Volvo V50 1,8 ΜΥ08-VeteranCar Test Drive

To Volvo V50 1,8 ΜΥ08 αποτελεί την Station Wagon εκδοχή του πολύ καλού S40 με το οποίο μοιράζεται όλα τα μηχανικά μέρη και το εσωτερικό.

Aν δείτε ακόμη πιο προσεκτικά κάτω από την ελκυστική σκανδιναβική εμφάνιση θα διακρίνετε ένα Ford Focus, αφού όπως είναι γνωστό οι δύο εταιρείες εκείνη την εποχή εκτός από τον πρώτο βαθμό συγγένειας που τις ένωνε -μοιράζονταν τα πατώματα και τα μηχανικά μέρη σε αρκετά μοντέλα τους.

Έτσι το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 μπορεί να βασίζεται στο «ταπεινό» Focus SW, όμως με έναν μαγικό τρόπο ο έντονος χαρακτήρας των σουηδικών αυτοκινήτων δεν έχει επηρεαστεί στο παραμικρό του παρότι το V50 στο δρόμο συμπεριφέρεται με την ακρίβεια που συμπεριφερόταν πάντα ένα Focus!

Αν υπάρχει ένας κατασκευαστής που να γνωρίζει την συνταγή κατασκευής αυτοκινήτων station, αυτός σίγουρα είναι η Volvo η οποία παραδοσιακά εδώ και πενήντα χρόνια επιμένει να παρουσιάζει και την «οικογενιακότερη» εκδοχή… των οικογενειακών της Sedan!

Συνήθως με τα μοντέλα αυτά οι σουηδοί εστίαζαν στους μεγαλύτερους και πρακτικότερους χώρους αποσκευών αδιαφορώντας για έννοιες όπως είναι το στυλ και η ομορφιά(βλ.Volvo 850) για την οποία όμως και οι πελάτες της έμοιαζαν επίσης να αδιαφορούν.

Την πρακτική αυτή έρχεται να αλλάξει σήμερα το V50 το οποίο κατά την δική μου γνώμη δεν είναι μόνο ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο από το sedan στο οποίο βασίζεται, αλλά είναι και πολύ πιο όμορφο-όπως και να το δει κανείς.

Εμφάνιση-Σχεδιασμός

Κοιτώντας το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 από μπροστά δεν μπορείς να το μπερδέψεις με τίποτε άλλο (εκτός φυσικά από το S40!), αφού η μάσκα με την χαρακτηριστική διαγώνια γραμμή καταφέρνει να προβάλλει ξεκάθαρα την οικογενειακή ταυτότητα της Volvo κάνοντας το αυτοκίνητο ποθητό ακόμη και σήμερα στο κοινό του.

Τα νέα φωτιστικά σώματα xenon έχουν εξαιρετική απόδοση, ενώ έντονο το ρύγχος που σχηματίζει το καπό με τους προφυλακτήρες εξακολουθούν να εκπέμπουν δυναμισμό και σκανδιναβική προσωπικότητα.

Ο επιπλέον όγκος που προστέθηκε για να μεταμορφώσει το S40 σε Station έχει βοηθήσει αισθητικά το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 να δείχνει ακόμη ενδιαφέρον, ενώ το νεύρο που δημιουργείται στο εμπρός καπό και «σβήνει» καθώς διατρέχει το αμάξωμα καταλήγοντας στο πορτμπαγκάζ προκαλεί το μάτι του μοντέρνου οικογενειάρχη.

Το πίσω μέρος με την κοφτή πόρτα και το μεγάλα φωτιστικά σώματα που ανεβαίνουν στις πίσω κολώνες, θυμίζουν κάτι από τα μεγάλα V70 της εποχής δίνοντας με αυτό τον τρόπο έναν πιο «χλιδάτο» χαρακτήρα.

Το Volvo V50 1,8 ΜΥ08  είναι κατά 4,6 εκατοστά μακρύτερο από το S40, όμως το αισθητό αποτέλεσμα είναι πιο αρμονικό και περιέργως πιο Compact από το sedan S40

Εσωτερικό

Το εσωτερικό για μια ακόμα φορά μου φάνηκε ιδιαίτερα γνώριμο, καθώς το ταμπλό είναι ακριβώς το ίδιο και με το S40 αλλά με το C30 που είχα οδηγήσει πριν από πολλά χρονιά, ενώ η απουσία των καθιερωμένων tablet από την κεντρική κονσόλα προκαλεί μια αίσθηση ανακούφισης, αλλα ταυτόχρονα και νοσταλγίας μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής που τα αυτοκίνητα ήταν πιο σημαντικά από τα τηλέφωνα…  

Σε κάθε περίπτωση η χαρακτηριστική κεντρική κονσόλα του Volvo V50 1,8 ΜΥ08 δημιουργεί μια τρισδιάστατη αίσθηση καθώς ενώνει το ηχοσύστημα με τον λεβιέ ταχυτάτων και ταυτόχρονα αφήνει χώρο από το πίσω μέρος της για ένα κρυφό ράφι.

Οι αντιρρήσεις μου σχετικά με την εργονομία της γεμάτης με μικρά κουμπάκια κονσόλας παρά το γεγονός ότι είναι έντονες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επισκιάσουν ούτε την καλή λειτουργία του κλιματιστικού και του ηχοσυστήματος, ούτε φυσικά το πετυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στο Volvo V50 1,8 ΜΥ08 της δοκιμής η κονσόλα και κάποιες λεπτομέρειες στις πόρτες είναι εξοπλισμένες με μια ανοιχτόχρωμη πραγματική ξύλινη επένδυση που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το πολυτελές δέρμα των καθισμάτων και ξεκουράζει το μάτι και το μυαλό. Σε γενικές γραμμές το ξύλο με ενοχλεί στα αυτοκίνητα, όμως στο V50 νομίζω ότι προσφέρει πολύ στον οικογενειακό χαρακτήρα του αυτοκίνητου.

Ο πίνακας οργάνων δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το αξιοσημείωτο, όμως η εργονομία και οι πληροφορίες που προσφέρει σε συνδυασμό με το on board computer τον κάνουν να στέκεται άνετα ακόμη και στην εποχή της υπερβολικής και άχρηστης ( ως επί τω πλείστον) υπερπληροφόρησης του σήμερα.

 Η ποιότητα των υλικών και τα ανακαινισμένα δερμάτινα καθίσματα στο εσωτερικό βρίσκονται σε αρμονία με το σήμα της Volvo, παρότι στο περιποιημένο εμφανισιακά εσωτερικό του αυτοκίνητου ακουόντουσαν αρκετοί τριγμοί από την πόρτα του χώρου αποσκευών και από την κεντρική κονσόλα.

Ο χρόνος και η χρήση των 206,000 χλμ-καθώς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι ιστορίες κρύβει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο- κάνουν το εσωτερικό του συγκεκριμένου Volvo V50 1,8 ΜΥ08  να προδίδει την ηλικία του.

Χώροι-Άνεση

Στο εσωτερικό οι χώροι θα βολέψουν εύκολα τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας, ενώ τα 420 λίτρα του χώρου αποσκευών έχουν πολύ κανονικό σχήμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης.

Επιπλέον το πίσω μέρος του χώρου αποσκευών είναι φαρδύ και ψηλό κάτι που θα εκτιμηθεί πολύ από τους γονείς, αφού χωράει με ευκολία τα παιδικά καροτσάκια και ποδηλατάκια που ακολουθούν τα παιδάκια μας.

Η θέση του οδηγού ρυθμίζεται ηλεκτρικά, ενώ τα θερμαινόμενα δερμάτινα καθίσματα καταφέρνουν να ισορροπούν με επιτυχία μεταξύ της σπορ πλευρικής στήριξης και της άνεσης που απαιτεί ο χαρακτήρας του αυτοκίνητου.

Κινητήρας

Ο κινητήρας των 1,800 κ.εκ αποδίδει 125 ίππους ικανοποιεί με τα αποθέματα ροπής και την ζωντάνια του στις μεσαίες στροφές χωρίς όμως να απογειώνει τις επιδόσεις του αυτοκίνητου ή να μπορεί να σταθεί διπλά στις υπερτροφοδοτούμενες προτάσεις του σήμερα.

Στον τομέα των κινητήρων τα τελευταία δέκα χρόνια η πρόοδος στην λειτουργία είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή…

Στον κινητήρα του Volvo V50 1,8 ΜΥ08 η πιο καλή περιοχή λειτουργίας βρίσκεται μεταξύ 3,500 και 4,000 σαλ όπου με τις πρώτες τρεις κοντές σχέσεις τραβάει αρκετά, άλλα δυστυχώς η ορμή του ξεθυμάνει αρκετά στις επόμενες δύο σχέσεις του πεντατάχυτου κιβωτίου.

Το ταχύμετρο πάντως με αρκετή υπομονή θα δείξει ακόμα και 200 χλ/ω, όμως οι απόλυτες επιδόσεις στην επιτάχυνση τελικά είναι απολύτως μέτριες τόσο στην αίσθηση όσο και στους αριθμούς..

Το πεντάρι κιβώτιο έχει σωστή κλιμάκωση, όμως η αίσθηση ασάφειας του επιλογέα και οι μεγάλες σχετικά διαδρομές χαλάνε την γενική εικόνα χωρίς όμως να ενοχλούν.

Επιπλέον ο κινητήρας-ιδιαίτερα μέσα στην πόλη-αποδείχθηκε λαίμαργος καθώς χρειαζόταν από 11-11,5 λίτρα/100 χλμ.

Ανάρτηση τιμόνι

Η ανάρτηση του Volvo V50 1,8 ΜΥ08 με τα γόνατα McPherson μπροστά  τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος είναι μια ευπρόσδεκτη προσφορά από τo Ford Focus της εποχής και ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό που σκοράρει το V50 τόσο στον τομέα της άνεσης όσο και στην αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει στον οδηγό όταν εκείνος ζητήσει το «κάτι παραπάνω».

Στο ύψος τους στέκονται και τα φρένα που με τα τέσσερα δισκόφρενα και το απόλυτα διακριτικό ABS δεν θα προβληματίσουν ποτέ με την αντοχή τους, ενώ διακρίνονται ταυτόχρονα για την καλή τους αίσθηση.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 θα κινηθεί με άνεση με τις αναρτήσεις να απορροφούν τις αστικές κακοτεχνίες (…όπως λέμε αστικά λύμματα) και τον ροπάτο κινητήρα να περιορίζει την ανάγκη χρήσης του ασαφή επιλογέα.

Το παρκάρισμα με το parking assist είναι μια εύκολη διαδικασία που κάνει το μεγάλο μήκος του αυτοκίνητου να βολεύεται εύκολα σε θέσεις που αρχικά δεν γεμίζουν το μάτι.

Η ορατότητα είναι εξαιρετική χάρη στις κάθετες και μεγάλες επιφάνειες των παραθύρων, κάνοντας το station wagon της Volvo ιδανικό για τις καθημερινές αστικές μετακινήσεις.

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης.

Το τριάκτινο τιμόνι με την δερμάτινη επένδυση της στεφάνης (που στο αυτοκίνητο της δοκιμής είχε ανακατασκευαστεί και έδειχνε σαν καινούριο!) παρέχει πολύ καλή αίσθηση του δρόμου ενώ βοηθά ταυτόχρονα στην κίνηση στην πόλη- καθώς χαρίζει μια εντυπωσιακά μικρή ακτίνα στροφής που βοηθά στις αναστροφές και την κίνηση στους στενούς δρόμους της πόλης.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 όμως έχει φτιαχτεί για να ταξιδεύει -και πράγματι στον αυτοκινητόδρομο το αμάξωμα μοιάζει να βρίσκεται στο σπίτι του.

Η ανάρτηση δεν είναι σφικτή απορροφώντας τις ανωμαλίες των ελληνικών αυτοκινητόδρομων χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να παρατηρούνται τάσεις πλεύσης ή ασάφειες.

Το μικρομεσαίο Station Wagon της Volvo αδιαφορεί για την μεγάλη πλευρική του επιφάνεια και βοηθούμενο από θετικό τιμόνι του ταξιδεύει ανεπηρέαστο από τους πλάγιους ανέμους.

Παράλληλα όσο δεν το παρακάνουμε στρίβει στις παρατεταμένες στροφές με παράνομες ταχύτητες χωρις να δημιουργεί ανησυχία στους επιβάτες .

Και ενώ η απουσία αεροδυναμικών θορύβων στο εσωτερικό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη δεν συνέβη το ίδιο με την ηχομόνωση από το τμήμα του κινητήρα που θα μπορούσε να είναι καλύτερη- καθώς σε ταχύτητες από 130 μέχρι 150 χλμ/ω υπάρχει ένας δυνατός βόμβος από το μοτέρ ο οποίος οφείλεται απολύτως στην κοντή 5η ταχύτητα που αναγκάζει τον κινητήρα να γυρνά με πολλές στροφές.

Ίσως να έχουμε κακομάθει με τα μοντέρνα αυτοκίνητα, αλλά σε αυτόν τον τομέα το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 –σήμερα- πραγματικά κουράζει..

Στρίβοντας

Όταν αφήσουμε τον αυτοκινητόδρομο, το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τις αρετές του. To V50 θα ταξιδέψει τον οδηγό του και αλλά 3-4 άτομα γρήγορα και με ασφάλεια παντού χωρίς να ανεβάσει τους σφυγμούς του οδηγού με ιδιοτροπίες στην συμπεριφορά του.

Όταν το παρακάνουμε τότε η υποστροφή θα κάνει πρώτη την εμφάνιση της, όμως θα διορθωθεί αμέσως από το πολύ καλό ESP χωρίς αλλά παρατράγουδα, ενώ τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης με, ή χωρίς τα ηλεκτρονικά συστήματα θα καλύψει τις ανάγκες του 95% των οδηγών.

Το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 είναι ρυθμισμένο να παραμένει ουδέτερο και όταν πιεστεί σε πρώτη φάση θα υποστρέψει, ενώ στην συνέχεια θα αναλάβουν τα διακριτικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Εάν απενεργοποιηθεί το ESP τότε το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο οδηγός είναι οι μεγάλες ποσότητες ελκτικής πρόσφυσης που χαρίζουν οι κινητήριοι τροχοί -με τα μάλλον έξτρα 205/45/17 ελαστικά να αρνούνται να σπινάρουν.

Αυτό εξηγεί εν μέρη την πολύ καλή λειτουργία του ESP και κάνει ξεκάθαρό ότι ο κινητήρας είναι τελικά πολύ λίγος για το πλαίσιο που αναζητά τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα για να συγκινηθεί.

Το πίσω μέρος αρνείται πεισματικά να βγει από την τροχιά του και για να συμβεί αυτό χρειάζεται βοήθεια από το χειρόφρενο-νομίζω όμως ότι αυτό δεν ενδείκνυται για ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

Με λίγα λόγια το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 είναι ρυθμισμένο να είναι ασφαλές και δεν διανοείται να κάνει παιχνίδια με την ουρά του για να πλασαριστεί σε μια στροφή- αδιαφορώντας για οδηγούς σαν και εμένα που θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο μερικές φορές.

Με ακόμα πιο λίγα λόγια στις στροφές το V50 είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά τελικά είναι μάλλον βαρετό!

Συμπέρασμα

Το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 είναι μια ολοκληρωμένη λύση για οικογενειακό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που όμως είναι αρκετά σπάνιο στην αγορά μεταχειρισμένων- και έτσι οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα ακριβές και από ότι είδα τα λίγα δείγματα κυμαίνονται μεταξύ €5,000 και €8,500.

Ίσως όσοι δεν συγκινούνται από το Station Wagon σχήμα του V50 να βρουν το ίδιο αυτοκίνητο στην sedan μομφή του-και σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές- επιλέγοντας το S40, ωστόσο ο άνθρωπος που θα προτιμήσει ένα αυτοκίνητο σαν το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 είναι ο συνειδητοποιημένος οικογενειάρχης που επιλέγει να διαφέρει από τις προτάσεις του γερμανικού ανταγωνισμού-και μάλλον θα επιμείνει στην έκδοση Station Wagon.

Το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 είναι ένα αυτοκίνητο που χάρηκα να κυκλοφορώ μαζί του μέσα στην πόλη και αν δεν υπήρχαν οι αρκετοί τριγμοί στο εσωτερικό- που πιθανότατα αφορούν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο- και εάν είχε μια 6η ταχύτητα θα σκεφτόμουν σοβαρά να το αγοράσω εάν έψαχνα για ένα ξεχωριστό οικογενειακό αυτοκίνητο.

Ωστόσο πιστεύω ότι οι τιμές που είδα να έχει το Volvo V50 1,8 ΜΥ08 σαν μεταχειρισμένο είναι υπερβολικά υψηλές, αφού με τα ίδια χρήματα είμαι σίγουρη ότι μπορείς να βρεις κάποια πολύ πιο ενδιαφέροντα οδηγικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που σχεδιαστικά στέκονται εξίσου άνετα στην εποχή μας καταναλώνοντας σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες βενζίνης.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Οι μέτριες επιδόσεις και η τσιμπημένη τιμή σαν μεταχειρισμένο.
  • Το μέτριο 5αρι κιβώτιο ταχυτήτων και η πολύ υψηλή κατανάλωση.

Θα θυμάμαι

  • Το χαλαρωτικό εσωτερικό με την ποιοτική του αίσθηση και την πρακτικότητα των χώρων.
  • Την απόλυτα ασφαλή οδική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleMustang Cobra Jet 1400 – το ηλεκτρικό όχημα της Ford για αγώνες dragster
Next article“Ιστορίες της Alfa Romeo” Πρώτο Επεισόδιο: Ταξιδεύουμε με την 24HP (1906-1925)
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National