Όταν σταμάτησα στο Γερμανικό Νεκροταφείο, στον Διόνυσο,ο ήχος  από τα μέταλλα του Hyundai i30 Fastback N Performance 275 HP που κρύωναν και οι ανεμιστήρες που δούλευαν υπερωρίες για να επαναφέρουν την θερμοκρασία του κινητήρα σε αποδεκτά επίπεδα- παρά την ψύχρα που είχε τα ξημερώματα, μαρτυρούσαν ότι αυτό που είχε προηγηθεί εκείνη την Κυριακή δεν ήταν «καθώς πρέπει».

Το Hyundai i30 Fastback N Performance 275 HP είχε να μου αποδείξει πάρα πολλά, καθώς την χρονιά που πέρασε η Hatchback έκδοση του i30N ήταν το αυτοκίνητο που με είχε ξαφνιάσει –ευχάριστα- περισσότερο από κάθε άλλο που δοκίμασα και που άλλαξε την εικόνα της Hyundai για πάντα στο μυαλό μου.

Χάρη στο Hyundai i30N που ήρθε ξαφνικά από το πουθενά και μας άφησε όλους με ανοικτό το στόμα, κανείς μας δεν θα αστειευτεί ξανά για τα αυτοκίνητα των Κορεατών…

Hyundai i30 Fastback N_0007Όταν είχα δοκιμάσει την απλή έκδοση του Hyundai i30 Fastback είχα καταλήξει στο προσωπικό συμπέρασμα ότι μπορεί να προσφέρει 60 λίτρα μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και να είναι εμφανισιακά πιο όμορφο για τους περισσότερους, όμως αυτό δεν δικαιολογεί την κακή ορατότητα προς τα πίσω και κυρίως τα 100-120 επιπλέον κιλά που ζυγίζει σε σχέση με την ήδη αρκετά βαριά Hatchback έκδοση.

Ειδικά όταν μιλάμε για την έκδοση «Ν Performance» όπου κάθε γραμμάριο βάρους αφαιρεί πόντους ευχαρίστησης, η διαπίστωση ότι το βάρος του Hyundai i30 Fastback N Performance 275 HP πλησιάζει γεμάτο τα 1600 κιλά σίγουρα προκαλεί ανησυχίες…

Hyundai i30 Fastback N_0004Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουμε γιατί έχει φτιαχτεί το Hyundai i30 Fastback N Performance 275 HP και κυρίως να καταρρίψουμε τον μύθο που το θέλει να είναι μια διαφορετικής αισθητικής έκδοση του Hyundai i30N N Hatchback.

Θα σας αποδείξω ότι είναι ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο που μπορεί να βασίζεται απολύτως στα ίδια μηχανικά μέρη με το Hatchback, αλλά που εξαιτίας του μεγαλύτερου μεταξονίου που διαθέτει–αφού το Fastback πατάει πάνω στο πάτωμα της έκδοσης Station Wagon του i30- και με την ελαφρώς διαφορετική ρύθμιση των αναρτήσεων του είναι τελικά προγραμματισμένο να ικανοποιεί τις αναγκές ενός διαφορετικού οδηγού.

Τόσο διαφορετικό είναι που θα έπρεπε να λέγεται Hyundai i40N!

Εξωτερική εμφάνιση

Hyundai i30 Fastback N_0002Επειδή η πιο εμφανής διαφορά με την Hatchback έκδοση του i30 είναι προφανώς ο σχεδιασμός, ας ξεκινήσουμε από αυτόν αλλά ας το κάνουμε κοιτώντας το αυτοκίνητο από πίσω προς τα εμπρός για να δούμε πρώτα όσα είναι διαφορετικά και να καταλήξουμε σε εκείνα που μοιάζουν.

Σε κάθε περίπτωση το Hyundai i30 Fastback N Performance 275 HP έχει έναν έντονα ευρωπαϊκό αέρα στον σχεδιασμό του και αυτό είναι απολύτως λογικό αφού σχεδιάστηκε από το σχεδιαστικό τμήμα της Hyundai Ευρώπης και δέχτηκε τις επεμβάσεις του N Division που και αυτό είναι ουσιαστικά Ευρωπαϊκό.

Κοιτώντας το πίσω μέρος είναι σαφές ότι η Fastback γραμμή ταιριάζει στο i30 και του δίνει μια ξεχωριστή εμφάνιση που με έναν περίεργο τρόπο το κάνει να δείχνει ταυτόχρονα πιο σπορ αλλά και πιο κλασσικό.

Το πίσω μέρος του Hyundai i30 Fastback N Performance 275 HP -ειδικά στο λευκό χρώμα θυμίζει έντονα Mercedes CLA καθώς είναι φαρδύ και χαμηλό, ενώ η έντονη πίσω αεροτομή δεν θέλει να είναι διακριτική και έτσι είναι βαμμένη μαύρη στο τελείωμα της για να δείχνει τις διαθέσεις του αυτοκίνητου που κοσμεί.

Hyundai i30 Fastback N_010Χαμηλότερα υπάρχουν διαφορά «αεροδυναμικά βοηθήματα»… που τελικά βοηθούν το μάτι να νομίζει ότι βλέπει αεροτομές, αφού δεν βοηθούν σε κάτι ουσιαστικό ενώ κάτω από το διακριτικό κόκκινο σιρίτι που ορίζει τους προφυλακτήρες θα βρείτε δύο υπέροχες στρογγυλές εξατμίσεις που με τον ήχο τους κάνουν πολλά για την διάθεση του οδηγού!

Κοιτώντας το προφίλ του αυτοκινήτου σίγουρα το μάτι σταματά στις σχεδόν υπερβολικές δεκαεννίαρες ζάντες με τις τεράστιες δαγκάνες που είναι βαμμένες κόκκινες και φυσικά στην οροφή Fastback που στέκεται 2 ολόκληρα εκατοστά χαμηλότερα από εκείνη του Hatchback.

Ευτυχώς, το εντυπωσιακό προφίλ του αυτοκίνητου δεν είναι μόνο για λόγους εντυπωσιασμού αφού με το πίσω μέρος να ακολουθεί μια πιο αεροδυναμική γραμμή ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd του i30 βελτιώνεται από το 0,32 του Hatchback στο 0,297!

Hyundai i30 Fastback N_0009Από μπροστά η ομοιότητα με το Hatchback i30 είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστεί να κοιτάξεις το ένα αυτοκίνητο δίπλα στο άλλο για να διαπιστώσεις το ότι η γραμμή της οροφής στέκεται χαμηλότερα και έχει έναν πιο αεροδυναμικό σχεδιασμό.

Κατά τα αλλά το λογοτυπο N, οι μεγαλύτεροι αεραγωγοί και οι εισαγωγές αέρα για την ψύξη των φρένων βρίσκονται εκεί-και θα κάνουν δύσκολη την ζωή του αμύητου που θα θελήσει να βρει τις διαφορές.

Οι διαστάσεις του Hyundai i30N Fastback είναι 4.455 x 1.795 x 1.419 mm και όπως είναι αναμενόμενο στο εσωτερικό του περιμένει κανείς να βρει άνετους χώρους.

Εσωτερικό-Ποιότητα Κατασκευής

Η ξεχωριστή χαμηλή γραμμή του Hyundai i30 Fastback N Performance 275 HP είναι ξεχωριστή και πιο όμορφη από εκείνη του Hatchback, όμως πριν καθίσεις στο κάθισμα του οδηγού γνωρίζεις ότι η ορατότητα προς τα πίσω θα είναι προβληματική.

Πράγματι λοιπόν η ορατότητα προς τα πίσω είναι αρκετά περιορισμένη καθώς οι φαρδιές πίσω κολώνες σε συνδυασμό με το παράθυρο-που μπορεί να είναι μεγάλο σε επιφάνεια- όμως κοιτώντας μέσα από αυτό λόγω της μεγάλης του κλίσης θα διαπιστώσετε ότι ο κόσμος δείχνει… μικρότερος και λιγότερος φωτεινός!

Hyundai i30 Fastback N_00065Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικό όταν βρέχει καθώς δεν βοηθά η έλλειψη πίσω καθαριστήρα και φυσικά όταν προσπαθείτε να κάνετε όπισθεν για να παρκάρετε όπου η εντυπωσιακή αεροτομή και τα  προσκέφαλα που βρίσκονται μέσα στο οπτικό πεδίο κάνουν τον υπολογισμό των διαστάσεων του αυτοκίνητου στο παρκάρισμα σχεδόν αδύνατη.

Και όμως αυτά σε ένα αυτοκίνητο που το τιμόνι γράφει «Ν» στο δερμάτινο τιμόνι του είναι ένα μέρος του χαρακτήρα του.

Το δέρμα στο τιμόνι είναι ραμμένο με κόκκινη κλωστή, όπως και η «φούσκα» του επιλογέα, ενώ οι αλουμινένιες λεπτομέρειες στα πετάλια και τον επιλογέα (που γράφει Ν) φτιάχνουν την διάθεση και του χειρότερου γρουσούζη που θα καθίσει στο εσωτερικό.

Εκτός από τα πλήκτρα για την ρύθμιση του cruise control και του ηχοσυστήματος, το τιμόνι διαθέτει δυο μεγάλα κουμπία που το αριστερό βοηθά στην μετάβαση στα τρία προγράμματα λειτουργίας, ενώ το δεξί επιτρέπει την άμεση μετάβαση στα προγράμματα Ν και Custom με μια κίνηση.

Τα καθίσματα παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη αγκαλιάζοντας την πλάτη χωρίς όμως να είναι υπερβολικά ή σκληρά, ενώ και αυτά είναι ραμμένα με κόκκινη κλώστη και διαθέτουν το απαραίτητο λογότυπο Ν για να ξεχωρίζουν από εκείνα των απλών εκδόσεων.

Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία και κανένας τριγμός δεν ακούγεται στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινείται το αυτοκίνητο-και κυρίως πάρα το σκληρό σετάρισμα των αναρτήσεων που όπως θα δούμε παρακάτω διαθέτουν αμορτισέρ με ρύθμιση σε δύο στάδια της σκληρότητας τους.

Hyundai i30 Fastback N_00022Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό, όμως σε κάποια κρυφά σημεία όπως είναι τα σκιάδια, οι θήκες στις πόρτες και η κονσόλα θα μπορούσαν να έχουν λίγο καλύτερη ποιότητα στην αφή τους.

Η διαφοροποίηση των εκδόσεων Ν από τα απλά μοντέλα στο ταμπλό γίνεται από δύο κόκκινα σιρίτια στους πλαϊνούς αεραγωγούς αλλά και από τον πίνακα οργάνων.

Ο πίνακας οργάνων του Hyundai i30 Fastback N Performance 275 HP έχει τα κλασσικά δύο μεγάλα όργανα του Group Hyundai Kia που όμως διαθέτουν κόκκινους δείκτες και έχουν λογότυπα Ν.

Hyundai i30 Fastback N_0018Με μια πιο προσεκτική μάτια βέβαια δεν μπορεί να μην δεις ότι το ταχύμετρο τερματίζει τις ενδείξεις του στα 300χλμ/ω(!), ενώ και το στροφόμετρο ξεκινά την κόκκινη περιοχή του από τις 6,800 σαλ.

Μάλιστα σε μια καθόλου τυχαία αναφορά στην συγγένεια που έχει το τμήμα N της Hyundai με το αντίστοιχο M της BMW μέσω του επικεφαλής του τμήματος- Albert Biermann που είναι ο πρώην διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας- υπάρχουν τρία κίτρινα LED λαμπάκια που ανάβουν και περιορίζουν το όριο των στροφών του κινητήρα στις 6,200 σαλ όταν αυτός είναι κρύος-και σβήνουν προοδευτικά καθώς ζεσταίνεται.

Κάθε ομοιότητα με BMW, είναι τυχαία! 😉

Hyundai i30 Fastback N_033O πίνακας φωτίζεται από έναν όμορφο μπλε φωτισμό και στο επάνω μέρος του έχει μια σειρά από ενδεικτικές λυχνίες LED που με μια ματιά ειδοποιούν τον οδηγό για το πότε πρέπει να αλλάξει ταχύτητα.

Στην κεντρική κονσόλα του Hyundai i30N Fastback N Performance 275 υπάρχει το Multimedia Center το ηχοσύστημα και ο αποδοτικός ηλεκτρονικός κλιματισμός που φωτίζονται επίσης με το ίδιο μπλε φωτισμό.

Η οθόνη των νομίζω 10’’ (δεν την μέτρησα και δεν με ενδιαφέρει!) που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό ακολουθεί τις σχεδιαστικές επιταγές της μόδας.

Hyundai i30 Fastback N_029Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, όπως άλλωστε και η λειτουργία του διζωνικού κλιματισμού που βρίσκεται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα.

Από την κεντρική οθόνη μπορεί κανείς στα αυτοκίνητα του Ν Division να δει πιο πρόγραμμα έχει επιλέξει αλλά και να ρυθμίσει στο πρόγραμμα Custom πως ακριβώς θέλει την σκληρότητα του τιμονιού και των αναρτήσεων σε δυο θέσεις , το Rev Matching και τον ήχο της εξάτμισης και φυσικά το πρόγραμμα τροφοδοσίας σε τρεις θέσεις (Normal, Sport και…Eco).

Χώροι άνεση

Hyundai i30 Fastback N_00026Οι χώροι Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο είναι αρκετοί για πέντε ενήλικες τόσο για τα κεφάλια όσο και για τα γόνατα τους, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο χώρος αποσκευών που με τα σχεδόν 440 λίτρα του το τοποθετεί πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Το μόνο μειονέκτημα που έχει ο σχεδιασμός Fastback είναι ότι προκειμένου να μην βρίσκει το κεφάλι των ενηλίκων στην “fastback Hyundai i30 Fastback N_00020σχεδίασης” οροφή, ο πάγκος του πίσω καθίσματος έχει τοποθετηθεί κάπως χαμηλά και δεν υποστηρίζει πλήρως τους μηρούς των ψηλών επιβατών κουράζοντας έτσι τα γόνατα τους στις μεγάλες διαδρομές.

Από την άλλη πλευρά όμως χάρη στον επίπεδης σχεδίασης του «πάγκου» του πίσω καθίσματος και το φαρδύ εσωτερικό το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP μπορεί να φιλοξενήσει τρεις ενήλικες-και αυτό αποτελεί έκπληξη!

Κινητήρας-Μετάδοση

Κάτω από το καπό του Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP βρίσκεται ένας υπέροχος δίλιτρος κινητήρας με την προσθήκη υπερσυμπιεστή που για την περίσταση αποδίδει 275 ίππους και 353 Nm ροπής, ή 378Nm με overboost (1,2 bar).

Hyundai i30 Fastback N_023Η κίνηση μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός θετικού 6αριου κιβωτίου με μικρές διαδρομές στον επιλογέα, ενώ το πρόβλημα με το κόλλημα μεταξύ 2αρας-3ης που παρουσίαζε εκείνο το θαλασσί i30N Ηatchback που οδήγησε σαν test drive όλη Ελλάδα πέρυσι, εδώ δεν υπήρχε…

Με την βοήθεια του συστήματος rev-syncing, οι σχέσεις διαδέχονται η μια την άλλη σε σχεδόν μηδενικό χρόνο χωρίς τινάγματα ή σκορτσαρίσματα στις επιβραδύνσεις χάρη στον συγχρονισμό των στροφών του κινητήρα μεταξύ των ταχυτήτων.

Στην πράξη ο κινητήρας είναι αρκετά γραμμικός και τραβά από χαμηλά, με μια μικρή «βύθιση» της καμπύλης ροπής στις περίπου 4,000 σαλ-που όμως εξαφανίζεται αν επιλέξετε το πρόγραμμα Sport, ή κάτι καλύτερο…

Ο ήχος του δεν είναι καθόλου τυχαίος και έχει συντεθεί έτσι ώστε ακόμη και στο πρόγραμμα Normal να σου θυμίζει κάθε στιγμή τι οδηγάς… και να ανοίγεις τα παράθυρα για να μην χάσεις καμία νότα!

Η μόνη περίπτωση να ακούγεται σαν κανονικό αυτοκίνητο είναι να επιλέξετε το πρόγραμμα Eco, αλλά αμέσως μετά θα πρέπει να πάτε να κοιταχτείτε σε κάποιο γιατρό… καθώς εδώ μιλάμε για το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP!

Hyundai i30 Fastback N_0010Με το πρόγραμμα Ν που χρησιμοποιούσα μονίμως, η κατανάλωση κυμαίνεται μέσα στην πόλη γύρω στα 9-10 λίτρα-με έναν κανονικό οδηγό, όμως εγώ κατάφερα να φτάσω ακόμη και τα 16 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα μαρσάροντας σαν «κάγκουρας» στα φανάρια και φτάνοντας τον κινητήρα στον κόφτη με κάθε ευκαιρία για να ακουστεί το «μπαμ-μπαμ» από την εξάτμιση…

Στιγμές ντροπής ζήσαμε με την οικογένεια μας, καθώς όλα τα μέλη αρνούνταν να μπουν μέσα όταν οδηγούσε η μαμά και απαιτούσαν να οδηγήσει ο μπαμπάς, ή να πάμε με το άλλο αυτοκίνητο… που καλό θα ήταν το οδηγεί ο μπαμπάς.

«Όταν έρχεσαι στο σχολείο να μας πάρεις ακούγεσαι στην ανηφόρα από μακριά- και οι άλλοι γονείς κουνάνε το κεφάλι τους όταν σε βλέπουν», είπε η κόρη μου σε μια στιγμή απόγνωσης!

Κάτι είχα πάθει εκείνες τις μέρες…

Για την διαδικασία 0-100 χλμ/ω μέτρησα με το κινητό μου 6,55 δευτερόλεπτα-τιμή που είναι αξιοπρεπής, όμως δεν εντυπωσιάζει όπως για παράδειγμα τα 5,5 δλ του Seat Leon 300 HP.

Η αίσθηση στην επιτάχυνση μοιάζει να είναι αρκετά επιβαρυμένη συγκρινόμενη ακόμη και με εκείνη που είχα αποθηκεύσει στην μνήμη μου όταν είχα οδηγήσει την έκδοση Hatchback. Προφανώς τα 100-120 κιλά του επιπλέον βάρους της έκδοσης fastback επιδρούν αρνητικά στις επιδόσεις επιτάχυνσης και σίγουρα στην αίσθηση των επιδόσεων που έχει ο οδηγός- αν έχει οδηγήσει και τα δύο αυτοκίνητα.

Αντίθετα χάρη στην άριστη αεροδυναμική- κάποιοι μου είπαν ότι όχι μόνο φτάνει εύκολα τα 250 χλμ/ω, αλλά τα ξεπερνά κατά πολύ κιόλας-όμως δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν ξέρω-φήμες έχω ακούσει…

Εγώ, αυτά τα ακούω από τους τολμηρούς καθώς όπως είναι γνωστό ποτέ δεν τρέχω στις δοκιμές και πάντα τηρώ τον ΚΟΚ, ενώ ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών ποτέ σε αυτά που γράφω δεν παρακινώ κανέναν να οδηγεί γρήγορα.

Αν κάποιος αγοράσει το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP εγώ του προτείνω να κινηθεί μέχρι το πολύ 130 χλμ/ω και στις στροφές να κινείται όπως αν είχε πάρει το diesel. Απλά όταν σταματάει να κάθεται να το βλέπει…

Τι?? όχι?!

Έχει και η υποκρισία την πλάκα της… δεν νομίζετε?

Κλείνοντας στο ίδιο πνεύμα να σας παρακινήσω στα αλήθεια να αναζητήσετε τις επιδόσεις οικονομίας σε άλλους πιο εγκρατείς ιστότοπους, γιατί σε αυτόν τον τομέα τα έκανα θάλασσα και αυτή την φορά!

Τεχνολογίες «Ν»

Αδιαφορώντας για ανούσια και ενοχλητικά συστήματα, όπως η διατήρηση της απόστασης από τον προπορευόμενο όχημα και την διατήρηση της πορείας μέσα σε μια λωρίδα, το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP εστιάζει την προσοχή του σε τεχνολογίες που εξαργυρώνονται αποκλειστικά στην οδηγική απόλαυση.

Έτσι έχουμε:

 • «N Corner Carving Differential»:Είναι το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο περιορισμένης ολίσθησης διαφορικό που φροντίζει με την βοήθεια των αισθητήρων του ABS να περιορίζονται τα «κλοτσήματα» στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση και να μεταφέρεται η δύναμη στον τροχό με την μεγαλύτερη πρόσφυση μέσα στην στροφή με πλήρες φορτίο από τον κινητήρα.
 • N Power Sense Axle: Είναι ένας συνδυασμός μιας γεωμετρία ανάρτησης με μηδενικό κάμπερ (διαβάστε περισσότερα εδώ https://www.carthrottle.com/post/what-is-scrub-radius-and-why-is-it-important/)) που με την βοήθεια των ενεργών αμορτισέρ εξασφαλίζει περιχρισμένες κλίσεις στις στροφές και μικρότερη βύθιση στο φρενάρισμα, ακρίβεια στην αίσθηση του τιμονιού, καλύτερη αίσθηση στην θέση της ευθείας και γραμμικότητα στο στρίψιμο- με μόνο αντάλλαγμα την μικρή ακτίνα στροφής που περιορίζει την ευελιξία μέσα στην πόλη και στο παρκάρισμα..
 • N Grin Control System: Είναι το περιβόητο σύστημα επιλογής οδηγιών προγραμμάτων που επεμβαίνει στην απόκριση του γκαζιού, στην σκληρότητα της ανάρτησης, τον ήχο της εξάτμισης και τον συντονισμό των στροφών του κινητήρα και μετάδοσης (Rev Syncing). Τα προγράμματα λειτουργιάς είναι τα εξής:
  1. Eco Μια άχρηστη θέση που φημολογείται ότι επιτυχαίνει οικονομία στα καύσιμα. Μην την χρησιμοποιείτε, είναι ανέκδοτο!
  2. Normal Η απόκριση του γκαζιού είναι προσανατολισμένη προς την καθημερινότητα, η εξάτμιση δεν κάνει πολύ θόρυβο, η ανάρτηση είναι στην μαλακή της θέση (..παραμένοντας σκληρή), δεν λειτούργει το Rev Syncing και το τιμόονι έχει πιο έντονη υποβοήθηση .
  3. Sport Η χαρτογράφηση του γκαζιού δίνει πιο άμεσες αντιδράσεις στον κινητηρα, η εξάτμιση δεν κάνει μέτριο θόρυβο, η ανάρτηση παραμένει στην μαλακή της θέση (..παραμένοντας σκληρή), δεν λειτούργει το Rev Syncing και το τιμόνι γίνεται λίγο πιο άμεσο .
  4. N Mode: Ο Ταρζάν προσγειώνεται μέσα στο καπό σας! Η εξάτμιση κάνει «μπαμ-μπούμ» όταν αφήνετε το γκάζι στις ψηλές στροφές, η χαρτογράφηση στο γκάζι γίνεται άγρια, το ESP χαλαρώνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το Rev Syncing μπαίνει στο παιχνίδι και στο κατέβασμα ο κινητήρας ανεβάζει στιγμιαία στροφές ώστε να συντονίζεται με την μετάδοση. Το τιμόνι και τα φρένα γίνονται πιο σκληρά και άμεσα, ενώ τέλος οι αναρτήσεις μετατρέπονται σε «τούβλα» που έχουν απόλυτο νόημα στην πίστα, αλλά που προβληματίζουν στους δημόσιους δρόμους με αναπηδήσεις ακόμη και στο φρενάρισμα.
  5. N-Custom: Δίνει το δυνατότητα να επιλεχθούν ξεχωριστά τρεις θέσεις χαρτογράφησης για τον κινητήρα, δύο για την ανάρτηση και τα φρένα, τρεις για το Rev-Syncing και δύο για τον ήχο της εξάτμισης. Προσωπικά, είχα επιλέξει τις ρυθμίσεις του N Mode με την ανάρτηση στην μαλακή της ρύθμιση.

Αναρτήσεις-Φρένα

Hyundai i30 Fastback N_00444Οι αναρτήσεις του Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι προσανατολισμένες στην γρήγορη οδήγηση.

Παρόλα αυτά, το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP σε σχέση με την hatchback έκδοση έχει σαφέστατα έναν πιο «άνετο» προσανατολισμό αφού έχει 5% μαλακότερα ελατήρια, πιο λεπτή κατά 1 mm εμπρός αντιστρεπτική και πιο μακριά και άνετα bump stops.

Στην θέση Normal οι ρυθμίσεις των αμορτισέρ είναι σκληρές αλλά παρέχουν μια στοιχειώδη άνεση που την κάνει ανεκτή την καθημερινή συμβίωση, ενώ στην θέση Sport είναι κατάλληλη για την πίστα και παραμένει εντελώς ακατάλληλη για τον δρόμο.

Hyundai i30 Fastback N_0003Τα φρένα έχουν τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα με κόκκινες δαγκάνες και δεν είναι Βrembo-αλλά έτσι για σπάσιμο καταφέρνουν να σταματήσουν το αυτοκίνητο από την ταχύτητα των 100χλμ/ω σε μόλις 36 μέτρα!

Η Hyundai σκέφτηκε ότι μπορεί πλέον να φτιάξει και μόνη της δαγκάνες φρένων χωρίς να πληρώνει δικαιώματα σε τρίτους και πολύ καλά έκανε αφού τα φρένα είναι πανίσχυρα και πρακτικά ακούραστα.

Στην πόλη

Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα όταν ξεκινάει το αυτοκίνητο από το μπουτόν εκκίνησης είναι το Normal και έτσι οι αναρτήσεις είναι ρυθμισμένες ήδη στην μαλακή τους θέση, ωστόσο, μην έχετε αυταπάτες… το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP είναι φτιαγμένο για να κινείται γρήγορα και έτσι ακόμη και στην πιο άνετη ρύθμιση είναι αρκετά σκληρό, απόλυτο και απότομο στην διαχείριση των «αστικών τάφρων».

Hyundai i30 Fastback N_0005Οδηγώντας στα προάστια της Αθήνας αρκετές φορές ράγισε η καρδία μου όταν οι πανάκριβοι τροχοί κοπανούσαν σε ανωμαλίες που αρχικά δεν μου γέμιζαν το μάτι, αλλά που η ανάρτηση του Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP τις ανακάλυπτε με ευκολία.

Κάθε ανωμαλία καταγράφεται από τα μαλακά μόρια-και παρόλο που το εσωτερικό του αυτοκινήτου μοιάζει σκαλισμένο από ένα κομμάτι και τίποτα δεν τρίζει- ο ήχος των πανάκριβων τροχών διαμέτρου 19’ που σκάνε πάνω στις τριτοκοσμικές λακκούβες ξεσκίζουν την ψυχή.

Δεν φταίει η σκληρή ανάρτηση του για τα χάλια των δρόμων μας, αλλά σίγουρα τα αναδεικνύει..

Hyundai i30 Fastback N_00065Σε ότι αφορά την άνεση πραγματικά πότε δεν ένοιωσα ότι με κούρασε παρά του τροχούς των 19’, όμως σκέφτομαι ότι εάν κάποιος πάρει την απλή έκδοση με τους 250 ίππους και τις ζάντες των 18’’ θα έχει ένα αυτοκίνητο που θα είναι πιο συμβατό με την καθημερινότητα!

Το τιμόνι χωρίς να χαρακτηρίζεται άνετο παραμένει μαλακό, όμως η μεγάλη ακτίνα στροφής που επιβάλλει η γεωμετρία της μπροστινής αναρτήσεως κάνει την διαδικασία του παρκαρίσματος και των αναστροφών μέσα στην πόλη προβληματική.

Η ορατότητα προς τα πίσω είναι επίσης ένας παράγοντας που θα σας προβληματίσει τόσο στις αλλαγές λωρίδας όσο και στο παρκάρισμα όπου θα πρέπει να στηρίζεστε αποκλειστικά στην κάμερα οπισθοπορείας.

Hyundai i30 Fastback N_00031Παρόλα αυτά, διαπίστωσα ότι μέσα στην πόλη ο κόσμος κοντοστέκεται και κοιτά το αυτοκίνητο με ενδιαφέρον, είτε επειδή τους αρέσει, είτε επειδή σκέφτονται «κοίτα που έφτασε η Hyundai ρε φίλε»…

Έτσι κάθε προσπάθεια να αλλάξω λωρίδα συνοδευόταν από την αυτόματη παραχώρηση προτεραιότητας από εκείνους που το θαύμαζαν, ή που ήθελαν να ρωτήσουν κάτι στο επόμενο φανάρι.

Στην περίπτωση μου φυσικά-μόλις οι οδηγοί με έκπληξη έβλεπαν ότι το αυτοκίνητο το οδηγούσε γυναίκα-εισέπραττα το γνώριμο «αει πλύνε κανένα πιάτο» βλέμμα, αλλά κάπως πιο φιλτραρισμένο πρέπει παραδεχτώ…

Hyundai i30 Fastback N_0024Το εντυπωσιακό είναι ότι ο πανίσχυρος κινητήρας αν δεν πιεστεί δεν γίνεται θορυβώδης, ενώ η πρακτικότητα και οι λύσεις σε χώρους που προσφέρει το αμάξωμα του i30 σε κάνουν μετά από λίγο να εθίζεσαι-και ξαφνικά παύεις να ενοχλείσαι από την σκληρότητα των αναρτήσεων και αρχίζεις να ζεις στον φανταστικό κόσμο του “Fast N’ Furious”..

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης, αλλά και των υπολοίπων επιβατών.

Το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP όμως έχει τελικά φτιαχτεί για να ταξιδεύει και πράγματι στον αυτοκινητόδρομο βρίσκεται στο σπίτι του.

Στον αυτοκινητόδρομο

Βοηθούμενο από θετικό τιμόνι το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP ταξιδεύει ανεπηρέαστο από τους πλάγιους ανέμους και στρίβει στις παρατεταμένες στροφές με μια σιγουριά που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου.

Hyundai i30 Fastback N_003Δεν θέλω να αναφερθώ στις ταχύτητες που στριβεί στον Μπράλο αλλά και στις στροφές της Υλίκης-γιατί όπως αναλύσαμε νωρίτερα δεν τρέχω ποτέ πάνω από το όριο των 130 χλμ.ω.

Ωστόσο μου είπαν ότι στην θέση Sport στην Υλίκη το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 στρίβει με απόλυτη σιγουριά με το κοντέρ να βρίσκεται σταθερά πάνω από την 2η εκατοντάδα χιλιομέτρων με το τιμόνι να διαβάζει άριστα τον δρόμο και τις αντιδράσεις της ανάρτησης.

Ακόμη και σε μια δυο στροφές που έχουν διαμήκεις ανωμαλίες στην αριστερή λωρίδα, αν μείνεις στο γκάζι το πλαίσιο τις απορροφά χωρίς να συμβαίνει τίποτε.

Το μεγαλύτερο κατά 6 εκατοστά μεταξόνιο και η πιο ισορροπημένη κατανομή βαρών σε σχέση με το Hatchback συνδυάζονται με την άριστη αεροδυναμική της έκδοσης Fastback κάνοντας την να στέκεται στις υψηλές ταχύτητες στον πιο σταθερά όχι μόνο από την Hatchback έκδοση του i30N, αλλά και από πολλά βαριά ονόματα της αυτοκίνησης.

Hyundai i30 Fastback N_060H απουσία αεροδυναμικών θορύβων στο εσωτερικό στις υψηλές ταχύτητες με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη ενώ η άριστη ηχομόνωση από τον κινητήρα και τις αναρτήσεις μαζί με την πολύ μακριά 6ηταχύτητα αφήνουν την φασαρία μακριά από τα αυτιά των επιβατών που απολαμβάνουν το ταξίδι τους σε ένα άνετο και πολιτισμένο περιβάλλον.

Στον αυτοκινητόδρομο λοιπόν καταλαβαίνεις ότι η στόχευση στης Hyundai με αυτό το αυτοκίνητο ήταν η γρήγορη μετακίνηση στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους και όχι τόσο τα παιχνίδια στους ορεινούς δρόμους και την πίστα.

Είναι ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο που θα έπρεπε να λέγεται για παράδειγμα Hyundai i40N Performance 275 HP και να μην υπάρχει καμία αναφορά στο Hyundai i30N που είναι άλλο αυτοκίνητο, με άλλη στόχευση.

Στρίβοντας

Ξημερώνει και περπατώντας στις μύτες των ποδιών μου έκλεισα προσεκτικά την πόρτα του σπιτιού προσπαθώντας να βάλω στην σειρά τις εμπειρίες που μάζεψα από την συμπεριφορά του αυτοκινήτου στις παρατεταμένες στροφές του Μπράλου.

Hyundai i30 Fastback N_011Ήξερα ότι το μεγαλύτερο μεταξόνιο και οι πιο μαλακά ρυθμισμένες αναρτήσεις θα είχαν σίγουρα επίπτωση και στις κλειστές στροφές της γειτονικής μου διαδρομής που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλα τα αυτοκίνητα του οδηγώ.

Από Διόνυσο για Αγ. Πέτρο ξημερώματα Κυριακής που τα λατομεία δεν λειτουργούν και που όσοι διασκεδάζουν αργά κοιμούνται ήδη.. Βλέπω το βίντεο που τράβηξα και διαπιστώνω ότι στις διαδρομές που έκανα δεν συνάντησα ούτε ένα αυτοκίνητο από την αντίθετη πλευρά!

Η πρωινή δροσιά είναι βάλσαμο για το turbo που στέλνει πυκνό καθαρό αέρα στο μοτέρ!

Οδηγώντας στην αγαπημένη μου διαδρομή επέλεξα αρχικά το πρόγραμμα Sport με απενεργοποιημένο το ESP- το οποίο όμως όπως διαπίστωσα, ενώ αρχικά επιτρέπει ένα ελαφρύ σπινάρισμα των τροχών μετά από λίγο και με απόλυτα διακριτικό τρόπο επεμβαίνει ισορροπώντας την υποστροφή.

Hyundai i30 Fastback N_014Αν το οδόστρωμα είναι καλό, είναι σχεδόν αδύνατον να νοιώσεις ότι το ESP κόβει τον κινητήρα,  καθώς το διαφορικό και η ανάρτηση μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ροπής στον δρόμο και το Hyundai i30N Performance 275 HP πετιέται μπροστά-και μέσα στην στροφή.

Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι σαφώς αυξημένες, λόγω της ελαφρά μαλακότερης ανάρτησης, ενώ το μεγαλύτερο μεταξόνιο και η σωστότερη κατανομή βάρους που έκανε το αυτοκίνητο υποδειγματικό στις παρατεταμένες στροφές εδώ μοιάζει να αφαιρεί πόντους από την διασκεδαστική συμπεριφορά της hatchback έκδοσης.

Και τότε πατάς το κουμπί «Ν» και τότε όλοι οι διάβολοι της κόλασης ξεχύνονται μπροστά σου!

Ο ήχος- ώ θεέ μου ο ήχος σε κάνει τελικά να χάνεις δευτερόλεπτα, καθώς σε κάθε αλλαγή χαλαρώνεις στιγμιαία περιμένοντας να ακούσεις τα σκασίματα. Έχω όμως την αίσθηση ότι λόγω του μεγαλύτερου μεταξονίου και ίσως λόγω της καλύτερης ηχομόνωσης ότι το Fastback κάνει λιγότερη φασαρία από το Hatchback-και αυτό σε αυτή την διαδρομή δεν είναι καλό!

Η ανάρτηση χωρίς να γίνεται «τούβλο» περιορίζει σημαντικά τις κλίσεις του αμαξώματος μέσα στην στροφή και με την βοήθεια του N Power Sense Axle σε κλάσματα δευτερολέπτου σκληραίνει την συμπίεση των εξωτερικών αμορτισέρ στην στροφή, ή των μπροστινών στο φρενάρισμα περιορίζοντας τα φαινόμενα που προκαλεί η μεταφορά βάρους.

Τα φρένα είναι πανίσχυρα και μετά από 30 λεπτά βασανιστηρίων το μόνο που μαρτυρούσε την ταλαιπωρία ήταν η μυρωδιά των υλικών τριβής τα οποία παρότι είχαν πυρώσει εξακολουθούσαν να φρενάρουν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο.

Η αίσθηση που δίνει το τιμόνι σε σχέση με το τι συμβαίνει στις μπροστινές ρόδες κερδίζει αμέσως την εμπιστοσύνη του οδηγού καθώς είναι απόλυτα ακριβές χωρίς να γίνεται βαρύ..

Καθώς ο ρυθμός ανεβαίνει προσπαθώ να κάνω το πίσω μέρος να γυρίσει πριν την στροφή και το Fastback ανταποκρίνεται, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση συγκριτικά με το Hatchback που η μπροστινόβαρη κατανομή βάρους επέτρεπε στην ουρά να ανοίξει την πορεία της πιο εύκολα.

Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά αρκετές φορές που θέλησα να διώξω το πίσω μέρος με τα φρένα χρειάστηκε να ζητήσω την βοήθεια του χειρόφρενου που ευτυχώς στα Hyundai παραμένει μηχανικό!

Μέσα στην στροφή το Hyundai i30N Performance 275 HP με την βοήθεια του «N Corner Carving Differential» απλώνει τους 275 ίππους με ένα τρόπο που τους κάνει να φαίνονται λίγοι καθώς τραβούνε το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτά το τιμόνι-δηλαδή την έξοδο.

Σε σχέση με το hatchback πρέπει να παρατηρήσω ότι η ιπποδύναμη μοιάζει να είναι λιγότερη και αντικειμενικά –λόγω του αυξημένου βάρους, αλλά και υποκειμενικά εξαιτίας της καλύτερης ηχομόνωσης της έκδοσης Fastback που πνίγει τον θόρυβο από τα μηχανικά μέρη.

Hyundai i30 Fastback N_0044Στο τέλος όμως εκείνο που μένει είναι το πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός του LSD και της ειδικής γεωμετρίας της ανάρτησης και η ασφάλεια με την όποια μπορείς να κινηθείς γρήγορα με καθαρές γραμμές, ειδικά αν επιλέξεις το λίγο πιο παρεμβατικό πρόγραμμα sport .

Σε ρυθμούς πίεσης το όργανο μέτρησης της κατανάλωσης έδειξε περίπου 18-20λίτρα/ 100(!), αλλά χαλάλι του γιατί το αυτοκίνητο αυτό αξίζει κάθε σταγόνα της βενζίνης 100 οκτανίων που καίει!

Σταμάτησα να κοιτάξω το μαγευτικό ξημέρωμα και να βγάλω μια φωτογραφία για την σελίδα στο Facebook, όταν είδα ότι η δημοσίευση έγράφε ότι βρίσκομαι στην “Τοποθεσία Γερμανικό Νεκροταφείο”!

Τι να ήθελε να μου πει η στιγμή?

Συμπέρασμα (Hyundai i40N Performance!)

Με μια τιμή που βρίσκεται στην περιοχή των €30,000 και με πέντε χρόνια εγγύηση το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP παραμένει ένα αυτοκίνητο με άριστη αναλογία διασκέδασης/€, αλλά σε αντίθεση με το Hatchback αδελφάκι του δεν έχει φτιαχτεί για να στρίβει στον Διόνυσο, αλλά για να ταξιδεύει στις Autobahn και να ανταγωνίζεται τα κορυφαία sedan των Γερμανών.

Ίσως αυτό να ήθελε να μας πει η «στιγμή» στον Διόνυσο!

Hyundai i30 Fastback N_003Έχει λίγο πιο άνετη ανάρτηση, μεγάλύτερους χώρους και έναν ενδιαφέροντα αεροδυναμικό σχεδιασμό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μοντέλα της Hyundai-και όχι μόνο, ενώ είναι σταθερότατο και ήσυχο στις μεγάλες ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου όπου το Hatchback i30N παρουσιάζει κάποιες ανησυχίες.

Φυσικά το επιπλέον βάρος του αμαξώματος κάνει τους 275 ίππους να φαίνονται λιγότερο εντυπωσιακοί, ενώ η ορατότητα προς τα πίσω δημιουργεί προβλήματα μέσα στην πόλη, ομώς είναι σίγουρα πιο εντυπωσιακό στο μάτι-και αυτό για κάποιους έχει μεγάλη αξία.

Από ότι καταλαβαίνετε το Hyundai i30N Performance 275 HP, παρότι μοιράζεται τα ίδια μηχανικά μέρη με το i30N hatchback είναι ρυθμισμένο να είναι ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο με τον δικό του χαρακτήρα και θα του άξιζε να ονομάζεται Hyundai i40N Performance!

Είμαι σίγουρη ότι τώρα θα αναρωτιέστε ποιο είναι το καλύτερο και ποιο θα προτιμούσα…

Hyundai i30 Fastback N_0001Και τα δύο είναι υπέροχα, απλά αν η χρήση που κάνετε περιλαμβάνει περισσότερο αυτοκινητόδρομο τότε το Hyundai i30N Fastback N Performance 275 HP θα κάνει καλύτερα την δουλειά, ενώ εάν θέλετε να λυσσάτε στις στροφές και την πίστα, το Hatchback θα παραμένει πάντα επίκαιρο.

Ποιο θα διάλεγα? Δεν θέλει ερώτηση…

Τα ταξίδια που κάνω πλέον είναι λιγοστά- και καθώς η επιτήρηση των αυτοκινητοδρόμων έχει γίνει πολύ αυστηρή, η λύση του Hatchback παραμένει πιο κατάλληλη για τα γούστα μου και την χρήση που θα ονειρευόμουν να κάνω.

Δεν με ευχαρίστησε

 • Το αυξημένο βάρος που επειρεάζει τις επιδόσεις και την συμπεριφορά στις στροφές.
 • Η ορατότητα προς τα πίσω και η μεγάλη ακτίνα στροφής που δυσκολεύει τους ελιγμούς στην πόλη.

Θα Θυμάμαι

 • Τον εκρηκτικό κινητήρα με τον υπέροχο ήχο και το ξεχωριστό design στο αμάξωμα.
 • Την συναρπαστική συμπεριφόρα στις κλειστές στροφές και το εντυπωσιακό πάτημα στις πολύ υψηλές ταχύτητες.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες