Tuesday, August 9, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADKia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid GT Line Δοκιμή / Test drive

Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid GT Line Δοκιμή / Test drive

Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid GT Line  ανυπομονούσα να το οδηγήσω, αν και ήξερα ότι παραδοσιακά η σειρά μου να το οδηγήσω θα ερχόταν αρκετά μετά τους ειδικούς-και φυσικά όταν πια το μοντέλο θα ήταν σχεδόν ανεπίκαιρο!

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_27Έτσι γίνεται πάντα-έτσι και τώρα!

Μπορεί το ακατανόητο και αυτοκαταστροφικό μοτίβο ίσως να ευχαριστεί κάποιες «παρέες»-και να «οδηγώ μονίμως τελευταία», όμως το Sportage 48 V Hybrid είναι ένα σημαντικό μοντέλο που πιστεύω ότι ακόμη και τώρα ενδιαφέρει πολλούς Autoholix.

Το Sportage είναι ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό αυτοκίνητο για την δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ν.Κορέας, που το 1993 την έκανε γνωστή στο ευρωπαϊκό κοινό, αλλάζοντας την εικόνα που είχαμε για αυτήν.

Εκείνη την εποχή- που είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται ότι τα «μοντερνoSUVειδή» Toyota RAV και το Honda CRV θα κέρδιζαν την μάχη από τα «σκληροπυρηνοSUVειδή» Suzuki Vitara και Jeep Wrangler, η ΚΙΑ σκέφτηκε να παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο που έδειχνε σαν RAV, αλλά θα είχε ταυτόχρονα τα εκτός δρόμου χαρακτηριστικά Vitara!

Kαι φυσικά έγινε αμέσως δημοφιλές αφού έβγαλε τον καταναλωτή από το δίλημμα προσφέροντας μια συμβιβαστική λύση!

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_06Είχε ξεχωριστό σασί, άκαμπτο άξονα πίσω, κοντές σχέσεις, LSD διαφορικό (που χάλαγε συχνά), έναν δίλιτρο δεκαεξαβάλβιδο κινητήρα της Mazda, πολλούς χώρους και το πιο περίεργο ABS που έχει φτιαχτεί ever, αφού ενεργούσε μόνο στους πίσω τροχούς που είχαν μάλιστα και ταμπούρα…

Από τότε το νερό κύλισε στο αυλάκι και σήμερα το 1/3 των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην κατηγορία των SUV, ενώ η KIA από εντελώς ανεξάρτητη που ήταν τότε, υπόκυψε στην λογική της παγκοσμιοποίησης και μοιράζεται τα πατώματα και την τεχνογνωσία της με την Hyundai.

Το σημερινό KIA Sportage 4ης γενιάς μοιάζει με εκείνο το σκληροτράχηλο Sportage της πρώτης γενιάς, όσο και το νέο Suzuki Vitara με εκείνο του 1990…δηλαδή καθόλου!

Το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid GT Line που δοκιμάζω έχει ενσωματώσει μια Mild Hybrid 48V τεχνολογία που συνδυάζεται με ένα μοντέρνο πετρελαιοκινητήρα κάνοντας το έτσι ακόμη πιο ενδιαφέρον.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_25Το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid διαθέτει ένα απλουστευμένο σύστημα υβριδικής τεχνολογίας που πετυχαίνει να αποθηκεύει αρκετή από την ενέργεια που πάει χαμένη όταν επιβραδύνουμε και έτσι στην θεωρία αξίζει το μπλε σηματάκι « Hybrid» που κοσμεί το πλαϊνό μέρος του.

Ένα μπλε σηματάκι που για το τμήμα Marketing αξίζει χρυσάφι, όμως εμείς σαν καταναλωτές θα πρέπει να δούμε την θέση του σε σχέση με το όφελος που προσφέρει σε ότι αφορά την πραγματική κατανάλωση–και φυσικά να το τοποθετήσουμε απέναντι στον κάθε φύσης ανταγωνισμό.

Πάντα είχα την απορία γιατί δεν βλέπουμε πολλά Diesel Hybrid- και φυσικά ενώ η τεχνολογία μοιάζει να λειτούργει σε μικρά αυτοκίνητα όπως το Suzuki Swift , ήθελα να δω εάν έχει ουσιαστική εφαρμογή στα πιο βαριά αυτοκίνητα, ή εάν αυτό γίνεται σε αυτά για λόγους μόδας και θεωρητικών εκπομπών ρύπων.

«Πάμε με την σειρά», που λέει και ο γνωστός πολιτικός με την τσιριχτή φωνή… και θα τα δούμε όλα!

Εξωτερική εμφάνιση.

Σήμερα στKIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_26α μεσαία SUV ζητούμενο δεν είναι η κίνηση εκτός δρόμου, αλλά οι χώροι και το στυλ με αποτέλεσμα όλα τα μοντέλα να προσφέρονται και σε δικίνητη έκδοση εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος, οικονομία και άνεση.

Την ώρα που οι περισσότεροι κατασκευαστές κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν τον όγκο των SUV τους, το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid επιλεγεί να είναι ογκώδες, ψηλό και προκλητικό, ενώ με μερικά διακριτικά μπλε σηματάκια που γράφουν “Hybrid 48V” αυτό το ΚΙΑ προβάλλει και την συμβολή των Κορεατών στην παγκόσμια ανησυχία για το περιβάλλον.

Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο θα το συζητήσουμε σε λίγο, ωστόσο για την ώρα οφείλω να παραδεχτώ ότι τα σηματάκια Hybrid ενισχύουν το οικολογικό προφίλ του ιδιοκτήτη και του προσδίδουν ένα status που το εκτιμά ο «καλός κόσμος»!

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_03Η χαρακτηριστική μάσκα με τα πολύπλοκα LED φωτιστικά σε συνδυασμό με τα ογκώδη φτερά, μπορεί να μοιάζουν σε έμενα με ένα χαρούμενο βατραχάκι, όμως η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε αρμόνια με το σχεδιαστικό πνεύμα του αυτοκινήτου που τελικά εντυπωσιάζει, ειδικά στο προφίλ του.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι γίνεται εμφανές ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να κρυφτούν τα 4,5 μέτρα του μήκους, τα 1,85 μέτρα του πλάτους και τα 1,65 μέτρα του ύψους.

Αντίθετα η μετατόπιση της καμπίνας προς τα μπροστά και το αιχμηρό σχήμα του αυτοκινήτου κάνουν το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid να μοιάζει αρκετά με αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, θυμίζοντας κάτι μεταξύ Jaguar και Lexus!

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_19Τόσο «ψαρωτική» είναι η εμφάνιση που ένα βράδυ που είχα βρεθεί στο παρκινγκ ενός event, μου υπέδειξαν να παρκάρω μπροστά από την πόρτα κάνοντας μια κυρία που κατέφθασε με αντίστοιχης κατηγορίας γερμανικό SUV- και που ήταν ντυμένη στην «πένα», να γκρινιάζει στον άντρα της και τους παρκαδόρους που επέτρεψαν σε ένα φτηνότερο αυτοκίνητο να παρκάρει στην φάτσα του κέντρου!

Αυτό είναι πραγματικό γεγονός(!) και ενώ το βρήκα τραγελαφικό… λυπήθηκα τον οδηγό του γερμανικού SUV που προσπαθούσε να πει με συγκαταβατικό τρόπο στην σύζυγο ότι «έλα …δεν έγινε και τίποτε»!

Όσο βλέπω να γίνεται ανεκτή η συμπεριφορά των ψώνιων.. αποκλείεται να προοδεύσουμε σαν κοινωνία…  Ώρες-ώρες είναι σαν να μην πέρασαν τα 10 χρόνια του μνημονίου… και  πολλοί συμπολίτες μας μπορούν να παραμένουν ψώνια!

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_09Πίσω στην εξωτερική εμφάνιση όπου το προφίλ του αυτοκινήτου χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο και η κάθετη πίσω πόρτα του χώρου αποσκευών θυμίζει την Jaguar F-Pace , ενώ με τις μεγάλες πίσω πόρτες και το μεταξόνιο των 2,67 μέτρων αφήνει υποσχέσεις για μεγάλους εσωτερικούς χώρους!

Τέλος, η όψη του πίσω μέρους είναι κατά την γνώμη μου το πιο όμορφο σχεδιαστικό στοιχείο του αυτοκινήτου με τα πολύ κομψά LED φωτιστικά σώματα και τις δύο εξατμίσεις εκατέρωθεν της όμορφης μεταλλικής ποδιάς.

Πάντως αυτές οι λεπτομέρειες αφήνουν υπερβολικές υποσχέσεις για εντυπωσιακές επιδόσεις και εκτός δρόμου δυνατότητες που δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!

Εσωτερικό

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_24Με κέρδισε η αρχική αίσθηση ποιότητας που οφείλεται τόσο στο χορταστικό ταμπλό με την ενσωματωμένη οθόνη του συστήματος πολυμέσων, όσο και στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του.

Η εικόνα που αντικρίζουμε στο εσωτερικό μπορεί να μην εντυπωσιάζει από την πρωτοτυπία της, κερδίζει όμως τις εντυπώσεις σε ότι αφορά τα πλαστικά του που στο επάνω τμήμα του ταμπλό είναι μαλακά στην αφή και πολύ ποιοτικά στην συναρμολόγηση, αφού κανένας τριγμός δεν ακούστηκε στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινήθηκα με το αυτοκίνητο.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_21Οι διακόπτες για σας καθαριστήρες και τα φλάς έχουν άριστη αίσθηση σαν να έχουν βγει από γερμανικό αυτοκίνητο-από εκείνα τα πολύ ακριβά!

Ο πίνακας οργάνων έχει τα κλασσικά δύο μεγάλα όργανα του Group Hyundai/Kia να δείχνουν τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα ενώ στην μέση μια οθόνη δίνει ενδείξεις για την οικονομία και λειτουργίες on-board computer.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_23Σε αυτή την οθόνη προβάλλεται με ένα πολύ απλοϊκό γραφικό ο τρόπος λειτουργίας του υβριδικού συστήματος της ΚΙΑ. Η ένδειξη δείχνει με απλό και κατανοητό τρόπο πότε το σύστημα φορτίζει και πότε βοηθά στην κίνηση του οχήματος χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενεργεία.

 

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_22Στην κεντρική κονσόλα του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid υπάρχει ενσωματωμένος ο υπολογιστής ταξιδίου με μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 8’’, ενώ το ηχοσύστημα και ο αποδοτικός ηλεκτρονικός κλιματισμός που βρίσκεται λίγο χαμηλότερα.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid  είναι γρήγορη, απλή και κατανοητή, όπως άλλωστε και η λειτουργία του κλιματισμού που βρίσκεται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα.

Χώροι/Άνεση

Τα καθίσματα είναι όμορφα και δείχνουν σπορ καθώς συνδυάζουν το ύφασμα με την μαύρη δερματινη όμως, ενώ είναι άνετα, η πλευρική στήριξη δεν είναι επαρκής και δεν ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισμό GT Line!

Το χορταστικό σε διάμετρο στεφάνης δερμάτινο τιμόνι είναι αλουμινένιο στο κάτω μέρος και περιέχει την ένδειξη GT Line είναι D-shaped  για περισσότερη άνεση, είναι αντικειμενικά πανέμορφο και περιέχει τα χειριστήρια του cruise control, του συστήματος πολυμέσων.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_13Η θέση οδήγησης είναι «αρχοντική» τοποθετώντας τον οδηγό ψηλά στο αυτοκίνητο και η θέση του μοχλού του κιβωτίου των 6ταχυτήτων βρίσκεται εκεί που πρέπει με τα πετάλια να είναι μαλακά και προοδευτικά.

Η ορατότητα χάρη στο SUV ύψος του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid  είναι καλή προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός από ένα «νεκρό σημείο» που δημιουργείται από την φαρδιά πίσω κολώνα, αλλά που καλύπτεται από μια κάμερα οπισθοπορείας που προβάλει στην οθόνη τι βρίσκεται πίσω από το Sportage όταν κάνετε όπισθεν.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_01Οι εσωτερικοί χώροι είναι εντυπωσιακοί τόσο για σας μπροστινούς επιβάτες όσο και για σας πίσω. Παντού υπάρχει η αίσθηση του άπλετου χώρου τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι.

Αυτό που ξεχωρίζει στο Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid είναι το φαρδύ πίσω κάθισμα που φιλοξενεί 3 ενήλικα άτομα με σχετική άνεση, αφού ο τρίτος επιβάτης που θα καθίσει στην μέση δεν θα διαμαρτυρηθεί ούτε για το διακριτικό τούνελ μετάδοσης στο πάτωμα, αλλά ούτε και για τον χώρο στο κεφάλι.

Εντωμεταξύ γύρω-γύρω υπάρχουν αρκετά αποθηκευτικά σημεία για μικροπράγματα καθώς και θύρα USB και για τους πίσω επιβάτες.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_07Οι τεράστιες πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι σπηλαιώδης, έχει χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και κανονικό τετραγωνισμένο σχήμα.

Σε σχεση με τις μη υβριδικές εκδόσεις ο χώρος αποσκευών εδώ είναι μειωμένος κατα περίπου 60 λίτρα λόγω του χώρου που καταλαμβάνει η μπαταρία. Έτσι με χωρητικότητα 440 λίτρα το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid τοποθετείται κάπου στο μέσον της κατηγορίας όμως το άνοιγμα της πίσω πόρτας είναι φαρδύ και ο χώρος φόρτωσης επίπεδος.

Κινητήρας /Μετάδοση

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_0Κάτω από το καπό του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid βρίσκεται ο σύγχρονος σχεδιαστικά CRDi κινητήρας των 1600 κ.εκ. που αποδίδει 136 στις 4,000σαλ και 320 Nm στις 2,000-3.000 σ.α.λ. Χαρακτηρίζεται από την πολιτισμένη και γραμμική λειτουργία του, δυστυχώς όμως το κροτάλισμα του πετρελαιοκίνητα βρίσκει εύκολα τον δρόμο του προς την καμπίνα .

Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της ηχομόνωσης θέλει μάλλον λίγη δουλειά ακόμη καθώς ειδικά όταν ζορίζεται ο κινητήρας ο θόρυβος στο εσωτερικό είναι δυσάρεστος.

Πως λειτουργεί το Hybrid 48V 

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_25Ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Hybrid 48V που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» που είναι συνδεδεμένο στο σφόνδυλο του turbodiesel.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται κανονικά το σύστημα Hybrid 48V φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι λειτούργει σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται κάτω από τον χώρο αποσκευών.

Έτσι θεωρητικά η ενέργεια του φρεναρίσματος που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα, αξιοποιείται για οικονομία στην κίνηση.

Καθώς το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μηχανικό η φόρτιση γίνεται μόνο όσο το αυτοκίνητο φρενάρει με ταχύτητα, ενώ υπάρχει και μια λειτουργία που κάνει την γεννήτρια να παράγει ακόμη περισσότερη ενέργεια όταν πατάμε το πετάλι του φρένου (πάντα με επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων).

Η ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης αντικαθιστά την μίζα φροντίζοντας για την αθόρυβη λειτουργιά του συστήματος εκκίνησης Start-Gο, ενώ ο βασικός της ρόλος είναι να βοηθά τον τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα παρέχοντας του «δωρεάν» ισχύ περίπου 5,5-16,3 ίππους ίππων στις επιταχύνσεις από τις 1,100 έως τις 2.500 σ.α.λ..

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_30Παράλληλα το σύστημα βοηθά στο να περιορίζεται η υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag) μέσω της παραπανήσιας ροπής του ηλεκτροκινητήρα που επιτρέπει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης να περιστρέφεται ταχύτερα διατηρώντας έτσι ψηλά την πίεση στο τούρμπο.

Στην πράξη ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος Hybrid 48V φοβάμαι ότι δεν με έπεισε για την λειτουργία του τόσο σε ότι αφορά την αίσθηση, όσο κυρίως σε ότι άφορα τις επιδόσεις στην οικονομία.

Η λειτουργία του Hybrid 48V γίνεται αισθητή μόνο εάν πατάτε βαθιά το γκάζι με χαμηλές στροφές -όπου τότε εμφανώς προσφέρει περισσότερη ζωντάνια στις μεσαίες στροφές .

Ωστόσο το να πατάς το γκάζι βαθιά δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για οικονομική οδήγηση, ενώ αν οδηγείτε πιέζοντας το πετάλι της επιτάχυνσης απαλά, προβλέποντας από νωρίς τις ανάγκες για περισσότερη δύναμη, με έκπληξη θα διαπιστώσετε στην ειδική οθόνη ότι το Hybrid 48V εμπλέκεται ελάχιστα στην κίνηση του αυτοκινήτου.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_29Ταυτόχρονα όταν ο κινητήρας πιεστεί σε υψηλές στροφές το σύστημα δεν συμμετέχει στην κίνηση καθώς ο ρυθμός περιστροφής του μοτέρ/γεννήτριας δεν μπορεί να ακολουθήσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα πάνω από τις 2,500 σαλ  που εκείνος μπορεί να περιστρέφεται.

Έτσι το όφελος σε οικονομία δεν είναι το βέλτιστο όταν οδηγείτε οικονομικά-αφού το σύστημα εμπλέκεται με διάρκεια μόνο όταν οδηγείτε αντιοικονομικά, ενώ η επιπλέον ισχύς δεν είναι διαθέσιμη όταν θελήσετε να κινηθείτε πιο γρήγορα.

Κιβώτιο/Μετάδοση

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_06Ένα εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων πυκνής κλιμάκωσης με θετικό κούμπωμα-που όμως έχει μεγάλες διαδρομές- αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid.

Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να μετριάσει την έλλειψη ροπής κινητήρα στις πολύ χαμηλές στροφές-και αν εξαιρέσει κανείς το ότι η δευτέρα μερικές φορές σκάλωνε στα γρήγορα κατεβάσματα, η αίσθηση του είναι σχεδόν τέλεια.

Επιδόσεις Οικονομία

Σαν κινητήρας ο CRDi κινητήρας των 1600 κ.εκ. είναι σχεδιασμένος για να έχει υψηλή απόδοση, αν και το υψηλό βάρος των 1600 γεμάτων κιλών τελικά κόβει τα φτερά ενός κίνητρα που στα i30 και τα Ceed  μεγαλουργεί!

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση με προσεκτική οδήγηση κυμαίνεται στα 6,5-7 λίτρα, ενώ αν πιεστεί το οικονομόμετρο θα γράψει και 11 λίτρα.

Το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid χρειάζεται 11,2  δευτερόλεπτα για να φτάσει 100km/h, ενώ το κοντέρ με υπομονή μπορεί να δείξει 180Km/h.

Συγκρίνοντας την λειτουργία του ατμοσφαιρικού κινητήρα Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid με εκείνη ενός βενζινοκίνητου VW Tiguan 150 ίππων που οδηγούσα ταυτόχρονα εκείνες τις μέρες, τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά! Με προσεκτική οδήγηση και για τα δύο αυτοκίνητα η ποσότητα καύσιμων που χρειαζόταν ο TSi ήταν σταθερά χαμηλότερη από ότι χρειαζόταν ο πετρελαιοκινητήρας της ΚΙΑ!

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_08Εάν φυσικά ζοριζόταν ο TSi η κατανάλωση του μπορεί να εκτοξευόταν, όμως δεν υπήρχε καμιά σύγκριση στην ομαλότητα λειτουργίας και τις επιδόσεις.

Καταλαβαίνετε ότι το να συγκρίνεις έναν πετρελαιοκίνητα με ένα βενζινοκίνητα και να είναι περίπου το ίδιο στις επιδόσεις οικονομίας είναι κάπως απογοητευτικό, ειδικά εάν ο πετρελαιοκινητήρας έχει και υβριδική υποβοήθηση…

Αναρτήσεις/Φρένα

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_10Η ανάρτηση του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός και σας πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και η ρύθμιση της ανάρτησης αποκαλύπτει ότι όταν έφυγε ο κ. Albert Biermann από την BMW πήρε μαζί του όλο το ντοσιέ με τις ρυθμίσεις των βαυαρικών μοντέλων!

Η διαδρομή της ανάρτησης είναι σχετικά μεγάλη εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο για SUV ύψος από το έδαφος των 18 εκ., όμως ο έλεγχος του ψηλού αμαξώματος και ο τρόπος που διαχειρίζεται το σύνολο των ανωμαλιών του οδοστρώματος μοιάζει ύποπτα πολύ με εκείνον που θα συναντήσετε σε μια BMW X1.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_12Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που είναι δυνατά και έχουν πολύ δυνατό αρχικό «δάγκωμα». Είναι μάλιστα τόσο ισχυρή η υποβοήθηση στο πεντάλ του φρένου που στα πρώτα χιλιόμετρα που θα οδηγήσετε το αυτοκίνητο θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε!

Το τιμόνι κόβει πολύ βοηθώντας στους ελιγμούς, ενώ και η αίσθηση του σίγουρα προήλθε και αυτή από το ντοσιεδάκι του πρώην υπευθύνου για την ρύθμιση των αναρτήσεων της BMW…

Στην Πόλη.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_02Το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο και έτσι στην αρχή θα χρειαστεί λίγο συνήθεια για να κινηθεί στα στενά της πόλης- και κυρίως για να παρκάρει.

Η ορατότητα σας τα πίσω κατά την διαδικασία του παρκαρίσματος δεν είναι και το καλύτερο σημείο του αυτοκινήτου, αλλά οι μεγάλοι πλαϊνοί καθρέφτες και η κάμερα οπισθοπορείας σίγουρα βοηθούν πολύ.

Από την άλλη πλευρά η άψογα ρυθμισμένη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων με τις μεγάλες διαδρομές και τους τεράστιους τροχούς 19’’ με τα ελαστικά διαστάσεων 255/45 της έκδοσης GT Line, απλά  αδιαφορούν για τις «Ζιμπάμπουιανών  προδιαγραφών» λακκούβες που διαθέτουν σε “περίσσευμα” οι αθηναϊκοί «δρόμοι».

Λακκούβες κάθετες, λακκούβες εγκάρσιες, χαντάκια, αναχώματα, σαμαράκια, πτώματα μικρών ζώων και ότι άλλο περιμένει να βρει κανείς στους δρόμους της αφρικανικής πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε-Χαράρε- και που δυστυχώς βρίσκεται επίσης και στους δρόμους της Αθήνας αλλά ευτυχώς φιλτράρεται από την καταπληκτική ανάρτηση του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid!

Το μόνο που δεν φιλτράρεται από το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid είναι η αδιαφορία δημοτικών αρχών και κυβέρνησης για την θλιβερή εικόνα των δρόμων μας.

Και να πεις ότι δεν μας φορολογούν για την συντήρηση των δρόμων, να πω εντάξει…

Το KIA Sportage GT Line χάρη στην ανάρτηση και την καλή ηχομόνωση της κύλισης των τροχών κινείται «αρχοντικά» μέσα στην πόλη, δυστυχώς όμως η κατανάλωση των τουλάχιστον 7λ/100χλμ. είναι ψηλή για ένα υβριδικό αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_14Το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του στα ταξίδια. Στον αυτοκινητόδρομο το KIA Sportage ταξιδεύει ήσυχα χωρίς αεροδυναμικούς θορύβους, ενώ ο θόρυβος από τον πετρελαιοκινητήρα «μένει πίσω» μακριά από τα αυτιά των επιβατών.

Στην ευθεία το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid με ικανοποίησε απόλυτα καθώς στην θέση της ευθείας το τιμόνι του έχει σωστή  αίσθηση, ενώ περιέργως το ψηλό αμάξωμα δεν είναι ευπαθές στους πλευρικούς ανέμους.

Η αίσθηση της αρχοντικής ποιότητας κύλισης παραμένει και στον αυτοκινητόδρομο, όπου όλοι οι επιβάτες μετά από λίγο θα ορκίζονται ότι βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ ακριβότερο αυτοκίνητο-από εκείνα που για να αποκτήσεις το «πρεστίζ» τους θα πρέπει να πληρώσεις πολύ περισσότερα χρήματα.

Στις Στροφές

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_16Το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid χάρη στην σχετικά σφικτή ανάρτηση και τα φαρδιά ελαστικά- και έχοντας μπροστινή κίνηση,  αρχίζει να στρίβει σε επαρχιακούς δρόμους με απόλυτη ασφάλεια και με μεγάλη ευκολία.

Βυθίζεις το γκάζι στο πάτωμα και όσο κινείσαι με ανοιχτές γραμμές  παραμένει ουδέτερο και γέρνει σχετικά λιγο για ένα αυτοκίνητο με αναρτήσεις που έχουν μεγάλες διαδρομές και με ένα αμάξωμα που στέκεται τόσο ψηλά από τον δρόμο.

Ωστόσο, εάν ζοριστεί υπερβολικά μέσα στην στροφή, παρότι τηρουμένων των αναλογίων δεν γέρνει πολύ για ένα SUV, γίνεται γρήγορα υποστροφικό παρά τα πολύ φαρδιά ελαστικά με προδιαγραφές δρόμου..

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_15Αν θελήσετε να πάτε πολύ γρήγορα έχετε δύο προβλήματα: το πρώτο είναι ο κινητήρας που αποδεικνύεται λίγος για το βάρος του αυτοκινήτου και το δεύτερο είναι ότι από ένα σημείο και μετά η γεωμετρία υποχρεώνει τον εσωτερικό τροχό να χάσει γρήγορα την επαφή του με τον δρόμο και τα ηλεκτρονικά θα επέμβουν μειώνοντας την ταχύτητα του οχήματος χωρίς πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις!

Μετά από αυτό ετοιμαστείτε για υποστροφή- που ευτυχώς έρχεται προοδευτικά και δεν θα σας προβληματίσει. Το πίσω μέρος δεν φεύγει με τίποτα και την λέξη υπερστροφή μπορείτε να την διαγράψετε από το λεξιλόγιο σας.

Κοιτάξτε… Τελικά παρά την BMWδιάρικη ρύθμιση της ανάρτησης του, το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid είναι ένα ψηλό ταξιδιάρικο οικογενειακό SUV, οπότε ηρεμήστε και απολαύστε την διαδρομή μαζί με τους αγαπημένους σας!

Στο Χώμα

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_20Η μπροστινή (μόνο) κίνηση και οι χαμηλοί πρόβολοι με τις αεροδυναμικές ποδιές εμπρός δεν προϊδεάζουν για φοβερές εκτός δρόμου επιδόσεις. Έτσι παρά τα 18 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος όταν βλέπετε αναχώματα και πολύ βαθιές λακκούβες θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην γρατζουνίσετε τους όμορφους προφυλακτήρες του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid.

Το μεγάλο βάρος θα κάνει τους τροχούς να σπινάρουν εύκολα στην λάσπη ή στο χιόνι και έτσι γρήγορα θα καταλάβετε ότι το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid δεν είναι για σκληρές εκτός δρόμου διαδρομές.

Αν βρεθείτε σε χωματόδρομους με καλή πρόσφυση το αυτοκίνητο θα θυμηθεί τους καλούς του τρόπους και θα σας μετακινήσει με άνεση λίγο πιο μακριά από ότι ένα Hatchback προς την αγαπημένη σας παραλία!

Συμπέρασμα

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_28Δεν θα χρυσώσω το χάπι εδώ… Περίμενα πολύ περισσότερα από την τεχνολογία Hybrid 48V σε ότι αφορά την οικονομία σε καύσιμα καθώς πάντα πίστευα ότι η υβριδική τεχνολογία ταιριάζει περισσότερο με τον πετρελαιοκινητήρα.

Το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid συνδυάζει δύο τεχνολογίες που η κάθε μια από μόνη της σημαίνει οικονομία και όμως καταφέρνει να καταναλώνει περισσότερα καύσιμα από τα περισσότερα ανταγωνιστικά μοντέλα με κινητήρα πετρελαίου-ακόμη και από κάποια με κινητήρα βενζίνης!

Είναι φυσικά εντυπωσιακό σε ποιότητα, εξοπλισμό και εμφάνιση, όμως στην υβριδική έκδοση έχει χάσει ένα πλεονέκτημα που ανέκαθεν συνόδευε όλα τα KIA-και αυτό δεν είναι άλλο από την συμφέρουσα τιμή.

Στην έκδοση GT Line της δοκιμής η τιμή υπερβαίνει τα €28,000 και αυτά είναι πολλά χρήματα.

Το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid είναι ελάχιστα φθηνότερο από ένα αντίστοιχο VW Tiguan και ακριβότερο από ένα Renault Kadjar και ένα Skoda Kodiaq. Και τα τρία ανταγωνιστικά SUV’s έχουν σαν κοινό γνώρισμα ότι χωρίς να ενσωματώνουν υβριδική τεχνολογία είναι πιο οικονομικά σε κατανάλωση καυσίμων, είναι μάλλον πιο ενδιαφέροντα στο εσωτερικό και είναι σίγουρα πολύ πιο διακριτικά στην εμφάνιση-για όσους αυτό αποτελεί προτέρημα, φυσικά!

Το μεγαλύτερο προσόν του Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid δεν είναι ούτε η οικονομία στα καύσιμα, αλλά ούτε και η χαμηλή τιμή, όπως ίσως νομίζουν ακόμη όσοι δεν έχουν καταλάβει ότι τα αυτοκίνητα από την Κορέα είναι πια ισάξια με τα ευρωπαϊκά.

KIA_SPORTAGE_1.6D_136PS_48V_autoholix_20Σε ότι με αφορά η τεχνολογία 48V Hybrid …φοβάμαι πως δεν κάλυψε τις ομολογουμένως υψηλές μου προσδοκίες- και φαινεται ότι σε ένα  βαρύ αυτοκίνητο δείχνει στην πράξη να μην μπορεί να προσφέρει την οικονομία που υπόσχονται οι προδιαγραφές και τα χαρακτηριστηκά της.

Το KIA Sportage 1,6 Gdi  είναι ένα όμορφο, ξεχωριστό, άνετο και ποιοτικό αυτοκίνητο που έχει ίσως την πιο έξυπνα ρυθμισμένη ανάρτηση στην κατηγορία της τιμής του-και όλα αυτά τα συνδυάζει με την γνωστή αξιοπιστία της Κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας που προσφέρει 7 χρόνια εγγύηση.

Φυσικά η τεχνολογία Hybrid εκτός από την όποια οικονομία στα καύσιμα προσφέρει και φορολογικά προνόμια που κάνουν το Sportage πολυ πιο φιλικό προς την εφορία που θα σας χρεώσει μόνο €112 για τα τέλη κυκλοφορίας όταν για την έκδοση βενζίνης με τα 1,6000 κεκ. και τους 177 ίππους θα σας χρεώσει με €441!

Και μπορεί η δική μου επιλογή να ήταν σίγουρα η έκδοση με τον βενζινοκινητήρα των 177 ίππων που στις στροφές σίγουρα θα δουλεύει πιο αρμονικά με την γερμανική του ανάρτηση του Sportage, όμως σε ένα οικογενειακό SUV, η λογική αποτελεί το ύψιστο κριτήριο…

Οπότε φίλοι μου, ναι το Kia Sportage 1.6D 136PS 48V Hybrid θα μπορούσε να είναι πιο οικονομικό, αλλά σίγουρα αποτέλει μια έξυπνη και λογική επιλογή-εδικά στην πιο βασική έκδοση του αυτοκινήτου που ξεκινά από τα €22.500!

 

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η τεχνολογία Hybrid 48V που δείχνει να μην προσφέρει όσα υπόσχεται στα χαρτιά για την οικονομία καυσίμων..
  • Ο θόρυβος του κινητήρα και η μάλλον αλμυρή τιμή της έκδοσης GTLine.

Θα θυμάμαι

  • Το ποιοτικό, άνετο και όμορφο εσωτερικό και ο πλήρης εξοπλισμός
  • Την ρύθμιση της ανάρτησης που συνδυάζει την άνεση με τον έλεγχο του ψηλού αμαξώματος.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

 

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty