα βαριά, όπως SUV XC60, δηλαδή να αρχίσει η ακατανόμαστη υποστροφή.

Η Mercedes GLC 250D όμως πατώντας το γκάζι ακόμη πιο βαθιά μέσα στην στροφή στέλνει εμφανώς περισσότερη δύναμη της στους πίσω τροχούς εξουδετερώνοντας την τάση υποστροφής που θα περίμενες.

Και ενώ οι κλίσεις είναι εμφανώς έντονες η Mercedes GLC 250D- όσο της επιτρέπουν τα ηλεκτρονικά της, αρχίζει να κινείται για λίγο με τα τέσσερα όπως η οικογενειακή μας Χ3, η οποία μπορεί να μην γέρνει σε αυτές τις συνθήκες αλλά σε κουράζει στην καθημερινότητα.

Η Stelvio-και φαντάζομαι και η νέα Χ3 που δεν την έχω οδηγήσει ακόμη- σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ μακριά για να συγκριθεί με την Mercedes GLC 250D που προσπαθεί να συμβιβάσει την άνεση με την σπορ συμπεριφορά.

mercedes_glc250_autoholix.04Αυτό που καταλαβαίνεις είναι ότι ενώ ο κινητήρας, η μετάδοση και η γεωμετρία της ανάρτησης έχουν την δυνατότητα να πάνε πολύ πιο γρήγορα η λογική επιλογή των μηχανικών να προσφέρουν άνεση θέτει τα όρια.

Καθώς το μπροστινό μέρος της Mercedes GLC 250D δεν υποστρέφει σχεδόν πουθενά εάν αδιαφορήσετε για τις κλίσεις του αμαξώματος (και τις φωνές των επιβατών) θα μπορέσετε να κινηθείτε με ρυθμούς που θα κάνουν πολλά Hatchbacks να τρίβουν τα μάτια τους.

Λίγη προσοχή θέλει όταν υπάρχουν διαδοχικές εναλλαγές στροφών, όπου το τεράστιο βάρος «μπουρδουκλώνει» κάπως την ανάρτηση που δεν προλαβαίνει να ετοιμαστεί για την επόμενη στροφή.

mercedes_glc250_autoholix.07Χρειάζεται λοιπόν να οδηγείτε  με καθαρές γραμμές αφήνοντας την ελκτική πρόσφυση της εξαιρετικής τετρακίνησης και η ροπή του δυνατού κινητήρα να σας κινεί ευχάριστα και ταχύτατα στους ορεινούς δρόμους-και εάν θέλετε να πάτε ακόμη πιο γρήγορα, ίσως θα πρέπει να πάρετε ακόμη ένα αυτοκίνητο.

Άλλωστε για να έχετε δώσει €65.000 για αυτή την Mercedes, λεφτά έχετε!

Στο χώμα

Δεν γνωρίζω πόσοι από εκείνους που θα πληρώσουν περίπου €60Κ για ένα SUV πολυτελείας θα έχουν την διάθεση να το λασπώσουν και να το ταλαιπωρήσουν σε δύσκολες έκτος δρόμου διαδρομές.

mercedes_glc250_autoholix.19Παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά βλέπεις ότι οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας -καθώς και το ύψος των 18 εκατοστών από το έδαφος, δεν σε εμπνέουν για σκληρό offroading.

Φυσικά οι πιο Hardcore και πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες μπορούν να παραγγείλουν την δική τους Mercedes GLC 250D με αερανάρτηση- που εκτός από την απόλυτη άνεση που προσφέρει επιτρέπει και την αύξηση της απόστασης από το έδαφος από τα 18 στα 23 εκατοστά.

Βγαίνοντας σε ένα αρκετά κακοτράχαλο μονοπάτι στην Πεντέλη είδα ότι ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι ικανοποιητική δεν συμβαίνει το ίδιο η γεωμετρία της πίσω ανεξάρτητης ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων-που είναι φυσικά σχεδιασμένη για την άσφαλτο.

Έτσι στα πολύ δύσκολα η Mercedes GLC 250D σηκώνει εύκολα τους πίσω τροχούς και ακινητοποιείται στιγμιαία μέχρι να επέμβει το ESP φρενάροντας τον τροχό που βρίσκεται στον αέρα για να τον αναγκάσει να μεταφέρει την ροπή στον απέναντι τροχό.

Η Mercedes GLC 250D είναι απόλαυση είναι σε ομαλούς χωματόδρομους με χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης όπου κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, ενώ στην λάσπη (..και υποθέτω στο χιόνι) η τετρακίνηση καθαρίζει την κατάσταση με τόση άνεση που σε κάνει να φαντάζεσαι τι θα έκανε το αυτοκίνητο με μια τετράδα πιο χωμάτινα λάστιχα.

mercedes_glc250_autoholix.13Σε αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνεις εύκολα το πόσο σωστά λειτουργεί η τετρακίνηση, καθώς η δύναμη μεταφέρεται χωρίς διακοπές στον πίσω άξονα επιτρέποντας στην Mercedes GLC 250D να κινείται όχι μόνο με απόλυτη ασφάλεια αλλά να είναι ταυτόχρονα και διασκεδαστική.

Βλέπετε στο χώμα τα ηλεκτρονικά επιτρέπουν στην Mercedes GLC 250D μια ελεγχόμενη υπερστροφή ισχύος και έτσι γρήγορα να ζωγραφίζεται εκείνο το χαζό χαμόγελο στο πρόσωπο της/του οδηγού!

Κανείς δεν θα θέλει να οδηγήσει με αυτόν τον τρόπο ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο, όμως σίγουρα όλοι αν κινηθούν με προσοχή σε ήπιες χωμάτινες ή χιονισμένες  διαδρομές η ανάρτηση και το στιβαρό πλαίσιο θα προφέρουν μια κορυφαία αίσθηση άνεσης και ασφάλειας που θυμίζει κάτι από Range Rover.

Συμπέρασμα

Η Mercedes GLC 250D ακολουθεί τον δικό της δρόμο για να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό προσφέροντας άνεση και ποιότητα κύλισης που δύσκολα μπορεί να φτάσει ο ανταγωνισμός.

mercedes_glc250_autoholix.21Στο εσωτερικό -εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, η ποιότητα κατασκευής είναι ανάλογη της φήμης του κατασκευαστή, όμως η εργονομία και κυρίως χειρισμός του συστήματος πολυμέσων απαιτεί εξάσκηση και κατανόηση, ή ακόμη καλύτερα να ανανεωθεί άμεσα στα πρότυπα της νέας A Class.

Για το τέλος άφησα τον υπέροχο πετρελαιοκινητήρα των 2,2 λίτρων που μοιάζει με ακονισμένη λεπίδα χωρίς λαβή… Είναι πανίσχυρος, ήσυχος και κυρίως πολύ οικονομικός στην κατανάλωση καυσίμου- όμως η υπέρβαση του φοροψυχολογικού ορίου των 2,000 κυβικών κάνει τον κυρ-έφορα να βγάζει αφρούς και χολή.

Όποιος λοιπόν θα αγοράσει αυτό το υπέροχο αυτοκίνητο θα βρεθεί αντιμέτωπος με  διαφορές παλαβές φορολογικές επιβαρύνσεις και τεκμήρια που σίγουρα θα τον κάνουν να το ξανασκεφτεί.

Δεν με ευχαρίστησε

Η εργονομία και ο χειρισμός του συστήματος πολυμέσων.

Κάποιες μικρές ποιοτικές “αταξίες” στα πλαστικά και φυσικά ο κυβισμός του κινητήρα.

Θα θυμάμαι

Τον πανίσχυρο και οι οικονομικό κινητήρα-και το σύστημα μετάδοσης.

Την ποιότητα κύλισης, τους χώρους και την πολυτέλεια του εσωτερικού.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο