Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADMazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto - Δοκιμή / Test drive

Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto – Δοκιμή / Test drive

Περίμενα να οδηγήσω το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto με μεγάλη προσμονή καθώς οι θετικότατες εντυπώσεις που μου είχε αφήσει το Mazda 3, πριν από λίγο καιρό, είχαν δημιουργήσει εξαιρετικά λαμπερή εικόνα για την επανεμφάνιση της Mazda στην ελληνική αγορά.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 05Η Mazda είναι ένας σημαντικός για την πρόοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας κατασκευαστής και είμαι χαρούμενη που αποφάσισε επιστρέφοντας να φέρει και μια ουσιαστική ποικιλία τεχνολογιών –όπως οι κινητήρες SkyActiv- στην μουντή αυτοκινητιστική ζωή της ελληνικής αγοράς.

Φοβάμαι ότι κουράστηκα να οδηγώ αυτοκίνητα χωρίς εθνικότητα και χαρακτήρα που με αναγκάζουν να προσπαθώ να βρω τις διαφορές που να δικαιολογούν το σήμα στο τιμόνι τους.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 07Για εμένα κάθε «ανάδελφο» αυτοκίνητο είναι ευπρόσδεκτο και έτσι πάντα ανυπομονώ να οδηγήσω μια νέα Alfa Romeo μια BMW, ένα Subaru ή ένα Mazda!

Είχα δει τις διάφορες φωτογραφίες από την παρουσίαση του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto -και παρότι με μια πρώτη μάτια μου είχε φανεί διαστροφικά όμορφο, ήθελα να το οδηγήσω για να μην παρασυρθώ από την εξωτερική του εμφάνιση που σίγουρα το τοποθετεί κοντά στην κορυφή των πιο όμορφων Coupe B-SUV’s -που εγώ τα λέω Β-CUV’s!

Εμφάνιση

Τα συναισθήματα που γεννά η όψη του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto είναι για όσους θυμούνται ανάλογα με εκείνα που γεννούσε και η πρώτη γενιά της Suzuki GSXR1000 KATANA της δεκαετίας του 80 (…που ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με την απόφαση αναγέννησης του μοντέλου).

Ήταν ο συνδυασμός των έντονων ακμών του φερινγκ με τις καμπύλες του ρεζερβουάρ και τις γωνιές της ουράς – που έκαναν τον κλασσικό κινητήρα να στέκεται στην μέση σαν κόσμημα. Εκείνη η GSXR εξέπεμπε την αυστηρότητα και την δυναμικότητα των samurai-και εκείνη η μοτοσικλέτα ήταν το ξίφος τους, το KATANA!

Πόσο με μαγεύει η υπερηφάνεια και ο σεβασμός στην παράδοση που αναβλύζει μέσα από τον σχεδιασμό και την τεχνολογία των Ιαπωνικών προϊόντων…

Το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto έχει έναν σχεδιασμό που ενώ είναι μοντέρνoς και εκπέμπει τεχνολογικές καινοτομίες, ταυτόχρονα καταφέρνει να διατηρεί την αυστηρότητα της Ιαπωνικής παράδοσης.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 26Η βαθιά πέρλα που έχει το βυσσινί χρώμα “Soul Red Crystal” ήταν αρκετό για να με κερδίσει από την πρώτη ματιά καθώς αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον μοναδικό σχεδιασμό ενός CUV αυτοκίνητου που δεν μοιάζει με κανένα άλλο από τα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Δεν βρήκα κανέναν που να μην εντυπωσιάστηκε από την εξωτερική εμφάνιση του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto και κανέναν που να μην γύρισε το κεφάλι του με ενδιαφέρον από όπου και αν περνούσε το μικρότερο CUV της Mazda.

Στηριζόμενο στο πάτωμα του Mazda 2, το μήκος του Mazda CX-3 δεν ξεπερνά τα 4,25 μ. και έτσι ο ανταγωνισμός αντιτάσσει απέναντι του τα Nissan Juke, VW T-Cross,DS3,  Hyundai Kona και Skoda Karoq-ίσως και το Subaru XV-τα οποία ειλικρινά στέκουν άοκνα απέναντι στην ομορφάδα του CX-3.

Για εμένα αυτό είναι ένα πολύ όμορφο και ξεχωριστό αυτοκίνητο που τιμά την παράδοση-που θέλει τα Mazda που έχουν κάτι να πουν για την διαφορετικότητα του κινητήρα τους, να το δείχνουν κιόλας!

Ενώ είναι Coupe SUV, με μια απόσταση από το έδαφος δεν ξεπερνά τα 16 εκ. καταφέρνει να στέκεται πολύ κοντά στην άσφαλτο καθώς με την κάθετη μάσκα και τα σπόιλερ που καταβαίνουν χαμηλά στην άσφαλτο να θυμίζουν κάτι από Mitsubishi Evo και απομακρύνεται από την έκτος δρόμου αισθητική.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 14Η σχεδίαση του προφίλ ολοκληρώνεται από τις κοφτές γυάλινες επιφάνειες, τα σκουρόχρωμα παράθυρα στις πίσω κολώνες που δίνουν ένα “Floating Roof Look”, τα μαύρα πλαστικά προστατευτικά στους θόλους, στους μαρσπιέδες και τα φτερά καθώς και τα ανάγλυφα τμήματα στο κάτω μέρος των θυρών.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το πίσω μέρος με τις δύο εξατμίσεις στις άκρες του αμαξώματος και το μικρό πίσω παράθυρο να θυμίζουν κάτι από τα θρυλικά Coupe από το παρελθόν της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση βλέποντας τις φωτογραφίες θα βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα… Εμένα πάντως με κέρδισε!

Εσωτερικό

Η είσοδος στο σαλόνι του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto προκαλεί διφορούμενα συναισθήματα καθώς η ύπαρξη σκληρών πλαστικών στο επάνω μέρος του ταμπλό έρχεται σε αντίθεση τόσο με τα υπέροχα τρυπητά δέρματα των μπάκετ καθισμάτων, όσο και με την τιμή του αυτοκινήτου που στην έκδοση της δοκιμής πλησιάζει τα €36,500!

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 19Υπάρχει μια ποιοτική λωρίδα από δέρμα σουέτ που διατρέχει το ταμπλό και συνεχίζει στις πλαϊνές πόρτες με ένα υπέροχο κομμάτι αλουμινίου που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της πόρτας, αλλά ούτε αυτά, ούτε η ραμμένη δερματίνη στο σκιάστρο του καντράν είναι ικανά να δικαιολογήσουν την μέτρια ποιότητα των πλαστικών σε σχέση με την τιμή.

Θα μου πείτε ο ανταγωνισμός είναι καλύτερος στον τομέα των πλαστικών?

Αν εξαιρεθεί το DS3 απάντηση είναι ένα μεγάλο Όχι-όμως η πιο μοντέρνα σχεδίαση του πίνακα οργάνων και η πολύ φθηνότερη τιμή κτήσης κάνουν ότι μπορούν για να χρυσώσουν το χάπι!

Καθώς στηρίζεται στο Mazda 2 το εσωτερικό του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto διαθέτει τον ίδιο πίνακα οργάνων που είναι ταυτόχρονα δυσδιάκριτος και ρετρό στην όψη.

Συνολικά λοιπόν η εικόνα του ταμπλό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την υπερμοντέρνα εξωτερική εμφάνιση-και την τιμή- που σε προδιαθέτουν για κάτι πιο ιδιαίτερο, ποιοτικό και άνετο.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 30Ο πίνακας σίγουρα διαθέτει όλες τις ενδείξεις όμως ο διαχωρισμός τους σε τρεις περιοχές με την χρήση έντονων πλαστικών πλαισίων βαμμένων στο χρώμα του αλουμινίου τον κάνει να δείχνει αισθητικά κουρασμένος, για το δικό μου πάντα γούστο.

Την κατάσταση προσπαθεί να εκμοντερνίσει ένα head up display που ξεπροβάλει μπροστά από τον οδηγό προσφέροντας τις βασικές ενδείξεις χωρίς να χρειάζεται να πάρεις το βλέμμα από τον δρόμο, αλλά μάταια…

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 09Το σύστημα πολυμέσων βρίσκεται ημι-αιωρούμενο στην κορυφή του μέσου του ταμπλό και έχει μια οθόνη 7,2’’ με έναν οδηγοκεντρικό  προσανατολισμό και χαρακτηρίζεται από την υψηλή ευκρίνεια και τα αποδεκτά γραφικά της.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων που φιλοξενεί η οθόνη είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή αν και περιέργως το σύστημα δεν είναι συμβατό με τις λειτουργίες του Carplay και του Android Auto!

Το αρχικό παράπονο πάντως έρχεται από την έλλειψη λειτουργίας αφής στην οθόνη που όμως γρήγορα την ξεχνάς μόλις συνηθίσεις την ροδέλα χειρισμού που έχει ακριβώς την ίδια διάταξη πλήκτρων με εκείνη της BMW.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 31Εξίσου απλός είναι ο χειρισμός και η λειτουργία τόσο του ηχοσυστήματος, όσο και του διζωνικού κλιματισμού που τα χειριστήρια τους βρίσκονται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα, ενώ σε μια σειρά πλήκτρων που βρίσκεται ακριβώς από πάνω υπάρχουν οι διακόπτες των θερμαινόμενων καθισμάτων και τιμονιού.

Πιο χαμηλά στην κονσόλα του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto θα βρείτε USB και μια στενή θήκη για το τηλέφωνο.

Ο επιλογέας του αυτομάτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη είναι κλασσικός και έχει θέση στην οποία μπορείτε να επιλέξετε το σπορ πρόγραμμα. Οι ταχύτητες αλλάζουν εάν θέλετε και από τα paddles που βρίσκονται πίσω από την στεφάνη του τιμονιού που φιλοξένει επίσης και όλα τα πλήκτρα για τον χειρισμό του συστήματος πολυμέσων και του cruise control.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 32Πίσω από τον επιλογέα θα βρείτε το πλήκτρο του ηλεκτρικού χειρόφρενου, το χειριστήριο του συστήματος πολυμέσων, το volume του ραδιοφώνου και φυσικά τις πατροπαράδοτες θήκες για ποτήρια- και για μπουκάλια με νερό στις πόρτες.

Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία και θα μπορούσα να πω ότι κανένας τριγμός δεν ακούγεται στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινείται το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto παρά τα 25,000 δημοσιογραφικά χιλιόμετρα που είχε στην πλάτη του..

Χώροι/Εξοπλισμός

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 17Οι επιβάτες των εμπρός καθισμάτων του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto κάθονται κάπως στριμωγμένα σε ότι αφορά την μεταξύ τους απόσταση, αλλά απολαμβάνουν ένα ζευγάρι ημί-μπάκετ δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα που προσφέρουν μια χορταστική για την κατηγορία αίσθηση πλευρικής στήριξης και που βοηθούν τον οδηγό να βολευτεί σε μια σπορ θέση οδήγησης.

Το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και περιέχει χειριστήρια για σχεδόν όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου και είναι θερμαινόμενο, αλλά μόνο στο οριζόντιο κομμάτι του και όχι σε όλη την στεφάνη.

Παρατήρησα ωστόσο ότι στο σημείο που θερμαίνεται το δέρμα είχε αρχίσει να μαδάει (από την υψηλή θερμοκρασία).. και δημιουργεί μια δυσάρεστη αίσθηση στα χέρια. Λίγη προσοχή χρειάζεται εκεί.

Ο οδηγός λοιπόν θα καθίσει σε μια θέση οδήγησης που δεν θυμίζει στο ύψος της ένα SUV και που τον τοποθετεί μέσα χαμηλά στο αυτοκίνητο δημιουργώντας μια coupe αίσθηση.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 22Από αυτή την θέση η ορατότητα του οδηγού όταν κοιτά στις διασταυρώσεις περιορίζεται ελαφριά από τις φαρδιές μπροστινές κολώνες και αρκετά όταν κοιτά προς τα πίσω από τα μικρά πλαϊνά και πίσω παράθυρα – και φυσικά την φαρδιά πίσω κολώνα.

Κοιτώντας το πίσω παράθυρο εντύπωση προκαλεί το σχεδόν αστεία μικρό μέγεθος του καθαριστήρα, που όχι μόνο δείχνει μικρός, αλλά αφήνει και το μεγαλύτερο μέρος του ακαθάριστο.

Η αίσθηση που έχεις όταν οδηγείς το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto μοιάζει αρκετά με εκείνη που εκπέμπει η BMW Χ2 όπου ενώ σε σχέση με ένα Hatchback κάθεσαι ψηλά πάνω από τον δρόμο τελικά το αμάξωμα που σε περιβάλλει θυμίζει coupe κατασκευή-και αυτό δίνει μια ιδιαίτερη εμπειρία!

Αν θυμάστε είχαμε πει νωρίτερα ότι το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto στηρίζεται στο «ταπεινό» Mazda 2 και έτσι το μεγάλο τούνελ που χρειάζεται για να μεταφερθεί η κίνηση στους πίσω τροχούς και οι θόλοι που απαιτούνται για να χωρέσουν οι τροχοί των 18’’ είχαν μεγάλη επίπτωση στους χώρους του πίσω καθίσματος.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 20Η πίσω πόρτες που δεν ανοίγουν διάπλατα δεν βοηθούν την είσοδο στο πίσω κάθισμα και την  τοποθέτηση των παιδιών σας σε παιδικά καθίσματα, ενώ για να καθίσεις πίσω θα πρέπει πρώτα να περάσεις τους θόλους των πίσω τροχών που εισβάλουν στην καμπίνα.

Στο πίσω κάθισμα τώρα, θα καθίσουν με οριακή άνεση δύο ενήλικες αλλά το έντονο τούνελ στην μέση περιορίζει τον χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη, ενώ και πάλι οι ψηλοί επιβάτες θα παραπονεθούν για το ύψος της οροφής που τους υποχρεώνει να γέρνουν προς το μέσον του πίσω καθίσματος κάνοντας την φιλοξενία του πέμπτου επιβάτη αδύνατη.

Όποιος καθίσει στις πίσω θέσεις με ύψος πάνω από 1.75 θα πρέπει να σηκώσει τα προσκέφαλα για να μην τον ενοχλούν στον αυχένα του-και αυτό θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ορατότητα προς τα πίσω.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 18Αντίθετα τρία παιδιά φιλοξενούνται στο πίσω κάθισμα, όμως επειδή είναι παιδιά και έχουν μικρό ύψος, θα νοιώσουν ένα κλειστοφοβικό αίσθημα από τα ογκώδη μπροστινά καθίσματα και τα μικρά και ψηλά τοποθετημένα πίσω παράθυρα που περιορίζουν σημαντικά την ορατότητα προς τα έξω.

Δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς ότι επειδή δεν βλέπουν προς τα έξω θα προσπαθήσουν να βρουν άλλους τρόπους να περάσουν την ώρα τους στο ταξίδι. Όσοι έχουμε παιδιά γνωρίζουμε ότι το πρώτο πράγμα που θα περάσει από το μυαλουδάκι τους θα είναι να αρχίσουν να ενοχλούν και να τσακώνονται μεταξύ τους…

Ευτυχώς, τα προσκέφαλα των μπροστινών καθισμάτων είναι σχετικά μικρά εξασφαλίζοντας καλή ορατότητα όταν τα παιδιά κοιτούν προς τα μπροστά-και ίσως αυτό τα κάνει να ξεχαστούν για λίγο!

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 21Ο χώρος αποσκευών με τα 350 λίτρα-που αυξάνεται στα 1.200 λτ. με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες, μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα κάλυπτε απόλυτα τις ανάγκες μιας μικρής οικογένειας εάν δεν είχε ψηλό κατώφλι φόρτωσης- επειδή το άνοιγμα της πίσω πόρτας δεν κατεβαίνει μέχρι τον προφυλακτήρα.

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό θα βρείτε 7 αερόσακους, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέπτες, θερμαινόμενα δερμάτινα καθίσματα και τιμόνι, διζωνικό κλιματισμό, ένα εκνευριστικό Lane Assist που δεν απενεργοποιείται μόνιμα, Cruise Control  με σύστημα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και όλες τις υπόλοιπες ευκολίες άνεσης.

Κινητήρας/μετάδοση

Κάτω από το μακρύ καπό του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto υπάρχει ο πετρελαιοκινητήρας Skyactiv-D των 1.8 λίτρων που αποδίδει μόλις 116 ίππους (4.000 σ.α.λ.) και 270 Nm ροπής (1.600-2.600 σ.α.λ.) που μοιάζει στα χαρτιά να είναι αδύναμος- όμως στην πράξη μου είχε φανεί εντυπωσιακός στο Mazda 3 1.8 SkyActiv-D.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 16Η τεχνολογία  SkyActiv-D που χρησιμοποιεί το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD αντιστρέφει την λογική της τεχνολογίας Skyactiv-X και παρουσιάζει έναν πετρελαιοκινητήρα με χαμηλή συμπίεση 14:1 αντί για 18:1.

Αυτό βοηθά στην βελτιστοποίηση του χρονισμού της ανάφλεξης επιτρέποντας την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών περιστροφής που αυξάνουν τον βαθμό απόδοσης και μειώνοντας τους ρύπους.

Παράλληλα, καθώς οι πιέσεις μέσα στον θάλαμο είναι χαμηλότερες, ο πετρελαιοκινητήρας μπορεί να κατασκευαστεί από ελαφρύτερα υλικά και έτσι μπορεί άνετα να περιστρέφεται σε σημαντικά υψηλότερες στροφές και στην θεωρία να μην έχει δυσάρεστο θόρυβο και κραδασμούς.

Έτσι ο πετρελαιοκινητήρας πλέον θυμίζει πλέον… βενζινοκινητήρα, έχοντας μια πολύ πιο ομαλή και χωρίς κραδασμούς λειτουργία που του επιτρέπει να ανεβάζει υψηλές στροφές και να μην χρειάζεται πρόσθετο adBlue για να μειώσει τις εκπομπές του οξειδίων του Αζώτου, αλλά να χρησιμοποιεί μια παγίδα (ΝΟχ) που αυτοκαθαρίζεται και μετατρέπει τα επιβλαβή NOx σε άζωτο.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία SkyActiv-D σας προτείνω να δείτε το ακόλουθο βίντεο:

Πατώντας το κουμπί για να ξεκινήσω τον κινητήρα περίμενα να εντυπωσιαστώ από την ήσυχη λειτουργία του κινητήρα που με είχε κερδίσει στο Mazda 3 με την οικονομία και τον πολιτισμένο χαρακτήρα του.

Δυστυχώς όμως το αυξημένο βάρος, η τετρακίνηση και η υποδεέστερη ηχομόνωση σε σχέση με το πιο «φρέσκο» Mazda 3 «έκοψαν τα φτερά» του υπέροχου αυτού κινητήρα.

Το πετρέλαιοκροτάλισμα περνά μέσα στην καμπίνα σχετικά εύκολα και γίνεται θορυβώδης όταν οι στροφές ανέβουν, ή ο κινητήρας ζοριστεί. Η τετρακίνηση με τις αυξημένες τριβές και τα 1400 κιλά του CX3 κάνουν τους 116 ίππους να μοιάζουν λίγοι. Η λειτουργία θυμίζει βενζινοκινητήρα και επειδή δεν έχει «την κλωτσιά ροπής» ίσως να απογοητεύσει αρχικά τους φίλους των diesel που ζούνε για την ροπή.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 33Ο SkyActiv-D τελικά έχει έναν εξαιρετικά γραμμικό τρόπο λειτουργίας όμως σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μοιάζει να του λειπουν τουλάχιστον 20-30 ίπποι ακόμη.

Συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο με 6 πυκνές σχέσεις που αποδεικνύεται έξυπνο και γρήγορο στις αυτόματες αλλαγές-αλλάζοντας τις σχέσεις όταν πρέπει και όπως ορίζει το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται, αλλά δεν είναι όσο γρήγορο θα ήθελα στην χειροκίνητη χρήση-και ειδικά στα κατεβάσματα.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 23Στο Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς και όταν χαθεί η πρόσφυση ένας ηλεκτρουδραυλικός συμπλέκτης μεταφέρει την ροπή στο πίσω διαφορικό σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ενώ δεν διαθέτει προγράμματα τετρακίνησης για ειδικές συνθήκες.

Το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto έχει σύμφωνα με την Mazda 0-100 χλμ./ώρα σε 9.9 δλ. και τελική ταχύτητα 185 χλμ./ώρα, μοιάζει όμως να δυσκολεύεται να κινηθεί γρήγορα.

Αντίθετα η μέση κατανάλωση των 6,7 που πέτυχα στα 800 χλμ της δοκιμής είναι ικανοποιητικότατη αν λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για ένα βαρύ τετρακίνητο CUV με ελαστικά 215/50R18.

Ανάρτηση/Φρένα

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 13Η ανάρτηση του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto με McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, έχει σφικτά ελατήρια αλλά κάπως αδύναμη απόσβεση επαναφοράς με αποτέλεσμα να επιτρέπει σε κάποιες συνθήκες στον πίσω άξονα να παρουσιάζει αναπηδήσεις.

Είναι άνετη όπως αρμόζει σε ένα CUV, όμως σε ότι αφορά όλα όσα μας έχει συνηθίσει η Mazda ίσως να ήθελε λίγο πιο αργή απόσβεση επαναφοράς πίσω και ισχυρότερες αντιστρεπτικές, καθώς το πίσω μέρος έχει μια τάση να ξεκολλά απότομα στις εγκάρσιες ανωμαλίες.

Τα φρένα είναι δυνατά και ανθεκτικά καθώς αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα.

Το τιμόνι με τις περίπου 3 στροφές από άκρη σε άκρη είναι μαλακό και η αίσθηση του μπορεί να είναι ευχάριστη μέσα στην πόλη όμως δεν είναι όσο ακριβές θα ήθελα γύρω από την θέση της ευθείας όταν ανεβεί η ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο και στις στροφές.

Στην Πόλη

Μπορεί να μην είναι ένα ογκώδες και ψηλό SUV, όμως στο αστικό περιβάλλον η καλή ορατότητα που προσφέρει η CUV θέση οδήγησης βοηθά έστω και οριακά στο να βλέπει ο οδηγός «πάνω» από την κίνηση- χωρίς όμως να αποκτά την ψυχοτρόφο (ψευδ)αίσθηση του “king of the road” που περιμένει να βρει σε ένα αυτοκίνητο του είδους.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 29Η ορατότητα προς τα μπροστά βελτιώνεται επίσης και από πλαϊνά παράθυρα που διευκολύνουν στις διασταυρώσεις, όμως το πίσω παράθυρο θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερο σε διαστάσεις και οι πίσω κολώνες να ήταν στενότερες.

Χάρη στον οικονομικό κινητήρα-που καταναλώνει περίπου 6,2-6,5 λίτρα πετρελαίου σε καθημερινές συνθήκες, και την άνεση της ανάρτησης είναι εύκολο να δεις την ζωή σου να δένεται με το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto στο αστικό περιβάλλον.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 350Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς-και η κάμερα οπισθοπορείας μαζί με την καλή ορατότητα προς τα πίσω κάνουν εύκολη την ζωή στο παρκάρισμα και στην αλλαγή λωρίδας στις κεντρικές λεωφόρους.

Αν εξαιρέσει κάποιες αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις περιπτώσεις που η μια πλευρά του δρόμου είναι επίπεδη και η άλλη γεμάτη λακκούβες -όπως συμβαίνει δηλαδή παντού στα «λακκουβοδρόμια Διονύσου», τότε το CΧ 3 μοιάζει σε ότι έχει να κάνει με τις αναρτήσεις να έχει την σωστή συνταγή  για τις αστικές μετακινήσεις.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 15Όπως και να έχει, το πλαίσιο και οι αναρτήσεις  διαχειρίζονται τις λακκούβες των τριτοκοσμικών δρόμων της πονεμένης Αθήνας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ η ποιότητα κατασκευής του εσωτερικού εξασφαλίζει την έλλειψη τριγμών.

Το κιβώτιο ταχυτήτων λειτούργει άψογα μέσα στην πόλη και σίγουρα του αξίζουν μέρος από τα εύσημα της χαμηλής κατανάλωσης και της ξεκούραστης οδήγησης μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Στον αυτοκινητόδρομο

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 12Στον αυτοκινητόδρομο το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto ταξιδεύει με μια υποδειγματική σταθερότητα και ο οδηγός-παρά μια μικρή ασάφεια που παρουσιάζει το τιμόνι στην θέση της ευθείας- απολαμβάνει ένα αυτοκίνητο που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή ακόμα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες αφήνοντας τους επιβάτες να απολαμβάνουν την διαδρομή.

Ωστόσο οι κλίσεις στις παρατεταμένες γρήγορες στροφές είναι σχετικά έντονες δείχνοντας την μαλακή ρύθμιση των αντιστρεπτικών.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 11Το μεγάλο πρόβλημα του αυτοκινήτου εδώ είναι θόρυβος από τα ελαστικά που βρίσκει εύκολα τον δρόμο του προς τα αυτιά των επιβατών υπερκαλύπτοντας κάθε άλλο θόρυβο-ακόμη και από τον κινητήρα που στον αυτοκινητόδρομο παραμένει ήσυχος και πολιτισμένος.

Κατά τα άλλα το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD ταξιδεύει καταναλώνοντας περίπου 7 λίτρα ανά 100 χλμ. όταν κινείται με 150 και 2100 σαλ, ενώ κάποιοι που τρέχουν μου είπαν ότι αν το κυνηγήσεις το ταχύμετρο θα δείξει με αρκετή υπομονή τα 185χλμ/ω!

Μακάρι να είχα το θάρρος να το δοκιμάσω…

Στις Στροφές

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 04Στο επαρχιακό δίκτυο το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto είναι ουδέτερο και η ανάρτηση παρέχει καλή πρόσφυση, ενώ αν πιεστεί θα ανοίξει την τροχιά του με μια προοδευτική υποστροφή, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Το τιμόνι δεν έχει την αίσθηση που μας έχει συνηθίσει η Mazda και η τετρακίνηση αργεί να αντιδράσει κάνοντας το τιμόνι να παρουσιάζει κλοτσήματα όταν πιέζεται στο γκάζι.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 02Σε κάποιες περιπτώσεις θα παρουσιαστούν κάποιες αναπηδήσεις στους πίσω τροχούς εάν αυτοί συναντήσουν εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στη στροφή, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε αναπήδηση του πίσω μέρους που όμως καλό είναι να ξέρετε ότι διορθώνεται άμεσα από τα ηλεκτρονικά που πιάνουν δουλειά κάνοντας το κίτρινο λαμπάκι του ESP θυμίζει Χριστούγεννα… καθώς το αυτοκίνητο επανέρχεται μόνο του στην σωστή πορεία.

Ευτυχώς τις ημέρες της δοκιμής έβρεχε και χιόνιζε ασταμάτητα, οπότε αποφάσισα να μαζέψω λίγο φόρα ακόμη στην ευθεία για να δω εάν η τετρακίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει το πίσω μέρος του Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto να συμμετέχει πιο ενεργά στο στρίψιμο.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 27Αυτό που βρήκα είναι όμως ότι σε κάθε περίπτωση το CX-3 επιμένει να διατηρεί την ασφαλή υποστροφική συμπεριφορά, ενώ όταν μένεις στο γκάζι για να σπάσεις την πρόσφυση του πίσω μέρους τότε οι πίσω τροχοί εμπλέκονται και συνεχίζουν να σπρώχνουν το αμάξωμα προς το εξωτερικό της στροφής κάνοντας την υποστροφή ακόμη εντονότερη.

Προφανώς αυτό δεν είναι ένα αυτοκίνητο για να χαρείτε οδήγηση στην αγαπημένη σας διαδρομή αλλά ένα ασφαλές καθημερινό αυτοκίνητο φτιαγμένο για να σας πάει λίγο πιο μακριά και με περισσότερο στυλ από ότι ένα hatchback!

Στο Χώμα

Για τις ανάγκες της φωτογράφισης αποφάσισα να μπω σε έναν χιονισμένο χωματόδρομο στην Πεντέλη, που ενώ στην αρχή φαινόταν βατός, πολύ γρήγορα μεταμορφώθηκε σε πετρόδρομο γεμάτο λακκούβες, χίονι και νεροφαγώματα..

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 03Το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto έδειξε από την αρχή την δυσαρέσκεια του για την επιλογή μου να κινηθώ εκτός δρόμου αρχίζοντας να χοροπηδά από νεροφάγωμα σε νεροφάγωμα σηκώνοντας τους πίσω τροχούς στον αέρα πολύ εύκολα-και έχοντας διαρκή «ψαρέματα» στο τιμόνι.

Η τετρακίνηση αργεί πολύ να εμπλακεί και μάλιστα εάν ξεκινάτε πολύ αργά σε ολισθηρό terrain τότε η τετρακίνηση αργεί τόσο πολύ να εμπλακεί που νομίζεις ότι οδηγάς μπροστοκίνητο!

Η τετρακίνηση που έχει σχεδιαστεί για οικονομία δεν λειτουργεί σωστά εδώ. Οφείλεις να κινείσαι πολύ αργά –όπως πρέπει όταν οδηγάς ξένο αυτοκίνητο στο χώμα- και οι μικρές διαδρομές της σκληρής ανάρτησης με την περιορισμένη ελευθερία άρθρωσης επιτρέπουν πολύ εύκολα στους πίσω τροχους να βρεθούν στον αέρα ακινητοποιώντας γρήγορα το όμορφο CUV.

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 08Τα 15,5 εκ. απόστασης από το έδαφος, τα ασφάλτινα λάστιχα και οι μεγάλοι μπροστινοί πρόβολοι που απειλούν διαρκώς να βρουν κάτω και να γρατζουνίσουν την όμορφη ποδιά στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα, γρήγορα με επανέφεραν στην τάξη.

Κινήθηκα περίπου για ένα χιλιόμετρο στον χιονισμένο δρόμο και μετά ο 7χρονος γιός μου-που εκτελεί πλέον χρέη επίσημου φωτογράφου- έκανε την δουλειά του και φύγαμε χωρίς ευτυχώς να πληγώσουμε το όμορφο-αλλά ξένο αυτοκίνητο!

Το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto δεν είναι φτιαγμένο για το χώμα-δεν θέλει να πάει εκεί-και δεν θέλει και αντιρρήσεις!

Συμπέρασμα

Mazda CX-3 1.8 Auto AWD autoholix 06Το  Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν εμμονή με το διαφορετικό και που δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν χρήματα που είναι αρκετά για να πάρει κάποιος άλλος μια BMW X2 ή ένα Subaru XV.

Η επιλογή των μοντέλων της αμέσως επόμενης κατηγορίας δεν έγινε τυχαία, αφού με τα €36,000 που κοστίζει το πανέμορφο αυτοκίνητο της δοκιμής μπορείς να αγοράσεις την γερμανίδα εάν θέλεις το πιο όμορφο CUV και τον «Ιδιαίτερο Ιάπωνα» αν ψάχνεις για τετρακίνητη και ξεχωριστό χαρακτήρα.

Για να μην αναφερθώ στο Peugeot 3008 τα Hyundai και τα δώδεκα ευαγγέλια της VAG!

Το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD Auto είναι πολύ όμορφο (για εμένα πολύ πιο όμορφο από το DS3), όμως υποφέρει από χώρους, σχεδιασμό και ποιότητα υλικών στο εσωτερικό.

Στρίβει και φρενάρει με ασφάλεια χωρίς να σε προκαλεί να το πιέσεις, έχει τον πιο σύγχρονο αλλά αδύναμο πετρελαιοκινητήρα της αγοράς και κυρίως μοιάζει να είναι “λίγο” για τα χρήματα που κοστίζει…

Λατρεύω τα Mazda-όμως το Madza 3 που οδήγησα πριν λίγο καιρό με έμαθε να ζητάω πολλά από ένα αυτοκίνητο-και το Mazda CX-3 Skyactiv-D AWD δεν βλέπω να έχει εκείνο τον  ξεκάθαρο χαρακτήρα που θα με έκανε να το βάλω στην λίστα των αγαπημένων.

Για να ξεκινήσεις μια μακροχρόνια σχέση, τελικά η εμφάνιση παίζει δευτερεύοντα ρόλο!

Δεν μου άρεσε

  • Οι ανεπαρκείς επιδόσεις και η υψηλή τιμή αγοράς.
  • Η έλλειψη χώρων και η απουσία ξεκάθαρου οδηγικού χαρακτήρα.

Θα θυμάμαι

  • Τον υπέροχο και ξεχωριστό εξωτερικό σχεδιασμό του εξωτερικού.
  • Τον προηγμένο και οικονομικό κινητήρα-και τον υπερπλήρη εξοπλισμό.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

 

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο