Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Mazda 2 1.5 MY08-VeteranCar TestDrive

Mazda 2 1.5 MY08-VeteranCar TestDrive

Το Mazda 2 1.5 είναι ένα αυτοκίνητο του οποίου η εμφάνιση παραμένει επίκαιρη δωδεκα χρόνια μετά επιτρέποντας του να έχει το χρώμα της χρυσόμυγάς χωρίς να ντρέπεται! Το σίγουρο είναι ότι όταν το σχήμα ενός αυτοκινήτου είναι πραγματικά ενδιαφέρον, τότε ακόμα και αυτό το περίεργο πράσινο χρώμα δείχνει να του ταιριάζει!

Τα σχιστομάτικα φωτιστικά σώματα και η χαμογελαστή μάσκα συνδυάζονται περίφημα και δημιουργούν μια συμπαθητική φατσούλα που σε κερδίζει αμέσως.

Στην συνέχεια οι πολλές καμπύλες γραμμές κάνουν το μικρό ιαπωνικό αυτοκίνητο να δείχνει πρωτότυπο και αεροδυναμικό, κάτι που σίγουρα το κάνει πιο ποθητό στους νεώτερους ηλικιακά οδηγούς ακόμη και σήμερα.

Το Mazda 2 1.5 μοιράζεται το ίδιο πάτωμα με το Ford Fiesta του 2006, κάτι που εξηγεί τις ελαφρά μειωμένες διαστάσεις του σε σχέση με το αρχικό μοντέλο Mazda 2 και τον ανταγωνισμό της εποχής.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό του Mazda 2 1.5  με στεναχώρησε λιγάκι -όχι γιατί δεν είναι ποιοτικό, αλλά επειδή η Mazda με έχει κακομάθει με τα πρωτότυπα και ευφάνταστα ταμπλό με τα οποία χρόνια τώρα εξοπλίζει τα αυτοκίνητα της. Το κεντρικά τοποθετημένο ταχύμετρο πλαισιώνεται από ένα υπερβολικά μικρό στροφόμετρο από αριστερά και ένα εξίσου μικρό πολυόργανο από δεξιά.

Το αποτέλεσμα του πίνακα οργάνων σε συνδυασμό με την τουλάχιστον περίεργη αισθητικά κεντρική κονσόλα -που είναι φτιαγμένη από ένα φτηνό πλαστικό- είναι φτωχό και σίγουρα αδικεί το Mazda 2 1.5 το οποίο εξωτερικά τουλάχιστον κέρδισε αμέσως το μάτι μου.

Παρόλο που το μήκος του δεν ξεπερνά τα 3,9 μέτρα -χάρη κυρίως το μεγάλο μεταξόνιο, οι χώροι στο εσωτερικό και τα 250 λίτρα του χώρου των αποσκευών θα ικανοποιήσουν απόλυτα μια τετραμελή παρέα.

Παράπονα θα έχουν όσοι το ύψος τους ξεπερνά το 1,80μ, καθώς στο πίσω κάθισμα η χαμηλή οροφή του στρογγυλεμένου αμαξώματος θα κάνει τα κεφάλια τους να βρίσκονται σε επαφή με τον ουρανό.

Το εσωτερικό είναι κάπως σκοτεινό και κλειστοφοβικό-αν και οφέιλω να αναφέρω ότι η ποιότητα των υπόλοιπων υλικών είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ η γνωστή ιαπωνική συναρμογή είναι παρούσα με αποτέλεσμα οι τριγμοί να είναι ελάχιστοι δεδομένοης της ηλικίας του αυτοκινήτου.

Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή με το χέρι να πέφτει ακριβώς πάνω στο λεβιέ του καλού κιβωτίου, ενώ τα πάντα- εκτός από το ντουλαπάκι με το περίεργο ράφι που ενοχλεί-είναι εργονομικά σχεδιασμένα να βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει.

Η ορατότητα είναι εξαιρετική παρά το μικρό ύψος της οροφής -και σε αυτό βοηθά σίγουρα το κρύσταλλο της πίσω πόρτας που κατεβαίνει μέχρι πολύ χαμηλά.

Κατά τα αλλά υπάρχουν παντού λεπτομέρειες όπως οι πίσω πόρτες (που ανοίγουν διάπλατα σε γωνία σχεδόν 90ο διευκολύνοντας την είσοδο) που δείχνουν την προσοχή που έχουν δείξει οι σχεδιαστές στην κάθε λεπτομέρεια.

Κινητήρας

Ο  δεκαεξαβάλβιδος κινητήρας των 1,500 αποδίδει 103 ίππους στις 6,000 σαλ και 14 κιλά ροπής στις 4,000 σαλ. που χάρη στο κοντό σασμάν, την καλή αεροδυναμική και το χαμηλό βάρος των 955 κιλών κάνουν  το 2αρι να επιταχύνει στα 100 χλμ/ω σε σχεδόν 10 δευτερόλεπτά και να δείχνει στο ταχύμετρο 200 χλμ/ω!

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις δεν καινοτομούν- και έτσι θα βρείτε ότι αποτελούνται τα κλασικά γόνατα εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω, όμως η ρύθμιση τους ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Τα αμορτισέρ είναι προσανατολισμένα προς την άνεση- όπως και οι μαλακές αντιστρεπτικές, και επιτρέπουν αρκετά μεγάλες κλίσεις στις στροφές.

Από την άλλη πλευρά η συμπεριφορά του πίσω άξονα είναι αξιοπρεπής και δεν θα σας κουράσει με αναπηδήσεις και μετατοπίσεις του πίσω μέρους.

Οι αναρτήσεις του Mazda 2 μπορεί να μην είναι σπορτίφ όμως σε συνδυασμό με την σχετικά  καλή ηχομόνωση προσδίνουν μια ποιότητα κύλισης που θυμίζει κάτι από αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας.

Αντίθετα εκτός τόπου και χρόνου είναι τα φρένα καθώς τα πίσω ταμπούρα θα κουραστούν εύκολα σε μια κατηφορική διαδρομή με φορτωμένο το αυτοκίνητο.

Στον Δρόμο

Το Mazda 2 1.5 νοιώθει σαν στο σπίτι του όταν κινείται στην πόλη, και οι μικρές του διαστάσεις θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι.

Στον αυτοκινητόδρομο χάρη στο αεροδυναμικό αμάξωμα το Mazda 2 1.5 κινείται γοργά, πολιτισμένα και οικονομικά καταναλώνοντας πάντα κάτω από 7λίτρα/ 100 χλμ. αν δεν το πιέζετε.

Οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες αυτών που δεν συντηρούν σωστά τους δρόμους μας, όμως τελικά και παρά το ακριβές τιμόνι το αυτοκίνητο είναι αρκετά ευπαθές στους πλευρικούς ανέμους.

Στο επαρχιακό δίκτυο οι κλίσεις του αμαξώματος σε προειδοποιούν για την υποστροφή που έρχεται σχετικά γρήγορα, όμως το πίσω μέρος είναι ακλόνητο. Θα έλεγα ότι για τον χαρακτήρα του, το Mazda 2 1.5 είναι ασφαλές και προβλέψιμό χωρίς όμως να σε προκαλεί να το ψάξεις παραπέρα.

Συμπέρασμα

Αν με ρωτούσαν (…που ευτυχώς δεν με ρωτάνε) δεν θα το προτιμούσα από ένα Fiesta ή ένα Polo της αντίστοιχης περιόδου καθώς οι επιδόσεις του και η οικονομία καυσίμων που επιτυγχάνει δεν αρκούν για να υπερκαλύψουν την άνεση στους χώρους  και την ποιότητα στο εσωτερικό που προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Χάρη στην αξιοπιστία του κίνητρα της Mazda  η τιμή του σαν μεταχειρισμένο παραμένει σταθερά γύρω από τις 5,000€ για καλοδιατηρημένα παραδείγματα και έτσι θα  έλεγα ότι το Mazda 2 1.5 είναι μια ακριβή επιλογή για ανθρώπους που ξέρουν ακριβώς τι ζητούν όταν ψάχνουν για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πόλης.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η έλλειψη φαντασίας στο μουντό εσωτερικό και το περιορισμένο ύψος για τα κεφάλια των πίσω επιβατών.
  • Η τσιμπημένη του τιμή σαν μεταχειρισμένο και τα ταμπουρά στον πίσω άξονα.

Θα θυμάμαι

  •     Την όμορφη εξωτερική σχεδίαση και την εργονομία.
  •     Την ποιότητα κύλισης και τον ευχάριστο και δυνατό κινητήρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο