Friday, August 19, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADAudi Q3 35 TFSI S-Tronic - Δοκιμή / Test drive

Audi Q3 35 TFSI S-Tronic – Δοκιμή / Test drive

Υπάρχει ένα πράγμα στο Audi Q3 35 TFSI S-tronic που δεν έχει καμία λογική- και αυτό δεν είναι άλλο από την εμμονή της Audi σε μια ακατανόητη ονοματοδοσία, όπου ναι μεν τα ακρωνύμια των μοντέλων αναφέρονται στην ιπποδύναμη, αλλά που τελικά δεν …αναφέρουν τίποτε συγκεκριμένο για την ιπποδύναμη!

Στην ουσία όμως, αν εξαιρέσεις αυτό, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την σαφήνεια με την οποία οι γερμανοί εστίασαν στην πολύ δημοφιλή (στην Ευρώπη) κατηγορία των premium SUV’s!

Ο αντίπαλος εδώ ήταν κυρίως η BMW X1, ίσως το Volvo XC40– και λιγότερο η Mercedes GLA που έχει ξεκάθαρα εστιάσει στην δημιουργία και την ανάπτυξη της κατηγορίας CUV/Crossover και η Subaru με το XV στους πιο ήρεμους και δεαστήριους οικογενειάρχες.

Η VAG ανέλυσε τα αρκετά πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού σε σχέση με την πρώτη γενιά του Q3 και έτσι όταν ήρθε η ώρα της δεύτερης γενιάς, παρουσίασε το Audi Q3 35 TFSI S-tronic  που είναι τόσο διαφορετικό που θα μπορούσε να είναι ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο με διαφορετικό όνομα από Q3…

Αλλά καλύτερα να μην βάζουμε ιδέες στην Audi για «διαφορετικές» ονοματολογίες μοντέλων … γιατί δεν ξέρεις που μπορεί να οδηγήσει αυτό!

Audi Q3 35 TFSI S-tronic λοιπόν-και μην το πείτε όυτε του παπά! 😎

Εμφάνιση

Η Audi είναι το αντίπαλο δέος της Mercedes και της BMW και έτσι η VAG φροντίζει σε όλα τα επίπεδα τα μοντέλα του αγαπημένου της παιδιού-όχι μόνο να είναι, αλλά και να δείχνουν καλύτερα από όλα τα άλλα που μπορεί να μοιράζονται τα ίδια μηχανικά μέρη!

Η εμφάνιση του Audi Q3 35 TFSI S-tronic ξεκαθαρίζει ότι αυτό το SUV ανήκει στην Premium κατηγορία όχι μόνο από το δυναμικό σχήμα του, αλλά και από τις πολλές μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που το κάνουν Audi.

Η γρίλια των Audi ήταν πάντα επιθετική καθώς ανέκαθεν αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της VAG, ωστόσο στην περίπτωση Audi Q3 35 TFSI S-tronic η εντύπωση που προκαλεί το αυτοκίνητο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς η νέα μόδα των ευμεγεθών μασκών έχει ενσωματωθεί με επιτυχία αυτή την φορά περιβάλλοντας το επίσης μεγάλο λογότυπο της εταιρείας που κυριαρχεί οπτικά στο κέντρο.

Μπορεί οι αεραγωγοί που βλέπετε χαμηλά να είναι «ταπωμένοι» και να μην οδηγούν στα φρένα, ή σε κάποια ψυγεία, ωστόσο σίγουρα είναι ο λόγος για τον οποίο η μεγάλη μάσκα δείχνει αρμονική πάνω στο αυτοκίνητο.

Σίγουρα οι καθόλου ευκαταφρόνητες διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.484/1.856/1.616 mm του αμαξώματος επιτρέπουν στην μεγάλη μάσκα να βρίσκεται σε αρμονία με το υπόλοιπο αυτοκίνητο, όμως τολμώ να πω ότι το αισθητικό αποτέλεσμα μου αρέσει…

Αυτό, ή απλά έχω αρχίσει να συνηθίζω την νέα μόδα!

Τα LED φωτιστικά σώματα που βρίσκονται στις ακμές του καπό περιέχουν τα  εντυπωσιακά σε λειτουργία LED φλας που ολοκληρώνουν την εμφάνιση και με τις ακμές τους «περνούν το μάτι» από το μπροστινό μέρος στο πλαϊνό προλειαίνοντας το έδαφος για την νέα γεμάτη γωνιές σχεδιαστική γλώσσα της Audi.

Πράγματι, ενώ στην αρχή οι αναλογίες του προφίλ στο  Audi Q3 35 TFSI S-tronic θυμίζουν το προηγούμενο μοντέλο, γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι η Audi αποφάσισε να εγκαταλείψει την στρογγυλεμένη μορφή της πρώτης γενιάς και να εντάξει πολλές ακμές και γωνιές στο νέο της premium SUV.

Έτσι όσο πλησιάζει κανείς στην πίσω πόρτα είναι αδύνατον να μην δει τους φουσκωμένους θόλους που ξεκινούν από την πόρτα και φιλοξενούν τους μεγάλους τροχούς των 18’’και  εκτείνονται αρκετά έξω από το αμάξωμα.

Καθώς το πίσω μέρος έχει φουσκώσει τόσο πολύ θα ήταν αδύνατον να μην έχει και αυτό-όπως το μπροστινό- ένα σύνολο από «κατά φαντασία» αεραγωγούς και εξατμίσεις που μπορεί να βοηθούν το μάτι να χωνέψει το φάρδος του αμαξώματος, άλλα ακόμη δεν είμαι έτοιμη να τις αποδεχθώ.

Φυσικά, μόλις κοιτάξεις λίγο πιο ψηλά, βλέπεις στα χαμογελαστά και γεμάτα αυτοπεποίθηση LED φωτιστικά σώματα που θυμίζουν γνήσιο Audi!

Τα LED φλας που όταν ανάβουν διατρέχουν όλο το μήκος του φωτιστικού σώματος έρχονται σαν «extra bonus» χαρακτηριστικό το οποίο σίγουρα τραβά το μάτι μακριά από τις ψεύτικες εξατμίσεις!

Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, γίνεται εμφανές ακόμη και με το πως δείχνει… ότι αυτό Q3 έρχεται με διάθεση να κάνει την ζωή της Χ1 πολύ δύσκολη!

Εσωτερικό

Η είσοδος στο εσωτερικό του Audi Q3 35 TFSI S-tronic γίνεται από τις πόρτες που εξασφαλίζουν ένα άνετο άνοιγμα που αν μη τι άλλο προετοιμάζει τον οδηγό για την καλή εικόνα που πρόκειται να αντικρύσει.

Το επάνω μέρος του ταμπλό είναι φτιαγμένο από μαλακό και ποιοτικό πλαστικό, ενώ ένα αλουμινένιο φιλέτο διατρέχει το ταμπλό με το ανάγλυφο τμήμα που το φιλοξενεί να είναι ντυμένο στο επάνω μέρος του με ένα  κομμάτι δέρμα σουέτ που δίνει μια ζεστασιά και μια μοναδικότητα στο εσωτερικό.

Τα πάντα δείχνουν ακριβά-και είναι!

Τα πάντα-Όλα… δηλαδής?

Φοβάμαι πως όχι… αφού παραμένει ανεξήγητος ο λόγος που στα υλικά της καμπίνας συχνά οι κατασκευαστές τα καταφέρνουν τόσο καλά στα δύσκολα τμήματα και καταφέρνουν στο τέλος να τα χαλάσουν στα εύκολα…

Τα σκληρά πλαστικά στο επάνω μέρος της πόρτας έχουν τηλεμεταφερθεί στον χωροχρόνο, από άλλο μικρότερο VAG, παλαιότερης εποχής και μου δίνουν μια εύκολη πάσα για να γκρινιάξω!

Λέτε να το κάνουν επίτηδες γνωρίζοντας ότι σε κάθε τεστ που γίνεται ο δοκιμαστής θα πρέπει να βρει κάτι για να γκρινιάξει?

Ο οδηγοκεντρικός προσανατολισμός του ταμπλό πέρα από την πιο σπορ αίσθηση έχει και ένα σοβαρό εργονομικό ρόλο καθώς επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται πιο εύκολα την κεντρική οθόνη αφής που έχει εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης, χωρις όμως να φτάνει την αρτιότητα του Χ1.

Audi Q3 35 TFSI S-Tronic autoholix 35Το ταμπλό χωρίζεται στη περιοχή του οδηγού που ελέγχει τα πάντα… και στην περιοχή του συνοδηγού που βλέπει ένα αλουμίινένιο φιλέτο και ένα αμφιλεγόμενης αισθητικής φωτισμένο σηματάκι που γράφει «Audi» και ανάβει το βράδυ μαζί με τον ambient φωτισμό στις πόρτες και την κονσόλα.

Όλες οι εκδόσεις του Audi Q3 έχουν ως στάνταρ τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος αποτελείται εξολοκλήρου από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας και μπορεί να προβάλλει διαφορετικές πληροφορίες ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων έχει την δυνατότητα να αλλάζει τα γραφικά του και την θέση των ενδείξεων σύμφωνα με τα κέφια του οδηγού.

Είναι υπερπλήρης, ευδιάκριτος, προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε και στην οθόνη του infotainment-και κυρίως απογειώνει την εικόνα του εσωτερικού σχεδιασμού του Audi Q3 35 TFSI S-tronic τοποθετώντας το στην κορυφή αυτής της πολύ δύσκολης από άποψη ανταγωνισμού κατηγορίας στην οποία οι μεγάλοι ανταγωνιστές έχουν ακόμη αναλογικούς δείκτες.. 😉

Ενσωματωμένο στο πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας και γυρισμένο προς την κατεύθυνση του οδηγού του Audi Q3 35 TFSI S-tronic υπάρχει το media center που διαθέτει μια οθόνη των 10,25’’, ενώ χαμηλότερα θα βρείτε τα λειτουργικά χειριστήρια του αυτόματου διζωνικού κλιματισμού που είναι αποδοτικότατος.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του Audi Q3 35 TFSI S-tronic είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, ενώ διαθέτει άμεση συνδεσιμότητα με Carplay και Android Auto,αλλά το Navigator ψρεώνεται έξτρα και δεν περλιλαμβανόταν στο πανάκριβο αυτοκίνητο της δοκιμής.

Όλα τα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα και το μόνο σημείο που με προβλημάτισε είναι η αψυχολόγητη τοποθέτηση του κουμπιού ήχου του ραδιοφώνου χαμηλά στην κεντρική κονσόλα σε μια αφύσικη θέση που πιστεύω ότι δεν υπάρχει γυναίκειο χέρι οδηγού που θα το έφτανε…

Αλήθεια τι να σκεπτόταν εκείνος που το σχεδίασε? Σίγουρα θεωρεί ότι όλοι θα χρησιμοποιούν μονίμως το χειριστήριο ήχου στο τιμόνι ή ότι αυτό το Q3 απευθύνεται αποκλειστικά σε δίμετρους άντρες που τα χέρια τους φτάνουν το κουμπί με ευκολία.

Το χορταστικό σε διάμετρο δερμάτινο τιμόνι τώρα, είναι D-shaped  για περισσότερη άνεση, είναι αντικειμενικά πανέμορφο και περιέχει τα χειριστήρια του cruise control και του συστήματος πολυμέσων-και όχι μόνο!

Εντύπωση σίγουρα προκαλεί η απόδοση του ηχοσυστήματος καθώς και κάποιες λεπτομέρειες όπως οι LED πλαφονιέρες που μαζί με τις ρυθμίσεις του «ατμοσφαιρικού φωτισμού» σε 36 χρώματα προσφέρουν ατέλειωτες ώρες ποιοτικού παιχνιδιού στα παιδάκια μας!

Χώροι/Άνεση

Audi Q3 35 TFSI S-Tronic autoholix 36Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό λίγο πιο χαμηλά από ότι στην BMW X1, όμως ακόμη και έτσι οδηγώντας την Audi Q3 35 TFSI S-tronic μέσα στην κίνηση εξακολουθείς βρίσκεσαι ψηλότερα από τους «πληβείους» που δεν έχουν SUV!

Την ίδια ώρα, όσοι από εμάς βολευόμαστε στις χαμηλές θέσεις οδήγησης θα διαπιστώσουμε ότι  χαμηλώνοντας το ύψος του καθίσματος η ορατότητα προς τον δρόμο δεν εμποδίζεται από τον όγκο του ταμπλό και έτσι  μπορούμε να καθόμαστε σε μια πιο σπορ θέση όταν θέλουμε να οδηγήσουμε πιο σβέλτα.

Τα μπροστινά καθίσματα στην έκδοση S-Line της δοκιμής είναι φτιαγμένα από δέρμα σουέτ στην μέση και δέρμα στους ώμους τους-και είναι άνετα παρέχοντας παράλληλα ικανοποιητική στήριξη.

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι αρκετός για ψηλούς οδηγούς, ενώ σε ότι αφορά την ορατότητα, είναι άριστη προς τα μπροστά, ενώ πάρα το φινιστρίνι το βλέμμα  εμποδίζεται κάπως από την πίσω φαρδιά κολώνα όταν κοιτάτε προς την λεγόμενη «πίσω τυφλή γωνιά».

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι άνετοι και θα έλεγα ότι υστερούν ελάχιστα από εκείνους του ανταγωνισμού και μπορούν να φιλοξενήσουν τρία άτομα με ικανοποιητικότατο χώρο για τα πόδια και το κεφάλι.

Μάλιστα καθώς τα παράθυρα στις πόρτες είναι αρκετά μεγάλα βοηθούν και το φως να μπει στο σκουρόχρωμο εσωτερικό, αλλά και τα παιδιά που μπορεί να κάθονται στο πίσω κάθισμα βλέπουν έξω εύκολα.

Υστερεί κάπως στην άνεση του πέμπτου (μεσαίου) επιβάτη, καθώς το τούνελ της μετάδοσης είναι αρκετά ογκώδες περιορίζοντας τον χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι μεγάλοι χώροι για μπουκάλια, ποτά,usb κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:20:40 και το κάτω μέρος τους σύρεται σε δύο διαφορετικά τμήματα με ποσοστό 60:40 προκειμένου να αυξάνεται ο χώρος των αποσκευών αν χρειαστεί..

Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα επιτρέποντας την άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό, ενώ και η του χώρου αποσκευών των 530 λίτρων ανοίγει ηλεκτρικά.

Κινητήρας

Όταν λέμε Audi Q3 35 TFSI S-tronic, εννοούμε-προφανώς για την Audi- εκείνη την έκδοση του τετρακύλινδρου EVO TSi των 1498 κ. εκ που αποδίδει ισχύ 150 PS στις 5.000-6.000 rpm και ροπή 25.5 kgm/1.500-3.500 rpm.

Αν δεν μπορείτε να δείτε την προφανή σύνδεση μεταξύ της ιπποδύναμης και της ονομασίας του μοντέλου-μην στεναχωριέστε, δεν είστε ο μόνος που απορεί!

Η ουσία ωστόσο είναι ότι ο νέος βενζινοκινητήρας του Audi Q3 35 TFSI S-tronic είναι στα αλήθεια κατά 10% πιο οικονομικός σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινητήρες του ανταγωνισμού, με την μέση κατανάλωση στην δοκιμή να κυμαίνεται στο εντυπωσιακό-για ένα SUV 1,600 κιλών που καταναλώνει βενζίνη, των 6,5-7 λίτρων/100χλμ.

Ο κινητήρας υιοθετεί το νέο κύκλο καύσης TSI Miller και με χρήση hi-tech υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας (VTG) που εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση όταν λειτουργεί στην περιοχή μερικού φορτίου του.

Ο κινητήρας απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους  κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. και ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ./ώρα.

Η αλλαγή από την τετρακύλινδρη στη δικύλινδρη λειτουργία (και τούμπαλιν) είναι ανεπαίσθητη και γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό μόνο από την ένδειξη «2κύλινδρη λειτουργία» στον πίνακα οργάνων.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις οικονομίας ενισχύονται και από το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG επτά σχέσεων που ακολουθεί και μεταφέρει την ροπή στους μπροστινούς τροχούς-και που φροντίζει πάντα να διατηρεί τον κινητήρα στην περιοχή λειτουργίας της μέγιστής απόδοσης του.

Αν κάτι μπορεί να σας στεναχωρήσει με το συγκεκριμένο κιβώτιο, αυτό είναι οι καθυστερημένες αντιδράσεις του κατά την εκκίνηση στις διασταυρώσεις. Εκεί χρειάζεται λίγη συνήθεια και προγραμματισμός.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την λειτουργία που επιθυμεί ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης μεταξύ 5 προγραμμάτων (Efficiency, Comfort, Auto, Dynamic και Individual) τα οποία επεμβαίνουν στην χαρτογράφηση της ανάφλεξης του κινητήρα, του κιβωτίου και της υποβοήθησης του ηλεκτρουδραυλικού τιμονιού.

Όταν ο οδηγός επιλέξει το πρόγραμμα Efficiency και μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών ή γιατί κινείται σε κάποια κατηφόρα, η μονάδα ελέγχου του κινητήρα σβήνει τον TFSI και τον απομονώνει από τη μετάδοση απελευθερώνοντας το συμπλέκτη, με το αυτοκίνητο να ρολάρει.

Κατά το «ρολάρισμα», το Audi Q3 35 TFSI S-tronic λειτουργεί ως όχημα μηδενικών ρύπων. Στην πράξη, το παροδικό σβήσιμο του κινητήρα μειώνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και έως 0,4 λίτρα/100χλμ.

Ο κινητήρας είναι γενικά πρόθυμος από χαμηλά και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,200 σαλ, όπου από εκεί και μέχρι την κόκκινη περιοχή δείχνει να δυσανασχετεί με αυξημένους κραδασμούς και με τραχύ θόρυβο.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 10 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ σε ένα όνειρο που είδα το ταχύμετρο έδειχνε άνετα τα 200 χλμ/ω, ενώ με λίγη πίεση μπορεί να δείξει και τα 215 χλμ/ω… αλλά μετά ξύπνησα!

Φυσικά επειδή –μετά από υποδείξεις των ειδικών-στο Autoholix ποτέ δεν ξεπερνάμε τα 130 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο, ας κρατήσετε στο μυαλό σας ότι η Audi δηλώνει επίσημα πως η τελική ταχύτητα βρίσκεται στα 207 χλμ/ω και η επιτάχυνση 0-100 στα 9,7 δευτερόλεπτα.

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση του Audi Q3 35 TFSI S-tronic αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και ενώ είναι σφικτή, είναι σίγουρα σχεδιασμένη για να προσφέρει αρκετή άνεση στην πόλη, ελέγχοντας όμως ικανοποιητικά και τις κλίσεις του αμαξώματος μέσα στις στροφές.

Τα φρένα του Audi Q3 35 TFSI S-tronic  αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω και ενώ στην αρχή έχουν ικανοποιητικό «δάγκωμα» όταν βρεθούν υπό πίεση κουράζονται και χάνουν ένα μέρος της αποτελεσματικότητας τους.

Αντίθετα το τιμόνι με την μεταβλητή κλιμάκωση έχει εξαιρετική αίσθηση, κόβει πολύ και με μόλις 2 στροφές από άκρη σε άκρη δίνει ένα μεγάλο ατού στο αυτοκίνητο.

 Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη το τιμόνι του Audi Q3 35 TFSI S-tronic είναι μαλακό και κοφτερό, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων στο πρόγραμμα “efficiency” αλλάζει τις ταχύτητες από χαμηλά, κρατώντας τον θόρυβο σε χαμηλά επίπεδα- και αποσυμπλέκει αμέσως το κιβώτιο ταχυτήτων στις κατωφέρειες και στις ευθείες για επιπρόσθετη οικονομία.

Αν κάτι με προβλημάτισε αυτό ήταν η ελκτική πρόσφυση στα βρεγμένα οδοστρώματα που δεν είναι καλή και έτσι στο ξεκίνημα σε ανηφόρες ή βρεγμένα σταυροδρόμια οι τροχοί σπινάρουν ενεργοποιώντας το ESP που δουλεύει υπερωρίες…

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ το Audi Q3 35 TFSI S-tronic περνά μάλλον απαρατήρητο μέσα στην κίνηση και έτσι δεν ενεργοποιεί την αντανακλαστική επιθετικότητα που συνήθως έχουν οι περισσότεροι άρρενες οδηγοί απέναντι στις γυναίκες που οδηγούν SUV’s.

Με το Audi Q3 35 TFSI S-tronic υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να σας παραχωρήσουν την προτεραιότητα σε μια διασταύρωση- ακόμη και αν είστε γυναίκα- και να μην σας «παροτρύνουν» να πάτε «να πλύνετε τα πιάτα»…

Έτσι ο… “δεν φταις εσύ, αλλά ο Π@$#$@$ που σου το πήρε” μπορεί να είναι πλέον ήσυχος ότι όταν οδηγείτε με το οικογενειακό σας SUV τα παιδιά στις δραστηριότητες τους δεν θα χαρακτηρίζεστε συχνά σαν μια  παλιο@*^*^&$&)6!

Εύσημα στον πολιτισμό μας!

Η θέση οδήγησης έχει μια SUV αίσθηση που επιτρέπει να βλέπετε μακριά μέσα στην κίνηση και έτσι η ορατότητα είναι πολύ καλή γύρω-γύρω, ενώ οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε… ανώμαλη ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας.

Και η κατανάλωση σε καύσιμα έρχεται να προσθέσει μια ευχάριστη νότα στις αστικές σας μετακινήσεις καθώς με ελάχιστη προσοχή μπορεί να κρατηθεί κάτω από τα 7 λίτρα/100 χλμ μέσα στην πόλη αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία της VAG λειτουργεί και στην πράξη.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Audi Q3 35 TFSI S-tronic βρίσκεται εκεί που θα ήθελε να κυκλοφορεί πάντα, αφού χάρη στο αεροδυναμικό του σχεδιασμό του αμαξώματος και την πολύ καλή ηχομόνωση ταξιδεύει άνετα, δίνοντας μονίμως την αίσθηση στον οδηγό ότι έχει ικανοποιητικά αποθέματα ιπποδύναμης να προσπεράσει ή να πάει πιο γρήγορα αν τολμάτε.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα και του αέρα -και ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών.

Όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν η υποβοήθηση στο τιμόνι σφίγγει και έτσι ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα σφικτό τιμόνι που νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το Audi Q3 35 TFSI S-tronic) που είναι εξαιρετικά ευθύβολο, δεν γέρνει υπερβολικά, ενώ πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρα από τους πλευρικούς ανέμους.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 12,5 λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

Είχα οδηγήσει την πρώτη γενιά του Q3 που τότε μου είχε φανεί αρκετά πιο φλύαρο από την X1 που πάντα είχε μια πολύ πιο ζωντανή και φιλική  οδική συμπεριφορά.

Με το Audi Q3 35 TFSI S-tronic τα πράγματα έχουν αλλάξει- και μοιάζει ότι ίσως το νέο Audi Q3 να ελέγχει το αμάξωμα καλύτερα από την Χ1.

Επιλέγοντας το πρόγραμμα Dynamic αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο δεν είναι το «άρπαγμα» του κινητήρα που βελτιώνεται ανεπαίσθητα, ούτε το κιβώτιο που αλλάζει τις ταχύτητες πιο γρήγορα-και πιο απότομα!

Είναι το τιμόνι που γίνεται πιο άμεσο και επικοινωνιακό και φυσικά η μεταβλητή κλιμάκωση της κρεμαγιέρας που επιτρέπει με πολύ μικρές κινήσεις του τιμονιού να στρίβουν οι τροχοί σε μεγάλες γωνιές κάνοντας την οδήγηση απολαυστική.

Φυσικά δεν είναι όλα καλά και έτσι ο κινητήρας όταν ζορίζεται παράγει ένα πολύ δυσάρεστο ήχο και κραδασμούς που σου χαλάνε την διάθεση να πιέσεις περισσότερο το αυτοκίνητο.

Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως δεν παύει να έχει μεγάλες διαδρομές για να μπορεί να κινείται και εκτός δρόμου- και σχετικά αδύναμες αντιστρεπτικές δοκούς για να μην κοπανάει μέσα στην πόλη.

Έτσι όταν αρχίσει να ζορίζεται οι κλίσεις μεγαλώνουν, όμως όσο το αυτοκίνητο κινείται στα πλαίσια της λογικής δεν μοιάζει να αποσταθεροποιείται με τίποτε.

Όσο κινείσαι με ανοιχτές γραμμές είναι ουδέτερο και παρά τις αναμενόμενες κλίσεις το Audi Q3 35 TFSI S-tronic έχει τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, το τιμόνι και την δύναμη του κινητήρα για να χαρίσει λίγη χαρά στον οδηγό του.

Το κιβώτιο που μέσα στα φανάρια της πόλης αργούσε να εκκινήσει, εδώ κάνει τις αλλαγές με καταιγιστικό ρυθμό επιλέγοντας τις σωστές σχέσης για την περίσταση.

Η εικόνα θα χαλάσει όταν επιταχύνετε μέσα σε μια φουρκέτα όπου η ελκτική πρόσφυση επηρεάζεται από το μεγάλο βάρος και την ροπή που περνά στον δρόμο μόνο από τους μπροστινούς τροχούς, αναγκάζοντας τους να σπινάρουν και έτσι το ESP επεμβαίνει μειώνοντας την δύναμη του κινητήρα.

Αν πάρετε φόρα τότε το Audi Q3 35 TFSI S-tronic θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως μετά από λίγο θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό –κι τον εσωτερικό να χάνει την πρόσφυση του λόγω της κλίσης του αμαξώματος.

Η υποστροφή έρχεται προοδευτικά μεν, αλλά μάλλον λίγο πιο νωρίς από ότι στην Χ1 που είναι λιγότερο υποστροφική. Παράλληλα τα φρένα θα κουραστούν γρήγορα αν το παρακάνετε και θα αρχίσουν να σφυρίζουν …και να μυρίζουν, χωρίς όμως να προκαλούν στα αλήθεια  ανησυχία. Απλά σε προτρέπουν με την αίσθηση που αποκτά το πετάλι να μειώσεις τον ρυθμό σου.

Η πίσω ανάρτηση δεν θα παρουσιάσει αναπηδήσεις από τις ανωμαλίες που μπορεί να συναντήσει μέσα στις στροφές, ενώ αν το οδόστρωμα έχει υγρασία το πίσω μέρος μπορεί και να γίνει για λίγο παιχνιδιάρικό μέχρι να το ανιχνεύσει το ESP και να το επαναφέρει στην τάξη.

Γενικά η ανάρτηση μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις συμβιβάζοντας την άνεση με τον έλεγχο του αμαξώματος, άλλα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα εάν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον αντίπαλο από το Μόναχο σε ότι αφορά την χαρά της οδήγησης.

Στο Χώμα

Το αυξημένο ύψος από το έδαφος των περίπου 19εκ. του Audi Q3 35 TFSI S-tronic είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, και η ανάρτηση θα φροντίσει για την άνεση των επιβατών.

Ωστόσο, εάν η πρόσφυση του οδοστρώματος είναι χαμηλή, τότε σε μια ανηφόρα οι κινητήριοι τροχοί θα αρχίσουν να σπινάρουν από νωρίς και έτσι το ESP θα ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο πολύ γρήγορα..

Σε γενικές γραμμές αυτό δεν είναι ένα όχημα που χαίρεται να πατά στο χώμα και αυτό θα πρέπει να το έχετε πάντα στο μυαλό σας όταν κινείστε εκτός δρόμου, οπού οι μεγάλοι πρόβολοι μπορεί εύκολα να βρουν σε κάποια πέτρα και να τραυματιστούν.

Συμπέρασμα

Ελπίζοντας να μην πέσει φωτιά να με κάψει και η Χ3 μας να μην χαλάσει αύριοτο πρωί και να ξεκινήσει ο κινητρας της- φοβάμαι ότι με το Audi Q3 35 TFSI S-tronic η BMW θα πρέπει να επισπεύσει την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου, καθώς στα περισσότερα σημεία δείχνει να μην έχει πια το πάνω χέρι..

Το Audi Q3 35 TFSI S-tronic έχει κάποια χτυπητά μειονεκτήματα όπως είναι για παράδειγμα τα πολύ μέτρια πλαστικά στις πόρτες και η αδύναμη ελκτική πρόσφυση, όμως έχει ένα φρέσκο εσωτερικό σχεδιασμό, χώρους-και κυρίως σε αυτή την κατηγορία τιμής- συνδυάζεται με ένα πολύ δυνατό και οικονομικό κινητήρα.

Ο ανταγωνισμός από την Σουηδία έχει επιλέξει τον δρόμο της απόλυτης άνεσης και της ογκώδους εμφάνισης και έτσι έχει κερδίσει το δικό του κοινό που δεν θα κοιτάξει ποτέ τα πιο compact Χ1 και Q3.

Μεταξύ αυτών των δύο ο αγοραστής για να βοηθήσει στην επιλογή θα πρέπει να επιστρατεύσει το γούστο του και την λογική του.

Το Q3 ξεκινά από €32.900 και η έκδοση S-Line της δοκιμής με το αυτόματο κιβώτιο και τον πλούσιο εξοπλισμό ξεπερνά τα €41,000 κάνοντας το Audi Q3 35 TFSI S-tronic να είναι ένα αρκετά ακριβό αυτοκίνητο-που όμως σίγουρα αξίζει τα λεφτά του!

Κυριώς όμως το Audi Q3 35 TFSI S-tronic σηκώνει τον πήχη της κατηγορίας ακόμη πιο ψηλά και αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν ακόμη καλύτερα αυτοκίνητα για όλους μας!

Δεν με ευχαρίστησαν

  • Τα σκληρά πλαστικά στις πόρτες και οι εικονικοί αεραγωγοί και εξατμίσεις
  • Ο θορυβώδης στις ψηλές στροφές κινητήρας και η ελκτική πρόσφυση.

Θα θυμάμαι

  • Το δυνατό και πολύ οικονομικό κινητήρα-και την αποτελεσματική ανάρτηση
  • Τον μοντέρνο σχεδιασμό και τους άνετους χώρους.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

 

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty