Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line – Test Drive. Δοκιμή

Το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line που οδηγούμε σήμερα μπορεί εμφανισιακά να μην θυμίζει τίποτε από εκείνο το απέριττο Fiesta που παρουσιάστηκε πριν 43 χρόνια, όμως με ένα περίεργο τρόπο καταφέρνει να διατηρεί αμετάβλητο τον γενετικό κώδικά της αρχικής ιδέας πίσω από το Fiesta MKI.

Το Fiesta πάντα ήταν το «σπορτίφ μικρό» που αποτέλεσε την βάση για τις θρυλικές εκδόσεις XR2- που με την σειρά του είναι κατά κάποιο τρόπο ο πιο κοντινός πρόγονος του αυτοκινήτου που δοκιμάζουμε σήμερα και φέρει το λογότυπο ST Line. 

Παρότι τα Β-SUV αρχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και στην μικρή κατηγορία- με το νέο Ford Puma είναι αυτή την στιγμή το πιο επίκαιρο μοντέλο της Ford- είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα μικρά Hatchbacks συνεχίζουν όχι μόνο να προηγούνται στον αριθμό πωλήσεων, αλλά ουσιαστικά να ορίζουν και τα τεχνολογικά πλαίσια των Β-SUV, που όπως γνωρίζουμε χρησιμοποιούν τις ίδιες πλατφόρμες και κινητήρες.

Το προηγούμενο Fiesta ήταν σίγουρα ένα πολύ καλό αυτοκίνητο που διέθετε μια καλορυθμισμένη ανάρτηση και μια αξιόλογη γκάμα μοντέρνων κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου.

Όμως καθώς ο ανταγωνισμός από την Γερμάνια (VW Polo), την Ισπανία( Seat Ibiza)αλλά και την Κορέα (Hyundai i20) άρχισε να σοβαρεύει το Fiesta έπαψε να βρίσκεται κοντά στην κορυφή της πυραμίδας και βρέθηκε να κολυμπά μέσα στην “σούπα”!

Το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line απευθύνεται ξεκάθαρα σε πιο νέους ανθρώπους που δεν έχουν υποχρεώσεις απέναντι σε κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό τους. Και αυτό είναι υπέροχο!

Ένας νέος άνθρωπος, ή ένας νέος οικογενειάρχης με μια μικρή οικογένεια έχει ακόμη την ανάγκη να γευτεί την χαρά της οδήγησης καθώς είτε ζει τώρα τα χρόνια της «ελευθερίας» του, είτε αυτά είναι πολύ πρόσφατα στην μνήμη του.

Τα €17,500 που απαιτούνται για το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line ακούγονται μάλλον πολλά χρήματα για ένα μικρό Hatchback, όμως και τα μοντέλα του ανταγωνισμού που διαθέτουν παραπλήσιο επίπεδο εξοπλισμού δεν απέχουν αρκετά.

Σε αυτήν την μάχη με τον ανταγωνισμό το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line επέλεξε σαν όπλο την ευχαρίστηση στην οδήγηση και την νεανική εμφάνιση… Όμως ανταποκρίνεται τελικά στις προσδοκίες που γεννά η εμφάνιση του?

Εξωτερικός Σχεδιασμός/Εμφάνιση

Το εξωτερικό του νέου Fiesta βασίζεται στο τολμηρό στυλ του απερχόμενου Fiesta, με πιο φινετσάτη και αρμονική εμφάνιση σχεδίαση.

Πολλοί εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τα μεγαλύτερα πίσω φωτιστικά σώματα, όμως ειλικρινά πιστεύω ότι τουλάχιστον στο Ford Fiesta ST Line με τα πιο φαρδύ αεροδυναμικό κιτ, βρίσκονται σε πλήρη αρμόνια και αναδεικνύουν το μεγαλύτερο πλάτος του νέου Fiesta.

Αλλά γούστα είναι αυτά τι να πει κάνεις..

Στο νέο Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line το μάτι εστιάζει στην χαρακτηριστική «μαύρη και κακή» κυψελώδη μάσκα που σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος δίνουν με την πρώτη ματιά μια πρόγευση στον απολύτως διαφορετικό χαρακτήρα των Focus ST Line.

Οι σχεδιαστές στην προσπάθεια τους να δώσουν στο ένα Ford Fiesta ST Line μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση, το έχασαν λίγο.. και το έκαναν να δείχνει πολύ- μα πολύ πιο γρήγορο από ότι στα αλήθεια είναι!

Σε σχέση με το απλό Fiesta, τo ST Line εξοπλίζεται με ένα νέο εξωτερικό κιτ αμαξώματος του προσδίδει μια ξεχωριστή και εξαιρετικά επιθετική εμφάνιση.

Το εμπρός σπόιλερ κατεβαίνει μέχρι χαμηλά και σε συνδυασμό με την νέα τραπεζοειδή μάσκα κάνει το ¨χιλαράκι¨ της Ford να μοιάζει με..Aston Martin τσέπης! 

Αν δεν με πιστεύετε- όταν το δείτε κάπου σταματημένο- σκύψτε μπροστά του και δείτε το από χαμηλά. Με λίγη φαντασία θα καταλάβετε τι εννοώ..

Από το πλάι το αμάξωμα του αυτοκινήτου της δοκιμής με την βοήθεια των επιπρόσθετων αεροδυναμικών βοηθημάτων είναι όμορφο και σπορτίφ, αλλά αυτό που κλέβει την παράσταση είναι σίγουρα οι πανέμορφες Rock Metallic ζάντες με τα φαρδιά 205/45/17 ελαστικά τους.

Παρόλα αυτά- για να γκρινιάξω και λίγο, βρίσκω ότι η εμφάνιση του Fiesta δεν έχει αλλάξει δραματικά για πάνω από 10 χρόνια και προσωπικά αυτό με κουράζει-όσο άλλωστε με κουράζει και στο VW Polo.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Ford, καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό ακολουθεί τον νέο οικογενειακό σχεδιασμό που τον συναντάμε πια σε όλα τα μοντέλα.

Στο εσωτερικό ο συνδυασμός του μαύρου με τις κόκκινες λεπτομέριες κυριαρχεί στα χρώματα των καθισμάτων, αλλά και σε πολλές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα στις ραφές του δερμάτινου τιμονιού και τα πατάκια.

Ο πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος, φωτίζεται με ένα χαρούμενο θαλασσί φωτισμό, ενώ σε μια οθόνη 4,2’’που βρίσκεται στο κέντρο του παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Ωστόσο ο πίνακας είναι περίεργα τοποθετημένος -με ανάποδη αρνητική κλήση μπροστά από τον οδηγό- και δυστυχώς δημιουργεί μια περίεργη αίσθηση που δεν μπόρεσα να συνηθίσω με τίποτε!

Θέλεις να τον πιάσεις με τα χέρια σου και να τον γυρίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να στέκεται κάθετα απέναντι στο βλέμμα σου- και όχι με αρνητική κλίση, αλλά δεν γίνεται!

Είναι στα αλήθεια σχεδόν αδύνατον να βρεις μια θέση στο κάθισμα όπου τα όργανα θα φαίνονται μέσα από την ακτίνα του τιμονιού, ενώ προσωπικά είχα την επιπλέον αίσθηση ότι οι ενδείξεις στην κεντρική οθόνη παραμορφώνονται λόγω της γωνιάς που έχει ο πίνακας σε σχέση με το προστατευτικό κρύσταλλο που ακολουθεί την φόρμα του ταμπλό και στέκεται κάθετα μπροστά από το βλέμμα.

Προσπαθώντας να καταλάβω γιατί έγινε αυτή η επιλογή, το μόνο λογικό που βρήκα ήταν ότι έχει αρκετά λιγότερες αντανακλάσεις από τον ήλιο. Από εκεί και πέρα, έχει μια διαφορετικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και φυσικά είναι κάτι που εύκολα θα αλλάξει στην επόμενη ανανέωση του μοντέλου!

Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό και στις πόρτες, αλλά καθώς κοιτάς πιο κάτω από το ύψος των αεραγωγών η ποιότητα των πλαστικών γίνεται προδευτικά πιο σκληρή στην όψη και την αφή.

Στα πλαστικά του Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line κυριαρχεί το μαύρο χρώμα και παρά τις διακοσμητικές λωρίδες πλαστικών είναι βαμμένες στο χρώμα του λευκού αμαξώματος και πλαισιώνουν του αεραγωγούς το εσωτερικό παραμένει καπως σκοτεινό και μουντό.

Φυσικά η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Ford και έτσι στο εσωτερικό δεν ακούγεται ο παραμικρός τριγμός από τα πλαστικά, ενώ η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και όλα τα χειριστήρια βρίσκονται εκεί που πρέπει έχοντας την γνωστή ποιοτική λειτουργία.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο.

Η τοποθέτηση της οθόνης ψηλά στο ταμπλό-και με μια ελαφριά κλίση προς τον οδηγό- δίνει μια οδηγοκεντρική διαρρύθμιση στο ταμπλό που είναι απολύτως ευπρόσδεκτη για ένα αυτοκίνητο με τόσες σπορ αναφορές.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα ξεχωριστά χειριστήρια του ηχοσυστήματος ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού.

Το τιμόνι είναι φυσικά πολυχρηστικό και γεμάτο κουμπάκια, σωστό σε διάμετρο, ενώ είναι flat-bottom έτσι ώστε να μην ενοχλεί τα πόδια. 

Χώροι/ Άνεση

Η θέση οδήγησης του Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line ρυθμίζεται τόσο σε ότι αφορά το όμορφο τιμόνι όσο και σε ότι αφορά το κάθισμα, προς κάθε δυνατή κατεύθυνση και έτσι βολεύτηκα αμέσως!

Μια μικρή γκρίνια κρίνεται απαραίτητη για τον περιστρεφόμενο ρυθμιστή της κλίσης της πλάτης που βρίσκεται στριμωγμένος μεταξύ καθίσματος και κεντρικής κολώνας κάνοντας, την ρύθμιση του δύσκολη εν κινήσει .

Τα τύπου bucket καθίσματα είναι χάρμα οφθαλμών, τοποθετούν τον οδηγό χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο και παρέχουν αρκετά καλή πλευρική στήριξη.

Με ευχαρίστησαν ιδιαίτερα στην γρήγορη οδήγηση όπου χωρίς να είναι σκληρά, κρατούν σωστά το σώμα μέσα στην στροφή, κάνοντας την αίσθηση της οδήγησης ακόμη πιο διασκεδαστική.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι χάρη στο μεγάλο πίσω παράθυρο και την λεπτή πίσω κολώνα η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξαιρετική και διαφέρει από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο θυμίζει πολεμίστρα!

Ταυτόχρονα η ορατότητα προς τα εμπρός είναι άριστη-χάρη στα φινιστρίνια που βρίσκονται στις εμπρός κολώνες.

Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο καθώς προσφέρουν 2εκ μεγαλύτερο χώρο για τα πόδια από το προηγούμενο μοντέλο, όμως παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας- όπως άλλωστε και ο χώρος των αποσκευών με τα 292 λίτρα.

Σε ότι άφορα τους πίσω επιβάτες, υπάρχει αρκετός χώρος για δύο ενήλικες-ή τρία παιδιά- όμως τα φαρδιά μπροστινά καθίσματα περιορίζουν την ορατότητα προς τα εμπρός.

Αν συγκρίνεις τον χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι με το Polo, ή το i20, μπορείς εύκολα να δεις ότι ο ανταγωνισμός υπερέχει στην φιλοξενία ενήλικων επιβατών στο πίσω κάθισμα, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα επηρεάσει το κοινό που θα επιλέξει το Fiesta.

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα για να διευκολύνουν την είσοδο στο εσωτερικό και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα, όμως τα παράθυρα στις πίσω πόρτες δεν ανοίγουν μέχρι κάτω-κάτι που το καλοκαίρι μάλλον θα στενοχωρήσει τα παιδιά μας. 

Στο εσωτερικό υπάρχουν επαρκείς χώροι για μικροαντικείμενα και αναψυκτικά, ενώ θα βρείτε και τα απαραίτητα USB ports.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το καπό του Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line βρίσκεται ο γνωστός τρικύλινδρος κινητήρας Ecoboost, ο οποίος αποδίδει 125 ίππους και 170Νm ροπής. Η τεχνολογία Twin-independent Variable Cam Timing (Ti-VCT) σε συνδυασμό με τον άμεσο ψεκασμό υψηλής πίεσης επιτρέπουν στον κινητήρα Ecoboost να αυξήσει εύκολα την ιπποδύναμη του κατά 25 ίππους σε σχέση με την απλή έκδοση,έχοντας όμως χάσει κάτι από τα χαρακτηριστικά της ομαλής του λειτουργίας.

Κάτω από τις 1,800 σαλ ο κινητήρας στο αυτοκίνητο που οδήγησα είχε μια κάπως τραχιά λειτουργία που επιδεινωνόταν και από το ιδιαίτερα μακρύ κιβώτιο ταχυτήτων που δεν έμοιαζε να βρίσκεται σε αρμονία με τα χαρακτηριστικά του μοτέρ.

Φυσικά μετά από αυτό το όριο ο ήχος και οι κραδασμοί του δεν θυμίζουν τα άλλα αυτοκίνητα με τρικύλινδρους κινητήρες, κάτι που μάλλον οφείλεται στην καλή ηχομόνωση αλλά και στον υπερσυμπιεστή που πνίγει τον χαρακτηριστικό ήχο..

Τα 9,3 δευτερόλεπτα που ανακοινώνει η Ford ότι χρειάζονται για να φτάσει τα 100 χλμ το 1200 κιλών Fiesta, μοιάζει να το αδικούν στην πράξη καθώς μοιάζει πολύ πιο γρήγορο και ζωντανό.

Ο κινητήρας τραβάει από τις 1.300 σ.α.λ με ένα γραμμικό τρόπο και εντυπωσιάζει μέχρι τις 6.300 σ.α.λ όπου ο κόφτης επεμβαίνει απότομα χαλώντας ξαφνικά το πάρτι.

Η δύναμη περνά στις μπροστινές ρόδες μέσω ενός θετικότατου αλλά μακριού σε όλες τις σχέσεις κιβωτίου 6 ταχυτήτων το οποίο όμως φροντίζει ώστε το Fiesta να είναι ήσυχο στο ταξίδι.

Φήμες λένε ότι με λίγη υπομονή το Fiesta δείχνει περίπου 200 χλμ/ω στο ταχύμετρο-και μοιάζει να πάει κι’ άλλο!

Δυστυχώς όμως και τα 4,5 λίτρα/100 χλμ. κατανάλωσης που ανακοινώνει η εταιρεία είναι ένα νούμερο που δεν θα το πετύχει ποτέ- κανείς.

Ο μικρός κινητήρας χρειάζεται τα διπλά και βάλε λίτρα εάν πιεστεί, ενώ μέσα στην πόλη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να δείξει 7,1 λίτρα στο οικονομόμετρο.

Στην κονσόλα πίσω από τον επιλογέα υπάρχει ένας διακόπτης που γράφει “Eco”, όμως επέλεξα να μην τον χρησιμοποιήσω γιατί παρά την τζούφια χαρτογράφηση που επιβάλλει στο μοτέρ, προσωπικά δεν κατάφερα να δω κανένα όφελος στην οικονομία…

Αναρτήσεις/Τιμόνι/Φρένα

Οι αναρτήσεις δεν καινοτομούν σχεδιαστικά- και έτσι θα βρείτε ότι αποτελούνται τα κλασικά γόνατα McPherson εμπρός και έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω- όμως η ρύθμιση τους βρίσκεται σε αρμονία με τον χαρακτήρα του Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line και του χαρίζουν στο έναν μοναδικό χαρακτήρα.

Τα αμορτισέρ στο Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line είναι κατά 15% πιο σφικτά από εκείνα της νορμάλ έκδοσης, έχουν 10mm πιο μικρές διαδρομές -και οι σκληρές αντιστρεπτικές μαζί με τους σκληρότερους συνδέσμους που έχουν χρησιμοποιηθεί περιορίζουν τις κλίσεις στις στροφές χαρίζοντας διασκεδαστική συμπεριφορά.

Η αίσθηση του τιμονιού κάνει τον οδηγό να νοιώθει ακριβώς τι γίνεται με τους μπροστινούς τροχούς μέσα στις στροφές, την ώρα που ακόμη και μέσα στην πόλη είναι όσο μαλακό χρειάζεται.

Τα φρένα με τα τέσσερα δισκόφρενα είναι δυνατά και ακούραστα εμπνέοντας τον οδηγό να κινηθεί όλο και πιο γρήγορα!

Στην Πόλη

Η ανάρτηση παρά την σφιχτή της ρύθμιση δεν κουράζει όταν το αυτοκίνητο κινείται στους τρισάθλιους και γεμάτους λακκούβες δρόμους της πόλης μας και καταφέρνει να μην παρουσιάζει αναπηδήσεις στις διαμήκεις ανωμαλίες που έχει τοποθετήσει στους δρόμους ο δραστήριος δήμαρχος Διονύσου- που σε αυτόν τον τομέα έχει ξεπεράσει και τον προκάτοχο του!

**Μπράβο Δήμαρχε! Το βίντεο  αυτό το είχα κάνει για τον προκάτοχο σας αηδιασμένη από την αδιαφορία του … περιμένετε να δείτε τι θα φτιάξω για εσάς!**

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση της καμπίνασ καθώς δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα.

Το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line νοιώθει άνετα όταν κινείται στην πόλη, με τις μικρές του διαστάσεις να κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι.

Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι με τις μόλις 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη είναι «κοφτερό» και μαλακό μέσα στην πόλη.

Όλα τα χειριστήρια είναι μαλακά και ακριβή στην λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα χάρη στην καλή ορατότητα προς όλες του τις γωνίες και την κάμερα οπισθοπορείας το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line είναι εύκολο στο παρκάρισμα και ευκίνητο στους ελιγμούς μέσα στην πόλη.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όσο ο οδηγός κινείται μέσα στα πλαίσια του νόμου-χάρη στο αεροδυναμικό αμάξωμα, την πολύ καλή ηχομόνωση και τον πανίσχυρο κινητήρα του, το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line κινείται πολιτισμένα και οικονομικά καταναλώνοντας σταθερά κάτω από 7 λίτρα/ 100 χλμ.

Ενδεικτικά πάντως όταν το αυτοκίνητο κινείται με 150 και 6η ταχύτητα στο μακρύ κιβώτιο. το Fiesta γυρνάει το μοτέρ του με περίπου 3.000 σαλ.

Ωστόσο, στα ιδιαιτέρα τραχιά οδοστρώματα του αυτοκινητοδρόμου τα χαμηλού προφίλ ελαστικά παράγουν ένα μπάσο θόρυβο που είναι αδύνατον να μην φτάσει στην καμπίνα.  

Το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line τιμώντας το λογότυπο ST στρίβει σε παρατεταμένες στροφές με όσα έρχεται ενώ και οι πλάγιοι άνεμοι δεν το επηρεάζουν ιδιαίτερα.

Στις Στροφές

Αρχικά χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου και τις σχεδόν μηδενικές κλίσεις στην στροφή μπορείς πάντα να κινηθείς πολύ γρήγορα με καθαρές γραμμές και ροή.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα μια αίσθηση στο τιμόνι ότι το πίσω μέρος θέλει να φύγει και αυτό είναι κάτι που ίσως να τρομάξει τους λιγότερο έμπειρους οδηγούς έαν χρειαστεί να κάνουν ένα φρενάρισμα πανικού μέσα σε μια στροφή.. Βέβαια δεν υπαρχει λόγος ανησυχίας αφού ο “μεγάλος αδελφός” παραμονεύει, επεμβαίνει και συγχωρεί… on demand.

Το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line στις στροφές απλά είναι «χαρούμενο» και θυμίζει ένα σκύλο που παίζει κουνώντας την ουρά του… και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ford-σαν άλλος Χαρδαλιάς- δεν επιτρέπει την πλήρη απενεργοποίηση του ESP!

Βλέπετε πριν ξεκινήσω την αγαπημένη διαδρομή στον Διόνυσο, σταμάτησα στην άκρη για να κλείσω στο ESP προκειμένου να ανακαλύψω και να γράψω για τα όρια του Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line, αλλά δεν μπόρεσα-όσο και αν προσπάθησα να βρω τον τρόπο πλήρους απενεργοποίησης.

Ήταν ξημερώματα, αλλά έψαξα να το απομονώσω ακόμη και από το vehicle settings, όπως συμβαίνει με το Focus-μα δεν βρήκα τίποτα. Είναι δυνατόν?

Ένα τόσο καλοστημένο αυτοκίνητο να μην σου δίνει την δυνατότητα της πλήρους απενεργοποίησης του ESP?

Στηριζόμενη στην πραγματικά εξαιρετική αίσθηση του τιμονιού, μετά από μερικές στροφές αποφάσισα να προκαλέσω την μεταφορά βάρους αφήνοντας στιγμιαία το γκάζι και πατώντας γλυκά το φρένο πριν την στροφή… Και το θαύμα έγινε!

Το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line επέτρεψε στο πίσω μέρος να φύγει ελαφρά και το αυτοκίνητο μπήκε σε μια «ισορροπημένη πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα» που ήταν απόλυτα ελεγχόμενη από το γκάζι και το τιμόνι.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι ενώ ο κινητήρας έχει και την ροπή- και την διάρκεια ψηλά, οι μακριές σχέσεις του κιβωτίου σαμποτάρουν την ευχαρίστηση στην οδήγηση, κάνοντας υποχρεωτική στην αγαπημένη μου διαδρομή την χρήση 2ας, ή το πολύ 3ης ταχύτητας με τον κινητήρα να γυρνά μια ανάσα πριν τον πολύ απότομο κόφτη.

Αυτό είναι μια δύσκολη άσκηση που θα γινόταν πολύ πιο εύκολη για περισσότερους οδηγούς με μια κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης.

Μετά σκέφτηκα να δοκιμάσω το στρίψιμο του «ατζαμή»… ξέρετε αυτό που στριβείς το τιμόνι δεξιά- αριστερά 500 φορές σαν να ονειρεύεσαι ότι οδηγείς στο WRC…

Φυσικά οι μηχανικόι που ρύθμισαν το Fiesta δεν είναι τίποτε παιδάκια-και έτσι με το που θα στρίψεις το τιμόνι με υπερβολική νευρικότητα για να προκαλέσεις υπερστροφή, τα ηλεκτρονικά καταλαβαίνουν με ποιο τύπο οδηγού έχουν να κάνουν και ο “ηλεκτρονικός Χαρδαλιάς σε κοιτά πάνω από τα γυαλάκια του”… και σε κερνάει απότομα φρένα και άμεσο κόψιμο της ροπής!

Για να κοροϊδέψεις το σύστημα πρέπει πάντα να προσποιείσαι ότι πας με τα νερά του –και εκείνο τότε είτε πράγματι δεν σε καταλαβαίνει, ή συνήθως προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει…

Ο καλύτερος τρόπος είναι να αφήσεις το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line να μπει μια ελαφριά πλαγιολίσθηση και με το αυτοκίνητο σε αυτή την κατάσταση ισορροπίας να κρατάς την καθαρή γραμμή της στροφής εξαντλώντας την δύναμη του κινητήρα.

Αν ξέρετε να οδηγείτε ομαλά όπως όταν οδηγούμε μέσα σε πίστα θα το λατρέψετε, αλλιώς θα πρέπει απλά να αποφασίσετε να κινηθείτε λίγο πιο αργά.

Συμπέρασμα

Το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line ήταν ένα αυτοκίνητο που με εξέπληξε θετικότατα με την διασκεδαστική του συμπεριφορά στις στροφές –και θα το λάτρευα εάν το ESP απενεργοποιείτο πλήρως…  To μικρό Fiesta με τον τρικύλινδρο χιλιάρη κινητήρα των μόλις 125 ίππων θα ήταν τότε ένα καθαρόαιμο παιχνίδι για το Σαββατοκύριακο που απλά υποχρεώνεται τις άλλες μέρες να είναι το καθημερινό μου αυτοκίνητο.

Όμως η Ford το σχεδίασε σαν ένα καθημερινό αυτοκίνητο και έτσι οι περιορισμένοι συγκριτικά με τον ανταγωνισμό χώροι στο πίσω κάθισμα και η υψηλή κατανάλωση ξαφνικά αποκτούν πρώτο ρόλο…

Σαν μητέρα τριών παιδιών που μεγαλώνουν με εξωπραγματικούς ρυθμούς, βρίσκω ότι οι χώροι στο πίσω κάθισμα δεν θα επαρκούν σε ένα με δύο χρόνια για τις ανάγκες μας- και αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση, θα με έκανε να μην το προτιμήσω παρότι στις στροφές έχει την πιο διασκεδαστική συμπεριφορά από όλους τους αντίπαλους του.

Και κάπου εδώ καταλαβαίνω ότι δεν είναι το Fiesta  λάθος επιλογή για εμένα, αλλά εγώ είμαι ακατάλληλη για εκείνο!

Σε ένα περιβάλλον που όλα τα αυτοκίνητα μοιάζουν ίδια και συμπεριφέρονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, το Fiesta τολμά να διαφέρει προβληματίζοντας ανθρώπους σαν εμένα που σε αυτή την κατηγορία αναζητούν ένα αυτοκίνητο «απόλυτο μέσο όρο» για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της οικογένειας τους στην πόλη.

Το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line αναζήτα νέους με καμία, ή έστω με ελάχιστες οικογενειακές υποχρεώσεις που δεν ψάχνουν χώρους και οικονομία, αλλά για ξεχωριστό χαρακτήρα και οδηγική ευχαρίστηση.

Για εκείνους, το Ford Fiesta 1.0 125HP ST Line είναι σίγουρα το διαφορετικό αυτοκίνητο που γυρεύουν!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Οι περιορισμένοι χώροι για τους πίσω επιβάτες και η μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου.
  • Η υψηλή κατανάλωση και το ESP που δεν απενεργοποιείται πλήρως.

Θα θυμάμαι.

  • Την διασκεδαστική οδική συμπεριφορά και την αίσθηση στο τιμόνι
  • Τον δυνατό κινητήρα και τις πανέμορφες ζάντες.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου   

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

Previous articleDante Giacosa: Ο «Αρχιτέκτονας» των FIAT 500,124,127,128 – Ιστορία
Next articleΗ Audi παρουσιάζει τα νέα RS 5 Coupé και RS 5 Sportback
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National