Wednesday, March 22, 2023
HomeΔοκιμεςAudi A1 30 TFSI S-tronic-Test Drive

Audi A1 30 TFSI S-tronic-Test Drive

Όσο απίστευτο και να σας φανεί το Audi A1 30 TFSI S-tronic  είναι το πρώτο Audi που έχω οδηγήσει ποτέ, καθώς η premium μάρκα του ομίλου VAG δεν έτυχε να είναι ποτέ διαθέσιμη για εμένα.

Αυτό φυσικά είναι πολύ καλό γιατί όταν βλέπεις μια ιστορία, καλό είναι να την πιάνεις από την αρχή!

Ξεκινάμε λοιπόν από το Α1 και ελπίζουμε μια μέρα σε R8…. «εις τους αιώνας των αιώνων-Αμήν»!

Το νέο Audi A1 είναι ουσιαστικά μια αρκετά πιο περιποιημένη έκδοση του υπέροχου Polo-  ‎ που πραγματικά είχα αγαπήσει όταν το είχα οδηγήσει στις αρχές του χρόνου.

Στηρίζεται και αυτό στην πλατφόρμα MQB A0 1 που χρησιμοποιούν και τα μεγαλύτερα Golf, A3, Octavia και Leon κάτι που εξηγεί το γιατί πολλά πράγματα σε αυτό το αυτοκίνητο θυμίζουν μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας- συμπεριλαμβανομένης και της με την πρώτη ματιά ακαταλαβίστική ονοματολογία των μοντέλων «25,30,40 TFSI κτλ»!

Ο στόχος της Audi με το μικρότερο της μοντέλο της είναι σαφέστατα το lifestyle premium  ΜΙΝΙ της BMW επιτρέποντας τον διαχωρισμό του από τα υπόλοιπα αδελφάκια του γκρουπ που αντιμετωπίζουν τιμολογιακούς και ποιοτικούς περιορισμούς στην προσπάθεια τους βρίσκονται μπροστά από τον εξωγενή ανταγωνισμό, χωρίς όμως να ξεπεράσουν «κατά λάθος» τον εσω-οικογενειακό ανταγωνισμό. 😉

Για παράδειγμα ένα Ibiza θα πρέπει να είναι φτηνό όπως ένα Hyundai i20, αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ποιοτικότερο από ένα Polo.

Το Audi A1 30 TFSI S-tronic έχοντας ουσιαστικά να συναγωνιστεί το ΜΙΝΙ έχει την ελευθερία να κοστίζει τουλάχιστον €23.000(αυτοκίνητο δοκιμής €27.500) και ας χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανικά σύνολα με τα υπόλοιπα πιο ταπεινά μέλη της οικογένειας VAG.

Από την άλλη πλευρά η χρήση της πλατφόρμας MQB A0 1 σημαίνει ότι δεν θα το δούμε ποτέ  σαν τρίπορτο- και έτσι μάλλον δεν θα υπάρξει η έκδοση S1.

Με την έλλειψη μιας τρίπορτης δυνατής έκδοσης νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να πλησιάσει σε εμφάνιση, χαρακτήρα και «χαρούμενη» οδική συμπεριφορά τον ανταγωνισμό από το Μόναχο, όμως καταφέρνει εύκολα να τον ξεπερνά σε άνεση, χώρους, πρακτικότητα- και σίγουρα σε εργονομία!

Εξωτερική εμφάνιση

Αν περιμένετε να δείτε ένα αμάξωμα με εντυπωσιακό χαρακτήρα σαν εκείνο του Mini Cooper φοβάμαι ότι θα απογοητευτείτε καθώς το Audi A1 30 TFSI S-tronic, παρά τις επιμέρους όμορφες λεπτομέρειες, εξακολουθεί να δείχνει από μακριά σαν ένα πολύ περιποιημένο Polo.

Η χαρακτηριστική οκτάγωνη μάσκα είναι σε αρμονία με την μόδα που τις θέλει να είναι τόσο μεγάλες έτσι ώστε ακόμη και ένας μύωπας να αναγνωρίζει την μάρκα του αυτοκινήτου από ένα χιλιόμετρο απόστασης, όμως δυστυχώς μόνο ένα μέρος όλων αυτών των αεραγωγών που βλέπετε είναι αληθινοί.

Ωστόσο, η λεπτομέρεια με τον έστω και «εικονικό» στενό αεραγωγό που μεσολαβεί μεταξύ της μάσκας και της ένωσης του καπό είναι όλα τα λεφτά- καθώς θυμίζει κάτι από εκείνα τα Quatrro της παιδικής μας ηλικίας!

Ενδιαφέρουσα είναι και η σχεδιαστική λεπτομέρεια με τα χαμηλωμένα φτερά και το φουσκωμένο καπό που σε συνδυασμό με τους εικονικούς αεραγωγούς για τα φρένα δημιουργούν μια πολύ άγρια εικόνα..

Παρά την όμορφη διχρωμία που δημιουργεί η μαύρη οροφή, το προφίλ του αυτοκινήτου είναι σαφώς πιο πολιτισμένο και συντηρητικό από ένα ΜΙΝΙ, ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με τα βασικά ελαστικά διαστάσεων 195/55/15 που δείχνουν κάπως μικροί σε σχέση με το τι σε προετοιμάζει να δεις η εμφάνιση του μπροστινοί μέρους.

Οι αναλογίες του αμαξώματος είναι γνωστές από τα αδελφάκια του Group και σίγουρα αν το δεις βιαστικά νομίζεις ότι βλέπεις το νέο Polo καθώς το μόνο ουσιαστικό που διαχωρίζει το premium μικρό του ομίλου είναι η κάπως πιο φαρδιά πίσω κολώνα.

Το πίσω μέρος παρά τα πολύ ενδιαφέροντα φωτιστικά σώματα παραμένει  συνηθισμένο θυμίζοντας έντονα το προηγούμενο μοντέλο.

Μάλιστα για κάποιον που δεν έχει εμπειρία από τα μοντέλα της Audi θα ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει το νέο από το παλιό μοντέλο, αν δεν υπήρχε το περίεργο «30TFSI» στο πίσω δεξί μέρος.

Το«30TFSI»  μάλλον σημαίνει “τρικύλινδρο, 1,000 κ.εκ κινητήρα, αλλά από ότι είδα μπερδεύει τους πιο ηλικιωμένους που ακολουθούν κάνοντας τους να νομίζουν ότι το μικρό Audi είναι τρίλιτρο και να το κοιτούν με θαυμασμό!

Εσωτερικό

Με αυτά τα συναισθήματα άνοιξα την πόρτα του Audi A1 30 TFSI S-tronic για να αντικρύσω μια εικόνα που σίγουρα με εξέπληξε-ευχάριστα.

Όλες οι εκδόσεις του Α1 έχουν ως στάνταρ τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος αποτελείται εξολοκλήρου από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας και μπορεί να προβάλλει διαφορετικές πληροφορίες ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού.

Εκείνο που κερδίζει την ματιά είναι σίγουρα το ψηφιακό ταμπλό αλλά και η γενικότερη αίσθηση ποιότητας που εκπέμπει το εσωτερικό του αυτοκινήτου, αν εξαιρέσεις τα σκληρά πλαστικά στο επάνω μέρος της πόρτας που μοιάζει να έχουν αποδράσει από την διπλανή γραμμή παραγωγής της SΕΑΤ.

Τουλάχιστον τα πλαστικά έχουν ακριβώς την ίδια μυρωδιά που θα βρείτε σε μια BMW και αυτό γρήγορα θα σας κάνει να ξεχαστείτε! 😉

Το επάνω μέρος του ταμπλό είναι φτιαγμένο από μαλακό και ποιοτικό πλαστικό, ενώ ένα πολυτελές αφράτο πλαστικό διατρέχει το ταμπλό και ενσωματώνεται με τις πόρτες.

Ο οδηγοκεντρικός προσανατολισμός του ταμπλό πέρα από την πιο σπορ αίσθηση έχει και έντονο  εργονομικό ρόλο καθώς επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται πιο εύκολα την κεντρική οθόνη αφής που έχει εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης.

Το ταμπλό χωρίζεται στη περιοχή του οδηγού που ελέγχει τα πάντα… και στην περιοχή του συνοδηγού που ελέγχει πολλούς αεραγωγούς-και πολύ του είναι!

Ένα εσωτερικό φτιαγμένο για ανθρώπους που λατρεύουν τον απολυτό έλεγχο!

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων έχει την δυνατότητα να αλλάζει τα γραφικά του και την θέση των ενδείξεων σύμφωνα με τα κέφια του οδηγού.

Είναι υπερπλήρης, ευδιάκριτoς, προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε και στην οθόνη του infotainment-και κυρίως απογειώνει την εικόνα του εσωτερικού σχεδιασμού του Audi A1 30 TFSI S-tronic τοποθετώντας το στην κορυφή αυτής της πολύ δύσκολης από άποψη ανταγωνισμού κατηγορία.

Το μόνο σημείο που με προβλημάτισε είναι η αψυχολόγητη τοποθέτηση του χειριστηρίου του ηχοσυστήματος πάνω στην κεντρική κονσόλα σε μια αφύσικη θέση που θέλει πολύ χρόνο για να το συνηθίσεις.

Προσωπικά κάθε φορά που ήθελα να δυναμώσω τον ήχο κατέληγα να αλλάζω την θερμοκρασία του διζωνικού κλιματισμού που έχει τα χειριστήρια του εκεί που περιμένεις να βρεις τα το ηχοσύστημα.

Αλήθεια τι να σκεπτόταν εκείνος που το σχεδίασε? Μυστήριο!

Ενσωματωμένο στο πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας και γυρισμένο προς την κατεύθυνση του οδηγού του Audi A1 30 TFSI S-tronic υπάρχει το media center που διαθέτει μια οθόνη των 9,5’’, ενώ χαμηλότερα θα βρείτε τα λειτουργικά χειριστήρια του αυτόματου διζωνικού κλιματισμού που είναι αποδοτικότατος.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του Audi A1 30 TFSI S-tronic είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, ενώ διαθέτει άμεση συνδεσιμότητα με Carplay και Android Auto.

Τα καθίσματα είναι άνετα και με καλή στήριξη, ενώ αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι άνετοι χώροι στο πίσω κάθισμα. Παρόλα αυτά σε σύγκριση με το Polo -που έχει το ίδιο μεταξόνιο, το εσωτερικό μοιάζει να είναι κάπως πιο μικρό  καθώς το ογκώδες και όμορφο ταμπλό και η πιο χαμηλή γραμμή της οροφής κλέβουν λίγη από την άνεση.

Φυσικά όσοι βρίσκονται μέσα στο Audi A1 30 TFSI S-tronic, τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες, έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο-και αυτό είναι απολύτως λογικό αφού χάρη στη νέα πλατφόρμα ο χώρος για τα γόνατα στο πίσω μέρος μεγάλωσε κατά 42mm σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Εξίσου ο χώρος αποσκευών αυξήθηκε φτάνοντας τα 335 λίτρα – σημαντικά περισσότερα από τα 270 που είχε το προηγούμενο Α1.

Κινητήρας/μετάδοση

Κάτω από το καπό θα βρούμε το νέο αλουμινένιο τρικύλινδρο TSI των χιλίων κυβικών της οικογένειας EA211 με 116 ίππους και 20,4 kgm μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm.

Έχοντας τσουρουφλιστεί η VAG από τα προβλήματα αξιοπιστίας της πρώτης γενιάς των TSi ενσωμάτωσε την πολλαπλή εξαγωγής στον μπλοκ χαμηλώνοντας έτσι την θερμοκρασία των καυσαερίων που φτάνουν στην τουρμπίνα και βοηθώντας τον κινητήρα να ζεσταθεί πιο γρήγορα στην πρωινή εκκίνηση.

Οι «άσπονδοι φίλοι» της εταιρείας φυσικά θα σπεύσουν να αμφισβητήσουν με την αξιοπιστία του Audi A1 30 TFSI S-tronic, όμως πάντα αναρωτιόμουν πως γίνεται να γκρινιάζουν όλοι για τα VW/Audi – και να μην λένε τίποτε για την Skoda και την SEAT που έχουν τους ίδιους κινητήρες…

H λειτουργία του τρικύλινδρου συνόλου στο A1 μοιάζει εξίσου ραφιναρισμένη με εκείνη του αντίστοιχου κινητήρα της Peugeot, και τραβάει από χαμηλά, με πολύ καλή ευστροφία και γραμμικό τράβηγμα μέχρι τον κόφτη των 6.500 σαλ, ωστόσο λόγω της έλλειψης αντικραδασμικού άξονα η λειτουργία του στις χαμηλές στροφές μπορεί να γίνει κάπως τραχιά.

Από τον κινητήρα η ροπή μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DSG που συνδυάζεται άψογα με τον κινητήρα αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του.

Η λειτουργία του DSG στο 98% των περιπτώσεων με εντυπωσίασε καθώς οι αλλαγές προς τα επάνω γίνονται δύο φορές πιο γρήγορα από ότι θα μπορούσα να τις κάνω εγώ, ενώ η εκκίνηση και το πέρασμα στην επόμενη ή την προηγούμενη σχέση είναι προοδευτικό και πολιτισμένο.

Το μόνο σημείο που βρήκα να με ενοχλεί είναι η καθυστέρηση στα κατεβάσματα όταν φρενάρει το αυτοκίνητο- και ένα «τίναγμα» που παρουσιάζεται όταν το αυτοκίνητο φρενάροντας με τον κινητήρα επιλέγει από την δεύτερη, την πρώτη σχέση.

Κατά τα άλλα οι 7 σχέσεις εγγυούνται την λειτουργία του κινητήρα στην βέλτιστη περιοχή στροφών και έτσι το σύνολο κινητήρα κιβώτιου παρουσιάζεται ζωντανό και κυρίως οικονομικό.

Θα έλεγα ότι ένα μέρος των εξαιρετικά καλών επιδόσεων του Audi A1 30 TFSI S-tronic στον τομέα της οικονομίας –ειδικά στην πόλη-οφείλονται κατά κύριο λόγο στο DSG.

Φυσικά η χρήση του χειροκίνητου Mode σας δίνει την δυνατότητα της αλλαγής των ταχυτήτων στον κόφτη, ενώ πλησιάζοντας σε μια φουρκέτα μπορείτε να κατεβάσετε μέχρι και τρείς σχέσεις ταυτόχρονα βοηθώντας το αυτοκίνητο στο φρενάρισμα.

Ο κινητήρας είναι οικονομικότατος καταναλώνοντας περίπου 5,5 λίτρα με προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 10λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον εύστροφο χαρακτήρα του.

Αν είστε συνετοί στην οδήγηση η κατανάλωση βενζίνης βρίσκεται κοντά ή και χαμηλότερα ακόμη και από εκείνη που επιτυγχάνουν αντίστοιχης απόδοσης και κυβισμού πετρελαιοκινητήρες- κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι γερμανοί έχουν βαλθεί να εξαφανίσουν τα πετρέλαια-τουλάχιστον στους μικρούς κυβισμούς.

Drive select

Ο οδηγός του Audi A1 30 TFSI S-tronic μπορεί να επιλέξει μέσω του drive select 4 χάρτες λειτουργίας, που περιλαμβάνουν:

 • Την θέση Efficiency που φροντίζει για την χαμηλότερη κατανάλωση επιτρέποντας την λειτουργιά sailing και αλλάζοντας σχέσεις νωρίς στο κιβώτιο, ενώ και η χαρτογράφηση του κινητήρα είναι πιο ήπια.
 •  Την θέση Auto που προσαρμόζεται αυτόματα στο στυλ οδήγησης.
 • Την θέση Dynamic που επιλέγει πιο άγρια χαρτογράφηση σε κίνητρα και κιβώτιο και κάνοντας την απόκριση των φρένων και του τιμονιού πιο έμμεση.
 • Τέλος, στην θέση individual ο οδηγός έχει την δυνατότητα να επιλέξει μόνος του στοιχεία από τις προηγουμένης θέσεις και να προσαρμόσει την λειτουργία του αυτοκινήτου στο προσωπικό του στυλ.

Ανάρτηση/Φρένα/Τιμόνι

Σε ότι αφορά την ανάρτηση δεν υπάρχει κάτι καινούριο να δούμε και έτσι το Audi A1 30 TFSI S-tronic εξοπλίζεται με γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ημι-άκαμπτο άξονα πίσω.

Όμως επειδή το αυτοκίνητο έχει εξαιρετικά προσεγμένο στήσιμο, ο οδηγός γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι το νέο Α1 κάθεται στον δρόμο σαν αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.

Η ανάρτηση είναι σφικτά ρυθμισμένη σε ότι αφορά την απόσβεση, όμως χάρη στην αργή επαναφορά της δεν κοπανά πουθενά, ενώ ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας είναι τόσο καλά στηριγμένος που δεν παρουσιάζει αναπηδήσεις.

Είναι από αυτές τις λίγες φορές που η σωστή σχεδίαση, υπερβαίνει τις προδιαγραφές της ανάρτησης. Έτσι έχεις έναν άκαμπτο άξονα που λειτουργεί σαν ανεξάρτητη ανάρτηση και η VAG περιορίζει το κόστος κατασκευής προσφέροντας ταυτόχρονα χώρο για αποσκευές και επιβάτες!

Τα φρένα περιλαμβάνουν δίσκους σε όλους τους τροχούς και είναι δυνατά με εντυπωσιακό αρχικό δάγκωμα, ενώ παραμένουν και ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις εμπνέοντας εμπιστοσύνη

Το τιμόνι είναι ακριβές και με καλή αίσθηση ακόμη και στην θέση Efficiency, όμως στην θέση Dynamic γίνεται απολαυστικό χαρίζοντας μια ακρίβεια που θυμίζει-χωρίς να είναι- εκείνη του MINI!

Στην Πόλη

Το Audi A1 30 TFSI S-tronic, είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Αν εξαιρέσεις τον διακόπτη για την ρύθμιση του ηχοσυστήματος τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Οι μικρές του διαστάσεις θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά – παιχνιδάκι, καθώς η καλή ορατότητα και οι διαστάσεις αυτοκινήτου μοιάζουν να είναι γνωστές σε κάθε οδηγό που θα κάτσει πίσω από το τιμόνι του.

Στο παρκάρισμα «γνώριζα» πόση απόσταση είχα από τα αυτοκίνητα εμπρός και πίσω σαν το Audi A1 30 TFSI S-tronic, να αποτελούσε μια προέκταση του σώματος μου.

Παρόμοια ήταν και η εμπειρία στους στενούς δρόμους του κέντρου, ενώ η εκπληκτική ηχομόνωση κλείνει την φασαρία της πόλης έξω από το αυτοκίνητο αφήνοντας τους επιβάτες να απολαύσουν την καλοφτιαγμένη καμπίνα.

Η θέση οδήγησης ρυθμίζεται τόσο από το τιμόνι, όσο και από το κάθισμα προς κάθε πιθανή κατεύθυνση για αυτό και βρήκα εύκολα την ιδανική ρύθμιση για να οδηγήσω.

Τέλος τα φρένα είναι δυνατά και ανθεκτικά-και  αποτελούν έναν αξιόπιστο σύμμαχό στην ασφάλεια του οδηγού όχι μόνο στις στροφές- αλλά κυρίως μέσα στην πόλη καθώς όλα τα Audi A1 30 TFSI S-tronic εξοπλίζονται με το σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης κινδύνου το οποίο μάλιστα αντιδρά αναγνωρίζοντας και πεζούς.

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει το Audi A1 30 TFSI S-tronic από τον ανταγωνισμό είναι ότι χάρη στο άριστο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μετά από λίγο-καθώς τα πάντα γίνονται όπως πρέπει, ξεχνάς ότι οδηγάς μέσα στην πόλη και χαλαρώνεις μέσα σε ένα εσωτερικό που η εργονομία του σε κάνει να νοιώθεις ότι το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για εσένα-και γύρω από εσένα!

Το μοναδικό παράπονο που είχα έχει να κάνει με τους κραδασμούς του κινητήρα που φτάνουν στο εσωτερικό όταν επιδεχθεί το πρόγραμμα απόλυτης οικονομίας Efficiency όπου το κιβώτιο αλλάζει τις σχέσεις πολύ χαμηλά και έτσι βρίσκεσαι να κινείσαι με 1,300 σαλ και 65-70 χλμ την ώρα,με τον κινητήρα να γκρινιάζει και να δείχνει τραχύς.

Επιλέξτε το νορμάλ πρόγραμμα και το πρόβλημα εξαφανίζεται καθώς οι ταχύτητες αλλάζουν πάντα μετά τις 2.000 σαλ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η οδηγική συμπεριφορά του Audi A1 30 TFSI S-tronic, στον αυτοκινητόδρομο σου αφήνει την αίσθηση της σταθερότητας, της στιβαρότητας και του απόλυτου ελέγχου που ξεπερνά ίσως και εκείνη ενός Golf!

Το νέο Audi A1 30 TFSI S-tronic είναι ένα executive μικρό αυτοκίνητο πόλης που θα ταξιδέψει τον τυχερό ιδιοκτήτη του με τρόπους που θυμίζουν μοντέλα μεσαίας κατηγορίας.

Ταξιδεύει με 160χλμ/ω με τον τρικύλινδρο μοτεράκι να γουργουρίζει με 7η στις 3,000 σαλ χωρίς να ακούγεται τίποτε στο εσωτερικό- και οδηγώντας το, χαίρεσαι για την πρόοδο που έχουν κάνει τα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια!

Από ότι μου έχουν πει-γιατί εγώ δεν τολμώ να τρέξω- το Audi A1 30 TFSI S-tronic` σε ταχύτητες κοντά στην δεύτερη εκατοντάδα χιλιομέτρων παραμένει ανεπηρέαστο από λακκούβες και πλευρικούς ανέμους, την ώρα που η ηχομόνωση φροντίζει να μην υπάρχουν θόρυβοι από τον αέρα και τις αναρτήσεις.

Στρίβοντας

Η Audi έχει ρυθμίσει το Audi A1 30 TFSI S-tronic με έναν τρόπο που ενώ είναι σφικτό στις στροφές παραμένει άνετο, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι αναρτήσεις των αυτοκινήτων από το Μόναχο.

Τα αμορτισέρ είναι σφικτά, έχουν μικρές διαδρομές -και οι σκληρές αντιστρεπτικές περιορίζουν τις κλίσεις στις στροφές χαρίζοντας διασκεδαστική συμπεριφορά που σίγουρα λείπει από τα αυτοκίνητα της κατηγορίας.

Το Audi A1 30 TFSI S-tronic  αρχικά είναι ασφαλές και στρίβει χωρίς να κρύβει εκπλήξεις επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο και σε λιγότερο έμπειρους οδηγούς να κινηθούν εκπληκτικά γρήγορα χωρίς ποτέ να τρομάξουν.

Η συμπεριφορά του πίσω άξονα δεν θα κουράσει με αναπηδήσεις και απότομες μετατοπίσεις -κάτι που δείχνει το πόσο εύστοχα έχουν ρυθμιστεί οι αναρτήσεις.

Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση στο τιμόνι δεν είναι πολύ ισχυρή και η πληροφόρηση μέσα στην στροφή είναι ικανοποιητικότατη χωρίς όμως να φτάνει στα απόλυτα επίπεδα αίσθησης που θα βρείτε σε ένα ΜΙΝΙ…

Όταν λοιπόν θελήσετε να κινηθείτε πραγματικά γρήγορα με το αυτοκίνητο και έχετε επιλέξει το πρόγραμμα Dynamic, θα διαπιστώσετε ότι παρότι το κιβώτιο γίνεται λίγο απότομο στις αλλαγές γενικά ο προγραμματισμός του είναι εύστοχος και δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με τις χειροκίνητες αλλαγές.

Ο κινητήρας είναι αρκετά ζωντανός (…τηρουμένων των αναλογιών) με τα 0-100 Km/h να έρχονται σε 9,5’’ και την τελική ταχύτητα να ξεπερνά τα 210 χλμ/ω στο κοντέρ ( …έτσι μου είπαν διάφοροι φίλοι των ειδικών που δοκιμάζουν τα αυτοκίνητα μόνο μέσα σε πίστες).

Όμως το πλαίσιο διψά για περισσότερη δύναμη, ειδικά στις παρατεταμένες γρήγορες στροφές, που θα ήθελες οι μπροστινοί τροχοί να μπορούν να σε τραβήξουν μέσα στην στροφή μετά το πλασάρισμα!

Γιατί ναι, το Audi A1 30 TFSI S-tronic όταν αρχίσεις να τρέχεις μεταμορφώνεται και το πίσω μέρος του ζωντανεύει βοηθώντας τον έμπειρο οδηγό να τοποθετήσει το αυτοκίνητο με μεταφορά βάρους πριν την στροφή-κάτι που το Polo δεν μπορεί να κάνει γιατί είναι πολύ μαλακό.

Τα πάντα μοιάζουν να λειτουργούν όπως πρέπει και με χαρά θα διαπιστώσεις ότι μετά από ένα σημείο το Α1 είναι προγραμματισμένο να φεύγει με τα τέσσερα και πάντα με προοδευτικό και απαλό τρόπο.

Αν εκείνη την στιγμή αργήσεις να πατήσεις φρένο πριν την στροφή το πίσω του μέρος θα ανοίξει την γραμμή του προς τα έξω χωρίς το ESP να γίνεται υστερικό και παρεμβατικό.

Αν οι ταχύτητες στις στροφές δεν ξεπερνούν τα 100-120 χλμ/ω, όλα σε αυτή την φάση  λειτουργούν όπως πρέπει, όμως αν τα χιλιόμετρα ανεβούν η δύναμη του κινητήρα δεν επαρκεί για να σε τραβήξει μέσα στην στροφή-και το παιχνίδι χαλάει…

Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό και ασφαλές VAG αυτής της κατηγορίας που έχω οδηγήσει- και αν είστε νέοι οδηγοί και θέλετε να αρχίστε να εξερευνήσετε την σπορ οδήγηση αυτό είναι το σωστό αυτοκίνητο, καθώς είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και στρίβει γρήγορα χωρίς να κρύβει εκπλήξεις.

Αν είστε ακόμη πιο έμπειρος οδηγός ίσως να βρείτε το δικό σας οδηγικό αφήγημα σε ένα ΜΙΝΙ, ή ακόμη καλύτερα σε κάτι λιγότερο επώνυμο που όμως έχει την ίδια τιμή και τα διπλά κυβικά εκατοστά… 😉

Συμπέρασμα

Το μεγάλο μου πρόβλημα με το Audi A1 30 TFSI S-tronic είναι η τιμή του που ξεκινά από €22,500, την ώρα που το πιο πλούσια εξοπλισμένο Polo με το ψηφιακό καντράν και τις πανέμορφες ζάντες του R Line κοστίζει €17,300.

Παράλληλα, οι εσωτερικοί χώροι στο πίσω κάθισμα του Polo για κάποιο περίεργο λόγο μου φάνηκαν μεγαλύτεροι-και αφού αισθητικά δεν διαφοροποιείται και πολύ από τα υπόλοιπα αδελφάκια του γκρουπ το μυαλό μου αρχίζει να λειτουργεί λογικά…

Το αυτοκίνητο της δοκιμής με το αυτόματο κιβώτιο και την διχρωμία ξεπερνά τα €27.500 και εγώ με τόσα πολλά χρήματα ξέρω ακριβώς τι θα ήθελα…

Φυσικά το ατού του Audi A1 30 TFSI S-tronic δεν είναι η χαμηλή τιμή- αλλά ο συνδυασμός της premium μάρκας με την οδηγική απόλαυση που πλησιάζει εκείνη των “Αγγλικών” αυτοκίνητων.

Θα μπορούσα να «ζήσω τον μύθο μου» με το Audi A1 30 TFSI S-tronic αν είχε λίγο πιο τολμηρή και συναρπαστική εμφάνιση που θα το έκανε να μοιάζει διαφορετικό από το VW Polo που προσφέρει περισσότερους χώρους και έχει ένα ισάξια όμορφο εσωτερικό.

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Audi A1 30 TFSI S-tronic δεν είναι το MINI που έχει ξεκάθαρα επιλέξει να είναι πιο νεανικό θυσιάζοντας χώρους και «δολοφονώντας» την εργονομία, αλλά το δίδυμο αδελφάκι που ακούει στο όνομα VW Polo το οποίο «κάνει check σχεδόν στα ίδια κουτάκια» χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά και κοστίζoντας €5.000 λιγότερα από το Α1. Είναι πολλά τα λεφτά και φοβάμαι ότι το υπέροχο Polo δεν χαρίζεται πουθενά στο μόλις λιγάκι πιο υπέροχο Α1!

Δεν με ευχαρίστησε

 • Η εξωτερική εμφάνιση που θα ήθελα να είναι πιο τολμηρή από εκείνη του Polo.
 • Η υπερβολική τιμή και η ποιότητα ορισμένων πλαστικών στο εσωτερικό.

Θα Θυμάμαι

 • Το στήσιμό της ανάρτησης και το απόλυτα ασφαλές και γραμμικό στρίψιμό.
 • Τον ροπάτο και οικονομικό κινητήρα και το όμορφο σχεδιαστικά εσωτερικό.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItaliano
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty