Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADΔοκιμή BMW X3 2.0i MY08 - VeteranCar Test Drive

Δοκιμή BMW X3 2.0i MY08 – VeteranCar Test Drive

Το 2008 έγινε ένα ελαφρύ face-lifting στο δημοφιλές SUV του βαυαρού κατασκευαστή που ευτυχώς δεν ήταν τόσο εκτενές ώστε να επηρεάσει ουσιαστικά την εικόνα του αυτοκινήτου. bmw X3_2.0i_039

Οι διαφορές της BMW X3 2.0i MY08 με την πρώτη γενιά στο εξωτερικό συνοψίζονται στους νέους προφυλακτήρες που είναι βαμμένοι στο χρώμα του αμαξώματος, στα νέα πίσω φωτιστικά (που έχουν ένα LED Loοk- χωρίς όμως να είναι!) καθώς και στην μεταφορά των προβολέων ομίχλης από τους προφυλακτήρες που ήταν πριν λίγο χαμηλότερα στο σπόιλερ.

Γενικά, για να βρεις τις διαφορές θα πρέπει να ξέρεις τι να προσέξεις-κάτι που όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά που αντιθέτως δείχνει πίστη και σεβασμό τόσο στο αρχικό design όσο και στους αγοραστές της αρχικής έκδοσης οι οποίοι δεν νοιώθουν ότι τα αυτοκίνητα τους απαξιώνονται από το face-lifting.

Το BMW X3 2.0i MY08 της δοκιμής είχε κοντά 140,0000 χλμ, αλλά ήταν φρεσκοβαμμένο, με φρέσκο δερματινο σαλόνι και  ήταν εξοπλισμένο με το πακέτο “M Sports” το οποίο περιλαμβάνει λίγο πιο φουσκωμένους προφυλακτήρες, εμβλήματα «Μ» στους εμπρός μασπιέδες, ένα σπορ δερμάτινο τιμόνι και λεβιέ ταχυτήτων, όπως επίσης δερμάτινα καθίσματα τύπου Bucket.

bmw X3_2.0i_035Εκείνο όμως που το έκανε να ξεχωρίζει ήταν οι πανέμορφές 18αρες ζάντες που πίσω φοράνε και πιο φαρδιά ελαστικά διαστάσεων 255/45/18- αντί για 235/50/18 που φοράνε οι εμπρός τροχοί!

Το κόστος του συγκεκριμένου πακέτου πλησίαζε τότε που το αυτοκίνητο ήταν καινούριο το εξωπραγματικό ποσό των €11,000-μια τιμή που σήμερα ξεπερνά την αξία του ίδιου ενός τέτοιου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου!

Πάντως εάν είστε λάτρης του στυλ δεν μπορείτε να αρνηθείτε το γεγονός ότι αυτές οι ζάντες ολοκληρώνουν οπτικά το design του αυτοκινήτου.

Εσωτερικό                                                                                 

bmw X3_2.0i_037Το εσωτερικό οπτικά είναι απαράλλακτο με την πρώτη γενιά και το μόνο που εντόπισα ήταν κάποιες μικροδιαφορές στις θήκες στις πόρτες όπου το πρακτικό διχτάκι έδωσε την θέση του σε ένα μια πιο «καθώς πρέπει» πλαστική θήκη, καθώς και διαφορετικές ράγες στήριξης στο πάτωμα του χώρου αποσκευών.

Ο πίνακας οργάνων παρόλο που μοιάζει- και είναι λιτός, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και είναι καλαίσθητος. Οι ενδείξεις είναι ακριβείς, με το κοντέρ να «κλέβει» μόνο 2-5% ενώ και η ένδειξη του βενζινόμετρου να είναι απόλυτα ακριβής.

Η εικόνα της κεντρικής κονσόλας πάντως είναι απέριττη και όλα βρίσκονται εκεί που θα περίμενες να είναι – και αυτό μου αρέσει πολύ. Κάτι που δεν μου αρέσει είναι ότι δεν υπάρχει ένα ρολόι που να λέει μόνο την ώρα- παρόλο που η ώρα προβάλλεται σε δύο οθόνες.

bmw X3_2.0i_036Το ένα ρολόι βρίσκεται κάτω από το ταχύμετρο, αλλά συνήθως η οθόνη χρησιμοποιείται για να προβάλλει άλλες πιο χρήσιμες ενδείξεις (θερμοκρασία, κατανάλωση κτλ), ενώ το άλλο προβάλλει την ώρα εναλλάξ με την συχνότητα στην οθόνη του ραδιοφώνου. Πιστέψτε με χρειάζεται ένα σταθερό ρολόι!

Τα καθίσματα είναι ανατομικά, ρυθμίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις και παρέχουν πολύ καλή στήριξη. Τα πίσω καθίσματα θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο μαλακά, αφού ακούσαμε παράπονα από τους πίσω επιβάτες μετά από πολύωρα ταξίδια.

Πάντως πέντε άτομα χωράνε άνετα μαζί με τα πράγματα τους που θα βολευτούν στον χώρο των αποσκευών χωρίς δυσκολία.

Στο εσωτερικό πάντως του συγκεκριμένου αυτοκινήτου με εντυπωσιάσαν το δερμάτινο τιμόνι με το σήμα Μ, τα καινούρια καφέ δερματίνα καθίσματα που είχαν μόλις τοποθετηθεί και η όμορφη αλουμινένια επένδυση του ταμπλό που -όλα μαζί, κατάφερναν να κρύψουν την ηλικιά του σχεδιασμού.

Κινητήρας-Μετάδοση

Η BMW X3 2.0i MY08 ζυγίζει «στεγνή» σχεδόν 1800 κιλά και έτσι ο γνωστός τετρακύλινδρος κινητήρας «πασπαρτού» που γνωρίσαμε στην Ζ4 αποδίδοντας εδώ μόνο 150 ίππους έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο.

Όμως οι μηχανικοί της BMW δεν είναι «χθεσινοί» και έτσι εξόπλισαν το μικρότερο μοντέλο της σειράς με ένα κοντό κιβώτιο 6 σχέσεων που δίνει στο BMW X3 2.0i MY08 την ζωντάνια και τις επιδόσεις που χρειάζεται για να μπορεί να φέρει χωρίς ντροπή το σήμα της εταιρείας.

bmw X3_2.0i_031Οι επιδόσεις δεν είναι καθόλου άσχημες και με τα 195 χλμ, ενώ και τα 11,5 δευτερόλεπτα δεν βγάζουν φωτιά στον δρόμο, αλλά είναι στα πλαίσια των σημερινών diesel SUV.

Εκμεταλλευόμενοι πρώτα την έξυπνη τετρακίνηση που δεν σπαταλά την δύναμη του κινητήρα σε τριβές όταν δεν χρειάζεται και μετά το κοντό εξάρι οι μηχανικοί κατάφεραν να στραγγίξουν όλη την δύναμη από τον μικρό κινητήρα κάνοντας την BMW X3 2.0i MY08 να μην φοβάται τις συγκρίσεις ακόμη και 12 χρόνια αργότερα.

Με την δεύτερη ταχύτητα στον κόφτη το BMW X3 2.0i MY08 θα γράψει μόνο 82 χλμ στο κοντέρ, ενώ η 5η ταχύτητα θα «σκάσει» στα 195 -και χρειάζεται μια μεγάλη ευθεία και υπομονή- για να δείτε 200 χιλιόμετρα την ώρα στο κοντέρ με την μάλλον μακριά 6η να αναγκάζει τον κινητήρα να περιστρέφεται με 5,300σαλ.

Ίσως να πάει και λίγο ακόμα, αλλά δεν έχει νόημα… Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ταξιδεύοντας με 6η και 150-160 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο το αυτοκίνητο είναι ήσυχο (όχι όσο τα 6κύλινδρα) και δεν μοιάζει να δυσκολεύεται να διατηρήσει την ταχύτητα αυτή όσο ο δρόμος δεν έχει ανηφόρες.

bmw X3_2.0i_03Εκεί θα χρειαστεί να κατεβάσετε δύο ταχύτητες και να πιέσετε τον κινητήρα στο όριο περιστροφής του (6,400 σαλ) για να διατηρήσετε αυτή την ταχύτητα, όμως μην ξεχνάτε το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα άλλα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού.

Οδηγώντας την δίλιτρη Χ3 πολλές φορές ένοιωσα την έλλειψη δύναμης όμως αναγνωρίζω ότι το πρόβλημα είναι δικό μου και έχει να κάνει με το ότι έχω συνηθίσει το τρίλιτρο μοτέρ το οποίο σε συνεργασία με το αυτόματο κιβώτιο απογειώνει το αυτοκίνητο χωρίς πολλές ερωτήσεις.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Αντικειμενικά και λαμβάνοντας υπόψη την κατηγορία του αυτοκινήτου θα έλεγα ότι το αυτοκίνητο ταξιδεύει με αξιοπρέπεια και οικονομία (10,5-11,2 λίτρα/100 χλμ) την ώρα που το πλαίσιο του παραμένει ακλόνητο στις στροφές και στους πλευρικούς ανέμους.

Στους επαρχιακούς δρόμους

Κατά έναν περίεργο τρόπο η έλλειψη δύναμης από το διαμέρισμα του κινητήρα γίνεται αισθητή μόνο κατά την κίνηση στους επαρχιακούς δρόμους όπου το προσπέρασμα- χωρίς να είναι επικίνδυνο- θέλει προγραμματισμό και ζόρισμα του κίνητρα.

bmw X3_2.0i_033Στις σφικτές στροφές τα φαρδιά πίσω ελαστικά του πακέτου «Μ» της BMW X3 2.0i MY08  που οδήγησα κόβουν τον τσαμπουκά στους 150 ίππους και αρνούνται πεισματικά να χάσουν την πρόσφυση τους.

Πρώτα θα έρθει η υποστροφή που όμως πνίγεται στην θάλασσα των ηλεκτρονικών (ESP) και της τετρακίνησης εάν έχετε τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα.

Το αυτοκίνητο-τηρουμένων των αναλογιών- είναι εντελώς ουδέτερο και εντυπωσιάζει με τα περιθώρια πρόσφυσης σε κάθε περίπτωση. Για υπερστροφή ισχύος- ακόμα και σε βρεγμένο απλά ξεχάστε το.. δεν γίνεται!

Έτσι κάθε προσπάθεια για διασκέδαση μέσα από την οδήγηση το μικρού Χ3 αποδεικνύεται ουτοπική και θα πρέπει να περιορίσετε τις ορέξεις σας στην ασφαλή και άνετη μετακίνηση. Οι κλίσεις στις στροφές χάρη στο χαμηλό προφίλ των ελαστικών είναι σχεδόν ανύπαρκτες και το μόνο που βρήκα να με ενοχλεί είναι ότι το τιμόνι σε σχέση με τα εξακύλινδρα μοντέλα έχει λίγο χειρότερη αίσθηση- ίσως λόγω του μικρότερου βάρους που πέφτει στον εμπρός άξονα.

Τα φρένα δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα και θα κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους σε κάθε περίπτωση.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη η διαφορά με το μεγάλο μοντέλο δεν είναι εμφανής τόσο σε άνεση όσο και σε «σπιρτάδα» όμως καταναλώνοντας περίπου ένα λίτρο περισσότερο (13,8-14,2/100χλμ) από το τρίλιτρο μοντέλο, ο μικρός κινητήρας δείχνει την δυσαρέσκεια του.

bmw X3_2.0i_030Το αυτοκίνητο που είχα για δοκιμή χάρη στο πακέτο Μ και κυρίως χάρη στο έντονο άσπρο χρώμα του δεν έδειχνε παλιό και κέρδιζε τις εντυπώσεις από όπου και αν περνούσε, όμως με έκανε να φοβηθώ να το βγάλω έκτος δρόμου με τον φόβο μήπως σχιστεί κανένα από τα πανάκριβα ελαστικά.

Το μεγάλο ερώτημα είναι- βέβαια- εάν το αυτοκίνητο της δοκιμής με το πακέτο «Μ» αξίζει τα €14,500 που πωλείται μεταχειρισμένο-και η απάντηση εδώ είναι ένα κατηγορηματικό όχι, αφού με € 7,000 λιγότερα μπορείτε να αγοράσετε το 2,5si που με 218 ίππους κινείται μεγαλύτερη άνεση- και ας μην έχει δερμάτινα καθίσματα και πακέτο Μ… που έτσι και αλλιώς δεν θα το βρείτε εύκολα στα Χ3 της αγοράς.

Μιλώντας σε μια πιο λογική βάση, η βασική έκδοση με την τιμή της σαν μεταχειρισμένο να ξεκινά στα περίπου €8,000 αποτελεί μια τίμια πρόταση σε κάποιον που θέλει ένα μεγάλο SUV που να ταξιδεύει άνετα και σχετικά οικονομικά- και που κυρίως να διαθέτει το κύρος που εγγυάται ο γερμανός κατασκευαστής.

bmw X3_2.0i_038Έχουν ακουστεί πολλά για την αξιοπιστία του κινητήρα του δίλιτρου Χ3, ωστόσο στο αυτοκίνητο της δοκιμής που είχε ένα πλήρες βιβλίο Service ο κινητήρας και όλα τα συστήματα λειτουργούσαν άψογα, ενώ το μόνο που έτριζε ήταν –παραδοσιακά- η πίσω πόρτα και η πλάτη του πίσω καθίσματος.

Αν κάποιος αποφασίσει να πάρει ένα τέτοιο αυτοκίνητο θα θέλει ίσως να το μετατρέψει σε LPG, οπότε θα πρέπει να υπολογίσει και περίπου €1,000 επιπλέον, όμως τότε το BMW X3 2.0i MY08 γίνεται ένα άνετο και οικονομικό αυτοκίνητο που δεν έχει να ζηλέψει πολλά σε σχέση με τα σημερινά SUV που σίγουρα πατάνε πιο σωστά στον δρόμο, αλλά κοστίζουν και πολλές φορές περισσότερο.

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και τίμια πρόταση για μεταχειρισμένο που θα πρέπει να την εξετάσετε αν σας ενδιαφέρουν οι χώροι για την οικογένεια σε μια προσιτή τιμή.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η «οριακά αρκετή» δύναμη του κινητήρα σε σχέση με τις δυνατότητες του πλαισίου.
  • Η υψηλή κατανάλωση και η φήμη ότι υπάρχουν προβλήματα αξιοπιστίας

  Θα θυμάμαι

  • Την ποιότητα κύλισης και το έξυπνα κοντό κιβώτιο ταχυτήτων.
  • Τους άνετους χώρους και την αξιπορεπή οδική συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο