Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip Δοκιμή/Test Drive

Το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip αποτελεί την συνέχεια της πρώτης γενιάς του SX4, όταν η Suzuki σε συνεργασία με την Fiat μοιράστηκαν το κόστος R&D και δημιούργησαν ένα δίδυμο πιο ασφάλτινων τετρακίνητων αυτοκινήτων.

Το Fiat Sendici (16) ήταν το πρώτο SUV των Ιταλών, ενώ το Suzuki SX4 ήταν μια πιο ήπια off-road προσέγγιση που συμπλήρωνε τα “σκληροπυρηνικά” «τζιπάκια» που είχαν τότε οι Ιάπωνες στην γκάμα τους.

Η κίνηση αυτή τότε μπορεί να μας φάνηκε ακατανόητη, όμως εκ των υστέρων αποδείχθηκε σοφή καθώς η Suzuki βρέθηκε να κυλά μαζί με το ρεύμα του ποταμού που είχε δημιουργήσει η επιτυχία του Nissan Qashqai, που ουσιαστικά δημιούργησε και καθιέρωσε την κατηγορία Crossover SUV’s στην συνείδηση των Ευρωπαίων.

Φυσικά το σημερινό Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip μοιάζει με το παλιό μόνο στο όνομα του- και κάθε σύγκριση με το παλιό SX4 είναι απλά άτοπη. Είναι πολύ πιο όμορφο, πιο πρακτικό, πιο ευχάριστο στην οδήγηση και πιο ποιοτικό μέσα και έξω.

Εμφάνιση

To Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip έχει μήκος 4.3μ και πλάτος 1,76μ– αλλά με βάρος κάτω από 1300 κιλά, είναι ένα μεσαίο CUV που καταφέρνει να διαφοροποιείται από την λαοθάλασσα των κλασσικών, ψηλότερων SUV’s που έχουν πλημμυρίσει την αγορά.

Η εμφάνιση της μάσκας είναι λίγο άτολμη ίσως και παλιομοδίτικη -θυμίζοντας αρκετά παλαιότερες Ιαπωνικές δημιουργίες, όμως τα LED φωτιστικά σώματα στις ακμές των φτερών και το προφίλ του αυτοκινήτου με τους τονισμένους θόλους είναι αρκετά δυναμικό και ενδιαφέρον.

Στην ακριβή έκδοση του αυτοκινήτου που ευγενικά μου παραχώρησε η αντιπροσωπεία, το αυτοκίνητο διέθετε τις πολύ όμορφες αλουμινένιες ζάντες 17’’ που βλέπετε στις φωτογραφίες και κάποια αλουμινένια κομμάτια στο κάτω μέρος του σπόιλερ που μοιάζουν (…αλλά δεν είναι) με προστατευτική ποδιά.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μοντέρνο αλλά σίγουρα δεν έρχεται να προσθέσει κάτι στην κατηγορία καθώς δεν έχει τον δικό του οικογενειακό  χαρακτήρα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το νέο Vitara, που βρίθει σχεδιαστικών αναφορών στην παράδοση της εταιρείας.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού η εικόνα που αντίκρισα δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε, καθώς τα πάντα είναι σίγουρα φτιαγμένα με ορθολογικό τρόπο, που όμως δείχνει το εσωτερικό γενικά δείχνει κάπως κουρασμένο.

Τα αυτοκίνητα στις ημέρες μας προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με τον σχεδιασμό του εσωτερικού τους παραβλέποντας τις περισσότερες φόρες την εργονομία και την πρακτικότητα, δείχνοντας μια εμμονή των κατασκευαστών να ενσωματώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες στην κεντρική οθόνη πολυμέσων-και να εξοντώσουν όσο περισσότερους διακόπτες μπορούν!

Από την άλλη πλευρά, εμείς οι καταναλωτές μοιάζει να έχουμε συνηθίσει σε αυτή την εργονομική «ταλαιπωρία» που μας υποβάλλουν οι μαρκετίστικες τακτικές και τελικά έχουμε φτάσει να την αναζητούμε με μανία ως μια ένδειξη ότι το καινούριο μας αυτοκίνητο είναι τεχνολογικά προηγμένο!

Οι ψυχολόγοι του μέλλοντος θα μελετήσουν και θα εξηγήσουν πως ο εκμοντερνισμός του εσωτερικού σχεδιασμού των αυτοκινήτων έφτασε να είναι συνώνυμο της πολυπλοκότητας…

Ευτυχώς το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip είναι τόσο εργονομικά και λογικά σχεδιασμένο που ευτυχώς δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει «wow»(!) στο ταμπλό.

Ο πίνακας οργάνων είναι απόλυτα ευανάγνωστος με τα όργανα να φωτίζονται τώρα με ένα πολύ ευχάριστο μπλε φωτισμό, ενώ τα πλαστικά στο ταμπλό που θα μπορούσαν να είναι μαλακά και πολύ καλύτερα στην αφή, τελικά δείχνουν ποιοτικά στην όψη και έχουν άριστη συναρμογή.

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει ένα mediacenter με μέτρια λειτουργικότητα και που δεν περιέχει πληροφορίες από το onboard computer σαν να πρόκειται για μια aftermarket τοποθέτηση, ενώ πιο χαμηλά το βλέμμα συναντά τους διακόπτες με τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας ζέστης/κρύο του αποδοτικού διζωνικού κλιματισμού και κάποιους χώρους αποθήκευσης.

Τα θερμαινόμενα καθίσματα προσφέρουν καλή πλευρική στήριξη, ενώ το τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς διευκολύνοντας τον οδηγό να βρει την θέση που τον βολεύει.

Υπάρχουν πολλοί χώροι για αποθήκευση, το ντουλαπάκι είναι αρκετά μεγάλο, και υπάρχουν θήκες για ποτήρια παντού.

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα και το κεφάλι είναι ικανοποιητικός και επαρκεί ακόμη και για άτομα ψηλότερα από 1.85, όμως το τούνελ της μετάδοσης κάνει τον πέμπτο επιβάτη να δυσκολεύεται να βολέψει τα πόδια του.

Αν έχετε παιδιά όπως εγώ αυτό δεν έχουν σημασία- και θα εκτιμήσετε περισσότερο τις πίσω πόρτες που ανοίγουν στις 90 μοίρες κάνοντας την πρόσβαση πιο εύκολη και τα μεγάλα παράθυρα στις πίσω πόρτες που κάνουν το εσωτερικό πιο πρακτικό και φωτεινό.

Κανείς δεν θα έχει κανένα παράπονο από τον χώρο αποσκευών των 440 λίτρων ο όποιος έχει κανονικό σχήμα και επιπλέον διαθέτει διπλό πάτωμα για να κρύβετε τις πολύτιμες αποσκευές σας ή αντικείμενα που δεν θέλετε να είναι εκτεθειμένα στα κακά μάτια.

Τα καθίσματα χωρίζονται σε ποσοστό 60/40 για να αυξήσουν τις ικανότητες μεταφοράς, όμως όταν πέφτουν προς τα μέσα ο χώρος που δημιουργούν δεν είναι επίπεδος.

Εξοπλισμός

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip προσφέρει στον στάνταρ εξοπλισμό του σχεδόν όλες τις σύγχρονες, ευκολίες όπως το Keyless Entry, cruise control, mediacenter με κάμερα οπισθοπορείας, δερμάτινο τιμόνι, θερμαινόμενα καθίσματα, και φυσικά τις πανέμορφες αλουμινένιες ζάντες 17’’ με ελαστικά 215/55R17.

Κινητήρας

Σε ότι αφορά τον κινητήρα το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip εξοπλίζεται με τον 1.4 16v BoosterJet, που αποδίδει 140 ίππους και μέγιστη ροπή 220 Nm στις 2000 σαλ (από τα οποία τα 200 Nm αποδίδονται ήδη από τις 1700 σ.α.λ. περίπου).

Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη ελαστικότητά του που επιτρέπει την οδήγηση με λίγες αλλαγές ταχυτήτων-κάτι που στην θεωρία τουλάχιστον βοηθά στην οικονομία καυσίμων και συνεπώς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κινητήρας εμφανίζεται να έχει μια άμεση απόκριση στο γκάζι κάτι που οφείλεται στη μειωμένη αδράνεια του μικρού υπερσυμπιεστή και τις υποτετράγωνες διαστάσεις του, χαρίζοντας ταυτόχρονα αξιοπρεπείς επιδόσεις και ασφάλεια στα προσπεράσματα.

Στο δρόμο το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip κρύβει περισσότερες ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς η πολύ καλή δουλεία που έχει γίνει με την ηχομόνωση αφήνει έξω από την καμπίνα τον ήχο του κινητήρα.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις και την οικονομία το SX4 βρίσκεται γέρα μέσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τις επιδόσεις στην δοκιμασία του 0-100 χλμ/ω να έρχεται σε 10 δευτερόλεπτα και το ταχύμετρο να δείχνει (σύμφωνα με φήμες αφού εμείς δεν τρέχουμε για να το επιβεβαιώσουμε) σχεδόν 210 χλμ/ω.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση με προσεκτική οδήγηση μπορεί να κρατηθεί κάτω από τα 9 λίτρα/100 χλμ στην πόλη και τα 8,5 λίτρα στο ταξίδι εάν κινείστε διαρκώς με το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο των αυτοκινητοδρόμων μας.

Μετάδοση

Η δύναμη του κινητήρα μεταφέρεται σε ένα σαφές και πυκνό χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων που συνδυάζεται με ένα ελαφρύ και ακριβή συμπλέκτη που φροντίζουν για την άνεση του οδηγού.

Στην συνέχεια η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς και όταν χαθεί η πρόσφυση ένας ηλεκτρουδραυλικός συμπλέκτης μεταφέρει την ροπή στο πίσω διαφορικό σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Από έναν περιστροφικό διακόπτη δίπλα από το χειρόφρενο μπορείτε είτε να «μπλοκάρετε» την τετρακίνηση μέχρι τα 50χλμ/ω (μετά επιστρέφει στο Auto λόγω έλλειψης κεντρικού διαφορικού), ή να επιλέξετε τα προγράμματα “Snow, “Sand” και «Mud” τα οποία συνεργάζονται με το ESP και την χαρτογράφηση του κινητήρα και για να προσφερθεί η καλύτερη δυνατή πρόσφυση στις αντίστοιχες συνθήκες.

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση με McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω χάρη στις ισχυρές αντιστρεπτικές ράβδους ελέγχει σωστά το αμάξωμα, παρά τα μάλλον μαλακά ελατήρια και την αργή απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ. Έτσι συνδυάζει την άνεση των επιβατών με την ασφαλή οδική συμπεριφορά που είναι πάντα το ζητούμενο.

Τα φρένα του Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip είναι δυνατά και σχετικά ανθεκτικά καθώς αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα.

Στην Πόλη

Η καλή ορατότητα που παρέχει η ψηλή θέση οδήγησης του Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip κάνει τον υπολογισμό των διαστάσεων του μέσα στην πόλη παιχνιδάκι, κάτι που βοηθά τόσο στην αλλαγή λωρίδας όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Εδώ να πω ότι το ηχητικό σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος είναι υπερβολικά ευαίσθητο και αγχωτικό και καλύτερα να το έχετε στην θέση off.

Η ανάρτηση χωρίς να είναι πλαδαρή φροντίζει για την άνεση των επιβατών στις εκατοντάδες–χιλιάδες λακκούβες που έχουμε μάθει να μας περιβάλουν χωρίς να παραπονιόμαστε.

Σε αυτή την εγκαταλειμμένη πόλη, εμείς οι κάτοικοι της, έχουμε μάθει να αδιαφορούμε για τα ατέλειωτα μπαλώματα και τις βαθιές λακκούβες.

Έτσι παίρνουμε ακριβώς ότι μας αξίζει: Λακκούβες βρώμα, πτωματα μικρών ζώων και αδιαφορία από το λεγόμενο «κράτος»… Χωρίς πλάκα πάντως η κατάσταση έχει ξεφύγει-εντελώς όμως!

Όπως και να έχει, οι αναρτήσεις διαχειρίζονται τις λακκούβες των τριτοκοσμικών δρόμων της πονεμένης Αθήνας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ η ποιότητα κατασκευής του εσωτερικού εξασφαλίζει την έλλειψη τριγμών.

Σε ότι αφορά τα ξεκινήματα στα ανηφορικά φανάρια το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός.

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση κυμαίνεται στα 9-10 λίτρα/100χλμ που χαρακτηρίζεται ως μάλλον υψηλή για τον κυβισμό του κινητήρα, αλλά κανονική για ένα τετρακίνητο όχημα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Suzuki SX4 S-Cross 1.4 27Το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip όταν βγει στον αυτοκινητόδρομο είναι εξίσου ικανό και ταξιδεύει ευχάριστα. Ο ήχος από τον κινητήρα δεν μπορεί να περάσει την πολύ καλή ηχομόνωση και έτσι το μόνο που ενοχλεί  είναι ο θόρυβος από την μετάδοση που παράγει μονίμως ένα βουητό κάτω από το πάτωμα- που όμως είναι αρκετά χαμηλό και τελικά συνηθίζεται.

Όπως είναι αναμενόμενο για ένα CUV/SUV(έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας με τις υποκατηγορίες των Crossovers) το  SX4 επηρεάζεται από τους δυνατούς πλευρικούς άνεμους λόγω της μεγάλης πλευρικής επιφάνειας,αλλά ευτυχώς το δερμάτινο τιμόνι προσφέρει αρκετά καλή αίσθηση και έτσι η διόρθωση της πορείας είναι εύκολη.

Το τιμόνι έχει πολύ καλή επικοινωνία με τον δρόμο χαρίζοντας ακρίβεια στην θέση της ευθείας και την  αλλαγή κατεύθυνσης. Η ανάρτηση μου άφησε άριστες εντυπώσεις στον αυτοκινητόδρομο καθώς ελέγχει το αμάξωμα και και περιορίζοντας τις κλίσεις στις στροφές.

Στον Αυτοκινητόδρομο και εφόσον δεν υπερβαίνετε τα 140 χλμ η κατανάλωση κυμαίνεται στα 8-9 λίτρα/100χλμ. Αν το κυνηγήσετε τότε ετοιμαστείτε για 14αρια και βάλε!…

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip είναι ουδέτερο και η ανάρτηση παρέχει καλή πρόσφυση, ενώ αν πιεστεί θα ανοίξει την τροχιά του με μια προοδευτική υποστροφή.

Το έξυπνο σετάρισμα της ανάρτησης και το θετικό τιμόνι κάνουν την οδήγηση με γραμμές απολαυστική και κυρίως αποτελεσματική.

Τα φρένα αν λάβετε υπόψη σας τον τύπο του αυτοκίνητου κρίνονται δυνατά και ανθεκτικά.

Τώρα αν δείτε το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip κάτι σαν ένα τετρακίνητο εργαλείο διασκέδασης και νομίζετε ότι θα μπορέσετε να προκαλέσετε υπερστροφή ισχύος -ξεχάστε το, γιατί αυτό απλά αποκλείεται από την αρχιτεκτονική της μετάδοσης…

Οι κλίσεις στις στροφές είναι μικρότερες από ότι οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων προδιαγράφουν, κάτι που δείχνει πόσο καλή δουλεία έχει γίνει με την αντιστρεπτική ράβδο.

Αν δεν το πιέσετε το SX4 θα σας ταξιδέψει άνετα και με ασφάλεια σε κάθε περίσταση. Τα φρένα στέκονται με αξιοπρέπεια στις περιστάσεις και ενώ η αίσθηση τους θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, παρέμειναν δυνατά και ανθεκτικά παρά την ταλαιπωρία που τους επιφύλαξα κατά την διάρκεια της δοκιμής.

Εκτός δρόμου

Για το τέλος άφησα τις εκτός δρόμου δυνατότητες του SX4-και αυτό γιατί ο παγωμένος και βροχερός καιρός που επικρατούσε την περίοδο της δοκιμής μου επέτρεψε να δω το πώς λειτουργεί η τετρακίνηση του Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip σε ολισθηρά οδοστρώματα.

Δίπλα από το χειρόφρενο υπάρχει ένας ποιοτικός περιστροφικός διακόπτης που προσφέρει τις επιλογές auto, lock, snow και sport. Στην θέση auto η δύναμη μεταφέρεται  στους εμπρός τροχούς, όμως σε αντίθεση με το προηγούμενο μοντέλο που μπορούσε να είναι μόνο μπροστοκίνητο, εάν χαθεί η πρόσφυση στους μπροστινούς τροχούς τότε αυτόματα ο ηλεκτρουδραυλικός συμπλέκτης μεταφέρει το 50% της ροπής αμέσως στους πίσω τροχούς.

Το κουμπί lock μπλοκάρει τον ηλεκτρουδραυλικό συμπλέκτη μέχρι τα 50 χλμ/ω προκειμένου να βοηθηθεί το αυτοκίνητο να εκκινήσει σε ένα ολισθηρό έδαφος.

Εάν επιλεχθεί το πρόγραμμα Snow περισσότερη ροπή καταλήγει στους πίσω τροχούς, η απόκριση του κινητήρα στο γκάζι γίνεται κάπως ράθυμη και το αντισπίν γίνεται ιδιαίτερα παρεμβατικό.

Σε αυτή την θέση θα κινηθείτε αργά και με πολύ ασφάλεια σε χιονισμένους δρόμους, όμως μην περιμένετε να διασκεδάσετε με υπερστροφές ισχύος, γιατί απλά αυτό δεν γίνεται!

Για να γίνει αυτό υπάρχει η θέση sport. Εκεί η απόκριση στο γκάζι γίνεται άμεση, η ροπή μεταφέρεται στους πίσω τροχούς και σε αυτή την θέση το ESP μπορεί να απομονωθεί και έτσι να παίξετε οδηγώντας με το πλάι.. Μην φανταστείτε ατέλειωτες  πλαγιολισθήσεις τύπου Subaru Forester γιατί τα αυτοκίνητο είναι βασικά ρυθμισμένο αρχικά να υποστρέφει.

Όμως με λίγη βοήθεια από το χειρόφρενο και το τιμόνι μπορείτε να διασκεδάσετε αρκετά!

Γενικά η τετρακίνηση με έπεισε για την ελκτική πρόσφυση που προσφέρει, όμως τα 18 μόνο εκατοστά που απέχει από το έδαφος και οι μεγάλοι προβολοι, μάλλον θα περιορίσουν τις δυνατότητες όταν οι συνθήκες γίνουν δύσκολες.

Σε ότι αφορά την κίνηση σε κακοτράχαλους δρόμους με εμπόδια το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip σηκώνει εύκολα τροχό  και ακινητοποιείται στιγμιαία.

Αν όμως επιλέξετε το 4Χ4 Lock, με την επέμβαση του ESP, ο τροχός που είναι στον αέρα φρενάρει, η ροπή μεταφέρεται στον απέναντι τροχό και το SX4 και συνεχίζει την ανάβαση!

Συμπέρασμα

Το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip είναι ένα ολοκληρωμένο Crossover/SUV (πείτε το CUV…δεν ξέρω πια!) που παρέχει άνεση χώρων στην οικογένεια ενώ ταυτόχρονα- χάρη στην τετρακίνηση, δίνει την σιγουριά που χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του για να τολμήσει να εκδράμει σε πιο εκτός δρόμου διαδρομές.

Η σχετικά υψηλή κατανάλωση, η συντηρητική εμφάνιση και τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό σίγουρα θα αποτρέψουν τους κυνηγούς του στυλ, όμως οι πιο μυαλωμένοι θα προσέξουν ότι με €22.500 δύσκολα μπορείς να βρεις ένα τετρακίνητο όχημα με τόσα πολλά χαρίσματα και εξοπλισμό.

Οι προτάσεις στην κατηγορία είναι δεκάδες και ο ρόλος του Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet AllGrip είναι σίγουρα δύσκολος. Ξεπερνώντας τα όποια υποκειμενικά κριτήρια και προτιμήσεις σε μάρκες, νομίζω ότι είναι ένα αυτοκίνητο που θα πρέπει να το δείτε προσεκτικά πριν αποκτήσετε το επόμενο σας SUV.

 

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η υψηλή κατανάλωση του βενζινοκινητήρα των 1,4 λίτρων
  • Η συντηρητική σχεδίαση της μάσκας και τα μέτρια πλαστικά στο ταμπλό.

Θα θυμάμαι

  • Τον ροπάτο και πολύ δυνατό κινητήρα
  • Την άνετη και ανάρτηση και την έξυπνη τετρακίνηση.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΕτήσιο Συνέδριο Δικτύου Hyundai 2020
Next articleΠαιδιά πάνω σε μοτοσικλέτα…
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National