Wednesday, January 19, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADKIA XCeed 1.0 T-GDi-Test Drive (Σύντομο)

KIA XCeed 1.0 T-GDi-Test Drive (Σύντομο)

Κοιτάζοντας το KIA XCeed 1.0 T-GDi που είχα στην διάθεση μου για λίγες ώρες στην δημοσιογραφική παρουσίαση κατάλαβα γρήγορα ότι είναι τόσο ουσιαστικά ωραίο -με την έννοια του τι χρειαζόταν ακριβώς αυτή την στιγμή οι καταναλωτές, αλλά και με την έννοια του όμορφου- που στάθηκε δύσκολο να φανταστώ ότι ένα τόσο ταλαντούχο μωρό προέκυψε καταλάθος… δηλαδή χωρίς να το είχαν σχεδιάσει οι γονείς του!

Οι σχεδιαστές της KIA δήλωσαν ότι πότε δεν είχαν σκεφτεί να παρουσιάσουν ένα Crossover Utility Vehicle, όμως κατά την διάρκεια του σχεδιασμού του Ceed Crossback σκέφτηκαν ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να κατασκευάσουν και μια 4η εκδοχή του αμαξώματος του KIA Ceed- και έτσι τελικά χωρίς να το περιμένουν «χτύπησαν φλέβα χρυσού»!

Με τον κόσμο όλο να έχει στραφεί στα SUV για απολύτως ακατανόητους για την υπογράφουσα λόγους, η δημιουργία μιας κατηγορίας CUV στα μεσαίου μεγέθους μοντέλα της κατηγορίας C ήταν αναμενόμενη, καθώς μέχρι σήμερα οι μοναχικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας των Crossovers ήταν τα Subaru Outback, η Mercedes GLA, η BMW X2 και το Volvo V-60 XC που όμως απευθυνόντουσαν σε εύπορους καταναλωτές.

Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα τόσο των hatchback όσο και των SUV, το Kia XCeed προσφέρει κάτι φρέσκο και διαφορετικό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο κατηγόριων.

Με το που πέφτει το βλέμμα επάνω στο KIA XCeed 1.0 T-GDi πραγματικά απορείς γιατί δεν είχαν σκεφτεί νωρίτερα να παρουσιάσουν ένα CUV με τόσο ιδιαίτερη εμφάνιση που να “ανακινεί” ουσιαστικά μια κατηγορία- που προηγήθηκε των SUV, αλλά που χάθηκε από την έλλειψη έμπνευσης και αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οι προσπάθειες των Focus/Fiesta Active και άλλων αντιστοιχών μοντέλων δεν καταφέρνουν να συγκινήσουν γιατί απλά μοιάζουν πολύ σαν υπερυψωμένα Hatchbacks, ενώ τα Mercedes GLA και BMW X2 παρότι είναι ιδιαίτερα, παραμένουν εξαιρετικά ακριβά και απαγορευτικά για τους περισσότερους από εμάς.

Σε αυτή την παρουσίαση θα παρουσιάσω για λίγο την αίσθηση του KIA XCeed 1.0 T-GDi στον δρόμο και θα περιγράψω πολύ σύντομα την εμφάνιση και τον εσωτερικό του κόσμο-καθώς για να κατανοήσω τον χαρακτήρα ενός τόσο σημαντικού-πιστεύω- αυτοκινήτου θα πρέπει να το ζήσω για αρκετές ημέρες.

Ελπίζω να επανέλθω σύντομα και όχι –όπως συνήθως- ένα χρόνο αργότερα… 😉

Αμάξωμα –Εμφάνιση  

Με συνολικό μήκος 4.395 mm, το KIA XCeed 1.0 T-GDi είναι 85 mm μεγαλύτερο από το πεντάθυρο hatchback Ceed και 90 mm πιο μικρό από το Sportage.

Το μέγιστο ύψος του είναι 1.490 mm, κάτι που σημαίνει πως είναι 43 mm πιο ψηλό από το Ceed και 155 mm πιο χαμηλό από το Sportage, παρέχοντας στους οδηγούς  χαμηλότερο κέντρο βάρους σε σχέση με το πιο ψηλό SUV και μια υψηλότερη θέση οδήγησης συγκριτικά με το συμβατικό Ceed…

Θυμίζουν δηλαδή τα νούμερα αυτά έναν μαγικό συνδυασμό από την βαρβαρότητα του κρεβατιού του προκρούστη…με την σοφία του Αριστοτέλη!

Η απόσταση από το έδαφος είναι αυξημένη κατά 5 περίπου εκατοστά σε σχέση με το Ceed φτάνοντας τα 17 εκ.

Τελικά παρότι το Kia XCeed βασίζεται στο μεσαίο πεντάθυρο hatchback της ΚΙΑ, τα μόνα στοιχεία του αμαξώματος που είναι κοινά με το Ceed είναι οι εμπρός πόρτες!

Η μπροστινή όψη καθορίζεται από τους προβολείς που έχουν επανασχεδιαστεί και τα τετράγωνα LED φώτα με τη σχεδίαση «ice cube» να έχουν εδώ ένα πιο γωνιακό σχήμα.

Την όλη εικόνα ολοκληρώνουν τα λεπτά  σχεδιασμένα φλας τα οποία βρίσκονται πάνω από τους θόλους των τροχών.

Στο προφίλ δύσκολα μπορεί το μάτι να βρει συγγένεια με το Ceed ή το Sprotage και εκεί βρίσκεται η συνταγή της επιτυχίας, αφού χρησιμοποιώντας κατά βάση τα ίδια υλικά οι σχεδιαστές της ΚΙΑ παρουσίασαν ένα γουστόζικο πεντάθυρο αμάξωμα που με το αυξημένο του ύψος σε κάνει να σκέφτεσαι την ελευθερία των εκδρομών, αλλά που με το πολύ χαμηλότερο ύψος της οροφής με το «coupe κόψιμο» σε κάνει να φαντάζεσαι ότι δεν θα διαφέρει ουσιαστικά στον δρόμο σε σχέση με το εξαιρετικό Ceed!

Η πίσω όψη μοιάζει σαν ένα γλυκό πάντρεμα του Procced με το Sportage , με την μεταλλική πίσω ποδιά και τις νικελενιες λεπτομέριες των παραθυρων να τραβούν το μάτι.

Οι δύο παραλληλόγραμμες εξατμίσεις δεν είναι ακριβώς αληθινές, αφού αν κοιτάξετε καλύτερα στο βάθος θα βρείτε κρυμμένες δύο μικρές στρογγυλές εξατμίσεις.

Όμως ακόμη και στην μικρή έκδοση KIA XCeed 1.0 T-GDi με τους 120 τρικύλινδρους ίππους που οδήγησα στην παρουσίαση οι απολήξεις δεν είναι εντελώς «μούφα» όπως σε κάτι πανάκριβες γερμανικές λιμουζίνες… ονόματα δεν λέμε-υπολήψεις δεν θιγούμε!

Εσωτερικό

Η εικόνα που αντικρίζουμε στο εσωτερικό  μπορεί να μην εντυπωσιάζει από την πρωτοτυπία της, κερδίζει όμως τις εντυπώσεις σε ότι αφορά τα πλαστικά του που στο επάνω τμήμα του ταμπλό είναι μαλακά στην αφή και πολύ ποιοτικά στην συναρμολόγηση.

Οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά επενδύσεων από ύφασμα, συνθετικό ή γνήσιο δέρμα.

Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία και κανένας τριγμός δεν ακούστηκε στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινήθηκα με το αυτοκίνητο.

Κάτω από το κάλυμμα που ξεχωρίζει τα δύο βασικά όργανα στον πίνακα οργάνων θα διακρίνετε τον γνωστό πίνακα οργάνων που τοποθετείται και στο Ceed, το Rio, το Stonic και γενικά στα περισσότερα αυτοκίνητα του ομίλου.

Το KIA XCeed 1.0 T-GDi θα διατίθεται επίσης με το ψηφιακό πίνακα οργάνων Supervision διαγώνιου 12,3 ιντσών με οθόνη υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης 1920×720 pixel που θα  απεικονίζει πληθώρα πληροφοριών με τις υποδείξεις του συστήματος πλοήγησης, πληροφορίες αναπαραγωγής πολυμέσων, τηλεφωνικές κλήσεις και επαφές, υπολογιστή ταξιδίου,κτλ.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων που φιλοξένει μια οθόνη 10’’ (αν κατάλαβα καλά γιατί δεν με ενδιέφερε να την μετρήσω!) η οποία βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό, είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή- ενώ είναι το σύστημα είναι συμβατό τόσο με τις λειτουργίες του Carplay, όσο και του Android Auto.

Η ορατότητα χάρη στην στενή πίσω κολώνα και το μεγάλο τρίτο πλαϊνό παράθυρο, είναι ανελπιστα καλή -και επειδή ο οδηγός κάθεται ψηλά σε μια σχεδόν SUV θέση, μπορεί να βλέπει μακριά μέσα στην κίνηση της πόλης και ταυτόχρονα να ελέγχει με ευκολία τις γωνιές του οχήματός τόσο στους ελιγμούς μέσα στην κίνηση όσο και στην στάθμευση.

Οι χώροι του KIA XCeed 1.0 T-GDi χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο είναι αρκετοί για τρεις ενήλικες στο πίσω κάθισμα τόσο για τα γόνατα τους όσο και -με κάποιους περιορισμούς, για τα κεφάλια τους που εάν είναι πάνω από 185 θα βρίσκονται σε μόνιμη επαφή με την οροφή…

Ο χώρος αποσκευών με τα σχεδόν 430 λίτρα του τοποθετεί το XCeed βαθειά μέσα στα χωράφια των SUV και δίνει έναν ακόμη λόγο στον οικογενειάρχη να το προτιμήσει από το απλό ΚΙΑ Ceed.

Σαν στάνταρ θα βρείτε μέσα σε ένα CEED 6 αερόσακους, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέπτες και παράθυρα, διζωνικό κλιματισμό, ένα εκνευριστικό Lane Assist που δεν απενεργοποιείται μόνιμα, Cruise Control  με σύστημα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και αυτόματο φρενάρισμα και για πεζούς!

Τέλος πιο χαμηλά στην κονσόλα θα βρείτε 2 USB, θήκη για το τηλέφωνο, αποθηκευτικό χώρο κάτω από το υποβραχιόνιο και φυσικά τις πατροπαράδοτες θήκες για ποτήρια νερά στις πόρτες.

Κινητήρες

Διαθέσιμοι για το XCeed θα είναι τρεις υπερτροφοδοτούμενοι T-GDi κινητήρες άμεσου ψεκασμού βενζίνης. Συγκεκριμένα:

  • Ο τρικύλινδρος 1.0 T-GDi αποδίδει 120 ίππους και 172 Nm ροπής,
  • Ο τετρακύλινδρος 1.4 T-GDi αποδίδει 140 ίππους και 242 Nm,
  • και ο υψηλής ισχύος 1.6 T-GDi που αποδίδει 204 ίππους και 265 Nm,

Φυσικά στο Kia XCeed θα διατίθεται και σε δυο εκδόσεις Diesel Smartstream – των πιο καθαρών και αποδοτικών κινητήρων πετρελαίου που έχουν κατασκευαστεί ποτέ από την ΚΙΑ: τους 1.6 Smartstream απόδοσης 115 ή 136 ίππων.

Με εξαίρεση τον 1.0 T-GDi, όλοι οι κινητήρες μπορούν να συνδυαστούν με μηχανικά κιβώτια έξι σχέσεων ή αυτόματα διπλού συμπλέκτη με επτά σχέσεις.

Από τις αρχές του 2020 το XCeed  θα προσφέρεται σε υβριδική έκδοση 48V και υβριδική plug-in έκδοση, ενώ σε καμία εκδοση δεν προβλεπετια τετρακίνηση.

Κάτω από το καπό του ΚΙΑ XCeed  1.0 T-GDi που δοκίμασα βρίσκεται ο τρικύλινδρος κινητήρας 1000 κ.εκ. που ξεχειλίζει από χαρακτήρα και που αποδίδει 120 ίππους .

Η λειτουργία του είναι βελούδινη και η έλλειψη θορύβου και κραδασμών στις χαμηλές στροφές δίνουν μια γλυκύτητα στην οδήγηση του KΙΑ XCeed 1.0 T-GDi.

Στις 1,500 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και ο μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν εντυπωσιακό για τον κυβισμό του τρόπο μέχρι τον κόφτη στις 6,400 σαλ.

Μετά τις 5,000 σαλ υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως για εμένα αυτοί οι κραδασμοί είναι μέρος του υπέροχου χαρακτήρα του.

Είναι ένας κινητήρας που χάρη στο κοντό, πυκνό και ακριβές 6αρι κιβώτιο μοιάζει να ταιριάζει γάντι στο αυτοκίνητο, κάνοντας τον με κάποιους περιορισμούς- στην γρήγορη οδήγηση, να μοιαζει να είναι η καλύτερη επιλογή από την προσφερόμενη γκάμα κινητήρων της ΚIA για την ελληνική πραγματικότητα -αφού οι τιμές των εκδόσεων με αυτόν τον κινητηρα θα ξεκινούν από τα περίπου €22-23.000, μαλλον θα πρωταγωνιστήσει.

Κρατώ κάποιες επιφυλάξεις για το τι θα συμβεί όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, αλλά για αυτό θα επανέλθω στο πλήρες τεστ.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση μέσα στην πόλη κατάφερα να κινηθώ μια με περίπου 7 λίτρα /100 χλμ, με αρκετή κίνηση, ενώ σε ότι αφορά την κατανάλωση στους δρόμους με τις στροφές προτιμώ να μην την αποκαλύψω γιατί θα προδώσει τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκα-και στα αλήθεια θα ήθελα να ξαναοδηγήσω αυτοκίνητα της ΚΙΑ. 😉

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του KIA XCeed 1.0 T-GDi αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και με εξαίρεση την ειδική σχεδίαση των υδραυλικών στοπ στα έμβολα των εμπρος μόνο αμορτισέρ (παρόμοια με εκέινα των Citroen C5 C Cross), η υπόλοιπη ανάρτηση παραμένει ίδια με εκείνη του πεντάθυρου Ceed, του ProCeed και του Ceed Sportswagon.

Εντούτοις, οι μηχανικοί της Kia έχουν χρησιμοποιήσει πιο μαλακά ελατήρια εμπρός και πίσω κατά 7% και 4% αντιστοίχως για μεγαλύτερη άνεση και σταθερότητα κάτω από όλες τις συνθήκες.

Παρόλα αυτά παραμένουν γενικά σφικτές σε ρύθμιση, αλλά χωρίς να ξεπουλάνε την άνεση και ελέγχουν με πολύ καλό τρόπο το αμάξωμα χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης και να παρουσιάζουν με αναπηδήσεις στις ανωμαλίες που θα συναντήσουν μέσα στις στροφές.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα σε ένα σημείο της δοκιμής, ενώ και η αίσθηση στο πετάλι είναι ακριβής παρά την έντονη υποβοήθηση.

Στην Πόλη

Το KIA XCeed 1.0 T-GDi είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Οι σχετικά μικρές του διαστάσεις θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι, ενώ η θέση οδήγησης που τοποθετεί τον οδηγό ψηλά βοηθά στο να βλέπει μακριά μέσα στην κίνηση.

Η ανάρτηση περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων της Αθήνας –που μας λένε ότι αλλάζει- χωρίς να κουράζει τους επιβάτες και αυτό παρά την σφικτή ρύθμιση που είναι σχεδιασμένη για να μην παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις στις στροφές.

Τα χειριστήρια είναι μαλακά και ακριβή στην λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα χάρη στην καλή ορατότητα προς όλες του τις γωνίες παραμένει εύκολο στο παρκάρισμα και ευκίνητο στους ελιγμούς μέσα στην πόλη.

Η ρύθμιση της ανάρτησης με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό που σκοράρει το KIA XCeed 1.0 T-GDi τόσο στον τομέα της άνεσης όσο και στην αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει στον οδηγό στις στροφές.

Στις Στροφές

Η αλήθεια είναι ότι το KIA XCeed 1.0 T-GDi παρότι είναι τελικά CUV όπως λέει η KIA, λόγω της σπopτιφ εμφάνισης που έχει σε προκαλεί να το κρίνεις σαν ένα Ceed!

Και αυτό θα κάνω!

Οδηγώντας με το γκάζι στο πάτωμα και με ανοιχτές γραμμές το KIA XCeed 1.0 T-GDi είναι ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά και αν εξαιρέσεις τις ελαφρά αυξημένες κλίσεις σε σχέση με το Ceed -όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση- στρίβει με ταχύτητες που θα κάνουν τα αυτοκίνητα που ακολουθούν να απορούν!

Το τιμόνι στην αρχή το νοιώθεις κάπως ασαφές, μετά από μερικές στροφές όμως «το βρίσκεις» και στηριζόμενη και στην σωστή γεωμετρία της ανάρτησης το εμπιστεύεσαι και το αποδέχεσαι.

Στο καλό οδόστρωμα η υποστροφή θα κάνει δύσκολα την εμφάνιση της, όμως εάν ο δρόμος γλιστράει το τιμόνι ελαφρώνει και το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει στην αρχή με τα τέσσερα-ενώ αν τρομάξετε και σηκώσετε το πόδι από το γκάζι υπάρχει μια τάση του πίσω μέρους να υπερστρέψει.

Φυσικά σε αυτό το σημείο τα ηλεκτρονικά επεμβαίνουν και επαναφέρουν το CUV της KIA στον δρόμο του καθωσπρεπισμού!

Παρότι ο κινητήρας φαίνεται να είναι αρκούντως δυνατός μέσα στην πόλη, όσο ανεβαίνουν οι ταχύτητες το βάρος μοιάζει να κόβει τα πόδια του KIA XCeed 1.0 T-GDi -και έτσι το τρικ με τις κοντές σχέσεις του κιβωτίου αρχίζει να μην πείθει πια!

Είμαι σίγουρη ότι εάν τύχει να είστε φορτωμένοι-και ο δρόμος είναι ανηφορικός, θα πρέπει να ξεχάσετε την σπορ οδήγηση και να γίνετε ιδιαίτερα προνοητικοί και προσεκτικοί στις προσπεράσεις καθώς η δύναμη του κινητήρα απλά δεν επαρκεί για να ολοκληρώσει την διαδικασία με ασφάλεια.

Αν ταξιδεύετε λοιπόν σε ανοιχτούς δρόμους ίσως να πρέπει να κοιτάξετε την δυνατή πετρελαιοκίνητη έκδοση, ή ακόμη καλύτερα την έκδοση με τον τετρακύλινδρο1,4 με τους 140 ίππους.

Τα ηλεκτρονικά δεν απενεργοποιούνται εντελώς, όμως διαπίστωσα ότι είναι ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο που επιτρέπουν στον οδηγό να χαρεί οδήγηση πριν- και μέσα- στην στροφή πριν επέμβουν.

Όμως μην απελπίζεστε!

Στις κατηφορικες διαδρομές τελικά μπόρεσα να παίξω με την συμπεριφορά του KIA XCeed 1.0 T-GDi -και τελικά χαρίζοντας το θέαμα ενός οικογενειακού αυτοκινήτου τύπου CUV να πηγαίνει με τις “πόρτες”- διαπίστωσα ότι η εμπειρία άξιζε κάθε μια από τις μούτζες που εισέπραξα δοκιμάζοντας τα όρια των αναρτήσεων…

Στο χώμα το οδήγησα μόνο μερικά μέτρα για να βγάλω φωτογραφίες και το μόνο που κατέλαβα είναι ότι παραμένει απροσδόκητα άνετο χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Συμπέρασμα

Δεν έχω οδηγήσει το KIA XCeed 1.0 T-GDi όσο θα ήθελα για να βγάλω σαφή συμπεράσματα για την συμπεριφορά του στην καθημερινότητα, ωστόσο πρόλαβα να εντυπωσιαστώ από την ισορροπία στην ρύθμιση της ανάρτησης που θυμίζει σε ύποπτο βαθμό την BMW X2.

Αυτή η ανάρτηση συνδυάζεται με μια εμφάνιση που δεν θυμίζει σε τίποτε ένα Ceed και έτσι σε συνδυασμό με τους καλύτερους εσωτερικούς χώρους είμαι βέβαιη ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με το επόμενο Best Seller της ΚΙΑ που- πιθανότατα- θα δημιουργήσει μια νέα μόδα που  θα οδηγήσει στην πτώση της αυτοκρατορίας των SUV.

Η παντοκρατορία των SUV -που όπως έχω πει παλιότερα παρότι ζω καθημερινά με ένα τέτοιο, τελικά τα μισώ- μοιάζει να φτάνει στο τέλος της και αυτό δεν θα συμβεί από μια «καθιερωμένη» εταιρεία, αλλά από τον νεώτερο ηλικιακά κατασκευαστή αυτοκινήτων-την ΚΙΑ!

Ήρθε άραγε η στιγμή να πούμε με ανακούφιση τα SUV πέθαναν, ζήτω τα CUV?

Εγώ μπορεί να λέω ναι, αλλά το τι θα συμβεί δεν το γνωρίζω γιατί τελικά αποφασίζετε εσείς με τα πορτοφόλια σας!

Σε ότι αφορά το XCeed δεσμεύομαι να επανέλθω όσο πιο σύντομα μπορώ (…παραδοσιακά σίγουρα αφού το οδηγήσουν και το παρουσιάσουν όλοι οι ειδικοί) με εκείνο το πλήρες τεστ που αξίζει σε ένα τόσο σημαντικό αυτοκίνητο.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο μικρός κινητήρας εκτός των τειχών της πόλης μοιάζει να μην τα καταφέρνει τόσο καλά…
  • Ο χώρος για τα κεφάλια των πίσω επιβατών και ο σχεδιασμός του ταμπλό που θα μπορούσε να ήταν πιο ξεχωριστός.

Θα θυμάμαι

  • Την οδική συμπεριφορά που θυμίζει έντονα BMWΧ2
  • Την ωραία εξωτερική εμφάνιση και τον φρέσκο σχεδιαστικό χαρακτήρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Κατασκευασμένο στην Ευρώπη, για την Ευρώπη

παραγωγή του νέου Kia XCeed θα ξεκινήσει τον Αύγουστο στη γραμμή παραγωγής Kia στην Žilina της Σλοβακίας, στην ίδια γραμμή παραγωγής με το πεντάθυρο Kia Ceed, το Ceed Sportswagon και το ProCeed.

Κατασκευασμένο αποκλειστικά για την Ευρώπη, οι παραδόσεις του Kia XCeed θα ξεκινήσουν αργότερα στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Κάθε αυτοκίνητο θα καλύπτεται από τη στάνταρ με την μοναδική εγγύηση 7 ετών ή 150.000 χλμ.

KIA XCEED – TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Engines

Gasoline

1.0-litre / 120 ps T-GDi gasoline

Type                      Three-cylinder in-line, turbocharged

Capacity                 1.0-litre, 998 cc

Bore and stroke       71.0 x 84.0 mm

Compression ratio    10.0:1

Max power              120 ps (88 kW) @ 6,000 rpm

Max torque              172 Nm (127 lb ft) @ 1,500-4,000 rpm

Valves                    12 (four per cylinder)

Fuel system             Direct injection

Emissions class        Euro Stage 6d TEMP

 

1.4-litre / 140 ps T-GDi gasoline

Type                      Four-cylinder in-line, turbocharged

Capacity                 1.4-litre, 1,353 cc

Bore and stroke       71.6 x 84.0 mm

Compression ratio    10.0:1

Max power              140 ps (103 kW) @ 6,000 rpm

Max torque              242 Nm (178 lb ft) @ 1,500-3,200 rpm

Valves                    16 (four per cylinder)

Fuel system             Direct injection

Emissions class        Euro Stage 6d TEMP

 

1.6-litre / 204 ps T-GDi gasoline

Type                      Four-cylinder in-line, turbocharged

Capacity                 1.6-litre, 1,591 cc

Bore and stroke       77.0 x 85.44 mm

Compression ratio    10.0:1

Max power              204 ps (150 kW) @ 5,500 rpm

Max torque              265 Nm (195 lb ft) @ 1,500-4,500 rpm

Valves                    16 (four per cylinder)

Fuel system             Direct injection

Emissions class        Euro Stage 6d TEMP

 

Diesel

1.6-litre / 115 ps Smartstream CRDi diesel (low)

Type                      Four-cylinder in-line, turbocharged

Capacity                 1.6-litre, 1,598 cc

Bore and stroke       77.0 x 85.8 mm

Compression ratio    15.9:1

Max power              115 ps (85 kW) @ 4,000 rpm

Max torque              280 Nm (207 lb ft) @ 1,500-2,750 rpm (6MT)

300 Nm (221lb ft) @ 1,500-2,500 rpm (7DCT)

Valves                    16 (four per cylinder)

Fuel system             Common-rail direct injection

Emissions class        Euro Stage 6d TEMP

 

1.6-litre / 136 ps Smartstream CRDi diesel (high)

Type                      Four-cylinder in-line, turbocharged

Capacity                 1.6-litre, 1,598 cc

Bore and stroke       77.0 x 85.8 mm

Compression ratio    15.9:1

Max power              136 ps (100 kW) @ 4,000 rpm

Max torque              280 Nm (207 lb ft) @ 1,500-3,000 rpm (6MT)

320 Nm (236 lb ft) @ 2,000-2,250 rpm (7DCT)

Valves                    16 (four per cylinder)

Fuel system             Common-rail direct injection

Emissions class        Euro Stage 6d TEMP

 

 

Transmissions

Six-speed manual transmission (MT)

Seven-speed double-clutch transmission (7DCT)

 

Gasoline

1.0 T-GDi       1.4 T-GDi       1.6 T-GDi

Manual                   6-speed MT   6-speed MT   6-speed MT

Automatic               —                7-speed DCT  7-speed DCT

 

Diesel

1.6 CRDi (all)

Manual                   6-speed MT

Automatic               7-speed DCT

 

 

Gear ratios

Gasoline

1.0 T-GDi       1.4 T-GDi                          1.6 T-GDi

MT               MT               7DCT            MT               7DCT

1                           3.769            3.615            3.929            3.308            3.786

2                           2.045            1.962            2.318            1.962            2.261

3                           1.286            1.257            2.043            1.294            1.870

4                           0.971            0.951            1.070            0.976            1.047

5                           0.774            0.778            0.822            0.778            0.822

6                           0.639            0.633            0.884            0.633            0.860

7                           —                —                0.721            —                0.717

Reverse                  3.700            3.583            5.304            3.583            4.826

Final drive               4.563            4.467            4.643            4.467            4.643

 

Diesel

1.6 CRDi (lo)                      1.6 CRDi (hi)

MT               7DCT            MT               7DCT

1                           3.636            3.786            3.636            3.786

2                           1.962            2.261            1.962            2.261

3                           1.189            1.957            1.189            1.957

4                           0.844            1.023            0.844            1.023

5                           0.702            0.778            0.702            0.778

6                           0.596            0.837            0.596            0.837

7                           —                0.681            —                0.681

Reverse                  3.583            5.074            3.583            5.074

Final drive               3.706            4.429            4.188            4.429

 

 

Suspension and damping

Front                      Fully-independent by subframe-mounted MacPherson struts, coil springs and gas-filled shock absorbers, with anti-roll stabiliser bar

Rear                       Fully-independent by subframe-mounted multilink, coil springs and gas-filled shock absorbers, with anti-roll stabiliser bar

 

 

Steering

Type                      Electric motor-driven rack-and-pinion power steering

Steering ratio           12.7:1

Turns, lock-to-lock    2.44

Min turning circle       5.3 metres

 

 

Brakes

Front                      305 x 25 mm ventilated discs (standard)

320 x 28 mm ventilated discs (1.6 T-GDi models)

Rear                       272 x 10 mm solid discs*

*with handbrake; 284 x 10 mm solid discs for models with electronic parking brake

 

 

Wheels and tyres

Standard                 Alloy 16-inch, 205/60 R16 tyres

Option                    Alloy 18-inch, 235/45 R18 tyres

Spare                     Tyre mobility kit

 

 

Dimensions (mm)

Exterior

Overall length           4,395            Overall width            1,826*

Overall height           1,483/1,495**          Wheelbase              2,650

Front overhang        905              Rear overhang         840

Ground clearance      172/184**

*excluding door mirrors

**on 16-/18-inch wheels

 

Interior

1st row          2nd row

Head room              987               953

Leg room                1,073            883

Shoulder room         1,428            1,406

 

 

Luggage capacity (litres, VDA)

Behind second row    426

Behind first row        1,378

 

 

Weights (kg)

Gasoline

1.0 T-GDi       1.4 T-GDi                          1.6 T-GDi

MT               MT               7DCT            MT               7DCT

Curb weight             1,257            1,270            1,300            1,315            1,342

Gross weight            1,820            1,840            1,860            1,860            1,880

Tow load, braked     1,200            1,410            1,410            1,410            1,410

Tow load, unbraked  600              600               600               600               600

Tow ball weight        75                75                75                75                75

Roof load                80                80                80                80                80

 

Diesel

1.6 CRDi (low)                            1.6 CRDi (high)

MT               7DCT            MT               7DCT

Curb weight             1,340            1,365            1,340            1,365

Gross weight            1,900            1,920            1,900            1,920

Tow load, braked     1,500            1,500            1,500            1,500

Tow load, unbraked  650               650               650               650

Tow ball weight        75                75                75                75

Roof load                80                80                80                80

 

 

Performance

Gasoline

1.0 T-GDi       1.4 T-GDi                          1.6 T-GDi

MT               MT               7DCT            MT               7DCT

Top speed (kph)      186              200               200               220               220

0-to-100 kph (sec)    11.3             9.4               9.5               7.7               7.5

 

Diesel

1.6 CRDi (low)                            1.6 CRDi (high)

MT               7DCT            MT               7DCT

Top speed (kph)      190               190               196               198

0-to-100 kph (sec)    11.4              11.1              10.6              10.1

 

 

Fuel efficiency and emissions

Gasoline

1.0 T-GDi       1.4 T-GDi                          1.6 T-GDi

MT               MT               7DCT            MT               7DCT

Fuel economy          5.4 ~ 5.7       6.0 ~ 6.2       5.7 ~ 5.9       6.7 ~ 6.9       6.2 ~ 6.5

(combined,

L/100km)*

 

CO2 emissions          124 ~ 130     137 ~ 142     130 ~ 135     153 ~ 158     143 ~ 148 (combined,

g/km)*

 

Diesel

1.6 CRDi (low)                             1.6 CRDi (high)

MT               7DCT            MT               7DCT

Fuel economy          4.1 ~ 4.3       4.4 ~ 4.6       4.3 ~ 4.4       4.4 ~ 4.6

(combined,

L/100km)*

 

CO2 emissions          109 ~ 114     115 ~ 120     112 ~ 117     117 ~ 122

(combined,

g/km)*

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά