Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS – Test Drive

ford_focus_150hp_autoholix_01

Αντικρίζοντας το νέο Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS νοιώθεις αμέσως το πόσο σημαντικό είναι αυτό το μοντέλο για την μέχρι πρότινος πιο σημαντική κατηγορία αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

ford_focus_150hp_autoholix_02Καθώς τα SUV αρχίζουν να κυριαρχούν στις πωλήσεις είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα μεσαία Hatchbacks συνεχίζουν όχι μόνο να προηγούνται στις πωλήσεις, αλλά και να ορίζουν τεχνολογικά και τα SUV που χρησιμοποιούν τις κοινές πλατφόρμες.

Το προηγούμενο Focus ήταν σίγουρα ένα πολύ καλό αυτοκίνητο που διέθετε μια εξαιρετική ανάρτηση και προς το τέλος της καριέρας του και μια αξιόλογη γκάμα μοντέρνων κινητήρων βενζίνη και πετρελαίου.

Όμως καθώς ο ανταγωνισμός από την Γερμάνια, την Ιαπωνία αλλά και την Κορέα άρχισε να σοβαρεύει το Focus έπαψε να βρίσκεται κοντά στην κορυφή της πυραμίδας και βρέθηκε να κολυμπά μέσα στην σούπα!

ford_focus_150hp_autoholix_0Το νέο Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS άλλαξε εντελώς, απέκτησε σχεδόν 6 εκατοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο και ενώ το αμάξωμα του έγινε και κατά 20% πιο στιβαρό, την ώρα που το βάρος του -σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου μοντέλου- ουσιαστικά μειώθηκε.

Έτσι τώρα το Focus διαθέτει μεγαλύτερους χώρους, ενώ ταυτόχρονα χάρη στο μεγαλύτερο μεταξόνιο απέκτησε και μια πιο επιθετική και σπορ εμφάνιση.

Το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην κατηγορία, κάτι που το κατάλαβα αμέσως από τις αντιδράσεις και τα βλέμματα των οδηγών των άλλων αυτοκινήτων.

Εξωτερικό /Εμφάνιση

Από την ώρα που παρουσιάστηκαν οι πρώτες φωτογραφίες στο ιντερνέτ, οι «νίντζα των socialmedia» δήλωσαν ότι η εμφάνιση «δεν έρχεται να προσθέσει κάτι καινούριο» στην κατηγορία καθώς μοιάζει Σουηδικό, Κορεάτικό ή ότι άλλο θέλετε.

Και η αλήθεια είναι ότι το νέο Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS πράγματι μοιάζει με όλα αυτά όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον όλα τα αυτοκίνητα σε αυτή την κατηγορία μοιάζουν.

Πρέπει να προσφέρουν χώρους, να δείχνουν σπορ, είναι αεροδυναμικά για να είναι οικονομικά και φυσικά να πατούν σε ένα πάτωμα που επιτρέπει πολλές διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου ή και πολύ διαφορετικών μοντέλων SUV.

ford_focus_150hp_autoholix_023Ότι και να λέμε όμως το νέο Focus μοιάζει με τους προγόνους του περισσότερο από κάθε τι άλλο –με την διαφορά ότι μοιάζει «σημερινό» και πιο φρέσκο από ποτέ.

Στο νέο Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS το μάτι εστιάζει στην χαρακτηριστική «μαύρη και κακή» κυψελώδη μάσκα της Ford που σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος δίνουν με την πρώτη ματιά μια πρόγευση στον απολύτως διαφορετικό χαρακτήρα των Focus ST Line.

Πιο ενδιαφέρον όμως βρήκα το προφίλ του αυτοκινήτου που με τα ανάγλυφα πάνελ στα φτερά και τις πόρτες που με την καμπυλωτή γραμμή της οροφής συνθέτουν ένα σπορ και ταυτόχρονα διακριτικό χαρακτήρα.

ford_focus_150hp_autoholix_026H αύξηση του μεταξονίου για περισσότερο από 5 εκ. σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο και η χρήση τροχών μεγαλύτερης διαμέτρου δημιουργούν ένα σχεδιαστικό αποτύπωμα που προδίδει τον χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας Cx0.273.

Οι πόρτες λοιπόν φουσκώνουν καθώς πλησιάζουν στις ποδιές, ενώ τα φουσκωμένα φτερά κάνουν το έντονα επικλινές μπροστινό παρμπρίζ να δένουν σχεδιαστικά απόλυτα.

Παράλληλα, τα παράθυρα έχουν μεγάλη επιφάνεια, ενώ η πίσω κολώνα-δεν ακολουθεί την μόδα και είναι στενή, εξασφαλίζοντας μια καλή ορατότητα προς τα πίσω που λείπει από τους ανταγωνιστές.

ford_focus_150hp_autoholix_09Λιγότερο εμπνευσμένο είναι το πίσω μέρος που με τα μεγάλα φωτιστικά σώματα θυμίζει ένα μεγαλωμένο Fiesta. Ωστόσο το ανάγλυφο «κουστούμι» ST-Line διαθέτει πολλές γωνίες και διαθέτει μια πολύ πειστική διπλή εξάτμιση και μια απομίμηση αεροδυναμικού διαχυτή που δίνει πόντους αγριάδας στο Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS.

Το κιτ των αεροδυναμικών βοηθημάτων μοιάζει να είναι ..εντελώς ST-με το εμπρός σπόιλερ να κατεβαίνει μέχρι χαμηλά και σε συνδυασμό με την νέα τραπεζοειδή μάσκα με τις εισαγωγές για την ψύξη των φρένων κάνουν το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS να μοιάζει με.. Focus RS- και εμένα να απορώ για το πόσο πιο άγριο θα δείχνει το Focus RS!

Το σίγουρο είναι ότι ο πίσω διαχυτής, η μεγαλύτερη αεροτομή οροφής, οι διευρυμένοι εμπρός αεραγωγοί, τα χαρακτηριστικά σπόιλερ, αλλά και η χαμηλότερη σε ύψος κατά 10 mm ανάρτηση, δημιουργούν συνδυαστικά ένα δυναμικό σύνολο που τραβά το βλέμμα και αφήνει υποσχέσεις για οδηγική απόλαυση.

Εσωτερικό

ford_focus_150hp_autoholix_019Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Ford, καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό ακολουθεί τον νέο οικογενειακό σχεδιασμό της εταιρείας που τον συναντάμε σε όλα τα μοντέλα.

Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό αλλά καθώς κοιτάς πιο κάτω από το ύψος των αεραγωγών η ποιότητα των πλαστικών γίνεται πιο σκληρή στην όψη και στην αφή.

Φυσικά η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Ford και έτσι στο εσωτερικό δεν ακούγεται ο παραμικρός τριγμός από τα πλαστικά ή τις πόρτες.

Το νέο Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS κατασκευάζεται στην Γερμανία δείχνοντας έτσι σε όλους ότι σε επίπεδο ποιότητας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους συμπατριώτες ανταγωνιστές που πατούν στην πλατφόρμα του Golf- και όχι μόνο..

ford_focus_150hp_autoholix_011Στα πλαστικά του Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS κυριαρχεί το μαύρο χρώμα στο εσωτερικό και μου φάνηκε κάπως σκοτεινό παρά τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες του αμαξώματος.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει μια λωρίδα από μαύρη λάκα που διατρέχει το ταμπλό φωτίζοντας κάπως την εικόνα, αλλά και πάλι- θα σας πρότεινα να παραγγείλετε το δικό σας Focus με πιο φωτεινά πλαστικά και οροφή.

Ο πίνακας οργάνων είναι περίεργα τοποθετημένος, με ανάποδη αρνητική κλήση μπροστά από τον οδηγό- και ενώ καλόγουστος, ευανάγνωστος και παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός, δυστυχώς δημιουργεί μια περίεργη αίσθηση που δεν μπόρεσα να συνηθίσω με τίποτε!

ford_focus_150hp_autoholix_012Θέλεις να τον πιάσεις με τα χέρια σου και να τον γυρίσεις με τέτοιο τρόπο που να στέκεται κάθετα απέναντι στο βλέμμα σου- και όχι με αρνητική κλίση, αλλά δεν γίνεται!

Είναι στα αλήθεια σχεδόν αδύνατον να βρεις μια θέση στο κάθισμα όπου τα όργανα θα φαίνονται μέσα από την ακτίνα του τιμονιού, ενώ προσωπικά είχα την επιπλέον αίσθηση ότι οι ενδείξεις στην κεντρική οθόνη παραμορφώνονται λόγω της γωνιάς που έχει ο πίνακας σε σχέση με το προστατευτικό κρύσταλλο που ακολουθεί την φόρμα του ταμπλό και στέκεται κάθετα μπροστά από το βλέμμα.

Προσπαθώντας να καταλάβω γιατί έγινε αυτή η επιλογή, το μόνο λογικό που βρήκα ήταν ότι έχει αρκετά λιγότερες αντανακλάσεις από τον ήλιο. Από εκεί και πέρα, έχει μια διαφορετικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και φυσικά είναι κάτι που εύκολα θα αλλάξει στην επόμενη ανανέωση του μοντέλου!

ford_focus_150hp_autoholix_018Ωστόσο, η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται εκεί που πρέπει και έχουν ποιοτική λειτουργία.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο.

Επιπρόσθετα μέσω ενός πλήκτρου στο τιμόνι ο οδηγός ενεργοποιεί το σύστημα SYNC 3, με το οποίο αν ξέρει καλά Αγγλικά, μπορεί να ενεργοποιεί και να χειρίζεται με αξιόπιστο τρόπο όλα τα παραπάνω συστήματα.

Η τοποθέτηση της οθόνης ψηλά στο ταμπλό και με μια ελαφριά κλίση προς τον οδηγό δίνουν μια οδηγοκεντρική διαρρύθμιση στο ταμπλό που είναι απολύτως ευπρόσδεκτη για ένα αυτοκίνητο με τόσες σπορ αναφορές.

ford_focus_150hp_autoholix_014Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα ξεχωριστά χειριστήρια του ηχοσυστήματος ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού και έτσι επιτέλους η χρήση τους, μπορεί να γίνει και εκτός της κεντρικής κονσόλας.

Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και είναι ραμμένο με κόκκινες κλώστες, έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που θυμίζουν άλλες εποχές που η Ford είμαι σίγουρη ότι προσπαθεί να ξεχάσει!

Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Χώροι/Άνεση

ford_focus_150hp_autoholix_013Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο και πραγματικά νοιώθεις ότι κάθεσαι πολύ χαμηλά και κοντά στο δρόμο. Τα καθίσματα με ευχαρίστησαν αφού παρέχουν άνεση και πλευρική στήριξη ακόμη και σε μικρόσωμους οδηγούς.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι χάρη στο μεγάλο πίσω παράθυρο και την λεπτή πίσω κολώνα η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξαιρετική και διαφέρει από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο θυμίζει πολεμίστρα!

ford_focus_150hp_autoholix_010 Οι χώροι είναι επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που φιλοξενεί τρία άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες κάνουν εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι ο χώρος που έχουν διαθέσιμο οι επιβάτες για τα γόνατα ξεπερνούν κάθε προσδοκία και φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι κορυφαίος στην κατηγορία.

ford_focus_150hp_autoholix_07Το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και θήκες για ποτήρια, ενώ χαμηλά στην κονσόλα θα βρείτε μια ολόκληρη σειρά με USB και HDMI υποδοχές.

Τέλος ο χώρος αποσκευών βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας και χωρά 372 λίτρα, αλλά η πίσω πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά και έχει μεγάλο φάρδος-κάτι που κάνει τη φόρτωση αντικειμένων πιο εύκολη.

Φυσικά οι πλάτες πέφτουν σε δυο άνισα τμήματα 60/40 αποκαλύπτοντας έναν επίπεδο χώρο αποσκευών 1.350λίτρων!

Αναρτήσεις

Η ανάρτηση στο Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι σοφά ζυγισμένη μεταξύ άνεσης και σπορτίφ συμπεριφοράς.

Κινητήρας/Κιβώτιο

Ο τρικύλινδρος κινητήρας του Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS αποδίδει 150 HP και 240 Νm ροπής, ενώ διαθέτει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες της Ford.

ford_focus_150hp_autoholix_027Η τεχνολογία Twin-independent Variable Cam Timing (Ti-VCT) σε συνδυασμό με τον άμεσο ψεκασμό υψηλής πίεσης προσδίδουν στον κινητήρα εξαιρετικά ομαλή λειτουργία, ενώ για μεγαλύτερη οικονομία υπάρχει και το σύστημα απενεργοποίησης του μεσαίου κυλίνδρου όταν ο κινητήρας λειτουργεί χωρίς φορτίο. Προσωπικά δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ η λειτουργία  γινόταν δικύλινδρη καθώς δεν αλλάζει ούτε ο ήχος του κινητήρα, αλλά ούτε και είδα κάπου κάποια ενδεικτική λυχνία.

Είναι τόσο ήσυχος και ομαλός στην λειτουργία του που στο ρελαντί είναι αδύνατον να καταλάβεις ότι λειτουργεί. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η απόκριση στο γκάζι και ροπή του κινητήρα.

Ο κινητήρας τραβάει από τις 1.300 σαλ με ένα γραμμικό τρόπο και εντυπωσιάζει μέχρι τις 6.300 σαλ όπου ο κόφτης επεμβαίνει απότομα χαλώντας ξαφνικά το πάρτι.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με πολύ θετικό κούμπωμα κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς.

ford_focus_150hp_autoholix_021Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον χαρισματικό μικρό κινητήρα-και θα ήθελα να έχει λίγο πιο μακριά δευτέρα καθώς χρειάζεται να αλλάξεις από δευτέρα σε τρίτη στα 90χλμ/ω

Το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS διαθέτει τρία προφίλ οδήγησης, τα Normal, Sport και Eco. Ανάλογα με την επιλογή του προγράμματος, που γίνεται από ένα διακόπτη αριστερά από τον επιλογέα αλλάζει η παραμετροποίηση στα ηλεκτρονικά του τιμονιού, του ESP και της χαρτογράφησης του κινητήρα.

Επιδόσεις/ Οικονομία

ford_focus_150hp_autoholix_0261Επιλέγοντας το πρόγραμμα Sport το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS φτάνει τα 100 km/h σε 8,3″ και τα 400 m σε 16,5, ενώ η τελική κάπου διάβασα -γιατί εγώ δεν τολμώ να τρέξω επειδή δεν είναι πολιτικά ορθό, ότι φτάνει στο κοντέρ τα 220 χλμ/ω!

Αν η τελική ισχύει αναζητήστε την απάντηση σε δοκιμαστές με θάρρος και πρόσβαση σε ασφαλείς πίστες που επιτρέπουν την ανάπτυξη αυτών των ταχυτήτων σε ελεγχόμενο περιβάλλον… Αυτά για τα υποκριτικά σχόλια που ακούω συχνά- πυκνά στις παρουσιάσεις σε σχέση με το πώς οδηγώ. 😉

Η μέση κατανάλωση κατά την διάρκεια της δοκιμής κυμάνθηκε στα 8 lt/100 χλμ.

Στην Πόλη

ford_focus_150hp_autoholix_06Μέσα στην πόλη η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων του Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων των Β.Π της Αθήνας χωρίς να κουράζει τους επιβάτες παρά την σφικτή ρύθμιση και τα λάστιχα χαμηλού προφίλ.

Είναι η επιβεβαίωση ότι όσο καλή και να είναι η στήριξη μιας διάταξης ημιάκαμπτου άξονα, οι ακριβοί πολλαπλοί σύνδεσμοι θα είναι πάντα καλύτεροι! Η μεγάλη διαφορά δεν φαίνεται σε δρόμους με εγκάρσιες ανωμαλίες και λακκούβες από την μια μόνο πλευρά όπου το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS περνά από πάνω τους χωρίς να το νοιώθεις ούτε στο τιμόνι.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα.

ford_focus_150hp_autoholix_015Το τιμόνι κόβει πολύ και όλα τα χειριστήρια είναι μαλακά και ακριβή στην λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα χάρη στην καλή ορατότητα προς όλες του τις γωνίες και την κάμερα οπισθοπορείας είναι εύκολο στο παρκάρισμα και ευκίνητο στους ελιγμούς μέσα στην πόλη.

Ο κινητήρας-που καταναλώνει περίπου 7,2 λίτρα βενζίνης/100χλμ. σε καθημερινές συνθήκες, ενώ η ροπή του είναι πανταχού παρούσα περιορίζοντας την ανάγκη για συχνές αλλαγές ταχυτήτων.

Στον αυτοκινητόδρομο

ford_focus_150hp_autoholix_022Στον αυτοκινητόδρομο το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS βρίσκεται στο σπίτι του και χάρη στον δυνατό κινητήρα μαζεύει γρήγορα ταχύτητες που επισύρουν ποινή αφαίρεσης διπλώματος-για αυτό προσοχή.

Η ηχομόνωση είναι εξαιρετική τόσο σε ότι αφορά τον θόρυβο από τις αναρτήσεις, όσο και σε ότι αφορά τον αέρα,  αφού η εξαιρετική αεροδυναμική του αμαξώματος εξασφαλίζει ανεπηρέαστη από τους πλευρικούς ανέμους οδική συμπεριφορά και ησυχία στο εσωτερικό.

Η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό που σκοράρει το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS τόσο στον τομέα της άνεσης όσο και στην αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει στον οδηγό στον αυτοκινητόδρομο.

ford_focus_150hp_autoholix_016Το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS βοηθούμενο από το θετικό τιμόνι του, ταξιδεύει ανεπηρέαστο από τους πλάγιους ανέμους και στρίβει στις παρατεταμένες στροφές με πολύ παράνομες ταχύτητες σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Πολλές φορές κοίταζα το ταχύμετρο και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο γρήγορα πήγαινε το αυτοκίνητο- δίνοντας την εντύπωση ότι πηγαίνει με τη μισή ταχύτητα!

Ταξιδεύοντας με σταθερή ταχύτητα 140 χιλιομέτρων και 3.000 σαλ η κατανάλωση του με λίγη προσοχή δεν θα ξεπεράσει τα 7 λίτρα/100χλμ.

Στις Στροφές

ford_focus_150hp_autoholix_05Στο επαρχιακό δίκτυο και όσο οδηγείτε με καθαρές γραμμές τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης παραμένουν ανεξερεύνητα από το 90% των οδηγών καθώς το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS είναι ρυθμισμένο να παραμένει ουδέτερο.

Χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου μπορείς πάντα να κινηθείς πολύ γρήγορα με καθαρές γραμμές και ροή, όμως αν θελήσεις να ακούσεις τις «σειρήνες» και υποκύψεις στην δύναμη και την ροπή του τρικύλινδρου θα έρθεις αντιμέτωπη με μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά.

ford_focus_150hp_autoholix_04 Οι πολλαπλοί σύνδεσμοι στον πίσω άξονα αρχικά μοιάζει να μην επιτρέπουν την υπερστροφή και έτσι μόλις αρχίζεις να παίζεις μέσα στην στροφή το τιμόνι ελαφρώνει και αρχικά σε υποχρεώνει να σηκώσεις το πόδι από το γκάζι με το αυτοκίνητο υποστρέφει.

«Δεν μπορεί να έκαναν τέτοιο λάθος εκεί στην Ford», σκέφτηκα…

Στηριζόμενη στην πραγματικά εξαιρετική αίσθηση του τιμονιού, μετά από μερικές στροφές υποστροφής αποφάσισα να επιλέξω το πρόγραμμα Sport που επιτρέπει την πλήρη απενεργοποίηση του ESP και να τολμήσω να προκαλέσω μεταφορά βάρους αφήνοντας στιγμιαία το γκάζι μέσα στην στροφή και προκαλώντας το πίσω μέρος να φύγει. Και το θαύμα έγινε!

ford_focus_150hp_autoholix_03Το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS επέτρεψε στο πίσω μέρος αν φύγει και το αυτοκίνητο μπήκε εύκολα σε μια «ισορροπημένη πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα» που ήταν απόλυτα ελεγχόμενη από το γκάζι.

Μαθαίνοντας το πώς συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο σε αυτούς τους ρυθμούς, μετά από λίγο  άρχισα να παίρνω λίγο πιο κλειστές γραμμές προβλέποντας την πλαγιολίσθηση που θα ακολουθούσε και άρχισα να στρίβω με ένα τρόπο οδήγησης που θα κάνει πάλι πολλούς πιο έμπειρους δοκιμαστές να μου κάνουν παρατηρήσεις για το πώς οδηγώ.

Ευτυχώς που κανείς τους δεν με διαβάζει!

ford_focus_150hp_autoholix_08Παρόλα αυτά, αν θέλεις μπορείς φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας και τα πανίσχυρα φρένα και κάνοντας την ουρά να γυρίσει- ωστόσο όσο εντυπωσιακό και διασκεδαστικό και εάν είναι αυτό, δεν προσφέρει τίποτε σε απόλυτη ταχύτητα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να αφήσεις το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS να μπει σε πλαγιολίσθηση και με το αυτοκίνητο σε αυτή την κατάσταση ισορροπίας να κρατάς την καθαρή γραμμή στης στροφής με την δύναμη του κινητήρα.

«Old School» διασκεδαστική οδήγηση που μας έχει λείψει!

Αν ξέρετε να οδηγείτε όπως οι παλιοί θα το λατρέψετε, αλλιώς θα πρέπει να αποφασίσετε να κινηθείτε λίγο πιο αργά, ή να επιλέξετε ένα άλλο ανταγωνιστικό μοντέλο που να μιλά την πιο μοντέρνα και αποστειρωμένη γλώσσα οδήγησης.

Προσωπικά το λάτρεψα!

ford_focus_150hp_autoholix_025Είναι λοιπόν προφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που έχει φτιαχτεί για να διαχειρίζεται με διασκεδαστικό τρόπο τις στροφές- και που με αυτό τον τρόπο οδήγησης τα περιθώρια πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει η ανάρτηση του μπορούν με άνεση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εκείνων που ξέρουν να οδηγούν.

Δεν είναι για όλους, αλλά θα χαροποιήσει με απρόσμενο τρόπο αρκετούς!

Συμπέρασμα

Το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο για την Ford αλλά και για την υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία. Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα τόσο καλό αυτοκίνητο ο πήχης του ανταγωνισμού σηκώνεται ψηλότερα και όλοι εμείς απολαμβάνουμε πιο ουσιαστικά και ξεχωριστά αυτοκίνητα.

ford_focus_150hp_autoholix_05Το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS ξεκινά από τα €21,156, ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής είναι €1,000 ακριβότερο καθώς περιλαμβάνει επιπλέων το Parking Pack 1 και τον διζωνικό κλιματισμό και το keyless entry.

Η λίστα του εξοπλισμού είναι ατελείωτη και η ποιότητα κατασκευής είναι τέτοια που δικαιολογούν απόλυτα την τιμή κτήσης, ενώ και σε επίπεδο ασφάλειας έχει βαθμολογηθεί με 5 αστέρια στα αντιστοιχα τέστ.

Τα VW Golf και τα Opel Astra με την σημερινή τους μορφή δεν μπορούν πια να σταθούν διπλά στο Focus και όσο εντύπωση και να προκαλεί ο σημερινός ανταγωνιστής του συγκεκριμένου μοντέλου είναι το KIA Ceed GT που διαθέτει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του Focus εκτός από ένα.

ford_focus_150hp_autoholix_01Το Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS για να πάει γρήγορα απαιτεί από τον οδηγό κατανόηση της δυναμικής του συμπεριφοράς, ενώ το Ceed καταφέρνει να πάει σχεδόν το ίδιο γρήγορα ακόμη και με έναν μέτριο οδηγό.

Αν μπορείς να καταλάβεις τι σου λέει το τιμόνι του Ford Focus ST Line 1,5L EcoBoost 150PS και ξέρεις πώς να αντιδράσεις θα περάσεις όμορφα κάθε φορά που αποφασίζεις να κινηθείς γρήγορα. Αν δεν μπορείς ή βαριέσαι τότε θα πρέπει να κοιτάξεις αλλού.

Υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλές εναλλακτικές, όμως τα αυτοκίνητα που προσφέρουν αυτή την χαρά στην οδήγηση -σε αυτή την κατηγορία, είναι πλέον λίγα και όσοι τα εκτιμούμε θα πρέπει να τα τιμούμε έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχουν πάντα.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η τοποθέτηση του πίνακα οργάνων με την αρνητική κλίση
  • Η «ζωντανή» οδική συμπεριφορά απαιτεί έμπειρους οδηγούς για να πάει γρήγορα

Θα θυμάμαι

  • Το κοφτερό τιμόνι, τα πανίσχυρα φρένα και την ζωντανή οδική συμπεριφορά που ξαναφέρνει την χαμένη χαρά της οδήγησης στους γνώστες.
  • Τους χώρους, τη τεχνολογία και την απόδοση του κινητήρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Previous articleΤο Nissan “Ultimate Parks TITAN” στο εθνικό πάρκο Grand Canyon
Next articleΗ Bentley Motors συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National