Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςΔοκιμή: Mercedes-Benz C180 Auto (156 HP)-Test Drive

Δοκιμή: Mercedes-Benz C180 Auto (156 HP)-Test Drive

Η “αυτοπεποίθηση της επιτυχίας” που χαρίζει απλόχερα στον οδηγό το αστέρι στο τιμόνι της Mercedes-Benz C180 Auto (156 HP) θα ικανοποιήσει σίγουρα τους περισσότερους από όσους έχουν κοπιάσει στην ζωή τους για να μπορούν κάποτε να απολαμβάνουν τέτοιες στιγμές πολυτέλειας.

Ωστόσο το συγκεκριμένο μοντέλο κρύβει ανέλπιστες εκπλήξεις, όπως η εκπληκτικά συμφέρουσα τιμή πώλησης των €36,000, αλλά και κάποια σημεία που θα προβληματίσουν όσους ακούγοντας το όνομα της Mercedes δεν θα τα περίμεναν.

Ίσως όσα με ενόχλησαν στην Mercedes-Benz C180 Auto να μεγεθύνονται αυτή την στιγμή που γράφω για την δοκιμή, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες συμβιώνω- στα πλαίσια ενός test drive- με την πανέμορφη και εξαιρετική Mercedes 180D CLA που την έχω λατρέψει σχεδόν σε όλα της!

Σε κάθε περίπτωση το “κοινωνικό παράσημο” που εξασφαλίζει στον ιδιοκτήτη το αστέρι από την Στουτγάρδη είναι εξασφαλισμένο-και αυτό παρά τις ενστάσεις μου στην μάλλον κουρασμένη εμφάνιση και την συμπεριφορά της πίσω ανάρτησης.

Σε κάθε περίπτωση η Mercedes-Benz C180 Auto της δοκιμής είναι ένα Facelift της αρχικής W205 που παρουσιάστηκε το 2014 που χάρη στον 1600αρη κινητήρα, τους χώρους και την καλή της τιμή αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για όσους κυνηγούν την ποιότητα.

Αμάξωμα/Εμφάνιση

Η Mercedes-Benz C180 Auto είναι ένα αρκετά μεγάλο αυτοκίνητο της κατηγορίας Sedan C που με διαστάσεις 4.686 x 1.810 x 1.442 mm κατατάσσεται μαζί με την BMW 3 Series και την Alfa Romeo Giulia στα μεγάλα αυτοκίνητα της κατηγορίας.

Είναι ωστόσο εντυπωσιακό ότι με την εκτεταμένη χρήση ελαφριών κραμάτων και τον ελαφρύ κινητήρα των 1,600 κ.εκ. το βάρος έχει κρατηθεί κάτω από τα 1,500 κιλά παρά την χρήση πλαστικών κορυφαίας ποιότητας και την πληθώρα συστημάτων ασφαλείας που προσφέρει η μικρότερη πισωκίνητη Mercedes.

Ο σχεδιασμός της είναι ταυτόχρονα επιθετικός και κλασσικός- και παρότι οι αναλογίες της είναι ισορροπημένες, το αισθητικό αποτέλεσμα δείχνει την ηλικία του ειδικά όταν συγκρίνεται με την νέα σχεδιαστική τάση που πρεσβεύει η CLΑ.

Το μεγάλο σε μήκος καπό και οι σχεδόν ανύπαρκτοι πρόβολοι που τοποθετούν τους μπροστινούς τροχούς στα άκρα του αμαξώματος πληροφορούν τους γνώστες ότι αυτή η Mercedes έχει διαμήκη διάταξη των μηχανικών της μερών –και πίσω κίνηση!

Αυτό είναι μόνο καλό!

Οι υπόλοιποι εντυπωσιάζονται από το χαμηλό ρόγχος και το ευμέγεθες αστέρι στο κέντρο της χαρακτηριστικής μάσκας, ενώ οι πιο παρατηρητικοί θα δουν ότι μετά το facelift τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED είναι κάπως πιο «αιχμηρά», ενώ και ότι ο μπροστινός προφυλακτήρας έχει αποκτήσει “fake” αεραγωγούς για τα φρένα στα πρότυπα του εκ Μονάχου ορμώμενου ανταγωνιστή. 😉

Το προφίλ Mercedes-Benz C180 Auto είναι σίγουρα συντηρητικό όμως η ανάγλυφη γραμμή στις πόρτες και οι φουσκωμένοι θόλοι των πίσω τροχών αφήνουν υπαινιγμούς για πολύ δύναμη εκεί που πρέπει-δηλαδή στον πίσω άξονα!

Και φτάνουμε στο πίσω μέρος που για εμένα έχει σχεδιαστεί χωρίς ίχνος φαντασίας και που είναι τόσο συντηρητικό που καταφέρνει να «σκοτώσει» κάθε καλή διάθεση που είχα για να το δω με επιείκεια..

Φυσικά, «περί ορέξεως …όσο θέλεις βρόντα!», όμως τα LED φωτιστικά σώματα έχουν έναν σχεδιασμό που δεν έχει αλλάξει εδώ και αρκετές δεκαετίες και προσωπικά με έχει κουράσει!

Τέλος το προσωπικό μου «γουστόμετρο» κάνει «tilt» και γράφει “Game Over” όταν παρατηρώ ότι οι εντυπωσιακές παραλληλόγραμμες απολήξεις της εξάτμισης είναι απλά εντυπωσιακές «τάπες»-αφού η πραγματική εξάτμιση κρύβεται κάπου κάτω από τον προφυλακτήρα…

Ορισμένα πράγματα δεν τα δέχεσαι σε μια Mercedes-και σε ένα τόσο καλοφτιαγμένο αυτοκίνητο το τελευταίο πράγμα που περιμένεις να δεις είναι προσπάθειες εντυπωσιασμού με τεχνικές από χαμηλότερες κατηγορίες.

Ζώντας αυτή την στιγμή με το ποίημα του σχεδιασμού που ακούει στο όνομα Mercedes CLA, δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτή είναι πρότασης της Mercedes απέναντι στην 3αρα (…έστω και την προηγούμενη έκδοση!)- για να μην αναφέρω στην Μιλανέζα ντίβα της κατηγορίας …

Περιμένουμε λοιπόν την επόμενη γενιά Mercedes C Class ελπίζοντας να υιοθετήσει το εκπληκτικό γονίδιο της CLA και να τελειώσει με μιάς τον ανταγωνισμό.

Για την ώρα, σόρρυ, προσωπικά δεν πιστεύω ότι η αισθητική της Mercedes-Benz C180 Auto ανταποκρίνεται σε ένα τόσο τεχνολογικά προηγμένο αυτοκίνητο, αλλά φυσικά όπως είπαμε νωρίτερα «στου κουφού την πόρτα… κολοκυθόπιτα»!

Η, κάπως έτσι τέλος πάντων!

Εσωτερικό

Το εσωτερικό της Mercedes-Benz C180 Auto έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα και την πολυτέλεια των υλικών που χρησιμοποιούνται, όσο και σε ότι αφορά την ιδιαίτερη εργονομία των συστημάτων τα οποία εμφανώς απευθύνονται σε ανθρώπους που οδηγούν αυτοκίνητα με αστέρι στο τιμόνι.

Για τους υπόλοιπούς από εμάς όπως θα δούμε παρακάτω απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογής.

Το επάνω μέρος του ταμπλό που είναι ογκώδες και είναι ντυμένο με ένα αφράτο πλαστικό κορυφαίας ποιότητας που κερδίζει κατευθείαν το μάτι πείθοντας για την απόλυτη ποιότητα κατασκευής του αυτοκίνητου.

Ο πίνακας οργάνων εκτός από όμορφος και πληροφοριακός, καταφέρνει να μένει πιστός στην παραδοσιακή σχεδίαση της εταιρείας και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την μάρκα του αυτοκινήτου που οδηγάς.

Στις πιο πλούσιες εκδόσεις μάλιστα προσφέρεται(…έναντι αδράς αμοιβής!) η δυνατότητα να παραγγέλλετε την δική σας Mercedes-Benz C180 Auto με έναν ψηφιακό πίνακα που στηρίζεται σε μια οθόνη 12,3’’ δίνοντας έτσι μια πιο μοντέρνα αισθητική στο εσωτερικό .

Τα δερμάτινο τιμόνι με το αστέρι στην μέση και την χορταστική σε διάμετρο στεφάνη είναι πνιγμένο στα κουμπάκια και στα pads, αλλά η αλουμινένια φάσα στην κάτω ακτίνα το κάνει πανέμορφο και σου επιτρέπει να συγχωρέσεις την τεχνολογική υπερβολή με ευκολία! .

Σε ότι αφορά την εργονομία- αρχικά με ξένισε η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτομάτου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού, αλλά όταν το συνήθισα μου φάνηκε μια πολύ έξυπνη ιδέα αφού η μεταφορά αυτή ελευθερώνει χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι που καλύπτεται από μια υπέροχη μαύρη λάκα- που επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής κονσόλας.

Ο συνδυασμός αυτού του ποιοτικού υλικού με τα φιλέτα αλουμινίου στο τμήμα του ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό και τις πόρτες ανεβάζει το επίπεδο πολυτελείας σε υψηλότατα επίπεδα κάνοντας το εσωτερικό της Mercedes-Benz C180 Auto να εντυπωσιάζει όσους αναζητούν την διαφορετικότητα και το ξεχωριστό.

Αντίθετα ο χειρισμός του συστήματος πολυμέσων, του ραδιοφώνου και του κλιματισμού με προβλημάτισε- να πω, τουλάχιστον!

Ο χειρισμός της οθόνης του συστήματος που «αιωρείται» ψηλά στο κέντρο του ταμπλό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από το τιμόνι, τον περιστροφικό διακόπτη στην βάση της κονσόλας, αλλά και από αρκετά κουμπάκια που καταλαμβάνουν το πιο ωφέλιμο σημείο της κεντρικής κονσόλας.

Η έλλειψη δυνατότητας χειρισμού του συστήματος μέσω μιας οθόνης αφής σε συνδυασμό με το περίπλοκο μενού διαχείρισης κάνει τον χειρισμό των συστημάτων εξαιρετικά δύσκολη . Σίγουρα σε επομένη αναβάθμιση θα έρθει το άριστο σύστημα που γνωρίσαμε στην A Class 180d που διορθώνει τις εργονομικές ατέλειες.

Από το ασημί πλήκτρο αριστερά από το χειριστήριο των πολυμέσων μπορείτε να επιλέξετε τρεις θέσεις λειτουργίας του αυτοκινήτου που επιδρούν στο κιβώτιο, το τιμόνι και την χαρτογράφηση του κινητήρα. Ο χειρισμός των διαφορετικών προγραμμάτων είναι εύκολος και αποτελεσματικός, ενώ οι τρεις προεπιλεγμένες θέσεις επιδέχονται ρυθμίσεις σε ότι αφορά την σκληρότητα του τιμονιού και την απόκριση του κινητήρα.

Έτσι στην θέση Sport το τιμόνι γίνεται αχρείαστα βαρύ για ένα πολυτελές Sedan, ο κινητήρας αρπάζει πιο απότομα, ενώ το κιβώτιο κρατά τις ταχύτητες μέχρι το όριο των 6,000σαλ.

Στο αντίποδα, στην θέση Eco οι ταχύτητες αλλάζουν σε πολύ χαμηλές στροφές, ο κινητήρας γίνεται κάπως “τζούφιος”, ενώ όταν αφήνετε το γκάζι το κιβώτιο μπαίνει σε λειτουργία “sailing” απομονώνοντας τον κινητήρα για μεγαλύτερη οικονομία.

Μάλλον μέχρι τώρα θα έχετε μαντέψει ότι στην θέση Normal η Mercedes-Benz C180 Auto είναι ρυθμισμένη μεταξύ των δύο ακραίων αυτών θέσεων… και ότι αυτή είναι η θέση που θα πρέπει να επιλέγετε!

Χώροι/Άνεση

Ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και ή άνεση του χώρου σε περιβάλλει.

Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο απομονώνοντας την καμπίνα από τους εξωτερικούς θορύβους, ενώ όραση και αφή κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλό με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστά και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!

Η θέση οδήγησης σε τοποθετεί χαμηλά μέσα στην Mercedes-Benz C180 και σε συνδυασμό με τα άνετα δερμάτινα καθίσματα και την σωστή θέση του πανέμορφου τιμονιού, προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό- χωρίς όμως να τον προετοιμάζουν-και πολύ σωστά- για γρήγορη οδήγηση.

Παρά την χαμηλή θέση οδήγησης η ορατότητα είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις και το μόνο που θα ενοχλήσει είναι οι φαρδιές μπροστινές κολώνες που ενοχλούν στις διασταυρώσεις μέσα στην πόλη και στο «κάρφωμα» του βλέμματος στο Apex πριν την στροφή στην γρήγορή οδήγηση.

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Η κεντρική κονσόλα είναι ψηλή και φαρδιά διαθέτοντας άφθονους αποθηκευτικούς χώρους τόσο κάτω από το υποβραχιόνιο όσο και στον χώρο που βρίσκεται μπροστά στην θέση που σε άλλα αυτοκίνητα θα βρείτε τον επιλογέα του κιβωτίου ταχυτήτων.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι καλοί για τα γόνατα και μάλλον μέτριοι για το κεφάλι ανθρώπων με ύψος πάνω από 185-καθώς αυτοί θα βρουν ότι το κεφάλι τους βρίσκεται σε επαφή με την οροφή και αναγκάζονται να γέρνουν το κεφάλι τους προς το κέντρο για να χωρέσουν.

Ακόμη και αν οι μπροστινές θέσεις τραβηχτούν πίσω- σε μια θέση δηλαδή όπου εγώ κυριολεκτικά δεν φτάνω το τιμόνι και τα πετάλια-ο χώρος για τους πίσω επιβάτες είναι αρκετός και στο μόνο που υστερεί είναι στην άνεση του πέμπτου (μεσαίου) επιβάτη καθώς το τούνελ της μετάδοσης είναι πολύ ογκώδες περιορίζοντας τον χώρο για τα πόδια του.

Από την άλλη πλευρά χάρη στο μεγάλο πλάτος του αμαξώματος οι χώροι είναι υπεραρκετοί για τρεις επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Ο χώρος αποσκευών με τα 480 λίτρα βρίσκεται στο μέσον της κατηγορίας και θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.

Κινητήρας

Κάτω από μεγάλο καπό της Mercedes-Benz C180 Auto θα βρείτε το υπερτροφοδοτούμενο νέο βενζινοκινητήρα μοτέρ των 1,6 λίτρων που αποδίδει 156 ίππους και 250 Nm ροπής (από τις 1.200 έως τις 4.000 rpm.), που κοροϊδεύει κατάμουτρα το φορολογικό σύστημα της ψωροκώσταινας αφήνοντας άφωνο τον κυρ-έφορα να καταπίνει το αστέρι χωρίς να μπορεί να το χρεώσει…

Πολύ γουστάρω!

Σαν κινητήρας παρά τον μικρό του κυβισμό έχει αρκετή δύναμη σε όλο το φάσμα των στροφών, ενώ με λίγο προσεκτική οδήγηση καταναλώνει εύκολα 8 -8,5 λίτρα μέσα στην βαριά κίνησης της πόλης.

Το ίδιο καλός είναι και στον αυτοκινητόδρομο όπου ταξιδεύοντας με 140 χλμ/ω η κατανάλωση πέφτει κάτω από τα 7,5 λίτρα/100 χλμ!

Αν κάτι μπορεί να σας ενοχλήσει αυτό είναι η απροθυμία του να στροφάρει στις ψηλές στροφές όταν χρησιμοποιείτε το χειροκίνητο πρόγραμμα στο κιβώτιο, αλλά αν αφήσετε το 9αρι κιβώτιο να κάνει μόνο του την δουλεία του, δεν πρόκειται να ενοχληθείτε ποτέ!

Οι επιδόσεις είναι εξίσου ικανοποιητικές με το 0-100 να έρχεται σύμφωνα με το τηλέφωνο μου σε 8,6 δευτερόλεπτα και το κοντέρ σύμφωνα με φήμες –γιατί εμείς δεν τρέχουμε ποτέ- να μπορεί να δείξει εύκολα τα 230 χλμ/ω!

Μετάδοση

Αυτός ο υπέροχος φορολογικά κινητήρας βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με ένα εννεατάχυτο  κιβώτιο 9G-Tronic που επιτυγχάνει ταχύτατες και βελούδινες αλλαγές, ενώ χάρη στα προηγμένα ηλεκτρονικά του φροντίζει να βρίσκεται πάντα στην σωστή ταχύτητα έτσι ώστε να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της μικρής Mercedes-Benz C180 Auto.

Ξεχάστε το χειροκίνητο mode γιατί απλά δεν θα τα χρειαστείτε ποτέ… Αυτό το κιβώτιο δεν θα κάνει ποτέ λάθος!

Η ροπή αφήνει το κιβώτιο ταχυτήτων και φτάνει στους τροχούς που όμως δυστυχώς δεν μπορεί να υπερνικήσει το ESP που δεν απομονώνονται πλήρως- κόβοντας τις ορέξεις των βεζινοκέφαλων για αλητείες που έτσι και αλλιώς δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα μιας Mercedes.

Έτσι με την δυσπιστία που δείχνουν τόσο η Alfa Romeo όσο και η Mercedes στις ικανότητες των οδηγών, αφήνουν τους οδηγούς των BMW να είναι οι μόνοι που μπορουν να χαρούν την πίσω κίνηση των αυτοκινήτων τους.

Ωστόσο αναρωτιέμαι αν όσοι έχουν πισωκίνητα αυτοκίνητα το γνωρίζουν-και αν το γνωρίζουν αν έχουν τολμήσει ποτέ να τα οδηγήσουν έτσι όπως τους αρμόζει… Δηλαδή με τις πόρτες!

Ανάρτηση

Η ανάρτηση της Mercedes-Benz C180 Auto αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και η ρύθμιση της αποτελεί για εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα του αυτοκινήτου!

Τα αμορτισέρ έχουν γρήγορη απόσβεση επαναφοράς, ενώ τα ελατήρια και οι αντιστρεπτικές είναι σκληρές και έτσι ο συνδυασμός μαλακών αμορτισέρ με τις σκληρές αντιστρεπτικές ράβδους είναι ο λόγος που μερικές φορές σε δρόμους με ανωμαλίες, η Mercedes-Benz C180 Auto να παρουσιάζει αρκετές εγκάρσιες μετακινήσεις του αμαξώματος καθώς η απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ δεν αρκεί για να ελέγξει απόλυτα το αμάξωμα.

Που να φανταζόντουσαν εκεί στην Στουτγάρδη ότι οι δρόμοι στον Διόνυσο θα ήταν χειρότεροι και από εκείνους της Καμπούλ…

Το λέω αυτό γιατί όπως θα δούμε παρακάτω η ηχομόνωση του αμαξώματος και το φιλτράρισμα των κραδασμών από το στιβαρό αμάξωμα βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο και πραγματικά αυτή η συμπεριφορά της ανάρτησης κόβει κάθε ίχνος ενθουσιασμού που μπορούσα να δείξω για την άνεση .

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που είναι δυνατά και έχουν πολύ δυνατό αρχικό «δάγκωμα». Είναι τόσο ισχυρή η υποβοήθηση στο πεντάλ του φρένου που στα πρώτα χιλιόμετρα που θα οδηγήσετε το αυτοκίνητο θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε.

Σε ότι αφορά την αντοχή τους δεν θα σας προβληματίσουν ποτέ, εκτός αν ξεφύγετε και θελήσετε να οδηγήσετε την Mercedes-Benz C180 Auto με τον αντικοινωνικό τρόπο που οφείλω να την οδηγήσω εγώ για να την δοκιμάσω.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση στην θέση Normal και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές με στεναχώρησε κάπως με την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό χαμηλά, αλλά απ όλα αυτά η ορατότητα προς όλες τις  κατευθύνσεις παραμένει σχεδόν άριστη, ενώ είναι εύκολο να ορίσεις τις διαστάσεις του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.

Στα φανάρια ο κινητήρας σβήνει για οικονομο-οικολογικούς λόγους και η απόλυτη ησυχία που επικρατεί στο εσωτερικό σε βοηθά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την αστική διαδρομή.

Το τιμόνι κόβει υπερβολικά πολύ και έτσι η Mercedes-Benz C180 Auto ελίσσεται μέσα στα στενά της πόλης με την ευκολία μικρότερου αυτοκινήτου ξεπερνώντας σε ευκινησία τον ανταγωνισμό.

Το ίδιο συμβαίνει και με την διαδικασία του παρκαρίσματος όπου η ορατότητα προς τα πίσω είναι ανέλπιστα καλή και που οι σεβαστές διαστάσεις του αυτοκινήτου μοιάζουν να βολεύονται σε θέσεις που δεν σου γεμίζουν το μάτι.

Είναι «σαν να μπαίνεις σε Mercedes» άκουγα παλιότερα από κάποιους που προσπαθούσαν να περιγράψουν την άνεση και την ποιότητα κύλισης ενός αυτοκίνητου.

Και ήρθε η ώρα να μπω σε μια Mercedes για να καταλάβω αυτό που εννοούσαν όλοι αυτοί τόσα χρόνια!

Κλείνοντας τις βαριές πόρτες οι επιβάτες έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα σε μια κάψουλα που απομονώνει τους θορύβους του κινητήρα, της πόλης και των ανθρώπων που ζουν σε αυτή.

Φτάνοντας σε καθημερινές για εμένα διαδρομές των βορείων προαστίων εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα κατασκευής της καμπίνας αλλά οφείλω να πω ότι προβληματίστηκα με την δυσκολία των αναρτήσεων να καταπιούν τις κακοτεχνίες και την αδιαφορία των κρατικών και δημοτικών «αρχόντων».

Οι μετακινήσεις του αμαξώματος στον εγκάρσιο άξονα του όταν υπάρχουν λακκούβες στην μια πλευρά του δρόμου μπορεί να συγχωρούνται σε ένα αυτοκίνητο με μια σκληρή σπορ ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, αλλά δύσκολά το αποδέχεσαι όταν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που έχει σαν κύριο στόχο την άνεση και που έχει το αστέρι σαν σύμβολο στην μάσκα του. Κυρίως αυτό το τελευταίο!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όταν η Mercedes-Benz C180 Auto βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο όλα τα επιμέρους τμήματα –συμπεριλαμβανημένης και της ανάρτησης του αυτοκινήτου αρχίζουν να συντονίζονται και βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία.

Αυτό είναι το περιβάλλον για το οποίο έχει φτιαχτεί η C Class και εδώ είναι που αριστεύει!

Δεν έχει την αίσθηση στο τιμόνι μιας 3αρας, αλλά δεν μοιάζει να είναι και τόσο αποκομμένη από τον δρόμο παρότι η υποβοήθηση είναι αντικειμενικά ισχυρή.

Η ανάρτηση δίνει ξαφνικά στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή χωρίς να απασχολείται από πλευρικούς ανέμους, διαμήκεις λακκούβες, ή τον θόρυβο που μπορεί να βασανίζει τους άλλους οδηγούς.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι κορυφαία και όπως είπα η Mercedes-Benz C180 Auto είναι από τα πιο ήσυχα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα, του αέρα και του δρόμου ακόμα και όταν κινείται με 240 χλμ/ω. (Σ.σ. δεν έφτασα ποτέ σε αυτή την ταχύτητα γιατί φοβάμαι, αλλά οι επιδόσεις επιβεβαιώνονται από φήμες).

Το αυτοκίνητο εδώ χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με υπερπαράνομες ταχύτητες κάνοντας τις παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στην ανάρτηση και το στιβαρό πλαίσιο που βρίσκουν τον ρόλο για τον οποίο έχουν σχεδιαστεί.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 12-13 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Το τιμόνι έχει υπερβολική υποβοήθηση για τα δικά μου γούστα, και η ακρίβεια με την οποία σημαδεύει η μπροστινή ανάρτηση το Apex, δεν είναι τέτοια που να εμπνέει αυτοπεποίθηση.

Επέλεξα το πρόγραμμα Sport και άρχισα να μαζεύω χιλιόμετρα…

Στις επόμενες στροφές στον Διόνυσο που είναι λίγο πιο ανοικτές ένιωθα το αυτοκίνητο να γλιστρά απειροελάχιστα με τα τέσσερα, αλλά όταν ζητούσα να μου γυρίσει την ουρά, η να επιταχύνει λίγο πιο πολύ για να ανεβάσω τον ρυθμό μου, τα ηλεκτρονικά με μάζευαν κόβοντας μου κάθε ίχνος ενθουσιασμού, μετατρέποντας την προσπάθεια μου να δημιουργήσω υπερστροφή σε υποψία υποστροφής.

Τα ηλεκτρονικά δεν απομονώνονται πλήρως κάνοντας την ύπαρξη της πίσω κίνησης να είναι ανούσια, αφού με ένα μπροστοκίνητο αυτοκίνητο μπορείς τελικά να διασκεδάσεις περισσότερο από ότι με ένα πισωκίνητο που πνίγεται από τα ηλεκτρονικά.

Η ανάρτηση σε ταχύτητες κάτω των 100 χλμ την ώρα εξακολουθεί να αντιδρά άτσαλα στις ανωμαλίες που συναντά μέσα στην στροφή και έτσι σε συνδυασμό με το τιμόνι που δεν μεταφέρει την αισθηση που χρειάζεται για να πιέσεις παύεις να νοιώθεις την σιγουριά που χρειάζεται για να προχωρήσεις σε πιο γρήγορη οδήγηση.

Το κιβώτιο ταχυτήτων στην θέση sport δίνει ρεσιτάλ τεχνολογικής υπεροχής, και οι 156 ίπποι μοιάζουν πολύ περισσότεροι αν αποφασίσεις σαν οδηγήσεις με καθαρές γραμμές εμπιστευόμενη/ος τα φρένα για να μαζέψεις χιλιόμετρα.

Για να μην παρανοήστε εαυτό που προσπαθώ να πω σημειώστε ότι με την Mercedes-Benz C180 Auto μπορείτε τελικά να κινηθείτε πολύ γρήγορά σε έναν επαρχιακό δρόμο, απλά η διαδικασία δεν έχει την πλάκα που ονειρεύεσαι όταν ξεκινάς να οδηγείς ένα πισωκίνητο αυτοκίνητο.

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι αν μπορείτε, θα πρέπει να διαθέσετε τα χρήματα που απατούνται για να πάρετε το επόμενο επίπεδο από την «SE» που είχε το αυτοκίνητο της δοκιμής και να φτάσετε στο Sport και ίσως και στο AMG για να νοιώσετε πιο όμορφα μέσα στην στροφή.

Βλέπετε.. με τα λεφτά (σχεδόν) όλα γίνονται!

 Συμπέρασμα

Η Mercedes-Benz C180 Auto είναι ένα αυτοκίνητο που αποτελεί το σημείο εισόδου στην κατηγορία πολυτελών αυτοκινήτων με πίσω κίνηση.

Αναλογίζομαι την ποιότητα του εσωτερικού και την τεχνολογία που προσφέρει αυτό το Mercedes και μου φαίνεται απίστευτο ότι στην μορφή που την οδήγησα κοστίζει περίπου €37,000, ενώ αν δεν επιθυμείτε το αυτόματο κιβώτιο θα μπορούσε να γίνει δική σας με λιγότερο από €32Κ.

Σε αυτή την τιμή η BMW 3 κοιτάζει ανήμπορη- καθώς οι τιμές της σε κάθε περίπτωση είναι κατά €10Κ υψηλότερες…

Η εμφάνιση της Mercedes-Benz C180 Auto μου μοιάζει κουρασμένη συγκρινόμενη με τον ανταγωνισμό (ακόμη και με το προηγούμενο μοντέλο της 3αρας), όμως διαθέτει εκείνον τον διαχρονικό σχεδιασμό που θα την κάνει να δείχνει αποδεκτή ακόμη και μετά από 20 χρόνια. Απλά νομίζω ότι η Mercedes-Benz C180 Auto στερείται της νεανικότητας της καινούριας BMW 3, της διεστραμμένης ομορφιάς μιας Alfa Romeo Giulia και διαλέγει να κινηθεί στον δρόμο του Volvo S60/90 που είναι σίγουρα όμορφα, αλλά δεν ενθουσιάζουν.

Κοιτάζοντας την CLA που οδηγώ την στιγμή που γράφω αυτή την δοκιμή, γνωρίζω ότι η επόμενη C Class θα βρεθεί σχεδιαστικά πολύ μακριά από τον ανταγωνισμό…

Αλλά όχι τώρα…

Εκείνο όμως που με ενόχλησε περισσότερο στηνMercedes-Benz C180 Auto ήταν η ρύθμιση της πίσω ανάρτησης που επιτρέπει εγκάρσιες μετακινήσεις του αμαξώματος στις «ασύμμετρες λακκούβες» (Με τόσους τύπους  λακκουβών έχουμε στον Διόνυσο έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε και ειδική ορολογία!!) χωρίς να μπορεί τουλάχιστον να ανταλλάξει αυτή την συμπεριφορά με ένα διασκεδαστικό στρίψιμο.

Ωστόσο, και πάλι το μυαλό γυρνά στην τιμή κτήσης, στην ποιότητα και την γαλήνη που προσφέρει στους επιβάτες η άνετη και πολυτελής καμπίνα- και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι αυτός ο συνδυασμός δεν υπάρχει πουθενά αλλού… Μα πουθενά!

Τέλος, ο αντίκτυπος του αστεριού στην κοινωνία μας είναι γενικά τόσο έντονος που λίγοι θα συμφωνήσουν μαζί μου σε ότι αφορά την εμφάνιση-και αυτό είναι θεμιτό- ενώ ακόμη λιγότεροι θα καταλάβουν τις εγκάρσιες αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης στις …”ασύμμετρες” λακκούβες.

Για την σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των οδηγών η Mercedes-Benz C180 Auto θα είναι πάντα ένα χαρισματικό αυτοκίνητο που προσφέρεται σε απίστευτα χαμηλή τιμή (για την κατηγορία) –και δίκαια θα αποτελεί το Best Seller του γερμανικού εργοστασίου.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ρύθμιση της πίσω ανάρτησης που επιτρέπει εγκάρσιες μετακινήσεις του αμαξώματος.
  • Η κουρασμένη εξωτερική εμφάνιση και κάποια σημεία στην εργονομία που προβληματίζουν.

Θα θυμάμαι

  • Η πρώτη Mercedes σε τιμή ευκαιρίας και με πολύ χαμηλό κόστος λειτουργιάς
  • Η ποιότητα και οι χώροι του εσωτερικού –και φυσικά η μοναδική αίσθηση ότι οδηγάς μια πισωκίνητη Mercedes!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο