Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADΔοκιμή Hyundai Kona 1.0 T-GDi -Test Drive

Δοκιμή Hyundai Kona 1.0 T-GDi -Test Drive

Το Hyundai Kona 1.0 T-GDi ήρθε κοντά μας στις αρχές του προηγούμενου χρόνου και αποτελεί το πρώτο σχεδιαστικό δείγμα του διάσημου Βέλγου σχεδιαστή με καταγωγή από την Χιλή Luc Donckerwolk, ο οποίος πριν γίνει ο Διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού του ομίλου Hyundai/KIA, είχε εξέχουσα θέση στον όμιλο VAG.

Το πλεονέκτημα της μεταγραφής δεν είναι μόνο το ότι τα νέα αυτοκίνητα του ομίλου σχεδιαστικά φέρουν την υπογραφή του ανθρώπου που σχεδίασε τις Lamborghini Murcielago, Diablo και Gallardo, αλλά κυρίως θα περιέχουν την σχεδιαστική γνώση του μεγαλύτερου Γερμανικού Ομίλου.

Όσοι από εσάς ψάχνουν να βρουν σχεδιαστικές συγγένειες μεταξύ του Hyundai Kona 1.0 T-GDi και της Lamborghini Murcielago, θα πρότεινα να μην κουράζεστε καθώς σίγουρα ο Βελγο-Χιλιανός σχεδιαστής δεν ήταν στις καλύτερες στιγμές του όταν καταπιάστηκε με το KONA…

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 21Υπάρχουν πολλοί που απορούν πως γίνεται ξαφνικά η Hyundai και η KIA να φτιάχνουν ξαφνικά κορυφαία αυτοκίνητα, οι οποίοι όμως μοιάζει να ξεχνούν ότι τα αυτοκίνητα είναι προϊόντα της ανθρώπινης γνώσης και τεχνογνωσίας και όχι πνευματική ιδιοκτησία ενός brand name.

Ο άνθρωπος θα βρίσκεται πάντα στο κέντρο του σχεδιασμού, αλλά και από τις δύο πλευρές ενός προϊόντος που σχεδιάζεται από μηχανικούς και απευθύνεται στην καθημερινότητα των πολιτών.

Έτσι αν πάρεις με «μεταγραφή» εκείνον που φτιάχνει την ανάρτηση στην BMW και εκείνον που έχει την ευθύνη του σχεδιασμού των αυτοκίνητων της VAG- και συνδυάσεις την τεχνογνωσία τους με την μηχανολογική αξιοπιστία και τις μεθόδους παραγωγής που με επιμονή ανέπτυξε τις τελευταίες δεκαετίες η Hyundai/KIA, τότε το αποτέλεσμα δεν προκαλεί καμία έκπληξη-σε κανέναν!

Η Hyundai έφτιαξε από την αρχή ένα γόνιμο και καθαρό χωράφι μέσα στο οποίο «εμπνευσμένοι γεωργοί» καλλιεργούν τις λαμπρές ιδέες τους!

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 4Τώρα… σε ότι αφορά το Hyundai Kona 1.0 T-GDi φοβάμαι ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά την εμφάνιση το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι ούτε ιδιαίτερα όμορφο ούτε όμως και πρωτότυπο, αφού το ξαδελφάκι (βλ. STONIC) προσωπικά μου φαίνεται πιο όμορφο, ενώ το γενικότερο αποτέλεσμα θυμίζει πολύ το Citroen C3 Aircross.

Το Hyundai Kona 1.0 T-GDi μπορεί να μοιράζεται τα περισσότερα μηχανικά του μέρη με το KIA Stonic όμως- προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα τετρακίνησης, στηρίζεται σε ένα άλλο πλαίσιο που είναι ένα τροποποιημένο πάτωμα του Hyundai Elantra.

H κατηγορία B-SUV αυτή την στιγμή είναι η πιο δημοφιλής στην Ευρώπη με αυτοκίνητα όπως το KIA Stonic, το Seat Arona, το VW TRoc, το Suzuki Vitara, το Jeep Renegate, το Skoda Karoq, Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Captur, το Honda HR-V, το Ford EcoSport, το Opel Crossland X, Citroen C3 Aircross και αλλά πολλά που απλά δείχνουν το ενδιαφέρων των κατασκευαστών και των καταναλωτών στην κατηγορία…

Έχοντας τόσο ισχυρό ανταγωνισμό το Hyundai Kona 1.0 T-GDi γεννήθηκε μέσα σε ένα κόσμο πρωταθλητών, στον οποίο είναι σίγουρα δύσκολο να ξεχωρίσεις!

Εμφάνιση

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 17Το Hyundai Kona 1.0 T-GDi στέκεται ψηλότερα από το Stonic έχοντας έναν πιο ξεκάθαρο SUV χαρακτήρα με τα πλαστικά προστατευτικά στους θόλους των φτερών και το σκληρό μαύρο-προστατευτικό- πλαστικό στην βάση του προφυλακτήρα να φροντίζουν για την προστασία του αμαξώματος στις εκτός δρόμου εξορμήσεις σας.

Η μεγάλη κάθετη μάσκα στο εμπρός τμήμα φέρει ένα μεγάλο σήμα της Hyundai δείχνοντας την υπερηφάνεια των σχεδιαστών για το δημιούργημά τους. Από το πλάι το Hyundai Kona δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με εκτός δρόμου δυνατότητες αφού συνδυάζει ένα σημαντικό ύψος από το έδαφος μαζί με κοντούς προβόλους μπρος και πίσω.

Η χαρακτηριστική οκτάγωνη μάσκα είναι σε αρμονία με την μόδα που τις θέλει να είναι τόσο μεγάλες έτσι ώστε ακόμη και ένας μύωπας να αναγνωρίζει την μάρκα του αυτοκινήτου από ένα χιλιόμετρο απόστασης, όμως δυστυχώς μόνο ένα μέρος όλων αυτών των αεραγωγών που βλέπετε είναι αληθινοί.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 12Ωστόσο, η λεπτομέρεια με τον έστω και «εικονικό» στενό αεραγωγό που μεσολαβεί μεταξύ της μάσκας και της ένωσης του καπό είναι όλα τα λεφτά, ενώ ταυτόχρονα δένει και την δεύτερη σειρά φωτιστών σωμάτων που βρίσκονται στις ακμές των φτερών στο οπτικό σύνολο του αυτοκινήτου.

Σίγουρα αυτό που βλέπουμε θυμίζει την νέα γραμμή της Citroen-και ενώ είναι ενδιαφέρον προσωπικά το βρίσκω υπερβολικό και πολύπλοκο.

Το προφίλ του αυτοκινήτου είναι γεμάτο καμπύλες και διαφορετικά επίπεδα και πιστεύω ότι εάν δεν είχε τα μαύρα προστατευτικά κομμάτια στους θόλους θα ήταν πάρα πολύ όμορφο. Όμως τα έχει-και αυτό δείχνει ότι ο εκ μεταγραφής σχεδιαστής δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του!

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 46Ενδιαφέρον όμως είναι το πίσω μέρος του Kona που ακολουθεί και αυτό το μοτίβο του εμπρός μέρους με τα διπλά φωτιστικά – και  με τους μαύρους βαμμένους προφυλαχτήρες που επεκτείνονται στα πίσω φτερά να αφήνουν υποσχέσεις για εκτός δρόμου αποδράσεις.

Σίγουρα το πίσω μέρος είναι το πιο όμορφο κομμάτι του αυτοκινήτου, ενώ οι κοντοί πρόβολοι θα δίνουν μια επιπλέον ελευθερία στις εκτός δρόμου μετακινήσεις της τετρακίνητης έκδοσης.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιαίτερες ζάντες που φορούν ελαστικά 215/65R17 και φυσικά το έντονο μπλε χρώμα που προσωπικά μου φτιάχνει την διάθεση!

Εσωτερικό

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 23Το εσωτερικό του Hyundai Kona 1.0 T-GDi δεν διαφοροποιείται και πολύ απ ότι η μας έχει συνηθίσει η Hyundai τελευταία, αφού μοιάζει να προέρχεται από το i30 – και αυτό είναι καλό – γιατί μαζί με την εμφάνιση του i30 στο εσωτερικό, το Hyundai Kona κληρονόμησε και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής του i30.

Το εσωτερικό χωρις να διεκδικεί κάποιο βραβειο σχεδιασμού είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου, ενώ τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες είναι σκληρά στην αφή, όμως μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση και κυρίως έχουν άριστη ποιότητα συναρμογής και δεν έτριξαν ποτέ.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 48Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά και προσφέρει καλή ορατότητα ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα καθίσματα είναι άνετα αλλά εάν αποφασίσετε να κινηθείτε πιο γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν παρέχουν σωστή πλευρική στήριξη-κάτι που όμως είναι αναμενόμενο στην κατηγορία.

Πίσω από το τιμόνι ο πίνακας οργάνων περιέχει δύο μεγάλα όργανα που δείχνουν τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα, ενώ στην μέση μια οθόνη υπάρχουν ενδείξεις για την οικονομία και λειτουργίες trip computer.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 222Η οθόνη χειρισμού των πολυμέσων των 7’’ που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό φέρνει μνήμες από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές. Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του Hyundai Kona 1.0 T-GDi είναι απολαυστικά γρήγορη, όμως νομίζω ότι η ποιότητα των γραφικών και η ανάλυση χρειάζεται κάποια αναβάθμιση καθώς ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να ξεφεύγει.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθώς ήδη θυμάμαι με γλυκιά μελαγχολία την εποχή που μπορούσα να ρυθμίσω το ραδιόφωνο με το χεράκι μου, όμως πολλοί οδηγοί μοιάζει να δίνουν μεγάλη σημασία στις οθόνες!

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 91Καλοί είναι και οι χώροι στο πίσω κάθισμα που μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση δύο όχι πολύ ψηλούς ενήλικες ή τρία παιδιά, παρέχοντας όμως άνεση στα γόνατα- και το μόνο που ίσως να ενοχλήσει (κυρίως) τα μικρά παιδιά είναι ότι τα παράθυρα είναι πολύ ψηλά τοποθετημένα κάτι που θα περιορίζει την ορατότητά τους προς τα έξω.

Πρέπει ωστόσο να τονίσω ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε ηλιοοροφή οπότε η έκδοση χωρίς οροφή πιθανότατα να παρέχει ικανοποιητικό χώρο για τα κεφάλια φηλών επιβατών.

H Hyundai φρόντισε φυσικά να εξοπλίσει το Hyundai Kona 1.0 T-GDi με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports. Αυτό που βρίσκω πολύ χρήσιμο σαν μητέρα είναι η ευκολία με την οποία αποθηκεύονται στις πόρτες τα μεγάλα μπουκάλια νερού του 1,5 λιτ.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 14Ο χώρος αποσκευών είναι 361 λίτρα και είναι κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας κάτι που σίγουρα θα προβληματίσει μια τετραμελή οικογένεια σε ένα μεγάλο ταξίδι, ενώ επιπλέον έχει ψηλό κατώφλι φόρτωσης δυσκολεύοντας την τοποθέτηση βαριών αποσκευών.

Από την άλλη πλευρά έχει απόλυτο τετραγωνισμένο σχήμα που σίγουρα βοηθάει στην καλύτερη αξιοποίηση του χώρου, ενώ όταν πέφτουν τα καθίσματα δημιουργούν ένα επίπεδο χώρο φόρτωσης που χωρά ένα 26αρι ποδήλατο χωρίς να χρειαστεί να βγάλετε τον τροχό.

Κινητήρας

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 22Κάτω από το καπό του Hyundai Kona 1.0 T-GDi βρίσκεται ένα υπέροχος τρικύλινδρος κινητήρας 1000 κ.εκ. που ξεχειλίζει από χαρακτήρα και νόημα. Είναι ένας κινητήρας που ταιριάζει γάντι στο αυτοκίνητο, κάνοντας τον την καλύτερη επιλογή από την προσφερόμενη γκάμα κινητήρων, είτε αυτοί είναι βενζίνης είτε πετρελαίου.

Ο κινητήρας-αν και παρουσιάζει κάποιους κραδασμούς στο ρελαντί,  έχει γενικά μια ραφιναρισμένη λειτουργία, διαθέτει 2 ΕΕΚ, άμεσο ψεκασμό και με την βοήθεια ενός υπερτροφοδότη αποδίδει 120 ίππους στις 6.000 σαλ και 17,5 kgm που αποδίδονται σχεδόν διαρκώς στο φάσμα μεταξύ των 1.500-4.000 σαλ.

Η λειτουργία του μετά τις 1300σαλ είναι βελούδινη και η έλλειψη θορύβου και κραδασμών δίνουν μια γλυκύτητα στην οδήγηση του Hyundai Kona 1.0 T-GDi.

Στις 1,500 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν εντυπωσιακό γραμμικό τρόπο μέχρι τον κόφτη στις 6,400 σαλ. Μετά τις 5,500 σαλ παρουσιάζονται και πάλι κάποιοι υψίσυχνοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως για εμένα ακόμη και αυτοί είναι μέρος του υπέροχου χαρακτήρα του.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 49Σε ότι αφορά την κατανάλωση, χάρη στην συνεργασία με το 6αρι κιβώτιο η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί εύκολα να διατηρηθεί στην περιοχή μεταξύ των 6,5-7 λίτρων

Τι εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων έχει σωστή κλιμάκωση και θετικό κούμπωμα αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς, ενώ σε συνδυασμό με τον κίνητρα των 1,6 λίτρων υπάρχει και η δυνατότητα τετρακίνησης.

Αναρτήσεις

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 13Οι αναρτήσεις του Hyundai Kona 1.0 T-GDi αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, αλλά στις τετρακίνητες εκδόσεις η πίσω ανάρτηση αποτελείται από ένα σύστημα πολλαπλών συνδέσμων φτιαγμένων από κράμα αλουμινίου.

Η ρύθμιση της ανάρτησης στοχεύει περισσότερο προς την άνεση και λιγότερο στην σπορτίφ συμπεριφορά. Η διαδρομή της ανάρτησης είναι σχετικά μεγάλη εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο για SUV ύψος από το έδαφος των 19 εκ.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και χωρίς να εντυπωσιάζουν με το αρχικό τους «δάγκωμα», τελικά αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά. Εύστοχο- για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου- μου φάνηκε το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που στο παρκάρισμα είναι μαλακό και εύχρηστο, ενώ «σφίγγει» ευχαρίστα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα.

Στην Πόλη

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 5Το Hyundai Kona 1.0 T-GDi είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Η ψηλή θέση οδήγησης θα βοηθήσει μέσα στην πόλη καθώς χαρίζει καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων οδηγών που κινούνται στην ΛΕΑ επειδή βιάζονται, αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλάς γιατί καπνίζουν μιλώντας στο τηλέφωνο πίνοντας «φρέντους», ενώ είναι και πιο έξυπνοι ο ένας από τον άλλο –και όλοι μαζί πιο έξυπνοι από εσένα.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 9Ένα καλό εξτραδάκι θα ήταν σίγουρα ένας εκτοξευτής για ρουκέτες που θα εμφανίζεται πίσω από τα κάτω φωτιστικά σώματα του Hyundai Kona 1.0 T-GDi και θα εξαϋλώνει τους μπαγλαμάδες όπως γίνεται και στις ταινίες του James Bond!

Πίσω στο Hyundai Kona 1.0 T-GDi, όπου τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς-και η κάμερα οπισθοπορείας μαζί με την καλή ορατότητα προς τα πίσω κάνουν εύκολη την ζωή στο παρκάρισμα και στην αλλαγή λωρίδας στις κεντρικές λεωφόρους.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 7Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις κακοτεχνίες και καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ηρεμία. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται σχεδόν 3 στροφές από άκρη σε άκρη και μαζί με τα μαλακά πετάλια κάνουν την ζωή του οδηγού εύκολη.

Ο κινητήρας είναι πάντα εκεί προσφέροντας ροπή και δύναμη όπου χρειαστεί, ενώ ο λιγοστός θόρυβος που φτάνει στο εσωτερικό είναι χαλαρωτικός και ευχάριστος.

Με μια μέση κατανάλωση περίπου 6,8 λίτρα/100 χλμ θα έλεγα ότι το ΚΟΝΑ βρίσκεται στα όρια της λαιμαργίας αν το συγκρίνεις με τις επιδόσεις οικονομίας που επιτυγχάνουν οι ανταγωνιστές από την Ευρώπη και Ιαπωνία, αλλά δεν νομίζω ότι γίνεται υπερβολικό.

Στον αυτοκινητόδρομο

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 16Το Hyundai Kona 1.0 T-GDi στον αυτοκινητόδρομο χάρη στο αεροδυναμικό αμάξωμα κινείται γοργά, πολιτισμένα και οικονομικά καταναλώνοντας πάντα κάτω από 8λίτρα/100 χλμ. και αδιαφορώντας για τους πλευρικούς ανέμους.

Ο κινητήρας δεν ακούγεται καθόλου στο ταξίδι, όμως υπάρχουν αρκετοί θόρυβοι από τον αέρα και από τους τροχούς, που μειώνουν την απόλυτη άνεση που προσφέρει το καλοτάξιδο αμάξωμα του KONA.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 10Ταξιδεύοντας με 6η και 3,300 σαλ, το ταχύμετρο δείχνει 140 χλμ/ω την ώρα που η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 7,5 λίτρα, ενώ αν είστε πολύ προσεκτικοί και δεν υπερβείτε τα 120 χλμ/ω μπορεί να κυμανθεί και στα 6,5λίτρα.

Φυσικά αν θελήσετε να πάτε και πιο γρήγορα μπορείτε να δείτε και περίπου 195 χλμ στο ταχύμετρο και 10 λίτρα ανά 100 χλμ στο οικονομόμετρο.

Στις Στροφές

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 2Το Hyundai Kona 1.0 T-GDi είναι ένα SUV με άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και μεγάλες διαδρομές, οπότε δεν περιμένετε να στρίβει και σαν «κούρσα». Το ψηλό κέντρο βάρους και h γρήγορη οδήγηση δύσκολα συνδυάζονται – ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Σε επαρχιακούς δρόμους το Hyundai Kona 1.0 Turbo 120hp με την μαλακά ρυθμισμένη του ανάρτηση απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε pio ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστα στον προορισμό.

Το τιμόνι είναι σχετικά ακριβές και με γρήγορη κλιμάκωση, αλλά η δυνατή υποβοήθηση δεν εμπνέει τον οδηγό να ανοίξει τον ρυθμό του.

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 8Αν θελήσετε να πάτε πολύ γρήγορα οι κλίσεις που παίρνει το αυτοκίνητο μέσα στις στροφές υποχρεώνουν τον εσωτερικό τροχό να χάσει την επαφή του με τον δρόμο. Μετά από αυτό ετοιμαστείτε για υποστροφή- που ευτυχώς έρχεται προοδευτικά και δεν θα σας προβληματίσει.

Το πίσω μέρος δεν φεύγει με τίποτα και την λέξη υπερστροφή μπορείτε να την διαγράψετε από το λεξιλόγιο σας.

Το Hyundai Kona 1.0 T-GDi είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο, οπότε ηρεμήστε και απολαύστε το-εσείς και οι αγαπημένοι σας!

Στο Χώμα

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 15Η μπροστινή (μόνο) κίνηση δεν προϊδεάζει για φοβερές εκτός δρόμου επιδόσεις, όμως από την άλλη πλευρά οι κοντοί πρόβολοι δίνουν την ελευθερία στο μυαλό να προσπαθήσει να φτάσει πιο μακριά.

Κάποια στιγμή σε μια κοντινή εκδρομή χρειάστηκε να κατέβουμε από ένα απόκρημνο δρόμο με φυτευτές πέτρες σε μια παραλία. Εκεί διαπίστωσα ότι η άνετη ανάρτηση λειτουργεί προς όφελος των επιβατών καθώς φιλτράρει τα πάντα εξαφανίζοντας τις ανωμαλίες και τις πέτρες.

Σε αυτό βοηθά και η ποιότητα συναρμογής που δεν επιτρέπει κανένα τριγμό στο εσωτερικό.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0Όταν χρειάστηκε να ανεβούμε πίσω την πολύ απότομη ανηφόρα- παρά τις αρχικές μου επιφυλάξεις, το Hyundai Kona 1.0 T-GDi απέδειξε ότι παρά την μπροστινή του κίνηση έχει πολύ καλή ελκτική πρόσφυση.

Το ύψος των 19εκ. από το έδαφος και οι κοντοί πρόβολοι θα επιτρέψουν στο Hyundai Kona 1.0 Turbo 120hp να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση. Όπως υποδηλώνει και η σχεδίαση του, το Hyundai Kona 1.0 Turbo 120hp είναι ένα SUV πόλης και δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Συμπέρασμα

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 3Σε αυτή την δύσκολη κατηγορία το Hyundai Kona 1.0 T-GDi έχει να ανταγωνιστεί πολύ αξιόλογους αντίπαλους και πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει σς κάποιν τομέα από αυτούς ειδικά από τους Ευρωπαίου που έχουν ρίξει ιδιάιτερο βάρος σε αυτή την κατηγορία παρουσιάζοντας ακόμη και δύο μοντέλα στην Β-SUV κατηγορία.

Το Hyundai Kona 1.0 T-GDi χάρις τον δυνατό και γεμάτο χαρακτήρα κινητήρα του είναι με διαφορά η πιο ισορροπημένη έκδοση του μοντέλου- και σίγουρα βγάζει όλα τα χαρακτηριστικά που ήθελαν να αναδείξουν οι σχεδιαστές της Hyundai όταν το σχεδίαζαν.

Ωστόσο, κοιτώντας ακόμη και στον ενδοοικογενειακό ανταγωνισμό του ΚΙΑ Stonic που προσφέρει έναν πιο σπορτίφ χαρακτήρα, είναι πολύ δύσκολο για ανθρώπους σαν εμένα να το προτιμήσουν.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 18Ευτυχώς για τo KONA όμως, το κοινό που ψάχνει για αυτοκίνητο σε αυτή την κατηγορία-δεν μοιάζει και πολύ με εμένα- και έτσι θα το προτιμήσει εκτιμώντας την πιο άνετη ανάρτηση του και την ξεχωριστή αλλά συζητήσιμη εμφάνιση-που το κάνει πιο εντυπωσιακό από το Stonic.

Το  Hyundai Kona 1.0 Turbo 120hp μοιάζει να εκφράζει ακριβώς τα “θέλω” των σύγχρονων ανθρώπων των ευρωπαϊκών πόλεων και έτσι νομίζω πως η πορεία του στην Ελληνική αγορά είναι εξασφαλισμένη.

Hyundai_Kona_1.0_autoholix_0 11Με τιμές που ξεκινούν από €17,500, 5 χρόνια εγγύηση, μοντέρνα εμφάνιση και με μια ποιότητα κατασκευής που την συναντάς σε αυτοκίνητα διπλασίας αξίας το Hyundai Kona 1.0 T-GDi μοιάζει να στέκεται όρθιο στον ισχυρό ανταγωνισμό-σε πείσμα των «Ισμήνων» (…κατά το Σειρήνων!) που πιστεύουν ότι όσο πιο χαμηλό είναι ένα αυτοκίνητο τόσο καλύτερο θα πρέπει να είναι… Που μεταξύ μας δηλαδή, είναι!

Σε κάθε περίπτωση το Hyundai Kona 1.0 T-GDi είναι μια δυνατή πρόταση που θα πρέπει να αξιολογηθεί με πολύ σκέψη!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο περίεργος εξωτερικός σχεδιασμός (…περί ορέξεως) και τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό.
  • Ο περιορισμένος χώρος για τα κεφάλια ψηλών πίσω επιβατών και τις αποσκευές.

Θα θυμάμαι

  • Την ομοιογένεια του συνόλου στην καθημερινή συμβίωση.
  • Την γλυκιά λειτουργία του δυνατού τρικύλινδρου κίνητρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο