Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςBMW 116d Test drive / Δοκιμή

BMW 116d Test drive / Δοκιμή

Το πρώτο που σκέφτεται κανείς για την καινούρια BMW 116d Auto είναι φυσικά το πόσο έχει επηρεαστεί ο χαρακτήρας της σε σχέση με την F20 από την μεταφορά της κίνησης από τους πίσω στους μπροστινούς τροχούς -και το εάν έπεσε και αυτή θύμα του ορθολογισμού και των οικονομολόγων.

BMW_116d_autoholix_20

Ο παλιός «Άσσος» ήταν ανάδελφος και δεν μοιραζόταν το πάτωμα του με κανένα άλλο μοντέλο της εταιρείας έχοντας έναν έντονο χαρακτήρα που επιβαλλόταν πάντα της πρακτικότητας και της λογικής που είναι όμως το ζητούμενο στην εποχή μας.

Ήταν πλέον πολύ ακριβός για να επιβιώσει…

Η πισωκίνητη Σειρά 1 έκανε ότι μπορούσε για να μείνει κοντά μας μαζί με την πρώτη γενιά της X1, ωστόσο η βασική αρχιτεκτονική της δεν επέτρεψε στην Χ1 να σταθεί δίπλα στον ανταγωνισμό των ευρύχωρων SUV’s… και την πρόδωσε!

Το «φιλί του Ιούδα» ήρθε με την νέα X1 που «πριν αλέκτωρ λαλήσει» πρόδωσε την διαμήκη και πίσω από τον μπροστινό άξονα διάταξη του κινητήρα, ενδίδοντας  μπροστινή κίνηση και την πρακτικότητα της εγκάρσιας τοποθέτησης των μηχανικών μερών.

BMW_116d_autoholix_22

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η σειρά 1 δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας, αφού πρόφτασε να δώσει το πάτωμα της σε ένα αυτοκίνητο (F22) που φυλά και δοξάζει τα γονίδια της αρχικής ιδέας της M3- όταν εκείνη με τα χρόνια μεγάλωσε και έγινε πολύπλοκη..

Μπορεί η σημερινή Μ3 να είναι η καλύτερη Μ3 όλων των εποχών, όμως το πνεύμα των προγόνων της ζει πια αλώβητο στην «Κιβωτό» που ονομάζεται Μ2!  Έφυγε η σειρά 1 αλλά άφησε το στίγμα της στην ιστορία του αυτοκινήτου σε μια από τις πιο διασκεδαστικές μηχανές οδήγησης που κυλούν σήμερα τις ρόδες τους.

Στην «κιβωτό» λοιπόν –και μόνο σε αυτήν -αφιερώνω την μακρόσυρτη εισαγωγή που έκανα γιατί τώρα που έχω οδηγήσει την νέα BMW 116d Auto, είναι ξεκάθαρο πως δεν χωρούν δάκρια για τις αναμνήσεις.

Ναι, η νέα BMW 1 Series είναι τώρα και αυτή προσθιοκίνητη, αλλά εξακολουθεί να έχει ακόμη κάτι διαφορετικό από όλα τα άλλα μπροστοκίνητα hatchback που την περιβάλλουν… Βλέπετε αντί η Σειρά 1 να δανείσει την πλατφόρμα της σε ένα SUV- όπως συνηθίζεται συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Αυτό δείχνει από την μια πλευρά το πόσο προσπάθησαν οι Βαυαροί να μείνουν πιστοί στο κάστρο της πίσω κίνησης, αλλά κυρίως ότι επειδή βασίζεται στο πιο πολυδουλεμένη και καλοπουλημένη  πλατφόρμα της εταιρείας, η νέα σειρά 1 είναι αδύνατον να μην πλησιάζει το τέλειο.

Ο ανταγωνισμός με την Mercedes A Class, Audi A3, Mazda 3  και τα φτηνότερα άλλα πολύ ικανά VW Golf, Ford Focus, Hyundai i30 και KIA Ceed δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού-αντίθετα απαιτούν από την BMW να αξιοποιήσει όλη την εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία 5 χρόνια που ασχολείται  με την μπροστινή κίνηση…

BMW_116d_autoholix_30

Η νέα Σειρά 1 μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα με την σειρά 2 Active Tourer και Grand Tourer, τις Χ1 και Χ2, αλλά και τα Mini Countryman –και έτσι η ανησυχία ότι με την μεταφορά της κίνησης εμπρός ίσως να έχει χάσει το ταπεραμέντο του προγόνου της σβήνει μέσα στην γνώση ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πισωκίνητων αυτοκίνητων, σπάνια απενεργοποιούν τα ηλεκτρονικά! Το ίδιο άλλωστε κάνουν και εκείνοι που οδηγούν μπροστοκίνητα!

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια 116 ή μια 118 με πίσω κίνηση δεν είχε ποτέ την δύναμη που χρειαζόταν για να αναδείξει τον πισωκίνητο χαρακτήρα της και εκείνο που κέρδιζε τους οδηγούς της ήταν η ισορροπία και η αμεσότητα στην οδική συμπεριφορά- χαρακτηριστικά δηλαδή που τα διαθέτει αναλλοίωτα και η νέα  BMW 116d Auto. 

Εμφάνιση

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το αριστούργημα που βλέπετε στις φωτογραφίες απέχει πολύ από την πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Exclusive των €30,000 που θα αγόραζε κάποιος λογικός άνθρωπος…

BMW_116d_autoholix_31

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μαζί με τον εξοπλισμό του πακέτου Μ περιλαμβάνει όλα τα έξτρα που υπάρχουν στον τιμοκατάλογο… και έτσι η αξία αυτής της  BMW 116d Auto (M-Pack) που απολαμβάνουν τα μάτια σας πλησιάζει €52,000!!!!

Οι διαστάσεις της νέας Σειράς 1 είναι παραπλήσιες με την F20, καθώς με μήκος 4,32 μ είναι 5 χιλιοστά μικρότερη και με πλάτος 1,8 μ. είναι 3,5 εκ φαρδύτερη.

Σε ότι αφορά το μεταξόνιο είναι και αυτό 2 εκατοστά μικρότερο από την παλιά, φτάνοντας 2,67 μ., όμως όπως θα δούμε το εσωτερικό της νέας BMW 1 Series είναι σημαντικά πιο ευρύχωρο, ενώ το βάρος με όλο αυτόν τον εξοπλισμό κυμαίνεται περίπου στα 1500 κιλά.

BMW_116d_autoholix_29

Η όψη του αυτοκίνητου από μπροστά γίνεται συναρπαστική από την χρήση του προφυλακτήρα του πακέτου Μ με τους λειτουργικούς αεραγωγούς- που όχι μόνο κατεβαίνει πιο χαμηλά, αλλά κάνει το αυτοκίνητο να φαίνεται ακόμη πιο φαρδύ.

Τα αυτοκίνητα με τον πιο «γήινο» εξοπλισμό δείχνουν αρκετά πιο συνηθισμένα και αν δεν υπήρχε η υπερβολικά μεγάλη χαρακτηριστική μάσκα, το σήμα πάνω στο καπό θα μπορούσε να ανήκει σε οποιοδήποτε άλλον από τους ανταγωνιστές  της μικρότερης BMW.

Οι δεινόσαυροτεράστιες  γρίλιες που κυριεύουν αισθητικά το μπροστινό μέρος με το μέγεθος τους, είναι τόσο πραγματικά –και μηχανολογικά- μεγάλες που για να μην επηρεάζουν αεροδυναμικά το αυτοκίνητο, οι σχεδιαστές έχουν εξοπλίσει την BMW 116d Auto με ένα μηχανισμό που τις κλείνει στις υψηλές ταχύτητες και όταν έχει κρύο!

Σε κάθε περίπτωση τα πανέμορφα φωτιστικά σώματα που φιλοξενούν προβολείς τεχνολογίας BMW Laser με ακτίνα φωτισμού που φτάνει τα 530 μέτρα(!!!) και κυρίως οι αεραγωγοί για την ψύξη των φρένων και του κινητήρα αποζημιώνουν με το παραπάνω την αισθητική μου.

Οι προβολείς είναι τώρα κεκλιμένοι και προσδίδουν μία φρέσκια και νεανική αίσθηση, ωστόσο καθώς το βλέμμα περνά στο προφίλ του αυτοκινήτου αμέσως διακρίνει ότι οι αναλογίες του αμαξώματος  έχουν αλλάξει καθώς το μακρύ καπό της F20 (που το επέβαλε η τοποθέτηση του κινητήρα πίσω από τον άξονα των τροχών) έχει δώσει την θέση του σε ένα μικρότερο, αφού ο εγκάρσια τοποθετημένος κινητήρας επέτρεψε στην καμπίνα να μεταφερθεί πιο μπροστά ωφελώντας τους χώρους των επιβατών. 

BMW 116d Auto 01

Το μαγικό μπλε χρώμα του BMW 116d Auto έχει φτιαχτεί για τις ζάντες 18’’ της M-Division…και οι ζάντες για το χρώμα! «It’s a kind of Magic»!

Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 225/45R18 δεν είναι Run Flat κάνοντας της οδήγηση καλύτερη και πιο ήσυχη. 

Κατά τα άλλα το χρώμα κυριαρχεί μαζί με την επικλινή οροφή με το πίσω μέρος της να μου θυμίζει κάτι μεταξύ A-Class και Focus… Όταν η αεροδυναμική (Cx 0,24) και οι χώροι αποτελούν προτεραιότητα-και όταν η αρχιτεκτονική είναι ίδια, τότε τα αυτοκίνητα μοιραία μοιάζουν μεταξύ τους.

BMW_116d_autoholix_25

Η πίσω όψη κυριαρχείται από τα φαρδιά φωτιστικά LED με το μοντέρνο στυλ και τους εντυπωσιακούς για το μάτι (..αφού είναι μούφα!) αεραγωγούς του προφυλακτήρα που κάνουν την μια εξάτμιση της  BMW 116d Auto (M-Pack) να φαίνεται λίγη!

Το M-Pack αν και πανέμορφο, σίγουρα είναι υπερβολικό για ένα καθημερινό αυτοκίνητο με 116 ίππους. Έτυχε στον δρόμο να συναντήσω μια 118i με τις ζάντες των 16’’ και πρέπει να σας πω ότι απήλαυσα την διακριτικότητα που προσφέρει το καθημερινό κουστούμι της σειράς 1.

Εσωτερικό 

BMW_116d_autoholix_07

Ανοίγοντας την πόρτα της BMW 116d Auto τα ποιοτικά υλικά του ταμπλό μαζί με το επικλινές παρμπρίζ σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε ένα καθημερινό Hatchback και σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε μια πολυτελή λιμουζίνα.

Μπορεί το εσωτερικό με τις οθόνες της A Class να είναι πιο μοντέρνο, ή έστω πιο εντυπωσιακό, όμως όταν μιλάμε για ποιότητα κατασκευής η Σειρά 1 παίζει μόνη της στην κορυφή.

Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο απομονώνοντας την καμπίνα από τους εξωτερικούς θορύβους, ενώ όραση, αφή και όσφρηση κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλο με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστή και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!

BMW_116d_autoholix_10

Τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής που θα βρείτε στο εσωτερικό προέρχονται από τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες που δεν θα τρίξουν, δεν θα ξεθωριάσουν και δεν θα χάσουν την απαλότητά τους.

Εσωτερικά όλα είναι ταξινομημένα με ιδιαίτερη εξυπνάδα και λειτουργικότητα, γι αυτό αισθάνεσαι την άνεση του χώρου τόσο στις μπροστινές όσο και στις πίσω θέσεις. Αν κάτι μου φάνηκε κάπως περίεργο αυτό ήταν ότι οι μπροστινές ζώνες δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν σε ύψος -κάτι ακατανόητο για ένα τόσο πλούσια εξοπλισμένο αυτοκίνητο.

BMW_116d_autoholix_24

Ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι πολυεπίπεδος και ασύμμετρος- και αν σας θυμίζει αισθητικά την εικόνα που αντικρίζετε μέσα στην νέα σειρά 3, δεν σας γελούν τα μάτια σας… αφού πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο ταμπλό με ελάχιστες προσαρμογές στις διαστάσεις..

Το σπορ δερμάτινο τιμόνι τις Μ Division με τις μαύρες ραφές και το σηματάκι δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του και επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται τις βασικότερες λειτουργιές των συστημάτων του μέσα από μια σειρά πλήκτρων που διαθέτει.

BMW_116d_autoholix_33

Το εσωτερικό της BMW 116d Auto χαρακτηρίζεται από τις μινιμαλιστικές τάσεις της εποχής που απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους διακόπτες και «μπλιμπλίκια», τονίζοντας όμως τον χαρακτηριστικό οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό και την κλασική εργονομία που θα περίμενε κανείς από μια BMW.

Μια μικρή ένσταση σε ότι αφορά την εργονομία της μικρής κονσόλας που βρίσκεται μεταξύ των κεντρικών αεραγωγών, η οποία με τους πολύ μικρούς διακόπτες και ενδείξεις, που διαθέτει, είδα ότι δυσκόλεψαν αγαπημένους μου ανθρώπους με πρεσβυωπία να ρυθμίσουν την θερμοκρασία και την κατεύθυνση του αέρα χωρίς τα γυαλιά τους!

BMW_116d_autoholix_332

Ο νέος (έξτρα) ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι μοντέρνος και παρέχει πολλές πληροφορίες με ευανάγνωστο τρόπο, όμως δεν μπορώ να δεχτώ σε μια BMW ένα στροφόμετρο που να «γεμίζει» από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Η λογική πίσω από την επιλογή αυτή είναι φυσικά ότι μένει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος στο κέντρο της οθόνης για τις ενδείξεις του συστήματος πλοήγησης-ωστόσο σε μια BMW το στροφόμετρο είναι παραδοσιακά στρόγγυλο- και γεμίζει από αριστερά προς τα δεξιά.

Το σύστημα πλοήγησης βρίσκεται “αιωρούμενο” στην κορυφή της κονσόλας και έχει εδώ μια έγχρωμη οθόνη 10,5 ιντσών που διαθέτει την πιο άμεση απόκριση και την πιο εύκολη χρήση από όλα τα ανάλογα συστήματα που έχω συναντήσει στα άλλα αυτοκίνητα.

BMW_116d_autoholix_17

Χαμηλά στην κεντρική κονσόλα θα βρείτε τον μικροκαμωμένο και κομψό επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου, το πλήκτρο εκκίνησης, τον επιλογέα των προγραμμάτων οδήγησης , τον διακόπτη για την απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών και το ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Α, για όσους ενδιαφέρονται εκεί υπάρχει και η κλασσική ροδέλα χειρισμού του συστήματος πολυμέσων. 

Χώροι-Άνεση

BMW_116d_autoholix_14

Οι χώροι μπροστά είναι το δυνατό σημείο της BMW 116d Auto με τους επιβάτες να απολαμβάνουν ένα ζευγάρι μπάκετ καθίσματα που προσφέρουν μια χορταστική αίσθηση πλευρικής στήριξης και που βοηθούν τον οδηγό να βολευτεί σε μια σπορ θέση οδήγησης.

Το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και περιέχει χειριστήρια για σχεδόν όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.

BMW_116d_autoholix_13

Ταυτόχρονα τα καθίσματα είναι υπενδεδυμένα με ένα υπέροχο γκρι σουέτ δέρμα που δεν γλιστράει και αγκαλιάζουν τέλεια το σώμα με ένα ηλεκτρικό μηχανισμό που εφαρμόζει το κάθισμα γύρω από την μέση, ενώ διαθέτουν και ρύθμιση τριών διαφορετικών επιλογών.

Η ορατότητα προς εμπρός είναι καλή παρά την έντονη κλίση της φαρδιάς κολώνας-επιτρέποντας στο βλέμμα του οδηγού να βλέπει εύκολα την κορυφή της στροφής, ενώ προς τα πίσω χάρη στο μεγάλο παράθυρο και την λεπτή πίσω κολώνα η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξαιρετική και διαφέρει από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο θυμίζει πολεμίστρα!

BMW_116d_autoholix_12

Οι χώροι στα πίσω καθίσματα της σειράς 1 είναι πολύ πιο άνετοι από της προκατόχου της καθώς ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών έχει αυξηθεί κατά 33 mm προσφέροντας ταυτόχρονα 19 mm έξτρα χώρο για το κεφάλι.

Οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν επίσης +13 mm επιπλέον στην περιοχή των αγκώνων, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τον οδηγό και τον συνοδηγό είναι +42mm.

BMW_116d_autoholix_11

Συνεπώς στο πίσω κάθισμα οι χώροι σε ότι αφορά τα γόνατα είναι καλοί όμως σε ότι αφορά το φάρδος νομίζω ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τρεις ενήλικες -και έτσι θα έλεγα ότι είναι επαρκέστατοι για δύο εύσωμους ενήλικες, ή για μια οικογένεια με τρία παιδιά.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 60:40 και οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα κάνοντας την διαδικασία του δεσίματος των παιδιών στα ειδικά καθίσματα εύκολη.

BMW_116d_autoholix_15

Ο χώρος αποσκευών με τα 380 λίτρα βρίσκεται στον μέσο όρο της κατηγορίας, αλλά χάρη στο άνοιγμα της πίσω πόρτας που έχει μεγαλώσει σημαντικά είναι πλέον εύχρηστος και πρακτικός, ενώ και η πόρτα του χώρου αποσκευών έγινε ηλεκτρική.

Εξοπλισμός

BMW_116d_autoholix_09

Η BMW 116d Auto διαθέτει όλα τα συνηθισμένα «μπλιμπλίκια» όπως σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος (PDC), αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων,  Collision & Pedestrian Warning με λειτουργία City Braking, όμως εγώ θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο στάνταρ  ARB (κατανομή ροπής εκτροπής) χρησιμοποιεί έναν ελεγκτή ολίσθησης στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα, αντί στη μονάδα ελέγχου του συστήματος DSC (Dynamic Stability Control). 

H BMW λέει ότι καθώς περιορίζονται οι μεγάλες διαδρομές μετάδοσης σήματος, οι πληροφορίες μεταδίδονται με τριπλάσια ταχύτητα, ενώ ο οδηγός έχει την αίσθηση ότι ο έλεγχος ολίσθησης εκτελείται δέκα φορές ταχύτερα! … Wow!

BMW_116d_autoholix_333

«Βρε.. τους-τι σκέφτονται»! Πάντως στα αλήθεια δεν ήξερα ότι η ταχύτητα του φωτός-με την όποια τρέχουν οι πληροφορίες στα καλώδια- τα βρίσκει σκούρα από την απόσταση του αισθητήρα από τον υπολογιστή! Χμμμ… 😉

Το ARB λειτουργεί σε συνεργασία με το DSC για να επιτυγχάνεται καθαρή μείωση της υποστροφής, ενώ υποστηρίζεται και από τη λειτουργία BMW Performance Control και θα το δούμε πως δουλεύει στην πράξη λίγο αργότερα.

Κινητήρας

Η BMW 116d Auto εξοπλίζεται με τον νέο τρικύλινδρο αλουμινένιο κινητήρα των 1500 c.c. που διαθέτει μεταβλητό βύθισμα βαλβίδων VALVETRONIC και χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής-εξαγωγής (DOUBLE VANOS).

Ο κινητήρας έχει μόνο τρεις κυλίνδρους προκειμένου να επιτύχει το ιδανικό μέγεθος του κυλινδρισμού των 500 κ.εκ ανά κύλινδρο που λέγεται ότι προσφέρει οικονομία και χαμηλούς ρύπους.

BMW_116d_autoholix_05

Οι 116 ίπποι που αποδίδει πρέπει να αντιμετωπίσουν τα 1.500 kg του βάρους της BMW 116d Auto αλλά χάρη στη ροπή των 27,4 kgm από τις μόλις 1.750 rpm και το κοντό και ταχύτατο 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ο μικρός ντίζελ κρύβει τις αδυναμίες του στην καθημερινότητα, αλλά όχι και στον αυτοκινητόδρομο, ή στις στροφές…

Στην πράξη ο κινητήρας  τραβά θετικά μετά τις 1300 σ.α.λ. ως τις περίπου 4.500 στροφές με την αίσθηση της ροπής να είναι άφθονη σε όλο το φάσμα λειτουργίας. Είναι ένας εξαιρετικά ήσυχος κινητήρας που σε καμία περίπτωση δεν ακούγεται σαν τρικύλινδρος, ούτε σαν ντιζελοκινητήρας- και που δεν έχει καθόλου κραδασμούς.

Θα ήθελα να είναι πιο οικονομικός και αρκετά πιο δυνατός καθώς μπορεί η BMW να μας λέει ότι κάνει το 0-100 km/h στα σε κάτι λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, όμως η αίσθηση στην οδήγηση και τα 11’’ που επανειλημμένα μέτρησα στις δοκιμές λένε μια άλλη ιστορία.

BMW_116d_autoholix_331

 Πάντως σύμφωνα με φήμες –γιατί εμείς είμαστε politically correct– το κοντέρ μπορεί να φτάσει στην ένδειξη των 200 χλμ/ω με λίγη υπομονή. Προσωπικά δεν τόλμησα να φτάσω αυτή την ταχύτητα, αλλά με διαβεβαίωσαν για αυτό κάποιοι κατάπτυστοι «καμικάζι» που γνωρίζω-και δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση καυσίμων, η το 0-100 km/h στην καθημερινή αστική χρήση καταναλώνει  περίπου 6,5-7,0  λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, που είναι μια τιμή που προφανώς δεν την τοποθετεί στην κορυφή της κατηγορίας.

Άθελα μου σκέπτομαι την αντίστοιχη A Class που με τον τετρακύλινδρο κινητήρα της μοιάζει αρκετά πιο ζωντανή καταναλώνοντας παράλληλα μόλις 5,2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα… Θέλει λίγη δουλειά εδώ η BMW.

Μετάδοση

Το Steptronic διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

BMW_116d_autoholix_06

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από το joystick στην κονσόλα, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να σας απασχολεί αφού ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση στο αυτόματο πρόγραμμα.

Από εκεί η κίνηση καταλήγει υποχρεωτικά μόνο στους εμπρός τροχούς- και έτσι όσοι πισωκίνητοι «μπεμβεδάκηδες» αναζητάτε πλαγιολισθήσεις, μέσα σε σύννεφα μπλε καπνών… κουνήστε το κεφάλι σας… αυτά δεν γίνονται με 116 ίππους!

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση της BMW 116d Auto αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και ενώ στην έκδοση M-Pack είναι σκληρότερη και  χαμηλωμένη κατά 10 mm σε σχέση με την απλή έκδοση δεν γίνεται ποτέ κουραστική στην πόλη..

BMW_116d_autoholix_18

Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακούραστα φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω σταματούν το αυτοκίνητο σε μόλις 36 μέτρα!

Αν κάτι δεν μου άρεσε ήταν η αίσθηση στο τιμόνι που εξαιτίας της μεταβαλλόμενης σχέσης στην κρεμαγιέρα απαιτεί ένα διάστημα προσαρμογής μέχρι να καταλάβεις και να εμπιστευτείς την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση comfort), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις την BMW 116d Auto μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης γίνεται παιχνιδάκι.

BMW_116d_autoholix_32

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ η BMW 116d Auto μέσα στην κίνηση δεν ενεργοποιεί την επιθετικότητα που συνήθως έχουν οι περισσότεροι οδηγοί απέναντι στις BMW και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να σας παραχωρήσουν την προτεραιότητα σε μια διασταύρωση, ή αν είστε γυναίκα οδηγός, ακόμη και να μην σας παροτρύνουν να πάτε «να πλύνετε τα πιάτα»…

 Έτσι ο «δεν φταις εσύ, αλλά ο μ@#@#$ που σου το πήρε» μπορεί και να μην φταρνίζεται!

BMW_116d_autoholix_33

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης, αλλά και των υπολοίπων επιβατών.

Μέσα στην πόλη η ανάρτηση παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ και την σφικτά ρυθμισμένη ανάρτηση, περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων της Καμπάλα (σ.σ. Πρωτεύουσα της Ουγκάντα-θα μάθουμε και γεωγραφία στην πόλη που ζούμε 😎 ) χωρίς να κουράζει τους επιβάτες και χωρίς να υπάρχουν αναπηδήσεις.

BMW_116d_autoholix_334

Η κατανάλωση σε ημιαστική χρήση δύσκολα θα πέσει κάτω από 6,4 λίτρα, ενώ αν κινείστε συχνά στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι γύρω στα 7,5 λίτρα/100 χλμ.

Ίσως τα φαρδιά λάστιχα και το βάρος του έξτρα εξοπλισμού σε αυτή την BMW 116d Auto να παίζουν ένα σοβαρό ρόλο σε ότι αφορά τις μέτριες επιδόσεις και κατανάλωση.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο η η BMW 116d Auto βρίσκεται σε περιβάλλον που ταιριάζει σε ένα αμάξωμα που χάρη στο αεροδυναμικό του σχεδιασμό (Cx 0,24) και την κορυφαία ηχομόνωση ταξιδεύει άνετα, όμως καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν η έλλειψη ιπποδύναμης από τον μικρό κινητήρα αρχίζει να προβληματίζει.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες «σφίγγει» και παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση ενώ παρά την πολύ καλή αεροδυναμική του, το αυτοκίνητο ταξίδευε απροβλημάτιστο στους πλάγιους ανέμους.

BMW_116d_autoholix_0

Σε ότι αφορά την συμπεριφορά στις ψηλές ταχύτητες, μου είπαν (αφού εγώ δεν τρέχω) ότι στην Υλίκη η BMW 116d Auto στρίβει με απόλυτη σιγουριά με το κοντέρ να βρίσκεται σταθερά γύρω από την 2η εκατοντάδα χιλιομέτρων και το τιμόνι να διαβάζει άριστα τον δρόμο και τις αντιδράσεις της ανάρτησης.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 9,7 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Έφτασε η στιγμή που θα πρέπει να συζητήσουμε  το πόσο έχασε η σειρά 1 από την μεταφορά της κίνησης στους εμπρός τροχούς. Η αλήθεια είναι ότι στο επαρχιακό δίκτυο με αυτόν τον κινητήρα τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης μοιάζουν ατελείωτα και δύσκολα θα ανακαλυφθούν από το 95% των οδηγών.

BMW_116d_autoholix_01

Το BMW 116d Auto διαθέτει το σύστημα ευστάθειας ARB το οποίο όταν για παράδειγμα το αυτοκίνητο στρίβει δεξιά, οι εσωτερικοί (δεξιοί) τροχοί αρχίζουν από νωρίς να φρενάρουν όσο χρειάζεται για να κάνουν το αυτοκίνητο πιο ευκίνητο και σταθερό μέσα στην στροφή.

Έτσι καθώς το βάρος μεταφέρεται στα αμορτισέρ με προοδευτικό τρόπο εκείνα έχουν τον χρόνο να απορροφήσουν την μεταφορά βάρους την ώρα που οι τροχοί με την βοήθεια των φρένων δημιουργούν ακριβώς τις δυνάμεις που χρειάζονται για να στρίψει το αυτοκίνητο.

BMW_116d_autoholix_03

Το τιμόνι παρουσιάζει αρχικά μια αίσθηση ασάφειας στην ευθεία καθώς ο μεταβλητός λόγος στροφής της κρεμαγιέρας χρειάζεται μερικά χιλιόμετρα για να τον εμπιστευτείς. Μόλις καταλάβεις ακριβώς πως λειτουργεί το τιμόνι, τα χέρια αρχίζουν να διαβάζουν με ακρίβεια τι συμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς έτσι όπως αρμόζει σε μια BMW.

Το τιμόνι της F20 είχε νομίζω λίγο καλύτερη αίσθηση, όμως δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην μπροστινή κίνηση της καινούριας, ή στην μεταβλητή κλιμάκωση της κρεμαγιέρας.

Οδηγώντας με το γκάζι στο πάτωμα και με ανοιχτές γραμμές η BMW 116d Auto είναι παντού ουδέτερη, φρενάρει αποτελεσματικά και στρίβει με ταχύτητες που θα κάνουν σας κάνουν να απορείτε!

Εάν απενεργοποιηθεί το ESP κατά την εκκίνηση τότε το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο οδηγός είναι οι μεγάλες ποσότητες ελκτικής πρόσφυσης που χαρίζουν οι φαρδιοί κινητήριοι τροχοί που χάρη στο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό αρνούνται να σπινάρουν ακόμη και όταν ο οδηγός το επιδιώκει.

BMW_116d_autoholix_04

Τα περιθώρια πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει η ανάρτηση μπορούν με άνεση να ανταποκριθούν στις απατήσεις ενός μεγαλύτερου κινητήρα και έτσι σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μόλις μαζέψετε φόρα κινείστε με απίστευτες ταχύτητες μέσα στις στροφές!

Έτσι η BMW 116d Auto κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα: σημαδεύεις την στροφή, πατάς γκάζι και το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφυα στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.

Η λέξη υποστροφή δεν είναι δόκιμη, ενώ όπως ανακάλυψα σε μια κατηφορική διαδρομή αν αφήσετε το γκάζι και δημιουργήσετε μεταφορά βάρους πριν την στροφή θα νοιώσετε το πίσω μέρος να ανοίγει αρκετά την πορεία του με  έναν γλυκό τρόπο.

BMW_116d_autoholix_27

Μαθαίνοντας το πώς συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο σε αυτούς τους ρυθμούς, μετά από λίγο άρχισα να παίρνω λίγο πιο κλειστές γραμμές προβλέποντας την πλαγιολίσθηση που θα ακολουθούσε και άρχισα να στρίβω με ένα τρόπο οδήγησης που θα κάνει πάλι πολλούς πιο έμπειρους δοκιμαστές να μου κάνουν παρατηρήσεις για το πώς οδηγώ.

Αν θέλεις λοιπόν μπορείς φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας και τα πανίσχυρα φρένα και κάνοντας την ουρά να γυρίσει- ωστόσο όσο εντυπωσιακό και διασκεδαστικό και εάν είναι αυτό δεν προσφέρει τίποτε σε απόλυτη ταχύτητα-μάλλον το αντίθετο!

BMW_116d_autoholix_26

Η BMW 116d Auto ειδικά με το πακέτο αναρτήσεων της M Pack αναζητά εναγωνίως τους 70 επιπλέον ίππους της 120i που θα αναδείξουν τον παιχνιδιάρικό χαρακτήρα της.

Με 116 ίππους πετρελαίου, μπορείς να χαρείς μόνο σε έντονες και κλειστές κατηφορικές στροφές και αυτό, μόνο αν ξέρεις γκαζόφρενο…

Η καλύτερη συνταγή εδώ είναι να μην κλείσετε τα ηλεκτρονικά και να μάθετε να οδηγείτε με πεντακάθαρες γραμμές απολαμβάνοντας την απίστευτή πλευρική πρόσφυση που χαρίζει η ανάρτηση του νέου Άσου!

Αν είστε σε κατηφόρα όποιος σας ακολουθήσει  είναι απλά οδηγάρα, ενώ αν είναι ανηφόρα βγάλτε το δεξί φλας και αφήστε τον να περάσει…

Συμπέρασμα

Όπως με την F20 έτσι με την νέα Σειρά 1, ο βασικός παράγοντας για να χαρείς οδήγηση είναι η δύναμη του κινητήρα.

BMW_116d_autoholix_0021

Αν έχεις την έκδοση με τους 190 ίππους τότε με την παλιά μπορούσες να χαρείς υπερστροφή μέσα και στην έξοδο της στροφής, ενώ με την νέα θα μπορείς να κάνεις το ίδιο πριν και μέσα στην στροφή, αφού θα μπορείς να εμπιστευτείς την δύναμη του κινητήρα για να σε τραβήξει στην έξοδο.

Αν σε σχέση με την F20 χάνεις σε αίσθηση από την έλλειψη της υπερστροφής ισχύος, με την καινούρια την κερδίζεις από την σημαντικά μεγαλύτερη πλευρική στήριξη που σου επιτρέπει να στρίβεις πιο γρήγορα.

Αν θέλετε να οδηγείτε γρήγορα, χωρίς δράματα, όπως δηλαδή πολύ σωστά κάνει η πλειοψηφία των οδηγών σαν εμάς, τότε η νέα σειρά 1 είναι τόσο πιο ασφαλής και γρήγορη που απλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το συζητήσουμε άλλο.

BMW_116d_autoholix_28

Σε ότι αφορά την BMW 116d Auto της δοκιμής πρόκειται για ένα όμορφο αυτοκίνητο που είναι τόσο φορτωμένο με έξτρα που η τιμή της ξεπερνά κατά πολύ την 120d xDrive που με 43,350€ συνδυάζει την τετρακίνηση με τους 190 ίππους.

Όποτε εδώ συζητάμε για τις πιο βασικές εκδόσεις με πλούσιο- αλλά όχι χλιδάτο εξοπλισμό- που κοστίζουν περίπου €30,000 και που στον δρόμο τους βρίσκουν την οικονομικότατη και πιο ζωντανή A-Class και το επίσης δυνατό και αρκετά φτηνότερο Audi A3.

Ποιοτικά η BMW απολαμβάνει ακλόνητα την κορυφή της, αφήνει πίσω της την Mercedes και το Audi, ενώ έχω την εντύπωση ότι έχει και καλύτερους χώρους στο εσωτερικό.

Η οδική συμπεριφορά της Σειράς  1 είναι αρκετά πιο διασκεδαστική στην οδήγηση από τον ανταγωνισμό, εκτός από το Focus που όμως παραείναι παιγνιδιάρικο για τον μέσο οδηγό.

BMW_116d_autoholix_24

Η BMW λοιπόν με την BMW 116d Auto κατάφερε να φτιάξει ένα σύγχρονο, άνετο, διασκεδαστικό και όμορφο αυτοκίνητο που όμως υποφέρει από την έλλειψη δύναμης.

Με λίγα λόγια… δεν θα έπαιρνα πότε μου την 116d, αλλά σίγουρα θα ήθελα την 118i η οποία με τα ίδια χρήματα προσφέρει επιπλέον την δύναμη που λείπει από το πετρέλαιο –και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στην κατανάλωση.

Σε ότι αφορά τα «καθημερινά» αυτοκίνητα λοιπόν η νέα σειρά 1 ξεπερνά παντού την παλιά-και για αυτό δεν έχω πλέον καμία αμφιβολία…

Ωστόσο, σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα των ονείρων μας, η νέα M135i xDrive δεν θα γίνει ποτέ ούτε εξακύλινδρη- ούτε Μ140i! 😉

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η έλλειψη δύναμης και υψηλή κατανάλωση του μικρού πετρελαιοκίνητα
  • Η τιμή κτήσης που είναι σταθερά υψηλότερη από όλους τους ανταγωνιστές.

Θα θυμάμαι

  • Την κορυφαία ποιότητα κατασκευής/συναρμογής  και την οδική συμπεριφορά.
  • Την ομορφιά και το χρώμα της BMW 116d Auto που θα μου θυμίζει πάντα τις μέρες αυτές  που ζήσαμε.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο