Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADPeugeot 5008 1.2 PureTech 130 - Test Drive | Autoholix

Peugeot 5008 1.2 PureTech 130 – Test Drive | Autoholix

To Peugeot 5008 1,2 PureTech είναι το αυτοκίνητο που περισσότερο από κάθε άλλο μοντέλο «υπογράφει» το τέλος της κατηγορίας των MPV στην Ευρώπη.

Δείτε το προηγούμενο μοντέλο της σειράς Peugeot 5008. Προσέφερε και εκείνο απλόχερα πολυτέλεια στην καμπίνα, αξιοπρεπή οδική συμπεριφορά, χώρους για 7 άτομα και οικονομία στα καύσιμα. Παρότι το παρουσιαστικό του δεν ήταν και ότι πιο επιτυχημένο έχει παρουσιάσει, η Peugeot πούλησε πολύ καλά στις πολύτεκνες οικογένειες της Ευρώπης.

Και ξαφνικά οι μαρκετίστες της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακάλυψαν ότι όλοι όσοι  χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα της διαδεδομένης κατηγορίας των πολυμορφικών αποτελούσαν τον νέο τους στόχο για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους!

Τους «πούλησαν» πρώτα το όνειρο του μεγάλου SUV και του «περιπετειώδη τρόπου ζωής» και μετά τους εξήγησαν ότι αφού έτσι και αλλιώς δεν πηγαίνουν εκτός δρόμου η τετρακίνηση δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Το έργο τους ήταν εύκολο αφού αυτοκίνητα σαν το νέο Peugeot 5008 1,2 PureTech προσφέρουν τους χώρους και την δυνατότητα πολλαπλής διαμόρφωση των καθισμάτων με την προκλητική εμφάνιση των «Τζιπ»!

Κοιτώντας το παλιό Peugeot 5008 διπλά στο καινούριο, καταλαβαίνεις γιατί το νέο Peugeot 5008 1,2 PureTech αποτελεί την «ταφόπλακα» των MPV στην Ευρώπη.

Το παλιό το έβλεπες με συμπάθεια και κατανόηση, ενώ το νέο είναι ένα αυτοκίνητο που σε προσκαλεί να το οδηγήσεις, αφού ουσιαστικά είναι μια κατά σχεδόν 20 εκατοστά επιμηκυμένη έκδοση του εξαιρετικά επιτυχημένου Peugeot 3008.

Εμφάνιση /Σχεδιασμός

Το νέο Peugeot 5008 1,2 PureTech έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι παρότι έχει χώρους για την «Οικογένεια Χωραφά» εξακολουθεί να δείχνε σαν ένα SUV-και μάλιστα από εκείνα.. τα πολύ όμορφα!

Το αμάξωμα του στέκεται ψηλά πάνω σε μεγάλους τροχούς 225/45/18 έχοντας απόσταση 22 εκατοστών από το έδαφος για να ξυπνήσει τις off-road ονειρώξεις του οδηγού του, χωρίς όμως να προκαλεί στο αστικό περιβάλλον αφού έχει μια πολύ φιλική σχεδίαση.

Ο φουσκωμένος μπροστινός προφυλακτήρας δημιουργεί μια ακμή η οποία εισέρχεται μέσα στα μπροστινά φώτα, κάτι που σε συνδυασμό με την μεγάλη κάθετη γρίλια δίνουν μια δυναμική εμφάνιση. Η καλή εικόνα συνεχίζεται προς τα πίσω με το καμπυλωτό καπό που καταλήγει στις φαρδιές εμπρός κολώνες.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που έχει τεράστιο μεταξόνιο (+17 εκατοστά από το 3008)  και μήκος σχεδόν 4,7 μέτρων (4.64 x 1.91 x 1.65m)- όμως το σχεδιαστικό εύρημα με το φαρδύ νικελένιο πλαίσιο στο πλάι που καταφέρνει να έχει το ίδιο σχήμα με εκείνο του Peugeot 3008,  που ξεγελά το μάτι που νομίζει ότι βλέπει το μικρότερο αδελφάκι.

Δείτε ένα Peugeot 5008 1,2 PureTech από το πλάι και θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι παρότι είναι περίπου 20 εκατοστά μακρύτερο από το 3008, χάρη στο νικελένιο περίγραμμα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις με την πρώτη ματιά- και αυτό για εμένα αποτελεί μια μεγάλη σχεδιαστική επιτυχία.

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το πίσω μέρος με τα τρία ξεχωριστά φωτιστικά και τους πίσω ογκώδεις προφυλακτήρες.

Τέλος, κάτω χαμηλά υπάρχουν δύο τεράστιες χρωμιομένες- fake απολήξεις εξατμίσεων-που δεν μου άρεσαν, καθώς εμφανισιακά δεν συνάδουν με τον τρικύλινδρο κινητήρα των 1,2 λίτρων, ενώ δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να δεις την κανονική εξάτμιση.

Εσωτερικό /Χώροι

Ανοίγοντας για να μπω στο Peugeot 5008 1,2 PureTech εκτίμησα το ότι οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά- καλύπτοντας τους μασπιέδες, προφυλάσσοντας τους με αυτόν τον τρόπο από τα λασπόνερα όταν βρέχει.

Έτσι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μια βροχερή ημέρα δεν υπάρχει περίπτωση να λερώσεις τις καινούριες σου μπότες! Το μειονέκτημα βέβαια αυτής της λύσης είναι ότι όταν παρκάρεις σε ψηλά πεζοδρόμια οι πόρτες δυσκολεύονται να ανοίξουν.

Το εσωτερικό του Peugeot 5008 1,2 PureTech εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του, που εκπέμπει ποιότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Καταρχήν όλα τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο το εμφανές μέρος του εσωτερικού είναι μαλακά και ποιοτικά, ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα το αφρώδες ύφασμα που υπάρχει ψηλά στην πόρτα.

Όμως όταν κάθισε στο κάθισμα του οδηγού ένας αρκετά ψηλός οδηγός- μετά από λίγο, άρχισε να παραπονιέται ότι το δεξί του γόνατο έβρισκε πάνω στην κονσόλα και ότι δεν μπορούσε να βολευτεί.

Είπε μάλιστα ότι για να χωρέσει χρειάζεται να καθίσει στραβά στο κάθισμα- κάτι που ίσως να τον κούραζε σε ένα μακρύ ταξίδι. Βεβαία μιλάμε για ανθρώπους γύρω στο 1,90μ.-αλλά και αυτοί άνθρωποι είναι…

Η λύση είναι να σηκωθεί το κάθισμα πολύ ψηλά ώστε όταν ανοίγουν τα γόνατα να βρίσκονται πάνω από το ύψος της κονσόλας, αλλά τότε οι ψηλοί παραπονιούνται ότι το κεφάλι τους βρίσκει στην οροφή. Μια λύση είναι να μην κυκλοφορείτε με ψηλούς για να μην ακούτε τα παράπονα τους-ειδικά εάν έχουν αυτή την τάση!

peugeot_5008_1.3_130hp_autoholix_08Πέρα από αυτό,  η κονσόλα με τον αεραγωγό που έχει στο πίσω μέρος της περιορίζει αρκετά τον χώρο για τα πόδια του μεσαίου πίσω επιβάτη της δεύτερης σειράς καθισμάτων και αυτό είναι κρίμα γιατί και το πάτωμα είναι επίπεδο, αλλά και η μεσαία θέση έχει διαμόρφωση που επιτρέπει να καθίσει άνετα ένας πέμπτος επιβάτης.

Στην συνέχεια το μάτι πέφτει στην φαρδιά κονσόλα που κυριολεκτικά καθορίζει την διαμόρφωση του εσωτερικού, τόσο στο εμπρός τμήμα όσο και στο πίσω μέρος.

Σε ότι αφορά την εμφάνιση, την πρακτικότητα και την διαφορετικότητα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι όμορφη και ότι προσφέρει πολλούς και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους. Ποτηροθήκες, USB, ραφάκια, «τεμπέλης» και ένα τεράστιο ντουλάπι στο πίσω μέρος.

Στον χώρο αποσκευών, και στην διάθεση των επιβατών υπάρχουν επίσης πρίζες 12V και 230V, αναδιπλούμενα τραπεζάκια αεροπορικού τύπου, κουρτινάκια σκίασης στην μεσαία σειρά, άγκιστρα, ποτηροθήκες και άφθονο αποθηκευτικό χώρο.

Δεν λείπει τίποτε!

Εκείνο πάντως που με εντυπωσίασε στο Peugeot 5008 1,2 PureTech είναι οι πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης του χώρου αποσκευών και των τριών σειρών καθισμάτων.

Έτσι το Peugeot 5008 1,2 PureTech διαθέτει:

 • 3 ανεξάρτητα, πανομοιότυπα, αναδιπλούμενα καθίσματα στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, που ρυθμίζονται σε μήκος (+/-15 cm) και σε κλίση (5 ρυθμίσεις πλάτης), ενώ έχουν και σημεία πρόσδεσης τριών παιδικών καθισμάτων με βάσεις isofix.
 • 2 ανεξάρτητα, αναδιπλούμενα και αφαιρούμενα καθίσματα στην τρίτη σειρά καθισμάτων με βάρος περίπου11 kg/κάθισμα.
 • Τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών της κατηγορίας του με 700 λίτρα με την τρίτη σειρά στην θέση της και 1060 λίτρα εάν αφαιρεθούν και τα δύο καθίσματα της τρίτης σειράς.

Το Peugeot 5008 1,2 PureTech προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αναδίπλωσης της πλάτης του καθίσματος του συνοδηγού προκειμένου να μεταφερθούν αντικείμενα μήκους μέχρι 3,2 μέτρα.

Εργονομία/ Εξοπλισμός

Η Peugeot με το 208 παρουσίασε το i-cockpit, το οποίο τοποθετεί το τιμόνι χαμηλά και τον πίνακα οργάνων ψηλά στο ταμπλό έτσι ώστε ο οδηγός με την ίδια ματιά να μπορεί να βλέπει και τον δρόμο και τον πίνακα οργάνων.

Όταν είχα οδηγήσει το 208 με είχε προβληματίσει το ότι στην πράξη το στεφάνι του τιμονιού ή έκρυβε τα όργανα, ή για να βλέπω τα όργανα το τιμόνι πήγαινε τόσο χαμηλά που χαλούσε την θέση οδήγησης.

Αντίθετα στο Peugeot 5008 1,2 PureTech το πολύ μικρό τύπου «Double-D®» (νομίζω ότι είναι δικός μου όρος) τιμόνι έλυσε τον γρίφο και πλέον η ορατότητα προς τον ψηφιακό πίνακα οργάνων είναι όσο καλή όσο εκείνη προς τον δρόμο.

Θέλει λίγο χρόνο για να συνηθίσεις την διαφορετικότητα στην θέση οδήγησης, όμως τότε- σε συνδυασμό με την ψηλή θέση οδήγησης-η ορατότητα προς τον δρόμο είναι απολαυστική καθώς τίποτε δεν ενοχλεί το βλέμμα του οδηγού.

Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός και χρησιμοποιεί μια οθόνη 12,3’’ που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις που αναπαρίστανται με ιδιαίτερα γραφικά, αφού το στροφόμετρο «φορτώνει» από δεξιά προς τα αριστερά. Είναι πλήρης, ευανάγνωστος και πολύ όμορφος.

Όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου ελέγχονται από μια οθόνη αφής 8’’ιντσών στην κεντρική κονσόλα και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού απουσιάζουν (εκτός από ένα περιστροφικό για τον ήχο του ηχοσυστήματος).

Όλες αυτές οι λειτουργίες μαζί με το on board computer και την ανοιχτή ακρόαση συγκεντρώνονται εκεί σε μια οθόνη με όμορφα γραφικά και φωτισμό.

Δυστυχώς όμως η πρακτικότητα και η εργονομία του συστήματος αμφισβητείται –ιδίως από εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς για παράδειγμα για να ρυθμίσεις το ραδιόφωνο πρέπει πρώτα να βγεις από το μενού του συστήματος αερισμού και να ακουμπήσεις την οθόνη στο κατάλληλο σημείο που θα σε οδηγήσει στο μενού με τους σταθμούς, όπου θα αρχίσεις να ψάχνεις…

Επιπλέον η απόκριση της οθόνης αφής δεν είναι άμεση, κόβοντας πόντους από την εμπειρία χειρισμού του συστήματος.

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Peugeot έχει τοποθετήσει μια σειρά από πολύ όμορφα νικελένια πλήκτρα που επιτρέπουν την απευθείας μετάβαση από το ένα μενού στο άλλο άμεσα- χωρίς- να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο για πολύ χρόνο.

Κινητήρας/Μετάδοση

Μέχρι τώρα διαβάζοντας για όλους αυτούς τους χώρους είμαι σίγουρη ότι όλοι θα απορείτε πως συμπεριφέρεται αυτός ο μικρός σε κυβισμό κινητήρας σε ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο σαν το Peugeot 5008 1,2 PureTech που ζυγίζει κενό 1,500 κιλά..

Λοιπόν, αφού έζησα μαζί του για μερικές ημέρες θα σας πω μόνο ότι ο συγκεκριμένος μικρός κινητήρας βοηθούμενος και από τις κοντές σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων ανταπεξέρχεται μια χαρά στην καθημερινότητα, αλλά και στο ταξίδι με ήρεμους ρυθμούς.

Σε ότι αφορά τα νούμερα ο τρικύλινδρος 1,2 PureTech με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή αποδίδει σε αυτή την έκδοση 130 ίππους και 230Νm ροπής και αυτό που τον ξεχωρίζει από τους άλλους τρικύλινδρους κινητήρες του ανταγωνισμού είναι η βελούδινη λειτουργία του.

Στις 1,500 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν εντυπωσιακό γραμμικό τρόπο μέχρι τον απότομο κόφτη στις 6,500 σαλ.

Μετά τις 5,500 σαλ υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι ο κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως για εμένα ακόμη και αυτοί οι κραδασμοί είναι μέρος του υπέροχου χαρακτήρα του.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός εξατάχυτου κιβωτίου με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο μικρός κινητήρας να  μην δείχνει μικρός στην πράξη.

Δυστυχώς όμως ο επιλογέας έχει μακριές και σχετικά ασαφείς διαδρομές, ενώ όταν θελήσετε να οδηγήσετε γρήγορα αρνείται να συνεργαστεί καθώς η τρίτη σχέση έχει την τάση να «σκαλώνει».

Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι ένα πρόβλημα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου της δοκιμής, αλλά σίγουρα η αίσθηση και η ηχητική υπόκρουση που συνοδεύει το «σκάλωμα» προσωπικά μου έκοψε κάθε διάθεση για γρήγορη οδήγηση.

Το Peugeot 5008 1,2 PureTech δεν διατίθεται με τετρακίνηση , αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα Active Grip προσαρμόζει την λειτουργία του ESP έτσι ώστε αν χρειαστεί να προσαρμόζεται σε συνθήκες χιονιού, άμμου και λάσπης.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 9 λίτρα με προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 13λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον εύστροφο χαρακτήρα και τον απολαυστικό ήχο που παράγει μετά τις 5,000 σαλ.

Η επιτάχυνση 0-100  είναι περίπου 11,5 δευτερόλεπτα, ενώ άλλοι πιο θαρραλέοι οδηγοί μου είπαν ότι είδαν σχετικά εύκολα τα 185 χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι.

Η ανάρτηση του Peugeot 5008 1,2 PureTech αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκμπτο άξονα πίσω- και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση.

Η ποιότητα κύλισης όσο δεν υπάρχουν εγκάρσιες ανωμαλίες στο οδόστρωμα είναι υποδειγματική και πραγματικά απομονώνει τους επιβάτες του Peugeot 5008 1,2 PureTech από τους δρόμους προδιαγραφών Μπαγκλαντές που βρίσκουμε στην Αθήνα μας.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα  και χωρίς να εντυπωσιάζουν με το αρχικό τους «δάγκωμα», τελικά αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Απολαυστικά εύστοχο για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου μου φάνηκε το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που στο παρκάρισμα είναι μαλακό και εύχρηστο, ενώ «σφίγγει» ευχαρίστα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα.

Επιπλέον το Double-D® τιμόνι -εκτός του ότι είναι εμφανισιακά όμορφο και φιλοξενεί τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος, του cruise control, καταφέρνει να «κόβει» πολύ κάνοντας το τεράστιο αυτοκίνητο να χωρά σχεδόν παντού μέσα στην πόλη.

Στην Πόλη

Στην πόλη η ανάρτηση αναδεικνύει τον άνετο χαρακτήρα του αυτοκινήτου καθώς περνά πάνω από τις λακκούβες με άνεση χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία και φυσικά οικονομία όταν ακινητοποιείται σε κάποιο φανάρι το Peugeot 5008 1,2 PureTech.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς, ενώ χρειάζεται λίγη προσοχή στο παρκάρισμα γιατί κοιτώντας μπροστά τα όρια του αμαξώματος δεν είναι ευδιάκριτα.

Επιπλέον λόγω του μεγάλου μεταξονίου χρειάζεται προσοχή όταν στρίβετε σε γωνίες καθώς μέχρι να συνηθίσετε τις διαστάσεις του είναι πιθανό να γρατζουνίσετε τις πίσω πόρτες στους στενούς δρόμους.

Παράλληλα το σύστημα Park Assist είναι υπερβολικά ευαίσθητό και καλό θα ήταν να το απομονώσετε πριν σας σπάσουν τα νευρά.

Εξαιτίας του μικρού πίσω παράθυρου και της φαρδιάς πίσω κολώνας η ορατότητα προς τα πίσω δεν είναι το δυνατό σημείο του Peugeot 5008 1,2 PureTech,οπότε θέλει μια μικρή προσοχή τόσο στις αλλαγές λωρίδας όσο και στο παρκάρισμα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η άνετη ανάρτηση δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός με την βοήθεια του ακριβέστατου τιμονιού χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή. Στις παρατεταμένες στροφές με μεγάλες ταχύτητες παρουσιάζονται έντονες κλίσεις, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα τόσο μεγάλο SUV και επιπλέον δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατευθυντικότητα.

Ταξιδεύοντας με περίπου 140 χλμ αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι η έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων (αν εξαιρέσουμε κάποιο σφύριγμα από τους καθρέπτες) αλλά η λειτουργία του υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου 1,2 PureTech που γουργουρίζει στις 2.800 σαλ με 6η ταχύτητα καταναλώνοντας μόλις 8,5 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χλμ.

Φήμες λένε ότι, με λίγη υπομονή, μπορεί να δείτε στο ταχύμετρο την ένδειξη των 195 χλμ/ω με το αυτοκίνητο να παραμένει σταθερό και ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση του Peugeot 5008 1,2 PureTech απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό.

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται γρήγορα  υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση αν δεν το πιέσετε μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Αυτό που ξεχωρίζει εδώ είναι και πάλι ο «μικρός» κινητήρας που σε προκαλεί να οδηγήσεις γρήγορα αφού έχει δύναμη και τον κατάλληλο ήχο παντού και πάντα.

Όμως οι κλίσεις που παρουσιάζει το 5008 και το δύστροπο κιβώτιο ταχυτήτων δεν επιτρέπουν στον κίνητρα να ξεδιπλώσει όλη του την δύναμη στον δρόμο καθώς και η ελκτική πρόσφυση χάνεται γρήγορα αναγκάζοντας το ESP να επεμβαίνει συχνά μειώνοντας την απόδοση του κινητήρα.

Ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι οι αναπηδήσεις του πίσω άξονα όταν το αυτοκίνητο συναντήσει εγκάρσια ανωμαλία μέσα σε μια στροφή και είναι φορτωμένο. Ειδικά όταν το αυτοκίνητο φτάσει με πολλά φρεναριστό σε μια στροφή με κάποια ανωμαλία, η μετατόπιση του πίσω μέρους είναι εντυπωσιακή και απαιτεί από τον οδηγό ψυχραιμία καθώς θα πρέπει να αφήσει τα φρένα και να επιταχύνει ξανά για να τραβήξει τους πίσω τροχούς προς την πορεία που έχει επιλέξει.

Η PSA θα πρέπει να δουλέψει την στήριξη του ημιάκαμπτου άξονα της καθώς αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στa Opel Grandland και Citroen C5 AirCross. Προσωπικά θα ήθελα εάν χωρούσε μια ανεξάρτητη ανάρτηση στον πίσω άξονα που θα έδινε στα αυτοκίνητα της PSA την απόλυτη άνεση και την δυνατότητα να κινηθούν με κάπως πιο σπορ ρυθμούς.

Γνωρίζω ότι το Peugeot 5008 1,2 PureTech είναι ένα επταθέσιο οικογενειακό αυτοκίνητο και κανείς δεν θα το πιέσει στην καθημερινότητα του όσο το πίεσα εγώ για να ανακαλύψω τα όρια του, αλλά και πάλι νομίζω ότι τα όρια έρχονται σχετικά γρήγορα.

Στο χώμα..

Τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά Crossovers/SUV γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών.

Το ύψος των 22 εκ. από το έδαφος θα επιτρέψει στο 5008 να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Φυσικά σε έναν ομαλό χωματόδρομο η άνετη ανάρτηση επιτρέπει στο 5008 να κινείται με μεγάλες ταχύτητες χαρίζοντας άνεση που τα πιο σκληροτράχηλα τζιπ δεν μπορούν να πλησιάσουν, όμως οι μεγάλοι πρόβολοι και περιορισμένη ελκτική πρόσφυση περιορίζουν τις δυνατότητες αν χρειαστείτε κάτι περισσότερο.

Συμπέρασμα

Το Peugeot 5008 1,2 PureTech είναι ο «φονιάς» της κατηγορίας των MPV καθώς καταφέρνει να είναι  όμορφο, άνετο, οικονομικό και να προσφέρει μια μοναδική ποιότητα κύλισης που δύσκολα μπορείτε να την βρείτε εύκολα σε άλλους κατασκευαστές.

Η έκδοση με τον βελούδινο βενζινοκινητήρα των 1,2 λίτρων ξεκινά από τα €29,000 και ενώ δεν είναι φτηνή, προσφέρει γαλλική άνεση και έναν κινητήρα με πολύ δύναμη και χαρακτήρα που καταφέρνει να ξεχωρίζει το 5008 από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην κατηγορία.

Με το χέρι στην καρδία θα σας έλεγα εάν δεν χρειάζεστε τις 7 θέσεις να προτιμήσετε το πολύ καλύτερο οδηγικά Peugeot 3008 που έχει πιο ισορροπημένο χαρακτήρα προσφέροντας και εκείνο άπλετους χώρους για την οικογένεια.

Τώρα, αν έχετε ανάγκη τις 7 θέσεις του Peugeot 5008 1,2 PureTech έχετε ήδη πάρει κάποιες αποφάσεις ζωής- που πραγματικά όσο υπέροχες και να είναι- σας κατατάσσουν σε μια κατηγορία οδηγών που η χαρά της οδήγησης δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Σε αυτή την περίπτωση το Peugeot 5008 αποτελεί μάλλον την πιο συμφέρουσα λύση στην αγορά- αν και προσωπικά  θα το επέλεγα με τον πιο οικονομικό κινητήρα πετρελαίου των 1,6 λίτρων.

Δεν με ευχαρίστησε

 • Οι αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης και το ασαφές κούμπωμα στο κιβώτιο ταχυτήτων.
 • Η δυσκολία χειρισμού του συστήματος αερισμού και το αχρείαστα ογκώδες κεντρική κονσόλα.

 Θα θυμάμαι

 • Την ποιότητα κύλισης και το ξεχωριστό και εύηχο κινητήρα.
 • Τους άπλετους χώρους και την δυνατότητα διαμόρφωσης του εσωτερικού.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο